dönem bestecileri / Dost Kitabevi - Müzikte Romantik Dönem Bestecileri

Dönem Bestecileri

dönem bestecileri

px-joseph_willibrod_mc3a4hler_

 ( )

Antonio Salieri  yılları arasında yaşamıştır. Aslen İtalyan olmasıyla birlikte orta yaşlarında Avusturya Krallığına bağlı bir müzisyendi. Joseph II döneminde Kapellmeister olmuştur. Bilinenin aksine kendi döneminde Mozart&#;a rağmen en iyi besteci ve müzisyen olarak görülüyordu. Çünkü &#;dahi çocuk Mozart&#; çocukluktan çıkmıştı, eskisinden daha iyi besteler yapsa da elit kesimden eskisi kadar ilgiyi göremiyordu. Ve bu sırada saray kapellmeisteri Salieri daha çok ilgi görüyordu. Bunu öğrenci sayılarından da görebiliriz. Ünlü olarak bildiğimiz Beethoven, Franz Liszt, Schubert&#;in hocasıydı.

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

by KARABUDAK TUNCER Kategoriler: KLASİK DÖNEM BESTECİLERİ

Romantik dönem bestecileri kimlerdir?

Klasik Dönemde müziğe egemen olan Alman ve Avusturya ekolünün Romantik Dönemde etkileri azalmış ve müziğin alanı genişleyerek Fransa, İtalya, Slav ve İskandinav ülkelerinin bestecileri de önemli eserler vermişlerdir. On sekizinci yüzyılın akılcı ve toplumcu felsefesinin etkilerini taşıyan kuralcı Klasik Müziğin aksine Romantik Dönemde besteciler bireysel duygularını ön plana çıkaran eserler yazmışlardır.

Bestecilerin eserlerinde yeni sentezler, müzikal zenginlik, derin bir anlatım gücü, ritim öne çıkmıştır. Uzun, duygulu müzik cümleleri, renkli bir armoni ve çalgılama yapısı, ritimde özgürlük, tempo ve nüans işaretlerini belirten sözcüklerdeki karmaşıklık (örneğin; allegro yerine molto allegro non troppo, ff yerine fff ya da tersi pp yerine ppp gibi abartılı işaretler) ve bu nüansları duyuracak niteliğe sahip yeni çalgılar Romantik Dönem müziğinin başlıca özelliklerini oluşturmuştur. Klasik Dönemde belirgin olan kadans yerine Romantik eserde akorların kullanım şekilleri nedeniyle bir türlü parçanın sonuna varılamayan bir duygu egemen olmuştur. Klasik Dönem bestecisinin baştan belirli biçimsel tasarımı yerine, Romantik besteci böyle kalıplara uymadan içinden geldiği gibi duygularını uzun cümlelerle anlatmıştır.

Bu dönemde bestecilerin eserlerinde en çok yer verdiği konulardan biri doğadır. Besteciler sıkıntılarını atmak ve eserlerini daha etkili bir şekilde ifade etmek için doğayı seçmişlerdir. Bunu yaparken doğanın seslerini, özelliklerini müziğe aktarmak temel anlayış olmuştur.

Son dönem eserleriyle Romantizmin alt yapısını hazırlayan Beethoven’dan sonra Romantik Dönemi başlatan besteci Franz Schubert ’tir. Romantik Dönem bestecilerinden, Robert Schumann (Rober Şuman), Felix Bartholdy Mendelsohn (Feliks Bartoldi Mendelson), Johannes Brahms (Yohannes Brams), Klasik Dönem müziğinin özelliklerine bağlı kalmışlardır. Frederich Chopin, Franz Liszt, Guiseppe Verdi (Ciseppe Verdi), Giacomo Puccini (Ciakomo Puçini), Richard Wagner (Riçırd Vagner), Gustav Mahler (Gustav Mahler), Piyotr İlyiç Tschaikovsky (Piyotr İlyiç Çaykovski), Niccolo Paganini, Hector Berlioz (Hektor Berliyoz), Sergei Vasilyeviç Rachmaninoff (Sergey vasilyeviç Rahmaninov), Camille Saint Saens (Kamil Sen San) ise Romantik Dönem müziğini oluşturan bestecilerdir. Opera Wagner’in eserleriyle, senfonik müzik Brahms’ın eserleriyle konçerto formu ise Schumann, Liszt, Saint Saens, Chopin, Tschaikovsky gibi bestecilerin unutulmaz eserleriyle zirveye ulaşmıştır. En önemli müzik türlerinden olan lied (şarkı) formunda ise en çok eser veren besteci Schubert olmuştur.

Ünlü Düğün Marşı’nın bestecisi Felix Bartholdy Mendelssohn () başarılı bir besteci olmasının yanında resimde de yetenekliydi. Leipzigh konservatuarını kurmuştur. Romantik Dönemin en güzel eserlerinden biri olan Bir Yaz Gecesi adlı uvertürünü on yedi yaşında yazmıştır. yılında Bach’ın unutulan eseri Aziz Matta Pasyonu’nu gün ışığına çıkarmıştır.

Robert Schumann (), Alman bestecilerinin içinde en romantiğidir. Kendi çocuklarını eğitmek için yazdığı piyano eserlerinden biri Çocuk Sahneleri olan besteci aynı zamanda müzik yazılarını yazdığı Yeni Müzik adlı bir dergi çıkarmıştır.

Frederic Chopin () hemen hemen tüm bestelerini piyano için yapmıştır. İkinci piyano sonatının ağır bölümü olan Cenaze Marşı her toplumda etkili olmuştur. Varşova’dan ayrılırken dostlarının verdiği bir avuç Polonya toprağını hiç yanından ayırmamış ve ülkesine dönemeden Paris’te ölmüştür.

Olağanüstü keman çalışı nedeniyle insanları şaşkına çeviren ve bugün bile seslendirilmesi güç olan 24 Kapris’i yazan Niccolo Paganini (), viyola, mandolin ve gitar da çalmıştır. 24 Kapris eseri diğer besteciler tarafından birçok kez çeşitlenmiştir.

’de izlediği Shakspeare’in Hamlet oyununda Ofelya’yı oynayan sanatçıya aşık olan ve karşılıksız sevgisi yüzünden Fantastik Senfoni’yi besteleyen Hector Berlioz (), aynı zamanda müzik yazarlığı ile de ünlüdür.

Franz Liszt (), programlı müziğin devamı olan senfonik şiirin babası olarak bilinir. İstanbul dahil olmak üzere tüm Avrupa’yı gezerek piyanoyla konser vermiştir. Büyük bir piyano virtüözü olan Liszt birçok bestecinin eserlerini piyanoya uyarlamıştır. Macar Rapsodileri en beğenilen eserlerindendir.

Johannes Brahms () Romantik Dönemde yaşayıp Klasik Dönemin müziğini sürdüren bir bestecidir. Müzikte bir yenilik yaratma çabası içine girmemiş ve üstün yetenekli bir piyanist olarak mutlak müzik için savaş vermiştir. İki piyano için yazdığı Macar dansları bugün de popülerliğini korumaktadır.

Richard Wagner () yirmi yaşından sonra müziğe başlamıştır. Cüceler Kralı Nibelung’un Yüzüğü adlı operalar dizisinde yer alan dört eseri, dört gün art arda oynanır. Wagner tüm operalarının librettolarını kendisi yazmıştır. Müziğiyle birçok besteciyi etkilemiş olan besteci, aynı zamanda şair, yazar, teorisyen ve filozoftur.

Camille Saint Saens () Fransa’nın en sağlıklı yaşlılarından biri olarak, seksen yaşından sonra kendi orkestra eserlerini yönetmek üzere turnelere çıkmıştır. Hayvanlar Karnavalı ve benzeri eserleri nedeniyle günümüzde çocukların da dinlemekten en çok hoşlandıkları bestecidir.

Müziği, müzik için yazan Sergei Vasilievich Rachmaninoff () piyano konçertoları ile ünlüdür. “Kelimenin tam anlamıyla melodik bir buluş, her bestecinin gerçek amacı olmalıdır,” demiştir. Rahmaninoff eserlerinde, ülkesinden ayrı yaşamasına rağmen ulusal renkleri birleştirmiştir.

Guiseppe Verdi (), İtalyan operasını kimsenin ulaşamadığı bir doruğa yükseltmiştir. Kaydı yapılmamış hemen hiçbir operası kalmamış gibidir. Verdi’nin operaları genellikle üç dönemde incelenir: İlk grup, Il Travatore ve La Traviata ile doruğa tırmanmış, ikinci grup Aida’nın , üçüncü grup ise Othello ile Falstaff ‘ın başarısını taşımıştır. Falstaff operası Shakespeare’in “Bütün dünya bir sahnedir,” sözleriyle biter.

Piyotr İlyiç Tschaikovsky ()’nin bir eserini dinlemek bir orkestrasyon dersiyle eş değerdedir. Nefis bir orkestralama ürünü olan ustaca ritimli, saf dans nitelikli baleleri, bu biçimin temel eserlerini oluştururlar. Fındıkkıran, Kuğu Gölü, Uyuyan Güzel baleleri türlerinin en seçkinleridir.

En duyarlı şarkı yazarlarından olan Franz Schubert (), genç yaşta ölmesine rağmen şarkı formunda eser vermiştir. Dostları ile aynı klavyeyi paylaşmak için piyano düetleri de yazmış olan Schubert’in bazı senfonileri (Bitmemiş Senfoni gibi) ömrü yetmediği için yarım kalmıştır.

Romantik dönem nedir?

kaynağı değiştir]

Erken klasik dönem bestecileri ( arası doğanlar)[değiştir Etiketler: YY MÜZİĞİ, Ahmet Adnan SAYGUN, ANTALYA, ÇAĞDAŞ DÖNEM, besteciler, Budak TUNCER, MÜZİK TARİHİ, müzik atölyesi, müzisyenler, MODERN DÖNEM

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.