katılım bankalarında devlet garantisi var mı / Sıkça Sorulan Sorular

Katılım Bankalarında Devlet Garantisi Var Mı

katılım bankalarında devlet garantisi var mı

Bankada parası olanlar dikkat! Sigortaya tabi mevduat tutarı bin TL'ye yükseltildi

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), bin TL olan sigortaya tabi mevduat ve iştirak fonu meblağını takvim yılı başından geçerli olmak üzere bin TL olarak belirlendi.

TMSF'nin konuya ilişkin kurul kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Karar kapsamında, Vergi Usul Kanunu'nun yeniden değerleme oranı dikkate alınarak, halihazırda bin TL olan sigortaya tabi mevduat ve katılım fonu tutarı, takvim yılı başında geçerli olmak üzere bin TL olarak belirlendi.

BİN TL'YE KADAR ÖDEME

Bu karar ile bankada parası olanların, bankanın iflası halinde TMSF tarafından hesap sahibine ödenecek tutar bin lira oldu.

Örnek olarak bankada bin lira mevduatı bulunan bir kişinin, bankanın iflas etmesi halinde bin lirası devlet tarafından garanti altına alındı ve TMSF bin lirayı hesap sahibine ödemekle yükümlü olacak.

Bankada parası olan dikkat! Devlet tasarruf garantisini 50 bin TL artırdı

Banka ve katılım bankalarında, gerçek kişiler adına açılmış olan tasarruflara Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kanalıyla sağlanan garanti liradan liraya çıkarıldı. Türkiye'de tasarrufların bin TL'ye kadarı bankada paranıza herhangi bir şey gelmesi durumunda TMSF tarafından sigortalı yeni düzenlemeyle bu tutar yüzde 50 artırıldı.

Yayınlanma: - 25 Eylül Güncellenme:

Bankada parası olan dikkat! Devlet tasarruf garantisini 50 bin TL artırdı

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan sigortaya tabi mevduat ve katılım fonları ile TMSF’ce tahsil olunacak primlere dair yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, tasarruf mevduatı hesaplarının anaparaları ile bu hesaplara ilişkin faiz reeskontları toplamının ve katılma hesapları birim hesap değerlerinin ve özel cari hesapların her bir gerçek kişi için TL’ye kadar olan kısmı sigorta kapsamında olacak.

SİGORTA TUTARI ŞUBELERDE İLAN EDİLECEK

Değişiklikle, bankalara, hesapların sigortalanmasına ilişkin olarak uygulanan, söz konusu sigortayı şubelerde yazılı olarak ilan etme yükümlülüğü, “dijital ekranları” da içerecek şekilde genişletildi.

Yönetmelikle ayrıca, bankaların, yönetmeliğin 3 numaralı ekinde yer alan risk faktörlerinin tanımları ile bu tanımlara göre hesaplanacak değerlere ilişkin puanlamaları esas alınarak belirlenecek prim oranlarında değişikliğe gidildi.

Bu kapsamda A, B, C, ve D, prim kategorileri için öngörülen prim oranları 4 puan artırılarak; A kategorisi için on binde 11’den 15’e, B kategorisi için 13’ten 17’ye, C kategorisi için 15’ten 19’a ve D kategorisi için de 19’dan 23’e çıkarıldı.

REUTERS

TMSF mevduata sigorta limitini yükseltiyorİlginizi ÇekebilirTMSF mevduata sigorta limitini yükseltiyor

bankaEkonomifaizReuterssigortasözTasarruf Mevduatı Sigorta FonuTMSFTürkiye

'Katılım fonları da TMSF g&#;vencesi altında'

ANKARA 

Türkiye Katılım Bankaları Birliği tarafından, katılım bankaları nezdindeki gerçek kişilere ait fonların, mevduat bankalarında açılan tasarruf mevduatı hesaplarıyla aynı kapsam ve şartlarda Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) güvencesi altında olduğu bildirildi.

Birlikten yapılan açıklamada, özel finans kurumlarının (ÖFK), tasarruf sahiplerinden "özel cari hesap ve katılma hesabı" adı altında topladıkları fonların, başlangıçta TMSF veya başkaca bir sigorta sisteminin kapsamına girmediği hatırlatıldı.

Taahhütlerini yerine getiremeyen İhlas Finans Kurumu AŞ'nin faaliyet izninin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından Şubat 'de iptal edilerek tasfiyesine karar verilmesi sonrasında, tasarruf sahipleri nezdinde ÖFK'ye karşı güven kaybı yaşandığı ve buna bağlı olarak bu kurumlardan önemli boyutlarda kaynak çıkışı gerçekleştiği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Söz konusu kaynak kaybının önlenmesi ve bu kurumlara karşı olan güvenin yeniden tesis edilebilmesi amacıyla sayılı Bankalar Kanunu'nda yapılan değişiklikle, ÖFK'de gerçek kişiler adına açılan özel cari hesaplarda ve katılma hesaplarında toplanan tasarrufların güvence altına alınması amacıyla Özel Finans Kurumları Birliği nezdinde 'Güvence Fonu' oluşturulmuştur. Buna göre, adı geçen fon, birlik tarafından hazırlanarak yürürlüğe konulan 'Güvence Fonu Yönetmeliği' dahilinde birlik tarafından idare edilecek ve ÖFK nezdindeki özel cari hesaplar ve katılma hesaplarına ait tutarları yönetmelikte belirtilen kapsam ve şartlar dahilinde sigorta ettireceklerdir."

"Asya Katılım için ödeme yapılmıştı"

Güvence Fonu Yönetmeliği ile birlikte ÖFK'de açılan gerçek kişilere ait özel cari hesaplar ve katılma hesaplarının, TMSF'ye benzer kapsam ve şartlarda güvence altına alındığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kasım başında yürürlüğe giren ve sayılı Kanun'u yürürlükten kaldıran sayılı Bankacılık Kanunu ile özel finans kurumlarının unvanı 'katılım bankası', Özel Finans Kurumları Birliğinin ismi ise 'Türkiye Katılım Bankaları Birliği' olarak değiştirilmiştir. Kanun'un 53'üncü maddesinde, tasarruf mevduatı ve gerçek kişilere ait katılım fonlarının (özel cari hesap ve katılma hesaplarının ortak adı) TMSF tarafından sigorta edileceği, kredi kuruluşlarının nezdindeki tasarruf mevduatı ve gerçek kişilere ait katılım fonlarını, sigortaya tabi kısım üzerinden sigorta ettirmek ve bunun üzerinden prim ödemek zorunda oldukları hükme bağlanmak suretiyle katılım bankalarında gerçek kişi müşteriler tarafından açılan katılım fonları da tasarruf mevduatı hesapları gibi, TMSF kapsamı ve güvencesi altına alınmıştır. Kanun'un geçici 18'inci maddesi ile sayılı Kanun ile kurulan Güvence Fonu tutarları da TMSF'ye devredilmiştir. Dolayısıyla, sayılı Kanun ile birlikte, katılım bankaları nezdindeki gerçek kişilere ait fonlar, mevduat bankalarında açılan tasarruf mevduatı hesaplarıyla aynı kapsam ve şartlarda TMSF güvencesi altındadır. Bundan dolayıdır ki BDDK'nin 22 Temmuz tarih ve sayılı kararı ile faaliyet izni kaldırılan Asya Katılım Bankası AŞ nezdindeki gerçek kişilere ait olan katılım fonu hesaplarının sigorta kapsamındaki tutarları TMSF tarafından ödenmiştir."

Muhabir: Göksel Yıldırım

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Mevduat için devlet garantisi iki katına çıktı

TMSF, bin TL olan sigortaya tabi mevduat ve kat&#;l&#;m fonu tutar&#;n&#; takvim y&#;l&#; ba&#;&#;ndan geçerli olmak üzere bin TL olarak belirlendi. Tasarruf Mevduat&#; Sigorta Fonu (TMSF) taraf&#;ndan, sigortaya tabi mevduat ve kat&#;l&#;m fonu tutar&#; bin TL’den bin TL’ye yükseltildi. TMSF’nin kurul karar&#;, Resmi Gazete’de yay&#;mland&#;. Karar kapsam&#;nda, Vergi Usul Kanunu’nun yeniden de&#;erleme oran&#; dikkate al&#;narak, halihaz&#;rda bin TL olan sigortaya tabi mevduat ve kat&#;l&#;m fonu tutar&#;, takvim y&#;l&#; ba&#;&#;nda geçerli olmak üzere bin TL olarak belirlendi.

Sektörün mevduat&#; trilyon liraya ç&#;kt&#;

Öte yandan, bankac&#;l&#;k sektörünün toplam mevduat&#;, 16 Aral&#;k ile biten haftada ,3 milyar lira artarak 9 trilyon 3 milyar liraya yükseldi. Merkez Bankas&#; taraf&#;ndan haftal&#;k para ve banka istatistikleri yay&#;mland&#;. Buna göre, bankac&#;l&#;k sektöründeki toplam mevduat (bankalar aras&#; dahil) 16 Aral&#;k ile biten haftada milyar milyon bin lira artarak 9 trilyon 3 milyar 24 milyon bin liraya yükseldi. Ayn&#; dönemde bankalardaki TL cinsi mevduat yüzde 3,3 art&#;&#;la 4 trilyon milyar milyon bin lira, yabanc&#; para (YP) cinsinden mevduat ise yüzde 0,9 azal&#;&#;la 4 trilyon milyar milyon bin lira oldu. Bankalarda bulunan toplam YP mevduat&#;, geçen hafta milyar milyon dolar düzeyinde gerçekle&#;irken, bu tutar&#;n milyar milyon dolar&#; yurt içinde yerle&#;ik ki&#;ilerin hesaplar&#;nda topland&#;. Yurt içi yerle&#;iklerin toplam YP mevduat&#;ndaki de&#;i&#;ime bak&#;ld&#;&#;&#;nda, parite etkisinden ar&#;nd&#;r&#;lm&#;&#; verilerle 16 Aral&#;k itibar&#;yla 2 milyar milyon dolarl&#;k azal&#;&#; görüldü.

Bankac&#;l&#;k sektörünün kredi hacmi ise, geçen hafta 71 milyar milyon lira artarak 7 trilyon milyar milyon liraya ç&#;kt&#;. BDDK taraf&#;ndan yay&#;mlanan haftal&#;k bültene göre, sektörün kredi hacmi 16 Aral&#;k itibar&#;yla 71 milyar milyon lira artt&#;. Söz konusu dönemde toplam kredi hacmi 7 trilyon milyar milyon liradan 7 trilyon milyar milyon liraya ç&#;kt&#;. Bankac&#;l&#;k sektöründeki toplam mevduat (bankalararas&#; dahil), geçen hafta 99 milyar milyon lira artt&#;. Söz konusu haftada yüzde 1,2 yükselen bankac&#;l&#;k sektörü toplam mevduat&#;, 8 trilyon milyar milyon lira oldu. 

Rezervler ,5 milyar dolara ç&#;kt&#;

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas&#; (TCMB) toplam rezervleri 16 Aral&#;k haftas&#;nda bir önceki haftaya göre milyon dolar artt&#; ve milyar milyon dolarla Ocak ’ten bu yana en yüksek seviyesine ç&#;kt&#;. 16 Aral&#;k itibar&#;yla Merkez Bankas&#; brüt döviz rezervleri, milyon dolar art&#;&#;la 85 milyar milyon dolara ç&#;kt&#;. Brüt döviz rezervleri, 9 Aral&#;k’ta 84 milyar milyon dolar seviyesinde bulunuyordu. Söz konusu dönemde alt&#;n rezervleri de 38 milyon dolar azalarak 43 milyar milyon dolardan 43 milyar milyon dolara geriledi. Böylece Merkez Bankas&#;’n&#;n toplam rezervleri, 16 Aral&#;k haftas&#;nda bir önceki haftaya k&#;yasla milyon dolar art&#;&#;la milyar milyon dolardan milyar milyon dolara yükseldi. Söz konusu veri, Ocak ’ten bu yana en yüksek seviyesine i&#;aret etti. Net uluslararas&#; rezervler de 28 milyar milyon dolarla 12 Kas&#;m haftas&#;ndan bu yana en yüksek seviyeye ula&#;t&#;.

Bu konularda ilginizi çekebilir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir