ayaktaki varislere hangi bölüm bakar / Kılcal Damar Tedavisi | Dermatolog Dr. Eylem Acar

Ayaktaki Varislere Hangi Bölüm Bakar

ayaktaki varislere hangi bölüm bakar

Kılcal Damar Tedavisi

Kılcaldamar Tedavisi

Bacak bölgesindeki varisler ve kılcal damar çatlamaları da lazer ile kolayca tedavi edilebilmektedir. Ayrıca doğumsal veya sonradan oluşmuş değişik tipteki damarsal lezyonlar (hemangiom, porto şarabı lekesi, yüz bölgesindeki telengektaziler vb.) için Amerika’dan FDA onayı alınmış etkinliği kanıtlanmış Long Pulse ND YAG lazer (HP SYNCHRO PLATFORM) ile başarıyla tedavi mümkün olmaktadır.

Lazerle kılcal damar ve varis tedavisi

Son yıllarda lazer tedavileri çok büyük aşama kaydetmiştir. Günümüzde lazerler pek çok alanda güvenle kullanılmaktadır. Bu heyecan verici gelişmeler özellikle bacak varislerinin mavi ve kırmızı renkte olanlarında, yüzde ve vücudun herhangi bir yerindeki damar genişlemelerinin lazerle tedavisini olanaklı kılmıştır. Lazerle tedaviler gittikçe popüler olmaktadır. Çünkü yan etkileri çok azdır ve tedaviden hemen sonra günlük aktivitelerinize dönmeniz mümkündür.

Kimler lazerle tedaviden faydalanabilir?

Kadın , erkek ve hatta çocuklarda lazerle tedavi mümkündür. Hem koyu tenli ve hem açık tenli kişilere lazer tedavisi yapılabilir. Tıbbi olarak uygun olup olmadığı uzman doktorlarca değerlendirildiği için en sağlıklı şekilde yapılır. Kanama bozukluğu, epilepsi hastaları, kalp pili taşıyan hastalar ve gebelere uygulama yapılmaz.

Lazerle tedavi ne sıklıkla yapılmaktadır?

Genellikle bir veya iki seans yeterlidir.2 seans arası ortalama 3-4 haftadır. Bununla beraber tedavi sayısı damarların sayısı, rengi ve büyüklüğüne göre değişebilir.

Lazerle tedavi ne kadar zaman alır?

Tedavi uygulama süresi 15 dk ile 45 dk arasında değişir.

Yan etkiler nelerdir ve tedavi sonrasında normal hayata geri dönülebilir mi?

Bu tedavinin en güzel tarafı günlük aktivitelerinize hemen dönebilmenizdir. Ağrı şikayeti çok azdır. Yapılan alanlarda hafif kabarma ve kızarıklık görülebilir. Ancak bu şikayetler birkaç günde geriler. Uygulama sonrası güneşlenmemek gereklidir. İşlem genelde güneşin çok yoğun olduğu yaz aylarında yapılmaz ancak çok uygulamak gerekirse güneş koruyucu kremle bölge korunmalıdır.

Lazerle hangi tip damarlar tedavi edilebilir?

Lazer tedavisi bacak damarlarında özellikle ince kılcal damar tipindeki mavi ve kırmızı renkli damarlarda başarıyla uygulanır. Ayrıca yüzde yanak ve burun kenarındaki damar çatlamalarında ve gövdedeki kırmızı renkli benlerde de kullanılabilir. Doğumsal damarsal kırmızı lekeler, hemangiomlar, yüzde damar çatlamalarına bağlı oluşan kızarıklıklar birkaç seansta güvenli bir şekilde tedavi edilebilir.

Bacak varis ve kılcal damarlarının nedenleri

Bacak bölgesinde ortaya çıkan varis ve genişlemiş kılcal damarlar, toplardamarların yetersiz çalışmasının (venyetmezliği) derideki belirtisidir. Hafif ven yetmezliği rahatsız edicidir ve kozmetik olarak kötü görünüme sebep olur. Ağır ven yetmezlikleri ise bacak hatta yaşam kaybına bile sebep olabilir.

Pek çok hastada ven yetmezliği bacaklarda ağrı, halsizlik, yanma, sızı, zonklama, kramplar, kas yorgunluğu ve huzursuz bacak gibi şikayetlere yol açabilir. Uzun süre devam eden ven yetmezliği zamanla bacakta şişkinlik, renk değişiklikleri, ekzema, tekrarlayan iltihaplar, yaralar hatta deri kanserine bile sebep olabilir.

Kronik iyileşmeyen bacak yaraları, varis kanamaları ve bacak damarlarının tıkanması, ven yetmezliğinin neden olduğu ciddi yan etkilerdir.

Varis ve genişlemiş kılcal damarlar, ven basıncının artması nedeniyle damarların genişlemesi sonucu ortaya çıkarlar. Sağlıklı bir vende kan akımı aşağıdan yukarı doğrudur. Kan dolaşımı küçük kılcal damarlardan yüzeysel venlere oradan derin venlere gider. Derin venlerden sonra kan, kalp ve akciğer dolaşımına gönderilir. Yüzeysel ve derin venlerde kan akımının geriye kaçmasını engelleyen kapakçıklar vardır.

Varis ve genişlemiş kılcal damarlar kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. 30-40 yaşlardan sonra varis oranı artar.

Varis ve genişlemiş kılcal damarları nedenleri:

  • Bazı varisler, genetik olarak ven damarlarındaki zayıflık ve kapakçıklardaki yetmezlik sonucu ortaya çıkarlar.
  • Uzun süre ayakta kalmak damar basıncını artırarak bir süre sonra damar kapakçıklarında yetersizlik yapabilir.
  • Doğum kontrol haplarındaki progesteron
  • Hamilelik
  • Yaş ilerledikçe damar yapısı zayıflar
  • Derin damarlardaki tıkanıklıklar

Tedavi yöntemleri varis ve kılcal damar yaygınlığı, damarların genişlik derecesi, damarların kapakçık yetmezlik derecesine göre değişir. Damar ve kapak yetmezliğinde, geniş damarlarda cerrahi yöntemler ve skleroterapi yöntemi uygulanabilir. Bu tür durumlarda kalp damar cerrahına başvurmak gereklidir.

Kılcal damar genişlemelerinde ise yine skleroterapi ve lazer yöntemi uygulanabilir. Kılcal damar tedavisinde bu iki yöntem bir arada uygulanabilir veya her biri tek başına kullanılabilir. Çok ince damarlarda lazer yöntemi tercih edilmektedir.

 

 

Varis için hangi bölüme gidilir? Bacaktaki/ayaktaki varis için hangi doktordan randevu alınmalı?

Sürekli ayakta çalışan kişilerde sıkça rastlanan varisin vücutta oluşumu belli bir sürece ihtiyaç duyar.

Varis Nedir?

Genellikle ayaklar ve bacaklarda meydana gelen toplardamarların şişmiş haline varis denilmektedir.
Dolaşım bozukluğu sonucu meydana gelmektedir. Toplardamarlar içerisinde bulunan kapakçıklardaki yetmezlik nedeni ile oluşur.
Toplardamarlar bacaklarda yer çekiminin aksi yönünde kanın temizlenmesi için kalbe ve akciğere taşıyan damarlar olarak bulunur. Yerçekiminin aksine kanın yukarıya doğru çıkabilmesini sağlamak için toplardamarlar içerisinde kapakçıklar bulunmaktadır. Bacaklarda bulunan kasların kasılması ve toplardamar içerisindeki kapakçıkların yardımı ile kanın tek yönlü olarak yukarıya doğru ilerlemesi sağlanır. Fakat bu kapakçıklarda meydana gelen bozulmalar kanın yerçekimi etkisi ile aşağıya doğru basınç yapması nedeni ile varisler oluşmaktadır.

Varis Belirtileri Nelerdir?

Kaşınma
Gece meydana gelen kramplar
Bacaklarda oluşan uyuşukluklar
Bacaklarda meydana gelen şişlik
Bacaklarda ağırlık hissiyatı
Kolay yorulma
Ağrı şeklinde net olarak ifade edilemeyen huzursuzluk hissiyatı
Bacaklarda meydana gelen gözle görülür mor ve mavi renkli şişlikler
Ayakta durma süresinin artması ile ağrının artması

Bacaktaki/ayaktaki Varis İçin Hangi Doktordan Randevu Alınmalı?

Varise sahip olan bir hasta için varisler herhangi bir sorun oluşturmadığı ve hastanın meydana gelen varis görüntüsünden rahatsız olmaması durumunda tedavi gerektirmeyen bir rahatsızlıktır. Varis
rahatsızlığı ile birlikte ağrı, huzursuzluk, bacak ülseri, bacaklarda şişme gibi herhangi bir semptom bulunuyorsa bu semptomların giderilebilmesi için tedavi gerekmektedir. Varisle ilgili herhangi bir sorunu olan kişiler hastanelerin kalp damar cerrahisi bölümüne başvurmaları gerekmektedir.

Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Varis problemi olan bir hasta varis görüntüsünden rahatsız oluyorsa ve aynı zamanda varis olan bölgede ağrı şişlik gibi çeşitli semptomlar bulunuyorsa hastanelerin kalp damar cerrahisi bölümlerine randevu alarak bir kalp cerrahı tarafından muayene edilmelidir. Muayenenin ardından doktor tedaviye ilişkin en uygun planı hastaya açıklayarak tedaviyi belirler. En geleneksel olan varis tedavisi varisli olan damarın çıkarılmasıdır. Fakat cerrahi operasyon ile varisin çıkarılması hem iyileşme sürecinin uzaması hem de zahmetli olması ile bilinmektedir. Bunun yerine varisli olan damar içerisine köpük vererek yani skleroterapi uygulayarak tedavi edilebilir. Fakat skleroterapi uygulaması varisin ilerleyen dönemlerde tekrarlamasına yol açabilmektedir. Bir diğer varis tedavisi lazer yöntemi ile olmaktadır. Lazer ile damar yakılarak tedavisi yapılır.

Varis için hangi bölüme ve doktora gidilir? Varise bakan poliklinikten nasıl randevu alınır?

Birçok etkenin sebep olduğu varisler hem görüntü olarak hem de ağrı oluşturması sebebiyle insanları günlük hayatta oldukça fazla olumsuz etkilemektedir. Bu gibi durumlarda mutlaka bir doktora danışılmalı ve tedavisi uygulanmalıdır.

Varis için hangi bölüme ve doktora gidilir?

Varis ayaklar ve bacaklarda toplardamarların şişmesi halinde oluşan morluklardır. Bunun en büyük sebebi dolaşım bozukluğudur. Toplardamarlarda kapakçıklardaki yetmezlik nedeni ile oluşmaktadır.

Toplardamarların görevi bacaklarda kanın temizlenmesi için kalbe ve akciğerlere taşınmasıdır. Yer çekiminin aksine kanın yukarı çıkmasını sağlar. Ayrıca toplardamarlar içerisinde kapakçıklar da bulunmaktadır. Kapakçıklar yardımı ve bacaklardaki kasların kasılması sebebiyle kan tek yönlü olarak yukarı doğru ilerler. Bu işlemleri toplardamarlar gerçekleştirir. Fakat bazı kişilerin bu kapakçıklarında bozulmalar oluşur. Kan yukarı doğru değil de aşağıya doğru basınç yapar ve varisler oluşur.

Varisler hastalar için bir sorun teşkil etmez ise tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Fakat ağrıların oluşması, huzursuzluk, bacak ülseri ve bacaklardaki şişme gibi belirtiler vermesi durumunda tedavi gerekmektedir. Bunun için hastaların hastanelerin kalp ve damar cerrahisi bölümlerine başvurmaları gerekmektedir.

Varise bakan poliklinikten nasıl randevu alınır?

Varisler birçok sebep ile kişilerde oluşabilir. Bazı varisler rahatsızlık ve ağrı oluşturmazlar. Böyle durumlarda kişilerin doktora gitmemeleri herhangi bir sorun gerçekleştirmez. Fakat bazı kişilerde oluşan bu varisler oldukça fazla ağrı, şişkinlik yaratmaktadır. Buda kişilerin sosyal hayatlarında birçok olumsuzluğa sebep olur. Bunun için hastanelerin kalp ve damar cerrahisi polikliniğine başvurulması gerekir. Bunun için ilk olarak hastanelerin bu bölümünden randevu alınması gerekir.

Kalp ve damar cerrahisi polikliniğinden randevu almak için hastanelerin telefon numaraları aranabilir. Buradan istediğiniz poliklinikten randevu alabilirsiniz. Devlet hastanelerinden ise iki farklı randevu alma yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan ilki internet üzerindendir. MHRS internet sitesinden TC kimlik numarası ve şifre ile randevu almak mümkündür. Ayrıca ALO 182 numaralı hattan da randevu alabilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır