kıl dökülmesi için hangi doktora gidilir / One moment, please...

Kıl Dökülmesi Için Hangi Doktora Gidilir

kıl dökülmesi için hangi doktora gidilir

Kadınlarda Tüylenme Tedavisi Nasıl Yapılır ve Hangi Doktora Gidilir? Tüylenme Sorunu Nedenleri ve Çözümleri

Kadın Sağlığı

Kadınlarda Tüylenme Tedavisi Nasıl Yapılır ve Hangi Doktora Gidilir? Tüylenme Sorunu Nedenleri ve Çözümleri

"Yüz, sırt, göğüs bölümlerinde erkeklerinkilere benzer koyu kılların büyümesi kadınlarda tüylenmedir. Tıpta adı Hirsutizm olarak geçmektedir. Genellikle kadınlarda aşırı erkek hormonundan yani testosterondan dolayı olmaktadır. Kadınlarda olan bu kıllar sert ve koyu yapıda bulunmaktadır. İstenmeyen bu kıllar genellikle sırt, karın, yüz, göğüs bölgesinde yer almaktadır. Kadınlarda tüylenme hakkında ayrıntıları derledik. "

Bir kadın vücudunda aşırı tüylenme genellikle hormon bozukluğundan dolayı olmaktadır. Kadın vücudunda testosteron hormonun fazla olması aşırı tüylenmeye neden olabilmektedir.

KADINLARDA TÜYLENME BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ağda, tıraş, epilasyon yöntemleri ile vücudumuzda olan kıllardan kurtuluyoruz. Fakat bazı çıkan tüylere müdahale edemeyeceğimiz yerlerde olabilmektedir. Böyle bir durumda hormon bozukluğu yani hirsurizmden bahsetmek mümkün olacaktır. Çene kemiği, üst dudak, bacakların iç bölgesi, kalça gibi bölgelerde oluşan aşırı tüylenme kadınları rahatsız etmektedir. Dikkat edilmesi gereken nokta bu bölgelerde koyu tüylerin oluşabileceğidir. Gerekli testler yapıldıktan sonra herhangi bir sorun bulunulamadığı zaman epilasyon ile bu durum düzeltilebilmektedir.

Erkek tipi tüylenme durumunda genellikle hormonsal bozukluklardan dolayı olabilmektedir. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Bu erkek tipi tüylenmenin nedeni araştırılması ve ona göre tedavi yönteminin uygulanması gerekir.

Kadınlarda aşırı tüylenmede bu kıllar sert ve koyu renkli olmaktadır. Bu kıllar aynı zamanda aşırı uzamaktadır. Genellikle kadınlarda yüz, göğüs, sırt, karın bölgesinde görülmektedir. Fazla miktarda androjen salınımı sebebi ile kadınlarda tüylenme ortaya çıkmaktadır. Bu durum ilerlediği zaman ikinci bir döneme geçilmiş olmaktadır. Başlıca belirtiler şu şekildedir:

Saç dökülmesi,

Akne oluşumu,

Klitoriste genişleme,

Ses kalınlaşması,

Meme boyutunda küçülme,

Kas kütlesinde artış,

KADINLARDA TÜYLENME TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Kadınlarda olan tüylenme sorunu ciddiye alınmalıdır. Bir kadın tüylenmeden şikayetçi olduğunda hormon testi yaptırabilir. Böylece vücudunun hormon seviyesini öğrenir. Bu teste göre problemin böbreküstü bezde mi yoksa yumurtalıkta mı ya da başka bir sorun mu olduğu öğrenilir. Bir kadının hormon seviyesi normal düzeyde ise çeşitli ilaçlar veya tüy gidericiler ile tedavi yapılmaktadır. Eğer tüylenme hormonlardan dolayı ise hormon tedavisi yöntemleri uygulanır. Bu süreçte çıkmış olan tüylere bir şey yapılamaz ama yeni çıkacak olan tüyler engellenir.

KADINLARDA TÜYLENME TEDAVİSİ İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLİR?

Kadınlarda aşırı tüylenmenin tıpta geçen adı hirsutizmdir. Bir kadın aşırı tüylenme gibi durum ile karşılaştığında doktor ile görüşmesi doğru olacaktır. Hormonlar üzerinde uzman olan ya da cilt problemlerinde uzmanlaşmış olan doktorlara gözükmek gerekmektedir. Vücutta kılların artışı fazla ise bazı durumlarda altta yatan başka hastalıklarda çıkabilmektedir.

KADINLARDA TÜYLENME SORUNU NEDENLERİ VE ÇÖZÜMLERİ NELERDİR?

Kıllar genellikle vücutta olan kıl kökleri sayesinde olmaktadır. Bazı kıl kökleri görülemeyecek kadar incelikte kıl üretimi yaparken bazı kıl kökleri kalın ve sert şekilde kıl üretimi yapar. Irk, cinsiyet, hormonlar, yaş gibi durumlar tüylenmenin daha belirgin ya da daha az belirgin olabilmesine neden olabilmektedir. Kıl kökleri sürekli olarak kıl üretmektedir. Bazı kıllar kendiliğinden dökülebilir ya da kesilene kadar orada kalabilmektedir.

Kadınlarda aşırı tüylenme olabilmektedir. Böyle bir durum yaşandığında doktordan randevu alınması gerekmektedir. Kadınların tüylenme sorununa neden olabilecek birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler şu şekildedir:

Cushing sendromu,

Kullanılan bazı ilaçlar,

Yumurtalıklarda erkekler hormonu üreten tümör,

Eşinizin androjen içeren ürünlerin kullanması,

Polistik over sendromu,

Her insanın vücudunda belli miktarda tüy bulunmaktadır. Bazı durumlarda kadınlarda aşırı kıllanma görülebilmektedir. Erkeklik hormonuna bağlı olarak bu kıllar çoğalmaya ve sertleşmeye başlar. Androjen ile beslenen kıl kökleri erkek tipi denilen kıl dağılımına neden olmaktadır.

False

Kıl dönmesi hakkında en çok merak edilenler nelerdir?

Kıl dönmesi hakkında en çok merak edilenler nelerdir?

Tıp dilinde pilonidal sinüs olarak adlandırılan kıl dönmesi; çoğunlukla erkeklerde meydana gelen ve vücut kıllarının kuyruk sokumunda birikmesi ile kendini gösteren bir cilt hastalığıdır. Kıl dönmesi çeşitli sebeplerden dolayı oluşmaktadır. Sebep olanlar arasında uzun süre oturmak, aşırı kiloya sahip olmak ve sık terlemek bulunmaktadır. Kıl dönmesi sorunu olan kişiler akıntı, ağrı, kaşıntı ve yanma şikâyetlerinden yakınırlar. Kıl dönmesi sadece kuyruk sokumunda gelişmeyip nadir de olsa göbek deliğinde, kaşık bölgesinde, yüz ve koltuk altında da oluşmaktadır. Kendi kendine iyileşme olasılığı bulunmamaktadır ve cerrahi müdahale gerektirmektedir. Kıl dönmesi hakkında ayrıntılı bilgiyi kıl dönmesi nedir adlı yazımızı okuyarak alabilirsiniz.

Bu yazımızda kıl dönmesinin nasıl olduğu, kıl dönmesinin nasıl anlaşıldığı, kıl dönmesinin nasıl geçtiği, kıl dönmesinin nerelerde olduğu, kıl dönmesinin nasıl tedavi edildiği, kıl dönmesi için hangi doktora gidildiği, kıl dönmesi ameliyatının nasıl yapıldığı ve kıl dönmesi ameliyatı fiyatlarının ne olduğu hakkında bilgiler vereceğiz.

Kıl dönmesi nasıl olur?

Kıl dönmesi, vücuttan dökülen kılların cildi delerek cilt altında yer bulması ile oluşmaktadır. Uzun süre oturmak, aşırı kilolu olmak ve sık terlemek kıl dönmesinin olmasında etken maddelerdir. Kıl dönmesinden korunma yollarını araştırmak için kıl dönmesinden korunma yolları adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kıl dönmesi nasıl anlaşılır?

Kişi kuyruk sokumunda şişlik, kaşıntı ve apse belirtilerini hissettiği an kıl dönmesi tedavisi yapan hastanelere başvurduğunda doktorun yapacağı fiziki muayene ile kıl dönmesi sorunu anlaşılabilir.

Kıl dönmesi nasıl geçer?

Kıl dönmesi kendi kendine iyileşme göstermeyi bekleyecek bir rahatsızlık değildir. Uygulanacak cerrahi tedaviler ve lazer yöntemi ile iyileşmektedir.

Kıl dönmesi nerelerde olur?

Kıl dönmesi sıklıkla kuyruk sokumunda kendini belli ederken bazen de kasık, göbek, yüz ve bacak bölgelerinde de meydana gelmektedir.

Kıl dönmesi nasıl tedavi edilir?

Kıl dönmesi, günümüzde lazer yöntemi ve cerrahi tedavi yöntemi ile tedavi edilmektedir. Hastalar tarafından en sık tercih edilen yöntem lazerle kıl dönmesi tedavisidir. Lazerle tedavinin cerrahi tedaviye karşı birçok avantajı olup kısa sürede iyileşme sağlamaktadır.

Kıl dönmesi için hangi doktora/bölüme gidilir?

Kıl dönmesi sorunu kendi kendine iyileşme sağlayabilen bir hastalık olmayıp mutlaka cerrahi tedavi gerektiren bir cilt rahatsızlığıdır. Kıl dönmesi şikâyeti yaşatan hastalar genel cerrahi bölümlerine başvurmalıdır.

Kıl dönmesi ameliyatı nasıl yapılır?

Kıl dönmesi ameliyatı cerrahi tedavi ve lazer yöntemi olarak uygulanmaktadır. Lazerle tedavi lazer ışınları ile kıl keselerinin yakılmasını amaçlamaktadır. Cerrahi tedavide ise kıl dönmesi yaratan kılın ve oluşturduğu apsenin çıkartılmasını amaçlar. Lazerle kıl dönmesi tedavisi hakkında ayrıntılı bilgi almak için lazerle kıl dönmesi tedavisi nasıl yapılır adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kıl dönmesi ameliyatı ne kadar sürer?

Kıl dönmesi ameliyatı 15-20 dakika sürmektedir. Tedavide cerrahi tedaviden çok lazer yöntemi tercih edilmektedir. Hastanın tıbbi durumuna göre tedavi şekli değişmektedir. Yapılan tedavi tamamen kişiye özeldir ve ameliyat sonrası yapılan plan ve program da tamamen hastaya özgüdür. Kıl dönmesi ameliyatı sonrası iyileşme süreci hakkında ayrıntılı bilgiyi kıl dönmesi ameliyatı sonrası iyileşme süreci ne kadar adlı yazımızı okuyarak alabilirsiniz.

Kıl dönmesi ameliyatı fiyatları ne kadar?

Kıl dönmesi ameliyatı fiyatları hastanın tıbbi durumuna ve uygulanacak olan tedavi yöntemine göre farklılık göstermektedir. Kıl dönmesi tedavisi fiyatları hakkında ayrıntılı bilgiyi hastanemiz genel cerrahi servislerinden rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

Kıl Dönmesi Şikayeti Olanlar Hangi Bölüme Randevu Alması Gerekir?

Genç ve orta yaş erkeklerde daha sık görmeye alışkın olduğumuz kıl dönmesi (pilonidal sinüs) şikayeti olan hastalar mutlaka genel cerrahi uzmanına muayene olması gerekir. (1). Fakat dikkat etmeniz gereken önemli bir husus bulunuyor. Her genel cerrah kıl dönmesi alanında uzman değildir!

Kıl dönmesi hastaları muayene için ne yapmalı

Genel cerrahi kendi içerisinde alt branşlara ayrılmış bir uzmanlık alanıdır. Bu nedenle daha çok makat hastalıkları alanında kendini geliştirmiş (proktoloji) ile ilgilenen uzmanlara öncelik vermelisiniz. (2).

İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da yaşayanlar için proktoloji uzmanı önerisinde bulunabiliriz. Ücretsiz muayene imkanı ve gelişmiş tedavi yöntemleri uygulayan bu uzmanlara ulaşmak için aşağıda yer alan WhatsApp butonuna tıklayarak bilgi alabilirsiniz.

Proktoloji uzmanlarına ranndevu al

Ücretsiz Muayene Fırsatı Sunuyorlar
Gidilmesi gereken bölümü ve doktoru anladıktan sonra konumuza güzel bir fırsat yazısı için ara verelim. Türkiye’nin en gelişmiş 4 şehrinde hizmet veren Idea Kıl Dönmesi muayenelerinde ücret almamaktadır. SGK mensubu hastalar için geçerli bu uygulama ile ücretsiz teşhis imkanından yararlanabilirsiniz. SGK anlaşmalı hizmet veren Idea Klinikleri aynı zamanda tedavi ücretlerinde SGK mensuplarına %50 indirim yapmaktadır.

Proctoloji Uzmanları Görev Yapıyor: Başarısı sadece ücretsiz muayene ile sınırlı kalmayan Idea aynı zamanda makat hastalıkları teşhis ve tedavisinde her biri 30 yıla yakın yakın tecrübesi ile Türkiye’nin yakından tanıdığı Proctoloji Uzmanları görev yapmaktadır. Örnek vermek gerekirse şaun en çok uygulanan kıl dönmesi ameliyatlarından biri haline gelen Mikso Sinüsektomi uygulaması kurucu ortaklarımızdan olan Op. Dr. Atilla KAYA tarafından geliştirilmiştir.

Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır?

Şimdi dilerseniz birazda hastaların hangi şikayetlerde kıl dönmesi şüphesi ile doktora başvurması gerektiğine bakalım. Hastalık ilk başlarda ciddi belirtileri olmadığı için farkına varılmaz. Daha çok cilt altında biriken kılların artması ile ortaya çıkan şikayetler kişinin doktora gitmesini sağlamaktadır. Bu şikayetlere aşağıda detaylıca bakalım. (3).

Makatta Akıntı (Kötü Koku):

Cilt altına giren ve orada biriken kılları vücudumuz yabancı madde olduğunu algılayıp, onları cilde zarar vermemesi için zar ile çevirmektedir. Çok sağlam olmayan bu zar kişinin sert oturması halinde zarar görüp, yırtılma riski bulunmaktadır. Yırtılması sonucu kişide ağrı, ateş gibi sorunlar görünür. Aynı şekilde kılların çevre dokulara zarar vermemesi için vücudumuz bir salgı salgılayarak onları imha etmek isteyecektir. Fakat bu konuda başarılı olması mümkün değildir. Vücudun salgıladığı bu sıvı kılların giriş deliğinden dışarı çıkmaktadır. Günde 2-3 damla şeklinde vücut dışına çıkan sıvı makatta nem, ıslaklık ve kötü kokuya neden olmaktadır.

Makatta Şişlik

Yukarıda aktarmış olduğum durum her zaman mümkün olamayıp, bazı durumlarda sıvı kıl giriş deliklerinin tıkalı olması nedeniyle cilt dışına çıkamaz. Bu şekilde ciltte iltihap dediğimiz şişliklere neden olur. Şişlik nohut tanesi kadar olabileceği gibi daha büyük oranda olabilmektedir. Kıl dönmesi apsesi dediğimiz bu durum ortaya çıktığı anda mutlaka cerrahi yöntemlerle boşaltılması gerekir.

Kuyruk Sokumunda Ağrı

Ortaya çıkan bu şişlik aynı zamanda kuyruk sokumunda kişiyi canından bezdirecek düzeyde ağrıya neden olmaktadır. Kuyruk sokumunda görülen bu ağrı daha çok oturma ve yatma esnasında şiddeti artmaktadır. Apsenin boşaltılması ile birlikte kişi %70 oranında o an rahatlamaktadır.

Kıl Dönmesi Muayenesi Nasıl Yapılır?
Evet arkadaşlar yukarıda belirtmiş olduğum şikayetlerden bir yada bir kaçını aynı anda yaşıyorsanız mutlaka bir Proctoloji (makat hastalıkları) uzmanına muayene olmalısınız. Pilonidal Sinüs muayenesi sadece 2 dakika sürecek bir uygulama olup, gözle yapılmaktadır. Yani doktor kuyruk sokumu bölgesinde ortaya çıkan giriş, çıkış deliği, apse, şişlik durumuna bakarak 2 dakika içinde teşhis koyar ve hastalığın evresine göre tedavi yöntemi belirlemektedir.

REFERANSLAR

1. Akinci, Ö. F., Bozer, M., Uzunköy, A., Düzgün, Ş. A., & Coşkun, A. (1999). Incidence and aetiological factors in pilonidal sinus among Turkish soldiers. The European journal of surgery, 165(4), 339-342.

2. Öngel, K., Katırcı, E., Ak, C., & Sarıkan, İ. (2007). Birinci basamakta pilonidal hastalığa yaklaşım. Medical Journal of Suleyman Demirel University, 14(3).

3. Iesalnieks, I., & Ommer, A. (2019). The management of pilonidal sinus. Deutsches Ärzteblatt International, 116(1-2), 12.

Op. Dr. Seher Şirin

Op. Dr. Seher Şirin

Genel cerrahi uzmanı alanında hasta kabulüne devam eden Op. Dr. Seher Şirin, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini ise Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tamamlamıştır.

Saç dökülmesi için hangi bölüme ve doktora gidilir? Saç dökülmesine bakan poliklinikten nasıl randevu alınır?

Sağlıklı bir saç derisinde günlük ortalama 50 ile 100 saç teli arasında bir dökülme yaşanabilmektedir. Bu oldukça normal bir durumdur. Yeni çıkan saçlar normalde dökülmüş olan saç tellerinin yerine çıkar. Fakat bu her zaman gerçekleşmez. Aniden gelişen bir durum olabilirken saç dökülmesi yıllar içerisinde yavaş yavaş da gerçekleşebilmektedir. Saç dökülmesi sorunları geçici de olabilir, kalıcı da olabilmektedir.

Saç dökülmesi için hangi bölüme ve doktora gidilir?

Saç dökülmesi fizyolojik ve genetik bir durum olabildiği gibi genellikle vücutta meydana gelen hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Normalden fazla saç dökülmesi yaşayan kişilerin dermatoloji uzmanlarına görünmesinde fayda vardır. Dermatologlar cilt hastalıklarının haricinde saç ile ilgili olan problemlerle de ilgilenmektedir.

Dermatoloji, saç dökülmeleri ile ilgili muayene, teşhis ve tedavi sürecinin gerçekleştirilmesinde görevli olan tıbbi bölümdür. Tedavi süreci, saç dökülmelerine sebep olan etken bulunduktan sonra başlar. Bu süreçte hastaya B7 ve H vitaminleri takviyeleri yapılmaktadır.

B7 ve H vitaminleri besinler ile de karşılanabildiği gibi ilaçlar ile de alınabilmektedir. Eğer hastada mevcut olan saç dökülmesi kullanılmakta olan ilaçlardan kaynaklanıyorsa bu vitaminlerde değiştirmeler yapılabilmektedir. Düzenli olarak kliniğe giden ve tedaviye beklenilen cevabı vermeyen saç dökülmelerine sahip olan kişiler ek bir alternatif olan saç ekimi işlemlerini yaptırabilmektedir.

Saç dökülmesine bakan poliklinikten nasıl randevu alınır?

Öncelikle saç dökülmesi kişileri psikolojik olarak etkileyen önemli bir durumdur. Gür ve bakımlı saçlar hem kadınlar için hem de erkekler için önemli bir etkendir. Bu sebeple saç dökülmesi yaşayan kişiler hastanelerin Deri ve Zührevi Hastalıkları yani Cildiye ya da Dermatoloji bölümlerinden randevu almaları gerekmektedir.

Randevu işlemlerini devlet hastanesinden yapmak isteyen kişiler MHRS online veya ALO 182 hattını arayarak Dermatoloji ya da Cildiye bölümlerinden randevu alabilmektedir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır