bacaklardaki ödemi nasıl atabiliriz / Bacaklardaki Ödem Nasıl Atılır Ibrahim Saraçoğlu

Bacaklardaki Ödemi Nasıl Atabiliriz

bacaklardaki ödemi nasıl atabiliriz

Bacaklarda ödem nasıl giderilir? Sorusuna cevap vermeden önce, ilk olarak vücudunuzda toplanan ödemin sebebini bilmeniz gerekiyor. Çünkü ödem oluşmasını tetikleyen farklı etmenler vardır.

Bazı kalp, böbrek ve karaciğer hastalıklarına bağlı olarak oluşabilen ödem fazla kilo, hareketsizlik ve yeterli miktarda su tüketilmemesi gibi sebeplerle de orta çıkabilir. Peki bacaklarda ödem nasıl giderilir?

Bacaklarda Ödem Nasıl Giderilir?Bacaklarda Ödem Nasıl Giderilir? Ödem Neden Oluşur?

Ödem, deri dokusunda ve diğer doku hücrelerinde normalde olması gereken miktardan daha fazla sıvı bulunmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Vücuttaki sıvıların kan damarları, hücreler, hücreler arası mesafe, beyin omurilik mesafesi, karın boşluğu, akciğer, kalp zarı, eklem içi gibi alanlarda bulunması gerekir. Bazı durumların etkisiyle bu sıvılar farklı dokularda da birikmeye başlayabilir ve bu da ödem oluşumuna sebep olabilir.

Vücudun fazla sodyum üretmesiyle ortaya çıkan ödem, toplandığı dokularda iltihaplanmaya sebep olup kişinin günlük hayatını olumsuz etkiler. Vücuttaki belli dokuların, toksinler sebebiyle iltihaplanır ve bu da bazı bölgelerde sıvı tutulması, damarlardaki kanın akışının yavaşlamasına sebep olur ve böylece bacaklar oluşan ödem sebebiyle şişirerek acı ve ağrılara sebep olabilmektedir.

Ödem Oluşmasının Sebepleri

Ödem oluşması temelde iki ana sebepten dolayı oluşabilmektedir. Bunlar, bir sağlık sorunu sebebiyle oluşan ödemler, kullanılan bazı ilaçlar sebebiyle oluşanlar ve yaşam veya yeme içme tarzına bağlı ortaya çıkan ödemlerdir.

Ödem oluşmasının sebepleri:

  • Uzun süre hareketsiz kalmak
  • Fazla miktarda tuzlu yiyecekler tüketmek
  • Bazı yüksek tansiyon ilaçları
  • Nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar
  • Steroidler ve Östrojenler
  • Konjestif kalp yetmezliği
  • Karaciğer sirozu
  • Böbrek hastalığı
  • Böbrek hasarı
  • Bacak damarlarında zayıflık veya hasar
  • Lenfatik sistemde hasar
  • Ağır, uzun süreli protein eksikliği

Ankara Lazer Epilasyon

Ödem Nasıl Atılır?

Vücudunuzda biriken ödemi atmak için en temelde yapmanız gereken iki önemli etken vardır. Bunlardan ilki, tuzu hayatınızdan tamamen çıkartamazsanız da azaltın. Çünkü alınan fazla tuz dokulara su çekilmesine sebep olur. İkincisi ise; daha fazla hareket edin. Hareket etmek hem dolaşım sisteminizin çalışmasına yardımcı olur hem vücuttaki fazla tuzun atılmasını sağlar hem de kilo vermenize yardımcı olur.

Bunların dışında ödem atılımını sağlayan etmenler ise şöyle;

  • Güzenli ve dengeli beslenin
  • Bol miktarda su için
  • Alkol, sigara ve kahve tüketimini bırakın veya azaltın
  • Bol bol egzersiz yapın
  • Uzun süreler hareketsiz kalmaktan kaçının
  • Sıkıştırma çorapları giyin
  • Bitki çayları için
  • Lenf Drenaj masajları gibi medikal masajlar yaptırın

Ödem Atıcı Besinler

Yaz mevsimini sevebilirsiniz ama vücudunuzda yarattığı değişimler sizi zorlayabilir.

Ödem Nedir?

Sıcaklıklar damarlarda genişlemeye yol açıyor ve bununla birlikte damarların içinde dolaşan sıvının dokulara geçişi kolaylaşıyor. Sıvının doku araları ve cilt arasında birikmesi de vücutta ödem oluşturuyor.

Ödem, Tuz ve Şekeri Seviyor!

Sıklıkla ellerde, ayaklarda ve bacaklarda görülen ödem, vücutta ağırlığa ve şişliklerle yol açıyor. Regl, menopoz, fazla kilo, yetersiz su içmek, fazla karbonhidrat tüketimi, yüksek miktarda tuz içeren diyetler ve aşırı egzersiz ödemin başlıca nedenlerinden. Ancak ciddi hastalıkların belirtisi olabiliyor. Böbrek ve kalp yetersizliği, karaciğer sirozu, beslenme bozukluğu, tiroit bezi hastalıkları gibi hastalıklarda sinyal verebiliyor. Özellikle aşırı tuz ve şeker tüketimi, ödem oluşmasına katkı sağlıyor. Buna karşı tuz ve şeker tüketiminden kaçarken, şişliğin atılmasına yardımcı olan besinleri tüketmek de fayda sağlıyor.


Kalsiyum Engel Oluyor

Süt, yoğurt ve kefir, içerdikleri zengin kalsiyum sayesinde vücut sıvılarında mineral dengesini sağlayarak ödemin oluşmasını önlüyor. Her gün ortalama porsiyon ( su bardağı kadar) süt ve süt ürünü tüketmek hem sağlıklı beslenme hem de şişkinlik oluşumunu önlemede çok yardımcı.

Maydanoz Ödem Attırıcı ama Dikkat!

Maydanoz özellikle çiğ tüketildiğinde besin içeriği en zengin sebzelerden biri. Yapısında bulanan bol lif ve C vitamini, çiğ yenildiğinde ya da haşlanıp suyu içildiğinde ödemin atılmasında çok etkili. Ancak dikkat! Gereğinden fazla maydanoz tüketmek vücuttan fazla suyun atılmasına, dolayısıyla tansiyon düşüklüğüne neden olabiliyor.

Su Gibi Besin: Salatalık

İçeriğinde beta karoten ve C vitamini gibi antioksidanlar bulunduran salatalığın yaklaşık yüzde 96’sı sudan oluşuyor. Özellikle sıcak havalarda ara öğünlerde tüketeceğiniz salatalık bu içerikleri sayesinde vücudun kaybettiği suyun yerine konmasında ve şişkinliğin atılmasında önemli rol oynuyor. Salatalığı, içilen suya doğramak ve bekletmek, antioksidan kapasitesi yüksek bir su tüketilmesini, dolayısıyla ödem tulumunun engellenmesini sağlıyor.

Potasyum Ödeme Karşı

Potasyumdan zengin besinler, vücut sıvılarında sodyum-potasyum dengesinin sağlanmasına yardım ederek ödeme karşı etkili oluyor. Potasyumdan oldukça zengin olan kayısıyı günde ortalama adet tüketmek vücuttaki şişkinliğin atılmasını kolaylaştırıyor.

Günde Bir Halka Ananas

Ananasta bulunan bromelain maddesi selülit oluşumuna neden olan proteinlerin parçalanmasında yararlı oluyor ve bu sayede vücuttan su atımını artırıyor. Ayrıca içerdiği yüksek lif ile bağırsakların düzenli çalışmasına, böylelikle vücuttan daha kolay su atılmasına katkıda bulunuyor. Özellikle şişkinlik oluştuğunu hissettiğiniz günlerde 1 porsiyon (1 halka kadar) ananas tüketmenizde fayda var.

Sindirimi Hızlandırıyor, Ödem Attırıyor

A,B,C vitaminleri ile yüksek oranda lif içeren yaban mersini sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunuyor ve bu sayede kabızlığı önlemeye yardımcı oluyor. Sindirimi hızlandırdığı için şişkinliğin atılmasında da faydalı oluyor.

Ayakta Ödem Neden Olur?

Vücutta artan homosistein kalp krizi, inme, bacaklarda dolaşım bozukluğu ve ödeme neden olabiliyor. Turp yüksek oranda potasyum ve folat içeren doğal diüretik besinler arasında yer alıyor. Folik asit kanda homosistein seviyesinin azalmasında rol oynuyor. Haftada kez turp tüketmek homosistein yüksekliği sorununa büyük oranda yardımcı olabiliyor. Ancak gaz problemine sebep olabileceği için haşlayarak yemek veya suyunu içmekte fayda var.

Ödem Söktürücü Çaylar

Herhangi bir sağlık sorunu yoksa; biberiye, ısırgan otu, kiraz sapı ve funda yaprağı gibi bitkilerin ödem atan çaylar içmek de şişkinliğin atılmasında faydalı olabiliyor. Biberiyenin içeriğinde bulunan tanen, acı maddeler, organik asitler, glikozit ve uçucu yağlar kan dolaşımını hızlandırıyor.

Yulafla Ödem Attırıcı Tarifler Uygulayın

Yulaf, yapısında bulunan beta glukan sayesinde bağırsak hareketlerinin artmasına, dolaşımın ve sindirimin hızlanmasına, dolayısıyla vücuttan şişkinliğin atılmasına yardım ediyor. Sütle pişirerek, yoğurda katarak ya da evde hazırlayacağınız sağlıklı ve şekersiz kurabiye veya keklerle yulaf tüketebilirsiniz.

Ödem Atıcı Su

Günlük ,5 litre su içmek ödem tutulmasını önlemek ve atımına yardımcı olmak için çok önemli. İçeceğiniz suyun içerisine çubuk tarçın, elma dilimleri, salatalık dilimleri veya taze nane yaprağı gibi besinleri eklemeniz de hem suyunuzun antioksidan kapasitesinin artmasına ve şişkinliğin atılmasına hem de tadının daha lezzetli olmasına yardımcı oluyor.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  
Ödem Nedir?

Ödem Nedir?

Ödem, dokuların içerisinde sıvı birikmesi nedeniyle oluşan bir sağlık sorunu olarak biliyor. Küçük bir alanı çevreleyen ödemler, zaman zaman bütün vücudu da etkileyebiliyor. İlaç, hamilelik, enfeksiyon ve beslenme alışkanlıkları gibi pek çok etken vücutta ödem oluşumuna neden olabiliyor. Küçük kan damarlarından sızan sıvıların neden olduğu ödemler bulunduğu dokuya sığamayarak vücutta şişme yapabiliyor. Vücudun pek çok noktasında ödem oluşumunun görülebileceği ise uzmanlar tarafından belirtilmekte. Uzun süre boyunca aynı pozisyonda oturmak, fazla tuzlu tüketmek, adet dönemi meydana gelen hormonal değişimler ve hamilelik süreci ödem oluşumuna sebep olabiliyor. Yüksek tansiyon ilaçları, steroidler ve bir grup diyabet ilacının da ödem oluşumuna neden olduğu biliniyor. Ödem kimi zaman bir hastalığın habercisi olarak da karşımıza çıkabiliyor. Hastalarda kalp yetmezliği, karaciğer ya da böbrek hastalıkları ve protein eksikliği görülebiliyor. Vücudunuzda ödem oluşumu fark ettiyseniz mutlaka bir doktordan yardım almanız gerekiyor.

Vücutta Ödem Belirtileri Nelerdir?

Vücutta Ödem Belirtileri Nelerdir?

Ödemin pek çok çeşidi bulunuyor. Bir çok insanda meydana gelen el ve bacak bölgelerinde ödem oluşumu periferik ödem olarak adlandırılıyor. Nadir olarak kol ve bacaklarda da görülebiliyor. Serebral ödemse beyinde sıvı birikimi nedeniyle oluşuyor. Kafa travmaları ya da çarpmalar serebral ödeme neden olabiliyor. Maküler ödem ve herediter ödem çeşitleriyse sık rastlanan türevleri arasında yer alıyor. Peki vücutta ödem belirtileri nelerdir? Vücudun pek çok bölgesinde oluşabilen ödemler farklı belirtilerle kendisini gösterebiliyor. Dokularda özellikle kol ve bacaklarda şişlik gözlemlenmesi hastalığın en sık görülen belirtileri arasında yer alıyor. Cilt yüzeyinde gerginlik ve parlama, şiş bölgelere baskı uygulandığında çukur oluşumu ve karın büyümesi ise gözlemlenen diğer belirtiler olarak bilinmekte. Vücutta ödem bulunması halinde bir doktora başvurulması öneriliyor. Özellikle nefes darlığı, solunum güçlüğü ve göğüs ağrısı yaşanan vakalarda profesyonel bir müdahale uygulanması gerekiyor. Akciğerde ödem oluşumuna işaret eden bu durum hayati önem taşıyabiliyor. Bu sebeple bu durumlarda acil tıbbi destek alınmalı ve hızla tedaviye başlanmalıdır.

Ödem Attırıcı İçecek Çeşitleri

Ödem Attırıcı İçecek Çeşitleri

Altında ciddi bir rahatsızlık barındırmayan ödem çeşitleri için ödem söktürücü besinler tüketebilirsiniz. Doğal besinler yardımıyla vücudunuzda oluşan şişliklerden ve gerginlikten kurtulmak mümkün. Magnezyum tüketimini arttırmak vücudun su tutma oranının düşmesine yardımcı oluyor. Fındık, kepekli ürünler, bitter çikolata ve yeşil sebzeler tüketerek magnezyum oranınızı artırabilirsiniz. B6 vitaminin kadınlarda su tutumunu azalttığı biliniyor. Muz, patates, et ve ceviz tüketerek vücudunuzda doğal yollardan B6 vitamini depolayabilirsiniz. Potasyum içeren gıdalar da ödem söktürücü besinlerin başında yer alıyor. Potasyum tüketimini artırarak sodyum seviyenizi düşürebilir ve idrar üretimini hızlandırabilirsiniz. Potasyum kaynağı için muz, domates ve avokado tüketebilirsiniz. Özel çaylar, ödem atıcı içecek ve karışımlar yardımıyla da hafif ödemlerinizden kurtulabilirsiniz. Karahindiba içeren çaylar ya da kahveler tüketerek vücudunuzda su tutulumunu azaltabilirsiniz. Karanfil, zencefil, elma, adaçayı ve nane ise en çok tercih edilen ödem attırıcı çay alternatifleri arasında yer alıyor. Dilerseniz salatalık ve limon yardımıyla soğuk bir çay hazırlayabilir ve kendi ödem atıcı su tarifinizi oluşturabilirsiniz. Ödemlerinizden kurtulmak ve dinamik bir vücuda sahip olmak için lezzetli çaylar denemeye başlayabilirsiniz. Ödem attırıcı içecek çeşitlerini Trendyol’dan hızlıca sipariş edebilmeniz mümkün.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir