vücutta kırmızı benler neden olur / Vücudumuzdaki Benler Neden Olur, Ben Aldırmak Tehlikeli ve Zararlı mı?

Vücutta Kırmızı Benler Neden Olur

vücutta kırmızı benler neden olur

Arşiv Bağlantısı

Aysu Aydın
moleküler biyoloji ve genetik öğrencisi

Orijinal Soru: Et Benleri nasıl oluşur?

Benler, deri üzerinde ve altında bulunan melanosit hücrelerinde oluşan, aşırı melanin birikiminden ötürü siyah veya buna yakın renklerde görülen deri hasarlarıdır (lezyon). Oluşumunun sebepleri genler, aşırı morötesi ışığa maruz kalmak ve hormonal değişimler olabilir.

Benlerin koparılmasıyla kanser riski arasında doğrudan ilişki kurabilmiş hiçbir bilimsel araştırma bulunmamaktadır. Birçok tıp kurumu bu iddiayı bir çeşit "kocakarı hikayesi" olarak nitelendirmektedir. Konuya şüpheyle yaklaşanlar da bulunmaktadır; ne var ki tatmin edici delillere ulaşılamamıştır. Benlerin koparılmasının veya cerrahi müdahale sonrasında alınmasının kanser oluşumu ile hiçbir alakası bulunmamaktadır. Hatta doktorlar da beni incelemek için keserek parça alırlar; dolayısıyla kesmenin, yolmanın, parçalamanın benin kansere dönüşmesiyle doğrudan alakası bulunmamaktadır; ancak enfeksiyonel hastalıklardan ötürü yine de, elbette ki hiçbir dokunun zorla parçalanması tavsiye edilmez. Konuyla ilgili daha fazla açıklamayı kaynakçada bulabilirsiniz:[1]

Bazı kaygılardan dolayı benlerinizden kurtulmak istiyorsanız cerrahi operasyon ve lazer seçenekleri var. Bu konuda da bir uzman doktora danışmalısınız.

görüntülenme

Kaynaklar

  1. Çağrı Mert Bakırcı. Benleri Koparmak Kanser Yapar Mı?. Alındığı Tarih: 18 Temmuz Alındığı Yer: Evrim Ağacı

    Kırmızı Ben Nasıl Olur?

    Cilt kanseri milyonlarca insanı etkileyen ve çok sayıda kişinin can kaybına neden olan önemli bir rahatsızlık. Fakat erken aşamada olan cilt kanseri, cerrahi işlem ve sonrasında izlem ve takip yöntemleriyle başarıyla tedavi edilebilir. Bu nedenle vücudun herhangi bir yerinde bir aydan uzun süre geçmeyen yara, kabuklanma, kabartı olması, yeni ve diğerlerine benzemeyen benlerin fark edilmesi, var olan bir bende boyut, renk ve yapı değişikliği olması bir sinyal olarak değerlendirilmelidir ve zaman kaybetmeden bir dermatoloji uzmanına başvurulması gereklidir. Ayrıca Amerikan Kanser Cemiyeti cilt kanserleri için yaş arasında 3 yılda bir, 40 yaş ve üzerinde ise her yıl dermatolojik muayeneye gidilmesini önerir.


    Benlerinizi Takip Edin

    Deri üzerinde ve benlerde değişiklik olup olmadığını takip etmek, malign melanom adı verilen tehlikeli bir cilt kanseri türünün erken tanı şansını yüksek oranda artırır. Ben takibi için ABCDE kuralı adı verilen bir metot uygulanır. Bu metoda göre; benin bir yarısının renk ve şekil olarak diğer yarısına benzeyip benzemediği A (Asymmetry), benin sınırlarının girintili çıkıntılı olup olmadığı B (Border), bende kahverengi, siyah, kırmızı, gri, beyaz gibi renklerin iki veya daha fazlasının bir arada bulunması ya da alacalı bir görünümün varlığı C (Color), ben çapının 6 mm’den büyük olup olmadığı D (Diameter), boyut şekil ve renk değişikliği oluşup oluşmadığı E (Evolving) değerlendirilerek benlerin takibi yapılabilir. Normal şartlar altında, vücudunda çok sayıda beni olanların ayda bir kez ayna karşısında benlerini kontrol etmelerinin ve yıllık olarak dermatolojik muayeden geçmelerinin son derece önemli olduğu vurgulanır.

    Kırmızı Ben Neden Çıkar?

    Genellikle 30 yaş ve üzerinde çıkan kırmızı benler ya da diğer adıyla kiraz anjiyomları, içinde küçük kan damarlarının toplanması nedeniyle parlak kırmızı görünüme sahiptir. Kanama, boyut ve şekil değişikliği olmadığı sürece endişe edilmemesi gereken kırmızı benler, küçük, daire veya oval şeklindedir. Bazı anjiyomlar, cilt yüzeyinde kabartı oluşturmazken bazıları pütürlü olup hafif kabartılar olarak belirirler. Çoğunlukla gövde, kollar ve bacaklarda çıkarlar. Kiraz anjiyomları kesilir, çizilir ya da kaşınırsa kanamalar meydana gelebilir. Kırmızı benlerin kesin nedeni bilinmemekle birlikte genetik faktörler etkili olabilir. Ayrıca hamilelik, kimyasala maruz kalma, bazı tıbbi durumlar ve coğrafi şartlar da kırmızı benlerin oluşmasına neden olabilir. Yaş ile bağlantılı olduğu bilinir. Genellikle 30 yaşında başlar ve daha sonraki yıllarda arttığı ve boyutlarında farklılaşma olduğu düşünülür. 75 yaşından üzerindeki kişilerin yüzde 75’inden fazlasında kırmızı ben olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır. Genellikle tedavi gerektirmeyen kırmızı benler, yaralanmaya çok açık yerdelerse alınabilir. Elektrokoterizasyon, lazer, kriyocerrahi ve cerrahi eksizyon ile kırmızı benler tedavi edilebilir. Her bende olduğu gibi kırmızı benler için de renk, şekil ve boyut değişiklikleri gözlenmesi durumunda doktora başvurulmalıdır.

    Tehlikeli Benler

    Hemen hepimizde irili ufaklı oluşan benlerin çoğu zararsız olsa da, bazıları erken müdahale edilmediğinde yaşamı tehdit eden cilt kanserine dönüşebilir. Dünyada görülme sıklığı en hızlı artan kanser türlerinden biri olan malign melanom lezyonlarının yüzde 70’i cilt üzerinde gelişirken yüzde 30’u da bir ben üzerinde oluşur. Bu kanser türü hızla bölgesel lenf düğümlerine, ardından tüm vücuda yayılır ve bu evrede tedavi şansı önemli ölçüde azalır. Malign melanom erken evrede tanı konulduğunda etkin bir şekilde tedavi edilebildiğinden, vücudunda çok sayıda beni olan kişilerin yıllık olarak dermatolojik muayeden geçmeleri son derece önemlidir.

    Benlerin yapısı asimetrikse, çevresinde düzensizlik varsa, açık veya koyu kahve, siyah, mavi, beyaz ve kırmızı gibi farklı renkler bulunuyorsa, çapı 6 mm’den büyükse, yüzeyinde, boyutunda ve şeklinde değişiklik oluşmuşsa, üzerinde kanama veya kaşıntı başlamışsa, özellikle avuç içi ve ayak tabanında ve tırnak kenarında ya da tırnakta kahverengi renk değişikliği varsa bunlar malign melonomun işareti olabilir. Bu durumda zaman kaybetmeden mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurmak yaşamsal önem taşır.

    Ben Analizi Nasıl Yapılır?

    Derinin mikroskopla incelenmesi yöntemi olarak da tanımlanabilen "dermatoskopi", benleri bilgisayar yardımıyla analiz eder. Video dermatoskop ise hastanın görüntüsünü ekrana aktararak benleri tek tek inceleme olanağı sunar. Bu yöntemle vücuttaki ben haritası oluşturulur. Her bir ben için dermatoskopik görüntü alınır ve kaydedilir. Bir sonraki kontrolde elde edilecek görüntüyle karşılaştırma şansı sağlanır. Dijital dermatoskop, bende izlenen şüpheli değişiklikleri matematiksel olarak hesaplayarak "malign melanom" riskini gösteren bir indeks de oluşturur. Bu indeks tanıda ve tedavinin planlanmasında yardımcıdır. Böylece benlerin iyi veya kötü huylu olup olmadıkları, süreç içinde nasıl bir değişim gösterdikleri tespit edilir.

    Et Benlerinizle Uğraşmayın

    Birçok kişi et benlerinden kurtulmak için iple bağlayarak beninin düşmesini bekler. Yaygın olarak yapılan bu hata kanser riski yaratabilir. Ancak bu, kimi zaman cilt enfeksiyonlarına neden olabilecek bir davranıştır.

    Fibrom denilen iyi huylu yapılar toplumda sık görülür. Bu yapılar kişisel cilt yatkınlığı, hormonal etkenler, kilo alıp vermeler, yaka, kolye ve fular gibi aksesuarların sürtünmesiyle ortaya çıkabilir. Bir kısım ben (nevüs) denilen cilt lezyonları ile bu oluşumları karıştırmamak gerekir. İyi huylu yapıları eskiden iple bağlayarak dokunun dolaşımını bozup, kurutarak o bölgeden düşmesi sağlanırmış. Bu, yapıların enfekte olmasına, benlerin kızarıp şişmesi ve beklenen düşmenin gerçekleşmemesi durumunda daha geniş cilt enfeksiyonlarının meydana gelmesine sebep olabilir. Sağlık kontrolünden geçmeden bilinçsizce uygulanan bu yöntemdense, bir dermatoloji uzmanına danışarak önerilerine uygun hareket etmek en doğrusu olacaktır.

    Ben Aldırma Kansere Neden Olur mu?

    Uzmanlara göre, benlere cerrahi müdahale yapılmasının, bölgedeki yapıyı kötü huylu şekle dönüştürebileceği veya yayılabileceği inanışı yanlıştır. Bende herhangi bir değişiklik fark edilmesi halinde yapılacak olan işlem, benin tamamının ameliyatla çıkarılması ve patolojik incelemeye gönderilmesi esasına dayanır. Benlerin çıkarılması işlemi lokal anestezi altında yapılan kolay bir işlemdir, günlük hayatı etkilemez. Patoloji sonucu değerlendirilen hastalarda eğer melanom teşhis edilmişse ek bir cerrahi müdahale gerekebilir. Tümörün yayılımı açısından laboratuvar tetkikleri ve görüntüleme yöntemleri yapılarak gereken tedaviler planlanır.

    *Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
    *Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

    RANDEVU AL  

    Ben Neden Olur ve Nasıl Oluşur?

    Neredeyse tüm insanların vücudunun bazı yerlerinde ben vardır. Çoğu çocukluk döneminde ortaya çıkmaya başlayan bu benlerin nasıl oluştuğu hakkında henüz bilimsel net bir bilgi yoktur. Çocukluktan sonra ki ilerleyen zamanlarda da yeni benler oluşabilir. Hemen hemen her insanın cildinde ben bulunur.

    Bir çoğu hiç görünmeyen saklı bölgelerde olduğundan dolayı ve rahatsız etmediği için dikkate dahi alınmaz. Bazıları ise çok büyük ya da çok belirgin yerlerde olduğundan pek memnun etmez. Özellikle yüzümüzde oluşmakta olan büyük benler estetik olarak rahatsız edicidir.

    ben neden olur

    Benler uzun yıllar boyunca eskisine nazaran zaman zaman büyümeler ya da kaybolmalar gösterebilir. Kaybolma, büyüme, kanama, renk değişimi ya da şekil değiştirme gibi değişiklikleri aniden gösterdiği taktirde kesinlikle en kısa zaman içerisinde bir uzmana muayene olmak gerekir.

    ben tedavisi

    Vücudumuzda Ben Neden Çıkar?

    Vücudumuzda cildimize renk veren bir madde bulunmaktadır. Bu melanosit isminde ki hücreler tarafından üretilmekte olan melanin maddesidir. Melanositlerin üretmiş olduğu melanin maddesi vücudumuza eşit bir şekilde dağılma göstererek cildimize renk vermektedir.

    Fakat bazı zamanlar neden olduğu bilinmeyen bir sebepten bu melanosit hücreleri bir araya toplandıklarından dolayı benler oluşmaktadır. Ben vücudun her bölgesinde oluşabilir.

    Benler Neden Değişiklik Gösterir?

    Az önce yukarıda bahsettiğimiz gibi benler bazen şekil, renk ya da az da olsa kayma gösterebilirken bazen küçülmelerde gözlemlenebilir. Bu değişimler uzun yıllar içerisinde fark edilmeden oluştuğunda sakıncası yoktur. İlerleyen yaş ile değişen cildin yapısıyla beraber benlerde de değişiklikler olabilir.

    Fakat bu değişimler kısa bir zaman içerisinde aniden olduysa kesinlikle bir uzmana görünmekte fayda vardır. Benler her ne kadar rahatsız etmeyen bir durum olarak görünse de kesinlikle kulaktan duyma veya bazı kaynaklardan alınan bilgilere göre müdahale edilmemelidir.

    Ben ile oynamak, ellemek, dışarıdan duyulan yöntemlerle tedavi etmeye çalışmak küçük bir problemi olmayacak şekilde büyütebilir. Sizi hem maddi hem de sağlık yönünden daha da zor durumlara sokabilir.

    Ailelerinde cilt kanseri olan bireyler ben konusunda çok daha fazla risk altındadır ve daha dikkatli bir şekilde takip ederek, uzmanlara görünmeleri gelecekleri için kesinlikle faydalı olacaktır.

    whatsapp bilgi

    Ben Türleri Nelerdir?

    Benler doğuştan olabileceği gibi sonradan ilerleyen yaşla beraberde oluşabilen tümörlerdir. Benler rengi, yapısı ve diğer özelliklerine göre çeşitli gruplara ayrılabilmektedir. Genel olarak 3 grupta incelenmektedir.

    &#; Edinsel melanositik nevüs
    &#; Konjenital melanositik nevüs
    &#; Diğer nevüsler

    Tavsiye konu:
    Ameliyatsız Ben Tedavisi Nasıl ve Hangi Yöntemlerle Yapılır?

    Ben Aldırmak İçin Ameliyat Olunmalı mı?

    Özellikle yüz bölgesinde olan benler çok rahatsız edici görünmektedir. Beni olan kişiler bir toplumun arasına girdiğinde herkes ona bakıyormuş gibi hissedebilir, bu da kişinin yaşam kalitesini düşürmektedir.

    Teknolojik olarak gelişmemiş olan kurumlar benleri almak için ameliyat edilmesini söylerler. Fakat beninizin büyüklüğü ne kadarsa onun 2 katı kadar bir bölgeyi keserek alırlar, tam benden kurtuldum derken yüzünüzde dikiş izi ile karşılaşırsınız. Halbuki yüzünüzde o benle yıllarca yaşamaktan sıkılmışsınızdır bu sefer de ben giderek yerine dikiş izi gelmiştir.

    Ameliyat yoluyla beninizi almak isteyen kurumlar ameliyat olmanızı çünkü patolojik tahlil yapılması gerektiğini dile getirirler. Halbuki bu tahlil punch ismi verilen 0,8mm çapında bir aletle iz bırakmadan biyopsi alınarak yapılabilmektedir.

    Bunun için ben tedavisi için kesinlikle ameliyat olmanızı değil lazer, radyo frekans ve elektro koterin teknolojilerini kullanan bir tedavi merkezine giderek hem kısa sürede hem de iz bırakmayan şekilde tedavi olmanızı önermekteyiz.

    Et Beni Neden Çıkar?

    Genel olarak kabarık şekilde büyüyenlerin sebebi bilinmemektedir ama şu faktörlerin neden olabileceği bilinmektedir;

    Genetik yatkınlık, anne babada varsa çocukta da olabilir.

    Deri katlarında deformasyon, derinin bir katmanında sebepsiz bir şekilde büyür.

    Şeker hastalarında sık görülmesi şeker hastalığını suçlasa da bilimsel desteği yoktur.

    Siğil et beni gibi görünür ama farklı bir hastalıktır.

    Bir de saplı et benleri vardır, üzüm tanesi gibi saplı olanların çıkmasında en önemli sebep genellikle kronik travmadır, boyun bölgesinde yakanın sürtünmesi, kolyenin sürtünmesi, kilolu insanlarda bacakların birbirine sürtünmesi saplı benlerin oluşumunda etkilidir.

    Gebelik döneminde ben çıkmasının sebebi de bebeğin salgıladığı büyüme hormonunun etkisiyle olabileceği düşünülmektedir.

    Et Beni Nasıl Geçer?

    Bütün hastalıkların tedavisinde olduğu gibi bilimsel yöntemlerle alınması en doğru yaklaşımdır çünkü bilimsel yöntemler milyonlarca hasta üzerinde denenmiş, sonuçları istatistiki olarak değerlendirilmiş, olabilecek tüm sorunlar yaşanmış ve çözülmüş yöntemlerdir.

    En etkili yöntemler benin büyüklüğüne, derinliğine, rengine ve diğer yapısal farklılıklarına göre seçilir. günümüzde uygulanan yöntemler şunlardır ve bunların uygulanmasıyla geçer;

    &#; Radyo frekans
    &#; Lazer
    &#; Elektrokoter
    &#; Krioterapi
    &#; Cerrahi yöntemler

    Bilimsel olarak asla önerilmeyen ve ciddi yanık ve ize neden olabilen yöntemler de şunlardır;
    Krem kullanımı

    Bitkisel adıyla satılan yakıcı asitlerin kullanımı.

    Bu tür ürünlerin hiçbirisi Sağlık Bakanlığı&#;ndan tedavi edebilir ruhsatı almamıştır çünkü bunların hiçbirisinin kullanımı bakanlıkça onaylanamaz.

    Evde Et Beni Tedavisi

    Saplı benler için uygulanabilen tek yöntem vardır, dibinden ince bir ip veya lastikle bağlanır, bene kan gidemediği için çürür dökülür. Bu uygulamada ben geçer ama kökü kaldığı için yeniden çıkar.

    Kırmızı Ben Neden Çıkar?

    Kırmızı benler diğer benlerden çok farklıdır, damarsal yönden çok zengindir ve bu sebeple damar beni veya kan beni de denir. Genel adı hemanjiomdur, küçük olanlara chery hemanjiom denir.

    Kırmızı ben çıkma nedeni kesin bilinmemekle birlikte damar geliştirici faktör yüksekliği en önemli sebep kabul edilir. Dmar geliştirici faktör adlı maddeden neden yükseldiği bilinmemektedir. Küçük kırmızı benler genellikle 40 lı yaşlarda çıkmaya başlar yaş ilerledikçe görülme sıklığı artar.

    Ben Aldırmak Zararlı mıdır?

    Benler iyi huylu oluşumlardır. Nadiren kötü huylu olabilmektedir. Bunlar içinde ameliyatlı yada ameliyatsız her yöntemde patoloji / biyopsi yapılması mümkündür.

    Birçok insan özellikle yüz veya görünen farklı bir bölgesinde oluşan benleri estetik açıdan da rahatsızlık verdiği için ben aldırmak tehlikeli mi, zararlı mı, kansere dönüşür mü gibi soruları sıklıkla yöneltmektedir. Bunun sebebi halk arasında kulaktan kulağa dolaşan ancak gerçeği yansıtmayan &#;ben aldırmak zararlıdır&#; düşüncesidir. Ben aldırmak zararlı ve tehlikeli değildir.

    Olmayan benin vücuda bir zararı olmayacaktır. Aksine kanserleşme riski olan benin vücutta durması riskli olmaktadır.

    Kanserleşen Ben Nasıl Anlaşılır?

    Az önce de bahsettiğimiz gibi benlerin büyük çoğunluğu iyi huylu tümörlerdir. Fakat bazı benler kanserleşme eğiliminde olabilir ve bunu mutlaka ani değişiklikler ile belli edebilirler. Simetrik olmayan, sınırları net olmayan, çapı 6mm boyutundan büyük olan, zaman geçtikçe farklı boyut veya renge dönen, kızaran, kaşınan ve kanayan benler tehlike arz edebildiğinden mutlaka bir uzman tarafından incelenmeli ve gerektiğinde patoloji alınmalıdır.

    Kanserleşmeye eğilimi olan benlerin tespiti için ABCDE kuralı kullanılmaktadır. İlk olarak yılında ABCD olarak tanınan kural yılında revize edilerek ABCDE olarak literatüre girmiştir.

    A asymmetry (asimetri) : Simetrik olmayan bir şekilde olması
    B border (sınır) : Sınırlarının düzenli olmaması
    C color (renk) : Benin renginde düzensizlik
    D diameter (boyut) : 6mm boyutundan büyük olması
    E evolving (değişim) : Zaman içerisinde değişikliklere uğraması

    gibi durumlar benin takibi için gereken ABCDE kuralıdır.

    Ben Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?

    Ben tedavisi için genel cerrahi uzmanlarına başvurulabilir. Özellikle ameliyatsız yöntemler uygulayan bir hekim oldukça önemlidir. IDEA Kliniklerin tümünde RF, Elektrokoter, Lazer ve Plazma gibi ameliyatsız yöntemlerle ben tedavileri uygulanmaktadır. Sizlere en yakın şubemizden randevu alarak ücretsiz muayene olabilir ve tedavi olabileceğiniz yöntem yada yöntemleri öğrenebilirsiniz.

    Kaynak:
    1- Kafes, GW (). Küçük konjenital nevüs. Amerikan Dermatoloji Akademisi Dergisi , 7 (5),
    2- Goss, B. D., Forman, D., Ansell, P. E., Bennett, V., Swerdlow, A. J., Burge, S., & Ryan, T. J. (). The prevalence and characteristics of congenital pigmented lesions in newborn babies in Oxford. Paediatric and Perinatal Epidemiology, 4(4),
    3- Kroon, S., Clemmensen, O. J., & Hastrup, N. (). Incidence of congenital melanocytic nevi in newborn babies in Denmark. Journal of the American Academy of Dermatology, 17(3),
    4- Op. Dr. Seher ŞİRİN &#; Ben Neden Olur &#; seafoodplus.info
    5- Op. Dr. Atilla KAYA &#; Ben Tedavisi Nasıl Yapılır? &#; seafoodplus.info
    6- Op. Dr. Atilla KAYA &#; Ameliyatsız ben aldırma yöntemleri nelerdir? &#; seafoodplus.info

    nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.