kurtajdan sonra hamilelik / Kürtajdan Sonra Hamile Kalma - Op. Dr. Müge Aksoy

Kurtajdan Sonra Hamilelik

kurtajdan sonra hamilelik

Kürtajdan Sonra Hamile Kalınır Mı?

Kürtaj Sonrası İlk İlişki

Kürtaj genellikle gebeliğin sonlandırılması için yapılan bir müdahaledir. Ancak tanısal ve tedavi amaçlı birçok durumda uygulanabilmektedir. Her ne için yapılırsa yapılsın kürtaj sonrası belli bir iyileşme ve toparlanma süreci vardır.

Kürtaj sonrası ilk 2 hafta rahim içi zarın iyileşmesi beklenmelidir. Kürtaj sonrası 2 hafta ilişki önerilmez. Bu dönemde ara kanamalar devam ettiğinden ilişkiye girmek kadın için enfeksiyon riskini artırır. Rahim yatağının enfeksiyonu önemli bir klinik sorundur. Gelecekte rahim içi yapışıklıklara ve kısırlığa neden olabilir.

Kürtajdan Sonra Hamile Kalınır Mı?

Kürtaj sonrası ilk yumurtlama genellikle hafta sonra olur. Bu süre içinde ilişkiye girilmesi halinde hamile kalınabilir. Ancak kürtaj ne de olsa cerrahi bir işlemdir. Kürtaj sonrası rahim kavitesinin iyileşmesi ve toparlanması haftayı bulur. Gebelik planlanıyor ise en uygun olanı en az bir adet döngüsü geçirmektir. Rahmin toparlanması ve iyileşmesini bekledikten sonra gebe kalınması daha uygun olacaktır.

Kürtaj Sonrası Hemen Gebelik Olur Mu?

Kürtaj sonrası kadın eğer doğum kontrol yöntemleri kullanmıyorsa yumurtlamanın olduğu ilk günde gebe kalabilir. Kürtaj sonrası gebe kalmak için en az ay beklenmeli gibi bir yaklaşım yoktur. Günümüzde kürtaj vakum yöntemi ile sağlıklı ve güvenli bir şekilde yapılmaktadır. Vakum kürtajın eski yöntemlere göre rahme zararı oldukça azdır.

Gebelik sadece fiziksel değil psikolojik hazırlıkta gerektirir. Bu yüzden kürtaj sonrası gebelik düşünen bir kadının buna fiziken ve ruhen hazır olması gerekir.

Kürtaj Sonra Adet Gelmeden Hamile Kalınır Mı?

Kürtaj sonrası adet görmeden hamile kalmak mümkündür. Kürtaj sonrası ilk adet genellikle işlemden hafta sonra olur. Eğer adet gecikmesi varsa mutlaka gebelik olasılığı ekarte edilmelidir. Bazen de tekrarlayan kürtaj rahim zarının birbirine yapışmasına neden olur. Bu da adet gecikmesi veya adet görememe ile kendini belli edebilir.

Kürtaj Kaç Haftaya Kadar Yapılır?

Kürtaj istenmeyen gebeliklerde 10 haftaya kadar uygulanabilmektedir. Kürtaj işlemi için en uygun zaman ’ıncı hamilelik haftalarıdır. Bu haftalarda kürtajın başarısı daha iyi olup komplikasyon oranları diğer haftalara göre daha azdır. 5 hafta altındaki bir gebeliğe yapılan kürtaj işleminde gebeliğin devam etme ihtimali de bulunmaktadır. Ayrıca anormal kanama gibi komplikasyon oranları da artar.

Çok Sayıda Kürtaj Gebeliğe Engel Mi?

Kürtaj işlemi günümüzde vakum yöntemi ile pipet benzeri kanüller kullanılarak yapılır. Dolayısı ile eskiden uygulanan metal küretle kazıma yöntemine göre daha etkin ve güvenlidir. Ancak her kürtaj işlemi rahim içinde yapışıklık için risk oluşturur. Tekrarlayan kürtajlarda bu risk artar.

Çok sayıda kürtaj olmak, rahim içi zardaki yapışıklıklara bağlı halime kalamama sorunu yaşatabilir. Bu yüzden kürtajı bir doğum kontrol yöntemi şeklinde kullanmamak gerekir. Kürtaj sonrası 2 hafta ilişki önerilmez. Ancak sonrasında korunmasız ilişki olursa tekrar gebelik oluşabilir. Gebelik istenmiyorsa eğer, mutlaka kürtaj sonrası doktor kontrolünde uygun bir doğum kontrol yöntemi seçilmelidir.

Kürtaj Sonrası Adet Görememe

Kürtaj olduktan sonra ,5 ay geçmesine rağmen adet görülmedi ise mutlaka doktorunuza danışınız. Bu durum yeni bir gebeliğe bağlı olabileceği gibi yaşanan yoğun stres ya da rahim içi zarda yapışıklık gibi nedenlere bağlı da olabilir. Bazen de nadir olarak kürtaja rağmen hamilelik devam edebilir. Bu durum doktorunuzun kürtaj sonrası yapacağı gün kontrol ultrasonu ya da gerekli görürse tetkikler ile belli olur. Böyle bir durum gelişirse ek bir müdahale ile gebelik sonlandırılır.

Tekrarlayan kürtajlarda rahim içi zardaki yapışıklıklara bağlı halime kalmada sorun yaşanabilir. Bu yüzden kürtajı bir doğum kontrol yöntemi şeklinde kullanmamak gerekir.  Ancak sonrasında korunmasız ilişki olursa tekrar gebelik oluşabilir. Gebelik istenmiyorsa eğer mutlaka kürtaj sonrası doktor kontrolünde uygun bir doğum kontrol yöntemi seçilmelidir.

 

  1. Önceki
  2. Sonraki
BBC Sağlık Muhabiri

Hamile kadının ultrason görüntüsü

Kaynak, Getty Images

Gerçek sağlık verilerine dayanan yeni bir araştırma, düşük yapan ya da kürtaj yaptıran bir kadının bir kaç ay içinde yeniden hamile kalmasının, şimdiye kadar düşünüldüğü gibi riski artırmadığı sonucuna vardı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) şu anki tavsiyesi kadının bedenine toparlanma fırsatı vermek için düşükten ya da kürtajdan sonra yeniden hamile kalmak için en az altı ay beklenmesi yönünde.

Fakat PLoS Medicine adlı tıp dergisinde yayımlanan ve 72 bin hamileliğe ilişkin verilerin analizine dayanan bir araştırma, düşükten ve kürtajdan kısa süre sonra hamile kalmanın riskli olmayabileceğine işaret ediyor.

Bebeklerini kaybeden kadınları destekleyen gönüllü kuruluş Tommy, düşük yaptıktan sonra kendisini yeniden hamileliğe hazır hisseden bir kadının, tıbben başka bir sebep olmadıkça gebe kalmayı deneyebileceğini söylüyor.

Norveç'te yapılan son araştırma, ile yılları arasındaki 72 bin hamileliği inceliyor ve düşükten ya da kürtajdan sonraki bir kaç ay içinde hamile kalmak ile, altı ay sonra hamile kalmak arasında önemli bir fark görülmediğini raporluyor.

Norveç araştırmasını yürüten uzmanlar WHO tarafından verilen tavsiyenin bu veriler ışığında gözden geçirilip güncellenmesi gerektiğini, tıbben gerekmedikçe bazı çiftler için yeniden hamile kalmayı denemek için altı ay beklemenin çok uzun olabileceğini söylüyorlar.

Dünya Sağlık Örgütü ise hamilelik sıklığına ilişkin yeni başka çalışmaların da halen devam ettiğini ve şu anki tavsiyelerini güncellemek için onların sonucunu bekleyeceğini kaydediyor.

Ama daha önce Latin Amerika'da yapılan bir araştırma da dahil başka çalışmalar WHO'nun altı ay bekleme tavsiyesini desteklemişti.

Genel sağlığın iyi olması çok önemli

Uzmanlar her durumda kadının genel sağlığının iyi olmasının hamile kalma şansını artırdığında hemfikirler.

Hamile kalmayı deneyen kadınlara ayrıca gebeliğin haftasına kadar folik asit takviyesi almaları da tavsiye ediliyor.

Folik asit bebeğin beyin, omurilik veya omurga bozukluklarıyla doğma riskini azaltıyor.

Hamilelikte düşük yaklaşık her beş kadından birinin yaşamları boyunca bir kez yaşayabildiği bir durum ve genellikle sebebi bulunamıyor.

Bu nedenle bir kez düşük yaptığınızda genellikle bir sonraki hamileliğin başarılı olması ihtimali yükseliyor. Art arda düşük vakaları çok daha nadir görülüyor.

Önemli bir başka faktör ise duygusal sağlık.

Uzmanlar, bazı çiftlerin kendilerini yeniden hamileliğe fiziksel ve duygusal olarak hazırlayabilmek için zamana ihtiyaç duyabildiğine de işaret ederek, kişisel tercihlerin de önemli olduğunu vurguluyorlar.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır