ella ulipristal asetat 30 mg nedir / Ertesi Gün Hapının Yan Etkileri Nelerdir?

Ella Ulipristal Asetat 30 Mg Nedir

ella ulipristal asetat 30 mg nedir

ELLA 30 mg 1 tablet

ELLA® 30 mg Film Kaplı Tablet

Ağızdan alınır.

  • Etkin madde: 1 film kaplı tablet 30 mg ulipristal asetat içerir.
  • Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat (sığır sütü), povidon, kroskarmelloz sodyum, magnezyum stearat ve opadry yellow fx (polivinil alkol, titanyum dioksit, makrogol (polietilen glikol), talk, polisorbat 80, sarı demir oksit ve mika-bazlı sedef pigment (potasyum aluminyum silikat/titanyum dioksit))
ATCKamu NoEşdeğer KoduTürüBirim MiktarAmbalajÜretim YeriRuhsat Tar.Ruhsat No
G03AGeri Ödemede DeğilOrjinal İlaç30 MG1ithal/35
Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ)
Temel İlaçÇocuk Temel İlaçYenidoğan Temel İlaç
DSÖ listesinde bulunmayan ilaçDSÖ listesinde bulunmayan ilaçDSÖ listesinde bulunmayan ilaç

ELLA Tablet Nedir ve Ne için kullanılır?

ELLA®, altın renkli, kalkan şeklinde ve her iki yüzünde de “ella” ibaresi kazınmış film kaplı tablettir.

ELLA®, bir acil doğum kontrol hapıdır. Yani, bu ilaç, korunmasız cinsel ilişkiden veya kullandığınız koruyucu yöntemin başarısız olmasından sonra hamileliği önlemek için kullanılabilir. Örneğin,

  • Korunmasız cinsel ilişkiye girdiyseniz,
  • partnerinizin prezervatifi yırtıksa, kaymışsa veya çıkmışsa ya da cinsel ilişki esnasında prezervatif kullanmayı unutmuşsanız veya
  • doğum kontrol hapınızı zamanında (bu konuda bilgi almak için, doğum kontrol hapı ambalajıyla birlikte gelen kullanım talimatının bilgilendirici bölümüne bakınız) almayı unutmuşsanız bu ilacı kullanabilirsiniz.

ELLA® ilacını, korunmasız cinsel ilişkiden veya bir koruyucu yöntemin başarısız olmasından sonraki saate (5. gün) kadar mümkün olan en kısa sürede kullanabilirsiniz. Çünkü sperm cinsel ilişkiden sonra vücutta 5 güne dek yaşayabilir.

ELLA® ergenlik dahil çocuk doğurma yaşındaki bütün kadınlar için uygundur.

ELLA® adet döngüsünün herhangi bir zamanında alınabilir.

Gebeyseniz ELLA® işe yaramaz.

Adetiniz geciktiyse, gebe kalmış olabilirsiniz. Adet döneminiz gecikmişse veya gebelik belirtileriniz varsa (göğüslerde şişme, sabah bulantısı) ELLA® almadan önce doktorunuza veya sağlık yetkilinize danışmalısınız.

ELLA® aldıktan sonra korunmasız cinsel ilişki yaşarsanız, gebe kalmanızı önlemez. Adet döngüsünün herhangi bir zamanında korunmasız cinsel ilişki gebeliğe yol açabilir.

ELLA® uygulamasının normal bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılması uygun değildir. Düzenli bir doğum kontrol yöntemi kullanmıyorsanız, size uygun olanı seçmesi için bir doktora veya sağlık yetkilisine danışınız.

ELLA® etkin madde olarak ulipristal asetat içerir, bu madde doğal olarak vücutta bulunan ve yumurtlamanın ortaya çıkması için gerekli bir hormon olan progesteronun etkinliğini değiştirerek işlev gösterir. Sonuç olarak, ELLA® yumurtlamayı erteler.

ELLA® her durumda etkin değildir. Korunmasız cinsel ilişkiden 5 gün sonrasına kadar ELLA® alan kadının yaklaşık 2 tanesi hamile kalabilir.

ELLA® gebeliğin oluşmasını önlemek için kullanılan bir doğum kontrol yöntemidir. Gebeyseniz, mevcut gebeliğinize bir zararı olmayacaktır.

Acil doğum kontrolü cinsel yolla bulaşan diğer herhangi bir hastalığa karşı koruma sağlamaz.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korunmayı sadece prezervatifler sağlar. ELLA® ilacı, sizi HIV enfeksiyonuna (AIDS) veya cinsel yolla bulaşan diğer herhangi bir hastalığa (örneğin, klamidya (mantar), genital uçuk, genital siğiller, frengi (cinsel yolla bulaşan bir hastalık), bel soğukluğu, hepatit B) karşı korumayacaktır. Bu konuda endişeliyseniz, tavsiyeleri için doktorunuzla veya sağlık uzmanınızla irtibat kurunuz.

ELLA Tablet Kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

Kullanılmaması gereken durumlar

Eğer,

  • Ulipristal asetat veya ELLA® ilacında kullanılan diğer herhangi bir bileşene karşı alerjikseniz (aşırı duyarlı iseniz)

Dikkatli kullanılması gereken durumlar

Aşağıdaki durumlarda ELLA® almadan önce bir doktora veya sağlık yetkilisine danışınız:

  • Adetiniz gecikmişse, gebeyseniz veya gebelik belirtileriniz varsa (memelerde büyüme, sabah bulantısı);
  • Şiddetli astımınız varsa;
  • Şiddetli karaciğer hastalığınız varsa.

Tüm kadınlarda, acil doğum kontrolü korunmasız cinsel ilişkiyi takiben bir an önce uygulanmalıdır. Bazı kanıtlara göre, vücut ağırlığı veya vücut kitle indeksi (VKİ) arttıkça ELLA® etkisi azalabilir. Ancak bu veriler kısıtlıdır ve kapsayıcı değildir. Bu nedenle, ağırlığına veya VKİ durumuna bakılmaksızın ELLA® tüm kadınlara önerilmektedir.

Acil doğum kontrolü almak konusunda herhangi bir endişeniz varsa bir doktora veya sağlık yetkilisine danışınız:

ELLA® almanıza rağmen gebe kalırsanız, doktorunuza danışmanız önemlidir. Daha fazla bilgi için bakınız Bölüm “gebelik, emzirme ve fertilite”.

ELLA®, normal doğum kontrol ilaçlarının (haplar ve bantlar gibi) etkililiğini azaltabilir. Eğer halihazırda başka bir doğum kontrol ilacı kullanıyorsanız, ELLA® alımını takiben, bu ilaçları kullanmaya devam edin ancak bir sonraki adetinize kadar her cinsel ilişkinizde prezervatif kullandığınızdan emin olun.

ELLA® fertiliteyi (üreme yeteneği) etkilemez. Eğer korunmasız cinsel ilişki sonrasında ELLA® aldıysanız, hamile kalmanızı engeller.

ELLA®, levonorgestrel içeren acil doğum kontrol ilaçları ile birlikte kullanılmamalıdır. Birlikte kullandığınızda ELLA® etkisi azalabilir.

Eğer başka bir hastalığınız varsa, bünyeniz alerjikse ve başka herhangi bir ilaç alıyorsanız doktorunuzu bilgilendiriniz.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

Araç ve makine kullanımı

ELLA® alımından sonra bazı kadınlar baş dönmesi, sersemlik, bulanık görme ve/veya dikkat bozukluğundan (“Olası Yan Etkiler” bölümüne bakınız) yakındıklarını bildirmişlerdir. Eğer sizde söz konusu yakınmalar varsa, araç ya da makine kullanmayınız.

ELLA®’nın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

  • ELLA®, laktoz monohidrat içerir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Aşağıda sıralanan ilaçlardan, reçetesiz satılan ilaçlardan veya bitkisel içerikli ürünlerden alıyorsanız ya da yakın zamanda aldıysanız, doktorunuza veya eczacınıza bunu bildiriniz.

Bazı ilaçlar, hamileliği önleme konusunda ELLA®’nın etkinliğini azaltabilirler. Eğer aşağıda belirtilen ilaçlardan herhangi birini son 4 hafta süresince kullandıysanız, ELLA® sizin için daha az uygun olabilir. Doktorunuz size farklı tipte bir acil kontraseptif (hormonal olmayan) örneğin bakırlı rahim içi araçlar reçete edebilir;

  • Epilepsi (Sara) tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (örneğin; primidon, fenobarbital, fenitoin, fosfenitoin, karbamazepin, okskarbazepin ve barbitüratlar)
  • Tüberküloz tedavisinde kullanılan ilaçlar (örneğin; rifampisin, rifabutin)
  • HIV enfeksiyonu (AIDS) tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (ritonavir, efavirenz, nevirapin)
  • Mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan griseofulvin
  • Sarı kantaron (Hypericum perforatum) içeren bitkisel ilaçlar

ELLA® kullanmadan önce doktorunuz veya eczacınıza yukarıda belirtilen ilaçları ne zaman kullandığınıza dair bilgi veriniz.

ELLA® ayrıca, normal doğum kontrol ilaçlarının etkinliğini azaltabilir. Bu yüzden, bir sonraki

adetinize kadar prezervatif gibi güvenli bir bariyer kontrol yöntemi kullanmalısınız.

ELLA®, levonorgestrel içeren acil doğum kontrol ilaçları (ertesi sabah hapı) ile birlikte kullanılmamalıdır.

Eğer reçeteli yada reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.

Yiyecek içecek etkileşimleri

(Aç/Tok/Alkol kullanım durumları)

ELLA®, aç ya da tok karnına alınabilir.

ELLA Tablet Nasıl Kullanılır?

Doğru ilaç kullanımı nasıl olmalı?

ELLA®, bir bardak su ile, aç ya da tok karnına alınabilir.

ELLA®’yı her zaman tam olarak doktorunuzun size söylediği gibi alınız. Emin değilseniz doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.

  • Korunmasız cinsel ilişkiye girdikten veya cinsel ilişki sırasında kullandığınız kontraseptif yöntemde bir başarısızlık olduktan sonra mümkün olan en kısa sürede ve saat (5 gün) geçmeden ağız yoluyla bir ELLA® alınız. ELLA®’yı almayı geciktirmeyiniz.
  • ELLA®’yı adet döngünüzün herhangi bir anında kullanabilirsiniz.
  • Bir ELLA® aldıktan sonraki 3 saat içerisinde kusarsanız, başka bir tablet almak için doktorunuza danışmalısınız.
  • ELLA®’yı aldıktan sonra hamile kalırsanız, doktorunuzla, sağlık uzmanınızla veya eczacınızla irtibat kurmanız gerekmektedir (Daha fazla bilgi için “ELLA®’yı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ” bölümüne bakınız).
  • ELLA® aldıktan sonra korunmasız cinsel ilişki yaşarsanız, gebe kalmanızı önlemez. ELLA®aldıktan sonra, bir sonraki adetinize kadar prezervatif gibi güvenli bir bariyer kontrol yöntemi kullanmalısınız.
  • ELLA® aldıktan sonra, bir sonraki adetin birkaç gün gecikmesi normaldir. Ancak, bu gecikme 7 günü aşarsa, her zamankinden az veya fazlaysa, karın ağrısı, meme hassasiyeti, kusma veya bulantı gibi belirtiler yaşıyorsanız gebe olabilirsiniz. Hemen gebelik testi yapmanız gerekir. Gebeyseniz, doktorunuza danışmanız önemlidir.
  • Eğer ELLA®’nın etkinliğini azaltabilecek ilaçlar (“Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı” Bölümüne bakınız) alıyorsanız ya da geçmiş 4 haftada aldıysanız, ELLA® sizin için uygun olmayabilir. ELLA® kullanmadan önce doktorunuz veya eczacınızla konuşunuz. Doktorunuz size farklı tipte bir acil kontraseptif (hormonal olmayan) örneğin bakırlı rahim içi araçlar reçete edebilir.

ELLA® için önerilen doz aşılmamalıdır.


Çocuklar ve Bebeklerde Kullanımı

Ergenlik öncesi çocuklarda acil kontraseptif yöntemler gerekmeyeceğinden ELLA® endikasyonu bulunmamaktadır.

ELLA® ergenler dahil çocuk doğurma çağındaki her kadın için uygundur.


Yaşlılarda Kullanımı

Yaşlılarda kullanımına dair özel bir bilgi bulunmamaktadır.


Özel Kullanım Durumları

Böbrek Yetmezliği:

Doz ayarlamasına gerek yoktur.

Karaciğer Yetmezliği:

Spesifik çalışma bulunmamasından dolayı, karaciğer yetmezliği olan hastalarda ELLA® için spesifik doz ayarlamaları yapılamaz.

Şiddetli Karaciğer Yetmezliği:

Spesifik çalışma bulunmamasından dolayı, şiddetli karaciğer yetmezliğinde kullanımı tavsiye edilmemektedir.

Eğer ELLA®’nın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.


Doz Aşımı ve Tedavisi

ELLA®’yı kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.


Kullanmayı Unutursanız:

Unutulan dozları dengelemek için çift doz kullanmayınız.

ELLA® ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

  • ELLA® tedavisi sonlandırıldığında, herhangi bir olumsuz etki oluşması beklenmez.

Hamilelik döneminde kullanılır mı?

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

ELLA® almadan önce, adet döneminiz gecikmişse, eczacınıza, doktorunuza veya sağlık yetkilinize danışmalısınız veya gebelik testi yaparak gebe olmadığınızdan emin olmalısınız (bakınız Bölüm “Dikkatli Kullanınız”).

ELLA® gebeliğin oluşmasını önlemek için kullanılan bir doğum kontrol yöntemidir. Gebeyseniz, mevcut gebeliğinize bir zararı olmayacaktır.

ELLA®’yı almanıza rağmen gebe kalırsanız, ELLA®’nın gebeliğinizi etkileyeceğine dair kanıt yoktur. Bununla beraber, doktorunuza danışmanız önemlidir. Her gebelikte olduğu gibi, doktorunuz, dış gebelik (bebeğin rahim dışında bir yerde geliştiği durum) olup olmadığını kontrol etmek isteyebilir. ELLA® aldıktan sonra şiddetli karın ağrısı veya kanama geçiriyorsanız ya da önceden bir dış gebelik, tüplerinizin ameliyatı veya uzun-süreli (kronik) genital enfeksiyon geçirmişseniz bu tedbirin alınması özellikle önemlidir.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Gebelik döneminde ilaç kullanımı hakkında

Gebelik döneminde ilaç konusunda sıkça sorulan sorular


Emzirme döneminde kullanır mı?

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

ELLA® anne sütüne geçer. ELLA® alımından sonraki 1 hafta boyunca bebek emzirilmesi önerilmemektedir.

Emzirme döneminde ELLA® alırsanız, bebeğinizi ELLA® almadan hemen önce emzirmelisiniz. Bu süre boyunca sütünüzün kesilmemesi için sütünüzü pompalamalı ve atmalısınız.

Yan Etkileri

Tüm ilaçlar gibi, ELLA®’nın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler

olabilir. Tavsiye edilen dozlarda aşağıdaki yan etkiler bildirilmiştir.

Meme hassasiyeti, abdominal (mide) ağrı, kusma, bulantı gibi semptomlar aynı zamanda olası bir hamileliğin belirtileridir. Eğer adet döneminiz geciktiyse ve ELLA® aldıktan sonra bu tip semptomlar yaşadıysanız, bir hamilelik testi yapmalısınız (Bakınız Bölüm 2. ELLA®’yı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler).

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sınıflandırılmıştır:

  • Çok yaygın : 10 hastanın en az birinde görülebilir.
  • Yaygın : 10 hastanın birinden az, fakat hastanın birinden fazla görülebilir.
  • Yaygın olmayan: hastanın birinden az, fakat hastanın birinden fazla görülebilir.
  • Seyrek : hastanın birinden az, hastanın birinden fazla görülebilir.
  • Çok seyrek : hastanın birinden az görülebilir.
  • Bilinmiyor : Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

Yaygın:

  • bulantı, karın ağrısı, karında rahatsızlık hissi, kusma
  • baş ağrısı, baş dönmesi
  • ağrılı adet kanaması, alt karın ve kalça bölgesinde ağrı, meme hassasiyeti
  • halsizlik
  • duygu durumunda ani değişimler
  • kas ağrısı, sırt ağrısı

Yaygın olmayan:

  • ishal, ağız kuruluğu, mide yanması, bağırsak gazları
  • anormal vajinal kanama ve menstrual bozukluklar (periyotlarda uzama, hafif düzeyde beklenmeyen vajinal kanama, ağır düzeyde / normalden uzun düzensiz periyotlar, adet kanaması öncesinde gerginlik, sinirlilik, baş ağrısı, yorgunluk gibi çeşitli belirtilerin gözlenmesi)
  • vajina ve çevresinde iltihabi durum, vajinal akıntı
  • sıcaklık basması
  • iştah durumunda değişimler, duygusal bozukluklar, aşırı endişe hali, huzursuzluk, uyumada güçlük, uykusuzluk, cinsel istekte artma / azalma
  • influenza (grip)
  • akne, cilt lezyonu, kaşıntı
  • migren
  • görme bozuklukları
  • keyifsizlik, ateş, üşüme

Seyrek:

  • genital bölgede kaşıntı, cinsel ilişki sırasında ağrı, önceden var olan bir yumurtalık kistinin patlaması, anormal düzeyde hafif geçen adet kanaması
  • konsantrasyon kaybı, baş dönmesi, titreme, yer ve zaman kavramını yitirme, tat alımında bozukluk, baygınlık
  • gözlerde anormal hisler, göz kızarıklığı, gözlerde ışığa duyarlılık
  • boğaz kuruluğu
  • kurdeşen
  • susama hissi

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etkiyle karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.

Saklanması

ELLA®’yı çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

25ºC’nin altındaki oda sıcaklığında ve orijinal ambalajında saklayınız.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra ELLA®’yı kullanmayınız.

Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz ELLA®’yı kullanmayınız.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat Sahibi

Abdi İbrahim İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Reşitpaşa Mahallesi, Eski Büyükdere Caddesi No:4

Maslak/Sarıyer/İstanbul

Üretici

CENEXI

17 Rue de Pontoise

Osny - FRANSA

Bu kullanma talimatı ../../…. tarihinde onaylanmıştır.

Ertesi gün hapı nedir? Neden alınır?

Ertesi gün hapı nedir?

Yüksek miktarda kadınlık hormonu olarak bilinen progesteron hormonu içeren ertesi gün hapı; korumasız olarak girilen cinsel ilişki sonrası planlamayan gebeliklerin önüne geçilmesi adına alınan bir ilaçtır. Ertesi gün hapı, üretim doğum kontrol hapı çeşitlerinden farklı olup günü gününe kullanım gerektirmez. Korunmasız cinsel ilişki sonrası veya kondom yırtılması gibi durumlarda alınması gereken bir haptır. Ertesi gün hapı korunmasız olarak girilen cinsel ilişkiden sonraki ilk 24 saat içerisinde alınırsa etki oranı daha fazladır. Doğum kontrol yöntemleri arasında sayılarak günü gününe alındığında çokça yan etkiyi beraberinde getirebilir. Gebeliğin önlenmesi adına kullanılan düzenli olarak alınması gereken doğum kontrol haplarından farklıdır ve sadece korunmasız cinsel ilişki sonrası kullanılması önerilir.

Bu yazımızda ertesi gün hapı nedir, ertesi gün hapı işe yarar mı, ertesi gün hapı ne zaman alınmalı, ertesi gün hapı nasıl kullanılır, ertesi gün hapı reçetesiz satılır mı, ertesi gün hapı zararlı mı sorularına cevaplar vereceğiz.

Ertesi Gün Hapı

Ertesi Gün HapıKorunmasız ilişki sonrasında kadınların hamile kalmak istememesi ile kullandıkları haplara verilen isim ertesi gün hapı olarak adlandırılır. Halk arasında verilen bu isim aslında hapın adı değildir. Her firma kendi belirlediği isim ile bu hapı piyasaya sürmüştür. Ertesi gün hapı merdiven altı diye tabi edilen yerlerden kesinlikle temin edilmemelidir. Mutlaka eczanelerde satın alınması gerekir. Bu sağlığınız açısından oldukça önemlidir.

Ertesi gün haplarının içerisinde progesteron isimli hormon bulunmaktadır. Korunmasız cinsel ilişki sonrasında kadınlar tarafından kullanılan hap ile hamilelik oluşum oranını en aza indirme şansı elde edilir.

Ertesi gün hapı kullanım süresi geçilmiş ise gebeliğin sonlandırılması için kürtaj operasyonu uygulanır. Kürtaj, teknik anlamı ile hamileliğin kesin olarak sonuçlandırılmasıdır. Rahimde yumurta ile spermin buluşması sonucunda döllenerek başlayan süreç, doktor müdahalesi ile sona erdirilir. Kürtajın hem tıbbi hem de yasal birçok maddesi bulunmaktadır. Yasal olarak ülkemizde sonrasında uygulanmaya başlanan kürtajda, kişi rahmindeki çocuğunu istemiyorsa ve hamilelik başlangıç süresi 10 haftayı geçmemişse kürtaj olabilir. Bu zaman dilimini aşan hamilelikler yasal olarak sonlandırılamaz. Kürtaj yalnızca kişinin tercihleri doğrultusunda uygulanmaz. Aynı zamanda annenin sağlığını tehlikeye atan hamileliklerde doktor tarafında verilen rapora dayanarak sonlandırılabilir. Bu tür kürtajda zaman dilimi söz konusu değildir. Kişiler hamile kalmayı en baştan tercih etmiyorlarsa, gebe kalma sorununu ortadan kaldırmak için ertesi gün hapı olarak adlandırılan ilaçlar ile de korunma yolunu tercih edebilirler.

Doğum kontrol yöntemi olarak ertesi gün hapı kullanılabilir mi?

Ertesi gün hapı bir doğum kontrol yöntemidir. Kaldı ki başka amaçla kullanılması söz konusu değildir. Birlikte olunduktan sonra ilk 72 saat içerisinde ertesi gün hapı eğer hamilelik istenmiyorsa mutlaka kullanılmalıdır. Aksi takdirde hamile kalınması söz konusu olabilir.

Ancak bu doğum kontrol yönteminin kadınlar üzerinde ciddi yan etkileri bulunmaktadır. Öncelikle adet konusunda düzensizlikler meydana getirebilir. Bunun yanı sıra baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma, ara kanamalar, meme hassasiyeti, yorgunluk ve buna bağlı olarak gelişen halsizlik, karında şişlik, karın ağrısı görülebilir. Bu belirtilerden birisi ya da birden fazlası kişinin ertesi gün hapını kullanması sonrasında ortaya çıkabilir.

Ertesi gün hapları her ne kadar doğum kontrol yöntemi olarak kabul edilse de yüzde koruma sağlamazlar. Dolayısıyla sadece önlem amaçlı alınmaktadır.

Ertesi gün hapı isimleri nelerdir?

Ertesi gün hapı halk arasında verilen ismidir. Eczaneye gittiğinizde size birçok marka sunulmaktadır. Bu markalar ise şöyledir:

  • Ertes 72
  • Norlevo
  • Postpill One
  • Ella

Bu haplar arasında en bilineni ve en çok kullanılanı ise Ella isimli markadır. Güncel ve en doğru bilgi için eczacınıza danışınız.

Ertesi gün hapını bakireler kullanabilir mi?

Bakire kişiler de zaman zaman ertesi gün hapını kullanabilir. Vajinal bölgede spermin olması hamileliğe sebep olabilir. Çünkü spermler son derece hareketlidir. Vajina içerisine giriş yapıp, kişiyi hamile bırakabilir. Bu noktada bakire kadınlar da ertesi gün hapı kullanabilir.

Ertesi gün hapı işe yarar mı?

Ertesi gün hapı kullanan kişiler tarafından işe yarayıp yaramayacağı bazen şüphe uyandırmaktadır. Ertesi gün hapı cinsel ilişki sonrası en kısa zamanda alındığında içerisindeki progesteron hormonu etkisi ile istenmeyen gebelikleri önlemektedir.

Ertesi gün hapı ne zaman alınmalı?

Ertesi gün hapı; korunmasız ilişkiler sonrası planlanmayan olası bir gebeliğin oluşmasının önlenmesi adına ilk fırsatta kullanılmalıdır. Ertesi gün hapına ihtiyaç duyulduğu bazı durumlar mevcuttur. Acil doğum kontrol hapı olarak da anılan ertesi gün hapının kullanılacağı durumlar şunlardır:

  • Kondom yırtılması
  • Düzenli yutulan doğum kontrol haplarının atlanması
  • Korunmasız cinsel ilişki
  • Cinsel saldırı

Ertesi gün hapı nasıl kullanılır?

Ertesi gün hapı adından da anlaşıldığı gibi ilişki sonrasının ertesi günü alımı şart değildir fakat cinsel ilişki sonrası ne kadar yakın zamanda kullanılırsa etki etme oranı bir o kadar artmaktadır. Ertesi gün hapı korunmasız ilişki sonrası 3 ile 5.güne kadar alınabilen bir ilaç olup plansız gebelikleri durdurmaktadır.  Korunmasız cinsel ilişki sonrası, kondom yırtılması sonrası ve cinsel saldırılar sonrası ertesi gün hapı, olası gebelikleri önlemektedir.

Ertesi gün hapı reçetesiz satılır mı?

Ertesi gün hapı eczanelerde reçetesiz olarak satılan yüksek dozda progesteron hormonu içeren ve planlanmayan gebeliklerin önlenmesine etki eden bir haptır.

Ertesi gün hapı zararlı mı?

Ertesi gün hapı gebeliklerin önlenmesi adına içerisinde yüksek dozda progesteron hormonu içerdiği için kullanım sonrası bir takım yan etkiler göstermektedir. Adet düzensizliği, bulantı, üretim kusma ve adet dönemleri arasında lekelenme gibi yan etkileri doğurabilir.

Ertesi gün hapı işe yaradığı nasıl anlaşılır?

Ertesi gün hapı; korunmasız cinsel ilişkilerin ardından alınan plansız gebelikleri durdurma etkisi gösteren bir korunma metodudur. Gebeliklerin önlenmesi adına doğum kontrol hapları, kondom kullanımı gibi yöntem vardır ve bu yöntemler ilişki öncesi uygulanmaktadır fakat ertesi gün hapı ilişki sonrası alınan bir haptır. Ertesi gün hapı diğer doğum kontrol hapları gibi günü gününe kullanım gerektirmez ve ilişki sonrası gün içerisinde alınması öngörülür. Ertesi gün hapı kullanan kişiler etki edip etmeyeceği konusunda endişeye düşmektedir. Ertesi gün hapı etki süresi kişinin ne zaman kullandığı ile ilişkilidir. İlişki sonrası ilk 24 saat içerisinde alınması halinde başarı oranı yüksektir fakat hapı kullanmakta geç kalınırsa hap etkisi bir o kadar azalmaktadır. Ertesi gün hapı kullanan kişiler ile yarayıp yaramadığını nasıl anlayacakları konusunda merak etmektedir. Ertesi gün hapının işe yarayıp yaramadığı kişinin bir sonraki adetinin olmasıdır. Kişi eğer bir sonki adetini gördüyse ertesi gün hapı etki etmiş demektir.

Bu yazımızda ertesi gün hapı işe yaradığı nasıl anlaşılır, ertesi gün hapı etkili mi, ertesi gün hapı yan etkileri nelerdir, ertesi gün hapı adeti geciktirir mi, hamileyken ertesi gün hapı kullanılır mı ve ertesi gün hapının sık kullanımının zararı var mı sorularına cevaplar vereceğiz.

Ertesi gün hapı etkili mi?

Günümüzde birçok ertesi gün hapı bulunmaktadır ve her birinin etki süreleri birbirinden farklıdır. Ertesi gün hapı ilişki sonrası alınması gereken bir korunma metodudur ve belirtilen ve önerilen vakitlerde alınmadığı taktirde etki etme oranı çok azdır. Hangi ertesi gün hapı çeşidi hangi vakitler arasında alınması gerekiyorsa o vakitlerde alınmalıdır ve etkisi ancak o zaman görülmektedir. Ertesi gün hapları gebelik sonlandırma için kullanılamaz.

Ertesi gün hapı yan etkileri nelerdir?

Ertesi gün hapı kişiler tarafından doğru kullanıldığında bir zarar teşkil etmez. Kişileri kısırlaştırmaz ve vücut hormonlarını bozmaz. Her ilaç türünde olduğu gibi ertesi gün hapının da nadir de olsa yan etkileri olabilmektedir. Ertesi gün hapının olası yan etkileri şunlardır:

  • Bulantı, kusma
  • Karın ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Adet döneminin ağrılı geçmesi
  • Meme hassasiyeti
  • Duygusallık ve sinirlilik

Ertesi gün hapı adeti geciktirir mi?

Ertesi gün hapı adet döngüsünü etkilemez fakat nadir olarak erken görmenize ve adetin gecikmesine sebebiyet verebilir.

Hamileyken ertesi gün hapı kullanılır mı?

Hamile olduğunu düşünen kişiler tarafından ertesi gün hapı kullanımı uygun değildir, fetüs için zararları olabilmektedir.

Ertesi gün hapının sık kullanımının zararı var mı?

Ertesi gün hapının doğum kontrol hapları gibi sürekli ve günü gününe kullanımı şart değildir. Ertesi gün hapının kullanım önerisi bir ay içinde sadece bir kere alınması yönündedir. Acil koruma metodu olarak bilinir ve düzenli koruma metodu içermez. O yüzden korunmasız cinsel ilişki sonrasında alınmalı ve sürekli kullanımdan kaçınılmalıdır.

Ertesi gün hapı nereden ve nasıl temin edilebilir?

Ertesi gün hapı, eczanelerde reçetesiz olarak satılmaktadır. Ayrıca, bazı aile planlaması klinikleri ve üreme sağlığı merkezleri de ertesi gün hapı temin edebilir.

Ertesi gün hapı her zaman etkili midir?

Ertesi gün hapı, gebelik riskini azaltmada etkili bir yöntemdir. Ancak, kullanımı her zaman gebeliği önleyemez. En etkili korunma yöntemi, korunmasız cinsel ilişkiden kaçınmaktır.

Ertesi gün hapı ne kadar sıklıkla kullanılabilir?

Ertesi gün hapı, acil durumlar için tasarlanmıştır ve sıklıkla kullanılmamalıdır. Ayrıca, sık sık kullanımı hormonal dengesizliğe neden olabilir.

Ertesi gün hapı kullanımı hamileliği engelleyebilir mi?

Ertesi gün hapı, korunmasız cinsel ilişkiden sonra gebeliği önlemeye yardımcı olabilir. Ancak, gebeliği % engelleyemez. Gebeliği önlemek için en etkili yöntemlerden biri, doğum kontrol yöntemlerini düzenli olarak kullanmaktır.

Ertesi Gün Hapı Çeşitleri

İki ana ertesi gün hapı çeşidi vardır: levonorgestrel içeren haplar ve ulipristal asetat içeren haplar.

Levonorgestrel içeren haplar, genellikle “Plan B” veya “Norlevo” olarak bilinir ve iki doz halinde ağız yoluyla alınır. İlk doz, korunmasız cinsel ilişkiden sonraki ilk 72 saat içinde alınmalıdır. İkinci doz, ilk dozdan 12 saat sonrasında alınmaktadır. Levonorgestrel içeren haplar, yumurtlamayı engeller veya sperm hücrelerinin yumurtayı döllemesini önler ve gebeliği önlemeye yardımcı olur.

Ulipristal asetat içeren haplar, genellikle “Ella” olarak bilinir ve tek doz halinde ağız yoluyla alınır. En fazla saat içinde kullanılmalıdır. Ulipristal asetat, progesteron reseptörlerini bloke ederek yumurtlamayı engeller ve sperm hücrelerinin yumurtayı döllemesini önler.

Her iki ertesi gün hapı çeşidi de gebelikten korunmada etkili bir yöntemdir. Ancak, her ikisi de birkaç yan etkiyle ilişkili olabilir ve doğru şekilde kullanılmazlarsa etkileri azalabilir. Bu nedenle, her zaman bir sağlık uzmanı ile görüşmek önemlidir. Ayrıca, ertesi gün hapı kullanımının düzenli doğum kontrol yöntemlerinin yerini almadığını unutmamak gerekir.

Ertes 72

İlaç içerisinde levonorgestrel adlı bir hormon bulunur ve kullanımı yumurtlama sürecini engelleyerek veya spermlerin yumurtayı döllenmesini önleyerek gebeliği önlemeye yardımcı olur. Ertes72, korunmasız cinsel ilişkiden sonra 72 saat içinde kullanılması gereken bir ilaçtır ve mümkün olduğunca erken kullanılması önerilir. İlaç reçetesiz olarak eczanelerde satılır ve kullanımı oldukça kolaydır. İlacın kullanım talimatlarına uyulması önemlidir. Ertes72 kullanımı bazı yan etkilere neden olabilir. Bunlar arasında mide bulantısı, baş ağrısı, karın ağrısı, göğüs ağrısı, kusma, baş dönmesi, yorgunluk ve adet kanamasında değişiklikler yer alabilir

Norlevo

Norlevo, levonorgestrel adlı bir hormon içeren acil kontraseptif ilaçtır. Korunmasız cinsel ilişki sonrasında gebeliği önlemek için kullanılır. Norlevo, reçetesiz olarak eczanelerden satın alınabilen bir ilaçtır ve kullanımı oldukça basittir. İlaç, tek bir doz olarak alınır ve ağızdan kullanılır. Norlevo’nun etken maddesi olan levonorgestrel, yumurtlama sürecini engeller veya sperm hücrelerinin yumurtayı döllemesini önler, böylece gebeliği önlemeye yardımcı olur.

Norlevo’nun yan etkileri arasında mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, karın ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk ve adet kanamasında değişiklikler yer alabilir.

Postpill One

İlacın etken maddesi levonorgestrel’dir ve tek doz halinde ağız yoluyla alınır. Postpill One, yumurtlama sürecini engeller veya sperm hücrelerinin yumurtayı döllemesini önleyerek gebeliği önlemeye yardımcı olur. İlacın kullanımı mümkün olan en kısa sürede, en fazla 72 saat içinde gerçekleştirilmelidir. Postpill One, eczanelerde reçetesiz olarak satın alınabilen bir ilaçtır.

Postpill One’un yan etkileri arasında mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, karın ağrısı ve adet kanamasında değişiklikler yer alabilir.

Ella

İlacın etken maddesi ulipristal asetat’tır ve tek doz halinde ağız yoluyla alınır. İlacın kullanımı mümkün olan en kısa sürede, en fazla saat içinde gerçekleştirilmelidir.

Ella, reçete ile satılan bir ilaçtır ve sadece eczanelerden temin edilebilir. İlacın kullanımı öncesinde mutlaka bir sağlık uzmanı ile görüşmek önemlidir. Özellikle astım, karaciğer rahatsızlıkları, migren, epilepsi gibi rahatsızlıkları olan kişilerin ilacı kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir.

Ella’nın yan etkileri arasında baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, karın ağrısı ve adet kanamasında değişiklikler yer alabilir.

Ertesi gün hapı Ella nedir? Ne işe yarar? Kullanımı ve yan etkileri

Ella, istenmeyen gebelikleri önlemek için kullanılan bir acil doğum kontrolü ilacıdır. Korunmasız veya korunmanın başarısız oluğu cinsel ilişki sonrasında kullanılır. “Ertesi gün hapı” diye de bilinen Ella eczanelerde, tek tabletlik ambalajlarda satılır. İlişki sonrasındaki saat (5 gün) içerisinde alınması gerekir. Ergenler dahil olmak üzere adet kanaması başlayan her kadın için kullanımı uygundur. Bulantı, karın ağrısı, halsizlik ve meme hassasiyeti gibi hafif ve yaygın yan etkiler görülebilir.

Ella nedir?

Ella, acil doğum kontrol yöntemi olarak ağız yoluyla alınan bir ilaçtır. Korunmasız cinsel ilişki sonrasında veya başarısız korunmalarda (partnerin prezervatifinin yırtılması, çıkması, kayması vs.) hamileliği önlemek için kullanılır. “Ertesi gün hapı” diye de bilinir. Etken maddesi ulipristal asetat, progesteron hormonunun etkinliğini değiştirerek yumurtlamayı erteler. Her bir tablette 30 mg ulipristal asetat bulunur.

Ella ne işe yarar?

Ella, korunmasız cinsel ilişki veya başarısız korunma yöntemi sonrasında hamileliği önlemek için kullanılır. İlişkiden sonraki en geç 5 gün ( saat) içerisinde alınmalıdır çünkü spermler bu zaman aralığına dek vücutta yaşayabilir.

Ertesi gün hapı nedir, nasıl kullanılır? Yan etkileri nelerdir?

Ella ne kadar etkili, işe yarıyor mu?

Ella, ilk 24 saatte alınırsa %98 oranında gebeliği önler. İlaç kullanımı geciktikçe korunma etkinliği de kısmen azalır.

Ella nasıl kullanılır?

  • Ella kullanımı için doktor talimatlarına uyunuz.
  • Doğum kontrol yönteminde oluşan başarısızlık veya korunmasız cinsel ilişki sonrasında mümkün olan en kısa sürede ve en geç 5 gün ( saat) içerisinde ağız yoluyla bir tablet Ella alınız.
  • Ella’yı adet döngüsünün herhangi bir sürecinde kullanabilirsiniz.
  • Ertesi gün hapları bir doğum kontrol yöntemi değildir. Eğer korunmak için herhangi bir yöntem kullanmıyorsanız, uygun olana karar vermek için bir doktora veya sağlık yetkilisine danışın.
  • Eğer ilacın etkisinin sizin için çok güçlü ya da zayıf olduğunu hissediyorsanız doktorunuzla veya eczacınız ile konuşun.

Progesteron nedir? Gebelikte yükselmesi veya düşmesi tehlikeli midir?

Ella kullanırken nelere dikkat etmeli?

  • İlaç, adet gecikmesine yol açabilir. Ancak gecikme 7 günden uzun sürerse veya meme hassasiyeti, kusma, bulantı gibi belirtiler yaşıyorsanız doktora görünmeniz gerekir.
  • Önerilen dozu aşmayın.
  • Adetiniz geciktiyse, gebeyseniz veya belirtileriniz varsa, şiddetli astım veya karaciğer hastası iseniz ilacı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
  • İlacı aldıktan sonraki 3 saat içerisinde kusma gerçekleşirse, yeni bir tablet almak için doktora danışın.
  • İlacı kullanmanıza rağmen hamile kalırsanız mutlaka doktorunuzla veya bir sağlık uzmanıyla iletişime geçiniz.
  • Ella’nın, kullandıktan sonraki cinsel ilişkilerde gebelik önleyici özelliği yoktur.
  • Ella, doğum kontrol hapları veya bant gibi doğum kontrol ilaçlarının etkinliğini azaltabilir. Bu nedenle Ella kullandıktan sonra, bir sonraki adet gününüze ilaçlarınıza devam ederken prezervatif de kullanın.
  • Ella, sizi HIV enfeksiyonu (AIDS) veya cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklara (mantar, genital uçuk veya siğiller, frengi, bel soğukluğu, hepatit B vb.) karşı korumaz. Bu hastalıklardan korunmak için prezervatif kullanın.
  • Levonorgestrel içeren doğum kontrol haplarıyla birlikte Ella’yı kullanmayın.
  • Laktoz monohidrat içerir. Eğer bazı şekerlere karşı duyarlılığınız varsa kullanmadan önce doktorunuza bilgi verin.
  • İlaç, baş dönmesi, sersemlik, bulanık görme ve dikkat bozukluğu gibi yan etkilere neden olabilir. Eğer bu etkilerden birini yaşıyorsanız araç ya da makine kullanmayın.

Primolut-N nedir? Ne işe yarar? Kullanımı, dozu ve yan etkileri

Ella ne zaman kullanılır? Aç mı tok mu?

Ella’yı aç veya tok karnına alabilirsiniz.

Ella dozu

  • Ergenler dahil olmak üzere, adet gören ve çocuk doğurma yaşındaki tüm kadınlar Ella kullanabilir.
  • İlaç bir seferlik tek doz şeklinde uygulanır.
  • Şiddetli karaciğer yetmezliği bulunan hastalarda kullanımı önerilmez.

Ella doz aşımı

İlacın etken maddesi ulipristal asetat’ın doz aşımı ile ilgili sınırlı çalışma var. Ancak araştırmalar mg&#;a kadar tek doz kullanımın iyi tolere edildiğini ve güvenli olduğunu gösteriyor. Ancak yine de adet döngüsünde kısalma veya adet kanama süresinde uzama gibi yan etkilere neden olabilir. Önerilenden fazla Ella kullandıysanız, bu durumu doktorunuzla veya eczacınızla paylaşın.

Kimler Ella kullanamaz?

Ella’nın ana etken maddesi olan ulipristal asetat’a veya diğer bileşenlerine karşı alerjiniz varsa kullanmayın.

Yasmin nedir? Ne için ve nasıl kullanılır? Dozu ve yan etkileri

Hamileler ve emzirenler Ella kullanabilir mi? Nasıl kullanmalı?

Hamilelik

Ella, mevcut gebeliğe zarar vermez ancak siz yine de hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, ilacı kullanmadan önce gebelik testiyapın. İlacı almanıza rağmen hamile kalırsanız da doktorunuza danışın. Ella kullandıktan sonra şiddetli kanama, karın ağrısı yaşadıysanız veya dış gebelik öykünüz varsa, kronik (uzun süreli) bir genital enfeksiyon geçirdiyseniz doktor gözetiminde olmanız tedbir bakımından önemlidir.

Emzirme

Ella anne sütüne geçer. İlacı kullandıktan sonra 1 hafta süresince bebeğinizi emzirmeyin. İlacı kullanmadan hemen önce bebeğinizi emzirin ve emzirmediğiniz süre boyunca sütünüzün kesilmemesi için sütünüzü pompayla sağıp atın. Emzirirken Iilacı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza veya eczacınıza danışın.

Gebelik testi, ne zaman, nasıl yapılır? Hamilelik belirtileri nelerdir?

Ella hangi ilaçlarla kullanılmaz?

Kimi ilaçlar, Ella’nın gebeliği önleme etkinliğini azaltabilir. Aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız veya son 4 hafta içerisinde bu ilaçlardan birini aldıysanız doktorunuza danışmanız ve doktorun önerisi doğrultusunda Ella yerine alternatif bir acil doğum kontrol yöntemi kullanmanız daha uygun olabilir.

  • Primidon, fenobarbital, fenitoin, fosfenitoin, karbamazepin, okskarbazepin ve barbitüratlar gibi sara (epilepsi) tedavisinde kullanılan ilaçlar
  • Rifampisin, rifabutin gibi tüberküloz tedavisinde kullanılan ilaçlar,
  • Ritonavir, efavirenz, nevirapin gibi AIDS (HIV enfeksiyonu) tedavisinde kullanılan ilaçlar,
  • Mantar enfeksiyonlarının tedavisi için kullanılan griseofulvin,
  • Hypericum perforatum (sarı kantaron) içeren bitkisel ilaçlar.
  • Levonorgestrel içeren acil doğum kontrol hapları.

Ella içtikten sonra alkol alınır mı?

Ella, aşırı olmamak koşulu ile alkolle birlikte alınabilir ve ilacın etkinliği azalmaz.

Ella muadili (eşdeğer) ilaçlar

Eczanelerde bulabileceğiniz Ella’yla aynı işleve sahip ilaçlar şöyledir; Ertes72, Norlevo, Postpill One. Ancak bu ilaçlar etken madde olarak levonorgestrel içerir.

Ella formları ve türleri

Ella, eczanelerde sadece tablet formunda bulunur.

Ella yan etkileri ve zararları

  • Yaygın görülen hafif yan etkiler; halsizlik, kas-sırt ağrısı, duygu durumunda oluşan ani değişiklikler, bulantı, karın ağrısı, karında rahatsızlık hissi, kusma, baş ağrısı ve baş dönmesi, ağrılı adet kanaması, kalçada ve alt karında ağrı, meme hassasiyeti.
  • Nadir görülen ciddi yan etkiler; baş dönmesi, titreme, hafıza bulanıklığı, tat duyusunda bozukluk, baygınlık, görme bozukluğu, gözlerde ışığa duyarlılık ve kızarıklık, boğaz kuruluğu, kurdeşen, susama hissi.

Bu belirtilerden birini ya da birkaçını yaşaranız vakit kaybetmeden tıbbi müdahale almalısınız.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır