istiklal marşının değeri ve önemi / (PDF) İstiklal Marşı'nın Değerleri | Kadir Canatan - seafoodplus.info

Istiklal Marşının Değeri Ve Önemi

istiklal marşının değeri ve önemi

İstiklal Marşı ile İlgili Kompozisyon: İstiklal Marşı’nın &#;nemini Anlatan Kısa Kompozisyon &#;rnekleri&#;

Haberin Devamı

12 Mart günü devletin meclisinde Hamdullah Suphi çıkmış kürsüye. Öyle içten, öyle etkili okumuş ki bu marşı duyulunca ayakta alkışlanmış herkesçe. O anlarda arkada bir köşede alanları izleyen Mehmet Akif kendi şiirinin seçildiğini görünce sessizce çıktı oradan, tebrik edilmemek için. Mehmet Akif Ersoy o kadar güçlü bir karakterdi ki bu şiiri kendinin değil Türk Milleti’nin eseri ilan etti. 

Yazan: Onur Karagüllü 

Kompozisyon Örneği 3

İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy

Türk milleti için oldukça önemli bir yere sahip olan değerli yazar ve şair olan Mehmet Akif Ersoy bu ülke için birçok gazetede başyazarlık yapmış ve Kurtuluş Savaşı döneminde Milli Mücadeleye destek vermiş tam bir vatan aşığıdır. Ayrıca gözü son derece tok olan bu yazar Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin milli marşı olan İstiklal Marşı’nı da yazmıştır. Mehmet Akif Ersoy her zaman kendinden vatansever olarak bahsettirmiştir. Bu ünü kazanmak herkesin harcı değildir ve değerli yazar birçok işle meşgul olarak, vatanı için mücadele ederek bu ünü kazanmıştır. Kurtuluş savaşında mücadele etmiştir ve yazarlık yaptığı gazete ve dergilerde İslamcılık görüşüyle beraber milli mücadeleyi savunmuştur. 

İstiklal marşını yazarken asla aç gözlülük etmemiştir ve kendine yakışır bir asaletle ödüllü olan yarışmaya katılmamıştır. Israrlar üzerine istiklal marşını yazan şair şiiri birinci olduktan sonra da ödülü almamıştır ve verilen ödülü bağışlamıştır. Yazarın şiiri TBMM’de 3 kere okunmuştur ve herkesi duygulandırmıştır. Duygu yüklü olan bu şiir ancak vatanını ve milletini bu denli seven biri tarafından yazılabilirdi. Yazar bu şiirinde vatanından, dininden, bayrağından ve vatanın bağımsızlığından çok güzel bir şekilde bahsetmiş ve yeni nesillere nasihatlerde bulunmuştur. Değerli şair için para ve maddiyat asla ilk sırada olmamıştır. Milli marşımızın yazarı her zaman maneviyatla yaşamış ve bu uğurda çalışmalar yaparak kendini bu şekilde tanıtmıştır. 

Milli şair Mehmet Akif Ersoy yazarken ve yaşarken din ve iman ile yoğrulmuş düşüncelerini yansıtmaktan çekinmezdi. Yaşadığı sürede birçok çalışmada bulunan ünlü şair ve yazar bir de en büyük çalışması olan “Safahat” adlı esere sahiptir. Yaşamında birçok zorlukla mücadele etmek durumunda kalmıştır fakat bu onu yazmaktan ve çalışmaktan alı koyamamıştır. Değerli yazar ve şairi anlamak onun eserlerini anlamaktan geçmektedir. 

Vatanının kurtuluşunu görerek huzur içinde vefat eden şairden öğreneceğimiz çok şey var. Allah bir daha ülkemize İstiklal Marşı yazmayı nasip etmesin diyerek ülkesine olan sevgisini ve milli bağımsız olan düşkünlüğünü dile getirmiştir. Kendisini saygı ve sevgi ile anıyoruz. 

Kompozisyon Örneği 4

Akif’in İstiklali

Cumhuriyet kurulmuştu, bayrak seçilmişti ama hala bir eksiklik vardı. Nasıl bir ülke adsız, bayraksız olamazsa marşsız da olamaz. Haberler yayıldı ama kim yazabilirdi ki, kim o büyük görevi alabilirdi. Sanki Akif’im kendince korkma deyip yazmaya başlamıştı. Belki de bu büyük bayrağın bir daha inmeyeceğini bilerek yazmaya başlamıştı. 

Türk milletine haykırır gibi yazmıştı sözlerini. Yalnız diğer marşlardan daha farklıydı. On kıta olmasına rağmen yüzlerce anlam ifade ediyordu. Necip Fazıl ne güzel demiş: “Mehmet Akif’i anlamak her şeyi anlamaktır. İşte bu yüzden herkes Mehmet Akif diyor. Her kıtası Türk’e cesaret veren, düşmanı korkuya yönelten, belki arşı titreten Mehmet Akif’in kaleminden yazılmış İstiklal Marşı. Üstadın kaleminden İstiklal Marşı. 

12 Mart tarihinde kabul edilen İstiklal Marşı martın dünyaya getirdiği gibi, biz Türk milletine gerçek baharı yaşatmıştı. Bir daha bahar da yaşatılmaz. Tıpkı Mehmet Akif Ersoy‘un, canını vatan uğruna verenler için dediği gibi ” Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.”  İçin rahat olsun Akif’im ne senin gibi yazan olur, ne de senin gibi can veren. 

Yazı: Hatice Karacan 

Kompozisyon Örneği 5

İstiklal Marşı ve Mehmet Akif�

Türklük! Türklük nedir? Bir o kadar nesnel, bir o kadar da öznel bir kavramdır Türklük! Aslında herkesin cevabı aynı anlamdadır fakat cevap verme biçimleri, yürekten hissettikleri farklıdır. Kimine göre bir toprağı kurtarmak için toprak altına giren askerler, kimine göre ailesi cephede savaşıp ölen öksüzler, yetimler… 

Fakat biri vardı her şeyi, herkesi bir eserde toplayan. Eser dediğime bakmayın 4 alfabe harfinin yan yana gelmesiyle değil, geçmişten bugünümüze kadar varoluşumuzun sembolü eser…  Yediden yetmişe herkes bilir bu eserin hikayesini. Sırf para almamak için eserini yarışmaya bile götürmeyen fakat eserinin güzelliğiyle öne çıkan Mehmet Akif‘i. Cesur, vatansever, bilinçli bir adamdır o. Vatanı için maddiyatı geride bırakıp maneviyatı öne alan şanlı, yürekli bir adam. Türklerin bugüne kadarki savaşlarını, zaferlerini, zorluklarını bir eserde anlatan yazarların en büyüğü! Kelimelerin birbirine ahenkle eşlik ettiği İstiklal Marşı‘nda her şeyin bir anlamı vardır. Korkma der. Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; ulusuna, milletine seslenir Mehmet Akif. Millete korkmamasını bayrağımızın üstündeki ayın ve yıldızın daima parlayacağını ve ülkemizin üstünde son ocak sönene kadar bayrağımızın dalgalanacağını anlatır. Evet 10 kıtadır ama asırların duygusunu yansıtmıştır kıymetli şair. 

Her ülkenin altına sığındığı bir marş ve bayrak vardır. Ülkeler bu ikisi sayesinde ayakta kalır. Bizim milli marşımızda 12 Mart tarihinde kabul edilen İstiklal Marşı‘dır. Bize bu değerli eseri zorluklar altında sunan Mehmet Akif Ersoy’a bütün Türk Milleti adına milyonlarca kez saygı, sevgi ve teşekkür. 

Yazı: Sıla Poluyağ 

Kompozisyon Örneği 6

İstiklal Marşı

İstiklâl Marşımız Türk ulusunun onurudur, gururudur. Türk bayrağı gibi özgürlüğümüzün, bağımsızlığımızın simgesidir. İstiklâl Marşı’mızı iyice öğrenmek, içtenlikle söylemek, dinlemek her Türk yurttaşının görevidir. İstiklâl Marşı’mızın şairi Mehmet Âkif Ersoy () Türk ordusuna armağan ettiği Milli Marşı’mızın “Yeniden yazılması düşünülemez mi?” dendiğinde: “Allah Türk milletine bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın.” deyip Milli Marşı’mızın sıradan bir manzume olmadığını, milletimizin kahramanlığını, çektiği acıları, sevinçlerini, umutlarını dile getirdiğini ifade etmiştir. 

İstiklâl Marşı’nı bayrağa dönerek, başımız açık, hazır ol durumunda, başımız dik, içtenlikle söylemeliyiz, dinlemeliyiz, Bayrağa ve İstiklâl Marşı’na saygı her Türk’ün ulusal görevidir. 

Başka ulusların İstiklâl Marşlarına, bayraklarına da saygılı olmalıyız. Atatürk 10 Eylül ’de İzmir’e girdiğinde yoluna serilen yenik düşmüş düşmanın bayrağını: “Bayrak bir ulusun gururudur. O, yere serilemez.” deyip yerden kaldırtmıştır. Türk ölür de bayrağını düşmana teslim etmez. Dünya devletlerini müzelerinde esir düşmüş bir Türk bayrağı yoktur. Bu, Türk’ün özgürlüğüne ne kadar değer verdiğini gösterir. 

Kompozisyon Örneği 7

İstiklal Marşı: Bağımsızlık

Orta Asya'dan gelerek Anadolu'yu kendisine yurt edinen milletimiz, hiçbir millete zulüm etmemiş, bilakis kendi sınırları içerisinde olan diğer toplumların özgürce yaşaması için bütün koşulları yerine getirmiştir. Buna rağmen en ufak bir güçsüzlük döneminde bile bazı devletlerin saldırılarına maruz kalmış, hatta kendi tebaasında bulunan azınlıkların bile ihanetine uğrayarak zor dönemler geçirmiştir. 

İşte bu zor dönemlerin bilenen ve en acıklı olanı Kurtuluş Savaşı yıllarıdır. Ülke işgal altında bulunurken, gerçek vatansever Türk halkı canı pahasına ülkesinin bağımsızlık mücadelesinde yer almış, kimisi cephede, kimisi cephe gerisinde üzerine düşen görevleri eksiksiz yerine getirmiştir. Mehmet Akif Ersoy'da mücadeleye fikri açıdan büyük destek vermiş, yazmış olduğu İstiklal Marşı ile Türk Milletinin yüreğinde kopan fırtınaları dile getirmiş, cesaretin ve azmin bağımsızlık yolundaki büyük etkisine dikkati çekmiştir. 

Mısralarında bağımsızlığın Türk Milletinin hakkı olduğunu dile getiren Akif, cennet vatanımızın ne pahasına olursa olsun düşmana terk edilemeyeceğini anlattığı İstiklal Marşı ile tarih boyunca bağımsızlığa verdiğimiz önemi adeta bütün dünyaya ilan etmiştir. 

İstiklal Marşının özünde yatan bağımsızlık vurgusu, bundan böyle de Türk Milletinin büyük önem verdiği konulardan biri olmaya devam edecek, atalarımızın kanları ile sulanmış olan topraklarımızda bulunan ve Türkiye Cumhuriyeti kanunlarının kendisine tanımış olduğu hakları kabul eden herkes, bu bağımsızlık ve özgürlük duygusunun verdiği tadı doyasıya yaşayacaktır. İstiklal Marşını anlayarak okuyan herkes bağımsızlığın ne demek olduğunu çok daha iyi kavrayacak ve ülkesini daha çok sevecektir. 

Asırlar boyu hiçbir devletin ya da topluluğun esareti altında yaşamamış olan Türk Milleti, içindeki bağımsızlık ateşini sonsuza dek yakmaya devam edecektir. 

Kısaca İstiklal Marşı’nın Kabulü

12 Mart 'de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir. Bestesi Osman Zeki Üngör'e aittir. Orkestrasyonu Edgar Manas tarafından yapılmıştır. 

Ön elemeyi geçen yedi şiir 12 Mart 'de Mustafa Kemal'in başkanlığını yaptığı meclis oturumunda tartışmaya açıldı. Mehmet Âkif'in şiiri meclis kürsüsünde Hamdullah Suphi Bey tarafından okundu. Şiir okunduğunda milletvekilleri büyük bir heyecana kapıldı ve diğer şiirlerin okunmasına gerek görülmedi. Bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Akif'in şiiri coşkulu alkışlarla kabul edildi. 

Kompozisyon Nasıl Yazılır?

  • Kompozisyonun yazılacağı kağıt A4 ölçülerinde ve çizgisiz olmalıdır. 
  • Çizgisiz kağıda eğik yazma ihtimaliniz varsa pratik yaparak çizgisiz kağıdın üstünde yazmaya alışabilirsiniz. 
  •  Bir diğer seçenek ise beyaz kağıdın altına çizgili bir kağıt çekmek ve metni bu şekilde yazmaktır.  
  • Her kompozisyonun bir başlığı olur. Başlıkta kelimelerin ilk harfi büyük yazılır.  
  • Başlıkta yer alan bağlaçların tamamı küçük harflerle yazılır.  
  • Aynı anlama gelen söz grupları ve kelimeler aynı cümlede kullanılmamalıdır. 
  • Kafa karıştırıcı, muğlak ifadeler yerine, herkesin anlayabileceği, yalın ve açık ifadeler kullanılmalıdır.  
  • Kompozisyonlar yabancı kelimeler yerine onların Türkçe karşılıklarıyla yazılmalıdır.  
  • Kompozisyonun gelişme bölümünde tanık gösterme, alıntılama ve örnek verme gibi düşünceyi geliştirme yolları kullanılmalıdır.   
  • Nokta, soru işareti ve virgül başta olmak üzere tüm noktalama işaretlerini doğru kullanılmasına özen gösterilmelidir. 

İstiklâl Marşı’mızda Değerler

Milli Mücadele, bir milletin topyekûn hareket ederek neleri yapılabileceğinin en somut göstergesidir. Bu sürecin önemli parçalarından birini İstiklâl Marşı’nın yazılması oluşturmaktadır. İstiklâl Marşı, Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmış ve 12 Mart ’de resmen Milli Marşımız olarak kabul edilmiştir. İstiklâl Marşı hem yazıldığı dönemin özelliklerini hem de Türk Milletinin özelliklerini içeren özel bir metindir. Bundan dolayı İstiklâl Marşı çeşitli açılardan akademik çalışmalara kaynaklık etmiştir. Bu çalışmada ise İstiklâl Marşı, Türk milletinin sahip olduğu değerler açısından ele alınmış ve çalışmada İstiklâl Marşı’nda yer alan değerlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç çerçevesinde araştırmada nitel araştırma modeli benimsenmiştir. Mehmet Akif Ersoy’un kaleme aldığı İstiklâl Marşı içerdiği değerler bakımından ele alınmış ve anlamaya çalışılmıştır. Bu bağlamda çalışmada doküman çözümleme tekniğinden yararlanılarak İstiklâl Marşı bir doküman olarak değerlendirilmiş ve araştırmada kullanılmıştır. Araştırmanın verilerinin analizinde MAXQDA 12 programından yararlanılmıştır. Doküman incelemesine göre İstiklâl Marşı’mızda başta bayrak sevgisi, bağımsızlık ve inanç olmak üzere cesaret, vatanseverlik, sorumluluk, şehitlik, özgürlük, milliyetçilik ve duyarlılık değerlerinin yer aldığı tespit edilmiştir. İstiklâl Marşı’nın her kıtasında değerlerin yer aldığı, hemen hemen her bir mısrasında da ya bir değerin yer aldığı ya da bir değerin betimlendiği anlaşılmıştır. Çünkü İstiklâl Marşı’nın her bir kıtasında en az iki değer ifade edilirken toplamda 66 yerde değerin geçtiği tespit edilmiştir. Bu özelliklerden hareketle İstiklâl Marşı’mızın sosyal bilgiler dersi başta olmak üzere diğer derslerde de değer eğitimi konularında kullanılması önerilebilir.

Turkish War of Independence is the most concrete and absolute indicator of what a nation can achieve when it acting collectively. Writing the Turkish National Anthem is an important part of this process. The Turkish National Anthem was penned by Mehmet Akif Ersoy and then became the national anthem on 12th March, It is a unique and special poem reflecting the peculiar properties of both the Turkish Nation and that period. As a result, the Turkish National Anthem has been studied by academicians from different aspects. This study aims to identify the values of the Turkish Nation in the light of the values addressed in the Turkish National Anthem. For this purpose, qualitative research model has been used in this study. The Turkish National Anthem, which was written by Mehmet Akif Ersoy, is studied to have a better insight into it with respect to the values addressed. In this context, the Turkish National Anthem is regarded as a document and studied accordingly with the document analysis technique. MAXQDA 12 software is used to analyze the data of the study. According to results of the document analysis, the values identified in the Turkish National Anthem are primarily love of flag, independence and belief, as well as courage, patriotism, responsibility, martyrization, freedom, nationalism and sensitivity. It is seen that in there some values are contained in each quatrain of it, and also almost in each line there is a refrence or depiction of value. In each quatrain, at least two values are touched on, totally 66 places in the entire anthem where values are mentioned. Relying on these aspects, the Turkish National Anthem can be recommended to be used in social studies lesson as well as in other lessons to teach the values.

Keywords:

Turkish National Anthem, Value Values education, Social studies,

Tam Metin

___

  • Acar, K. (). İstiklâl Marşı’nın söz varlığı üzerinde analitik bir inceleme denemesi. TÜRÜK Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi,6(13),
  • Arslan, A. (). Üniversite öğrencilerinin İstiklâl Marşı’ndaki anahtar kelimeleri bilme durumları. International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 8(1),
  • Atasoy, F. O. (). İstiklâl Marşı’nın noktalaması. International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 5(3),
  • Atatürk, M. K. (). Nutuk. İstanbul: Kaynak.
  • Aydoğan, E. (). Mehmet Akif Ersoy ve İstiklâl Marşı ruhunun diriltilmesi. İçinde Boz, D. (Ed.), Bir Şimdiki zaman Şairi Mehmet Akif Ersoy (ss. 92), Ankara: Öncü.
  • Bilgin, N. (). Sosyal bilimlerde içerik analizi: Teknikler ve örnek çalışmalar. Ankara: Siyasal.
  • Bowen, G. A. (). Document analysis as a qualitative research method. Qualitative Research Journal, 9 (2), Doi /QRJ
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem.
  • Cohen, L., Manion, L., & Morrison, K. (). Research methods in education. London: Routledge.
  • Canım, R. ve Çalık, E. (). Mehmet Akif Ersoy ve İstiklâl Marşı. İstanbul: Nüve Kültür Merkezi.
  • Çepni, O., Kılcan, B. ve Palaz, T. (). Sözlü ve yazılı kültür aktarımında sosyal bilgiler dersinin rolüne ilişkin öğretmen görüşleri. Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(2),
  • Çetin, N. (). Emperyalizme direnen Türk: Mehmet Akif Ersoy. Ankara: Akçağ. Çetin, N. (). İstiklâl Marşı’mızı anlamak. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türkoloji Dergisi, 21(2),
  • Duran, H. ve Torun, F. (). Öğretmen adaylarının İstiklâl Marşı’nda kullanılan kavramları anlama düzeyleri. Sosyoloji Konferansları, 43,
  • Durmuş, S. (). İstiklâl Marşı ve Akif’i yeniden anlamak. İstanbul: Alioğlu.
  • Ekiz, D. (). Eğitimde araştırma yöntem ve metodlarına giriş. Ankara: Anı.
  • İşcan, A. ve Şimşek, Y. (). Üniversite öğrencilerinin İstiklâl Marşı algısı. The Journal of International Social Research, 5(20),
  • Kandemir, K. ve Torun, E. (). İstiklâl Marşı’nın sosyal bilgiler dersi öğretim programında yer alan değerler açısından incelenmesi. 8. Uluslararası Sosyal Bilgiler Eğitimi Sempozyumu Bildiri Özet Kitabı, Ankara Üniversitesi.
  • Kaymaz, R. (). Mehmet Akif Ersoy ve İstiklâl Marşı. Ankara: Akçağ.
  • Kemal, A. (). Mehmet Akif’ten seçmeler. İstanbul: Parıltı.
  • Kılıç, A. F. (). Milli yürek Mehmet Akif Ersoy’un din ve toplum anlayışı. İstanbul: Değişim.
  • Kirschenbaum, H. (). Advanced values clarification. La Jolla: California: University Press.
  • Kocakaplan, İ. (). İstiklâl Marşı’mız ve Mehmet Akif Ersoy. İstanbul: Türk Edebiyat Vakfı.
  • Kuş, E. (). Nicel ve nitel araştırma teknikleri. Ankara: Anı.
  • Merriam, S. B. (). Qualitative research. a guide to design and implementation. San Francisco: Jossey-Bass.
  • Miles, M.B. & Huberman, M. (). Qualitative data analysis: An expanded sourcebook, Thousand Oaks, CA: Sage.
  • Özdemir, M. (). Nitel veri analizi: Sosyal bilimlerde yöntembilim sorunsalı üzerine bir çalışma. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler, 11(1),
  • Özgen, M. (). Mehmet Akif Ersoy’un Türk eğitimine katkıları. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 13(27), 1–
  • Özköse, K. (). Tasavvufî tecrübede salikin kendinden geçme durumu: Vecd. İlmî ve Akademik Araştırma Dergisi, 8(18),
  • Sağer, T. (). İstiklâl Marşı besteleri. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3(5),
  • Sakallı, F. (). Mehmet Âkif Ersoy’un Cenk Şarkısı ve Ordunun Duası şiirlerinde İstiklâl Marşı’nın ipuçları. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, 10(18), –
  • Tay, B., Nalçacı. A. ve Eskikanbur, S. (). İstiklâl Marşı’mızda değerler. 8. Uluslararası Sosyal Bilgiler Eğitimi Sempozyumu Bildiri Özet Kitabı, Ankara Üniversitesi.
  • Tepebaşılı, F. (). Kullanımlık metin türü olarak ulusal marş kavramı ve işlevleri, Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, 17,
  • Uçman, A. (). “Kahraman ırkıma bir gül… ne bu şiddet, bu celal? İçinde Andı, M. F. ve Akay, H. (Ed.), İstikbal Marşı 41 dize 41 yorum (ss) İstanbul: Hat.
  • Vakkasoğlu, V. (). Mehmet Akif hayatı-sanatı-eserleri. İstanbul: Boğaziçi.
  • Yaşar, Y. (). Türkiye’de Milli Marşın kabulünde güfte ve beste tartışmaları. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Yıldırım, A. (). Nitel araştırma yöntemlerinin temel özellikleri ve eğitim araştırmalarındaki yeri ve önemi. Eğitim ve Bilim Dergisi, 23,
  • Yıldırım, T. (). Milli Mücadele’de Mehmet Akif. İstanbul: Selis.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin.
  • Yıldız, M., Yıldırım, K. ve Ateş, S. (). Sınıf öğretmenlerinin sınıf tahtasına yazdıkları yazıların okunaklılık bakımından öğrencilere model olmadaki uygunluğu. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 8(2),
  • Zavotçu, G. (). İstiklâl Marşı’nın temel kavramları. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, 6(4),

___

APA TAY B, NALÇACI A (). İstiklâl Marşı’mızda Değerler. Değerler Eğitimi Dergisi, 18(40), - /ded
Chicago TAY BAYRAM,NALÇACI Ahmet İstiklâl Marşı’mızda Değerler. Değerler Eğitimi Dergisi 18, no (): - /ded
MLATAY BAYRAM,NALÇACI Ahmet İstiklâl Marşı’mızda Değerler. Değerler Eğitimi Dergisi, vol, no, , ss - /ded
AMATAY B,NALÇACI A İstiklâl Marşı’mızda Değerler. Değerler Eğitimi Dergisi. ; 18(40): - /ded
VancouverTAY B,NALÇACI A İstiklâl Marşı’mızda Değerler. Değerler Eğitimi Dergisi. ; 18(40): - /ded
IEEETAY B,NALÇACI A "İstiklâl Marşı’mızda Değerler." Değerler Eğitimi Dergisi, 18, ss - , /ded

İstiklal Marşı'nın Önemi Nedir?

İstiklal Marşı'nın milletimiz açısından önemi oldukça büyüktür. Her milletin kendi bağımsızlığının sembolü,marşı vardır fakat bizim marşımız marşların en güzeli ve en özelidir.

İstiklal Marşı'nın tarihinde yatan tüylerimizi diken diken edecek en büyük anlam ve önemi Kurtuluş Savaşı'nın unutulmaz izlerini ve aziz şehitlerimizin kutsal ruhlarını taşımasıdır.

Kısaca İstiklal Marşının Önemini Anlatan Yazı

İstiklal Marşı'mız Mehmet Akif Ersoy tarafından özenle yazılmış önemli bir sanat eseridir. Ersoy, bu şiiri ilmek ilmek işleyip, biz Türk milletine armağan etmiştir. Marşı okuduğumuzda tüylerimiz diken diken olur, şehitlerimiz, vatanımızın önemi, savaştaki mücadelemiz aklımıza gelir. Marşımız bize her satırlarında atalarımızın bu topraklar, bizler için nasıl mücadele verdiğini ve vatanımıza nasıl sahip çıkmamız gerektiğini vurgular. Marşı okuyanlar Türk olmanın gururu ile okur.

Bu marş bağımsızlığımızı, vatanımız için mücadele veren askerlerimizi, şehitlerimizi unutturmamak için var. O halde unutmayalım. Bağımsızlığımızı, topraklarımızı kazandığımızı, kaybetmemek adına dökülen şehitlerimizin kanlarını Marşımız söylendikçe göklerdeki bayrağımız her daim gökyüzünde dalgalanmaya devam etsin.

İstiklal Marşı Bizim İçin Neden Önemlidir?

İstiklal Marşı bağımsızlık ruhunu ve bu toprakları nasıl kazandığımızı gösteren en eşsiz bir eserdir. Bağımsızlık ruhu ile hayata devam etmeye ve bu şanlı marşımızın tarihini unutmamamız açısından çok önemlidir. İstiklal Marşı söylendikçe Türk bayrağı da gök yüzünde dalgalanmaya devam edecektir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir