20 lik diş çekiminden sonra dikkat edilmesi gerekenler / Diş Çekimi Sonrası Yapılması Gerekenler

20 Lik Diş Çekiminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

20 lik diş çekiminden sonra dikkat edilmesi gerekenler

Öncelikle bilmemiz gereken her 20 yaş dişinin ameliyat ile çekilmeyeceğidir. 20 yaş dişlerinin çekimi duruma göre normal diş çekimi şeklinde de yapılabilmektedir. Ancak hem normal çekim hem de cerrahi çekimler sonrası dikkat edilecekler arasında çok büyük bir farklılık yoktur. Hastalarımızın işlem sonrası yapması gerekenleri sıralayacak olursak;

  • İşlem sonrasında hastalara ısırtılan tamponlar 30 dakika sonra atılacak ve yerine başka bir tampon konulmayacaktır.

  • Çekim sonrasında çekim bölgesinden sızıntı şeklinde kanama olabilir ve 6-24 saat devam edebilir. İlk 24 saat kan gelse bile tükürme yapılmamalı, yara bölgesi emilmemeli ve ağız içi çalkalama işlemi yapılmamalıdır.

  • Kanamanın 48 saatten uzun sürdüğü durumlarda hekim bilgilendirilmelidir.

  • Çekim sonrası uyuşukluk geçene kadar yemek yenilmemelidir. Uyuşukluk yaklaşık 3,4 saat içerisinde geçmiş olacaktır.

  • İlk 24 saat boyunca sıcak gıda ve sıcak içecekler tüketilmemeli, sıcak duş alınmamalı, sıcak havada gezilmemelidir.

  • İlk 24 saat ılık ve yumuşak gıdalarla beslenilmelidir.

  • Sigara ve alkol yara yeri iyileşmesini olumsuz etkileyeceği için 72 saat (3 gün) tüketilmemelidirler.

  • Diş çekiminden 24 saat sonra normal ağız bakım işlemlerine ( diş fırçalama, ağız gargarası) başlanabilir.

  • Çekim sonrası dikiş atıldıysa dudaklar ve yanaklar çekiştirilerek o bölgeye bakmaya çalışılmamalıdır. Dikişlerin kopmasına ve yara yerinin geç iyileşmesine sebep olabilir.

  • Çekim işlemi özelliklede cerrahi olarak yapıldıysa yüzde şişme, morarma, ağız açmada zorluk ve ağrı olabilir. Özellikle şişmeyi engellemek için ilk 24 saat 5 dakika aralıklarla çekim bölgesine dışarıdan soğuk uygulanmalıdır. Şişkinlik ilk 3 gün artmaya devam edecektir. 3. günden sonra yavaş yavaş inecektir.

  • İlk 24 saat yüksek yastıkta yatılması ve çekim bölgesinin üzerine yatılmaması ağrının daha az olmasına katkı sağlayacaktır.

  • Hekim tarafından reçete edilmiş ilaçlar var ise düzenli ve eksiksiz kullanılmalıdır.

  • 7 günden uzun süren ağrı ve şişkinliğiniz var ise, 48 saati geçen kanama, kötü ağız kokusu ve kötü tat varlığında hekime muhakkak danışılmalıdır.

  • Dikiş atıldıysa 7-10 gün sonra dikişlerin alınması gerekmektedir.

  • Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

    Ancak bu durum sanıldığı kadar sıkıntılı değildir. Lokal anestezi altında gerçekleştirildiği için yirmilik diş çekimi sırasında hiçbir şey hissetmezseniz. Ancak çekim işlemi tamamlandıktan ve sonrası da anestezinin etkisi geçtikten sonra ağrı ya da çeşitli komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle sizlere Yirmilik Diş Çekimi sonrasında neler yapabileceğiniz hakkında bilgiler vermeye çalıştık.

     

    Yirmilik Diş Çekimi Sonrası Bakımı Nasıl Olmalı?

    Yirmilik diş çekimi sonrasında kanama, şişlik, morluk, ağrı ve sızı gibi durumlar meydana gelebilir. Bunların haricinde kuru soketin olarak bilinen iyileşmeyen diş yuvası rahatsızlığı da ortaya çıkabilir. Soket içinde oluşan kan pıhtısı yerinden oynatıldığı taktirde dişlerde yer alan sinir ve kemik açığa çıkar. Bu duruma kuru soket adı verilir ve şiddetli ağrıya, ağız kokusuna, ağızda değişik tat oluşumuna, ağız ve yüzün çeşitleri bölgelerinde şişliklere yol açabilir. Bu rahatsızlıklarla karşılaşmamak ya da etkilerini düşürmek için şu önerileri uygulayabilirsiniz.

     

    Yirmilik Diş Çekimi Sonrası Şişlik

    Yirmilik diş çekiminde sonra o dişlerin bulunduğu bölgelerde şişlikler meydana gelmesi, olası bir durumdur. Bu şişliklerin küçültmek için 20’lik dişlerin oluğu yerlere buz kompresi uygulayabilirsiniz. 20 yaş dişlerinin çekimi öncesinde o bölgede enfeksiyon oluşmuşsa bu yerine ılık ve nemli bir kompres yapabilirsiniz.

     

    Yirmilik Diş Çekimi Sonrası Kanama

    Tüm dişler çekildikten sonra kanama oluşması normaldir. Bu durum yirmi yaş dişleri içinde geçerlidir. Diş çekimi sonrasında o bölgeye yerleştirilen gazlı bezi uzman hekiminizin size söylediği zamandan önce atmayınız. Kanamanın o süre zarfı boyunca durmadıysa biraz daha o bölgeye baskı uygulayın. Ayrıca bölgeye ıslak çay poşetini koyarsanız, çayın içerisinde yer alan tannik asit damarların daralmasına ve kanamanın durmasına yardımcı olabilir.

     

    Yirmilik Diş Çekimi Sonrası Ağız Bakımı

    Yirmilik dişlerinizi çektirdikten sonraki iki saat içinde bir şeyler yememeye ve içmemeye dikkat edin. Ağız içinde oluşan kan pıhtısını tükürmek yerine yutun. Diş çekiminden sonraki birkaç gün içinde sıkı ve ağır egzersizler ya da sporlar yapmamaya dikkat edin. Ayrıca sigara ve alkol tüketmeyin. Ağız bakımı için dişlerinizi fırçalarken 20 yaş dişlerinin olduğu bölgeye fazla temas etmemeye çalışın. Buna ek olarak tuzlu su karışımıyla ağzınızı çalkalayabilirsiniz.

    Diş çekiminden sonra kanamana durduysa vücudun ihtiyaç duyduğu sıvıyı alabilmek için yeterli miktarda ılık ya da soğuk içecekler tüketebilirsiniz. Yemek yiyeceğiniz zaman ısırmada zorluk çekmeyeceğiniz yumuşak gıdaları tüketmeye özen gösterin. Ağız içinde oluşan kan pıhtısını dağıtmamak için asit ve gazlı içecek ya da yiyecekleri tüketmeyin. Ayrıca ağız içinde parçacık bırakacak mısır, yer fıstığı, leblebi gibi kuruyemişleri tüketirken 20 yaş dişlerinin olduğu yerlere kaçırmamaya dikkat etmelisiniz.

    20 yaş dişlerinizi çektirdiğiniz diş hekiminizin vermiş olduğu reçeteli ilaçları bahsedilen şekilde doğru ve vaktinde kullanmalısınız. Aksi takdirde diş ağrısı, şişlik ve iltihaplanma gibi çeşitli durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

     

    Yirmilik Diş Çekimi Sonrasında Hangi Durumda Tekrar Diş Hekimine Başvurulmalı

    Yirmilik diş çekimi sonrasında oluşan şişlik, ağrı gibi çeşitli rahatsızlıkların her geçen gün biraz daha azalması ve birkaç gün sonra kendiliğinden iyileşmesi gerekir. Ancak bazı durumlarda bu rahatsızlıklar azalmak yerine çoğalabilir. Örneğin diş ağrınız giderek daha şiddetlenebilir ya da oluşan şişlik daha da büyüyebilir. Ayrıca kanamanın durmaması ve daha da çoğalması gibi durumlarla karşı karşıya kaldığınızda diş hekimlerine tekrar başvurmanız gerekir.

    nest...

    oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır