satrançta kale kaç puan / Satranç Taşları | Satranç

Satrançta Kale Kaç Puan

satrançta kale kaç puan

Satrançta Kale Nasıl Gider

Satrançta kale nasıl gider, puanı, hareket ve özellikleri nelerdir, adım adım öğrenmeye hemen başlayalım. Satrançta 2 adet siyah ve 2 adet beyaz olmak üzere toplam 4 adet kale vardır. Kale her oyuncuya ikişer adet verilir. Kaleler satranç tahtası üzerinde köşelere, yani sağ ve sol en baştaki köşe karelere yerleştirilir.

Satranç Taşları Kale Görseli
Satranç Tahtasına Kale Yerleşimi

Şimdi satrançta kale nasıl gider detaylarına bakalım. Kale ileri geri veya sağa sola önünde taş olmadığı sürece istedikleri kadar düz gidebilirler. Kaleler çapraz asla hareket edemezler. Görsel üzerinde kırmızı oklarla işaretlenmiş yönlere gidemezler. Kalenin hareket yolunda önüne kendi renginden bir taş çıkarsa, o taşın önündeki boş kareye kadar gider ve orada kalır. Rakip bir taş önüne çıkarsa, rakip taşı yiyerek, rakip taşın karesine yerleşir.

Kale Nasıl Gider
Kale Nasıl Gider. Kale Hangi Yönlere Gidemez

Satrançta kale nasıl gider, hareket ve özellikleri nelerdir öğrendik. Satrançta her taşın önem derecesi ve güçlerine göre puanı vardır. Bir taşın ne kadar puanı varsa o kadar önemli ve güçlüdür. Puan sayısının oyuna direkt etkisi yoktur. Ama oyuncunun o taşın ne kadar değerli olduğunu bilmesi için puan sayısı önemlidir. Kalenin tam beş puanı vardır. Kale için özel hazırladığımız “Rehber Kartı” aşağıdaki görsele tıklayarak indirip yazıcıdan çıktı alarak kullanabilirsiniz. Ayrıca satranç dizilimi hızlı ve kolay yapabilmeniz için rehber niteliğindeki yazımızı da okuyabilirsiniz.

Satranç Taş Puanları Kale
Satranç Taşları Rehber Kartı

Dilerseniz tüm derslerimizi video eğitim olarak hazırladığımız Online Satranç Eğitimi kursumuza kayıt olabilirsiniz.

Sıradaki dersimizde ise satranç taşları arasından her taşın üzerinden atlama özelliğine sahip tek taş olan at var.

Piyon

Piyonlar satrançtaki en güçsüz taştır; ama şah hariç her taşa terfi edebilirler. Philidor'un bir zamanlar söylediği gibi, "Piyonlar satrancın ruhudur!"

Burada piyonlar hakkında bilmeniz gereken her şey yer almaktadır:


Piyon

Oyun başladığında, her iki taraf da partiye sekiz piyonla girer. Piyonlar ikinci ve yedinci yatayda oyuna giriş yapar. Beyazın piyonları ikinci; Siyahın piyonları ise yedinci yatayda konumlanmıştır.

pawns in starting position

Piyon bir puan değerindedir. Diğer taşlara nazaran epey değersiz kabul edilir; ama pek çok konumda üç piyon veya daha fazlası bir hafif taşa denk veya hafif taştan daha kuvvetli kabul edilir (at veya fil).

Piyon Nasıl Hareket Eder?

Yukarıda belirtildiği gibi piyonlar en güçsüz taşlardır. Eğer piyon ilk defa sürülecekse, zaman o piyon tek veya çift kare ilerleyebilir. Dikkat ederseniz, bir piyon bir kez oynadı mı bir daha asla iki kare sürülememektedir.

A pawn can move 1 or 2 squares

Bir piyon ancak önünü bir başka taş kapatmıyorsa ilerleyebilir. Aşağıdaki diyagramda, e4-karesindeki Beyaz piyon oynayamaz; çünkü e5-karesindeki Siyah tarafından bloklanmaktadır.

blocked pawn

Piyon Nasıl Taş Yer ve Geçerken Alma Nedir?

Piyon her yöne bir kare çapraz alarak ilerler. Aşağıdaki konumda, e4-karesindeki piyonun d5- ve f5-karelerine saldırmakta olduğunu gözlemlemekteyiz

how the pawn attacks

Aşağıdaki konumda e4-karesideki piyon f5'teki Siyah piyonu alabilir; ancak e5'teki piyonu alamaz.

Pawn captures diagonally, not in front of it

Satrançta piyon alışlarıyla ilgili özel bir kural olan en passant(geçerken alma) da vardır. Eğer Beyaz bir piyon beşinci yataydaysa ve Siyahın ilk piyon hamlesi o piyonu Beyazın piyonunun tam yanına getiriyorsa o zaman Beyaz piyon Siyah piyonu sadece tek kare ileri sürülmüş gibi alabilir. Bu kural, eğer Siyah piyon dördüncü yataya kadar ilerlemiş ve Beyazın ilk hamlesi o piyonu Siyahınkinin tam yanına koyarsa da işe yarar. Bu durumda da Siyah piyon, Beyazın piyonunu sanki tek kare ilerlemiş gibi alabilir. Yalnız bu ancak o hamlede yapabilir!

Aşağıdaki konumda Siyah en son e7-e5 sürdü. Siyah piyon ilk hamlesinde iki kare ileri sürüldüğüne ve doğrudan d5-erinin yanına geldiğine göre Beyaz e-erini dxe6 ile alabilir (ama sadece bu hamle için).

en passant
en passant 2

Terfi

Şu ana kadar piyon gözünüze pek kuvvetli görünmedi mi? Pekâlâ, piyonların bir ata, file, kaleye veya vezir terfi etme şansı var! Eğer bir Beyaz piyon sekizinci yataya veya Siyah piyon birinci yataya ulaşırsa, o zaman o piyonu vezir çıkıyor demektir. Artık hangi taşa çıkacağını karar vermek oyuncuya kalmıştır. Vezir terfisi dışında bir alternatif önermek de istenen çözümdür.

Aşağıdaki görselde, a7-karesindeki piyonun a8-karesine ulaşması terfi demektir.. Vezire veya kaleya çıkmak da mata götürecektir!

pawn promotion

Bazı özel durumlarda düşük terfi en iyisidir. Düşük terfi, bir piyon; at, fil, kale veya vezire dönüşmesidir. Aşağıdaki konumda, düşük terfi ile at çıkmak mata götürdüğü için en iyi hamledir!

under promotion in action

Test

Er hamlelerini ne kadar iyi tanıyabildiğinizi gösteren bir test yapalım. Aşağıdaki konumda Beyazın c7-karesindeki piyonu c8'e oynayabilir mi?

pawn promotion

Evet, piyon c8'e oynayıp terfi edebilir! Haydi bir tane daha deneyelim! Beyazın e4'teki piyonu, Siyahın d5'teki piyonunu alabilir mi?

pawn capture

Evet! Beyazın e4-piyonu d5'teki piyonu alabilir.

Sonuç

Artık oyun başladığında piyonların oyuna nerede başladığını, piyonların kaç puan değerinde olduğunu, piyonların nasıl oynayıp taş aldığını, geçerken alışın nasıl gerçekleştiğini ve piyonun nasıl terfi ettiğini biliyorsunuz! Piyonlarla ilgili yeni bilginizi test edin!


Video Dersinizi İzleyin

Bir yazı okumak, yeni bir taş hakkında bilgi almak için harika bir yol. Video ders izlemek daha da yardımcı olabilir! Piyon hakkındaki kısa video dersine göz atın! 

Satranç oyunu &#;in en popüler oyunları arasındaydı. Özellikle geçen sene çıkan Queens Gambit dizisi ve bu sene 3 yıl aradan sonra gerçekleştirilen Dünya Satranç Şampiyonası sayesinde popülerliği iyice artan oyunun yeni oyuncu sayısı da artmaya başladı. Biz de GamerPapers olarak sitemizde olmayan bu oyunu siteye almaya karar verdik. Satranç hakkında bilgi edinmek isteyen üyelere teker teker yazılar yazacağımız yazılarla yardımcı olmaya çalışacağız. Öyleyse vakit kaybetmeden başlayalım. Bir oyunu anlamak için oyunda ne, ne kadar önemli onu anlamamız gerekiyor. Elbette her taş değerlidir ancak bazıları hayati önem taşıyor. Serimizin ilk yazısı olan, satranç en değerli taşlar listesi karşınızda!

Satrançta Piyon Kaç Puan?

Piyonu bir satranç tahtasının omurgası olarak düşünebiliriz. İki tarafta da 8 olmak üzere toplamda 16 piyon bulunuyor ve her bir piyon 1 puan ediyor. En değersiz taş gibi gözükse de seviyeler arttıkça piyonların önemi de artıyor diyebiliriz. Her ne kadar 1 puan olsa da bir piyon için dünyanın bile feda edileceği zamanlar gelebilir.

Satrançta At Kaç Puan?

Başka taşların üstünden atlayabilen tek taş olan attan her oyuncuda 2 tane var. Her bir at 3 puan ediyor ama çatal yapma özelliği ile atların bazen vezir ile şahı aynı anda tehdit edebildiğini de düşünürsek atlarınızı oyun sonlarında elinizde tutmanız her zaman sizin lehinize olacaktır.

Satrançta Fil Kaç Puan?

At ile aynı puana sahip olan ve çok karşılaştırılan filin attan bazı farkları var. İkisi de 3 puan olsa ve ikisi de açılışlarda hemen oyuna sürülen gelişim taşlarından olsa da basitçe at taşların üstünden atlayabilirken fil bunu yapamıyor. Öte yandan fil taşlara baskı kurabilir ve boş olan her çapraz alanı kaplayabilirken atın hareket alanı sınırlı. Aslında puanı 3 olsa da birçok büyük usta filin puanının olduğu konusunda hemfikir.

Satrançta Kale Kaç Puan?

Kale belki de satrançta nitelendirmesi en kolay taş. Ne vezir kadar iyi ne de at ve filler kadar kötü. Bu yüzden de modern satranç sıralamasında 5 puana yarıyor. Şahın koruması konusunda roklarla müthiş bir önem sahibi olan kaleler aynı zamanda rakip şahın matında da çok işe yarıyorlar. 5 puanın tümünü hak ettiklerini söylemek doğru olacaktır.

Satrançta Vezir Kaç Puan?

Vezir satrançtaki en değerli 2. taş. Peki en değerli taş kaç puan ediyor? Bu sorunun cevabı tam 9 puan! Tabii ki maç ve konuma göre puanlar asla aynı kalmayacaktır ama vezire verilen 9 puan onun ne kadar önemli olduğunu ve vezire çocuğunuz gibi bakmanız gerektiğini gösteren en önemli sembol.

Satrançta Şah Kaç Puan?

Oyundaki en değerli taşımız şah. Bunun sebebi de oyunu kazanmaktan ziyade kaybetmenin tamamen şahla bağlantılı olması. Eğer rakibiniz size şah çektiğinde kaçabileceğiniz bir alan veya şahı bloklayabileceğiniz bir taş yoksa oyunu kaybediyorsunuz. O yüzden en yavaş hareket eden ve asla bir hücum silahı olmayan şah, onu kaybettiğiniz anda oyun bittiği için sonsuz puana sahip.

Satranç En Değerli Taşlar

satrançta taşların puanları

 

Satranç en değerli taşlar yazımızda size yardımcı olmaya çalıştık ve bugünlük yazımızdan bu kadar. En kısa başka yazıyla karşınızda olacağız!

Satran&#;ın T&#;m Kuralları - Satran&#; Terimleri Ve Taşlarının İsmi

Satrançın Tüm Kuralları - Satranç Terimleri Ve Taşlarının İsmi

Satrançta; taşları avantajlı yerlere yerleştirmek yoluyla, rakibin hareketini kısıtlamak veya rakibin taşlarını alarak gücünü azaltmak esastır.

Satranç Tüm Kuralları

Her bir taş, kurallara göre ulaşabileceği karedeki rakip taşın bulunduğu kareye yerleşebilir. Böylece, yerinden ettiği taşı; oyun dışı bırakabilme gücüne sahiptir. Alınacak taş, oyuna artık bir daha geri dönemez. Fakat bulunduğu hattın son karesindeki bir piyon; arzu edilen piyondan değerli ve şahtan değersiz olan başka bir taşla değiştirilebilir.

Oyunun başında, satranç tahtasında; toplam 32 taş bulunur. Bu taşların 16'sı, beyaz yahut açık renk; 16'sı ise siyah yahut koyu renktir. Oyuncuların her birinin ise, 16 satranç taşı bulunmaktadır.

Figürlerin sırası, beyaz taşlar için soldan sağa; şu şekildedir: Kale, at, fil, vezir, şah, fil ile at ve kaledir. Siyah taşlar için de, bunun tersi geçerlidir. Vezir, her iki tarafta oyunculara verilecek renk ile aynı rengi taşıyan karenin üzerindedir.

Oyuna, beyaz taş sahibi başlar ve de oyuncular, sırayla birer taş oynarlar. Böylelikle, iki kişinin arka arkaya bir kere satranç taşlarından birini hareket ettirmelerine; hamle denilir. Satrançta hamle sırası geldiğinde, sırası gelen oyuncunun oynama zorunluluğu bulunmaktadır.

Satranç Oyun Terimleri

Bir karede en fazla bir taş durabilir. Taşın gitmek istediği hedef karede rakibin taşı durmaktaysa, rakip taş; kendi taşını oraya koymak isteyen oyuncu tarafından tahtadan uzaklaştırılır. Ardından boşalmış olan alana, kişi; kendi taşını koyar. Bu duruma, satrançta; "karşı tarafın taşını almak" denilir.

Bir satranç taşı, diğer hamlede vurulabilecek konumda ise; bu taş tehdit altındadır. Şahlardan birisi, bir hamleyle tehdit altına girer ise; oyuncu, karşı tarafı; "Şah" diyerek ikaz eder. Karşı tarafı ikaz mecburiyeti, eskiden varsa da; bugün artık alışılagelmiş bir şey değildir. Nitekim FİDE kurallarında da bulunmamaktadır.

Şah verilince, o anda karşı tarafın tedbir alması gerekmektedir. Oyunun hedefi, karşı tarafa şah verilmesi o şahı korumanın mümkün olmaması konumudur. Bu durum, "şah mat" olarak da isimlendirilir.

Kale ile at ya da fil arasındaki değer farkına kalite denilir. Bir kaleyi, bir at veya fil feda ederek almaya ise; kalite artışı denmektedir. Başka bir menfaat için, bilinçli olarak daha kıymetli olan bir taşı vermeye ise; kalite fedası denir.

Satrançta Hamle Kuralları

Satranç taşları, sadece belirli kurallar çerçevesinde yürütülebilir. Taşlar, birer kere oynanır. Hamle yaparken, taşlar; prensip olarak, birbirinin üstünden atlayamaz. Bu durumun iki istisnası vardır. Birisi, at; diğeri ise, Rok’tur. Şah verilmiş bir şahın, kendisini rok yaparak kurtarması yasaktır.

Satrançta Taşlar ve Yetenekleri

Şah; her yöne, bir kare gidebilir. Her iki şah, hiçbir zaman yan yana duramaz. Rok, satrançta; iki taşın, şah ve kalenin hareket edebilmesine izin verilen bir tek hamle çeşididir. Rok olabilmesi için, her iki taşın da; daha önce hareket etmemiş olmaları gerekir.

Vezir, her yöne ve her boş olan kareye; çapraz, yatay veya dikey olarak, farklı taşların üzerinden atlamamak şartıyla gidebilmektedir. Böylece, vezir; oldukça hareketli bir taştır. Benzer pozisyonlarda duracak iki kale kadar kuvvetlidir.

Kaleler, satrançtaki ikinci kuvvetli taşlardır. Kale, satır veya sütunlarda; her tarafa doğru gidebilse de, başka taşların üzerinden atlaması yasaktır. Tek istisna, yalnızca roktur. Kalenin uzanabileceği kareler, sadece satranç tahtasının kenarlarınca sınırlanmaktadır ve tahtanın her karesine erişebilirler.

Filler, üzerinde bulundukları renkteki çaprazlar boyunca; istedikleri kadar hareket ederler. Farklı satranç taşlarının üzerinden atlamalarına izin yoktur.

At, sembolik olarak "L" şeklinde gitmektedir. Atın en dikkat çeken özelliği ise, taşların üzerinden atlayabilmesidir.

Her oyuncu, sekiz piyona sahiptir. Piyonlar, tüm taşların önünde duvar oluştururlar. Hareketleri sınırlı olup, satrancın en zayıf taşlarıdır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir