işkur 2016 kursları / Request Rejected

Işkur 2016 Kursları

işkur 2016 kursları

İŞKUR Lüleburgaz’da “İş garantili” kurslar açıyor

İŞKUR, Aktif İşgücü Programları dâhilinde önümüzdeki günlerde Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde birçok kurs açıyor. MEK/İstihdam Garantili Kurslar’dan İşbaşı Eğitim Programları’na kadar birçok alanda açılan kurslar, mesleği olamayanlara meslek edinme ve ekonomik gelir elde etme imkanı sağlıyor

İŞKUR tarafından mesleği olmayanlara meslek edindirme, mevcut mesleğinde iş bulamayanlara yeni bir meslek öğretme amacıyla mesleki eğitim kursları düzenleniyor.
Mesleki yeterlilik belgesi verilebilen mesleklerde kursa katılan kursiyerlere MYK Belgesi, verilemeyen mesleklerde kursa katılan kursiyerlere İŞKUR ve Milli Eğitim Bakanlığı onaylı Kurs Bitirme Belgesi veriliyor.
İstihdam Garantili Kurs’un son başvuru tarihi 05 Eylül
Kırklareli İŞKUR tarafından da önümüzdeki günlerde MEK/İstihdam Garantili Kurslar kapsamında “Ev Tekstili Ürünleri Hazırlama Elemanı” kursu açılıyor. Lüleburgaz ilçesinde açılacak olan kursa yaş arası ve okur yazar olmaktan önlisans mezuniyetine kadar tüm adayların başvuru yapabileceği kursun son başvuru tarihi 05 Eylül Başlangıç tarihi 05 Eylül olan eğitim dönemi 25 Ocak ’de sona erecek. Toplamda 4,5 ay sürecek olan eğitim, Cumartesi ve Pazar hariç hafta içi her gün Lüleburgaz’ın Büyükkarıştıran beldesindeki Zehra Ev Tekstil Ürünleri’nde gerçekleştirilecek.
İşbaşı Eğitim Programları meslek edinme şansı veriyor
İŞKUR’un düzenlediği “Aktif İşgücü Programları” dâhilindeki İşbaşı Eğitim Programları ise, mesleği olan vatandaşlara mesleklerinde tecrübe kazandırmayı ve onların istihdam olmasını kolaylaştırmayı amaçlıyor.
Kırklareli İŞKUR Müdürlüğü de bu doğrultuda ilimizde sık sık düzenlediği İşbaşı Eğitim Programları’na yenilerini ekledi. İŞKUR, program dâhilinde son olarak Lüleburgaz’da toplamda 8 adet kurs programı açıyor.
Kırklareli İŞKUR’un ilimizde İşbaşı Eğitim Programları dâhilinde düzenlediği kurslardan; “Dokuma Makineleri Operatörü / Dokumacı”, “Baskı Operatörü – Tekstil”, “Kalite Kontrolcü – Tekstil” ve “Diğer Okul Öncesi Öğretmenleri” kurslarının son başvuru tarihi bugün (01 Eylül) iken; “Alüminyum İmalat İşçisi”, “Vardiya Amiri – İmalat”, “Büro Memuru (Genel)” ve “Konfeksiyon İşçisi” kurslarının son başvuru tarihinin 05 Eylül olduğu bildirildi.

HABERLER

Mesleği olmayanlara meslek edindirme, mevcut mesleğinde iş bulamayanlara yeni bir meslek öğretme amacıyla mesleki eğitim kursları düzenlenmektedir. Mesleki yeterlilik belgesi verilebilen mesleklerde kursa katılan kursiyerlere MYK Belgesi, verilemeyen mesleklerde kursa katılan kursiyerlere İŞKUR ve Milli Eğitim Bakanlığı onaylı Kurs Bitirme Belgesi verilmektedir. Kurslara katılan işsizlerden hiçbir ücret alınmamakta; kursiyerlerin zaruri giderlerini karşılamak üzere her fiili eğitim günü için ödeme yapılmaktadır. Ayrıca eğitim süresince İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigorta Primleri ile bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar için Genel Sağlık Sigortası Prim Giderleri İŞKUR tarafından ödenmektedir.

- Doğru mesleği seçtiğinizden emin olunuz!

Kars Çalışma Ve İş Kurumu İl Müdürlüğü İle Kars Üstün Tekstil Sanayi Ve Tic Ltd .Şti Şirketi arasında istihdam garantili kurs protokolü imzalandı. Aşağıdaki tabloda belirtilen 6 meslekte % istihdam garantili 80 kişilik kurs açıldı. Kurslar haftanın 5 günü günlük 6 saat olarak yapılacaktır. Bu kapsamda Tekstil sanayisin en önemli meslek ihtiyacı olan Reçme Makinecisi, Overlok Makinecisi ,Düz Dikiş Makinecisi, Terbiye Kumaş İşçisi, Depocu (giyim üretim), ütücü meslekleri öncelikli olarak istihdam garantili açılacağı bu mesleklerden sertifikalı meslekler edinildikten sonra belirlenecek olan ihtiyaçtaki mesleklerde kurs açılabileceğini belirtti. Kursa Başvuru Tarihi : Cuma Kursa Son Başvuru Tarihi: Pazar Mülakat Tarihi : Pazartesi Mülakat Saati : Gün Boyu Mülakat Yeri : Deva Rehabilitasyon Merkezi/ İstasyon Mah. Cumhuriyet CAD. No KARS

Başlangıç Tarihi : Bitiş Tarihi :

Toplam Gün : 17 Gün Toplam Saat : Saat Eğitim Günleri : PAZARTESI-SALI-CARSAMBA-PERSEMBE-CUMA Eğitim Yer Adresi : PAŞAÇAYIRI ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ seafoodplus.info NO ÜSTÜN TEKSTİL KARS/MERKEZ Alt Yaş Sınırı : 16 Üst Yaş Sınırı : 65 Cinsiyet : Farketmez Öğrenim Durumu: Okur Yazar Olmayan - Yüksek Lisans

Mesleki Eğitim Kursları

- Kursa katılabilmek için İŞKUR’a kayıt olmalısınız. - Kursa devam zorunludur. Ancak, Kurumun kabul edebileceği mazeretiniz olursa kurs süresinin 1/10’unu aşmamak üzere mazeret izni ve en fazla 5 günlük sağlık izni kullanabilirsiniz. Bu sürenin aşımı halinde, kursla ilişiğiniz kesilir.. - Devam ettiğiniz her bir kurs günü için 20,00 TL hak edersiniz. Devam etmediğiniz günler için ödeme yapılmaz.

- İşsizlik sigortasından yararlanmaktaysanız kursa katılmanız halinde işsizlik sigortası ödemeniz kesilmez. (Hak ettiğiniz kadar işsizlik ödeneğini ve kursa katıldığınız her gün için 20,00 TL’yi almaya devam edersiniz.)

Mesleki Eğitim Kursları: Firma Büyüklüğü Program Verimliliğini Artırıyor

Aktif İşgücü Programları işsizlerin işe yerleştirilmelerini sağlamak için kamu tarafından uygulanan işgücü piyasası politikaları olarak tanımlanmakta ve başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünyada yaygın olarak kullanılmakta. Bu politikaların Türkiye’de de uygulanan en yaygın örneklerinden biri mesleki eğitim kursları (MEK). İŞKUR verilerine göre ve ’te yıllık ’in üzerinde, ’te ise ’e yakın kişi MEK’ten faydalanmış. Uluslararası akademik çalışmalarda MEK uygulamalarının etkileri konusunda birbiriyle çelişen bulgulara rastlanıyor (Kluve, ). Farklı ülke ve zamanlarda düzenlenen mesleki eğitim programlarının farklı etkilerinin bulunması, program içeriği ve tasarımının program verimliliği açısından kritik bir rol oynadığı izlenimini uyandırmakta.

Bireylerin MEK program tecrübelerindeki en önemli farklılaşma eşleştirildikleri firmaların özelliklerinden kaynaklanıyor. Bu özellikler arasında, firma büyüklüğü, programın başarısıyla oldukça kuvvetli ilişkiye sahip bir değişken olarak öne çıkıyor. Burada “firma büyüklüğü” ile kastedilen firmadaki toplam çalışan sayısı. Büyük firmalarla eşleştirilen katılımcıların istihdam edilme olasılıkları ve istihdamda kalma süreleri küçük/orta ölçekli firmalarla eşleştirilen eşdeğer kişilere göre azımsanmayacak derecede yüksek.

İŞKUR’un uygulamasında MEK kapsamındaki firma ve kursiyer eşleşmesi başvurularda belirtilen bilgiler ışığında rassal olarak gerçekleştirilmekte. Grafik 1, yılındaki MEK katılımcılarının eşleştirildikleri firmaların büyüklüklerine göre kurstaki başarısızlık oranı, iş bulanlar arasında gün bazında istihdamda kalma süresi ve eşleştirildikleri firmada işe yerleşme oranını göstermekte. Büyük firmalarla eşleştirilen katılımcıların eşleştirildikleri firmada istihdam oranları ve ortalama istihdam süreleri açık bir şekilde daha yüksek. Diğer yandan, başarısızlık oranlarında belirgin bir fark olmaması, katılımcıların kişisel özelliklerinde ciddi bir fark olmadığına işaret ediyor. Eğitim, cinsiyet, yaş ve il gibi katılımcıların gözlemlenebilir özelliklerini sabit tuttuğumuz regresyon analizlerimizde de firma büyüklüğünün istihdam süreleri ve eşleştirilen firmada istihdam oranlarında istatiksel olarak anlamlı etkisi olduğunu görmekteyiz (Akgündüz, Balkan ve Tümen, ). İŞKUR tarafından yapılan firma-katılımcı eşleştirmelerinin rassal yapıldığı bilgisi ışığında söz konusu ilişkinin nedensel olduğunu söylemek mümkün.

Grafik 2, firma büyüklüğü ile katılımcıların kurs sonrası istihdamda kalma süreleri arasındaki ilişkiyi farklı bir açıdan ortaya koymakta. Grafikte, yılındaki katılımcıların istihdam oranları firma büyüklüğüne göre 30 günlük aralıklarla gösteriliyor. İlk 30 günde katılımcılar arasında istihdamda kalma olasılığı anlamında büyük bir fark gözlemlenmezken; gün istihdamda kalma ihtimali, büyük firmalarla eşleştirilen katılımcılar için küçük firmalar ile eşleştirilen katılımcılardan 15 puan daha yüksek. İstihdamda kalma süresi arttıkça bu fark yükseliyor ve uzun vadede büyük firmalarla eşleştirilen katılımcıların ciddi kazanımlarının oluştuğu görülüyor.

Büyük firmalarla eşleştirilmenin katılımcılarda gözlenen pozitif etkileri için farklı sebepler öne sürülebilir. Büyük firmalarda pozisyon sayısının farklılaşması, katılımcılara uyan pozisyon bulunma ihtimalini mekanik olarak artırmakta. Bir diğer açıklama ise işgücü verimliliği ile firma büyüklüğü arasında gözlemlenen pozitif ilişki (Idson ve Oi, ). Katma değerin yüksek olduğu firmalarda katılımcıların kurs sonrasında istihdam ihtimalinin de yüksek olması beklenir. Uzun vadede ise büyük firmaların çalışanlarının eğitimine yatırım ihtimalinin görece yüksek olması ve firma içi işgücü piyasalarının varlığı, MEK programı sonrasında katılımcıların beşeri sermayelerinin artmaya devam etmesine ve mesleklerinde ilerlemelerine fayda sağlayabilecek faktörler (Black, Noel ve Wang, ).

Arkasında yatan mekanizmalar tartışılabilecek olsa da, ampirik olarak Türkiye’de firma büyüklüğü ile MEK programlarının neticeleri arasında kuvvetli bir pozitif ilişki söz konusu. Sonuç olarak, MEK katılımcılarının eşleştirildiği firmalar seçilirken kolayca gözlemlenebilecek bir özellik olan firma büyüklüğünün dikkate alınması, mesleki eğitim programlarının verimliliğine ciddi oranda katkıda bulunabilecek bir faktör. Programa katılmaları için büyük firmalara ilave teşvikler sağlanması da değerlendirilebilecek politika önerileri arasında bulunuyor.

* Bu çalışma İŞKUR ve TCMB arasında imzalanan resmi protokol doğrultusunda gerçekleştirilen “Aktif İşgücü Programlarının Etki Değerlendirmesi” projesi kapsamında yürütülmektedir. Değerli katkılarından dolayı İŞKUR yönetimi ve personeline teşekkürlerimizi sunarız.

Kaynakça:

Akgündüz, Y. E., B. Balkan ve S. Tümen (). “Employment Effects of Government-Sponsored Training Programs in Large vs Small Firms: Evidence from Random Assignment of Workers to Firms.” Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Yayımlanmamış Çalışma.

Black, D. A., B. J. Noel ve Z. Wang (). “On-the-job training, establishment size, and firm size: Evidence for economies of scale in the production of human capital.” Southern Economic Journal, 66(1), 82–

Idson, T. L. ve W. Y. Oi (). “Workers are more productive in large firms.” American Economic Review, 89(2), –

Kluve, J. (). “The effectiveness of European active labor market programs.” Labour Economics, 17(6), –

 

 

 

Emre Akgündüz

Emre Akgündüz

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasında Ekonomist olarak görev yapmaktadır.

Editöre Not
Her türlü görüş, öneri
ve yorumlarınız için:
Mesaj Gönder

İşkur İşbaşı Eğitim Program Kapsamında İstihdamı Sağlanan Kursiyerlerinin İşbaşı Eğitim Program Süresi Kıdem Süresinden Sayılır Mı?

Musa Çakmakçı
Sosyal Güvenlik Uzmanı
[email protected]



İşbaşı Eğitim Programları

İşbaşı eğitim programı; nitelikli işgücü temin etmekte zorlanan işverenlere işe alacakları kişileri işyerinde belli bir süre gözlemleyerek ve eğitim vererek kişiler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olma ve işe alma konusunda isabetli bir karar verme imkânı sunmaktadır. Bu sayede işverenler ihtiyaç duydukları işgücünü herhangi bir maliyete katlanma zorunluluğu bulunmadan kendileri yetiştirme imkanına kavuşmakta ve doğru işçi bulma olanağı elde etmektedirler.

Mesleki deneyimi olmayan kişilere mesleki deneyim ve iş tecrübesi kazandırarak bu kişilerin istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla işbaşı eğitim programı düzenlenmektedir. Ayrıca, program ile birlikte işverenler işe alacakları kişileri, kendi işyerlerinde yetiştirmektedirler.

İşverenler istedikleri vasıftaki katılımcı adayını kendileri bulabilecekleri gibi İş Kurdan da kendilerine katılımcı adayı bulunmasını talep edebilmektedirler.

İşbaşı Eğitim Programlarından Yararlanma Şartları

İşbaşı eğitim programı en az 2 sigortalı çalışanı bulunan ve Kuruma kayıtlı olan tüm işyerlerinde uygulanabilmektedir. Kamu kurumu olmayan, kamu kurumu teşkilatı içerisinde yer almayan, kısa çalışma ödeneğinden ve ücret garanti fonundan yararlanmayan tüm işverenler programa başvurabilmektedirler.

 İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmak

  • 15 yaşını tamamlamış olmak
  • İşverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olmamak
  • Program başlangıcından önceki son 1 ayda uzun vadeli sigorta kollarına ait primi yatırılmamış olmak
  • Programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönemde programa başvuru yapan işverenin çalışanı olmamak
  • İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmak
  • Emekli olmamak
  • Programa katılmama yönünde yaptırım uygulanmıyor olmak.

 Tüm ortaöğretim, yükseköğretim ve açık öğretim öğrencileri de programa katılabilmektedir. Ayrıca, işsizlik ödeneği alanlar da program katılımcısı olabilmektedir.

En az 2 çalışanı olan işverenlerin yararlanabildiği program kapsamında işverenler, sigortalı sayılarının %30’una kadar katılımcı talep edebilmektedir.

İşbaşı eğitim programı kapsamında işverenlerin en az %50 istihdam yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu kapsamda işverenlerin, programa katılanların en az %50’sini 60 günden az olmamak üzere program süresinin en az iki katı kadar süreyle istihdam etmesi gerekmektedir.

İşbaşı Eğitim Programlarının Süresi

İşbaşı Eğitim Programı; günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü ve 45 saati geçmeyecek şekilde düzenlenmektedir.
İşbaşı eğitim programı bilişim ve imalat sektörlerindeki işyeri ve mesleklerde en fazla 6 ay,  tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde MEB Hayat Boyu Öğrenme modüllerinin veya üniversite eğitim modüllerinin asgari süresinden az olmayacak şekilde ve diğer sektörlerde ise en fazla 3 ay uygulanmaktadır..
Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarına katılan yaş arası gençler için işbaşı eğitim programlarının süresi en fazla 9 ay uygulanmaktadır.
Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde MEB Hayat Boyu Öğrenme modüllerinin veya üniversite eğitim modüllerinin asgari sürelerinden az olmamak kaydıyla program düzenlenmektedir. Program günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlanabilmektedir.

İşbaşı Eğitim Programlarında Karşılanabilecek Giderler

İşbaşı eğitim programına katılan vatandaşlara, programa fiilen katıldıkları gün üzerinden;
İş arayan statüsündeki vatandaşlara günlük ,59 TL, öğrencilere ,69 TL, işsizlik ödeneği alanlara günlük 81,80 TL,

  • Geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara günlük ,95 TL cep harçlığı ödenmektedir.
  • Genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi Kurumumuz tarafından program süresince karşılanmaktadır.

 Programa katılan kişilere İŞKUR’un yaptığı ödemeler dışında programın düzenlendiği işveren tarafından yapılan ve aylık brüt asgari ücretin yarısını geçmeyen fiili ödemelerin gelir vergisi kanunu gereğince vergi matrahından indirilmesi imkânı da bulunmaktadır.
Ayrıca İşbaşı eğitim programı katılımcılarına program sonunda, katıldıkları programa ilişkin bilgileri gösteren İşbaşı Eğitim Programı Sertifikası verilmektedir.

Başvuru Yeri ve Zamanı

İşbaşı eğitim programlarına katılma şartlarını sağlayan tüm vatandaşlarımız, 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile Hizmet Merkezlerine istedikleri zaman programa katılmak için başvuruda bulunabilmektedirler.

Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliğinin ÜÇÜNCÜ BÖLÜM ’ünde maddelerde İşbaşı Eğitim Program konusu düzenlenmiştir.

İlgili maddelere göre;

Program uygulanacak işyerleri MADDE 47 – (1) (Değişik: R.G) İşbaşı eğitim programı, ilgili mevzuatı gereğince en az iki sigortalı çalışanı olan ve Kuruma kayıtlı işyerlerinde uygulanabilir.

(2) sayılı Kanunun eki I, II, III ve IV sayılı cetvellerde yer alan kurum ve kuruluşlar ile belediyeler ve il özel idarelerinde ve Kurumca bu Yönetmelik kapsamında yaptırım uygulanan işyerlerinde yaptırım süresince işbaşı eğitim programı düzenlenmez.

(3) İşveren, işyerini (Mülga: R.G) diğer işverenlere devrettiğinde, devam etmekte olan işbaşı eğitim programı ve istihdam yükümlülüğü de (Mülga: R.G.- ) devralan işverene aktarılır.

(4) İşbaşı eğitim programlarının düzenlendiği işverenden (Mülga: R.G ) vergi, SGK prim ve prime ilişkin borcu ile (Değişik: R.G) SGK ve Kurumca kesilmiş ve ödenmemiş idari para cezası olmadığına dair belge istenmez.

(5) (Ek: R.G) Kısa çalışma (Ek: R.G) ve ücret garanti fonu uygulamasından yararlanan işyerleri, bu uygulamadan yararlandıkları dönemde katılımcı talebinde bulunamazlar.

İşverenin yükümlülükleri

MADDE 48 – (1) İşverenin, katılımcının programa katıldığı mesleğe yönelik işbaşı eğitimini fiilen sağlaması ve Kurum ile imzalanan işbaşı eğitim sözleşmesinde belirtilen görev, sorumluluk ve yükümlülüklere uyması gerekir.

(2) İşbaşı eğitim programı düzenlenecek işyeri tarafından, katılımcının işbaşı eğitim programından usulüne uygun şekilde yararlanmasını ve deneyim sahibi olmasını sağlamak üzere gerekli mesleki bilgiye ve deneyime sahip en az bir sorumlu belirlenir. renin yükümlülükleri

Kontenjanların belirlenmesi

MADDE (1) (Değişik: R.G) İşbaşı eğitim programına katılabilecek kişi sayısı, programın başlama tarihi itibarıyla aynı il sınırları içerisinde, aynı işverene bağlı işyerlerinde programın başladığı tarihe ait fiili çalışan sayısını gösteren belgede yer alan çalışan sayısı üzerinden, kontenjan oluşturmak suretiyle belirlenir.

(2) İşyerlerinin belirlenen kontenjanın bir kısmını doldurarak daha sonra tekrar başvuru yapması durumunda, programa katılabilecek kişi sayısına ilişkin kontenjan hesaplaması, işbaşı eğitim programının yeni başlama tarihine göre (Ek: R.G) fiili çalışan sayısını gösterir belgede yer alan çalışan sayısı üzerinden tekrar yapılır.

Programın uygulanması

Madde 50- (1) İşverenlerden iki ile on arasında çalışanı bulunanlar bir, on bir ve üzerinde çalışanı olanlar ise fiili çalışan sigortalı sayısının onda biri kadar işbaşı eğitim programı katılımcısı talep edebilir. (Ek: R.G) İşverenlerce katılımcıların en az yüzde ellisinin program sonunda istihdamının taahhüt edilmesi durumunda, fiili çalışan sigortalı sayısının en fazla yüzde otuzuna kadar katılımcı talep edilebilir. Söz konusu talebe ilişkin uygulama esasları Genel Müdürlükçe belirlenir.

(2) (Mülga: R.G)

(3) İşveren tarafından başvuru yapılan tarihe ait çalışan sayısını gösterir belgenin ibraz edilememesi durumunda; işverence izleyen ayda ilgili belgeleri vermek üzere bu tarihe ait fiili sigortalı çalışan sayısına ilişkin taahhütname verilir. Bu taahhütnamede, bu maddede yer alan hususlar ile Kurumca belirlenecek diğer hususlar da yer alabilir. Taahhütnamede beyan edilen çalışan sayısının, izleyen ayda çalışan sayısını gösterir belge üzerinden yapılacak kontrolde tespit edilen programın başladığı tarihteki fiili çalışan sayısından farklı olması durumunda söz konusu belgedeki sayı esas alınır. Taahhütnamedeki sayının ilgili belgedeki sayıdan yüksek olması ve bu durumun fazla kontenjan kullanılmasına neden olması halinde, kontenjan fazlası katılımcıya yapılan ödemeler tespit tarihinden itibaren yasal faizi ile işverenden tahsil edilir, (Ek: R.G) işverence belirlenecek fazla katılımcının program ile ilişiği kesilir ve programa devam olunur.

(4) İşbaşı eğitim programı için yapılan başvuru ile program başlangıcının aynı tarihte olmaması halinde başvuru yapılan tarihteki duruma göre değil, (Değişik: R.G ) program başlangıç tarihine göre işlem yapılır. Bu durumda işverenden programın başladığı tarihe ilişkin fiili çalışan sayısını gösteren yeni bir taahhütname alınır ve bu maddenin üçüncü fıkrası hükümleri uyarınca işlem tesis edilir.

(5) İşverenin programın bittiği tarihteki fiili çalışan sayısının, programın başladığı tarihteki fiili çalışan sayısından düşük olduğunun tespiti halinde; işveren bu tespit tarihinden itibaren bir ay içerisinde programın başladığı ve bittiği tarih arasındaki fiili çalışan sayıları arasındaki farka karşılık gelecek sayıda kişiyi istihdam ettiğini bir aylık sürenin bitiminden itibaren en geç beş işgünü içinde il müdürlüğüne işe giriş bildirgesi ile birlikte bildirmezse işveren ile bu bir aylık sürenin son gününden itibaren on iki ay süreyle bu Yönetmelik kapsamında kurs ve program düzenlenmez. (Ek: R.G) Programın bitiş tarihi ile bu tarihe ait çalışan sayısının tespit edildiği tarih arasındaki işe girişler de söz konusu farkın tamamlanması kapsamında kabul edilir. İl Müdürlüğü programın başladığı ve bittiği tarihteki sigortalı fiili çalışan sayısının kontrolüne ilave olarak program devam ederken işverenin sigortalı fiili çalışan sayısının programın başladığı tarihteki fiili çalışan sayısının altına düşüp düşmediğini Genel Müdürlükçe belirlenecek esaslar çerçevesinde kontrol edebilir.

(6) Programın başlatılması ve devamı sırasında, programın ilgili mevzuata ve sözleşme hükümlerine uygunluğuna yönelik her türlü tedbir il müdürlüğü tarafından alınır. Bu kapsamda işveren, il müdürlüğü tarafından istenen belgeleri süresi içerisinde ibraz etmekle yükümlüdür, aksi takdirde işveren ile on iki ay süreyle bu Yönetmelik kapsamında kurs ve program düzenlenmez.

(7) (Ek: R.G) İl müdürlüğü her program için unvan farkı olmaksızın bir asil ve bir yedek personeli program sorumlusu olarak görevlendirir. Program sorumlusu;

a) Programı, her safhasında, incelemek, değerlendirmek, yönetmek, gerekli bilgi ve belgeleri almak,

b) Program dosyasını, programla ilgili evrak ve belgeleri, sözlü-yazılı müracaat ve şikâyetleri incelemek,

c) Ortaya çıkabilecek olumsuzlukları gerektiğinde yerinde tahkik ve tetkik etmek,

ç) Olumsuzlukların ve sorunların giderilip giderilmediğini takip etmek, giderilememesi durumunda, derhal gerekli işlemleri başlatmak; olumsuzluklar ve sorunları gerektiğinde ilgililere iletmek,

d) Sorumlu olduğu programı program süresince en az bir kez olmak üzere ziyaret etmek,

e) Program ile ilgili kaydedilen gelişmelerin ve varsa sorunların yer aldığı raporları hazırlayıp ilgili makama sunmak,

f) Katılımcı ve işverenlerin bu Yönetmelik, sözleşme ve ilgili mevzuatta belirlenmiş yükümlülüklerini yerine getirip getirmediklerini kontrol etmek, ile yükümlüdür.

Yeni katılımcı talebi ve katılımcıların istihdamı

MADDE (1) Yeni katılımcı talebinde bulunan işverenin talebinin kabul edilebilmesi için, işverenin başvuru tarihinden geriye doğru son bir yılda işbaşı eğitim programını tamamlayan katılımcılardan en az yüzde yirmisini kendi işyerinde veya başka işyerinde aynı meslekte en az altmış gün istihdam etmiş olması veya istihdam etmeye başladığına dair taahhütname vermesi gerekmektedir. Tamamlanmış ancak henüz bitiş tarihindeki fiili çalışan sayısı tespit edilememiş programların 50’nci maddenin beşinci fıkrası hükümlerine uygunluğu da göz önüne alınır ve söz konusu taahhütnamede bu hususa da yer verilir. İşverenin, başvuru esnasında programı tamamlayan katılımcıların istihdam durumlarını gösterir belgeleri il müdürlüğüne ibraz etmesi gerekir.

(2) Katılımcıların bir kısmını veya tamamını işe alan ve/veya katılımcı sayısında azalma olan ve/veya talep edebileceği katılımcı sayısından daha az katılımcıyla program başlatan işveren, devam eden programın her safhasında yeni katılımcı talebinde bulunabilir. Yeni talep değerlendirilerek varsa mevcut katılımcılar hariç geriye kalan kontenjan kadar katılımcı ile işbaşı eğitim programı düzenlenebilir.

(3) 60 ıncı madde hükümleri hariç bu Yönetmelik kapsamında programdan on iki ay süreyle yararlanamama yönünde yaptırım uygulanan işverenin; son bir yılda yaptırım uygulanmasına neden olan programlara başlayan toplam katılımcı sayısının en az yüzde ellisini en az altmış gün süreyle aynı meslekte istihdam ettiğini belgelemesi halinde, uygulanan yaptırım kaldırılır ve söz konusu işveren yeni program başvurusu yapabilir.

(4) (Mülga: R.G)

(5) Program başlangıcında işveren tarafından istihdam taahhüdü verilmişse program sonunda bu taahhüdün yerine getirilip getirilmediği kontrol edilir, söz konusu yükümlülük yerine getirilmezse işveren ile on iki ay süreyle bu Yönetmelik kapsamında kurs ve program düzenlenmez.

Programa katılım şartları

MADDE 52 – (Değişik: R.G) 

(1) İşbaşı eğitim programına katılmak için;

a) Kuruma kayıtlı işsiz olmak,

b) 15 yaşını tamamlamış olmak,

c) İşverenin birinci veya ikinci derece kan hısmı veya eşi olmamak,

ç) Emekli olmamak,

d) Programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönemde (Değişik: R.G ) programa başvuru yapan işverenin çalışanı olmamak,

e) (Değişik: R.G) İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmak,

f) (Mülga: R.G) şartları aranır.

(2) İşsizlik ödeneği alan kişiler de katılımcı olabilirler. Ancak bu kişiler işsizlik ödeneği aldıkları süre boyunca işten ayrılma bildirgesinin tarafı olan işyerinde katılımcı olamazlar.

(3) sayılı Kanun kapsamında, çalışma yaşı ve çalıştırma yasağına ilişkin özel düzenlemeler çerçevesinde çalıştırılmaları yasaklananlar programlara katılamazlar. Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde ilgili mevzuatın öngördüğü düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla program düzenlenebilecektir.

(4) Katılımcılar, yirmi dört ay içinde en fazla (Değişik: R.G) üç yüz yirmi fiili gün işbaşı eğitim programından yararlanabilirler.

(5) (Ek: R.G) Birinci fıkradaki şartları haiz olup programa devam etmelerine engel durumları bulunmayan öğrenciler de programa katılabilir.

Programların süresi

MADDE 53 – (1) Program süresi, günlük en az beş en fazla sekiz saat olmak üzere, haftalık kırk beş saatten (Ek: R.G) en fazla altı günden ve toplamda (Değişik: R.G) üç yüz yirmi fiili günden fazla olamaz. (Değişik: R.G) 90 Programa katılım saatleri, denetim imkanları dikkate alınarak ve sözleşmede belirtilmek şartları ile il müdürlüğünce belirlenebilir.

(2) Engelliler için işbaşı eğitim programının süresi yirmi dört ay içerisinde üç yüz yirmi fiili gün olarak uygulanabilir. Bu durumda ikinci yüz altmış güne ait ödemeler, sayılı Kanunun 30 uncu maddesi gereğince kurulan Komisyon kararı ile (Değişik: R.G) ilgili idari para cezalarından karşılanabilir.

Devam zorunluluğu

MADDE 54 – (1) Katılımcıların programa devam etmeleri zorunludur. Kabul edilebilir mazereti olan katılımcılara, işveren ya da işveren vekili tarafından, mazeret izni verilebilir. Bu izinler, katılımcıların devam çizelgelerine yazılır. Ancak, bu izin sürelerinin toplamı, doktor raporu ile tevsik edilebilen en fazla beş günlük sağlık izni dışında, hangi sebeple olursa olsun toplam program süresinin onda birini aşamaz. Bu sürenin aşımı halinde, katılımcıların programla ilişikleri kesilir. Beş günü aşan sağlık izinleri onda birlik izin süresinden düşülür.

(2) Sözleşmenin işverenden dolayı feshedilmesi durumunda, il müdürlüğünün uygun görmesi halinde katılımcılar yeni bir işyerinde işbaşı eğitimine katılabilirler. Ancak devam edilecek işbaşı eğitim programı ile yapılan işbaşı eğitim programının toplam süresi yirmi dört ay içinde en fazla (Değişik: R.G) üç yüz yirmi fiili gün olabilir.

(3) İşveren tarafından programın başlangıcından bitişine kadar olan süre içerisinde katılımcıların devam durumlarının haftalık olarak en geç cumartesi saat ’a kadar sisteme girilmesi gerekir. Devam durumlarının sisteme girilmemesinden dolayı ortaya çıkabilecek zararlardan işveren sorumludur. İl müdürlüğü, işverenin bu yükümlülüğünü yerine getirip getirmediğini kontrol eder. Giriş yapılmayan günler il müdürlüğünce tamamlanır. (Ek: R.G.- ) Kurum, katılımcıların devam durumlarını takip için bilgi iletişim teknolojilerini de kullanabilir.

Statü

Süre

Miktar

İş Arayan Vatandaş

Günlük

,59 TL

İş Arayan Öğrenci

Günlük

,69 TL

İşsizlik Ödeneği Alana

Günlük

81,80 TL

 

 

   


İŞKUR işbaşı eğitim programlarında karşılanan hizmetler ve ücretler kişilerin programa katıldıkları gün üzerinden şöyledir:

Geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara günlük ,95 TL zaruri gider ödemesi,

  • İmalat sektöründeki mesleklerde düzenlenecek işbaşı eğitim programlarına katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları yaş arası çocukları için aylık TL bakım desteği ödemesi,
  • İŞKUR kursiyer maaşlarına ek olarak program süresince Genel sağlık sigortası primi,
  • İş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi Kurumumuz tarafından işbaşı eğitim programı süresince karşılanmaktadır.

İŞKUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAM KAPSAMINDA İSTİHDAMI SAĞLANAN KURSİYERİN İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAM SÜRESİ KIDEM SÜRESİNDEN SAYILIR MI?

Mesleki deneyimi olmayan kişilere mesleki deneyim ve iş tecrübesi kazandırarak bu kişilerin istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla işbaşı eğitim programı düzenlenmektedir. Ayrıca, program ile birlikte işverenler işe alacakları kişileri, kendi işyerlerinde yetiştirmektedirler.

Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliğinde İşbaşı Eğitim Programının amacı Maddesinde şöyle açıklanmıştır.

Programın amacı

MADDE 45 – (1) İşbaşı eğitim programı, Kuruma kayıtlı işsizlerin yine Kuruma kayıtlı işyerlerinde, daha önceden edindikleri teorik bilgileri uygulama yaparak pekiştirmelerini veya mesleki deneyim kazanmalarını sağlamak amacıyla işgücü piyasası araştırma sonuçları, iş ve meslek danışmanlarının işyeri ziyaretleri sırasında veya işsizlerle yapılan görüşmelerde tespit edilen ihtiyaçlar, işyerlerinden veya katılımcı adaylarından gelen talepler doğrultusunda bu Yönetmeliğin ilgili hükümlerinde belirlenen şartlara uyulmak kaydıyla düzenlenebilir. Denilmiştir.

Programların süresi

MADDE 53 – (1) Program süresi, günlük en az beş en fazla sekiz saat olmak üzere, haftalık kırk beş saatten en fazla altı günden ve toplamda üç yüz yirmi fiili günden fazla olamaz.

Programa katılım saatleri, denetim imkanları dikkate alınarak ve sözleşmede belirtilmek şartları ile il müdürlüğünce belirlenebilir.

(2) Engelliler için işbaşı eğitim programının süresi yirmi dört ay içerisinde üç yüz yirmi fiili gün olarak uygulanabilir. Bu durumda ikinci yüz altmış güne ait ödemeler, sayılı Kanunun 30 uncu maddesi gereğince kurulan Komisyon kararı ile ilgili idari para cezalarından karşılanabilir.

Hizmet akdinin unsurları;

1-Hizmetin belirli veya belirli olmayan bir zaman içinde görülmesi,

2-Hizmet akdinin konusu olan edimin işverene ait işyerinde yerine getirilmesi

3-Edimin ifası sırasında işverenin denetim ve gözetimi altında bulunması

4-Edimin ücret karşılığında yapılması ve ücretin zaman esası üzerinden saptanmasıdır. Ücret zaman itibariyle olmayıp yapılan işe göre verildiği takdirde dahi belirli ya da belirli olmayan bir zaman için alınmış veya çalışılmış oldukça hizmet akdi yine mevcuttur.

Baskın olan bilimsel ve yargısal görüşlere göre "zaman" ve "bağımlılık" unsurları hizmet akdinin ayırıcı ve belirleyici özellikleridir. Çalışan kişi "zaman" ve "bağımlılık" unsurlarını gerçekleştirecek biçimde çalışmaktaysa aradaki çalışma ilişkisi hizmet akdine dayanıyor demektir. Bilindiği gibi zaman unsuru çalışanın iş gücünü belirli ya da belirli olmayan bir süre içinde işverenin buyruğunda bulundurmasını kapsar. 

Burada özellikle kursiyerlerin çalışmalarının “işin öğrenilmesine yönelik olması” hizmet akdine tabii çalışanlarda olduğu gibi “üretime yönelik” çalışmalar kapsamında olmaması gerektiğidir.

Çalışmalarının, işin öğrenilmesine yönelik” olması Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliğin Madde 53’te belirtildiği üzere de “Program süresi, günlük en az beş en fazla sekiz saat olmak üzere, haftalık kırk beş saatten en fazla altı günden fazla çalışamayacağı belirtilmiştir.”

Konu ile ilgili Yargıtay kararlarında;

İnceleme konusu davada, mahkemece ücret ödemeleri dikkate alınarak davanın kısmen kabulüne karar verilmiş ise de dosyada yer alan bilgi ve belgeler karar vermeye elverişli görünmemektedir. Bu bakımdan; Mahkemece, öncelikle, davacının çalışmalarının, işin öğrenilmesine yönelik mi yoksa hizmet akdine tabi mi gerçekleştiği, davacının kursa ihtiyacı olup olmadığı araştırılmalı, davacının çalışmalarının işin öğrenilmesine yönelik olmayıp, üretime yönelik olduğunun anlaşılması durumunda ise; davalı Kurum tarafından yapılan denetim raporu da dikkate alınarak davacının, normal mesai ile tam zamanlı olarak mı çalıştığı, yoksa, part-time usulü çalışıp, ücretinin ürettiği parça hesabına göre ödenip-ödenmediği üzerinde durulmalı; gerekirse yine uyuşmazlık konusu dönemleri kapsayacak şekilde bu dönemde çalışan kursiyerlerin titizlikle araştırılarak beyanlarına başvurulmalı, davacının kayıtlarda görünmeyen çalışmalarının hangi nedenlerle kayıtlara geçmediği ya da bildirim dışı kaldığı hususu, çalışmanın varlığı ve kesintili olup olmadığı yöntemince araştırılarak toplanan tüm kanıtlar birlikte değerlendirildikten sonra davacının kursa ihtiyacı olmadığının tespiti durumunda ilk kurs tarihi dahil hizmet akti ile çalıştığı, kursa ihtiyacının olduğunun tespiti durumunda ilk kurs tarihinden sonraki çalışmaların hizmet akti ile çalışma olduğu kabul edilerek anılan hususlar kuşkuya yer vermeyecek şekilde belirlenip, sonucuna göre karar verilmesi gerekir. Tarihi:  No: //

Diğer bir Yargıtay kararında;

Dosya kapsamından; davacının - , , - , - , - , - tarihleri arasında davalı işveren ile Halk Eğitim Müdürlüğü arasında düzenlenen protokollere göre açılan kurslarda kursiyer olarak gösterildiği, kursun bitiş saatinin olduğu halde davalı Kurum tarafından tarihinde yapılan denetimde kursun saat itibariyle faal olduğu, 7 kişinin çalışırken tespit edildiği, ifadelerinden uzun süredir kursta çalıştıklarının saptandığı, belirlenen kurs saatleri dışında çalışanlar içinde davacının isminin yer almadığı, davalı işverenin davacının parça başı ücret aldığını ve çalışmalarının işin öğrenilmesine yönelik gerçekleştiğini ileri sürdüğü, dinlenen kamu ve davacı tanıkları, halı tamiri yaptıklarını, kursiyer olmadıklarını, sigorta yapılacağı için çalıştıklarını, çalışmalarının arası olduğunu, makbuz karşılı aylık ücret aldıklarını, davalı tanıkları ise kurs gören kişinin tekrar kurs gördüğünü, tamir edilen işe göre ücret ödendiğini beyan ettikleri, davacıya fatura karşılığı her ay düzenli olarak ve tarihleri arası ücret ödemesi yapıldığı anlaşılmaktadır
İnceleme konusu davada, mahkemece ücret ödemeleri dikkate alınarak davanın kısmen kabulüne karar verilmiş ise de, dosyada yer alan bilgi ve belgeler karar vermeye elverişli görünmemektedir. Bu bakımdan; Mahkemece, öncelikle, davacının çalışmalarının, işin öğrenilmesine yönelik mi yoksa hizmet aktine tabi mi gerçekleştiği, davacının kursa ihtiyacı olup olmadığı araştırılmalı, davacının çalışmalarının işin öğrenilmesine yönelik olmayıp, üretime yönelik olduğunun anlaşılması durumunda ise; davalı Kurum tarafından yapılan denetim raporu da dikkate alınarak davacının, normal mesai ile tam zamanlı olarak mı çalıştığı, yoksa, part-time usulü çalışıp, ücretinin ürettiği parça hesabına göre ödenip-ödenmediği üzerinde durulmalı; gerekirse yine uyuşmazlık konusu dönemleri kapsayacak şekilde bu dönemde çalışan kursiyerlerin titizlikle araştırılarak beyanlarına başvurulmalı, davacının kayıtlarda görünmeyen çalışmalarının hangi nedenlerle kayıtlara geçmediği ya da bildirim dışı kaldığı hususu, çalışmanın varlığı ve kesintili olup olmadığı yöntemince araştırılarak toplanan tüm kanıtlar birlikte değerlendirildikten sonra davacının kursa ihtiyacı olmadığının tespiti durumunda ilk kurs tarihi dahil hizmet akti ile çalıştığı, kursa ihtiyacının olduğunun tespiti durumunda ilk kurs tarihinden sonraki çalışmaların hizmet akti ile çalışma olduğu kabul edilerek anılan hususlar kuşkuya yer vermeyecek şekilde belirlenip, sonucuna göre karar verilmesi gerekir.

Yargıtay Hukuk Dairesi Esas No/ Karar No/

İstanbul BAM, HD. Kararında;

Somut uyuşmazlıkta; dava dilekçesinde davacının iş sözleşmesinin tarihinde yazılı fesih bildirimi yapılmadan feshedildiğinin belirtiği gözetildiğinde taraflar arasında iş sözleşmesinin tarihi itibariyle feshedildiği konusunda uyuşmazlık olmayıp taraflar arasındaki uyuşmazlık davacının işe başlama tarihine ilişkindir.

Davalı taraf davacının tarihinde işi başladığını, fesih tarihi itibariye 6 aylık kıdem koşulunun gerçekleşmediğini, Aktif İş Gücü Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında kursiyer olarak çalışılan sürenin 6 aylık kıdem koşulunda esas alınmasının mümkün olmadığını savunmuş ise de; Dava dışı Türkiye İş Kurumunun taraf olmadığı belirtilen davacı işçi ile davalı arasında imzalanan 20/02//03/ tarihleri arasında geçerli Kocaeli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Gebze Hizmet Merkezi İşbaşı Eğitim Programı Tip sözleşmesine göre davacının bu program dahilinde kursiyer olarak davalı işverenliğe ait işyerinde emniyet kemeri montaj işçisi mesleki programı kursiyeri olarak çalışmaya başladığı, sözleşme ve program hükümlerine uygun hareket etmesi ve şartlarının uygun olması sebebiyle davalı işverenlikçe program bitiminde davacının tarihinde işe alımının gerçekleştirildiği ve bu kez davacı ile davalı arasında sayılı İş Kanunu seafoodplus.infoine uygun işçi-işveren ilişkisi kurulduğu anlaşılmaktadır. Davacı başlangıçta kursiyer olarak davalı işverenlikte çalışmış olup devamında ara vermeksizin davalı işyerindeki çalışmasını sürdürdüğünden davacının başından itibaren sayılı İş İş Kanunu’nun 2. maddesinin 1. fıkrasında anlamında iş ilişkisi kapsamında çalıştırıldığının kabulü gerekir. Bu doğrultuda davacının fesih tarihi itibariyle 6 aylık kıdeminin bulunduğu ve iş güvencesi kapsamında olduğunu kabul etmek gerekir.

İstanbul BAM, HD., E. / K. / T.

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 8. Hukuk Dairesi Kararında ise ;

Davacı, davalı şirketle imzalanan iş başı eğitim programı tip sözleşmesi sonrasında 01/02/ tarihinden 31/07/ tarihine kadar sözleşme kapsamında davalıya ait iş yerinde departmanında çalışmıştır.
Tanık beyanından davacının gelen malzemelerin girdi - çıktıları, sayım işleri, bilgisayar girişi stok kontrolü işlerini yaptığı, bir kaç gün fabrikayı gezdikten sonra diğer fabrika çalışanları gibi işten sorumlu tutularak çalışmaya başlatıldığı, bu dönemde de normal işçi gibi çalıştığı anlaşılmıştır.
Davacıya ait hizmet döküm cetvelinin incelenmesinde Şubat- Temmuz aylarında davacıya TL aylık ödeme yapıldığı anlaşılmıştır.
İş Kur tarafından davacıya yılı asgari ücreti kadar ödeme yapıldığı görülmüştür. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin / Esas / Karar 10/02/ tarihli kararında belirtildiği üzere işçinin iş görme edimini yerine getirdiği, işverene bağımlı olarak çalıştığı durumda ücretinin üçüncü şahıs tarafından ödenmesi iş ilişkisinin geçerliliğini etkilemez. Davacının ücretinin İş Kur tarafından ödenmesi davacıyla davalı arasında iş ilişkisinin kurulmasını engellemez.  
Davacıyla davalı arasında ….- tarihleri arasındaki dönemde iş ilişkisi bulunduğu anlaşıldığından 6 aylık kıdem şartının gerçekleştiğinin kabulünde hatalı bir yön bulunmamaktadır"
 
hükmü verilmiştir.
Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 8. Hukuk Dairesi / Esas / Karar

SONUÇ OLARAK

Türkiye İş Kurumu tarafından istihdamın korunmasına ve artırılmasına, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine, işsizliğin azaltılmasına ve özel politika gerektiren grupların işgücü piyasasına kazandırılmasına yardımcı olmak üzere aktif işgücü hizmetleri kapsamında mesleki eğitim kursları, işbaşı eğitim programları, toplum yararına programlar ve diğer kurs, program, proje ve özel uygulamalar düzenlenmektedir.

İŞKUR’UN AKTİF İŞGÜCÜ PROGRAMLARI KAPSAMINDA TEMEL FAALİYETLERİ 

  • Mesleki Eğitim Kursları
  • İşbaşı Eğitim Programları
  • Toplum Yararına Programlar

Bulunmaktadır.

Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliğinde İşbaşı Eğitim Programının amacı Maddesinde şöyle açıklanmıştır.

Programın amacı

MADDE 45 – (1) İşbaşı eğitim programı, Kuruma kayıtlı işsizlerin yine Kuruma kayıtlı işyerlerinde, daha önceden edindikleri teorik bilgileri uygulama yaparak pekiştirmelerini veya mesleki deneyim kazanmalarını sağlamak amacıyla işgücü piyasası araştırma sonuçları, iş ve meslek danışmanlarının işyeri ziyaretleri sırasında veya işsizlerle yapılan görüşmelerde tespit edilen ihtiyaçlar, işyerlerinden veya katılımcı adaylarından gelen talepler doğrultusunda bu Yönetmeliğin ilgili hükümlerinde belirlenen şartlara uyulmak kaydıyla düzenlenebilir. Denilmiştir.

Programların süresi

MADDE 53 – (1) Program süresi, günlük en az beş en fazla sekiz saat olmak üzere, haftalık kırk beş saatten en fazla altı günden ve toplamda üç yüz yirmi fiili günden fazla olamaz.

İŞKUR'UN AKTİF İŞGÜCÜ programları kapsamında temel faaliyetlerinin temel amacı Mesleki deneyimi olmayan kişilere belirlenen Program süresi, “günlük en az beş en fazla sekiz saat” olmak üzere, “haftalık kırk beş saatten en fazla altı günden” ve toplamda üç yüz yirmi fiili günden fazla olamayacak şekilde mesleki deneyim ve iş tecrübesi kazandırarak bu kişilerin istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla işbaşı eğitim programı düzenlenmektedir

İşveren işçinin İşbaşı Eğitim Programından usulüne uygun şekilde yararlanmasını ve deneyim sahibi olmasını sağlamak üzere gerekli mesleki bilgiye ve deneyime sahip en az bir sorumlu belirlemek zorundadır. İşveren tarafından işbaşı eğitim programı sorumlusu olarak belirlenen kişi, program kapsamında çalışan işçinin programın amacına uygun şekilde mesleğini iş başında öğrenmesi ve tecrübe kazanması için gerekli kolaylığı sağlamak ve işçiye sadece program düzenlenen meslek ile sınırlı olmak üzere görev vermekle yükümlüdür. Dolayısıyla işçiye işbaşı eğitim programındaki meslekle ilgili iş dışında başka bir iş yaptırılamaz. Eğer işveren işbaşı eğitim programı sorumlusu belirlememişse o zaman bu sorumluluğu kendisi yerine getirir.

İşveren, iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli önlemleri almak zorundadır. İşçinin eğitim aldığı sırada iş kazası geçirmesi durumunda kazanın, işveren tarafından kazanın olduğu yerdeki yetkili kolluk kuvvetlerine derhâl, Sosyal Güvenlik Kurumuna ise en geç kazadan sonraki üç iş günü içinde bildirilmesi gerekir.

İlgili Yargıtay kararları değerlendirildiğinde İŞKUR'UN AKTİF İŞGÜCÜ programlarında İşbaşı Eğitim Programı kapsamında “işin öğrenilmesine yönelik” işyerinde kurs programına katılan kursiyerlerin, İşveren tarafından İşbaşı Eğitim Program Kursunun amacı dışında “normal işçi” kapsamında hizmet akdine tabii çalışanlarda olduğu gibi “üretime yönelik” çalışmalar kapsamında çalıştırılması seafoodplus.infoerin sırf ücretinin Program kapsamında İş Kur tarafından ödenmesi Kursiyerin İşverenle arasında iş ilişkisinin kurulmasını engellemeyeceği bu nedenle İşveren tarafından İşbaşı Eğitim Program Kursunun amacı dışında Program kapsamında belirlenen sürelerden fazla çalıştırılarak bu kapsamda fazla ücret ödenerek

Normal işçi kapsamında hizmet akdine tabii çalışanlarda olduğu gibi “üretime yönelik” çalışmalar kapsamında çalıştırılması ve bu durumun “tespit ettirilmesi” halinde Program kapsamı sonunda “İŞKUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAM KAPSAMINDA İSTİHDAMI SAĞLANAN KURSİYERİN İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAM SÜRELERİ;

 Değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Sonuç olarak İŞKUR'UN AKTİF İŞGÜCÜ programları kapsamında temel faaliyetlerinin temel amacı Mesleki deneyimi olmayan kişilere belirlenen Program süresi, “günlük en az beş en fazla sekiz saat” olmak üzere, “haftalık kırk beş saatten en fazla altı günden” ve toplamda üç yüz yirmi fiili günden fazla olamayacak şekilde mesleki deneyim ve iş tecrübesi kazandırarak bu kişilerin istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla işbaşı eğitim programı düzenlenmektedir.

İşverenlerin program kapsamında olan Kursiyerleri belirlenen amaç dışında hem program süresinden fazla çalıştırarak fazla ücret ödeyip Program Kursunun amacı dışında “normal işçi” kapsamında hizmet akdine tabii çalışanlarda olduğu gibi “üretime yönelik” çalışmalar kapsamında çalıştırılması durumun tespiti halinde sırf Kursiyerin ücretinin İş Kur tarafından ödenmesi Kursiyer ile İşveren arasında iş ilişkisinin kurulmasını engellemeyeceği Bu durumun Mahkemelerce, öncelikle, kursiyerin çalışmalarının, işin öğrenilmesine yönelik mi yoksa hizmet akdine tabi mi gerçekleştiği kursiyerin kursa ihtiyacı olup olmadığı araştırılacağı Bu durumun tespiti halinde kursiyerin çalışmalarının işin öğrenilmesine yönelik olmayıp, üretime yönelik olduğunun anlaşılması veçalışmanın varlığı ve kesintili olup olmadığı araştırılarak toplanan tüm kanıtlar birlikte değerlendirildikten sonra kursiyerin kursa ihtiyacı olmadığının Program Kursunun amacı dışında “normal işçi” kapsamında hizmet akdine tabii çalışanlarda olduğu gibi “üretime yönelik” çalışmalar kapsamında çalıştırılması tespiti durumunda ilk kurs tarihi dahil hizmet akti ile çalışma olduğu kabul edilerek “İŞKUR İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAM KAPSAMINDA İSTİHDAMI SAĞLANAN KURSİYERİN İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAM SÜRELERİNİN;

İş güvencesine ilişkin kıdemin başlangıcı yıllık izin ve kıdem başlangıç tarihi olarak

Değerlendirilmesi gerektiği ilgili Yargıtay kararlarında belirtilmiş olup bu nedenle İŞKUR’un, Kuruma kayıtlı işsizlerin yine Kuruma kayıtlı işyerlerinde, daha önceden edindikleri teorik bilgileri uygulama yaparak pekiştirmelerini veya mesleki deneyim kazanmalarını sağlamak amacıyla düzenlemiş olduğu Program ve Kursların İşverenlerce amacı dışında kullanılmaması hususunun dikkatte alınması gerekmektedir.

Kaynak: seafoodplus.info
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemizekayıt olun.

>> Vergi Affı Rehberi ( Soru - Cevap) Ücretsiz E-Kitap:hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir