en zengin 100 türk listesi / İşte en zengin isim (TAM LİSTE) - Son dakika ekonomi haberleri – Sözcü

En Zengin 100 Türk Listesi

en zengin 100 türk listesi

Forbes milyarderlerin listesini açıkladı! İşte Türkiye&#;nin en zengin insanı

Forbes'un bu y&#;l 37'nci kez yay&#;mlad&#;&#;&#; Milyarderler Listesi'ne göre dünya çap&#;ndaki milyarder say&#;s&#; bir önceki y&#;la göre 28 azalarak 2 bin 'a dü&#;erken üst üste ikinci azal&#;&#;&#;n&#; kaydetti.

Ekonomik türbülans&#;n kamu ve özel sektörü vurmas&#; nedeniyle milyarderlerin serveti de milyar dolar azalarak 12,2 trilyon dolara indi.

Geçen y&#;l Twitter'&#; yüksek fiyata sat&#;n almas&#;yla sahip oldu&#;u Tesla &#;irketinin hisseleri dü&#;en Elon Musk, milyarderler listesinde 1'inci s&#;radan 2'nci s&#;raya indi. Musk'un serveti geçen y&#;la göre 39 milyar dolar azal&#;&#;la yakla&#;&#;k milyar dolar olarak hesapland&#;.

Lüks e&#;ya devi LVMH'nin ba&#;kan&#; Bernard Arnault ise milyar dolarl&#;k servetiyle listenin ilk s&#;ras&#;na yerle&#;ti. Böylelikle ilk kez bir Fransa vatanda&#;&#; listenin zirvesinde yer ald&#;.

ki&#;i art&#;k milyarder de&#;il

Milyarderlerin yakla&#;&#;k yar&#;s&#;n&#;n serveti geçen y&#;la göre azal&#;&#; kaydederken, toplam ki&#;i milyarder statüsünü kaybetti.

Bu statüyü kaybedenler aras&#;nda, doland&#;r&#;c&#;l&#;kla suçlanan, kripto para borsas&#; FTX'in Kurucusu ve eski Üst Yöneticisi Sam Bankman-Fried, FTX'in eski yöneticilerinden Gary Wang ve müzisyen Kanye West gibi isimler dikkati çekti.

ABD, toplam serveti 4,5 trilyon dolar olan liste üyesiyle en fazla milyardere sahip ülke olmaya devam etti. Çin 2 trilyon dolarl&#;k varl&#;&#;&#; bulunan milyarderle (Hong Kong ve Makao dahil) ikinci s&#;rada yer al&#;rken, Çin'i milyar dolarl&#;k servete sahip milyarderle Hindistan izledi.

Türkiye'den 26 isim listede

Milyarderler Listesi'nde bu y&#;l Türkiye'den de 26 isim yer ald&#;. Erdemo&#;lu Holding Yönetim Kurulu Ba&#;kan&#; &#;brahim Erdemo&#;lu, 5,3 milyar dolarl&#;k servetiyle Türkiye'nin en zengin ismi olurken, dünyan&#;n 'nci en zengin insan&#; oldu.

Murat Ülker birincili&#;i kapt&#;rd&#;

Türkiye’de ise y&#;llard&#;r ilk s&#;rada yer alan Murat Ülker birincili&#;i kapt&#;rd&#;.

Son y&#;llarda Borsa &#;stanbul'da en çok konu&#;ulan &#;irketlerden biri olan SASA Polyester'in hisselerinde ya&#;anan de&#;er art&#;&#;, &#;brahim Erdemo&#;lu'nu Türkiye'nin en zengin ki&#;isi yapt&#;. Dünyada 2 bin milyarder aras&#;nda 'nci s&#;rada yer alan Erdemo&#;lu'nun servetinin milyar dolar oldu&#;u belirtildi.

Erdemo&#;lu Holding’in bünyesinde SASA d&#;&#;&#;nda Merinos Hal&#;, Dinarsu ve Padi&#;ah Hal&#; bulunuyor.

Y&#;ld&#;z Holding'in patronu Murat Ülker, 5 milyar dolarl&#;k servetiyle ikinci s&#;rada yer ald&#;.

Üçüncü s&#;rada da SASA'n&#;n hissedarlar&#;ndan Ali Erdemo&#;lu milyar dolarl&#;k servetiyle listede yer buldu.

Forbes dergisine göre en zengin 10 Türk ve servetleri 

Türk milyarderlerin toplam serveti yakla&#;&#;k 57,8 milyar dolar olarak hesapland&#;.

Forbes'un 'de yay&#;mlad&#;&#;&#; Milyarderler Listesi'nde yer alanlar&#;n say&#;s&#; 2 bin 'e yükselerek rekor k&#;rm&#;&#;, Kovid salg&#;n&#;na ra&#;men milyarderlerin toplam serveti 5 trilyon dolarl&#;k art&#;&#;la 13,1 trilyon dolara ula&#;m&#;&#;t&#;.

Forbes T&#;rkiye 'En Zengin T&#;rk' listesini a&#;ıkladı

Forbes Türkiye, bu yıl 14’üncü kez hazırladığı “En Zengin Türk” listesini açıkladı.

kişiden oluşan Forbes ’ün toplam serveti 99,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıl 40’a ulaşan milyarder sayısı ise 11 kişi azalarak 29 olarak kayıtlara geçti. Listede yer alan dolar milyarderleri Forbes Amerika tarafından gelecek hafta açıklanacak global milyarderler listesinde de yer alacaklar.

Listenin ilk sırasında 3,8 milyar dolarlık servetiyle Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak yer alıyor. Son beş yılın "en zengini" Yıldız Holding ve Godiva Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker ise 3,7 milyar dolarlık servetiyle ikinci sıraya geriledi. Üçüncülüğü 2,1 milyar dolarlık servetleriyle Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin ve biyoteknoloji şirketi Samumed’in kurucusu Osman Kibar paylaştı. 

Bu yıl 11 isim FORBES ’de ilk kez yer aldı. Daha önceki yıllarda listeden düşen üç isim bu yıl geri döndü. Toplam servetten 6,1 milyar dolar pay alan bu isimler arasında geçen yıl hayatını kaybeden Enka İnşaat ve Sanayi AŞ Kurucusu ve Onursal Başkanı Şarık Tara ve Erdoğan Demirören’in varisleri ile ’da hayatını kaybeden Mustafa Koç’un iki kızı da yer alıyor. Mustafa Koç’un kızları Esra Koç (22) ve Aylin Koç (18) Koç Grubu şirketlerinde hissedar olan dördüncü kuşaktan ilk üyeler oldu. Koç kardeşler aynı zaman FORBES tarihinin en genç isimleri olarak yer alıyor.

29 dolar milyarderin altısı (Osman Kibar, Comodo'nun Kurucusu Melih Abdulhayoğlu, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Suat Günsel, Chobani Kurucusu Hamdi Ulukaya, ABD'de kurdukları Sierra Nevada Corporation ile NASA'nın uzay istasyonuna kargo taşıyan Eren-Fatih Özmen) servetini tamamen Türkiye dışında kurup büyüttükleri şirketlerden edinen isimler arasında bulunuyor.

Listenin ilk 10’unda yer alan isimlerin ortak noktalarından biri de Türkiye dışında şirketleri olması ve döviz gelirleri bulunması.

Listede 29 dolar milyarderi var

Açıklamada görüşlerine yer verilen Forbes Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Burçak Güven şunları kaydetti:

"Bu yılki listemiz şu ana kadarkilerin en merak edileni oldu. Zira ’in ikinci yarısında yaşadığımız döviz dalgalanmaları, bölgede, Avrupa’da ve genel olarak dünyadaki politik ve finansal krizler üst üste eklendiğinde, iş dünyası oldukça türbülanslı bir dönemden geçiyor. Pek çok kişinin ‘listede ciddi düşüş’ beklentisine rağmen acıklı bir tablo, yerle bir olan servetler, büyük batışlar yok. Evet makro rakamlarda yani toplamda geçen yıla göre 21,5 milyar dolar servet düşüşü var ve kişinin ’inin serveti azaldı. Ancak listenin detayları bize iş dünyasının genel olarak bu zor ortama karşı iyi bir direnç gösterdiğini, sebatla tutunduğunu, kendine yeni iş alanları, pazarlar yaratabildiğini, özetle bu riskleri azaltacak önlemler almayı başardığını ve bu sıkıntılı dönemde yoluna devam edebildiğini gösteriyor."

Forbes Türkiye’nin açıkladığı “Forbes ” listesinde ‘dolar milyarderi’ olarak yer alan 29 isim, Forbes ABD’nin çok yakında açıklayacağı “Global Milyarderler” listesinde Türkiye’yi temsil edecek.

Bu yıl Forbes ’de 29 dolar milyarderi var. Geçen yıl bu sayı 40 idi. Bu yıl listede 28 kadın bulunuyor. Kadınların toplam servet içindeki payı yüzde 19,7. En zengin kadın ise 2 milyar dolarlık servetiyle Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel.

Tablo

"En Zengin Türk" listesinde "dolar milyarderi" olarak yer alan 29 isim ve servetleri şöyle (Aynı servete sahip kişiler aynı sıra numarasına sahiptir) :

Sırası

İSİM

Şirket

Serveti (milyon dolar)

1

Erman Ilıcak

Rönesans Holding

2

Murat Ülker

Yıldız Holding

3

Hüsnü Özyeğin

Fiba Holding

3

Osman Kibar

Samumed

5

Ferit Şahenk

Doğuş Holding

5

Semahat Arsel

Koç Holding

7

Ahmet Çalık

Çalık Holding

7

Filiz Şahenk

Doğuş Holding

7

Rahmi Koç

Koç Holding

10

Melih Abdulhayoğlu

Comodo

10

Suat Günsel

Yakın Doğu Üniversitesi

12

Nihat Özdemir

Limak Holding

12

Sezai Bacaksız

Limak Holding

12

Suna Kıraç

Koç Holding

15

Bülent Eczacıbaşı

Eczacıbaşı Holding

15

Hamdi Ulukaya

Chobani Yoghurt

15

Turgay Ciner

Park Holding

18

Faruk Eczacıbaşı

Eczacıbaşı Holding

19

Mehmet Ali Aydınlar

Acıbadem

20

Murat Vargı

MV Holding

21

Eren Özmen

Sierra Nevada Corp.

21

Fatih Özmen

Sierra Nevada Corp.

21

Fuat Tosyalı

Tosyalı Holding

21

Mustafa Küçük

LC Waikiki

25

Ayhan Tosyalı

Tosyalı Holding

25

Deniz Şahenk

Doğuş Holding

25

Fatih Tosyalı

Tosyalı Holding

25

Hamdi Akın

Akfen Holding

25

Mehmet Nazif Günal

MNG Holding

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Türkiye'nin en zengin kişisi ve ailesi: İşte tam liste ve bu yıl sıralamaya girenler

TALİP YILMAZ
[email&#;protected]

Ekonomist Dergisi'nin gelenekselleşen ve ses getiren çalışmalarından biri olan 'En Zengin Araştirması'nın 18'incisini hazırladık. Pandeminin etkilerinin devam ettiği yılında, global tarafta enflasyonist baskılar, FED'in parasal sıkılaştirmaya yönelik açıklamaları, içeride TC Merkez Bankası'nın faiz politikaları ve bunun döviz kuruna etkileri, 'En Zengin ' çalışmamızı etkileyen temel başlıklar oldu.

Ekim tarihli sayıdan

TL'de yaşanan değer kayıpları, borsa tarafında dolar bazında kayıplar, iç piyasada canlanmanın yeterince olmaması, turizm tarafında kayıpların devam etmesi, yakından izlendi. İşlerini ağırlıklı olarak yurtdışına taşıyan veya cirosunun önemli kısmını ihracattan elde eden aileler daha şanslı konumda.

Tabloları görmek için görsellere tıklayın.

Hazine garantili iş yapan iş insanları da listede gücünü koruyor.  Bu yıl listede Koç Ailesi, temmuz ayında vefat eden Şevket Sabancı'nın ailesi ile Erol Sabancı ve ailesi yine ilk üçte yer aldılar.

Bunun yanında dijital dünyanın getirdiği fırsatları iyi değerlendiren isimlerin En Zengin listesine girdiğini görüyoruz. Sidar Şahin'in ardından bu yıl Trendyol'un kurucuları Demet Mutlu ve Enver Üçok ile Getir'in kurucusu Nazım Salur ve STFA'nın patronu Taşkent Ailesi listeye dahil oldu.

İnsanlık tarihinin en zorlu dönemlerinden birinden geçiyoruz. sonunda Çin'de ortaya çıkan Covid pandemisi özellikle yılında dünyada ekonomileri durma noktasına kadar getirdi.

yılında aşı çalışmaları sonucunda yaralar sarılmaya başlansa da ekonomilere verdiği hasarlar ortada. Özellikle orta ve dar gelirli kesimler açısından hiç de kolay bir süreç yaşanmıyor.

Pandeminin yanında dünyada enflasyonist baskılarla büyük merkez bankalarının faiz artırma sinyali verdiği bir süreçte TC Merkez Bankası'nın faiz indirimi politikası da TL'nin zayıflaması sonucunu beraberinde getiriyor.

Yaşanan bu süreçten olumsuz etkilenen zengin kesimler olduğu gibi, pandeminin getirdiği fırsatları doğru değerlendirerek şirketlerinin iş hacmini, servetlerini büyüten zenginler de oldu.

İşte bu yıl yaptığımız "En Zengin " araştırması Türkiye'deki durumu gözler önüne serdi. Pandemi ve pandeminin yarattığı riskler ve fırsatlar Ekonomist Dergisi'nin gelenekselleşen, ses getiren ve bu yıl 18'incisini gerçekleştirdiğimiz "En Zengin " araştırmasındaki değişimlerin temel belirleyicisi oldu.

KUR ARTIŞI DEVAM EDİYOR


Pandeminin yarattığı tahribat ve getirdiği fırsatların yanında özellikle TC Merkez Banka-sı'nın faiz politikalarının da etkisiyle TL'de döviz karşısında yaşanan değer kayıpları varlıkları etkiliyor.

Geçen yılki araştırmamızda özellikle kur tarafındaki sert yükselişlerin varlık değerleri üzerindeki olumsuz etkileri ile birlikte 7 milyar dolar ve üstü seviyeden başlattığımız büyüklük aralığını, 6 milyar dolar ve üstü seviyesine çekmiştik.

Bu yıl da döviz kurunda maalesef geçen yılki kadar olmasa da yükseliş eğilimi devam etti. Geçen yıl bu araştırmayı yaptığımızda dolar kuru 8 TL seviyelerindeydi. Bugün gelinen noktada ise 9 TL'yi geçmiş durumda. TC Merkez Bankası'nın olası faiz indirimlerinde yeni zirve seviyeleri görmemiz de mümkün.

BORSANIN ETKİSİ


En Zengin listesinde yer alan isim ve ailelerin bazılarının şirketleri halka açık olduğu için buradaki değerlemeler de bizim için önemli bir kriter. Geçen yıl bu araştırmayı yaptığımızda BİST Endeksi seviyelerindeyken, bu yıl ise seviyelerinde seyrediyor.

Yani TL bazında yüzde 8 civarında bir yükseliş seafoodplus.info dolar bazında yükselişleri düşündüğümüzde reel olarak kayıptan söz etmek mümkün. Zaten şirketlerin piyasa değerlerine dolar bazında bakıldığında ortalamada yüzde kayıplar olduğunu görüyoruz.

Pandeminin ve maliyet artışlarının etkisinin ağır olarak hissedildiği başta konut ağırlıklı işler yapan inşaat ile turizm sektörünün En Zengin listesindeki temsilcilerinin listede gerilediği görüldü.

Bunun yanında kriz sürecine nakit varlığı ile giren, yurtdışı işlerdeki payı yüksek döviz girdisi olan, işlerini yurtdışına taşıyan iş insanları listelerde yerini korudu veya yükselişlerini sürdürdü. Çalışmamızı varlık satışları, borç yeniden yapılandırma görüşmeleri de etkiledi.

LİDERLER DEĞİŞMEDİ


Bu yılın listesine bakıldığında üst sıralarda önemli bir değişiklik olmadığını söyleyebiliriz. Koç Ailesi, araştırmamızın 17'inci yılında da en üst sırada yer aldı. Yıl içinde vefat eden Esas Holding'nin kurucusu Şevket Sabancı'nın ailesi ve Erol Sabancı ve ailesi de listenin üst sırasındaki yerini korudu.

Sabancı Ailesi'nin temsilcilerinin yanında Tara, Eczacıbaşı, Özyeğin, Doğan, Ülker, Özokur, Zorlu, Şahenk Aileleri de listede üst sıralarda yer almaya devam ediyor.

Listede yaşanan önemli değişimlerin bazılarına bakalım: İbrahim Erdemoğlu'nun liderliğindeki Erdemoğlu Holding'in son yıllarda en çok dikkat çeken yatırımı olan ve borsada işlem gören Sasa, hızlı büyüme performansını devam ettiriyor ve bunu da piyasa değerine yansıtıyor. Değerlemedeki bu yükseliş de Erdemoğlu Ailesi'ni listede yukarı taşıyor.

Anadolu'nun önemli ailelerinden özellikle jeo-termal enerjideki yatırımlarıyla öne çıkan Öksüz ve Anadolu'nun kuyumcusu olarak tanınan rafineri sahibi Ahlatcı ailesi yükselişini sürdürüyor.

Borsada Torunlar GYO şirketinin yanına Başkent Doğalgaz Dağıtımı da ekleyen Torun Ailesi, ortaya çıkan değerleme sonrasında yukarı hareketini sürdürdü.

Kamudan özellikle Hazine garantili büyük ihaleler alan, yurtdışında altyapı işlerinde adından söz ettiren, farklı iş sahalarında da işlerini büyüten holdingler listedeki yükselişini sürdürüyor. Cengiz, Kolin, Rönesans, Kalyon, IC Holding gibi grupların patronlarını bu isimlere dahil edebiliriz.

Bunun yanında listede gerilen isimlerden bazılarına da dikkat çekelim. Öncelikle turizm ve konut işi yapan aileler, pandemi ve ekonomideki kırılganlıktan etkilenmiş görünüyor. Nurol, Güriş, YDA, Sinpaş, Ağaoğlu, Rixos gibi grupları bu anlamda sayabiliriz.

VARLIK SATIŞLARI


Listemizi yukarıdaki da ifade ettiğimiz üzere büyük varlık alış ve satışları ve halka arzlar da etkiliyor. Bu alanda büyük montanlı işlerde son yıllarda yavaşlama olduğu gözlense de holdingler, varlık satışları veya şirket alımları yapmaya devam ediyor.

Bunun en son örneği Sabancı Hol-ding'ten geldi. Holding, sigara ve tütüncülük faaliyetlerini yürüten iki şirketteki paylarının tamamını 2,89 milyar TL'ye Philip Morris'e satıyor.

Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınladığı açıklamaya göre Rekabet Kurumu'nun onay vermesi halinde Philsa Philip Morris Sabancı Sigara ve Tütüncülük Sanayi ile Philip Morrissa Philip Morris Sabancı Pazarlama ve Satış'taki hisseler devredilecek.

Satış işleminin yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Yine Sabancı Hol-ding'in iştiraki olan Çimsa şirketi, Niğde ve Kayseri'deki fabrikaları ile sekiz hazır beton tesisini KDV hariç milyon dolara Gaziantepli ^ Konukoğlu Ailesi'ne ait olan Çimko Çimento'ya devri için anlaştı.

Doğan Ailesi'nde 3,9 milyar dolar değer biçilerek Nasdaq borsasında halka arz edilen ilk Türk şirketi olan Hepsiburada'da ortaya çıkan değerleme, dikkat çekti. Yine bu yıl içinde halka arz edilen Galata Wind Enerji'nin piyasa değeri yaklaşık milyon dolar seviyelerinde seyrediyor.

Doğan Holding, ambalaj, otomotiv yan sanayi sektörlerinde varlık alımlarıyla da bu yıl adından söz ettirdi. En Zengin listesinde yer alan Kibar Ailesi'nin sahibi olduğu Kibar Holding, Türkiye'nin en büyük ketçap, mayonez ve sos üreticisi konumunda olan gıda şirketi Assan Gıda'nın The Kraft Heinz'a satışı için hisse devir sözleşmesini imzaladı.

ABD'li şirket Assan Gıda için milyon dolar ödeyeceğini açıkladı. Yine Kibar Holding'in Hyundai ile olan ortaklığını bitirdiğini ve hisselerini Hyundai Grubu'na devrettiğini hatırlatalım.

UNICORN'LAR GELİYOR


Yukarıda Hepsiburada örneğinde olduğu üzerde özellikle 'unicorn' yani milyar dolarlık değerlemelere ulaşan teknoloji ağırlıklı yeni girişimler, zenginlik listesini etkileyen önemli bir unsur haline gelmeye başladı. Geçen yıl listeye Sidar Şahin dahil olmuştu.

Bu yıl ile Nazım Salur'un kurucusu olduğu Getir'de yüzde 7,33'lük hisse için milyon dolarlık yabancı fonlardan kaynak girişi sağlandı. Böylece Getir için ortaya çıkan değerleme rakamı 7,5 milyar dolar oldu. Getir'e bu yıl milyon dolar ve milyon dolar fon girişi daha olmuştu.

Yine Çin sermayeli Alibaba'nın mevcut yatırımlarına ek olarak Trendyol'a yaptığı milyon dolarlık yatırım da önemli bir işlem oldu.

Bu yatırımla birlikte Alibaba Trendyol'daki hisselerini yüzde 86,5'e çıkartmış oldu. Trendyol'un kurucuları Demet Mutlu ve Evren Üçok son ortaya çıkan değerlemeler ile birlikte "En Zengin " listesine girdiler. Bunun yanında listeye giren diğer aile STFA'nın patronu Taşkent Ailesi oldu.

Burada şunu da belirtelim, bir aile o yıl listeden çıkmışsa, bu durum söz konusu ailenin servetini kaybettiği anlamına da gelmiyor. Aşağıdan gelen isimlerin gösterdiği performans, yukarıda bulunanları zorlamış olabiliyor.

"EN ZENGİN " NASIL BELİRLENİYOR?


Bu çalışma yapılırken pek çok parametreye bakıyoruz. Öncelik verdiğimiz alan ise Borsa İstanbul. Şirketlerin piyasa değerlerini analiz ediyoruz. Çünkü Koç, Sabancı, Şahenk, Doğan, Eczacıbaşı, Yazıcı, Özilhan, Erdemoğlu, Torun, Dinçkök gibi önde gelen ailelerin şirketlerinin bazıları Borsa İstanbul'da işlem görüyor.

Burada ailelerin sahip olduğu hisse oranlarının piyasa değerlerine bakıyoruz. Bu şirketler, benzer şirket karşılaştırmalarında da önemli bir veri kaynağı olarak kabul görüyor. Ailelerin geçmiş yıllara ait büyümeden kaynaklanan kâr birikimlerini de unutmamak gerekiyor.

Özellikle listenin ön sıralarındaki ailelerin şu anda işin başında ikinci, üçüncü kuşak temsilcileri bulunuyor. Bu ailelerinin uzun yıllara dayanan servet birikimleri söz konusu. Zenginliği etkileyen bir diğer kaynak da gayrimenkul zenginliği. Büyük altyapı işiyle uğraşan şirketler ise işlerini devam ediyor.

Buralarda Hazine garantili ödemeler ile birlikte, bu aileler önemli bir sorun yaşamıyor. Bu parametrelerin yanında yine Ekonomist Dergisi'nde Anadolu gibi çok değerli bir çalışmaya imza atıyoruz. Bu çalışmalarımızda da görüldüğü üzere Anadolu'dan çıkan iş insanları, sadece Türkiye'de değil global piyasalarda da önemli yatırımlara imza atıyorlar.

Konukoğlu, Erdemoğlu, Tosyalı, Öksüz, Ahmet, Orhan aileleri bu anlamda ilk akla gelen isimler. Çalışmamızda kardeş yayınımız Capital'in Capital araştırmasından faydalanıyoruz. İSO, İSO 2'inci gibi önemli çalışmaları kaynak olarak kullanıyoruz.

Yine servet yönetimi uzmanlarıyla, tanıdığımız bilgisine güvendiğimiz, üst düzey bankacılarla konuşuyoruz. Vergi Şampiyonları listelerini inceliyoruz. Tüm bunlar sonucunda önünüzde bulunan listeyi hazırlamış oluyoruz.

BU YIL LİSTEYE GİREN İSİMLER


Demet Mutlu: yılında küçük bir girişim olarak hayata geçen Trendyol, geçtiğimiz B 4İMl ağustos ayında aldığı yeni yatırımla Türkiye'nin ilk decacorn'u unvanını aldı. Bu başarı Trendyol'un kurucusu ve CEO'su Demet Mutlu'yu, En Zengin  listemize taşıdı.

Ağustos ayında aldığı 1,5 milyar dolarlık yeni yatırım ile değerlemesini 16,5 milyar dolara çıkaran Trendyol'un yanı sıra Peak Games'in de yatırımcıları arasında yer alan Mutlu, başarılarıyla listenin üst sıralarına doğru emin adımlarla gidiyor.

Evren Üçok:Trendyol pandemiyle birlikte yaşadığı hızlı çıkışla kurucularını da zirveye doğru taşıyor. Trendyol Yönetim Kurulu Başkanı Evren Üçok da Demet Mutlu gibi Türkiye'nin ilk decacornunu çıkaran isim olarak En Zengin listemize iddialı giriş yapan bir diğer isim oldu.

Girişimcilik ekosistemine yön veren isimlerden biri olan Üçok da 1,8 milyar dolara ABD'li Zynga'ya satılan ve Türkiye'nin ilk unicornu olan Peak Games'in de yatırımcılarından.

Taşkent Ailesi:Türkiye'nin köklü kuruluşu STFA'nın kurucularından Sezai Türkeş'in kızı Tomris Taşkent ve ailesi, inşaat alanındaki deneyimlerini yeni alanlara aktarmaya devam ederek bu yıl listemize giriş yaptı.

Türkiye'de altyapı denilince akla gelen firmalardan biri olan STFA'nın yönetiminde yer alan Taşkent Ailesi, marina işine de girdi. Aile şimdilerde Göcek'teki marina ile işletmecilik heyecanını yaşıyor.

Nazım Salur:Altı yıl önce kurduğu iş fikrini son iki yılda aldığı yatırımlarla bir deve dönüştüren Getir'in kurucusu Nazmi Salur, yurtdışında birçok ülkeye taşıdığı girişimiyle başarısını kanıtladı. Yurtdışında ilk adımı İngiltere'den atan ve Getir'i Londra'ya da taşıyan Salur, bu başarısıyla En Zengin isim arasında yerini aldı.


TEKNOLOJİ, SAĞLIK, İMALAT SEKTÖRÜNDEKİ MİLYARDERLER DAHA DA ZENGİN


İsviçre merkezli yatırım bankası UBS ve danışmanlık şirketi Pricewaterhouse Coopers (PwC)'ın " Servet Raporu"na göre temmuz sonu itibarıyla dünyanın en zengin yaklaşık 2 bin kişisinin serveti 10,2 trilyon dolara ulaşarak rekor kırdı.

Bir önceki rekor yılı 'de milyarderlerin serveti 8,9 trilyon dolar olarak açıklanmıştı. Raporda, artışın başlıca nedeni menkul kıymetler fiyatlarındaki yükseliş olarak gösterilirken; söz konusu dönemde dolar milyarderlerinin sayısı da 2 bin 'den 2 bin 'a çıktı.

Rapora göre, dolar milyarderlerinin bu yılın nisan-temmuz döneminde servetlerini yüzde 27,5 artırması dikkati çekti. Servet raporunda, her sektördeki milyarderlerin nisan- temmuz döneminde servetlerinin çift haneli arttığına yer verilerek, teknoloji, sağlık hizmetleri ve imalat sektörlerindeki milyarderlerin servetlerindeki artışın yüzde 40 civarında olduğu belirtildi.

Milyarderin servetinin üçte biri ABD'ye ait olurken, bunu Çin ve Almanya izledi. Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da ise milyarderin toplam serveti milyar dolar oldu."

En Zengin Türkiye'nin en zengin kişisi ve ailesi ()

Ekonomist Dergisi'nin gelenekselleşen ve en çok ilgi gören çalışması 'En Zengin Araştırması'nın 19'uncusu yine Türkiye'nin en büyük servete sahip kişi ve ailelerini listeledi.

Kasım tarihli sayıdan

Dünyadaki zenginler sıralamasında en tepe isimlerde bu yıl teknoloji şirketlerindeki erimeler ve ekonomilerde resesyon endişeleri nedeniyle önemli değişiklikler olurken, Türkiye'nin ilk 12 basamağında yer alan servet sahipleri ise yerlerini korudu.

TL'nin döviz karşısında yaşadığı kayıplara rağmen, Türk iş dünyasının iş hacminin yurtdışı ile dengeli olması, gayrimenkul fiyatlarında dövizdeki artışın üzerinde değişimler, borsanın son bir yılda gösterdiği performans gibi faktörler dikkate alındığında varlık sahiplerinin servetlerinde önemli kayıplar olmadığı gözlendi.



İç pazar ağırlıklı iş yapan isimler ise listede bir miktar gerilemiş bulunuyor. Ekonomist Dergisi'nin merakla beklenen 'En Zengin Araştırması'nın 19'uncusu tamamlandı.

Uzun bir hazırlık süreci ve sıkı bir takiple Türkiye'nin en fazla servete sahip isimleri belirlendi. Pandeminin ardından yaşanan küresel resesyon riski, Rusya- Ukrayna savaşı, enflasyonist baskılar, TC Merkez Bankası'nın faiz politikaları, döviz kurundaki gelişmeler ve seçim süreciyle artan belirsizlik sermayedarların servetlerini negatif etkileyen ana unsurlar oldu.

Ancak bu süreçte, dövizdeki artışın çok üzerinde yaşanan gayrimenkul değerleme artışları, hisse senedi piyasasının son bir yıldaki yüksek performansı, şirketlerin iş hacimlerinde yurtdışı işlerinin ağırlığının yüksekliği, döviz cinsi Hazine garantili kamu ihaleleri, zenginleri pozitif etkiledi.

SERVETLER KORUNDU


Çalışmanın ana eksenini oluşturan bu gelişmeler karşısında aldıkları kararlarla servetlerini büyütmeyi başaran aileler listedeki mevcudiyetlerini korudu. TL'de yaşanan değer kaybı devam ederken yüksek enflasyon, faiz politikası ve parite sorunlarına karşı işlerini ağırlıklı olarak yurtdışına taşıyan veya cirosunun önemli kısmını ihracattan elde eden aileler daha şanslı konumda.

Mehmet Cengiz, Cemal Kalyoncu, Nihat Özdemir, Taşkent Ailesi, Tosyalı ve Erman Ilıcak gibi isimler ise yakaladıkları fırsatları avantaja dönüştürerek listenin en hızlı çıkış yapan sermayedarları oluyorlar. Elbette belirsizliğin getirdiği zorlu koşullar listedeki sıralamayı da değiştirdi.

Özellikle turizm ve inşaat tarafındaki yatırımlara ağırlık veren Vedat Aşçı, Nafi Güral ve Kiler ailesi listeye yeni giriş yapan isimler oldu.

Bunun yanında dijital dünyanın getirdiği fırsatları iyi değerlendiren ve yurtdışında önemli hamleler yapan Getir'in kurucusu Nazım Salur, Trendyol'un kurucuları Demet Mutlu ve Enver Üçok bu yıl yine listede yer almayı başardılar.


 

KUR ARTIŞI YURTDIŞINI CAZİP KILDI


Araştırmamızda özellikle kur tarafındaki sert yükselişlerin varlık değerleri üzerindeki olumsuz etkileri hissediliyor. Döviz kurunda kronikleşen yükseliş eğilimi devam etti. Geçen yıl bu araştırmayı yaptığımızda dolar kuru 10 TL'nin altındaydı.

Bugün gelinen noktada ise 18 TL'nin üzerinde ve artışın devam etme ihtimali daha yüksek. Kur korumalı mevduatta ise gelir düştüğü için cazibesini yitirmesi ve seçim atmosferi döviz kurunda hareketliliği hızlandırabilir.

Pandemi yaralarının sarıldığı ve özellikle TC Merkez Bankası'nın faiz politikalarının da etkisiyle TL'nin döviz karşısında yaşadığı değer kaybına karşı Türk sermayedarların yurtdışına yöneldikleri görülüyor.

Varlıklarını korumak üzere rotayı yurtdışına çeviren ve satın alma işlemlerine hız veren sermayedarların yurtdışında fırsat avını sürdürmesi bekleniyor.
 

KADIN-ERKEK SERVET EŞİTLİĞİ DİPTE


Günümüz dünyasında her alanda eşitliğin yeniden gözden geçirildiği bir süreç yaşıyoruz. İş dünyasında sadece yönetim kademesi değil, servet dağılımında da kadınlar üzerindeki cam tava dikkat çekiyor.

Listemizde ailelerinden bağımsız olarak yer alan altı kadın sermayedar Türkiye'de kadın ve erkeklerin iş hayatındaki gelir eşitsizliğini net bir şekilde ortaya koyuyor. zengin isim arasında yer alan Sabancı Ailesi'nin temsilcileri, Türkan Sabancı, Sevda- Serra Sabancı, Demet Sabancı Çetindoğan listede yer alıyor.

Murat Ülker'in ablası Ahsen Özökur da Özokur Ailesi olarak listede yer bulmuş durumda. Yine Kale Grubu'nun patronu Zeynep Bodur Okyay listedeki bir diğer isim.
 

KADINLARIN SERVETİ DÜŞÜK


En Zengin araştırmamızdaki veriler Global Servette Cinsiyet Eşitliği Raporu'nun sonuçlarıyla da örtüşüyor. WTW'nin Dünya Ekonomik Forumu ile birlikte hazırladığı ve 39 ülkeyi kapsayan endekse göre Türkiye, dünyada kadın ve erkek arasında emekliliğe kadar elde edilen servette eşitsizliğin en derin olduğu birkaç ülkeden biri.

Rapora göre Türkiye endeks değeri ile olan global ortalamanın oldukça gerisinde. Bu değer, Türkiye'de kadınların emekliliklerine kadar erkeklerin sadece yüzde 63'ü kadar bir varlığa sahip olabildiği anlamına geliyor. Türkiye'nin altında sadece iki ülke var: ile Arjantin ve endeks değeri ile Nijerya.
 

‘EN ZENGİN ' NASIL BELİRLENİYOR?


Bu çalışma yapılırken pek çok parametreye bakıyoruz. Öncelik verdiğimiz alan Borsa İstanbul. Borsa İstanbul'da şirket değerlemelerine bakıyoruz. Koç, Sabancı, Şahenk, Doğan, Eczacıbaşı, Erdemoğlu, Torun, Dinçkök gibi birçok ailenin halka açık şirketleri bulunuyor.

Burada ailelerin sahip olduğu hisse oranlarının piyasa değerlerine bakıyoruz. Bu şirketler, benzer şirket karşılaştırmalarında da önemli bir veri kaynağı olarak kabul görüyor. Varlık satışları da yakından takip ettiğimiz bir başka kalem. Zenginliği etkileyen bir diğer kaynak da gayrimenkul zenginliği. Zenginlerin sadece Türkiye'de değil, ABD ve Avrupa'da da varlıkları bulunuyor.

Büyük altyapı işiyle uğraşan şirketler de işlerini devam ediyor. Buralarda Hazine garantili döviz bazlı ödemeler ile birlikte, bu aileler önemli bir sorun yaşamıyor. Listenin üst sıralarına tırmanmaya devam ediyorlar.

Bu parametrelerin yanında yine Ekonomist Dergisi'nde Anadolu gibi çok değerli bir çalışmaya imza atıyoruz. Bu çalışmalarımızda da görüldüğü üzere Anadolu'dan çıkan iş insanları, sadece Türkiye'de değil global piyasalarda da önemli yatırımlara imza atıyorlar.

Konukoğlu, Erdemoğlu, Tosyalı, Öksüz, Orhan aileleri bu anlamda ilk akla gelen isimler. Çalışmamızda kardeş yayınımız Capital'in Capital araştırmasından da faydalanıyoruz. İSO, İSO 2'inci gibi önemli çalışmaları da kaynak olarak kullanıyoruz.

Yine servet yönetimi uzmanlarıyla, bilgisine güvendiğimiz üst düzey bankacılarla konuşuyoruz. Ayrıca vergi şampiyonları listelerini inceliyoruz. Yine ailelerin geçmiş yıllara ait büyümeden kaynaklanan kâr birikimlerini de unutmamak gerekiyor.

Özellikle listenin ön sıralarındaki ailelerin şu anda işin başında ikinci, üçüncü kuşak temsilcileri bulunuyor. Bu ailelerinin uzun yıllara dayanan servet birikimleri söz konusu. Tüm bunlar sonucunda önünüzde bulunan listeyi hazırlamış oluyoruz.
 

BU YIL LİSTEYE GİREN İSİMLER VEDAT AŞÇI / ASTAŞ HOLDİNG


Tekstil makineleri, turizm ve son yıllarda gayrimenkul alanında yaptığı yatırımlarla önce çıkan Astaş Holding, Bodrum’un ardından Kuruçeşme Mandarin Otel’i devreye alarak dikkatleri çekti.

Gayrimenkulde Beşiktaş ve Etiler’de devam eden lüks projelerin yanı sıra Tersane İstanbul projesinin de ortaklarından olan grubun bu girişimlerine liderlik eden Astaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Aşçı, 92’nci sıradan listemize giriş yapıyor.

Astoria AVM’de dönüşüme giderek rezidansı ofise çeviren grup, kira getirisini de çok daha verimli noktaya taşımayı başardı.

NAFİ GÜRAL / NG GRUBU
Kütahya’nın önde gelen isimlerden biri olan NG Grup Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, son yıllarda devreye aldığı yatırımlarla dikkatleri çekiyor. Sanayide yaptığı yatırımların yanı sıra özellikle iki önemli oteli devreye alarak gelirlerini katlamayı başarıyor. Antalya Göynük’teki eski Phaselis Otel’i renove ederek açan Güral ailesi, Sapanca’da ise sıfırdan yatırımla devreye aldığı NG Enjoy otelinde de başarıyı yakaladı. Sanayi ve turizmdeki stratejik atılımları Nafi Güral’ı zenginler listemize taşıdı.

KİLER AİLESİ / KİLER HOLDİNG
’lerde gıda perakendeciliği ile iş hayatına atılan Nahit, Vahit ve Ümit Kiler’in yönetimindeki Kiler Holding, perakendenin yanında bugün gayrimenkul, enerji, turizm, hizmet gibi sektörlerde faaliyet gösteriyor. Ailenin bu yıl listede yer almasında etkili olan ana faktör ise borsadaki hisselerinin değerlemelerindeki artışlar. Yine gayrimenkul değerlemelerindeki yükselişler.

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir