hamileligin 39 haftasinda karin agrisi / Hamileliğin Haftası - 39 Haftalık Gebelik | Uni Baby

Hamileligin 39 Haftasinda Karin Agrisi

hamileligin 39 haftasinda karin agrisi

Her günü “Acaba o gün bugün mü?” diyerek geçirirken artık haftaya gelmiş bulunuyorsunuz. Hamileliğinizin son zamanlarındasınız ve doğum için hazırsınız.

Gebeliğin haftası anne adaylarında ne gibi değişimler yaratıyor, bebeğiniz bu hafta ne durumda? Beslenmeden egzersizlere, hamilelik semptomlarından kontrol listesine kadar aklınıza takılan her şeyi sizler için derledik.

Haftada Bebek

haftaya geldiğinizde bebeğinizin gelişiminin hangi aşamada olduğunu merak edebilirsiniz. İşte kilosu, boyu, sistemlerinin ve duyularının gelişimi, hangi becerileri kazandığı gibi tüm sorularınızın cevapları

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Bebeğiniz bu hafta bir bal kabağı boyutuna ulaştı.

Karnınızda hiç yer kalmamış gibi hissediyor olsanız da bebeğiniz bu hafta ağırlaşmaya devam ediyor. Önceki haftaya kıyasla yaklaşık olarak gram alan miniğinizin vücudunda hala yağ depolanmakta ve kemikleri sertleşmektedir. Kilosu artarken boyunun uzaması yavaşlamış olabilir. Ultrasonda yanaklarının etlendiği görülebilir.

39 haftalık bebeğin kilosu ve boyu yaklaşık olarak aşağıda yer alan tablodaki gibi olacaktır:

Gebelik Yaşı (Hafta)Kütle (g) Uzunluk (cm)
hafta 

Bu değerler, haftasında olan bir bebeğin ortalama değerleridir. Sizin miniğiniz doktor kontrolünde daha kilolu veya zayıf, daha kısa veya uzun çıkmış olabilir. Bu gibi durumlarda endişeye kapılmamanız ve her bebeğin fiziksel gelişiminde bu tür farklılıklar olmasının normal karşılandığını unutmamanız gerekir. Bazı bebekler haftada daha iri veya daha minyon yapılı olabilirler. Bu sebeple bebeğinizin boy ve kilosunu kıyaslamamalı ve bu tablonun genel değerlerden oluştuğunu bilmelisiniz. Yine de aklınıza takılan bir soru olursa doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

39 Haftalık Bebekte Sistemlerin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Gebeliğin haftası ile dünyaya gelmek için son hazırlıklarını sürdüren bebeğinizin sistemlerinin ve organlarının büyük çoğunluğu plasenta olmaksızın kendi başına çalışmayı sürdürebilecek şekilde gelişim gösterir. Sadece kazanılacak son birkaç beceri kalmıştır, bu sebeple doğum için haftaya kadar beklenmesi uygundur ve bir sakınca içermez.

O halde 39 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi hangi aşamada, inceleyelim.

Sinir sistemi, bebeklerde doğduktan sonra da gelişmeye devam eden sistemlerden biridir. Bu nedenle miniğiniz yeni sinir hücreleri üretmeyi ve bu hücreler arasında bağlantı kurmayı sürdürür. Beyin hücreleri öğrenme ve kavrama yeteneğini aktifleştirmek amacıyla giderek çoğalır. Beynin anne karnındaki gelişiminden son ana kadar faydalanabilmek adına eğer doğum planlı sezaryen olarak gerçekleşecekse sezaryen için haftanın tamamlanması beklenir.

Bebeğinizin metabolizması tek başına kontrolü sağlayabilecek düzeydedir. Özellikle karaciğer gelişimi neredeyse tamamlanmıştır ve yavaş yavaş kontrolü sağlamaya başlar.

Bebeğin akciğerleri solunum yapmayı sağlayabilecek kadar gelişim göstermiştir. Ciğerler dakikada tam 40 kez nefes alıp verebilir durumdadır. 

  • Destek ve Hareket Sistemi

Miniğinizin kasları güçlenmeye ve gelişmeye devam eder. Vücudunda yer alan uzun kemiklerin ortaları giderek daha fazla sertleşir ve kemiksi yapısını kazanır. Fakat parmaklarındaki kemikler hala kıkırdak yapıdadır. Doğduğunda vücudunda ortalama adet kemik bulunacaktır.

Karaciğer ve safra atıkları ile ince lanugo tüyleri kalın bağırsaklarda depolanarak mekonyumu oluşturmaya devam eder. Bebeğiniz hala amniyon sıvısını yutmakta ve böbrek gelişimini sürdürmektedir.

Testisleri skrotuma (Testis torbası) inmeyen erkek bebeklerin üreme organları son halini almaya başlar.

Bebeğiniz, göbek kordonu aracılığı ile plasentadaki antikorları kendi bünyesine katmaya ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye devam eder. Bu sayede en az 6 ay süre ile kendini dış dünyadaki mikroplardan koruyabilir durumda olacaktır.

39 Haftalık Bebek Hareketleri

Anne adayları son haftalarda doğum için her an tetikte beklerken bebeklerinin her hareketini de daha bir özenle dinlemeye başlarlar. Fakat 39 haftalık bebek hareketleri diğer haftalara göre oldukça azalmış durumdadır. Bu durumun oluşmasında birçok sebep vardır. Bebeğin başı doğum öncesi pelvise yerleşerek bebeğin hareketlerinin kısıtlanmasına yol açar. Ayrıca dünyaya gelmesine çok az bir zaman kala miniğiniz uykuya daha fazla zaman ayırmayı ve dinlenmeyi tercih edebilir. Yine de eski hızlı dönüşler ve tekmeler yerine bebeğin hafif vurma hareketleri, el, kol ve ayaklarının hatta parmaklarının hareketi hissedilebilir.

39 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Geçtiğimiz günlerde duyu organlarına yeni beceriler katan miniğiniz, bu hafta neredeyse tüm duyu organlarını aktif kullanabilecek durumdadır.

39 haftalık bebeğin gelişimi duyu organları söz konusu olduğunda hangi aşamadadır, işte adım adım küçüğünüzün bu hafta öğrendikleri…

Bu hafta bebeğinizin göz gelişimi büyük ölçüde tamamlanmıştır. Odaklanma ve göz renginin kesinleşmesi doğumdan sonra gerçekleşir.

Bebeğiniz anne karnında tüm sesleri duyabilir ve tepki verebilir. Özellikle anne ve babasının sesine oldukça aşinadır. Dünyaya geldikten sonra sizin veya eşinizin sesini duyduğunda tanıyarak sakinleşebilir. 

Gebeliğin haftası miniğiniz hala emme pratiği yapmayı sürdürür. Dilini ve ağzını beslenmeyi sağlayabilecek derecede kullanmayı öğrenir. Tatma alma reseptörleri olgunlaşır.

Deneyimleme fırsatı olmamasına rağmen koku alma yeteneği de gelişmiş durumdadır.

Bu hafta yavrunuzun derisinin rengi, deri altının giderek daha fazla yağ depolaması sayesinde pembeden beyazımsı gri veya beyaza dönmeye başlar. Doğum sonrasında akciğerlerinin solunum yapmaya başlaması ile oksijenlenme artacak ve beyazımsı ten rengi normal ten rengine dönecektir.

Verniks Kazeoza tabakası büyük ölçüde yok olmuştur. Buna rağmen kalan verniks kalıntıları doğum sonrası bebeğin vücut ısısını korumasına yardımcı olur.

Lanugo tüylerinin çoğu dökülmüştür.

Haftada Bebeğin Pozisyonu

Bu haftaya gelindiğinde doktorunuzun sıklaşan muayenelerde düzenli olarak kontrol ettiği ve sizin de merak ettiğiniz konulardan biri, bebeğin aldığı son pozisyondur. Miniğinizin bu günlerden itibaren karındaki duruşu oldukça önemlidir. Çünkü aldığı konum, doğum şekline karar verirken ve doğumun başlama zamanına dair önemli bilgiler verecektir.

39 haftalık bebeğin pozisyonu genellikle şu şekildedir;

  • Büyük olasılıkla baş aşağı dönmüştür.
  • Başı pelvise yerleşmiş durumdadır.
  • Yüzü anne adayının omurgasına dönük şekildedir.

Bebeğin bu duruşu, normal (Vajinal) doğumun gerçekleşmesi için gereklidir. Fakat her anne adayı için bu haftalarda bu pozisyon gerçekleşmemiş olabilir. Bazı bebekler oturur pozisyonda yani makat geliş olabilir ve daha sonraki günlerde doğum pozisyonunu alabilir. 

39 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Tüm hamileliğiniz boyunca merakla beklediğiniz o mucizevi doğum anına sayılı günler kalmışken bebeğinizin kaç aylık olduğunu merak edebilirsiniz.

Peki son düzlüğe girerken 39 hafta kaç aydır?

hafta, hamilelikte 9. ayda olduğunuzu gösterir. Dilerseniz basit bir hesaplama ile kaç aylık olduğunuzu kendiniz hesaplayabilirsiniz.

39 hafta= 39&#;7 = günlük 

/30= 9 ay 3 gün

Bu hesaba göre gebeliğinizde 9. ayı tamamladınız. Dolu dolu 9 aylık gebesiniz ve doğuma son bir haftanız kaldı.

39 Haftalık Gebelikte Anne

Birçok anne adayı, doğumu takip eden son birkaç hafta içerisinde fiziksel semptomlarda artış yaşar. Vücudun kendini doğuma hazırlıyor oluşu, birtakım şikâyetleri beraberinde getirebilir.

39 haftalık gebe iseniz bu hafta sizi neler bekliyor, nelere hazırlıklı olmalısınız, merak ettiklerinizi birlikte inceleyelim.

Bedeninde Neler Oluyor?

  • İshal: Bu hafta yeni bir belirti olarak bağırsak hareketlerinde artış veya ishal görülebilir. Bebeğin doğum kanalına inmesi ile bağırsaklardaki baskı ve dışkılama gereksinimi artar. Ayrıca doğumu başlatan bazı hormonlar bağırsaklarda gevşemeye sebep olabilir. Bu nedenle ishal görülmesi aynı zamanda doğumun yaklaştığının da habercisi olarak kabul edilir.
  • Karnın aşağı inmesi: Doğum anı yaklaşırken 30 haftalık bebek doğum kanalına inerek bu evrenin ilk adımını başlatıseafoodplus.info rahim kanalına doğru ilerlerken karşıdan bakıldığında karnınızın aşağıya doğru sarktığı fark edilebilir haftalık gebelikte bu semptom da aynı ishal gibi doğumun başlama belirtileri arasındadır.
  • Ödem: Bebeğiniz doğum kanalına inmeye başladığı için vücudun alt bölgelerindeki dolaşım zayıflayarak dokular arasında sıvı birikimine yol açar. Ağırlaşan vücudun daha uzun süreler ile hareketsiz kalması da bu duruma eklenerek vücuttaki ödemin artmasına yol açabilir.
  • Braxton Hicks kasılmaları ve ritmik kasılmalar: haftada yalancı kasılmalar devam eder, fakat sayısında artış gerçekleşmiş olabilir. Ayrıca her dakikada bir gelen düzenli sancılar, dinlenerek geçmeyen ve giderek şiddeti artan kasılmalar da yaşanabilir.
  • Hemoroid: Bebeğin annenin anüs bölgesine baskı uygulaması, hemoroid sorununu tetikleyen bir etkendir. Kabızlık şikâyetinin artması ile bu bölgedeki damarlarda zorlanma ve kanama oluşabilir.
  • Pelvik ağrı: Pelvise yapılan baskının artması ile bu bölgede keskin ağrılar hissetmeye başlanabilir. Bu ağrı genellikle rahatsızlık hissi veren kramp benzeri bir ağrı olarak ortaya çıkar.

Yalancı Kasılma mı Doğum Sancısı mı? 

Anne adayları özellikle ilk gebeliklerini yaşıyorlarsa doğumun başladığını nasıl anlayacaklarını merak ederler. Bu süreçte yalancı sancılar ve gerçek sancılar birbirine karıştırılabilir ve hamilelerin zamanlı zamansız hastaneye taşınmasına yol açabilir. 

Braxton Hicks olarak da bilinen yalancı doğum sancıları, doğuma hazırlık sancılarıdır. Düzensiz aralıklarla gelirler. Pozisyon değiştirdiğiniz veya dinlendiğiniz zaman kendiliğinden geçebilirler.

Gerçek doğum sancıları ise daha düzenli aralıklarla gerçekleşir. İki sancı arasındaki süre giderek kısalırken kasılmaların şiddeti de giderek artış gösterir. Başlangıçta dakikada bir gelen ve saniye süren kasılmalar, şiddeti arttıkça 5 dakikada bir veya 10 dakikada 3 kez gelen ve her biri yaklaşık 1 dakika süren sancılara dönüşürler. Ayrıca gerçek sancılar, karın bölgesinde başlayıp sırt bölgesine veya sırt bölgesinde başlayıp karın bölgesine doğru yayılır.

Yalancı doğum belirtileriyle ilgili daha ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz: seafoodplus.info

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları

Büyüyen karın, ağırlaşan ve pelvise baskı yapan bebek, gevşeyen kaslar, değişen denge merkezi, tüm bunlara bağlı olarak gelişen ağrılar, ödem, uykusuzluk derken tam da doğum ve sonrası için enerji toplamanızın gerektiği bu süreçte oldukça zorlanabilirsiniz. Yine de sadece bebeğinizi kucağınıza almak için çok kısa bir süreniz kaldığını düşünerek kendinizi dinlendirmeye çalışın.

39 haftalık hamilelikte anne için pratik tavsiyeler şunlardır;

  • Ağırlaşan vücudunuzu taşımakta dahi zorlanırken sizi yorma ihtimali olan her türlü fiziksel aktiviteden kaçının. 
  • Uzun süre ayakta durmayın ve ara ara ayaklarınızın altına bir yükselti koyarak uzanıp dinlenin.
  • Bel ve sırt ağrılarınız için masaj yaptırın.
  • Son günlerde artan vücut ısınızı düşürmek ve kaslar rahatlatmak amacıyla ılık duş alın. Duştan çıkmadan önce ayaklarınıza ve bacaklarınıza soğuk su tutup kan dolaşımını hızlandırın.
  • Dokular arasında biriken ödemi gidermek amacıyla bol bol su için ve sıvı tüketin.
  • Karnınız çok büyümüş olsa bile gün içerisinde tamamen hareketsiz kalmamaya özen gösterin. Yapabiliyorsanız vücudu ve eklemleri esnetme hareketleri uygulayın.
  • Hemoroid sorununa karşı önleminizi alarak kendinize uygun bir beslenme içeriği hazırlayın. Gün içerisinde taze sebze ve meyvelere, lif içeriği zengin besinlere öğünlerinizde bol bol yer verin.

Kaç Kilo Almalısın?

Son haftalara girerken birçok gebenin kilo alma hızında azalma başlar. Bebeğiniz yağ depolamayı sürdürse de sizin kilo alma hızınız sabit kalmış olabilir.

39 haftalık gebelik için doktorların öngördüğü kilo aralığı 13,,5 kg şeklindedir. Ancak bu değerler her hamile için farklılık gösterebilmektedir. Bazı anneler daha az bazı anneler de çeşitli faktörlere bağlı olarak daha fazla kilo alabilirler. Gebelik diyabeti, ödem veya genetik yatkınlık kilo almanızda etkili olabilir. 

Beslenme Önerileri

Stres ve yorgunluk bu günlerde beslenme şeklinizi değiştirebilir. Kendinizi daha iştahsız hissetseniz de hem bebeğinizin hem de sizin enerji ihtiyacınız hala oldukça yüksektir. Bu durumu göz önüne alarak beslenmenize ve aldığınız vitamin minerallere dikkat etmeniz gerekir.

39 haftalık gebelikte beslenme için öneriler şunlardır;

  • Midenizi birden şişirip rahatsız hissetmemek için küçük porsiyonlar ile beslenin. Sık aralıklar ile ve azar azar yemek, şişkinlik hissini azaltacaktır.
  • Bebeğinizin kemikleri her geçen gün sertleşmeye devam ederken artan kalsiyum ihtiyacını karşılayın ve her gün süt ve süt ürünleri tüketmeye özen gösterin.
  • Günde en az 2, litre su tüketin.
  • Şeker içeriği yüksek ve yüksek kalorili besinleri tüketmeyin veya kontrollü tüketin.
  • Doğum sonrası miniğinizi emzirmeyi planlıyorsanız anne sütü üretimini destekleyen besinleri tüketmeye başlayın. (Tam tahıllı gıdalar, kuru meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, hurma, incir, rezene çayı, havuç, yulaf gibi.)

Egzersiz Önerileri

Hareket edebilmek gebeliğin sonlarına gelindiğinde pek mümkün olmasa da özellikle normal doğum planlayan anne adaylarının pelvik kaslarını doğuma hazırlamaları hem doğumun gerçekleşmesinde hem de sonrasındaki toparlanma ve iyileşme süreci üzerinde oldukça etkilidir. Epizyotomi olarak adlandırılan, doğum esnasında meydana gelebilecek kontrolsüz yırtılmaların önüne geçebilmek amacıyla uygulanan vajinal kesiye gerek duyulmama için bu bölgedeki kasları çalıştıran egzersizler hamileler için çok faydalıdır.

39 haftalık gebelik egzersizleri ve yapılabilecek fiziksel aktiviteler olarak şu seçenekleri değerlendirebilirsiniz:

  • Hamile pilatesi
  • Yarım saati aşmayacak hafif yürüyüşler
  • Nefes egzersizleri ve meditasyon
  • Kegel egzersizleri
  • Hamile yogası
  • Doğumu kolaylaştırıcı esneme hareketleri

Doğum Belirtileri makalemize buradan ulaşabilirsiniz: seafoodplus.info

Hafta Gebelikte Kontrol Listesi

Hamileliğin haftası içinyapmanız gerekenleri şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Stresliyseniz veya doğum korkusu yaşıyorsanız doğum öncesi bir uzmandan destek alın ve doğuma bilinçli girin.
  • Hala yapmadıysanız bebeğinizin kıyafetlerini yıkayıp ütüleyip yerleştirin.
  • Emzirme ve yenidoğan bakımı ile ilgili kitaplar okuyup bilgi edinin.
  • Uzun seyahatlerden kaçının ve mümkün olduğu kadar doğum yapacağınız hastanenize yakın olun.

Gebeliğin haftası dinlenebileceğiniz kadar dinlenmeye çalışın. Hem kendiniz hem de bebeğiniz için enerji depolayın.

İşte yenidoğan bebek bakım kılavuzunuz: seafoodplus.info

 

gebeliktehafta

hafta-gebelik-hakkinda-hersey

Bahçeci Sağlık Grubu

Adım Adım Gebelik: Hamilelikte Hafta

Gebelikte 39 hafta, bebeğin beyin gelişiminin hız kazandığı dönemdir. Doğumun her an yaşanabileceği bu hafta içinde bebek, anne karnından çıktığında dış dünyaya uyum sağlayabilmek, vücut ısısını dengeleyebilmek ve üşümemek için bolca yağ depolamaya devam eder. Yaklaşık olarak bir karpuz büyüklüğüne ulaşan bebeğin, anne karnında hareket edeceği pek fazla alan kalmadığı için hareketleri kısıtlanmış durumdadır. Bu yüzden anne adayları gebelikte 39 hafta içinde bebeğin eskisi kadar hareketli olmadığını düşünebilir. Kasları güçlenen bebeğin hareketleri nadiren hissedilse de yaptığı hareketler, anne karnının dışından görülebilecek düzeydedir. Bu dönemde anne adayı, genellikle kendisini yorgun hisseder. Aşırı duygusallaşan anne adayı, 39 haftalık gebelik kontrolüne gittiğinde bebeğinin baş aşağı duruş pozisyonu ya da farklı bir deyişle doğum pozisyonunda olduğunu görebilir. Bebeğin doğum pozisyonu almasına bağlı olarak rahatlayan mide ve akciğerler sayesinde, annenin nefes açlığı hissi ve sindirim sistemi problemleri ortadan kalkar. Ancak bebeğin kafasının, annenin pelvis kemikleri arasında bulunmasına bağlı olarak idrar torbası sıkışır. Bu da anne adayının idrara çıkma ihtiyacının sıklaşmasına yol açar. Anne adayı bazı gecelerde tuvalete gitmekten uyku uyuyamaz hale gelebilir. Bu durumda su tüketimi kesinlikle azaltılmamalı, bunun yerine günlük su tüketiminin büyük bölümü gün içine yayılmalı, yatmaya yakın saatlerde su tüketimi sınırlandırılmalıdır. haftada doğum yapanlar, bebekleri dış dünyaya adapte olabilecek kadar geliştiğinden, onu rahatlıkla kucaklarına alabilir.

39 Haftalık Gebelik

Hamilelikte 39 hafta, bebeğin pembe cildinin beyazlaşmaya başladığı dönemdir. Bunun sebebi, deri katmanlarının gelişimini sürdürmesi ve bebeğin doğduktan sonra vücut ısısını kontrol altında tutabilmek için yağ depolamaya devem etmesidir. Anne karnındaki bebeğin alanının daralmasına bağlı olarak bebeğin hareketleri azalabilir. Ancak anne adayının, 39 haftalık bebek hareketlerini dikkatle takip etmesi önemlidir. Bebeğin hareketlerinde ciddi seviyede azalma ya da tamamen hareketsizlik hissedilmesi durumunda derhal doktora haber verilmelidir. 39 hafta hamilelik döneminde anne adayı, aşırı duygusaldır. Doğum endişesine bağlı olarak tuhaf ya da korkunç rüyalar görebilir. Kendisini sürekli olarak yorgun ve halsiz hissedebilir. Bebeğin pozisyonuna bağlı olarak anne adayı, pelvik bölgesinde baskı hissedebilir. Aynı şekilde bebeğin son derece aşağıda konumlanması nedeniyle, kasık ağrısı da yaygın olarak görülür. Bebek, hareket ettikçe bölgede bulunan sinirler etkilenir ve anne adayı anlık olarak elektrik çarpmış gibi hissedebilir. Doğumun yaklaştığı ve artık her an gerçekleşebileceği bu dönemde anne adayı, doğum belirtilerine dikkat etmelidir. Bu dönemde anne adayları tarafından merak edilenlerin başında, 39 haftalık gebelik doğum belirtileri yer alır.

39 Haftalık Gebelikte Doğum Belirtileri Nelerdir?

Hareket edildiğinde azalmayan kasılma ve sancı varlığı en önemli doğum belirtilerindendir. Rahim boynunda yer alan kılcal damarların çatlamasına bağlı olarak anne adayı, iç çamaşırında lekelenme ya da kan görebilir. Ayrıca su ve nişan gelmesi de doğum belirtileri arasındadır. Bu gibi belirtilerin varlığında hekime haber verilip, hemen hastaneye gidilmelidir. Rahmin kasılmasına bağlı olarak kramp girmesi ya da sancı hissedilmesi de son derece olağandır. Bu kasılmalar, Braxton Hicks kasılmaları olarak tanımlanan yalancı kasılma olabileceği gibi, doğumun habercisi olan gerçek kasılmalar da olabilir. Bu yüzden sancıların yürüyüşle ya da pozisyon değiştirildiğinde azalıp azalmadığının kontrol edilmesi gerekir. Farklı bir deyişle yalancı sancılar hareketle birlikte azalabilir ya da tamamen geçebilirken gerçek doğum sancısı, pozisyon değişimiyle ya da hareketle azalmaz. Aksine doğum sancısı düzenlidir ve gittikçe şiddetlenir.

Gebelikte 39, haftada sümüksü akıntı gelmesi de doğumun başlamak üzere olduğunun belirtilerindendir. Halk arasında nişan gelmesi olarak da bilinen bu durum, rahim ağzında bulunan ve bebeği dışarıdan gelen enfeksiyonlara karşı koruyan, bir tür tıkaç vazifesi gören sümüksü yapının yumuşaması ve vajinadan çıkmaya başlamasıyla oluşur. Buna bağlı olarak 39 haftalık gebelikte akıntı görülebilir. Nişan gelmesi durumunda paniğe kapılınmamalı ve hekime haber verilmelidir. Bu dönemde merak edilen bir diğer soru da, 39 haftalık bebek kaç kilo olur? şeklindedir.

39 Haftalık Bebek Kilosu &#; Boyu

39 haftalık bebek kilosu, anne adaylarının bu dönemde endişelendiği bir diğer konudur. 39 haftalık gebelik bebek kilosu 3 ila 3,5 kg. kadardır. Boyu ise yaklaşık olarak 48 ila 53 cm. aralığındadır. Bebeğin kilosu ve boyunun bu değerlerde bulunmaması bebeğin az ya da çok geliştiği anlamına gelmez. Bebeğin gelişimi, haftalık kontroller sırasında hekim tarafından düzenli olarak takip edilir ve bebek gelişim skalası üzerinden değerlendirilir.

39 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

Gebeliğin son dönemlerinden biri olan haftada, anne adaylarının merak ettiği bir diğer soru da &#;39 hafta gebelik kaç aylıktır?&#; şeklindedir. haftanın ilk günü itibariyle bebek tam olarak günlüktür. Farklı bir deyişle, anne adayı 9 ay 3 günlük hamiledir. &#;39 hafta kaç ay?&#; sorusu bu şekilde yanıtlanabilir.

39 Haftalık Gebelikte Sancı Olur mu?

39 haftalık gebelikte sancı olmaması, anne adaylarının endişelenmesine yol açsa da bu korkulacak bir durum değildir. Gebeliğin haftayı aşması, fetüste yolunda gitmeyen bir durum olması, bebekte gelişim geriliği gibi durumlarda doğum, suni sancıyla gerçekleştirilebilir. Suni sancı, vajinaya rahim ağzının yumuşamasını sağlayan ilaç koyulması ve rahim kasılmalarını başlatan hormonların anne adayına verilmesi gibi farklı yöntemlerle yapılabilir.

39 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri

39 haftada bebek hareketleri farklılık gösterebilir. Çoğunlukla anne karnında yeterli alan olmadığı için bebeğin hareketleri azalır. Ancak bazı anne adayları, &#;39 haftalık gebelikte bebek çok hareketli&#; şeklinde ifadelerde bulunabilir. Genel olarak bebeğin, eskiye kıyasla daha az hareketli olması beklenir. Ancak bebeğin hiç hareket etmiyor olması durumunda hekime haber verilmelidir. Bebeğin çok hareketli olması durumunda ise hekim, anne adayının bu hareketliliği takip etmesini, not almasını ve belirli aralıklarla kendisine haber vermesini isteyebilir.

39 Haftalık Gebelikte Akıntı Olur mu?

Gebelik sırasında bir miktar mukus, rahim ağzını kapatarak bakterilerin rahime girişini engeller. Nişan olarak tanımlanan bu mukus yapısı bebeği, dış ortamdan gelecek bakterilere karşı korur. Doğumun yaklaşmasıyla birlikte rahim ağzı yavaş yavaş açılmaya başlar. Açılmaya bağlı olarak nişan gelmesi olarak bilinen durum yaşanır. Farklı bir deyişle servikal mukus, sızıntı şeklinde ya da birden düşebilir. Bu durum bazen doğumun başladığının bir göstergesi olsa da her anne adayında görülmeyebilir. İlk kez doğum yapacak olan anne adaylarında nişan gelmesi, doğumdan günler önce olabilir. Vajinal akıntı normal kıvamından daha sulu ise, bu durum amniyotik kesenin yırtıldığının habercisi olabilir. Birkaç saat içinde doğumun başlayacağını gösteren bu durumda hekime haber verilmeli ve hastaneye gidilmelidir.

39 Haftalık Gebelikte Anne Karnının Sertleşmesi

39 haftalık gebelikte karın sertleşmesi pek çok farklı durumdan ötürü gerçekleşebilir. Braxton Hicks kasılmaları ve kabızlık, karın sertliğine yol açan etkenler arasında yer alır. 1 saat içinde dört kereden fazla kasılma olması, karın sertliğinin giderek artması, sertleşmeye bağlı olarak nefes alamama gibi şikayetlerin varlığında, bu durum hekime bildirilmelidir. Gebeliğin bu döneminde anne adayları sıklıkla &#;39 hafta 5 günlük hamileyim doğum ne zaman?&#; gibi sorular sormaya başlar. Doğumun ne zaman başlayacağı tam olarak bilinmese de, anne adayının doğum belirtilerini takip etmesi önemlidir.

39 Haftalık Hamilelikte Doğum Belirtileri Nelerdir?

Doğum belirtileri, hareketle azalmayan, düzenli ve şiddeti sürekli artan sancı, damlama ya da akma şeklinde su gelmesi ve nişan gelmesi olarak sıralanabilir. Bu gibi belirtilerin varlığında hekime haber verilmeli ve hastaneye gidilmelidir.

Hamilelikte İshal Neden Olur, Nasıl Ge&#;er? Gebelikte Karın Ağrısı Normal Mi?

 Hamilelikte İshal Neden Olur, Nasıl Geçer?

 Günde iki kereden fazla yumuşak kıvamlı ya da sulu dışkılama halinde ishalin varlığından söz edilebilir. Hamilelerde hormonal değişiklikler nedeniyle ishal şikayetine sık rastlanır.

 Bazen ishale karın ağrısı, mide bulantısı, ateş ve kusma da eşlik edebilir. Böyle durumlarda besin zehirlenmesi ihtimali de akla gelir. Doktor muayenesi ve gaita tahlili ile ishalin gerçek sebebi öğrenilebilir. Tek başına ishal hamilelik döneminde normal kabul edilebilir ancak yanı sıra başka şikayetlerin varlığı halinde tıbbi yardım alınması önerilir.

 Virüs, bakteriler, mide üşütmesi bağırsak parazitleri parazitleri de ishalin sebebi olabilir. Her sebep için öncelikle doktor tarafından doğru teşhis konulmalı ve uygun tedavi uygulanmalıdır. İki ya da üç günden fazla süren ishallerde doktora görünmek gerektiği söylenebilir. Bazen ishalin sebebi hamilelik döneminde kullanılan vitamin ve diğer takviyeler olabilir. Böyle durumlarda doktorun ilaç alımı konusunda yapacağı bir düzenleme ile şikayetler son bulur.

 Hamilelikte anne ve bebeğin sağlığı , bebeğin normal gelişimi için beslenme düzeni çok önemlidir. Doğal, sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda titiz davranılmalıdır. Doğru beslenme ile bağırsak düzensizliklerinin önüne geçilebilir. İshal şikayeti olduğu zamanlarda haşlanmış patates, pirinç lapası, muz ve havuç gibi yiyecekler tüketilebilir.

 Ayrıca vücut su kaybettiği ishal dönemlerinde su ve sağlıklı sıvı gıdalar tüketilmelidir. Böylece kaybedilen su yerine konarak anne ve bebek sağlığına fayda sağlanır.

 Özellikle gebeliğin ilk ve son aylarında sık görülen ishal şikayetleri bebeğin sağlığı açısından endişe uyandırır. Ancak ishal tek başına bebeğe zarar verecek bir problem değildir.

 Gebelikte Karın Ağrısı Normal mi?

 Gebelik döneminde karın, kasık, bel gibi bölgelerde ağrı yaşanabilir. Rahim bölgesinin büyüyüp diğer organlara baskı yapması, ağrıya neden olabilir. Dolayısıyla gebelik dönemindeki karın ağrıları nedeniyle paniğe kapılmamak gerekir. Sadece dinlenmeye özen gösterilmesi gerekebilir.

 Diğer taraftan karın ağrıları bazen düşük, erken doğum ya da benzeri problemlerin habercisi de olabilir. Özellikle karın ağrısıyla beraber kanama ya da koyu renkli akıntı olması, ateş, kusma, el ve ayaklarda ani ödem gibi problemler varsa doktora görünmekte fayda olacaktır. Panik yapılmadan doktor muayenesi ile sebebin öğrenilmesi gerekir.

 Hamilelikte İshal Şikayetleri İçin Ne Yapılmalı?

 Hamilelik dönemindeki ishal şikayetleri çoğunlukla endişelendirmeyi gerektirmeyecek kadar normaldir. İshale iyi gelecek gıdaların olduğu diyetler uygulamakla yetinilebilir. Zaten çoğunlukla bir-iki gün içinde ishal geçer. Beslenme düzenine dikkat etmek, kızartma gibi ağır yiyeceklerden uzak durmak, lifli gıdaları bir süre tüketmemek de ishale çözüm olabilir.

 Antibiyotik kullanma konusunda temkinli olunmalıdır. İshal yanında başka şikayetler varsa ve tahlillerde önemli bir enfeksiyon olduğu ortaya çıkmışsa doktor tavsiyesine uygun şekilde ilaç kullanılmalıdır.

 Papatya çayının ishale iyi geldiği bilinir. Bu nedenle papatya çayı da içilebilir. Diğer yandan hamilelik döneminde bitki çaylarının kullanımı konusunda doktora danışmak gerektiği unutulmamalıdır. Çünkü bitki çaylarının faydaları yanında özellikle hamilelik dönemi için olumsuz yan etkileri de olabilir.

 Vücuttaki sıvı kaybı tansiyonu düşürebilir. Bu nedenle mutlaka bol bol sıvı alınmalıdır. Bebeğin gelişimi için de yeterli sıvı alınması önemlidir.

Belki henüz doğum tarihiniz yaklaşmadan doğum şeklinizi belirlediniz belki de yalnızca akışa, bebeğinize bıraktınızPeki ya sabırsızlıkla beklenen an kendini gösterdiğinde hangi işaretin ne anlama geldiğini biliyor musunuz?

Hangi sancının gerçek hangisinin yalancı olduğunu karıştırmaktan endişe ediyorsanız uzmanımız gerçek doğum sancılarındaki kasılmaların düzenli ve öngörülebilir bir şekilde olduğunu belirtiyor.

Normalde gebelik 9 ay 10 gün yani 40 hafta süren bir süreçtir. Bebek büyüdükçe annenin diyaframı üzerindeki baskı artar ve anne daha zor nefes almaya başlar. Doğum yaklaştığında ise haftada bebek doğum kanalına doğru ilerler. Bu yer değişiminin diyaframdaki baskıyı azaltacağını ve annenin doğuma yaklaştıkça bir rahatlama hissedip, daha kolay nefes almaya başlayacağını söyleyen Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı  doğumun başlamasına dair diğer noktaları da  paylaşıyor.

 

Düzensiz Sancılar Düzenli Gelmeye Başlıyor

Normalde rahim ağzını kapatan bir mukus tıkacı vardır Doğum başladığında en erken rahim ağzının yumuşamasına bağlı olarak bu mukus tıkacı düşer. Annede. Halk arasında nişan gelmesi olarak adlandırılan bir akıntı meydana gelir.

Doğum yaklaştıkça annede küçük ve düzensiz olan sancılar düzenli ve seyrek olarak gelmeye başlar. Normal doğum belirtileri içinde en çok bilinen bu sancılar 35 haftadan itibaren başlarlar. Gün içerisinde kısa süreli şekilde görülebilir Braxton-Hicks kasılmalar denir. Bu kasılmalar, doğum yandaştıksa şiddetlenir ve sancı süreleri uzan

Her zaman sancı olmasa da, en çok bilinen doğum bilirlerinden birisi de su gelmesi olarak adlandırılan aşama yaşamı'. Kasılmalar neticesinde yırtılan kese içinde bulunan su annenin vücudu tarafından dışarı atılır. Oturduğu yerde göllenme veya idrar kaçırmış gibi ılık bir su bacaklardan akar Bazen sancılar başlamadan kese delinebilir ve sürekli bir sıkıldık da olabilir. Buna da dikkat etmek gerekir.

Doğurmak üzere olduğunuzun en büyük işareti düzenle rahim kasılmamanın başlamasıdır. Başlangıçta bu erken kasılmalar menstruel kramp ya da bel ağrısı gibi hissedir 20 da 30 dakika aralıklarla gerçekleşir. Ağrı ya da kramp giderek daha şiddetlenir ve daha uzun sürer. Kasılmalar da daha sıklaşır ve üç ila beş dakikada bir olmaya başlar. İşte düzenle sancılar başlamışsa bebeğiniz geliyor demektir:

Bir diğer işaret de bebeğin kafasının doğum kanalına inmesi ile güçlü tuvalete çıkma hissi gelmesidir. Bu belirti varsa doğum yaklaşmış demektir. Özellikle üst karın ve diafram-mide hizasında bebeğin aşağı inmesine bağlı bir rahatlama olur. Bu doğumun yaklaştığının bir işaretidir.

Ve Hastane Vakti

Nişan gelmesi veya rahim ağzının açılması sırasında adet kanı kadar bir kanama olabilir. Daha fazla kanama olduğunda çok ivedilikle gidilmesi gerekir_ Su gelmesi aksi ispat edilene kadar her zaman hastaneye gidilmesini gerektirir.

İlk doğumlarda genelde sancılar dakikada gelene kadar her şey yolunda ise evde çekilebilir. Ama sancılar daha sıklaşırsa bulunduğunuz şehrin trafik yoğunluğunu da dikkate alarak hareket etmek ve belki de 30 dakikada bir gelince ve trafiğin yoğun olduğu saatlerde iseniz erken girmeniz iyi olabilir. İkinci doğum veya sonraki doğumlar ilkin göre çok daha hızlı olduğundan, sancılar düzenli olmaya başladığımda hemen gitmekte fayda vardır. Daha önce sezaryen olunmuşsa veya rahimden fazla sayıda miyom alınmışsa da sancılar oluşmaya başlarken gitmek gerekir. Gebelik 37 haftadan daha önceyse ve sancılar başladıysa ve plasenta denilen bebeğin eşinin rahim duvarına yapışıldığından şüpheleniyorsa hekim de uyarılarak hemen gidilmelidir.

 

Anneler, Sakinliğinizi Koruyun

Öncelikle sakin ve huzurlu olmalı ve tehlike işaretine (kanama-şiddetli ve daimi ağrı ve su gelmesi) bakmalıdır. Bunlar yoksa telaş etmeden sükûnetle hareket etmek ve hekimini veya aramalıdır. Daha önce hazırladığı bebek ve doğum eşyaların' alıp dikkatli bir şekilde, gitmelidir Sancı başladığı zaman eğer ciddi bir katlama veya çok şiddetli ağrı yoksa hastaneye ulaşmak için ambulansa gerek yoktur.

 

Hangisi Gerçek Hangisi Yalancı Sancı?

Yalancı sancılar gerçek sancılar ile çok karıştırılır. Gerçek doğum sancısında kasılmalar düzenlidir ve öngörülebilir bir şekildedir. Kasılmalar gittikçe daha sık, daha uzun ve daha güçlü olur. Her kasılma önce sırtın alt kısmında hissedilir sonra on ve alt kısımlar ve kasığa yayılır. Yürüme-yatma veya pozisyon değişikliği kasılmalarda azalma veya durmaya yol açmaz. Kan gelebilir. Membran yırtılması olabilir. Yalancı sancılarda bunlar olmaz. İdrar kaçırma sıklıkla su gelmesi ile karıştırılabilir. İdrar kaçırma tek seferliktir ama su sürekli akar. İdrarda az su gelmesinde büyük miktarda sıvı boşalır. 

Sorularınız için tıklayabilirsiniz


 Kullanıcılar bunları da aradı:

 

Yayın Tarihi : 01/09/

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir