vajinada süt kesiği akıntı / Vajinal Mantar: Nedir, Belirtileri Nelerdir, Neden Olur ve Nasıl Geçer? | Anadolu Sağlık Merkezi

Vajinada Süt Kesiği Akıntı

vajinada süt kesiği akıntı

Vajinal Enfeksiyon

Çoğu kadının kliniklere başvurma nedeni ve en büyük korkularından olan vajinit, en temelde vajina mukozasının bazı değişikliklere uğramasından kaynaklanan iltihaplanmalardır. Bu sebeple halk arasında genital iltihap olarak da bilinir.  Kendisini vajinal akıntıdaki değişimler ve ağrı gibi semptomlar ile gösterir. Neredeyse her kadın için, hayatında bir defa vajinal enfeksiyon öyküsü söz konusudur. Diğer taraftan sağlıklı bir cinsel hayat ve özgüven konusunda kişiyi yetersiz hissettirebilir.

Vajinal Enfeksiyon Nedir?

Vajinit çoğunlukla vajina florasındaki bozulmalar ile ilgilidir. Bu nedenle vajinal enfeksiyonların anlaşılması için vajina yapısı hakkında daha detaylı bilgiler gerekir. Vajina, halihazırda bakteri ve mikroorganizmalara ev sahipliği yapar. Tüm bu mikroorganizmalar, vajina florasını oluşturur. Özellikle laktobasiller, vajina içinde bir çeşit asidik ortam oluşturarak bakteri ve diğer mikroorganizmaları oluşumuna engel seafoodplus.info Sayede, vajina kendi hijyenini sağlamış olur. Ancak, aşırı hijyen uygulamaları, diyabet, yeni bir cinsel partner gibi durumlar vajina florasının bozulmasına yol açarak vajinal enfeksiyonlara sebep olabilir.

Vajinal enfeksiyon (vajinit), en temelde vajinanın iç kısmını tamamıyla kaplayan mukoza dokusunun iltihaplanmasıdır. Bu iltihaplanma bakteri, mantar ya da diğer mikroorganizmalar nedeniyle gerçekleşebilir. Diğer yandan kullanılan hijyen ürünleri, giysiler gibi faktörler de vajinite sebep olabilir. Her yaş grubunda görülebileceği gibi, özellikle ergenlik dönemi ile 40 yaş arası kadınlarda görülme sıklığı fazladır. Çoğunlukla vajinal akıntıdaki değişimler ile fark edilir. Normalde şeffaf ve kendine özgü bir kokusu olan akıntı, vajinit ile birlikte  daha yoğun ve kokulu olabilir.

Vajinal akıntı aslında oldukça normal, doğal bir durumdur. Sağlıklı her kadında vajinal hijyenin sağlanması ve vajinanın günlük aktiviteler veya cinsellik gibi durumlarda kolay zarar görmemesi için vajinal akıntı olması elzemdir. Vajinal akıntı, mikroorganizmaların yerleşmesini engelleyen fizyolojik, yani doğal bir durumdur. Ancak vajinit ile birlikte, patolojik bir hal alabilir. Rengi, kokusu ve miktarı dar bir skalada, yenilen yiyecekler, antibiyotik kullanımı ya da adet öncesi sonrası dönemlerde değişiklik gösterebilir. Örneğin adet öncesi dönemdeki akıntılar, beyaz, adet sırasında olan akıntılar daha renksiz ve şeffaf; adetten sonraki dönemde gelen akıntılar ise daha sarı renkli olabilir. Gebelik, diyabet, hormonal değişiklikler, gibi unsurlar, vajinal akıntıyı belirler.

Vajinit türleri ve cinsellik

Vajinal Enfeksiyon Neden Olur

Vajinal enfeksiyonlar vajina mukozasının enfekte olması veya iltihaplanmasıdır. Birden fazla nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Vajinal enfeksiyona neden olan başlıca faktör, vajinal floradaki değişimlerdir. Vajinal flora vajina içindeki bakteri-mikroorganizma dengesini sağlar. Dengenin bozulması halinde istenmeyen bakteri mantar ve diğer mikroorganizmalar üreyip, çoğalabilir. Bu durum vajinite sebep olur.

Vajinitin ortaya çıkmasındaki başlıca nedenler şunlardır:

Vajinal Floradaki Değişimler

Vajina, kendi hijyenini sağlayan, yine kendine ait mikroorganizmaları barındıran bir organdır. Bu mikroorganizmalar, laktobasiller, oluşturdukları asidik ortam ile diğer mantar ve bakteriler gibi organizmaların oluşumunu engeller. Herhangi bir nedenden dolayı vajinal florada oluşabilecek dengesizlikler, vajinite sebep olabilir. Çoğu zaman hijyene önem veren kadınlar, vajinal hijyeni dışarıdan sağlamaya çalışabilir.

Aşırı hijyen uygulaması, sanıldığının aksine yarardan çok zarar getirebilir. Vajina içindeki mikroorganizmaların dengesi bozulduğunda, örneğin laktobasiller azaldığında, diğer mantar ve bakteri türlerinin oluşumu kolaylaşır. Vajinal floradaki değişimler şu şekillerde de olabilir:

  • Aşırı hijyen
  • Vajinal duş
  • Vajinal hijyen için kullanılan ürünler
  • Terlemeye neden olacak iç çamaşırları ya da pedler
  • Dar pantolon giymek
  • Birden fazla korunmasız cinsel ilişki

Vajinal Enfeksiyon Nedir? Vajinal Enfeksiyonlar Kendiliğinden Geçer Mi? &#; Profesör Doktor Gamze Sinem Yücel (VİDEO)

Cinsel Yollarla Bulaşan Enfeksiyonlar

Vajinite neden olan diğer bir faktör cinselliktir. Vajinitlerin büyük kısmını mantar ve bakteri enfeksiyonları kapsar. Ancak cinsel yollar ile bulaşabilen hastalıklar vajinite neden olabilir. Böyle bir durumda kişinin ne sıklıkla partner değiştirdiği ya da cinsel birlikteliğin nasıl yaşandığı önemli olabilir. Normal dışında tercih edilebilecek cinsel birleşmeler, vajinite sebep olabilir. Diğer taraftan vajinit cinsel yolla tetiklenmiş ise, yalnızca kadın değil partnerinin de tedaviye katılması gerekebilir.

Hormon Düzensizlikleri

Vajinit hormonal düzensizlikler nedeniyle de oluşabilir. Gebelik ve menopoz gibi hormon seviyelerinde değişiklik yaratacak herhangi bir durum, vajiniti (vajina enfeksiyonu) tetikleyebilir.

Rahimde Perde ile İlgili Yazdığım Yazımı Okumayı Unutmayın!

Vajinal enfeksiyon belirtileri

Vajinit çoğu zaman beraberinde belirtileri ile gelir. Bu belirtiler, vajinitin türünün ne olduğuna göre değişecektir ancak genel olarak görülen belirti kötü kokulu vajinal akıntıdır.

Vajina nemli kalmak ve gündelik işler sırasında tahrişi engellemek için nemini korumak ister. Bu nedenle, kendisine özgü bir sıvı salgılar. Vajinal akıntı, bu nedenle normaldir. Ancak vajinit durumunda, vajinal akıntının rengi, miktarı ve kokusunda değişmeler görülür.

Normal şartlar altına akıntı en fazla bir yemek kaşığı kadar olmalıdır. Çoğunlukla bundan daha azdır. Vajinit akıntının miktarını artırabilir. Diğer yandan vajinitin türüne bağlı olarak akıntının kokusu da değişecektir. Ancak renk ve miktar yalnızca vajinit durumunda değişmez. hormonal dengesizlikler ya da akıntının adetten önce ya da sonra olması rengi değiştirebilir. Örneğin adet öncesi akıntı şeffaf; adet sırasındaki akıntı beyaz ve adet sonrası akıntı sarı renkli olabilir. Vajinitin belirleyici faktörü, kötü kokulu akıntıdır.

Genel olarak, vajinal enfeksiyon belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kötü kokulu vajinal akıntı
  • Disparoni (cinsel birleşme sırasında ağrı)
  • Vajina etrafında kızarıklık
  • Vajinada yanma hissi
  • İdrar yaparken oluşan ağrı

Diğer taraftan vajinal akıntının kokusu ve şekli, vajinit türünü gösterebilir. Farklı kötü kokular ya da akıntının yoğunluğu, farklı vajinal enfeksiyon türlerinin belirtileridirler

  • Süt kıvamında, balık kokulu akıntı, bakteriyel vajinoz.
  • Sarı ve yeşil, kötü kokulu akıntı trikomoniyaz
  • Daha katı,beyaz, süzme peynir gibi olan akıntı maya ve candida belirtisi olabilir.

Dermoid Kistler ile İlgili Yazdığım Yazımı Okumayı Unutmayın!

Vajinal Enfeksiyon Türleri

Vajinal enfeksiyonlar, vajina florasındaki değişimler sonucu ortaya çıkan bakteri mantar ya da mikroorganizmaların, iltihap oluşturması, vajinayı enfekte etmesi anlamına gelir. Vajinite yani vajinal enfeksiyonlara neden olan birden fazla durum, mikroorganizma bulunur ve bunlara göre vajinal enfeksiyon türleri sınıflandırılır.

Vajinal enfeksiyon türleri enfeksiyona neden olan durumlara göre sınıflandırılır. Diğer yandan bakteri mantar gibi mikroorganizmalar ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar neticesinde ortaya çıkan vajinitler olabilir.

Akıntı renklerine ve belirtilerine göre vajinit türleri;

Bakteriyel Vajinoz

En sık karşılaşılan vajinit türü olan bakteriyel vajinoz adından da anlaşılacağı gibi bakterilerin sebep olduğu vajinit türüdür. Vajina, yararlı bakterileri içerir. Ancak bazı durumlarda bakteri dengesinin bozulması başka bakterilerin oluşumuna neden olabilir. Laktobasillerin azalması halihazırda vajinada bulunan başka bir bakterinin çoğalmasına neden olur. Laktobasiller, asidik bir ortam oluşturarak vajina içindeki bakteri dengesini sağlarlar. Bakteriyel vajinozun oluşma nedeni, “gardnerella vaginalis” adı verilen bakterilerin artmasıdır.

Genellikle balık kokulu akıntı ile karakterize edilir. Bunun yanında nadiren vajinada kaşıntı da yapabilir. Tedavi edilmediğinde, diğer genital organlara sıçrayabilir, erken doğum ya da düşük riskini artırabilir veya tüplerde tıkanıklık gibi  farklı problemlere yol açabilir.

Vajinal Mantar Enfeksiyonu

Mantar enfeksiyonları, sık karşılaşılan vajinit yani vajinal enfeksiyon türlerinden bir tanesidir. Vajinal mantar enfeksiyonuna çoğunlukla “candida albicans” organizması neden olur. Nadiren bazı diğer organizma türlerinin de bu vajinit türüne neden olduğu bilinir. Tipik olarak vajinada peynir kesiği şeklindeki akıntı ile karakterize edilir. Bu akıntı yoğun, topaklı ve beyaz renktedir. Vajinal kaşıntı ve yanma gibi semptomlar gösterir.

Trikomonas Enfeksiyonu

Diğer vajinit türlerinden farklı olarak Trikomonas Enfeksiyonu kaynaklı vajinit, bulaşıcıdır. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan olan Trikomonas Enfeksiyonu, “trichomonas vaginalis” isimli bir parazit nedeniyle ortaya çıkar. Genellikle yeşil-sarı renkli, kötü kokulu vajinal akıntı ile kendisini belli eder. Cinsel ilişki sırasında ağrı veya idrar yaparken yanma gibi semptomlar-belirtiler gösterebilir. Bu tür cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların neden olduğu vajinit vakalarında, partner tedavisi gereklidir. Aksi halde durum tekrarlayabilir.

Vajinit Nedir Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi Nasıl Yapılır &#; Profesör Doktor Gamze Sinem Yücel (VİDEO)

Vajinal Mantar

Vajinal mantar, en sık rastlanan vajinit türlerinden bir tanesidir. Her iki kadından bir tanesinde görülebilmektedir. Özellikle ergenlik çağından itibaren, hormonların da etkisiyle, menopoz dönemine kadar görülme olasılığı yüksektir. Kendisini özellikle vajina ve çevresinde kaşıntı ya da kızarıklıklarla gösterir. Vajinal mantar, büyük çoğunlukla candida albicans adı verilen bir organizma kaynaklıdır. Ancak vajinal mantara sebep olan tek organizma bu değildir. candida albicans ile birlikte nadiren de olsa, “candida glabrata” ve “candida tropicalis” gibi başka organizmalar da bu enfeksiyona sebep olur.

Vajinal Mantar Belirtileri

Vajinal mantar, bir çeşit mantar enfeksiyonudur. Bazen de antibiyotik kullanımı sonrası ortaya çıkar. Mantar enfeksiyonu, vajinal floranın bozulması ile ortaya çıkar. Diğer vajinit türleri gibi vajinal mantar için de vajina içerisindeki mikroorganizma dengesinin bozulması enfeksiyona neden olur.

  • Yoğun, peynir benzeri akıntı
  • Vajinal kaşıntı
  • Vajinal yanma
  • Vajinal akıntının artışıdır

Vajina halihazırda, candida albicans organizmasına ev sahipliği yapar. Ancak floranın bozulması candida albicansın çoğalmasına sebep olarak vajinal mantarı ortaya çıkarır.

Vajinal mantara sebep olan diğer durumlar:

  • Antibiyotik kullanımı
  • Hormonal ilaçlar
  • Hormonal dengesizlikler
  • Gebelik
  • Diyabet
  • Otoimmün hastalıklar
  • Rahim içi araçlar

Vajinal mantarın en önemli belirtisi, vajinal kaşıntı ve kızarıklıklardır. Kızarıklık ve kaşıntı durumunda ilk şüphelenilen şey mantar enfeksiyonudur. Vajinal mantar büyük çoğunlukla “candida albicans” nedeniyle olur. Diğer taraftan tedaviyi oldukça zorlaştıran ve tekrarlama eğiliminde olan diğer organizma türleri de vajinal mantara sebep olmuş olabilir.

Vajinal mantarın tedavisinde genellikle basit gözlem kullanılır. Vajinanın incelenmesi sırasında kaşıntı ve kızarıklık şikayetleri ve özellikle vajinal mantar durumunda görülen vajinada peynir- süt kesiği şeklindeki akıntı, teşhiste belirleyicidir. Diğer yandan, tekrarlayan vakalarda tedaviye daha dirençli olan organizma türlerinin varlığından şüpheleniliyorsa kültür alınır ve tedavi buna göre planlanır.

Vajinal mantar tedavisi, ağız yoluyla alınan basit antibiyotikler ya da fitil/merhem gibi mantar önleyici ilaçlarla basitçe yapılabilir. Ancak enfeksiyona neden olan organizma “candida albicans” dışında başka bir organizma ise tedavi güçleşebilir. Tekrarlayan vajinal mantar görülme riski artar.

Rahim İçi Polipler ile İlgili Yazdığım Yazımı Okumayı Unutmayın!

Vajinal Enfeksiyonlar ve Cinsellik

Vajinal enfeksiyonlar (vajinit) çoğu zaman ilerlemez ve ciddi sağlık problemine yol açmaz. Nadiren rahme ve diğer iç üreme organlarına ulaşırsa ciddi komplikasyonlar görülebilir ancak bu sık rastlanır bir durum değildir. Vajinit, oluşturduğu rahatsızlığın yanında cinsel yaşamı da etkileyebilir. Bu birkaç farklı açıdan değerlendirilmelidir.

Psikolojik Etkileri

Özellikle mantar enfeksiyonları nedeniyle oluşan kızarıklık ve kaşıntı, cinsel hayatı etkileyebilir. Kadınların cinsel yaşamlarında rahat davranamamalarına ya da özgüven eksikliğine sebep olabilir. Vajinal akıntının yoğunluğu, şekli ve kokusu kişileri cinsellikten uzaklaştırabilir. Çoğu vajinit türünde vajinal akıntı ve koku problemi bulunur. Kötü koku çiftleri psikolojik yönden etkileyebilir.

Genel Riskler

Diğer yandan cinsel yolla bulaşan hastalıklar sınıfında olmasa da bakteriyel vajinoz, cinsellikten bir süre uzak durulmasını gerektirebilir. Aslında bakteriyel vajinoz durumunda cinsel yolla bulaşma söz konusu değildir. Erkeklerin vajinal enfeksiyona sahip olması beklenmez  Ancak yapılan araştırmalar, pelvik inflamatuar hastalık veya cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından daha riskli grupta olduklarını göstermişseafoodplus.info durum vajinal floranın bozulması ile alakalıdır. Bozulan vajinal flora dengesi diğer hastalıklara yakalanma riskini artırır. Diğer yandan erken doğum, düşük gibi doğum anomalilerine de daha sık rastlanır. Cinsel birleşme, bakteriyel vajinoz riskini artırdığından uzak durulması daha uygun olabilir. Ancak en doğru bilgiyi hekim verecektir.

Cinsel İlişki Sırasında Ağrı ve Yanma

Vajinal enfeksiyonlar ve cinsellik ilişkisine bakıldığında rahatsız edici olan bir başka durum , cinsel birleşme sırasında duyulabilecek olan acıdır. Bazı vajinal enfeksiyon türleri cinsellikle beraber ağrı ve acıya sebep olabilir.

Genital iltihap tedavi seçenekleri

Vajinal Enfeksiyon Tedavisi

Vajinal enfeksiyonlar kendisini genellikle kötü kokulu akıntı veya kaşıntı gibi belirtilerle gösterir. Çoğu kadın vajinal enfeksiyonu evde geçirmeye, tedavi etmeye çalışır ancak bu son derece yanlıştır. Tedavinin nasıl olacağını doğru teşhis ve altta yatan nedeni bilmeden gerçekleştirmek mümkün değildir. Üstelik bu tür durumlarda kesinlikle tıbbi tedavi yöntemleri kullanılmalıdır.  Kadınlar, kendi tanılarını koymakta pek de başarılı olamazlar. Vajinitin türü yalnızca koku veya renk gibi belirteçlerle bilinemez. Doğru bir tanı için tıbbi prosedürleri izlemek; fizik muayene ve kültür alınması, çeşitli testler gerekebilir. Örneğin vajinal mantar enfeksiyonu durumlarında, çoğu zaman vajinitin ardında candida albicans organizması vardır ancak diğer organizmaların neden olabileceği vajinal mantar vakalarına kesinlikle tıbbi tedavi yöntemleri kullanılmalıdır. Aksi halde enfeksiyon üst üreme organlarına kadar ulaşarak ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Vajinal enfeksiyonların tedavisinde tanı oldukça önemlidir. Diğer enfeksiyona neden olabilecek diğer durumlar da incelenmelidir. Örneğin diyabet veya gebelik durumunda vajinit görülme sıklığı son derece artar. Bunun gibi, durumlar için yalnızca vajinit değil onun ardındaki olası diğer durumlar da değerlendirilir.

Vajinit durumunda genellikle ağız yoluyla alınan basit antibiyotikler kullanılır. Hangi antibiyotiğin ne dozda kullanılacağına doktor karar vermelidir. Aksi halde daha kötü sonuçlar görülebilir. Vajinite neden olan durumlar arasında en önemlilerinden biri, bilinçsiz antibiyotik kullanımıdır. Bu tür kullanımlar, vajina içindeki mikroorganizmaların seviyesinde dengesizliğe neden olarak vajina enfeksiyonuna (vajinit) yol açabilir.

Bir diğer tedavi yöntemi ise ağız yoluyla alınan mantar oluşumunu engelleyen tabletler ya da vajinaya uygulanan fitil, krem benzeri ürünlerdir. Genellikle vajinal mantar enfeksiyonunun tedavisinde kullanılır. Vulvada oluşan kaşıntı ve kızarıklıkların oluşturduğu rahatsız edici hissi geçirmek adına da ilaçlar kullanılabilir.

Diğer taraftan, vajinal enfeksiyonlara yakalanmamak ,vajinitten korunmak için bazı yollar izlenebilir:

  • Vajina çevresini nemli bırakmamak
  • Pamuklu iç çamaşırlarını tercih etmek
  • Genel vücut hijyenine dikkat etmek
  • Bilinçsiz antibiyotik kullanmamak
  • Vajina hijyeninde aşırıya kaçmamak
  • Diyabete sebep olabilecek yaşam şekillerinden uzak durmak
  • Dar pantolonlar giyilmemeli
  • İç çamaşırları düzenli aralıklarla değiştirilmeli
  • Terlemeye sebep olabilecek pedler ve iç çamaşırları kullanılmamalı
  • Cinsel birliktelikte korunmaya özen gösterilmeli

Sıkça Sorulan Sorular

Vajinal enfeksiyon kendiliğinden geçer mi?

Vajinal enfeksiyonlar, büyük çoğunlukla vajina florasının değişimleriyle alakalıdır. Bu değişimler kendiliğinden olmak yerine birtakım sebeplerle meydana gelir ve tedavi edilmeleri gerekir. Tedavi edilmedikleri taktirde daha farklı ve ciddi problemlere-komplikasyonlara neden olabilmektedir.

Vajinal mantar bulaşır mı?

Vajinal mantar genellikle bulaşıcı değildir. Ancak nadiren de olsa ortak kullanılan nemli ortamlardan temas yoluyla ve cinsel birleşme sırasında partnere bulaşabilir. Bu tür durumlardan kaçınmak için genel hijyene dikkat edilmeli, bağışıklık sistemi güçlendirilmeli ve cinsel ilişkide korunmaya özen gösterilmelidir.

Doğumdan sonra vajinada enfeksiyon neden olur?

Doğumdan sonra vajinada enfeksiyon olması genellikle  diyabet ve otoimmün hastalıklar ile ilgilidir. Doğum sonrası vajinit birden fazla nedene dayanıyor olabilir. Gebelikte vajinal enfeksiyon oluşumu, daha fazladır. Bu nedenle vajinal enfeksiyonlara neden olabilecek durumlardan kaçınılmalıdır.

Hamilelikte vajinal enfeksiyon bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte vajinal enfeksiyon erken doğum gibi bazı riskler taşımasıyla bebeğe zarar verebilir. Bu nedenle böyle bir durumda kesinlikle hekime başvurulmalıdır. Özellikle bakteriyel ve mantar kaynaklı vajinal enfeksiyonlar oldukça basit bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

Vajinal iltihap varken hamile kalınır mı?

Vajinal enfeksiyonlar eğer ilerlemişse, yalnızca vajinanızı etkiler. Hamile kalmak için vajinanızın pek bir etkisi yoktur. Gebelik, spermin tüplerde yumurtayla buluşup döllenmesi ve rahme tutunması ile ilgilidir. Ancak enfeksiyonların ilerlediği durumlarda tüpler tıkanabilir ve gebelik şansı azalabilir.

Vajinal enfeksiyon kanama yapar mı?

Vajinal enfeksiyonlar, cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında kanama yapabilir. Bu durum, vajinitin belirtileri arasında yer alır.

Vajinal enfeksiyon adet geciktirir mi?

Adet döngüsü hormonlar ile ilgilidir. Vajinal enfeksiyonlar birtakım nedenler ile vajinanın enfekte olması, iltihaplanmasıdır. adet gecikmesi ve vajinit arasına bir bağ bulunmaz. Vajinal enfeksiyon, adet gecikmesine neden olmaz.

Vajinal mantar idrar yolu enfeksiyonu yapılır mı?

Vajinal mantar enfeksiyonu idrar yolu ile ilişkili olabilir. Çoğu vakada görünen idrar sırasına yanma gibi belirtiler durumunda, doktorunuza başvurmalısınz.

Vajinal enfeksiyon karın ağrısı yapar mı?

Vajinal enfeksiyonların en belirgin özellikleri cinsel birleşme sırasında yanma, ağrı; vajinal akıntının kötü kokulu olması, akıntının renginin değişmesi, vajina ve çevresinde kızarıklık ve kaşıntıdır. Karın ağrısı başka bir rahatsızlığın belirtisi olabilir ve en yakın zamanda bir hekime başvurulmalıdır.

Vajinal enfeksiyon kaç günde geçer?

Doğru bir tedavi planlaması ve vajinitin neden kaynaklandığının tespit edilmesinden sonra  bakteri veya mantar kaynaklı vajinal enfeksiyonlar birkaç hafta içerisinde etkileri bakımından tedavi edilebilir. En doğru bilgiyi hekiminiz verecektir çünkü her hastanın farklı durumları söz konusu olabilir. Diğer yandan tedavi altta yatan nedene göre daha uzun soluklu olabilir.

Vajinal Enfeksiyon Olanların Yorumları

Vajinal enfeksiyon problemi yaşayan kadınların sorduğu soruları ve cevaplarımı altta bulunan yorumlar kısmında bulabilirsiniz. Unutmamalısınız ki altta yer alan yorumlar ve cevaplar kesinlikle tanı ve tedavi yerine geçmemektedir. Doğru tanı ve tedavi yöntemi için mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Siz de konuyla ilgili aklınıza takılan soruları yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz. Vajinal mantar tedavisi için Ankara kliniğim ile irtibata geçebilirsiniz.

Vajinal Enfeksiyon, Mantar ve Vajinit ile İlgili Aklınıza Takılan Soruları Online Görüntülü Görüşme ile Profesör Doktor Gamze Sinem Yücel&#;e İletebilirsiniz

Online Görüntülü Görüşme Hakkında Detaylı Bilgi ve Randevu İçin Tıklayınız

Vajinal Mantar: Nedir, Belirtileri Nelerdir, Neden Olur ve Nasıl Geçer?

Vajinal enfeksiyonlar jinekolojik hastalıklar arasında en sık rastlanan problemlerden biridir. Fizyolojik vajina florası çok sayıda bakteri ve mikroorganizmanın bulunduğu, dengeli bir mikrobiyotaya sahiptir. Ancak yoğun antibiyotik kullanımı, genital hijyenin yetersiz olması, sağlıksız beslenme alışkanlıkları gibi bazı durumlar vajinanın floral dengesini bozabilir. Bu durumda vajina içerisinde yararlı mikroorganizmalar azalır, zararlı mikroorganizma yoğunluğu artış gösterir. Bunlardan en sık karşılaşılan enfeksiyon tablosu vajinal kandidiyazis olarak da adlandırılan vajinal mantar enfeksiyonudur.

Vajinal Mantar Nedir?

Vajinal mantar enfeksiyonu dünya üzerindeki kadınların yaklaşık %75’inde görülen ve genellikle Candida albicans adlı bir mikroorganizmanın neden olduğu vajinal mukoza enfeksiyonudur. Enfeksiyonların yaklaşık %90’ından sorumlu olan Candida albicans mikroorganizması sağlıklı bireylerde ağız, boğaz, bağırsak ve vajina florasında doğal olarak bulunan mikroorganizmalardan biridir. Ancak genellikle gebelik durumunda, HIV, diyabet ve obezite gibi sistemik hastalık varlığında ve antibiyotik, oral kontraseptif ve steroid gibi ilaçların kullanımı sonucunda bu yapılardaki floral denge bozulur ve Candida albicans yoğunluğu artış gösterir. Bunun sonucunda mantar enfeksiyonu ortaya çıkar.

Vajinal Mantar Belirtileri Nelerdir?

Vajinada şiddetli kaşıntı, vajinal mantar enfeksiyonunun en sık görülen belirtilerinden biridir. Kaşıntıya bağlı ödem, vulvada eritem ve hassasiyet gelişebilir. Bunun yanı sıra sağlıklı vajinal floranın bozulması, fizyolojik vajinal akıntıda da değişikliğe yol açar ve özellikle mantar enfeksiyonu beyaz süt kesiği veya peynirimsi görünüme sahip vajinal akıntılara neden olur.

Vajinal enfeksiyonlar ürogenital sistemi bütünüyle etkileyen geniş çaplı rahatsızlıklardır. Bu nedenle vajinal mantar varlığında üriner sistem de etkilenir. İdrar yaparken ağrı ve yanma gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Bununla birlikte cinsel ilişki sırasında ağrı (disparoni) şikayeti de vajinal mantar varlığında yaygın görülen şikayetlerden biridir. Cinsel birliktelik sırasında özellikle kasık bölgelerinde görülen ağrı, yanma, batma, kaşıntı ve huzursuzluk gibi belirtiler disparoni olarak tanımlanır ve genellikle altta yatan vajinal enfeksiyon durumundan kaynaklanır.

Vajinal Mantar Neden Olur?

Mantarlar kişinin ağız, boğaz, bağırsak ve vajinal florasında doğal olarak bulunan organizmalardır. Ancak bazı durumlarda mikrobiyota dengesi bozulur ve bu organlarda mantar yoğunluğu artış gösterir.

Kişinin bağışıklık sisteminin zayıflaması ile yararlı mikroorganizma sayısı azalır ve bunun sonucunda mantar enfeksiyonu gelişebilir. Antibiyotik kullanımı ile vücutta çoğalan zararlı mikroorganizmaların kontrol altına alınması hedeflenir ancak bazı antibiyotikler yararlı mikroorganizmaları da etkileyebilir. Bu durumda mantar yoğunluğunu kontrol eden yararlı mikroorganizmalar azalır ve ilgili organda mantar enfeksiyonu gelişir.

Sağlıklı vajinal floranın sürdürülmesi için gereken en önemli şartlardan biri ortam pH’ının optimum düzeyde tutulmasıdır. Vajinal ortamın pH değeri yaş, hormon düzeyi, cinsel aktivite varlığı, tercih edilen doğum kontrol yöntemi, metabolik hastalık durumu, kullanılan ilaçlar, antibiyotikler ve cerrahi girişim gibi pek çok faktöre göre değişiklik gösterir. Normal vajinal flora aerobik bir ortama sahiptir ve bu ortamın sağlanmasından büyük oranda Laktobasil adı verilen organizmalar sorumludur. Laktobasil yoğunluğunun azalması ile aerobik ortam zayıflar ve vajinal florada sağlanmış olan bakteri dengesi bozulur.

Vajinal mantarın gelişiminde hormon dengesizliğinin de önemli rolü bulunur. Özellikle östrojen hormonunun azlığı ya da çokluğu vajinal enfeksiyonların ortaya çıkışı ile oldukça ilişkilidir. Vajina içerisinde devamlı olarak yer alan bazı sekresyonlar, vajinal ortamın sağlıklı pH düzeyinin korunması için son derece önemlidir. Vajinanın normal sekresyonları vulva kaynaklı sebase sekresyonlar, Bartholin ve Skene bezlerinden gelen fizyolojik sekresyonlar, uterus ve serviks içerisinde yer alan bezlerin salgıları, vajina epitel dokusundan sızan sulu kıvamlı sekresyonlar, serviks ve vajina dokularından dökülen hücre yapıları, mikroorganizmalar ve onların metabolik atıklarından oluşur. Östrojen hormonu vajina epitelinin çoğalmasını, yenilenmesini ve olgunlaşmasını sağlarken aynı zamanda epitel hücrelerde glikoz depolanmasından sorumludur. Glikozun epitel hücrelerde depolanması sonucunda laktik asit açığa çıkar ve laktik asit vajina pH’ını düzeyine düşürerek optimum seviyede tutar. Ergenlik döneminden önce ve menopoz sonrası dönemde östrojen salgısının az olmasından dolayı vajina epiteli çoğalıp yenilenemez ve fazla miktarda glikoz depolayamaz. Bu durum yaşamın bu dönemlerinde vajina epitelinin daha ince ve vajinal salgıların daha az olmasına yol açar. Bu nedenle bu yaş gruplarında vajinal enfeksiyonlara yatkınlık artış gösterir.

Vajinal Mantar Teşhisi Nasıl Konur?

Vajinal mantar teşhisi genellikle hastanın şikayetlerine ve vajinal bölgenin muayene bulguları doğrultusunda yapılır. Vulvovajinal bölge olarak adlandırılan dış ve iç genital organda ödem olması, özellikle vajina içerisinde kaşıntı ve hassasiyetle birlikte idrar yaparken yanma ve batma şikayetleri pek çok vajinal enfeksiyon ile birlikte ortaya çıkabilecek belirtilerdir. Bu nedenle vajinal enfeksiyonların teşhisi için genellikle vajinadan gelen akıntının özellikleri göz önünde bulundurulur. Sağlıklı vajinal sekresyonlar genellikle şeffaf veya açık renkli, kokusuz, akışkan kıvamlı ve rahatsızlık vermeyecek miktardadır. Ancak bakteri, mantar, virüs ve parazit gibi mikroorganizmalar, vajinal akıntının fizyolojik özelliklerinde değişikliğe yol açar. Enfekte olmuş vajinal sekresyonlar genellikle sarı-yeşil veya gri renkte, pürülan görünümde, daha yoğun kıvamlı ve kötü kokuludur. Mantar enfeksiyonu ise sıklıkla beyaz süt kesiği veya peynirimsi akıntıya neden olur.

Hastalığın klinik özelliklerine ek olarak vajen pH’ı değerlendirilir ve şüpheli durumlarda vajinal sekresyonlar %10’luk potasyum hidroksit çözeltisi ile incelenir.

Vajinal Mantar Tedavisi

Vajinal mantar tedavisi mutlaka kesin tanı almış, klinik bulguları olan kişilere uygulanmalıdır aksi takdirde sağlıklı vajinal flora bozulabilir. Kısa sürede sonlandırılan veya düzenli uygulanmayan tedavilerde başarı sağlanamaz ve bu uygulamalar kişiyi hastalığa karşı daha yatkın hale getirir. Dolayısıyla vajinal mantar tedavisinin baştan sona uzman hekim takibinde yapılması gerekir.

Tedavi hastanın yaşına, altta yatan herhangi bir sistemik hastalık olup olmamasına ve mantar ile ilişkili şikayetlerin şiddetine göre planlanır. Mantar enfeksiyonunun antibiyotik kullanımı ile ilişkisi göz önünde bulundurularak mantar tedavisinden önce antibiyotik tedavisinin tamamlanması beklenir.

Tedavide oral veya intravajinal yolla uygulanabilen antifungal özellikli tabletler tercih edilir. Antifungal özellikli tablet tedavisi hastalığın kontrolü için 7 veya 14 gün süre ile, gece yatmadan önce vajen içerisinde 1 tablet yerleştirilmesi ile yapılır. Hastalığın etkin şekilde tedavi edilmesi ve tekrarlayarak kronik vajinal mantara yol açmaması için tüm tedavi planının hekim tarafından gerçekleştirilmesi önemlidir. Yanlış uygulamalar tedaviye direnç gelişmesine ve hastalığın sık aralıklarla tekrarlamasına neden olurken bozulan vajen pH’ı kişiyi diğer vajinal enfeksiyonlara da yatkın hale getirir.

Vajinal Mantar Nasıl Önlenir?

Vajinal mantar enfeksiyonunun gelişmemesi için öncelikle kontrolsüz antibiyotik kullanımının önüne geçilmeli, antibiyotik kullanımından sonra ise vücudun bozulan mikrobiyotasını destekleyecek takviyeler alınmalıdır. Tüm vücutta patojen özellikli mikroorganizmaların çoğalmasını engelleyerek florayı destekleyen probiyotikler aynı zamanda mukozal bağışıklık sistemini güçlendirir ve koruyucu etki gösterir. Vajinal mantar gelişmesini önlemek için özellikle bağışıklık sisteminin zayıfladığı dönemlerde laktobasil içeren probiyotik takviyeler kullanılabilir.

Vajinal mantarın önlenmesi için genital hijyen alışkanlıklarının da düzenlenmesi gerekir. Kişinin mümkün olduğunca pamuklu iç çamaşırlar tercih etmesi, dar ve hava almayan çamaşırlar kullanmaması önemlidir. Sağlıklı mikroorganizma kaybına yol açan vajinal duş uygulamasından da kaçınmak gerekir. 

Vajinal Akıntılar

Paylaşın:




(Üstteki resimde rahim komşuluğunda yer alan vajinanın diklemesine kesiti izleniyor.)

Vajina nedir?
Vajina cm uzunluğunda, içinde kıvrıntılı (tırtıklı) bir yapıya sahip bir kanaldan oluşan kadın genital organıdır.

Normalde vajinanın dört ayrı işlevi vardır:

  • Cinsel ilişki işlevi
  • Normal doğumun gerçekleşmesindeki işlevi
  • İdrar kanalı olan "urethra" yı içermesi
  • Rahimden gelen adet kanının dışarıya boşalması


Kadınlarda hem normal olarak görülen "fizyolojik vajinal akıntılar" olabileceği gibi hem de bir enfeksiyona bağlı "patolojik vajinal akıntılar"a rastlanılmaktadır. Önemli olan vajinal akıntının ne türde olduğunun anlaşılmasıdır.

Fizyolojik vaginal akıntılarda tedavi gerekmezken, patolojik (hastalığa bağlı) vaginal akıntılarda tedavi şarttır.

Fizyolojik vajinal akıntı nedir?
Normalde üreme çağındaki her kadında bir miktar şeffaf, kaygan ve kokusuz nitelikte bir vaginal akıntı vardır. Normal olan bu vaginal sıvıya "fizyolojik vaginal akıntı" denmektedir.

Kadınlık hormonlarının etkisi ile rahim ağzındaki servikal bezlerden ve vajen bölgesindeki bezlerden salgılanan bu sıvının faydalarından birisi de vagen kayganlığını sağlayarak cinsel ilişkinin konforlu olmasını sağlamaktır. Aynı zamanda fizyolojik vaginal akıntılar yürüme esnasında dudak kısımların birbirine sürtünmesiyle birlikte tahrişi önlemektedir.

Menopoza giren kadınlarda estrojen hormonunun azlığına bağlı olarak vajinal sıvının salgılanması azalması "vaginal kuruluk" şikayetini meydana getirmektedir.

Ovulasyon döneminde fizyolojik vajinal akıntı olabilir
Fizyolojik (normal) vajinal akıntı, adet periyodu içinde yumurtlama gününe yaklaştıkça artma eğilimindedir; hatta bazı durumlarda çamaşırı kirletecek derecede vagen dışına taşabilir.

Ovulasyon döneminde görülen bu akıntı, yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında,çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Bu şekildeki vajinal bir akıntı "ovulasyon" un habercisidir.

Her ne kadar aşırı miktarda olabilse de, fizyolojik akıntı renksiz, kokusuzdur; kaşıntı ve irritasyon da yapmaz.

Laktobasiller (vajen içi yararlı bakteriler, süt basilleri)
Vajenin en önemli özelliklerinden birisi de zararlı bakterilere karşı savunmada yer alan ve "laktobasil" adı verilen yararlı bakterileri kendi florasında içermesidir. Laktobasillere "süt basilleri" adı da verilmektedir.

Laktobasiller vajenin asit PH'sinde üreme özelliği göstererek vajeni zararlı mikroplardan adeta korurlar.

Laktobasillerin sayıca azaldığı pek çok durumda vajen enfeksiyonları (vaginitler) görülebilecektir. Örneğin antibiotik kullanımı sonucunda vajinal mantar oluşmasının nedeni de budur.

Vajinal flora ile ilgili bilgiler için  >>>

Patolojik (anormal)  vajinal akıntı nedir? Vajinit nedir? Cervicit nedir?
Vaginanın iltihabına "vajinit (vaginit)" ve serviks (cerviks) denilen rahim ağzının iltihabına "servisit (cervicit)" denmektedir.

Vajinit ve servisitlerin en önemli bulguları da normalden farklı yapıda olan yani fizyolojik olmayan "patolojik vaginal akıntı" lardır. Patolojik vajinal akıntılar kişide bir hastalık olduğunu gösterir.

Vajinitteki akıntı fizyolojik akıntılardan farklı bazı özellikleri vardır; daha bol miktardadır, kötü, rahatsız edici kokusu olabilir ve koyu kıvamlıdır. Bazen süt kesiği kıvamında olabildiği gibi bazen de köpüklü ve bol sarı-yeşil renktedir.

Serviksin iltihapları (servisitler) ise anormal vajinal akıntılar yanında, kendilerini kasık ve bel ağrıları ile belli ederler.

Vaginal enfeksiyon (vaginit) ve servikal enfeksiyon (servisit) dışında da bir çok kadın hastalığı vaginal akıntı yapabilir. Genital bölgede kullanılan parfümler, pedler,vajinal tamponlar veya prezervatif gibi yabancı maddeler vaginada irritasyon (tahriş) yaparak akıntıya neden olabilir.

Tüm bu nedenler dışında nadiren de olsa üreme organları ile ilgili kanseröz tümörler de akıntı şikayeti yapabilir.

Vajinal akıntı nedenleri nelerdir?
Daha önce de belirtildiği üzere vajina enfeksiyonuna "vajinit (vaginit)" denirken, cerviks (rahim ağzı) enfeksiyonuna "cervicit (servisit)" adı verilir.

Kadınlarda hem vajinit hem de cervicit etkenleri vajinal akıntılara neden olabilmektedirler.

Vajinit (vaginit) yaparak vajinal akıntıya neden olan jinekolojik enfeksiyonlar nelerdir?
Kadınlarda vajinit (vajina iltihabı) yaparak vajinal akıntı oluşturan jinekolojik hastalıklar:

Cervicit (servisit) yaparak vajinal akıntıya neden olan jinekolojik enfeksiyonlar nelerdir?
Kadınlarda servisit (serviks iltihabı) yaparak vajinal akıntı oluşturan jinekolojik hastalıklar:

Vajinal akıntılara neden olan diğer nadir sebepler nelerdir?
Vajinal akıntıya sebep olan diğer nedenler arasında:

VAJİNİT (VAGİNİT) ETKENLERİ HAKKINDA
Bakteriyal vaginosis (bakteriyel vajinosis) nedir?

Kadınlarda en sık karşılaşılan vaginal akıntı sebebi "bakteriel vaginosis" (bakteriyel vajinosis, bakteriyel vajinoz, non-spesifik vajinit) dir. Bu enfeksiyon "Gardnerella vaginalis" denen mikrobik ajanın vagina içersinde aşırı çoğalması sonucu bakteriyel vajinosis oluşmaktadır.

Bakteriyal vaginosis kişide bol miktarda beyaz-gri hafif sarımsı vaginal akıntı ile karakterizedir. Özellikle akıntının kötü kokusu belirgindir. Vajinal akıntıda  tipik olarak "balık kokusu" bulunmaktadır.

Vajina içinden gelen koku özellikle cinsel ilişki sırasında ve adet günlerinde daha da belirginleşmektedir.

Bakteriyal vajinosis (non spesifik vajinit) tedavisinde ağızdan ve vajinal yoldan (özellikle metronidazole ve ornidazol grubu) antibakteriel ilaçlar kullanılmaktadır.

Bakteriyel vajinoz (bakteriyel vajinit) ile ilgili bilgiler için >>>

Vajinal Mantar (vajinal candida) enfeksiyonu nedir?
Vaginada mantar enfeksiyonu belirgin kaşıntı ve irritasyon (tahriş) yapan bir akıntı yapmaktadır. Sıklıkla vaginadaki bu enfeksiyona vulva (dış genital organlar) da katılmaktadır. Bunun sonucu vulva cildinde kızarıklık, ağrı ve şişlik (ödem) oluşmaktadır.

Mantar enfeksiyonu bazen "üretra" denilen idrar kanalını da etkileyerek idrar yaparken ağrıya (disüri) da neden olabilir. Cinsel ilişkide yanma ve ağrı da genel olarak hissedilen diğer semptomlardır.

Mantar enfeksiyonundaki vaginal akıntı beyaz süt kesiği şeklindedir ve vagina duvarına yapışır. En sık "Candida" adı verilen mikroskobik mantarın vajende aşırı çoğalması sonucu oluşur.

Candida enfeksiyonları arasında insanlarda en sık görülen tür "Candida albicans" dır.

Vajenin mantar enfeksiyonları "oportunistik (fırsatçı) enfeksiyonlar" olarak kabul edilir.  Yani vucud direncinin düşmesini veya vajen içi koruyucu bakteriler olan laktobasillerin sayıca azalmalarını fırsat bilerek vajen ortamında çoğalmaktadırlar.

Candida enfeksiyonları antibiyotik kullanımı sonrasında, gebelikte ve şeker hastalarında daha sık görülmektedir. Ayrıca vücudun direncinin düştüğü durumlarda, kanser tedavisi (kemoterapi) görenlerde, Aids’te daha sık olarak karşımıza çıkmaktadır. Mantar enfeksiyonları tedavisinde vaginal yolla veya ağızdan uygulanan anti-mantar ilaçlar (antimikotikler) kullanılmaktadır.

Vajinal mantar enfeksiyonu (Candida albicans vajinit)  için bilgiler >>>

Vajinal trikomonas (trichomonas vaginalis)enfeksiyonu nedir?
Trichomonas vaginalis de cinsel ilişki ile bulaşan diğer bir vaginal enfeksiyon nedeni olan bir mikroorganizmadır.

Vajinal trikomanas çok bol miktarda yeşilimsi, köpüklü ve irritasyon yapıcı vajinal akıntı yapar. Vagina ve vulvada yanma hissi ve kaşıntı belirgindir. Antibiyotik tedavisinin uygulanması ve bu tedaviye mutlaka cinsel eşin de dahil edilmesi nüksleri önlemek açısından şarttır.

Vaginal akıntı tümöral bir oluşum nedeni ile de olabilir, bu durumda çoğunlukla sümüksü kıvamda ve bol miktarda, üzerinde ince çizgiler halinde kan bulunan bir akıntı mevcuttur. Böyle bir akıntı varlığında üreme organları ayrıntılı olarak gözden geçirilmeli ve neden saptandıktan sonra uygun tedavi yapılmalıdır.

Trikomonas enfeksiyonları ile ilgili bilgiler için tıklayınız  >>>

Vajinal akıntılardan korunma yolları.. Hera Klinik olarak çözüm önerilerimiz..

Vajina içini hiç  bir zaman yıkamayınız. Vajen içini yıkamak asit PH'ı değiştirecek ve oradaki doğal ortamı bozarak  laktobasilleri sayıca azaltarak zararlı mikroplara bir üreme ortamı sağlayacaktır. Hele hele vajen içini sabunla asla yıkamayınız.

Normal banyo sırasında vajen içine kaçan su miktarı önemsiz olmakla birlikte, vajenin içinin basınçlı su ile yıkanması (vajinal duş) aynı sebeplerden ötürü önerilmemektedir. İlişki sonrası veya adetten temizlenmek için ise çok zorda kalınıyorsa "özel vajinal duş solusyonları" kullanılabilir.

  • Banyodan sonra dış genital bölgenizi havlu ile kurulayın.
  • Genital sprey, parfüm katkılı ped ve tampon, parfüm katkılı prezervatifleri kullanmayın.
  • İç çamaşırınızı günlük değiştirin ve sentetik değil, pamuklu olanları tercih edin.
  • Yüzme ve ağir eksersizler sonrası iç çamaşır veya mayonuzu değiştirin. Üstünüzde kurumasın.
  • Aşırı kilo ve şeker hastalığı mantar enfeksiyonuna zemin hazırlar. Bu tür bir sorununuz varsa önlemini almaya çalışın.
  • Dar pantolon veya dar iç çamaşırı giymekten kaçının.
  • Genel tuvalet temizliğinize dikkat edin.
  • Cinsel ilişki esnasında prezervatif kullanmaya özen gösterin ve sık partner değiştirmeyin. Sık partner değiştiren kişilerle birlikte olmayın.

UNUTMAYIN !!!
Eskiye göre normalden fazla akıntı, akıntıya eşlik eden yanma veya kaşıntı, akıntıda-adet dönemlerinde veya ilişki sırasında kötü kokuların hissedilmesi, akıntının renkli (sarı, yeşil, gri) veya köpüklü olması ve cinsel ilişki sıraısnda yanma veya ağrının olması VAJİNAL ENFEKSİYON bulgularıdır; acilen jinekolog muayene ve tedavisi gereklidir.

Yine, bazı vajinal enfeksiyonlar sessiz seyretmekte ve zaman içinde farkında olmadan kişilerde ciddi komplikasyonlara sebep olmaktadır.

Bu nedenle günümüzde her kadının 6 ayda bir jinekolog muayenesine gitmesi ve jinekolojik muayene olması, yılda bir kere de smear testi ve jinekolojik ultrason yaptırması önerilir.

Muayenehanemizde temiz, hijyenik ve konforlu bir ortamda jinekolojik muayene, bartolin kist veya absesi tedavileri, jinekolojik-obstetrik ultrason ve smear testleriniz için 

0() 15 00

numaralı telefonundan arayarak randevu isteminde bulunabilir veya 0() 06 56 numaralı cep telefonundan Op. Dr. Süleyman Eserdağ'a direkt ulaşabilirsiniz.

Kandidiyaz nedir? Vajinada mantar enfeksiyonu

Haberin Devamı

Vajinal enfeksiyonlar pek çok kadının hayatının bir evresinde mutlaka karşılaştığı, bazen son derece basit bazen de ciddi sorunlara neden olabilen önemli sağlık problemleridir. İşte, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiler ışığında kandidiyaz ya da bir diğer ifadeyle vajinada mantar enfeksiyonu hakkında merak edilen detaylar

Tanımı: Vajinal mantar, vagina içinde “candida” türü mikroorganizmaların neden olduğu bir enfeksiyondur. Halk arasında “vajinal mantar, vajina mantarı, kandida enfeksiyonu” olarak bilinen bu durum tıbbi terminolojide “vajinal mikozis, vaginal mycosis, mikotik vajinit, vajinal candida enfeksiyonu, vaginal candidiasis (vajinal kandidiyazis)” gibi isimlerle anılmaktadır.

Şikayetleri: Vajina mantar enfeksiyonunun en sık görülen belirtisi vajinal akıntılardır. Vajinal akıntıların süt, sütün kaymak kısmı gibi şekillerde veya peynirimsi (peynir kesiği) görünümde olması tipik bir özelliğidir. Vajinal akıntı ile birlikte bazen vajinal kaşıntı ve vajinal yanma da olabilir. Bazı durumlarda genital alanda yanma, idrar yaparken yanma (disüri) gibi şikayetler görüseafoodplus.infon genital alanlarda aniden ortaya şişlik (ödem) çıkması ile de kendini gösterip kişilerde endişelenmelere sebep olabilir. Vajinal mantar enfeksiyonuna sahip hastaların bir kısmında ilişki sırasında yanma ve acıma hissi de olmaktadıseafoodplus.infol kandida enfeksiyonunda vajinal koku problemi olmaz. Eğer vajinal akıntıda veya ilişki sırasında vajina içinden koku da geliyorsa başka bir vajinal enfeksiyonun varlığı da düşünülmektedir. Özellikle bakteriyel vaginosis ve trikomonas enfeksiyonlarında vajinada koku problemi de ortaya çıkmaktadır. Vajinal kandida enfeksiyonlarının süreklilik kazanması zaman içinde kişilerde birtakım psikolojik problemlere de sebep olmaktadır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir