hem terliyorum hem üşüyorum / Grip mi yoksa Soğuk Algınlığı mı? Gerçekleri Öğrenin.

Hem Terliyorum Hem Üşüyorum

hem terliyorum hem üşüyorum

Soğuk Terleme Neden Olur, Neyin Belirtisidir? Ani Soğuk Ter Basması Neyin Habercisidir?

İyi Yaşam

Soğuk Terleme Neden Olur, Neyin Belirtisidir? Ani Soğuk Ter Basması Neyin Habercisidir?

"Terleme sorunu, genel olarak kişinin vücudunun kendini rahatlatma ve serinletme yoludur. Özellikle de aşırı bir ısı ya da hareketten kaynaklı olarak da kişiler ani bir terleme ile karşı karşıya kalabilir. Bu gibi durumlarda yaşanan bu terlemeler bazı önemli hastalıkların da habercisi olabilir. Soğuk terleme neden olur, neyin belirtisidir sizler için derledik."

Soğuk terleme, genel olarak vücudun vermiş olduğu bir uyarı olabilir.

Soğuk Terleme Neden Olur?

Soğuk terlemenin pek çok farklı nedeni olabilir. Genel olarak vücut bunu bazı panik anlarında yapar. Vücudun panik, korku, heyecan, şok ya da nefes alamama gibi sorunlarına ter bezleri daha fazla çalışarak kişinin bu zor anlarda oldukça zor bir durumda olduğunu belli eder. Soğuk terleme tek başına bir rahatsızlık değildir. Ama ek olarak görülen sıkıntıların olması, kişinin bir hastalığının olduğunu gösterebilir.

Soğuk terlemek, genellikle panik anında ya da aşırı stresli durumlarda kişilerin vücudunun vermiş olduğu bir tepkidir. Soğuk terlemek, uzun süreli olursa dikkate alınması gereken ve ihmal etmeden uzman bir doktora başvurmanız gereken durumlar arasında yer alır.

Soğuk Terlemek Neyin Belirtisidir?

Soğuk terlemek, bazı önemli hastalıkların habercisi olabilir. Soğuk terlemek aslında bir tür şoktur. Genellikle kişiler şoka girdiği zaman, tepkilerini soğuk terleyerek gösterir. Şok durumu ise, kişinin organlarının diğer işlevini durdurur. Bunun sonucunda organlar oksijen ya da kan akışı sağlamaz.

Uzun süreli şoklarda ise kişiler kalıcı bir hasar alabilir. Hatta bazı durumlarda kişiler hayatlarını bile kaybedebilir. Soğuk terleme, genellikle aniden gelen bir rahatsızlıktır. Tek başına önemli bir rahatsızlık olmasa da soğuk terleme, önemli hastalıkların habercisi olabilir. Kadınlarda yaşanan menepoz evresi de soğuk terlemenin en yoğun yaşandığı anlar arasında yer alır.

Ani Soğuk Ter Basması Neyin Habercisidir?

Aniden soğuk ter basması, pek çok hastalığın habercisi olabilir. Soğuk terlemeye yol açan hastalıklar ise şu şunlardır;

  • Hipotansiyon hastalarının, tansiyonlarının düşmesi halinde sürekli bir şekilde soğuk terleme yaşayabilirler.
  • Soğuk terleme depresyon, kalp çarpıntısı, şizofreni, bipolar bozukluk ve benzeri pek çok rahatsızlıkta görülebilir.
  • Soğuk terlemeye yol açan en bilinen hastalıklar arasında migren rahatsızlığıdır. Migren rahatsızlığı belirtileri arasında soğuk terleme de yer alır. Kişiler migren ağrısı çekmeden önce ve sonrasında bu durumu yaşayabilirler.
  • Enfeksiyon durumları genellikle kişilerde soğuk terleme etkisi yapar. Bunun nedeni de kişinin vücudunun o anda bir savaş halinde içine girmesidir.
  • Sepsis, kana bakteri karışması durumuna denir. Bu durumda ise, kişinin bağışıklık sistemi zarar görür ve kişiler terleyerek belirli bu soğuk bir şekilde terleyebilir.
  • Soğuk terleme kalp krizi öncesinde görülen en belirgin belirtiler arasında yer alır.
  • Stres ve kaygı içinde olan kişilere soğuk terleme durumu yaşanabilir.
  • Menopoz döneminde kadınların hormonlarının hızlı bir şekilde değişmesi nedeni ile kişiler ani bir şekilde sıcak ya da soğuk terleyebilir.
  • Hipoglisemi, diğer bir adı ile de düşük kan şekeri bulunan kişilerin kan şekeri normalden çok daha fazla düştüğü zaman ani bir terlemeye maruz kalabilir.
  • Beslenme tarzınız da terlemeye neden olabilir.

Terlemenin Nedeni Olabilecek Hastalıklar

  • Akciğer rahatsızlıkları
  • Çocuklarda C ve D vitamini eksiklikleri
  • Ateş ve enfeksiyonlar
  • Diyabet
  • Düşük kan şekeri yani hipoglisemi
  • Tüberküloz
  • Hipertiroidi yani tiroid bezinin normalden fazla çalışması
  • Bazı kanser türleri
  • Kalp hastalıkları
  • Tiroit hormonu, ağrı kesici, morfin, ateş düşürücü ya da antidepresan gibi bazı ilaç türleri
  • Kompleks bölgesel ağrı sendromu da soğuk terlemeye neden olabilen hastalıklar arasında yer alır.
False

Ateşimiz Çıktığında Neden Hem Üşür Hem de Terleriz?

Ateşimiz Çıktığında Neden Hem Üşür Hem de Terleriz? Bu sorunun cevabına Popular Science arşivinden () birlikte bakalım&#;

Kısa cevap: Vücut ısımızdaki ani değişiklik nedeniyle.

Ateş, vücudun kendi termostat ısısını yükseltmesi ile oluşuyor. Her insanın vücut ısısı, daha doğrusu önceden ayarlanmış ortalama vücut ısısı aynı değil. Örneğin vücudu 36 dereceye ayarlanmış bir insan, 38 dereceye ayarlanmış bir insana göre, çevresindeki sıcaklık yükselmelerine daha hassas oluyor. Bu mükemmel ayarlama, beyne yerleştirilmiş gerçek bir termostat tarafından yapılıyor. Beynimizde terlemeyi düzenleyen ve tüm bu ayarlamaları yapan özel bezin adı “hipotalamus”.

Ayrıca cilt tabakamızın altında yumak görünümlü 2 milyon ter bezi ve bu bezlerin her santimetrekaresinde ince kanal bulunuyor. Çevre ısısının artması ile beyin, ciltteki ter bezlerini uyarıyor. Ter bezleri de ince kanallar vasıtası ile, deri üzerine gözle görülemeyecek kadar az sıvı salgılıyorlar. Cilt tabakası üzerine çıkan ter buharlaşırken vücudun ısısını da alıyor. Böylece tıpkı esen bir akşam rüzgarından veya serinletici bir fandan duyulan serinlik hissi gibi cilt kendiliğinden soğuyor. Kimi bakteri ya da virüslerin salgıladığı maddeler ya da kendileri, vücudumuzu uyararak “endojen pirojen” denilen maddelerin artışına yol açıyorlar.

Bu pirojenler de beyinde hipotalamusta etki ederek önceden ayarlanmış termostat derecesini yükseltiyor. Bu da ateşe neden oluyor. Aslında ateş, belli bir sınırda kalması şartıyla vücudun kendini koruma mekanizması olarak ortaya çıkıyor. Hipotalamus, hastalıkla savaşırken vücudun kaç dereceye kadar yükselmesi gerektiğine dair bilgiyi tüm mekanizmalara ulaştırıyor. Örneğin, 40 dereceye çıkacağını belirlediyse, bu seviyeyi buluncaya dek çalışır ve ateşe sebep olan faktörden vücudu kurtarana dek sıcaklığı aynı düzeyde tutarlar. Üşümemize rağmen, vücut ısımız yükselmeye devam ettiği için aynı anda terleme de başlıyor. Ter yoluyla mikropları vücudumuzdan atana dek bu durum devam ediyor.

Soğuk terleme nedenleri nelerdir?

Normal terlemenin aksine, soğuk terleme ağır egzersiz veya yüksek sıcaklıkların bir sonucu değildir. Ayrıca gece terlemelerinden farklıdırlar. Peki, soğuk terleme nedenleri nelerdir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

seafoodplus.info

Yayınlanma: - 08 Mayıs Güncellenme:

Soğuk terleme nedenleri nelerdir?

Terleme genellikle vücudun kendini serinletme yoludur. “Soğuk terleme” ise ısı veya efordan kaynaklanmayan ani terleme anlamına gelir. Soğuk terleme kendi başına genellikle sağlık için bir risk teşkil etmemesine rağmen, kalp hastalığı gibi altta yatan daha ciddi sağlık sorunlarının işareti olabilir. Peki, soğuk terleme nedenleri nelerdir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz.

SOĞUK TERLEME NE DEMEK?

Soğuk terlemelere çeşitli farklı durumlar neden olabilir. Genellikle vücudun ”savaş veya kaç” tepkisinden kaynaklanır. Bu vücutlarımız korku, ağrı, şok, nefes darlığı veya düşük kan şekerine tepki verdiğinde tetiklenir. Soğuk terleme kendi başına genellikle sağlık için bir risk teşkil etmemesine rağmen, kalp hastalığı gibi altta yatan daha ciddi sağlık sorunlarının işareti olabilir.

Ortalama bir insanda milyonlarca ter bezi vardır.

Ter bezleri 2 tiptir :

* Ekrin ter bezleri vücudun her yerinde bulunur ve görevi vücudu soğutmaktır.

* Apokrin ter bezleri kasık ve koltuk altı gibi bölgelerde bulunur.

Ekrin ter bezlerinde üretilen ter büyük oranda sudur ve vücudu serinletir. Epokrin ter bezleri de ısı nedeniyle aktif olabilirler. Buna rağmen asıl olarak stres ve hormonal değişiklikler nedeniyle aktif hale gelir ve soğuk terlemeye neden olurlar.

Foto: shutterstock

SOĞUK TERLEME NEDENLERİ

Soğuk terlemenin bir çok nedeni olabilir. Genellikle strese karşı tepki olarak gelişir. Soğuk terleme nedenleri arasında oksijen ve kanın vücutta dolaşımını engelleyen durumlarda vardır.

Bunlardan bazıları;

– Şok

Vücudunuz aşırı çevresel koşullara veya ciddi yaralanmalara tepki gösterdiğinde şok oluşur. Vücudunuz şoka girdiğinde, organlarınız işlev görmeleri için oksijen veya kan almaz. Vücudunuz çok uzun süre şok durumunda kalırsa, organlarınız zarar görebilir. Bazı durumlarda, tedavi edilmezse şok ölümcül olabilir.

Diğer belirtiler şunlardır:

* Anormal soluk cilt
* Hızlı nefes alma
* Hasta hissetmek veya kusmak
* Zayıf ya da bitkin hissetmek
* Baş dönmesi
* Anormal kaygı veya stres hissi

– Migren

Migren de soğuk terleme nedenleri arasındadır. Migren şiddetli ağrıya neden olan bir çeşit baş ağrısıdır. Şiddetli migren ağrısı sırasında vücut tepki olarak terler.

– Enfeksiyon veya sepsis

Enfeksiyonlara, vücut dokularına saldıran bakteri veya virüsler neden olabilir. Çoğu durumda, enfeksiyonlar bağışıklık sisteminiz enfeksiyonla savaşmaya çalışırken dokuların iltihaplanmasına neden olur. Sepsis ise kana bakteri ve toksin karışması sonucu oluşan ve bağışıklık sisteminin zarar görmesine neden olan bir sorundur. Bu durum kanın pıhtılaşmasına ve organlara yeterince oksijen gitmesini zorlaştırır, bu da soğuk terlemeye neden olur.

– Stres veya kaygı

Evde, işte veya okulda ağır sorumlulukların neden olduğu stres veya endişe soğuk terlemeyi tetikleyebilir.

Foto: shutterstock

Diğer semptomlar şunları içerebilir:

* Açıklanamayan ağrı
* Kusma
* Kas gerginliği

– Kalp krizi

Soğuk terleme kalp krizinin ilk belirtilerinden biri olabilir.

Soğuk terleme aşağıdaki belirtilerle birlikte görülürse vakit geçirmeden doktora görünün:

* Göğüste çekme, sıkma veya şişkinlik hissi veren rahatsızlık veya ağrı
* Nefes almada zorluk
* Boyun, çene, mide veya sırtdaki rahatsızlık veya ağrı
* Baş dönmesi veya sersemlik
* Bayılma hissi

– Menopoz

Menopoz, vücutta östrojen ve progesteron, seviyelerinin ciddi şekilde değişime uğraması ve adet döngüsünün son bulması ile olur. Bu dönemin en belirgin özellikleri ani sıcak basmaları ve terlemelerdir.

– Hipoglisemi

Düşük kan şekeri olarak da bilinen hipoglisemi, bir kişinin kan şekeri normalin altına düştüğünde ortaya çıkar. Bu durum diyabetli insanlar için özel bir risktir.

– Hipotansiyon

Hipotansiyon, kan basıncı normalden çok daha düşük seviyelere düştüğünde gerçekleşir. Bu durum soğuk terlemeye neden olur.

Yüz terlemesi nasıl tedavi edilir?İlginizi ÇekebilirYüz terlemesi nasıl tedavi edilir?

AğrıEgzersizKalp krizimenopoznefes darlığıSağlık

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir