adet yeni bitti ilişkiye girdim kan geldi / Kızlık Zarı Kanı İle Normal Kan Arasındaki Fark

Adet Yeni Bitti Ilişkiye Girdim Kan Geldi

adet yeni bitti ilişkiye girdim kan geldi

Cinsel İlişki Sonrası Kanama Neden Olur?

Eğer ilk cinsel ilişkiniz değilse cinsel ilişki sonrasında kanama olması beklenmez. İlk cinsel deneyimde vajinaya giriş ile birlikte kızlık zarında yırtılma ile sonraki birkaç gün de devam edebilecek az bir miktar kanama görülmesi normaldir.

Ama ilk cinsel ilişkinin üzerinden çokca zaman geçmiş ve ilişki sonrasında kanama fark ettiyseniz mutlaka bir jinekoloğa muayene olmanız gerekmektedir. Çoğu kez çok önemli bir sorun saptanmayabilir; ama bazen de çok önemli bir sorunun ilk belirtisi de olabilir. Bu yüzden miktarı ne olursa ilişki sonrası kanama mutlaka kadın doğum uzmanına muayene olmayı gerektiren bir durumdur.

Doktorunuz sizi muayene ettiğinde gerekli tetkikleri de istedikten sonra herhangi bir tedavi önermeyebileceği gibi, ilaç tedavisi ve hatta cerrahi tedaviler de önerebilir.

İlişki sonrası kanamaya neden olabilecek 8 etken ve tedavileri şu şekildedir;

Adet Kanaması

Bazen adet kanamasının beklenenden daha erken başlaması durumunda ya da adetin ne zaman geleceğinin takip edilmediği durumlarda ilişki sonrası bir kanama başladığında kadının olası adet dönemi olup olmayacağını hesaplaması faydalı olacaktır.

Tedavisi: Bir tedavi gerekmemektedir.

Vajinal Kuruluk ve Atrofi

Bu durum genelde menopoza bağlı östrojen eksikliğinde bazen de uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımında ya da doğumdan sonra emzirme döneminde görülebilir. Vajende cinsel ilişki sırasında kayganlığı sağlayacak salgının yetersiz salınması penisin vajinaya girişinde tahrişe neden olmasına, bu da kanamaya yol açacaktır.

Tedavisi: Cinsel ilişki sırasında kayganlaştırıcı jeller kullanılmalı, vajinal mukoza dokusunun kuvvetlenip nemliliğinin sağlanması içinse lokal östrojen veya hyaluronik asit tedavileri önerilebilmektedir.

Servisit

Rahim ağzının (serviks) enfeksiyonu ve inflamasyonu ilişki sonrasında temas kanamasına neden olabilmektedir. Servisit nedenleri,

  • a) Klamidya ve trichomoniazis gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar
  • b) Bakteriyel vajinozis ya da vajinal floranın bozulmasına bağlı serviksteki inflamatuar reaksiyonlar

Tedavisi: Etken mikroorganizmanın uygun bir antibiyotikle tedavi edilmesi ve / veya vajen florasının sağlıklı bakterilerle yenilenmesi

Cinsel İlişki Sonrası Kanama Neden Olur?

Servikal Ektropion

Servikal kanalın içini döşeyen yumuşak glandüler dokunun kanal dışından serviksin dış yüzüne genişlemesi ile oluşan bir durumdur. Aslında bir çok kadında hiç belirti vermeden ya da akıntılardan bir miktar artış yapacak şekilde bulunabilir.

Tedavisi: İlişki sonrası kanamaya ve durmayan kanlı akıntılara yol açan ektropion, halk arasında yara yakılması da denilen bu dokunun koter veya dondurma yöntemi ile yok edilmesi yöntemiyle tedavi edilebilmektedir. Muayene koşullarında yapılan bu tedavi hastanın günlük hayatında da herhangi bir kısıtlamaya yol açmaz.

Servikal Polipler

Servikal kanal veya dış yüzeyinden kaynaklanan hormonal değişiklik veya kronik inflamasyona bağlı gelişen üzüm tanesi görünümlü doku fazlalığıdır.

Tedavisi: Servikal poliplerin çoğunluğu iyi huyludur ve şikayet yaratmıyorsa tedaviye gerek yoktur; ama kanama yapıyorsa çıkarılması uygun bir tedavi olacaktır. Çıkarılan polipin mutlaka patolojik incelemeye gönderilmesi de şarttır.

Rahim Sarkması

Rahim ve rahim ağzının vajenin çıkışına doğru yer değiştirmesi serviksin dış ortamla temasına, bu da inflamasyona ve kanamaya neden olmaktadır.

Tedavisi: Hafif vakalarda Kegel egzersizi ve kilo verdirme gibi önlemler; ileri vakalarda uygun cerrahi tedaviler önerilmektedir.

Servikal Lezyonlar

Servikste bulunan doku farklılıkları iyi huylu bile olsa zaman içinde kanamaya neden olabilmektedir.

Tedavisi: Bu lezyonların ileri düzey incelenmesi için doktorunuz kolposkopi gibi tekniklere başvurabilir. Prekanseröz olmadığı anlaşıldıktan sonra dondurma ya da yakma tedavisi uygulanabilmektedir.

Serviks Kanseri

Serviks kanseri sinsi seyirli bir hastalıktır ve bazen ilişki sonrası kanama ya da kanlı akıntıya neden olmadan önce hiçbir şikayete neden olmayabilir. Serviks kanseri olan hastaların %11’i ilişki sonrası kanama tecrübe etmektedirler.

Tedavisi: Prekanseröz aşamada yakalandığında basit bir günübirlik cerrahi ile hasta dokunun vücuttan uzaklaştırılması yeterli olabilirken, kanser aşamasında radikal cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi ihtiyacı doğmaktadır.

Cinsel İlişki Sonrası Kanama Neden Olur?

Blog Yazıları

Menopoz Sonrası Kemik Erimesi

Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler

Gebelikte Beslenme

Gebelikte Cinsellik

Sezaryen Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler

Doğum Paketi Nedir? Neleri Kapsar?

Ankara Jinekolog Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kadın Doğum Uzmanı Kimdir, Neler Yapar?

Kapalı Rahim Ameliyatı

Miyom Tedavisi Ankara

Kızlık Zarı Dikimi (Himenoplasti) Ankara Fiyatları

Genital Siğil Tanı ve Tedavisi

Vajina Daraltma Ameliyatı

Labioplasti Ameliyatı

Vakumlu Kürtaj Nedir? Nasıl Uygulanır?

Normal Doğumun Faydaları ve Tercih Edilmesinin Sebepleri Nelerdir?

Zihindeki Kaygılarla Cinsellik: Vajinismus

Cinsel İlişki Sonrası Kanama Neden Olur?

Gebelik Takibi Ankara

Kürtaj Riskleri Nelerdir?

Gebeler ve Emziren Anneler için Coronovirüs (Covid) Bilgileri

Is Natural Delivery For Me?

Doğum Kontrol Hapları Hakkında Merak Ettikleriniz

Kürtaj Yasal mı?

Doğumda Ten Tene Temas Nedir?

Menopoz Sonrası Kanamalara Dikkat

İdrar Kaçırmayı Önlemek İçin 7 Basit Öneri

Tekrarlayan Can Sıkıcı Mantar Vajinitleri

Hamilelikte Bel, Sırt ve Kalça Ağrıları

Jinekolojik Muayene Hangi Yaşta ve Nasıl Olmalı?

Plastik Kullanımı Erkek Kısırlığına Yol Açıyor

Genital Bölge Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Dış Gebelik ile İlgili Merak Ettikleriniz

Spiral Benim İçin Uygun Bir Yöntem mi?

Genital Estetik, Kime ve Neden?

HPV Aşısını Yaptırmanız için 6 Neden

Genital Siğiller Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kızlık Zarı Dikimi

Sperm Kalitesini Beslenme ile Düzeltin

Ankara Kürtaj Fiyatları ve Kürtaj Yasası

Kadınlarda Kısırlığı Önleyici Beslenme Mümkün mü?

İdrar Kaçırma Ameliyatı, Tot Nedir?

Hamilelikte Kaşıntı Normal midir?

Doğal Doğuma Karar Vermeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Gebelik ve Spor

Doğal Doğum Nedir?

Düşükler Hakkında Ne Billiyorsunuz?

Normal Doğumda Sancı Kontrolü

Gebelik ve Doğum

Her kadın doğumla birlikte belli sayıda yumurta rezervine sahiptir. Ergenliğe girişle birlikte başlayan adet kanamaları ile kadın yumurtlamaya başlar. Ergenliğe giren genç kızın rahmi olası bir döllenmede oluşan embriyonun tutunabilmesi için her ay yumurtlama döneminde kalınlaşır. Eğer hamilelik meydana gelmişse embriyo kalınlaşan bu rahim içi dokusunda rahatlıkla büyümektedir. Hamileliğin oluşmadığı aylarda ise kalınlaşan bu doku pul pul dökülür, bu esnada açılan damarlardan akan kanlarla birlikte vücuttan dışarı atılır. Bir sonraki yumurtlama döneminde bu döngü yeniden yaşanır. İşte ergenlikle başlayan, menopozla biten bu dönemde sağlıklı her kadın ayda bir kez bu adet dönemini yaşamaktadır. Beyinde hipofiz bezinden ve yumurtalıklardan salgılanan hormonların etkisiyle gerçekleşen bu durum, doğal bir döngü olmakla birlikte bazı kültürlerde ve inançlarda bu dönemde kadının neleri yapıp neleri yapamayacağı konusu soru işaretleri barındırmaktadır. Bu sorulardan belki de en sık karşılaşılanı regl döneminde cinsel ilişkiye girmenin sakıncalı olup olmadığıdır. Bu konuda söylenebilecek en kesin yargı adet döneminde cinsel ilişkiye girmenin kişilere, durumlara, inançlara ve koşullara göre değişik yorumlar yapılabileceğidir. Ancak kesinlikle söylenebilecek, altı çizilecek husus, bu dönemde kadının zararlı bakterilere ve virüslere karşı daha hassas ve savunmasız olduğudur.

Adet döneminde cinsel ilişkiye girmenin sakıncaları nelerdir?

Adet döneminde kadının kanındaki östrojen seviyesi düşmektedir. Regl dönemi dışında kadının vajinasında doğal yollarla üreyen faydalı bakteriler azaldığı için laktik asit üretimi de bu paralelde azalmaktadır. Adet kanının pH değeri düşük olduğundan vajinadaki aist dengesi de bozulur. İşte tüm bu bağlamda koruyucu asitlerin azalması, vajinayı ve genital bölgeyi enfeksiyonlara karşı daha savunmasız ve hassas hale getirmektedir. Ayrıca adet kanı zararlı mikroorganizmaların üremesi ve büyümesi için çok uygun bir ortamdır. Bu kanın vücuttan atılabilmesi için genişleyen rahim ağzı da oluşan enfeksiyon ve zararlı organizmaların daha üst ve geniş alanlara yayılmasına sebep olur. Tıbbi açıdan bakıldığında enfeksiyon oluşumuna sebebiyet verebileceği için çok fazla önerilmeyen cinsel ilişki konusunda kişiler, istek ve düşünceleri doğrultusunda karar verebilmektedirler. ancak altını çizmekte fayda vardır ki regl döneminde kadının fiziksel ve ruhsal anlamda en hassas olduğu süreç olan ilk 2 gün korunarak ya da korumasız hiçbir şekilde cinsel ilişkiye girmemek en doğrusudur.

Adet döneminde cinsel ilişkiye girmek hjyenik açıdan hoş olmayabilir:

Regl döneminde kadının genital organları kanlı olacağından hem kadın hem de erkekler tarafından cinsel ilişki pek sık tercih edilmez. Ayrıca pek çok kadın adet döneminde karın ve kasık ağrıları çektiğinden ilişki ağrılı, acılı da olabilmektedir.

Adet döneminde cinsel ilişki esnasında korunmak gerekir mi?

Regl döneminde kadının genital organları mikroplara ve zararlı bakterilere karşı korumasız ve savunmasızdır. Bu sebeple bu dönemde normal zamandan çok daha fazla genital bölge temizliğine özen gösterilmesi gerekmektedir. Regl kanını dışarı atabilmek için rahim ağzı da genişlediğinden oluşabilecek bir enfeksiyon çok daha iç alanlara etki edebilmektedir. Eğer bu dönemde korumasız cinsel ilişkiye girilirse kadının genital organında oluşan zararlı mikroorganizmalar ve enfeksiyonlar erkeğe de bulaşabilmekte, bu yolla erkek de mikrop kapabilmektedir. Adet döneminde korumasız cinsel ilişkiye girildiğinde erkeğin cinsel organında bulunan, gözle görülemeyecek kadar küçük mikroplar kadında pek çok sağlık sorununa sebep olabilir. Bununla birlikte ilişki sırasında yaşanan sürtünme ve zorlamalar da enfeksiyonları daha da ileri alanlara taşıyabilir. Bu sebeple bu dönemde yaşanan cinsel ilişkide koruma şarttır. Ayrıca çok yüksek bir ihtimal olmasa da regl döneminde girilen cinsel ilişki ile gebe kalınamaması için geçerli, tıbbi bir sebep bulunamamaktadır.

Adet döneminde hamile kalmak mümkün müdür?

Kadınların gebe kalabilmeleri için yumurtlama dönemi içinde ya da yakınlarında cinsel ilişkiye girilmiş olması, erkeğin spermi ile kadının yumurtasının birleşmesi gerekmektedir. Yumurtlama döneminde döllenme olmazsa, gebelik için kalınlaşan rahim duvarı kanar, dökülür ve vücuttan atılır. İşte bu bağlamda düşünüldüğünde adet kanamalarının başlamış olması gebeliğin olmadığının bir göstergesidir. Bu süre içinde gebe kalınması pek de mümkün değildir. Ancak tıbbi açıdan imkansız da değildir. Regl döneminde korumasız cinsel ilişki sonucu gebe kalma ihtimalinin var olduğunu, çok düşük bir olasılık olduğunu söylemek mümkündür.

What's Your Reaction?

Şunlar da hoşunuza gidebilir

More From: Regl Dönemi

Newsletter

Daha fazlasından haberdar olmak ister misin?

Hadi hemen kaydol!

Next post
Kızlık Zarı Kanı İle Normal Kan Arasındaki Fark

Kızlık zarı vajinanın hemen 2 santimetre içerde bulunan ve vajinaya mikropların girmesini önleyen bir yapıdır.

Kadınlar kalıtsal olarak nasıl birbirinden farklı özellikler taşıyorsa kızlık zarı konusunda da farklılıklar görülebilir. Farklı kızlık zarı tipleri vardır.Kızlık zarının farklı tipleri olsa da bozulduğunda kanama çok büyük ihtimalle olur.

Kanamama sebebi ise çoğunlukla halk arasında esnek kızlık zarı denilen kızlık zarının oluşturan halkanın ortasındaki boşluğun geniş olması veya kızlık zarının çok ince olmasıdır. Buna duhule müsait (ilişkiye müsait) kızlık zarı da denir ve cinsel ilişkide kanamayabilir.

Fakat dediğimiz gibi çok nadir bir durumdur. Kızlık zarı kanı ile normal kan yani adet kanı arasındaki farklara gelecek olursak;

  • Kızlık zarı kanı kokusuzdur. Ama adet kanı kokuludur.
  • Kızlık zarı kanı zarın yırtıldığı yerden gelmektedir yani vajinanın içinden gelmemektedir. Ancak adet kanı vajinanın içinden gelmektedir.
  • Kızlık zarı kanı çok az miktarda ya da damla şeklindedir. Ancak adet kanı daha yoğun şekilde gelmektedir.
  • Kızlık zarı kanı çok uzun sürmemekle beraber adet kanı uzun sürmektedir.
  • Kızlık zarının rengi açık pembe şeklinde olmakla beraber adet kanı daha kırmızımsı renktedir.

Bu özellikle daha önceden de belirttiğim gibi her kadında farklılık göstermekle birlikte kanın şekli yoğunluğu miktarı yırtığın miktarına göre farklılık gösterebilir.

Kızlık zarı dikimi ana konumuzu ziyaret edebilirsiniz. →

Kızlık Zarı Kaç Saniyede Bozulur?

Kızlık zarı vajinanın 2 santimetre içerisinde bulunan yapıdır ve eğer içeriye kızlık zarına zarar verecek şekilde bir cisim girer veya cinsel ilişki yaşanırsa o dakika kanama olur. Ancak nadirde olsa bazı kızlık zarları esnek olup o an kanama yapmayabilirler. Bu gibi durumlarda çiftler endişelenmemelidirler. Akıllarına takılan bir soru var ise bu konuda uzman bir doktora danışabilirler.

Kızlık Zarı Kaç Defa Kanar?

Kızlık zarı kaç kez kanayabilir? Kadınların merak ettiği sorulardan biridir. Kızlık zarı her kadında bulunan ve genellikle vajina 2 santimetre girişindeki bir yapıdır. Kızlık zarı sadece bir kez kanar. Normal şekilde ilk cinsel ilişkide, vajinaya bir cisim girmesi ya da cerrahi olan bir müdahale gibi faktörler yüzünden zar yırtılır ve kanar.

Normal şekilde vücutta kesilen veya yırtılan bir yer zamanla tekrar kapanır ancak kızlık zarı bir kez yırtıldığı zaman bir daha kapanmaz ve o şekilde kalır. Ancak kızlık zar dikimi ile zar tamiri yapılmakta olup tekrar aynı şekilde kızlık zarı dikilerek eski şeklinin alır ve ilişki esnasında kanama meydana monash.pwız bu operasyon çok ciddi tecrübe gerektirmektedir. Konuyla ilgili detaylı bilgi akmak isterseniz kliniğimize gelerek ücretsiz şekilde yüz yüze görüşme sağlayabiliriz.

Adet Döneminde Kızlık Zarı Açılır mı?

Kızlık zarı adetliyken açılır mı? Gibi sorular mesaj olarak almaktayım. Bu konuyu açıklayacak olursak kızlık zarı normal olarak vajina girişinde olan ve içinden adet kanı ve vajina akıntıların akması için küçük bir delik bulunan bir yapıdır. Yani âdet kanaması esnasında zarda açılma filan olmaz. Çünkü adet kanı yada vajinada olan akıntılar bu delikten geçmektedir.

Kızlık Zarı Kanının Lekesi Çıkar Mı?

Kızlık zarı kanı açık pembe renginde olmakla birlikte damla şeklinde gelen ve kokusuz yapıda bulunmaktadır. Tabi ki bu her kadında farklılık gösterebilir. Kızlık zarı kanının lekesi iç çamaşırından kolaylıkla çıkabilecek yoğunlukta ve renktedir.

  1. Önceki
  2. Sonraki

Cinsel İlişki Sonrası Kanama

Cinsel ilişki sonrasındaki kanama;

Cinsel ilişki sırasında veya ilişkinin ertesi gününe kadar ortaya çıkan vajinal kanamalar, önemli hastalıkların habercisi olabilir,bu tarz bir vajinal kanama yaşadıysanız mutlaka jinekolojik muayenenizi ertelemeden yaptırın.

Cinsel ilişki sonrasındaki vajinal kanamaya yol açan sebepler nelerdir?

1-En olası neden, klamidya adını verdiğimiz mikroorganizmanın rahim ağzını enfekte etmesiyle olur, klamidya rahim ağzı enfeksiyonu olan servisit durumuna yol açar, rahim ağzı yaralarına yol açabilir, zamanında tedavi edilmezse batın içine yayılabilir ayrıca genital organlarda yapışıklık, tıkanıklık, abseler ve bunların sonucunda kısırlık ve farklı ciddi sonuçlar meydana gelebilir.
Klamidyanın dışında diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklarda seks sonrası vajinal kanama yaratıp, tedavi edilmedikleri takdir de klamidya gibi ileri komplikasyonlara da yol açabilirler.

2-Vajinitler: vajinit adını verdiğimiz vajina iltihapları etken gerek mantar ve başka olsun bu tarz enfeksiyonlar vajinanın dokusunu frajil hale getirip ilişki sırasında kanamasına yol açabilir.

3-Servikal polip: rahim ağzında bulunabilen ve çoğunlukla iyi huylu olan bir polip ilişkide kanayabilir, bu polipler genelde basit ve ağrısız bir müdahale ile çıkarılabilirler.

4-Atrofik vajinit: menapoz sonrasında östrojenin azalmasına bağlı olarak, vajinal doku kuruyup atrofiye uğrayabilir ve ilişki de kolayca kanayabilecek hale gelebilir, bu durum lokal östrojen tedavisiyle çözümlenebilir.

5-Cinsel ilişki sırasında bazen vajinada yırtılma oluşabilir ve bu da kanamaya yol açabilir.

6-Erkeğin menisinde kan olması bazen vajinal bir kanama ile karışabilir ve vajinal kanama olarak düşünülebilir.

7-Rahim ağzı yaraları: servikal erozyon olarak adlandırdığımız bu yaralar, rahim ağzını frajil hale getirip ilişki sırasında kolayca kanamasına yol açabilir.

8-Gebelikte cinsel ilişki sırasında veya sonrasında kanama olması, düşük riskini gösterebileceği gibi, bebeğin eşi yani plasentanın önde geldiğine (plasenta previa) de işaret edebilir.

Saydığımız bütün sebepler cinsel ilişki sırasında veya sonrasında vajinal kanamaya yol açabilir, ama bizim açımızdan bu şikayetin belirtisi olduğu en önemli ve hayatı direk tehdit eden hastalık rahim ağzı kanseridir.

9-Rahim ağzı kanseri: cinsel ilişki sonrasında vajinal kanamanın belirtisi olabileceği en önemli hastalık rahim ağzı kanseridir (serviks kanseri), fakat düzenli yapılan pap smear testleri bu hastalıktan korunmaya yardımcı olur.


Etiketler :Cinsel İlişki Sonrası Kanama , nişantaşı jinekolog , şişli jinekolog

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır