obp / LGS ortalama nasıl hesaplanır? LGS Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) puan hesaplama

Obp

obp

OBP nedir? OBP puanı nasıl hesaplanıyor?

Haberin Devamı

YKS sonuçları değerlendirme sürecinde önemli bir yer tutan okul puanı ya da diğer bir ifadeyle Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP), sınav sonuçları içerisinde yer alıyor. YKS sınav sonuçları içerisinde okul puanını da görebilecek olan öğrenciler, yerleştirme puanları ile tercihlerini buna göre gerçekleştirecek. 

YKS sonuçlarında şu bilgiler yer alıyor:
* Testlerdeki doğru ve yanlış cevap sayısı
* TYT puanı ve başarı sırası
* varsa AYT ile YDT puanları ve başarı sıraları
* Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP)
* Yerleştirme puanları ve başarı sıraları

OKUL PUANI (OBP) NASIL HESAPLANIYOR?

Ortaöğretim bitirme notları en küçüğü , en büyüğü olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülecektir.

Ortaöğretimde alınan üzerinden diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülecektir.

Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP olacak, en yüksek olan diploma notu için de OBP olacaktır.

Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50’nin altında olan diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye
alınacaktır. Ortaöğretim Başarı Puanının (OBP) hesaplanmasında Türkiye geneli dikkate alınacak, okul bazında işlem
yapılmayacaktır.

Haberin Devamı

Her aday için hesaplanmış olan OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenecek ve böylece adayların
yerleştirme puanları hesaplanacaktır.

TYT puanı ’nin altında olan adaylar için yerleştirme puanı (Y-TYT) hesaplanmayacaktır.

SAY, SÖZ, EA, DİL puanı ’in altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL)
hesaplanmayacaktır.

TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan veya TYT puanı ’nin altında olan adayların, AYT ve/veya YDT’ye
girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL için sınav/yerleştirme puanları (Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL) hesaplanmayacaktır.

TYT puanı ’nin üstünde olan adaylardan AYT ve/veya YDT’ye giren ve cevaplamış oldukları testlere bağlı olarak
ve üzeri puan alanların ilgili yerleştirme puanları hesaplanacaktır.

YKS sonuçları ÖSYM üzerinden erişime açıldı! Soru iptali duyuruldu!

LGS ortalama nasıl hesaplanır? LGS Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) puan hesaplama

LGS sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından puanlarını öğrenen adaylar yerleştirme kapsamında LGS OBP puan hesaplama konusunu araştırmaya başladı. Ortaokul başarı puanı (OBP), 6, 7 ve 8. sınıf seviyesinde alınan yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasını ifade etmektedir. Kayıt alanındaki liselere yerleşemeyen öğrenciler LGS ortalaması yani OBP hesaplaması yaparak, puanına göre boş kontenjanlı okulları tercih edecek. Peki LGS Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) nasıl hesaplanır? LGS ortalama 6. 7. 8. sınıf OBP puan hesaplama hakkında detaylar

OBP NASIL HESAPLANIR?

Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP), Ortaöğretimde alınan üzerinden diploma notunun 5 ile çarpılmasıyla hesaplanmaktadır. Ortaöğretim bitirme notları en küçüğü , en büyüğü olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülüyor.

Öğrencinin mezuniyet puanı puan üzerinden hesaplanır, 5 ile çarpılarak elde edilir. 50 olan en düşük diploma notu için OBP , en yüksek olan diploma notu için de olarak hesaplanır. 50'nin altında olan diploma notları ise 50 olarak değerlendirmeye alınır.

Bu yıldan itibaren ilgili puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacak.

Tercihlerde kullanılacak yerleştirme puanı ise okul notlarının eklenmesiyle oluşuyor.

Öğrencilerin diploma notları katsayı ile çarpılarak, yerleştirme puanlarına ekleniyor.

Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) olarak tanımlanan bu puanın yerleştirme puanına en düşük katkısı 30, en yüksek 60 oluyor.

Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına orta öğretim başarı puanının eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla, puan üstünlüğüne göre yerleşme imkanı elde edecek.

Yerleştirme puanınız hesaplanırken 50 ve arasında oluşacak olan diploma notunuzu %60'ı size ortaöğretim başarı puanınızı verecektir. Örneğin diploma notu olan bir öğrencinin OBP'si 60 olarak hesaplanır.

Yeni sistemde ağırlıklı ortalama hesabı kaldırılarak doğrudan doğruya öğrencinin her dersten ayrı ayrı aldığı notların aritmetik ortalaması o dersin dönem puanını, iki dönemin ortalaması o dersin yılsonu puanını belirliyor.

Mill Eğitim İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde Kurulmuş Olan Komisyon; nakil ve yerleştirmeleri, ortaöğretim kayıt alanı içinde tercihe bağlı olarak öğrenci alan okullara dengeli bir şekilde yapar. Ancak, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretime Geçiş Yönergesi ve/veya Kılavuzu hükümleri çerçevesinde ortaöğretim kayıt alanı içindeki okullara yerleşemeyen öğrencileri, aynı merkez ilçe/ilçedeki diğer ortaöğretim kayıt alanlarındaki boş kontenjanı bulunan okullara tercihe ve OBP üstünlüğüne bağlı olarak yerleştirir.

1. Aşamada: ÖSYS'ye başvuran her aday için, adayın okulu, bitirme yılı ve diploma notu dikkate alınarak Orta Öğretim Başarı Puanı (OBP) olarak adlandırılan bir puan hesaplanır.

2. Aşamada ise, adayların OBP'leri mezun oldukları okulların ÖSS başarıları ile ağırlıklandırılarak her aday için Sözel, Sayısal ve Eşit Ağırlıklı olmak üzere 3 Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP-SÖZ, AOBP-SAY ve AOBP-EA) hesaplanır.

ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI(OBP) NEDİR?

Yeni getirilen değişiklikle beraber, mezun olunan okulun YGS başarısı devre dışı bırakılarak sadece adayların 4 yıllık lise ortalamalarına bakılarak hesaplama yapılacaktır (bu sayede lise türünden ya da bölgesel başarıdan kaynaklı farklılıklar olmayacak).

Bu şu demektir: Adayların lise ortalamaları (lisenin başarısı önemli değil artık) her lise için (en fazla) ile 50 arasında sıralanacak. Okul birincisinin puanı en fazla olabilecek, okul sonuncusu ise 50 ( varsayalım okul birincisi 'lük not sisteminde 96 ortalama ile mezun oldu; bu ortalama 96 olarak kalacak (okul birincisinin notu 'e çıkartılmayacaktır), okul sonuncusu ise 47 ortalama ile mezun oldu; bu ortalama da 50 olarak kabul edilecek. Bu noktadan sonra okul başarısı devre dışı kaldığı için bu puanlar 5 ile çarpılacak. Bu şekilde belirlenen puanlar 5 ile çarpılıp puan aralığına çevrilir ve daha sonra 0,12 katsayısıyla çarpılarak adayın alacağı OBP bulunur. Aşağıda örnekler halinde puanların nasıl hesaplanacağı verilmiştir.

Lise birincisinin ortalaması 96 olsun. 96*5=, *0,12=57,6 Bu 57,6 puan adayın sınavdan aldığı ham puanlara eklenerek yerleştirme puanı ortaya çıkar. Bu lisenin birincisi varsayalım TM puan türlerinde ham puan olarak TM-1 , TM-2 ve TM-3 almış olsun, bu puanlara 57,6 puan ekleyerek yerleştirme puanı ortaya çıkar. (TM-1 Yerleştirme Puanı +57,6=, TM-2 Yerleştirme Puanı +57,6= ve TM-3 Yerleştirme Puanı +57,6=). Aynı işlemler diğer ortalamalı öğrenciler ve lise sonuncusu içinde geçerlidir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir