benzin pompası arızası belirtileri / Benzin Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır ? | OTO Ayar

Benzin Pompası Arızası Belirtileri

benzin pompası arızası belirtileri

Ağu 22,

  • Egr Valfi Nedir, Egr Valfi Arızası Nasıl Anlaşılır, Bozuk Egr Valfi Belirtileri Nelerdir

    5 yorum

    Yakıt Benzin Pompası Nedir Nasıl Çalışır?

    Günümüzde elektrikli yakıt pompaları hem benzinli hem dizel araçların yakıt depolarında bulunarak, motora yakıt beslemesi yapmaktadır. Elektrikli yakıt pompaları, kontak açıldığı andan itibaren birkaç saniye çalışır ve durur, böylece motor çalıştırılmadan önce yakıt sisteminde bir ön yakıt basıncı oluştururlar. Motor çalıştıktan itibaren sürekli çalışmaya devam ederler.

    Benzin Pompası Arıza Belirtileri Nelerdir? (Benzin pompası arızası nasıl anlaşılır)

    Benzin pompası arızalanırsa ne olur sorusunun cevabı, pompa tamamen durmuşsa , yakıt motora gönderilemeyeceğinden, motor stop eder bir daha çalışmaz. Pompa tamamen bozulmamışsa yani tıkanma vb sebeplerle basma miktarı azalmışsa, bu durumda motor tekleme, gaz yememe, yüksek hızlara çıkamama gibi belirtileri olacaktır. 

    Marşa bastınız, motor marş alıyor ama çalışmıyor, bunun iki temel sebebi vardır; ya ateşleme yapmıyor, ya da benzin gelmiyor. Benzin pompasının çalışıp çalışmadığını, sessiz bir ortamda kontağı açarak ve dinleyerek anlayabilirsiniz, aracın arkasından uğultu şeklinde kısa süreli bir ses gelmeli. En kolay yöntem budur.

    Yeni nesil araçlarda, yakıt basıncı sürekli ölçüldüğünden, ve diyagnostikte benzin pompası çalışma testi yapılabildiğinden, benzin pompası arızası kolaylıkla belirlenebilir.


    Benzin pompası neden arıza yapar neden yanar? (Yakıt pompası arıza sebepleri)

    Benzin pompasının bozulma sebebi genelde kirliktir. Eğer benzin deposunda toz-pas-tortu-katı parçacıklar gibi kirler varsa, bu kirler benzin pompasını bozabilir, benzin pompasının filtresini tıkayabilir ve pompanın yanmasına sebep olabilir. Bu sebeple, yakıt deposunu temiz tutmak, kaliteli yakıt almak önemlidir.

    Bir diğer yakıt pompası arıza sebebiyse, aracı çok az benzinle kullanmaktır. Bu genelde lpg&#;li araç sahiplerinin başına gelir. Araç lpg&#;de çalışsa bile, motor çalıştığı sürece, yakıt pompası da sürekli çalışır. Depodaki benzin seviyesi çok az olduğunda, benzin pompasının soğuması ve yağlanması zorlaşır, bu durumda aşırı ısınarak arıza yapar. Bunu önlemek için, depoda her zaman 1/4  çeyrek depodan az olmayacak şekilde benzin bulundurmak uygun olacaktır.

    Elektrikli yakıt pompalarının görevi nedir?

    *Çok noktalı enjeksiyonlu benzinli araçlarda (MPI) (benzin, emme supapının arkasına püskürtülür), depodaki yakıtı yaklaşık 5 bar civarı bir basınçla enjektörlere basar.

    * Direkt enjeksiyonlu benzinli motorlarda  (GDI) (benzin, direkt yanma odasına püskürtülür), depodaki yakıtı motorda bulunan bir yüksek basınç pompasına basar. Bu sistemde elektrikli yakıt pompası bir &#;ön besleme pompası&#; görevi görür. Basınç yaklaşık bar civarındadır.

    *Dizel araçlarda kullanılan elektrikli yakıt pompası da yine, depodan çektiği mazotu, dizel motorun common rail yüksek basınç pompasına gönderir, burada da bir besleme pompası görevi görür.

    Yeni nesil elektrikli yakıt pompaları, motorun ihtiyaç duyduğu yakıt miktarına göre ayarlanabilir. Pompanın çalışma hızı, motor kontrol ünitesi (ECU) tarafından değiştirilebilir.

    Elektrikli yakıt pompaları, yakıt deposunun içinde bulunur. Yakıt pompasının depo içinde olması sayesinde, pompa sesi önlenmiş olur, pompanın soğutulması ve yağlanması yakıt tarafından gerçekleştirilir. Aracı yakıt deposunda çeyrek depodan az benzinle sürekli kullanmak,   pompa yeterince yağlanıp soğuyamadığı için, ömrünün kısaltacaktır. Arıza yapma riskini yükseltecektir.

    Elektrikli yakıt pompasının emiş hattı girişinde, depodaki pas, kir  vb. parçacıkların engellenmesi için bir filtre bulunur.

    Eski karbüratörlü araçlarda, elektrikli benzin pompası bulunmaz, bu araçlarda benzin otomatiği dediğimiz diyaframlı tip bir benzin pompası vardır. Bu benzin otomatiği motorda bulunur ve hareketini mekanik olarak eksantrik milinden alarak çalışır. 90&#;lı yıllardan öncesine ait bir sistem. (Karbüratörlü motorlardaki benzin otomatiği için (Bkz: Mekanik Benzin Pompası))

    Elektrikli Yakıt Pompası Çeşitleri Nelerdir?

    En yaygın iki çeşidi: 

    * Roller cell pump (makaralı pompa silindir hücreli pompa) 

    * Türbin tip  (turbine style fuel pump)

    Konuyla ilgili bakınız: Karbon Kanister Sistemi  Yakıt Deposu Havalandırma Sistemi

    Karbüratörlü motorlardaki benzin otomatiği için (Bkz: Mekanik Benzin Pompası))
    Ana konu (Bkz: Yakıt Sistemi)

    Mazot Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır?

    Mazot Pompası Nedir?


    Mazot dizel araçların kullandığı bir yakıt türüdür. Mazot pompası (diğer adıyla dizel yakıt pompası) aracın deposunda yer alan gerekli miktardaki yakıtı gerekli zaman ve basınç ile motora iletmekle yükümlüdür.

    Bu işlem adımlarındaki aksaklıklar arızaya neden olacaktır.


    Mazot Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır?


    Mazot pompasının arızalandığını anlamanız için dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar vardır.

    - Aracınızın egzozundan gelen siyah renkteki duman mazot pompasındaki arızaya bir işarettir.
    Çünkü yakıt akışında oluşan düzensizlikler aracın çalışmasını etkilerken yanma odasında olması gerekenden az yada fazla yakıt egzozdan siyah duman çıkmasına neden olacaktır.

    - Aracınızın özellikle soğuk havalarda göstermiş olduğu geç çalışma yada çalışmama durumuda mazot pompası arızasına bir örnektir.

    - Aracınızın tüketmiş olduğu yakıt miktarında bir artış söz konusu iken aynı şekilde çalışmasında bir performans kaybı hissediyorsanız bu durumda mazot pompası arızası olarak yorumlanabilir.

    - Aracınızın rolanti ve devir seviyesi olması gereken bir durumda iken ani gaz vermelerinizde araçta tekleme ya da boğulma gibi durumlar söz konusu oluyorsa yine mazot pompası kaynaklı olabilir.

    - Aracınızın mazot pompasında her zamankiden farklı hiç durmadan devam eden şekilde yüksek bir ses geliyorsa mazot pompası kontrol edilmelidir.

    Bu konularla ilişkili olarak mazot filtreside periyodik olarak değiştirilmesi gereken bir parçadır.

    Bu nedenle mazot pompası ile birlikte mazot filtrelerininde kontrolünün yapılması gerekmektedir.


    Mazot Pompası Bozulursa Ne Olur?


    Mazot pompası arızalanırsa gerekli miktardaki yakıtı ve basıncı motora iletmeyeceği için motor düzgün çalışmayacaktır.

    Düşük yakıt basıncı aracın zor çalışmasına, hatalı ateşleme yapmasına, tekleme ve stop etme gibi problemlere yol açacaktır.

    Enjeksiyonlu araçlar iletilen yakıtın basıncı ve miktarı konusunda oldukça hassastır.

    Yeterli basıncı sağlayabilen ancak yeterli miktarda yakıtı sağlayamayan bir pompa, motorun normal çalışmasına engel değildir.

    Ancak bu durum ani hızlanmalarda ya da ağır koşullardaki çalışma durumlarında motorda güç kaybına neden olacaktır.


    Mazot Pompası Arızaları Nelerdir?


    Daha önceki yazılarımızda mazot pompası arızasının nasıl anlaşılacağından bahsetmiştik.

    Buna ek olarak mazot pompasının yakıt akıtmasıda mazot pompası arızalarına bir örnektir.

    Mazot pompasının yakıt akıtıp akıtmadığını nasıl anlayabilirim diyorsanız; aracınız park halindeyken aracınızn altında bir kaç damla sıvı görüyorsanız ve bu sıvı yağ kıvamında değil ise yüksek olasılıkla yakıt kaçağıdır.

    Konuyu netleştirmek adına aracınızın yakıt hattını takip edip mazot pompasını incelerseniz genellikle kaçak olan pompanın etrafında da yakıt dolmuş olarak görebilirsiniz.

    Bu durumda en yakın servise gitmenizi tavsiye ederiz.


    Mazot Pompası Niye Bozulur?


    Mazot pompasının arızalanmasında ilk akla gelen sebep diğer bazı parçalarda olduğu gibi zamanla meydana gelen yıpranmalardır.

    Mazot pompası aracınızı kullandığınız süre boyunca devamlı aktif olarak çalışmaktadır.

    Bir diğer sebep ise kullanılan yakıt kalitesidir.

    Aktif olarak düşük kalitede yakıt kullanımı mazot pompasının ömrünü oldukça kısaltacaktır.

    Bu nedenle kalitesiz yakıtlardan uzak durulması ve mümkünse aynı türde yakıt tercih edilmesi tavsiye edilmektedir.

    Aracınızın yakıt deposundaki doluluk oranıda mazot pompasının çalışmasını etkileyen bir faktördür.

    Düşük seviyedeki bir yakıt deposundan yakıt alınması mazot pompasının daha yüksek seviyede güç kullanmasına neden olacaktır.

    Bu durumda mazot pompasının yıpranmasını artıran bir unsurdur.

    Mazot pompasını destekleyen bir diğer parça mazot filtresidir.

    Mazot filtrelerinin zamanında ve kaliteli ürünlerde değiştirilmesi mazot pompasının yıpratmasını azaltacak bir durumdur.


    Mazot Pompası Tamiri


    Mazot pompası arızasının net bir çözümü bulunmaması nedeniyle tamir hususunda servisler parça değişimini tercih etmektedir.

    Mazot pompası değişiminde net bir fiyat belirlenebilmesi için aracın marka, model gibi bilgilerine ihtiyaç duyulmaktadır.

    Çünkü mazot pompası her araçta farklılık göstermektedir.

    Ayrıca mazot pompası değişimi hususunda uzman profesyonel kişilerden destek almanız gerekmektedir.

    Pratik Araba aracınızın periyodik bakımında ve kontrollerinde uygun orjinalve OEMkodlu malzemeler kullanır.

    Aracınızın bakım ve onarımında sizden onay almadan işleme başlamaz ve yapılan tüm bakım işlemlerini sayılı Tüketici Koruma Kanunu kapsamında garantili ve yazılı olarak gerçekleştirir.



    “Pratik Araba ekibi olarak aracınızın mazot pompası tamir ve değişimini yapmaktayız.”





    Aracınızın periyodik bakımı içinPratik Arabaekibimizi arayabilir ya damonash.pwlinkinden öğrenebilirsiniz.

    Pratik Araba’ da bulut teknolojisi yardımıyla periyodik bakımlarınızı km ve yıl bazında online takip edebilirsiniz.


    Triger Kayışının Yıprandığını Nasıl Anlarız?
    Fren Balatalarınızı Ne Sıklıkta Değiştirmelisiniz?
    Aracınızın Periyodik Bakım Fiyatını Hesaplayın

    Benzin pompası arızalı araçlar günümüz de fazlasıyla görülmektedir. Araçlarda bulunan yakıt pompaları zaman içerisinde arıza vermekte ve aracın benzinde çalışmamasına sebep olabilmektedir. Bu arızaları önlemek için zamanında bakım yapılması gerekmektedir. Yakıt pompası arızası sonucunda araç benzinde hiç çalışmayabilir ve beraberinde farklı sorunlarda getirebilir. Bu gibi sorunları erken tespit ettiğinizde hemen bir uzmandan yardım alabilir ve büyük sorunların önüne geçebilirsiniz.

    Benzin Pompası Arızası Belirtileri

    Eğer ki aracınızda yakıt pompası arızası oluştursa bunun bir takım belirtileri olacaktır. Özellikle soğuk motorda ilk çalıştırma esnasında araç zorlanarak çalışacak veya hiç çalışmayacaktır. Sabahları aracın benzinde zor çalışması ise akıllara ilk olarak benzin pompasını getirmektedir. Benzin pompası arızası belirtilerini sizler için maddeler halinde açıklayalım.

    • Sabahları motorun zor çalışması
    • Benzin azken motorun zor çalışması
    • Rölantide tekleme ve giderken gaz yememe
    • Araçta marş süresinin uzaması
    • Aracın benzinde çok zor çalışması veya hiç çalışmaması
    • Yakıt tüketiminde artış
    • Soğuk havalarda marş ile çalışma

    Benzin pompası rölesi arızası nasıl anlaşılır

    Bazı durumlarda benzin pompası rölesi arızası da olmaktadır. Benzin pompası üzerinde bulunan röle arızası durumunda araç benzin iletmez hale gelir. Bu röle oksitlenmiş veya yanmış olabilir. Benzin pompası arızasına göre maliyetiniz daha düşük olabilmektedir. Rölenin tamiri genellikle pek tavsiye edilmemektedir. Yapılacak en iyi iş sıfır parça alınmasıdır. Rölenin markası iyi olduğu sürece yıllarca arıza vermeden kullanılmaktadır.

    Benzin Pompası Arızası Neden Kaynaklanır?

    Bu tür sebepler genellikle kalitesiz ucuz yakıt tüketiminden kaynaklanmaktadır. Benzin pompası kalitesiz yakıtları bazen süzemiyor ve yakıt göndermede zorlanıyor. Bu sürekli tekrarlandığında arıza oluşmaktadır. Benzin pompasında bulunan benzin pompa rölesi de arıza verebilmektedir. Bu genellikle röle değişimi ile düzelirken benzin pompası arızası ise değişim ile düzelmektedir. Kullanıcı hatalı arıza veren benzin pompa fiyatları günümüzde her marka model de farklılık göstermektedir. Yakıt deposunun temizleyici maddeler ile temizlenmesi sonrasında yeni veya tamir edilmiş benzin pompası ile bir sorun kalmayacaktır.

    Benzin Pompası Tamiri ve Fiyatları Ne Kadar?

    Marka ve modellere göre benzin pompası tamiri fiyatları değişkenlik gösterebilmektedir. Fakat bazı durumlarda tamir işlemi sıfır parça fiyatına da denk gelmektedir. Bu yüzden parça fiyatı bütçenizi aşmıyorsa her zaman sıfır parça almanız tavsiye edilmektedir. Şimdi sizlere günümüz de bazı marka araçların benzin pompası fiyatlarını aktaralım.

    Marka / ModelFiyat
    Megane 1 benzin pompası TL
    Toyota Corolla benzin pompası TL
    Ford Focus benzin pompası TL
    Ford escort benzin pompası TL

    Yukarı da siz kullanıcılarımız için benzin pompası arızası hakkında bilgiler verdik. Megane 1 benzin pompası arızası nasıl anlaşılır, Toyota benzin pompası arızası nasıl anlaşılır gibi birçok marka ve modele ait yakıt pompa sorunlarını konumuzdan öğrenebilirsiniz.

    Benzin pompası nasıl test edilir?

    Şayet benzin pompasını test etmeyi istiyorsanız; yakıt pompanızın rölesini sökmelisiniz. Röleyi hafif bir şekilde salladığınızda beklemedik sıra dışı bir ses varsa, benzin pompasında bir sorun var demektir. Bir de yakıt seviyesinin yoğunluğuna bakara da test yapmanız mümkündür. Yakıt pompası, arabanızın çalışmasını mümkün kılan mekanik bir parçadır. Bu parça benzinin depodan karbüratöre veya enjektör pompasına iletilmesinden sorumludur. Benzin pompası, yakıtı depodan çeker ve karbüratöre ulaşmadan önce bir filtreden geçirir. Bu parçanın araçlar açısından kritik bir etkiye sahip oldukları bilinmektedir. Dolayısıyla benzin pompasında bir sorun varsa bir an önce tamir ettirmelisiniz.

    Benzin filtresi ömrü ne kadardır?

    Bir benzin filtresinin ortalama ömrü 30 ile 40 bin km arasında değişiklik göstermektedir. Yine 2 yıllık bir sürede bu kadar yol almadıysanız yine benzin filtrenizi değiştirmenizde fayda vardır. Benzin filtresi, aracınızın motor sisteminin önemli bir parçasıdır. Çünkü kir ve parçacıkları motorunuzdan uzak tutar, böylece silindirlerdeki valfler ve pistonlar gibi bileşenleri tıkamaz veya kirli gaz kalıntılarıyla bujilerinizi kirleterek bujilerinizi mahvetmezler. Aracınızdan daha iyi performans alabilmeniz ve gaz pedalına bastığınızda rölanti veya sert çalışma gibi sorunlar yaşamamanız için yakıt filtrenizi düzenli olarak değiştirmeniz önemlidir.

    Benzin filtresi kaç yılda değişir?

    Benzin filtrenizi en az 2 yılda bir değiştirmeniz gerekmektedir. Bu süre aracınızı kullanma biçiminize göre değişiklik gösterecektir. Yakıt pompası, düzgün çalışması için aracın elektrik sisteminden güç çeken bir elektrik motoruna sahiptir. Araba çalışmazsa veya kötü çalışırsa, bunun yetkili bir tamirci tarafından hemen kontrol edilmesi önemlidir. Arızalı bir yakıt pompası, aracınızdaki diğer bileşenlere zarar verebilir. Sonuç olarak benzin filtresi, yakıtı motora girmeden önce temizleyen küçük bir filtredir. Bu filtrenin temel amacı, motorunuza girmeden önce gazdaki kiri, birikintileri ve suyu temizlemektir. Arabanızda yakıt filtreniz yoksa, tüm bunlar deponuzda birikecek ve aracınızda birçok soruna neden olabilir. Böyle bir durumda bir an önce tamircinize gitmeniz gerekmektedir.

    nest...
  • oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır