zinxx 50 mg kapsül çinko kullananlar / ZINXX 50 mg 40 Kapsül Prospektüsü

Zinxx 50 Mg Kapsül Çinko Kullananlar

zinxx 50 mg kapsül çinko kullananlar

Labmedya - Laboratuvar ve Sağlık Gazetesi

Örneğin çinko, 'den fazla farklı enzim için kofaktör olarak gereklidir. Yani onların düzgün çalışması için gereklidir. Ayrıca, bu mineralin bağışıklık fonksiyonunu iyileştirebileceğini, kan şekeri seviyelerini stabilize edebileceğini ve cilt, göz ve kalp sağlığını destekleyebileceğini gösteren araştırmalarla, günlük dozu almak için birçok neden vardır. Çinko, sağlığın birçok yönü için hayati öneme sahiptir ve çeşitli faydalarla ilişkilendirilmiştir.

Çinko eksikliğinin tedavisi

Çinko takviyeleri genellikle çinko eksikliğini tedavi etmek ve önlemek için kullanılır. Çinko eksikliği yaygın olmasa da temel bir besin olarak kabul edilir. Bu da vücudun onu kendi başına üretemediği anlamına gelmektedir. Kısıtlayıcı diyetler, bozulmuş besin emilimi veya belirli sağlık koşulları olan kişiler daha duyarlı olabilir. Çinko eksikliğinin belirtileri arasında bağışıklığın azalması, saç dökülmesi, iştahsızlık, ishal ve yavaş yara iyileşmesi yer almaktadır. Birden fazla çalışma, çinko takviyesi almanın kandaki çinko seviyelerini etkili bir şekilde artırdığını bulmuştur. Çoğu çinko eksikliği vakası, takviyeler ve diyet değişiklikleri ile kolayca düzeltilir ve bu da eksikliğin neden olduğu herhangi bir semptomda hızlı bir iyileşmeye yol açar. Örneğin, ishali sadece 24 saat içinde düzelebilirken, cilt lezyonları genellikle insanlar takviyeleri almaya başladıktan hafta sonra iyileşmektedir Diyette yeterince çinko alınıyorsa, takviye gerekli olmayabilir. Bir eksik olabileceğinden şüphelenirse, bir takviyenin faydalı olup olmayacağını belirlemek için kan testi yapılmalıdır. Çinkonun olası faydaları ve etkileri şunlardır;

Bağışıklık fonksiyonunu iyileştirebilir

Birçok reçetesiz (OTC) ilaç ve doğal ilaç, bağışıklık fonksiyonunu artırma ve iltihapla savaşma kabiliyeti nedeniyle çinko içermektedir. Bu nedenle, semptomlar ilk ortaya çıktığında kullanılırsa, belirli enfeksiyon türlerinin tedavisine potansiyel olarak yardımcı olabilir. Yapılan çalışmalarda, mg çinko içeren çinko pastillerinin soğuk algınlığı süresini %33'e kadar azaltabileceğini göstermiştir. Çinko ayrıca bir antioksidan görevi görerek iltihabı azaltabilir ve kalp hastalığı, kanser ve diyabet gibi kronik durumlara karşı koruma sağlayabilir. Çalışmaların gözden geçirilmesine göre, bazı kanıtlar çinko almanın semptomları önleyebileceğini ve belirli solunum yolu enfeksiyonlarının süresini kısaltabileceğini düşündürmektedir.

Kan şekeri yönetimini teşvik edebilir

Çinko, kan şekeri yönetimi ve insülin salgılanmasındaki rolü ile iyi bilinir. İnsülin, şekeri kan dolaşımından dokulara taşımaktan sorumlu hormondur. Bazı araştırmalar çinkonun kan şekeri düzeylerini sabit tutmaya ve vücudun insüline duyarlılığını artırmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Yapılan bir çalışmada, düşük çinko seviyelerinin bozulmuş kan şekeri seviyeleri ve tip 2 diyabet ile bağlantılı olabileceğini belirlenmiştir. Diğer araştırmalar çinkonun insülin direncini azaltmaya yardımcı olabileceğini ve bunun da vücudunuzun normal kan şekeri seviyelerini korumak için insülini verimli bir şekilde kullanma yeteneğini geliştirebileceğini gösteriyor.

Akne ile savaşmaya yardımcı olur

Çinko takviyeleri genellikle cilt sağlığını geliştirmek ve akne gibi yaygın cilt koşullarını tedavi etmek için kullanılır. Çinko sülfat adı verilen bir tür çinkonun, özellikle hafif ila orta dereceli akne semptomlarını azaltmak için yararlı olduğu kanıtlanmıştır. Bir incelemeye göre, aknesi olan kişiler aknesi olmayanlara kıyasla kandaki çinko düzeylerinin daha düşük olma eğiliminde olmakla kalmadı ve çinko takviyeleri de durumun neden olduğu ortalama iltihaplı şişlik miktarını azaltabildi. Çinko takviyeleri, ucuz, etkili ve çok daha az yan etki ile ilişkili oldukları için genellikle diğer tedavi yöntemlerine göre tercih edilmektedir.

Kalp sağlığını iyileştirebilir

Kalp hastalığı, dünya çapında ölümlerin yaklaşık %33'ünü oluşturan ciddi bir sağlık durumudur. Bazı araştırmalar çinko almanın kalp hastalığı için çeşitli risk faktörlerini iyileştirebileceğini göstermektedir. Hatta trigliserit ve kolesterol seviyelerini düşürebilirler. Çalışmalar, çinko takviyelerinin toplam ve LDL (kötü) kolesterol ile kan trigliserit düzeylerini düşürdüğünü göstermektedir. Bu nedenle, potansiyel olarak kalp hastalığını önlemeye yardımcı olabilirler. Çalışmalar çinko takviyelerinin sistolik kan basıncı seviyelerini azaltabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, takviyelerin kan basıncı üzerindeki etkilerine ilişkin araştırmalar sınırlıdır. Ayrıca, bazı araştırmalar, düşük serum çinko düzeylerinin daha yüksek koroner kalp hastalığı riski ile ilişkili olabileceğini düşündürse de bulgular sonuçsuz kalmaktadır. Bu nedenle daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Makula dejenerasyonunu yavaşlatır

Makula dejenerasyonu yaygın bir göz hastalığıdır ve dünya çapında görme kaybının önde gelen nedenlerinden biridir. Çinko takviyeleri genellikle yaşa bağlı makula dejenerasyonunun (AMD) ilerlemesini yavaşlatmak, görme kaybı ve körlüğe karşı korunmaya yardımcı olmak için kullanılır. AMD'li 72 kişide yılında yapılan bir araştırma, 3 ay boyunca günde 50 mg çinko sülfat almanın hastalığın ilerlemesini yavaşlattığını göstermiştir. Diğer incelemeler benzer şekilde, hastalığa karşı koruma sağlamak için retinadaki besin akışını iyileştirebileceğini iddia ederek AMD'nin ilerlemesini yavaşlatmak için çinko takviyeleri önermektedir. Bununla birlikte, diğer araştırmalar, çinko takviyelerinin tek başına görüşü önemli ölçüde iyileştirmeyebileceğini ve sonuçları en üst düzeye çıkarmak için diğer tedavi seçenekleriyle eşleştirilmesi gerektiğini öne sürmektedir. Bu nedenle, bu mineral ve göz sağlığı arasındaki bağlantı hakkında daha fazla bilgi edinmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Çinko takviyesi türleri

Bir çinko takviyesi seçerken, muhtemelen birçok farklı türün mevcut olduğunu fark edeceksiniz. Bu çeşitli çinko biçimleri sağlığı farklı şekillerde etkiler. İşte piyasada bulabileceğiniz çinko takviyesi birkaç tür;

·         Çinko glukonat: En yaygın OTC formlarından biri olan çinko glukonat, pastiller ve burun spreyleri gibi ilaçlarda sıklıkla kullanılır.

·         Çinko asetat: Çinko glukonat gibi, semptomları azaltmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için genellikle soğuk pastillere çinko asetat eklenir.

·         Çinko sülfat: Çinko eksikliğini önlemeye yardımcı olmasının yanı sıra çinko sülfatın akne şiddetini azalttığı gösterilmiştir.

·         Çinko pikolinat: Vücudumuz bu formu çinko glukonat ve çinko sitrat dahil olmak üzere diğer çinko türlerinden daha iyi emebilir.

·         Çinko orotat. Bu form, orotik asit olarak bilinen bir bileşiğe bağlıdır. Piyasadaki en yaygın çinko takviyesi türlerinden biridir.

·         Çinko sitrat. Bu tür takviyenin çinko glukonat kadar iyi emildiğini, ancak daha az acı, daha çekici bir tada sahip olduğunu göstermektedir.

En yaygın olarak bulunan ve uygun maliyetli formlardan biri olduğu için çinko glukonat, alımınızı artırmak için iyi bir seçenek olabilir. Bu arada, biraz daha fazla yatırım yapabiliyorsanız çinko pikolinat daha iyi emilebilir. Kapsül, tablet ve pastil formunda mevcuttur. Seçilen türden bağımsız olarak günlük çinko dozunu almak için birçok seçenek bulunmaktadır. Çinko içeren burun spreylerinin koku kaybıyla bağlantılı olduğu ve bundan kaçınılması gerektiği unutulmamalıdır.

Dozaj

Takviyeler farklı miktarlarda temel çinko içerebileceğinden, günde ne kadar çinko almanız gerektiği, diyet alımınıza ve seçtiğiniz takviye türüne bağlıdır. Örneğin çinko sülfat, %23 oranında elementer çinkodan oluşur. Bu nedenle mg çinko sülfat, yaklaşık 50 mg çinko sağlar. Temel miktar genellikle ekin etiketinde listelenir ve günlük ihtiyaçlarınızı karşılamak için ne kadar alacağınızı belirlemeyi kolaylaştırır. Yetişkinler için önerilen günlük doz tipik olarak mg elementer çinkodur. Bu miktar, et, kümes hayvanları, deniz ürünleri, zenginleştirilmiş kahvaltılık gevrekler, fındık, tohumlar, baklagiller ve süt ürünleri gibi sağlıklı bir diyetin parçası olarak çinko açısından zengin çeşitli gıdaların tüketilmesiyle de elde edilebilir. Örneğin 85 gramlık bir porsiyon sığır köftesi 5,3 mg çinko içerirken bazı kahvaltılık tahıl türleri porsiyon başına yaklaşık 2,8 mg çinko içerir. Akne, ishal ve solunum yolu enfeksiyonları gibi durumları tedavi etmek için daha yüksek dozlarda ek çinko kullanılabilir. Bununla birlikte, aşırı çinko tüketimiyle ilişkili potansiyel yan etkiler nedeniyle, tıbbi rehberlik ve gözetim altında olmadıkça, günde 40 mg'lık üst sınırı aşmamak en iyisidir.

Güvenlik ve yan etkiler

Belirtildiği şekilde kullanıldığında çinko takviyeleri, çinko alımınızı artırmanın ve sağlığınızın çeşitli yönlerini iyileştirmenin güvenli ve etkili bir yolu olabilir. Bununla birlikte, dikkate alınması gereken yan etkiler de vardır.

Oral çinko takviyelerinin yan etkileri

Çinko takviyeleri genellikle iyi tolere edilir. Ancak bazı insanlarda mide bulantısı, kusma, ishal ve mide ağrısı gibi olumsuz yan etkilerle ilişkilendirilirler. Ayrıca, günde 40 mg'ı aşan elementer çinko, ateş, öksürük, baş ağrısı ve yorgunluk gibi grip benzeri semptomlara neden olabilir.  Çinko, vücudun bakırı emme yeteneğini de engelleyebilir ve potansiyel olarak bu önemli mineralde zaman içinde bir eksikliğe yol açabilir. Ayrıca çinko takviyelerinin, belirli antibiyotiklerin emilimini engellediği ve aynı zamanda alındığında etkinliklerini azalttığı gösterilmiştir. Yan etki riskini azaltmak için, önerilen doza uyulmalı ve tıbbi gözetim altında olmadıkça, günde 40 mg'lık tolere edilebilir üst sınırı aşmaktan kaçınılmalıdır. Çinko takviyesi aldıktan sonra herhangi bir olumsuz yan etki yaşanırsa doz azaltılmalıdır. Belirtiler devam ederse bir sağlık uzmanına danışılmalıdır.

Sonuç olarak çinko, sağlığın birçok alanında kilit rol oynayan önemli bir mineraldir. Günlük mg elementer çinko takviyesi, bağışıklığı, kan şekeri düzeylerini ve göz, kalp ve cilt sağlığını iyileştirebilir. Bununla birlikte, günde 40 mg çinko üst sınırını aşmamak önemlidir. Çünkü yüksek miktarlarda tüketmek sindirim sorunlarına ve grip benzeri semptomlara neden olabilir, bakır emilimini azaltabilir ve bazı antibiyotiklerin etkinliğini azaltabilir. Çinko takviyeleri kullanmanın yanı sıra, diyete daha fazla çinko açısından zengin gıdalar ekleyerek alım doğal olarak artırabilirsiniz. Bunlara kabuklu kuruyemişler, tohum, baklagiller, et, deniz ürünleri ve süt ürünleri dahildir.

Çinko Nedir?

Çinko vücut için gerekli bir mineraldir. Çünkü vücudun sağlıklı şekilde çalışması için vitamin ve minerallere ihtiyaç vardır. Bu temel minerallerden biri de çinkodur. Çinko organizmada demirden sonra en çok bulunan eser elementtir. Yetişkin bir insan vücudunda ortalama gr çinko bulunur. Bunları dağılımı şöyledir: Kas (yüzde 60), kemik (yüzde ), karaciğer (yüzde 5), prostat, böbrek, retina, beyinde (yüzde ) ve kırmızı kan hücrelerimizde yer alır.


Çinko Eksikliği Nedir?

Vücuttaki çeşitli yapılarda var olan çinko ile ilgili eksiklik gelişebilir. Peki çinko eksikliği nedir? Vücutta çinko mineralinin yetersiz olduğu durum olarak bilinir. Çinkonun yüksek miktarlarda olmasına gerek yoktur ama vücutta var olması elzemdir. Çinko eksikliği vücutta kendimizin fark edemeyeceği bir durumdur. Çinko eksikliği kalıtsal da olabilir. Akrodermatit enteropatika gibi çinko eksikliği ile sonuçlanan bu kalıtsal hastalık nadir görülür. Yapılan kan ve idrar testlerinde daha zor anlaşılabilen çinko eksikliği daha çok alınan takviyeler sonrasında değerlerin yükselmesiyle teşhis edilebilir. Bunun sebebi çinko hücrelerde küçük miktarlarda bulunur. Çinko eksikliği bağışıklık sisteminin yetersiz veya aşırı aktif olmasına neden olur. Çinko eksikliği genellikle diyete bağlıdır. Kişilerin dengeli beslenmeleri halinde çinko eksikliği pek görülmez. Çinko eksikliği daha çok ileri yaştaki kişilerde ortaya çıkar.

Çinkonun Faydaları Nelerdir?

Vücutta depolanamayan çinko hücre işlevlerini destekler. Yüzlerce biyolojik tepkimenin gerçekleşmesi için elzemdir ve sağlıklı bir diyette mutlaka yer almalıdır. Çinko, hücreleri oksidatif hasardan korumaya yardımcı olan antioksidan görevi görür. Büyüme ve gelişme döneminde çinkoya ihtiyaç duyulur. Bağışıklık sistemi ve yara iyileşmesi için faydalı kabul edilir. Çinko vücutta ayrıca şu görevlerde rol oynar:

  • Bağışık sistemini destekler.
  • Yaraların hızlı iyileşmesini sağlar.
  • Koku ve tat alma duyusunu korur.
  • Hücrelerin bölünebilmesine yardımcı olur.

Araştırmalara göre çinko, kan şekeri kontrolü sağlayarak insülin üretimini korumaya yardımcı olur. Çinkonun diyabet hastaları üzerindeki faydaları konusundaki araştırmalar daha kısıtlıyken çinkonun diyabeti önlemeye yardımcı olmak konusunda faydaları olabileceği kanıtlanmıştır.

Çinko Eksikliği Nedenleri

Vücutta çinko eksikliği hamilelik, çocukluk, ergenlik dönemi, yara iyileşmesi sürecinde, büyüme ve gelişme döneminde daha sık görülür. “Çinko eksikliği neden olur?” sorusuna verilebilecek en iyi cevap beslenme yetersizliğidir. Gündelik çinko ihtiyacı beslenme ile alınamayabilir. Proteinler çinkonun vücutta emilmesi için yardımcı bir rol oynar. Bu nedenle vejetaryen ve veganlarda çinko eksikliği görülmesi ihtimali daha yüksektir. Yine kısıtlı diyet uygulayan kişiler ve 6 aydan sonra hala sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde çinko eksikliğine rastlanabilir. Çinko eksikliği besinlerin emilmesiyle ilgili sorunları olan bağırsak hastaları ve ileri yaştaki kişilerde daha çok görülür. Bazı ilaçların tüketimi de çinkonun idrar yolu ile atılmasına neden olabilir. Yenidoğan ve prematüre bebeklerde çinko eksikliği görülürken annelerdeki çinko eksikliği de bebeklerde eksikliğe sebep olabilir. Çinko eksikliğinin en temel 3 nedeni şunlardır:

  • Beslenme ile yeterli çinko alınamaması
  • Zayıf emilim gibi sebeplerle fazla miktarda çinko kaybedilmesi
  • Kronik sorunlara sahip olunması

Çinko eksikliğine neden olan kronik hastalıklar şunlardır:

  • Kanser
  • Diyabet
  • Alkol bağımlılığı
  • Kronik ishal
  • Kronik böbrek hastalıkları
  • Kronik karaciğer hastalıkları
  • Çölyak
  • Crohn hastalığı
  • Ülseratif kolit
  • Pankreatit (pankreas iltihabı)
  • Orak hücre hastalığı
  • Kistik fibrozis

Çok nadir olarak çinko emilimi genetik bozukluğu olarak akrodermatit enteropatika olabilir.

Çinko eksikliği ile birlikte demir eksikliği, B12 vitamin eksikliği, folat eksikliği, A ve D vitamini eksikliği de görülebilir. Çinko eksikliği insülinin düşmesine yol açabilir. Ayrıca hipotiroidi ve depresyon da çinko eksikliğine eşlik edebilir.

Çinko Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Çinko eksikliği belirtileri daha çok saç dökülmesi ve egzama gibi deride değişikliklerle kendisini belli eder. Ciltte çatlaklar ve sırlı bir görüntü oluşabilir. Çatlayan eller çinko eksikliği belirtisi olabilir. Ağız çevresinde ve ellerde çatlaklar oluşabilir. Bu döküntü ve çatlaklar herhangi bir nemlendirici veya steroid kremle iyileşmez. Çünkü tedavi edilmesi gereken şey çinko eksikliğinin giderilmesidir. 

Çinko eksikliği belirtileri şöyle sıralanabilir:

  • Soğuk algınlığı belirtileri
  • Saç kaybı
  • Tırnaklarda değişimler
  • İshal
  • Enfeksiyonlarda artış
  • İştah kaybı
  • Sinirlilik
  • Göz sorunları
  • Kilo kaybı
  • İyileşmesi zaman alan yaralar
  • Tat ve koku eksikliği
  • Büyümede yavaşlama
  • Zayıf bağışıklık fonksiyonları
  • Cinsel olgunlaşmada gecikme
  • Kötüleşen astım atakları
  • Cilt ülserleri

Çinko eksikliğinde vücutta testosteron üretilemediği için erkekler ve erkek çocuklarda sertleşme bozukluğu (erektil disfonksiyon) ve cinsel hormon yetersizliği (hipogonadizm) gibi sorunlara yol açabilir.

Tüm çinko eksikliği belirtileri herkeste görülmez. Bazı kişilerde bazı semptomlar görülür.

Çocuklarda ise çinko eksikliği belirtileri şöyle belirtiler de verebilir:

  • Gecikmiş ergenlik
  • Büyümenin durması
  • Öğrenme güçlüğü gelişimi

Çinko Eksikliği Nasıl Geçer?

“Çinko eksikliği nasıl giderilir?” diye düşünüldüğünde akla ilk olarak çinko takviyeleri gelir. Ancak çinko içeren besinler tüketmek de çinko eksikliği aşırı düzeyde değilse yeterli olur. Çinko eksikliği tedavisi genellikle hap veya kapsül şeklindeki takviyelerdir. Çinko eksikliği belirtilerine göre doktorunuz takviyenin şeklini ve dozunu belirler. Bazı multivitaminler de çinko içerir. Aşırı çinko da karın ağrısı, ishal, baş ağrısı ve dönmesi, yorgunluk, kusma ve bulantıya sebep olabilir. Hatta vücudun ihtiyaç duyduğu diğer demir ve bakır gibi mineralleri de etkileyebilir. Örneğin 19 yaşın üzerindeki yetişkinlerin günlük 40 miligramdan daha fazla çinko alması tavsiye edilmez. Çinko eksikliğini beslenme ile gidermeye çalışın. Çinko takviyesinde günlük önerilen miktarlar yaşa göre şöyledir:

  • 4 yaştan küçük çocuklar 3 mg
  • yaş arası çocuklar 5 mg
  • yaş arası çocuklar 8 mg
  • Hamile ve emziren kadınlar hariç yetişkin kadınlar 9 mg
  • Yetişkin erkekler 11 mg
  • Hamile ve emziren kadınlar mg

Bağırsak sendorumu ve Crohn gibi hastalığı olanlar günlük 50 mg’ın üzerinde çinko desteği almak zorunda kalabilir. Ancak her hasta farklıdır ve hastanın alacağı doz hastanın kliniğine  göre değişebilir. Alınacak doza doktor karar vermelidir.

Çinko En Çok Hangi Besinlerde Bulunur?

Kırmızı et, balık ve istiridye gibi besinlerde çinko yüksek miktarda bulunur. Tahıllar, baklagiller, tohumlar çinko açısından nispeten zengin kaynaklar olmasına rağmen fitat içerdiklerinden dolayı biyoyararlanımları sınırlıdır. Bioyararlanımını artırmak için proteinlerle beraber alınması faydalı olur. Süt ürünlerinde de çinko daha düşük miktarda yer alır. Çinko eksikliği yaşamamak için şu besinleri tüketebilirsiniz:

  • Yoğurt
  • Süt
  • Nohut
  • Kuru fasulye
  • İstiridye
  • Kırmızı et, balık ve kümes hayvanları eti
  • Yulaf ezmesi
  • Buğday
  • İşlenmemiş pirinç
  • Kabuklu yemişler
  • Ispanak

Dengeli beslenen yani öğünlerinde et, meyve, sebze ve süt ürünlerine yer veren kişilerde çinko eksikliği görülmesi riski başka bir problem yoksa düşüktür. 

Veganlar ve vejetaryenler ise kuru fasulye, bezelye, kaju fıstığı ve badem gibi çinko kaynaklarını tüketebilirler.

Çinko içeren besinleri tüketirken de özenli olmaya çalışın. Örneğin kuru fasulyeyi pişirmeden önce suda bekletmeniz içeriğindeki fitatları azaltır. Bu da çinkonun vücutta daha kolay emilmesini sağlar.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

ZINXX 50 mg 40 kapsül

ZİNXX 50 mg kapsül

Ağızdan alınır.

  • Etkin Madde: Her bir kapsül 50 mg çinkoya eşdeğer mg çinko sülfat içerir.
  • Yardımcı Maddeler: Laktoz Granül, Mısır Nişastası, Talk, Kolloidal Silikon Dioksit (), Magnezyum Stearat, Kırmızı Demir Oksit, Titanyum Dioksit, Jelatin
ATCKamu NoEşdeğer KoduTürüBirim MiktarAmbalajÜretim YeriRuhsat Tar.Ruhsat No
A12CB01AEBOrjinal İlaç50 MG40imal/
Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ)
Temel İlaçÇocuk Temel İlaçYenidoğan Temel İlaç
Etken madde olarak DSÖ listesinde yer alan fakat doz ve formülasyon olarak bu liste ile uyumlu olmayan ilaçEtken madde olarak DSÖ listesinde yer alan fakat doz ve formülasyon olarak bu liste ile uyumlu olmayan ilaçEtken madde olarak DSÖ listesinde yer alan fakat doz ve formülasyon olarak bu liste ile uyumlu olmayan ilaç

ZINXX 50 mg 40 Kapsül Nedir ve Ne için kullanılır?

ZİNXX, çinko içeren kapsüldür.

Blisterlerde 30 veya 40 kapsül olarak sunulur.

Çinko eksikliğinin tedavisi veya önlenmesinde, çinko emilim bozukluğunda (Akrodermatitis enteropatika) ve vücutta aşırı derecede bakır birikmesi hastalığında (Wilson hastalığı) kullanılır.

ZINXX 50 mg 40 Kapsül Kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

Kullanılmaması gereken durumlar

Eğer;

  • çinko tuzlarına veya ZİNXX’ in bileşenlerinden herhangi birine karsı alerjiniz var ise

Dikkatli kullanılması gereken durumlar

Eğer;

  • böbrek ve karaciğer rahatsızlığı olanlarda yeterli çalışma olmadığından; böyle bir rahatsızlığınız var ise,
  • hamile veya emziriyorsanız lütfen doktorunuza danışınız.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

Araç ve makine kullanımı

Araç ve makine kullanımı becerisi üzerine etkileri hakkında hiçbir çalışma yapılmamıştır. Araç ve makine kullanımını ile ilgili performansı etkilemesi beklenmez.

ZİNXX’in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

ZİNXX laktoz içerdiğinden; Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karsı intoleransınız olduğu söylenmişse bu tıbbi urunu almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Çinko tuzları ile tetrasiklinler ve penisilaminlerin birlikte alımı etki azalmasına neden olabilir, bu maddeler çinko tuzları ile iki saat ara ile kullanılmalıdır. Yüksek dozda demir preparatları çinkonun absorbsiyonunu inhibe eder. Çinko florokinolonların emilimini azaltabilir. Oral kontraseptifler plazma çinko düzeylerini azaltabilir.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.

Yiyecek içecek etkileşimleri

(Aç/Tok/Alkol kullanım durumları)

Kepekli, lifli besinler ve süt ürünleri çinkonun emilimini azaltacağından ZİNXX bu besinlerle birlikte kullanılmamalıdır.

ZINXX 50 mg 40 Kapsül Nasıl Kullanılır?

Doğru ilaç kullanımı nasıl olmalı?

ZİNXX sadece ağızdan kullanım içindir.

Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği durumlarda ZİNXX’ i aşağıdaki gibi kullanınız.

Yetişkinler: Günde 1 kapsül

Çinko emilimi bozukluğu olanlar (Akrodermatitis enteropatika) hastaları: Günde kapsül Wilson hastaları: Günde 3 kapsül


Çocuklar ve Bebeklerde Kullanımı

ZİNXX’ in çocuklardaki güvenilirlik ve etkinliği incelenmemiştir. 12 yasın altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.


Yaşlılarda Kullanımı

ZİNXX’ in yaşlı hastalardaki güvenilirlik ve etkinliği incelenmemiştir.


Özel Kullanım Durumları

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

ZİNXX’ in böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalardaki güvenilirlik ve etkinliği incelenmemiştir.

Eğer ZİNXX’ in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konusunuz.


Doz Aşımı ve Tedavisi

ZİNXX’den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.

Tedavi için hasta kusturulmamalı, hemen süt ve su verilmelidir.


Kullanmayı Unutursanız:

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız

ZİNXX ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

ZİNXX ile tedaviyi doktorunuza danışmadan sonlandırmayınız.

Hamilelik döneminde kullanılır mı?

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Hamilelik döneminde gerekli olduğu durumlarda doktorunuzun kontrolü altında kullanınız.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza danışınız.

Gebelik döneminde ilaç kullanımı hakkında

Gebelik döneminde ilaç konusunda sıkça sorulan sorular


Emzirme döneminde kullanır mı?

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Çinko, anne sütüne geçer.

Gerekli olmadıkça emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Yan Etkileri

Tüm ilaçlar gibi ZİNXX’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşağıdakilerden biri olursa, ZİNXX’i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

  • Aşırı duyarlılık reaksiyonu (Yutma ve nefes almada zorluk, el-ayak, yüz dudak şismesi, döküntü, baygınlık gibi.)
  • Tansiyon düşüklüğü, aritmi

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bu yan etkiler sizde mevcut ise sizin ZİNXX tablete alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Bu çok ciddi yan etkiler oldukça seyrek görülür.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz hemen doktorunuza söyleyiniz:

  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Karın ağrısı
  • Hazımsızlık
  • Baş dönmesi
  • Baş ağrısı
  • Uyuşujluk durumu
  • Çabuk öfkelenme

Bunlar ZİNXX’ in hafif yan etkileridir.

Bu yan etkiler doz azaltıldığında veya tedavi kesildiğinde kaybolur.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karsılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.

Saklanması

ZİNXX’i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız. 25°C’nin altında oda sıcaklığında saklayınız.

Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız

Blisterin veya ambalajın üzerinde belirtilen son kullanma tarihinden önce ZİNXX’ i kullanınız.

Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz ZİNXX’ i kullanmayınız.

Ruhsat Sahibi

Abdi İbrahim İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Reşitpaşa mahallesi, Eski Büyükdere Caddesi No:4 Maslak/Sarıyer/İstanbul

Üretici

Abdi İbrahim İlaç San. ve Tic. A.Ş. Orhan Gazi Mah. Tunç Cad. No: 3 Esenyurt / İstanbul

Bu kullanma talimatı ../../…. tarihinde onaylanmıştır.

ZINXX İlaçları

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir