atatürk ün müziğe verdiği önemi / Atatürk'ün Müziğe Verdiği Önem | Atatürk Hakkında Bilgiler

Atatürk Ün Müziğe Verdiği Önemi

atatürk ün müziğe verdiği önemi

Atatürk’ün Müziğe Verdiği Önem

Atatürk’ün müziğe verdiği önem, onun;  “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.”  sözünde vurgulanır. Sanatın en yaygın türlerinden olan müzik, ülkelerin kültürel tanıtımı açısından önemlidir. Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk;  resim, heykel, müzik ve edebiyatla çok yakından ilgilenmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren sanatsal faaliyetlere büyük önem verilmiştir.
Atatürk’ ün sanatla, sanatçılarla ilgilenmesi, onları desteklemesi sanatla çok yakın bir ilişki içinde olduğunu gösterir. Tiyatro, bale, edebiyat, heykeltıraşlık, mimarî, resim, müzikle ilgili düşüncelerini; TBMM’nde ki konuşmalarında, Çankaya Köşkünde sanatçılarla yaptığı sohbet ve tartışmalarda belirtmiştir. 
“Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkilaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla yer almaktan ilelebet mahrum kalacaklardır. Milletimizin güzel sanatlar sevgisini her türlü vasıta ve tedbirlerle besleyerek inkişaf ettirmek milli ülkümüzdür” diyen Atatürk, sanatın Türk milletinin yeniden yapılanma sürecinde milli kültürünün oluşmasında sanatın büyük önemini vurgulamıştır.

Atatürk’ün Müziğe Verdiği Önem

Atatürk, resim, heykel, şiir ve edebiyat gibi müzikle de yakından ilgilenmiştir. Okunan şarkılara eşlik etmiş, zeybek oynamıştır. Bazı Rumeli türküleri onun sesinden notalara dökülmüş ve müzik repertuarımızda yer almıştır. Askeri ataşe olarak görev yaptığı sırada Sofya’da çok sesli müziğe ilgi duymuştur.  Bu dönemde klasik müzik konserleri ve operalara giderek müzik türlerini tanıma fırsatı bulmuştur. Cumhuriyetin ilanından sonra da bu müzik türlerinin sevilmesi ve kültürümüzde yer alması için çalışmıştır.

Atatürk’e göre müzik, insanlığın ortak dilidir:
‘’Hayatta müzik gerekli değildir. Çünkü hayat müziktir. Müzikle ilgisi olmayan varlıklar insan değildir. Eğer söz konusu olan hayat, insan hayatı ise müzik mutlaka vardır. Müziksiz hayat zaten var olamaz. Müzik hayatın neşesi , ruhu , sevinci ve her şeyidir. Yalnız , müziğin türü üzerinde düşünmeye değer.’’

Atatürk bir yandan dünya müzik türlerini milletine sevdirmeye çalışmış ancak Türk Musikisinin yeri  onun için her farklıydı.Günlük hayatında mutlaka Türk musikine de yer vermiş ve türküleri mutlaka her gün dinlemiştir. ‘’Güzel sanatların hepsinde, ulus gençliğinin ne türlü ilerletilmesini istediğinizi bilirim. Ancak bunda en çabuk, en önde götürülmesi gerekli olan Türk müziğidir.’’ Diyerek Türk musikisine verdiği önemi ifade etmiştir.
Atatürk’e göre türküler, hayatın bir yansımasıdır. Müzik, neşe ve hüzün ile hayatı bir bütün olarak içermektedir. Bu nedenle de müziğin hayatın ta kendisi olduğunu söylemiştir.
Safiye Ayla, Selahattin Pınar, Müzeyyen Senar, Saadettin Kaynak, Hamiyet, Afitap, Münir Nurettin Selçuk, Yesari Asım Arsoy, Mustafa Nafiz Mustafa Kemal Atatürk’ün özellikle dinlediği kişilerdir.
Atatürk için Rumeli türkülerinin ayrı bir yeri vardı. Dinlerken derin bir hüzne kapılır, sıla duygusu ile eskiye özlem duyar gözleri dolardı. Dinlemekten zevk aldığı şarkılarda ve türkülerde yeri geldiğinde sanatçıya eşlik ederdi. Atatürk tam bir musiki ve sanat aşığıydı. Her tarz müzik dinlerdi fakat ;’’Aman Beyim,Çeşmesinin Üstüne,Gözlerim Arıyor Seni Her Yerde,Ayrılamam Ölsem Bile,Tam Üç Sene,Gönül Durmaz Su Gibi Çağlar,Bahçenizde Sümbül Olsam Sevdiğiniz Bir Gül Olsam,Etme Beyhude Figan Vazgeç Gönül,Çiçekten Nağmeden Bir Deste Bağlar,Aşkınla Yanan Gönlüme,Bir Yer Ki Sabah Olmayacaktır,Delisin Deli Gönlüm,Yanık Ömer,Sabah Yıllardan Beri,Sarı Zeybek’’ en çok dinlediği şarkılar arasındaydı.

  • Hayatta müzik lazım değildir. Çünkü hayat müziktir. Müzik ile ilgisi olmayan varlıklar insan değildirler. Eğer söz konusu olan hayat, insan hayatı ise müzik mutlaka vardır. Müziksiz hayat zaten mevcut olamaz. Müzik hayatın neşesi, ruhu, sevinci ve her şeyidir. (14 Ekim 1925 İzmir Kız Öğretmen Okulu)
  • Millet, ince duygulan, düşünceleri anlatan, yüksek deyişleri, söyleyişleri toplamak, onları bir gün önce, genel son musiki kurallarına göre işlemek gerekir. Ancak bu sayede, Türk milli musikisi yükselebilir, evrensel musikide yerini alabilir.

Kaynak:
https://www.bilgidemeti.com/ataturkun-sanata-verdigi-onem/

Atatürk'ün müziğe ve sanatçıya verdiği önem: Mustafa Kemal Atatürk'ün müziğe verdiği önem nedir?

1924 yılında Ankara’da açılan Musiki Muallim Mektebi, iyi bir müzik eğitiminin alınabilmesi için Avrupa’ya yetenekli gençlerin gönderilmesi, Atatürk döneminde müziğe ve sanatçıya verilen değer hakkında bizlere ipuçları vermektedir. Peki, Mustafa Kemal Atatürk müzik ile ilgili yaptığı çalışmalar nelerdir? İşte, Atatürk’ün müziğe verdiği öneme dair tüm detaylar…

Atatürk’ün Müziğe Verdiği Önem

Atatürk’ün müziğe bakış açısı; müziğin, ulusların kültürel kimliklerini kazanmaları, onu korumaları ve bu kimliğin tüm dünyaya tanıtılmasında önemli bir yeri olduğu şeklindedir. Kendisi de şarkı dinlemeyi ve söylemeyi çok seven Mustafa Kemal Atatürk, 1913 yılında Sofya’da ateşemiliterlik görevinde bulunurken, çok sesli batı müziğine ilgi duymaya başlamış ve bazı klasik müzik dinletilerine, operalara giderek farklı müzik türlerini tanıma imkânı bulmuştur.

Kendisi bir müzisyen olmamasına rağmen çok derin bir müzik bilgisine sahip olan Mustafa Kemal Atatürk, Türk müziğini geliştirmek için uygulanacak olan politikaları sağlam temellere dayandırmak istemiş ve Türk milletinin sanatın her alanında olduğu gibi müzikte de çağdaş uygarlıklar seviyesine çıkmasını istemiştir.

Atatürk’ün Sanatçıya Verdiği Önem

Sanatın her alanına büyük bir değer ve önem veren Mustafa Kemal Atatürk; sanatın yaratıcı olan sanatçıya da aynı derecede bir önem vermiş ve sanatçıları toplumu çağdaş ve yüksek değerlere ulaştıracak olan insanlar olarak görmüştür. Bir toplumun gelişmişlik seviyesinin, sahip olduğu sanat ve sanatçılar üzerinden de ölçülebileceğinin bilincinde olan Mustafa Kemal, Türk çocuklarının ve gençlerinin de sanat üzerinde durmaları gerektiğinden bahsetmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün sanatçıya olan bakışının en önemli kanıtlarından bir tanesi ise bir tiyatro oyunu sonrası, kendisinin elini öpmek isteyen tiyatro sanatçılarına vermiş olduğu cevapta gizlidir:

- “Sanatkâr el öpmez; sanatkarın eli öpülür.”

Mustafa Kemal Atatürk Müzik İle İlgili Yaptığı Çalışmalar

  • 1924 yılında İstanbul’da bulunan Makam-ı Hilafet Mızıkası Ankara’ya getirilmiş ve Riyaset-i Cumhur Musiki Heyeti (Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası) adını almıştır.
  • 1924 yılında çıkarılan Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile müzik eğitimi laik bir temele oturtulmuştur.
  • 1924 yılında Ankara’da Musiki Muallim Mektebi açılmıştır.
  • 1925 yılından itibaren yetenekli olan öğrenciler, modern bir müzik eğitimi almaları için Avrupa’ya gönderilmeye başlanmıştır.
  • Türk Halk Müziğinin ezgileri ve bu türe ait eserler derlenmeye başlanmıştır.
  • 22 Ocak 1927 tarihinde İstanbul Belediye Konservatuvarı açılmıştır ve bu okulun müfredatına Batı müziği bölümü eklenmiştir.
  • Avrupa’da aldıkları müzik eğitimini tamamlayarak yurda dönen gençler, 1927 ile 1930 yılları arasında Musiki Muallim Mektebinde görev almaya başlamışlardır.
  • 1931 yılında Balkan oyunları müzik festivali düzenlenmiştir.
  • 1933 yılında okunan Atatürk’ün 10. Yıl Nutku’nda, Türk müziğinde çağdaşlaşma amacı belirtilmiştir.
  • 1934 yılında Adnan Saygun tarafından ilk Türk operası bestelenmiştir.
  • 1935 yılında Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü kurulmuştur.
  • 1934 ile 1936 yılları arasında, Avrupa’daki saygın müzik uzmanları Türkiye’ye davet edilmiştir.
  • 1936 yılında Ankara Devlet Konservatuarı açılmıştır.
  • 1937 yılında bilimsel temellere dayanan halk ezgileri derleme çalışmaları başlamıştır.
  • 1937 yılında Ankara Devlet Konservatuarında, Türk Halk Ezgileri Arşivi kurulmuştur.
  • 1938 yılında Ankara’da Askeri Mızıka Okulu kurulmuştur.

Bir önce yazımızda Atatürk’ün Müzik Alanında Yaptığı Çalışmalar (Yenilikler) hakkında madde madde bilgiler paylaşarak bu konu hakkında bilgi sahibi olmuştuk. Bu yazımızda Atatürk’ün Müziğe Verdiği Önem hakkında detaylı bilgi sahibi olacağız. Atatürk’ün Müzik İle İlgili Sözleri, Atatürk’ün Müziğe ve Sanatçıya Verdiği Önem, Atatürk’ün Müzik İle İlgili Düşünceleri

Atatürk’ün Müziğe Verdiği Önem

Müzik, hayatımızın her anındadır ve hayatımıza anlam katar. Müzik en önemli sanat dallarından bir tanesidir. Atatürk’te müziğe ve sanatçıya büyük önem vermiştir. Ona göre müzik hayatın vazgeçilmez bir parçasıydı. Müzik aşığı ve çok iyi bir dinleyiciydi. Klasik Türk Müziği, Halk Müziği ve Klasik Batı Müziği”ni çok seven, dinleyen ve zaman zaman söyleyen biriydi. Atatürk için müzik, yeni Türkiye’nin çağdaş uygarlık seviyesine çıkmasında etkili bir kültürel öge olarak görüyordu.  Atatürk müzik öğretmenleri yetiştirmek amacıyla Musiki Muallim Mektebini açtı. Onun döneminde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası kuruldu. Atatürk’ün müzik eğitimi almaması rağmen Klasik Türk Müziği makamlarına hakim olduğu, şarkı ve türküleri başarı bir şekilde söylediği bilinmektedir. Atatürk en çok Rumeli türkülerini severdi. Atatürk, Türk toplumuna Türk musikisi dışında, klasik müzik ve opera gibi müzik türlerini de sevdirmek için çalışmalarda bulunmuştur. Türk toplumuna evrensel müziği tanıtıp sevdirmek istemiştir. Ulu önder, ”Müzik hayatın neşesi, ruhu, sevinci ve her şeyidir” diyerek müziğin yaşamın parçası olduğunu ifade etmiştir. Atatürk’ün yaptığı çalışmalar ve söylediği sözler onun müziğe verdiği önemin ispatıdır. Atatürk müziğe verdiği önemi TBMM konuşmasında şu sözlerle dile getirmiştir.

1 Kasım 1934”de TBMM açılış konuşmasından:

“Güzel sanatların hepsinde, millet gençliğinin ne türlü ilerletilmesini istediğinizi bilirim; Bu yapılmaktadır. Ancak bunda en çabuk, en önde götürülmesi gerekli olan Türk Musikisi”dir. Bir milletin yeni değişikliğinde ölçü musikide değişikliği alabilmesi, kavrayabilmesidir. Bugün dinletmeye yeltenilen musiki yüz ağartacak olmaktan uzaktır. Bunu açıkça bilmeliyiz. Milli, ince duygulan, düşünceleri anlatan yüksek deyişleri, söyleyişleri toplamak, onları genel son musiki kaidelerine göre işlemek gerekir. Ancak bu şekilde Türk Milli Musikisi yükselebilir, cihan şümul musikide yerini alabilir. Kültür İşleri Bakanlığının buna değerince önem vermesini, kamunun da bunda ona yardımcı olmasını dilerim.”

Atatürk’ün Müzik İle İlgili Sözleri
  • Bir milletin yeni değişikliğinde ölçü, musikide değişikliği alabilmesi, kavrayabilmesidir.
  • Hayatta musiki lazım değildir. Çünkü hayat musikidir. Musiki ile alakası olmayan mahlukat insan değildir.
  • Biz Batı musikisini saygıyla dinlediğimiz gibi, bizim musikimiz de bütün dünyada saygıyla dinlenilecek bir halde olmalıdır.
  • Sanatsız kalan bir milletin, hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar
  • Vardar Ovası
  • Gemilerde Talim Var
  • İzmirin Kavakları
  • Fikrimin İnce Gülü
  • İzmir’in Kavakları
  • Şu Dalmadan Geçtin Mi
  • Çile Bülbülüm Çile
Bu konu ile ilgili olarak dikkatinizi çekebilecek diğer yazımız :
Atatürk’ün Müzik Alanında Yaptığı Çalışmalar (Yenilikler)

Atatürk'ün Müziğe Verdiği Önem

Ana Sayfa> Atatürk Hakkında Bilgiler> Atatürk'ün Müziğe Verdiği Önem

Atatürk'ün Müziğe Verdiği Önem

Atatürk'ün Müziğe Verdiği Önem

Atatürk, şiir ve edebiyat dışında müziğe de büyük bir ilgi duymuştur. Şarkı ve türküleri dinlemekten büyük bir zevk alan Atatürk, zaman zaman okunan şarkılara eşlik etmiş, oynanan halk oyunlarına katılmıştır. Bazı Rumeli türküleri, onun sesinden notalara dökülmüş ve müzik repertuarımızda yer almıştır.

Atatürk, askerî ataşe olarak Sofya’ da görevli bulunduğu dönemde çok sesli müziğe ilgi duymaya başlamıştır. Klâsik müzik konserlerine ve operalara giderek bu müzik türlerini tanıma fırsatı bulmuştur. Cumhuriyetin ilânından sonra, ülkemizde bu müzik türlerinin sevilmesini ve müzik kültürümüzde yer almasını sağlamak amacıyla yapılan çalışmalara önderlik etmiştir. Ülkemizde müzik sanatının gelişmesi için bütün olanaktan kullanmıştır.

Atatürk’ ün, tiyatro, bale, edebiyat, heykeltıraşlık, mimarî, resim, müzik gibi sanat dallarıyla ve sanatçılarla ilgilenmesi, onları desteklemesi Atatürk’ ün sanatla çok yakın bir ilişki içinde olduğunun göstergesidir.

Atatürk, sanatla ilgili düşüncelerini, Türkiye Büyük Millet Meclisindeki konuşmalarında, Çankaya Köşkünde sanatçılarla yaptığı sohbet ve tartışmalarda belirtmiştir. Atatürk’ün bu konuşma ve tartışmalarda dile getirdiği sanatla ilgili düşünceleri, Türk halkına ileti niteliği de taşımaktadır.

Atatürk, sanatın tanımını şu sözlerle açıklamıştır:

"Sanat güzelliğin ifadesidir. Bu anlatım sözle olursa şiir, ezgi ile olursa müzik, resim ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur."

Sanatın, bir toplumun ilerlemesindeki öneminin ve vazgeçilmezliğinin bilincinde olan Atatürk, bu düşüncesini şu sözlerle ifade etmiştir:

"Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir,"

"Bir millet sanata önem vermedikçe büyük bir felâkete mahkûmdur,"

"Dünyada medenî, ileri ve gelişmiş olmak isteyen herhangi bir millet, mutlaka heykel yapacak ve heykeltıraş yetiştirecektir."

Atatürk’ ün bu sözleri, sanatla ilgili temel düşüncelerini ifade etmesi bakımından önemlidir.

Atatürk’ ün sanatçılarla ilgili düşüncelerini ifade ettiği sözleri ise şunlardır:

"Sanatçı, toplumda uzun çalışma ve uğraşlardan sonra alnında ışığı ilk hisseden insandır."

"Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz; hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz, fakat sanatkâr olamazsınız."

Büyük bir sanatsever olan Atatürk’ ün gönlünde, müziğin ayrı bir yeri vardı. Bu nedenle millî kültürümüzde önemli bir yer tutan güzel sanatlar içinde müziğe ayrı bir önem vermiştir. Müziğin önemiyle ilgili düşüncelerini, şu sözleriyle ifade etmiştir:

"Hayatta müzik gerekli değildir. Çünkü hayat müziktir. Müzik ile ilgisi olmayan varlıklar, insan değildirler.

Atatürk’ün Müzik Anlayışı

İnsanlığın ortak dili olarak müzik, yine insanlığın ortak mirası olan uygarlık yolundaki konum ve katkıların da göstergesidir.

ATATÜRK; müziği, ulusların kültürel kimliğinin kazanılması, korunması, tanıtımı ve kuşaklara aktarılmasında en etkin unsurların başında görüyordu.

Büyük ATATÜRK, Türk müziği politikasının sağlam temellere dayandırılması için temel ilkeleri tespit ediyor, Türk milletinin güçlü bir müzik potansiyeline sahip olduğunu bilerek, bu müziğin layık olduğu biçimde, çağdaş medeniyet kurallarına göre geliştirilmesini istiyor, Türk gençliğine ve sanatına yeni ufuklar açıyordu. Sanatta ve kültürde köklü bir geçmişe sahip olan Türk milletinin lâyık olduğu seviyeye ulaşması, onun temel emeli ve idealiydi.

Milli ve yerel duygularla harmanlanmış ifadeler evrensel boyut kazanmalı, ulusal müziğimiz aynı zamanda yalnız ülke içinde değil, uluslararası alanlarda da seslendirilebilir olmalıydı.

ATATÜRK, bir müzisyen olmasa da derin bir müzik kültürü ve anlayışına, zevkine sahipti. Müziği seviyordu. Şu sözleri bunu anlatmaktadır:

"Müzik, yaşamın bir parçası değil kendisidir. Yani 'Hayat Müziktir.' Müzik ile alakası olan tek varlık, insandır. Müziksiz bir hayat da zaten mevcut değildir."

Evet ATATÜRK ne kadar da haklıydı; müzik hayatın neşesi, ruhu, sevinci, kendisiydi. Ancak, müziğin türü üzerinde dikkatle durulmalı, düşünülmeliydi.

ATATÜRK, Türk müziğine alaturka damgasını vuranlardan değildi, hele Arap, Fars ve Bizans müziklerinden etkilenmiş olduğu görüşünü asla kabul etmemiş.

Atatürk’ün müzik Hakkındaki Düşünce ve Sözleri

Atatürk, güzel sanatlara ve onun bir paçası olan müziğe özel bir önem veriyordu.

Müziği toplumun temel kültür değerlerinden biri olarak görüyor ve Türk ulusunun yücelmesinde başlıca hareket unsuru olarak ele alıyordu. Atatürk’ün bu konudaki görüşlerini şu sözlerinden anlayabiliriz:

‘’Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından birisi kopmuş demektir’’

‘’Efendiler! Hepiniz milletvekili olabilirsiniz! Bakan olabilirsiniz! Hatta Cumhurbaşkanı

olabilirsiniz! Fakat sanatkar olamazsınız!’’

‘’Bir ulusun yeni değişikliğinde ölçü, müzikte değişikliği alabilmesi, kavrayabilmesidir’’

‘’Biz Batı musikisini saygıyla dinlediğimiz gibi, bizim musikimiz de bütün dünyada saygıyla dinlenilecek bir halde olmalıdır.’’

‘’Hayatta müzik gerekli değildir. Çünkü hayat müziktir. Müzikle ilgisi olmayan varlıklar insan değildir. Eğer söz konusu olan hayat insan hayatı ise müzik mutlaka vardır.Müziksiz hayat zaten var olamaz.Müzik hayatın neşesi , ruhu , sevinci ve her şeyidir.Yalnız , müziğin türü üzerinde düşünmeye değer.’’

‘’Bir millet sanat ve sanatkardan yoksunsa, tam bir hayata sahip olamaz.’’

ATATÜRK'ÜN SEVDİĞİ ŞARKILAR & TÜRKÜLER

ALİŞ'İMİN KAŞLARI KARA

CANA RAKİBİ HANDAN EDERSİN

ÇANAKKALE İÇİNDE

DAYLER DAYLER, VİRAN DAYLER

HAB-GAH-I YARE GİRDİM ARZ İÇİN AHVALİMİ

KIRMIZI GÜLÜN ALI VAR

KÖŞKÜM VAR DERYAYA KARŞI

MANİ OLUYOR HALİMİ TAKRİRE HİCABIM

SARI ZEYBEK

ŞAHANE GÖZLER ŞAHANE

VARDAR OVASI

YANIK ÖMER

AYRILIK

#Batuhan Yıldız

tagAtatürk'ün müziğe verdiği önemAtatürk'ün Müzik AnlayışıAtatürk'ün müzik Hakkındaki Düşünce ve SözleriATATÜRK'ÜN SEVDİĞİ ŞARKILAR TÜRKÜLER

Atatürk'ün Müziğe Verdiği Önem Hakkında Yorum Yazın...

Atatürk'ün Müziğe Verdiği Önem Hakkında Yorumlar

... ödevim vardı okudum bir çok kez anladım yazdım çok bilgilendirici bir metin olmuş Teşekkürler 2023-05-30

türk bir şahış benim pek işime yaramadı 2023-04-02

Ömer Çok güzel olmuş tebrikler 2022-12-28

Sadık Aygün Atatürk'ün bu yeteneğini bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler. 2022-12-27

7/? Hoca bize panel ödevi vermişti “Atatürk’ün müziğin gelişmesinde verdiği önem” diye. Bu kaynakta baya yardımcı oldu valla. Teşekkürler en azından 2022-11-27

Ham Çooooooook Güüüzelll. 2022-11-11

Leyla Çok Güzle :) 2022-11-09

6/A ' dan Hira Teşekkürler çok güzel 2022-11-01

6/A Neyi az bunun. Bütün bilgileri veriyor. ÇÇÇOOOOOOOOOKKKK TEŞEKKÜR EDERİM 2022-10-26

Asmin Ünal Çok güzel di teşekkür ederim 2022-05-22

zeynep esila güner çok güzeldi gerçekteen çok işimize yeradı 2022-01-12

@@@winx alesi@@@ Mükemmel olmuş beğendim bayıldım 2022-01-12

Yağmur Kaş Ç çok güzel olmuş beğendim 2022-01-12

Eyüp ay Daha cokols adaha iyi olur 2022-01-12

5 f Çok güzel teskkurler müzik sınavına +25 puan verdi hoca 2021-12-28

5 F çok güzel olmuş müzik ödevim için harika bende hepsini yazacam ): 2021-11-24

Zeliha Çok iyi 2021-11-22

⁸.sınıf Müzik proje ödevim için yardımcı olacağını düşünüyorum. Gerçekten güzel hazırlanmış. Thanks :) 2021-11-20

Quenn Çok güzel müzik ödevime çok yardımcı oldu tşk 2021-11-18

8.sınıf Thank you very much 2021-10-31

6/C :( Hepsini yazacam hadi bakalım 2021-10-28

Teşekkürler çok yardımcı Çok yardımcı oldu teşekkürler 2021-10-27

Gülsüm Çok güzel 2021-10-27

rojin çok güzel 2021-05-27

Ayşe Gayet güzel ve açıklayıcı 2021-05-24

gumball gerçekten proje ödevim için çok yararlı oldu teşekkürler yazan kişi 2021-04-21

Elif Aydaş Çok teşekkür ederim baya yardımcı oldu inş 2021-03-30

ders manyağı vay be tüekçeden 100 alcağımdan eminim tşk yazan kişi 2021-03-05

Ceylan yüksek Çok iyi ama bence fazla uzun ama bı ödev için baya açıklayıcı bilgi 2021-01-14

Günçiçek Arkadaşlar çok güzel olmuşta özet yok 2021-01-10

Shroud Ben worde kopyala yapıştır yapcam :D 2021-01-09

Günçiçek Vaybe çok güzel tek kelimeyle harika Ama bunun özeti yokmu gerçekten çok işime yaradı 2021-01-08

ShadowLords ( Yasin ) TÜÜRKÇE ÖDEVİMDEN + 3 TANE SÖZLÜMDEN 100 ALDIM ALLAH RAZI OLSUN 2021-01-06

Ahmet Güzel ama özet yok 2021-01-06

Yazılan 35 yorum görüntüleniyor

Yeni Eklenen Atatürk Hakkında Bilgiler

Atatürk'ün Müziğe Verdiği Önem

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır