bebeğin gözünden sarı akıntı gelmesi / Konjonktivit Nedir ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? - Medicana

Bebeğin Gözünden Sarı Akıntı Gelmesi

bebeğin gözünden sarı akıntı gelmesi

Konjonktivit

Gözde kanlanma ve kızarıklık gibi belirtilerle seyreden konjonktivit, herkeste görülebilecek bir göz hastalığıdır. Bakteri, virüs ya da alerji kaynaklı olabilen konjonktivitin farklı türleri bulunur. Alerji dışında, özellikle hijyen kurallarına uyulmaması nedeniyle görülen iltihaplanmaların konjonktivit çeşidine göre tedavi edilmesi gerekir. Tedavide genellikle göz damlaları, pomatlar ve sıcak ya da soğuk kompres gibi yöntemler kullanılır. Bakteri kaynaklı bazı konjonktivit vakalarında ise antibiyotik kullanılması gerekir. Özellikle bulaşıcılığı yüksek olan konjonktivit türlerinden korunmak için temizlik ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi büyük önem taşır.

Konjonktivit Nedir?

Gözde kızarmayla kendini gösteren konjonktivit, konjonktiva ve gözün şeffaf dokusunun iltihaplanmasına verilen isimdir. Konjonktiva, sklera da denilen gözün beyaz ve şeffaf bölümünü ve göz kapaklarının içini kapsayan tabakadır. İçinde çok ince damarlar bulunan bu zar katmanı, gözün nemli kalmasını sağlayan maddeleri üretmekle görevlidir. Kırmızı göz hastalığı olarak da bilinen konjonktivit, konjonktivanın iltihaplanmasına neden olduğu için bu damarlar çok daha belirgin hale gelir. Aynı zamanda, gözün içindeki beyaz bölüm de kızarır.

Farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen konjonktivitten korunmak ve hastalığın tedavisi için düzenli olarak göz muayenesine gidilmesi gerekir. Bunun en önemli nedenlerinden biri konjonktivit çeşitlerinin çoğunlukla ileri aşamaya kadar herhangi bir belirti göstermemesidir. Bu nedenle, kalıcı göz hasarlarından korunmak ve erken teşhis için rutin göz muayenesi kritik öneme sahiptir.

Konjonktivit Bulaşıcı mıdır?

Konjonktivitin bazı türlerinin oldukça bulaşıcı olduğu söylenebilir. Örneğin, bakteriyel ve viral konjonktivit son derece bulaşıcıyken, alerjik konjonktivit bulaşıcı değildir. Viral ve bakteriyel konjonktivitte, hastaların gözlerini temizlemekte kullandığı havlu gibi herhangi bir kişisel eşyayla temas sonucu hastalık diğer kişilere bulaşabilir. Aynı zamanda, öksürme ya da hapşırma yoluyla da konjonktivitin bulaşabileceği unutulmamalıdır.

Konjonktivit Türleri Nelerdir?

Göz akında iltihaplanma nedenlerine bağlı olarak konjonktivit farklı türlere ayrılır. Bu türlere göre, hastalarda görülen belirtiler değişiklik gösterir ve buna uygun olacak şekilde tedavi planı oluşturulur.

Bakteriyel Konjonktivit

Bulaşıcı olan bakteriyel konjonktivit, adından da anlaşılacağı üzere bakteri kaynaklıdır. En yaygın belirtisi gözlerde açık yeşil ya da sarı renkte görülen akıntıdır. Müdahale edilmediği takdirde gözde kalıcı hasarlara neden olabilen bakteriyel konjonktivit, genel olarak hijyen kurallarına yeteri kadar uyulmadığı durumlarda görülür. El temizliğine dikkat etmeden göze dokunmak, bakteri üreten kozmetik ürünleri kullanmak ya da kalabalık ortamlarda bulunmak bakteriyel konjonktivite neden olabilir. Bu hastalığın tedavisinde ise genel olarak antibiyotik içerikli damla ya da kremler kullanılır.

Bakteriyel konjonktivit de kendi içinde akut, hiperakut ve kronik olarak üçe ayrılır. Özellikle hiperakut bakteriyel konjonktivit diğer tüm konjonktivit çeşitlerine göre çok daha şiddetli belirtilerle seyreder. Tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme kaybı başta olmak üzere gözle ilgili ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Akut bakteriyel konjonktivit ise daha hafif seyreder. Genellikle ortalama 7 gün içinde kendiliğinden geçer. Bununla birlikte, hastalığın kronik hale gelmemesi için hastalara antibiyotik içerikli damla verilir. Kronik bakteriyel konjonktivit ise yaklaşık 4 hafta ya da daha uzun süre boyunca çeşitli belirtilerin görülmesine neden olur.

Viral Konjonktivit

Viral konjonktivit, çoğunlukla adenovirüslerin neden olduğu konjonktivit türüdür. Genel olarak soğuk algınlığı ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının yoğun olduğu dönemlerde görülür. Bulaşıcılığı bakteriyel konjonktivite göre çok daha yüksektir. Bu konjonktivit türünün belirtileri hafif olduğu için genellikle herhangi bir tedavinin uygulanmasına gerek kalmaz. Birkaç gün içinde kendiliğinden geçebilir.

Alerjik Konjonktivit

Alerjik konjonktivit göz nezlesi olarak da bilinir. Diğer konjonktivit türlerinin aksine bulaşıcı değildir. Sık görülen bir göz hastalığı olan alerjik konjonktivit çoğunlukla polen, hayvan tüyleri ya da toz nedeniyle görülen bir rahatsızlıktır. Mevsimsel olabileceği gibi farklı nedenlerden de kaynaklanabilir. Hastaların büyük çoğunluğunda alerjik astım, alerjik rinit gibi alerji kaynaklı farklı hastalıklara da rastlanır. Şikayetlerin azaltılması amacıyla suni gözyaşı üreten damlalar, antihistaminik ilaçlar ya da iltihapları önleyici ve iyileştirici damla ve ilaçlar kullanılır.

Konjonktivit Nedenleri Nelerdir?

Konjonktivitin pek çok farklı nedeni bulunur. Bakteri ve virüslerin yanı sıra, alerjen maddeler nedeniyle de konjonktivit oluşabilir. Bakteriyel ve viral konjonktivitte genellikle çapak ve akıntı görülür. Bu durum, akut enfeksiyon olduğuna işaret eder. Hastaların gözünde kalıcı hasar meydana gelmemesi için bir sağlık kuruluşuna başvurulması en iyisi olacaktır.

Konjonktivitin genel nedenleri ise şu şekildedir:

    • Temiz olmayan ellerle gözlere dokunmak
    • Klorlanmamış havuza girmek veya konjonktivite yakalanan hastalarla aynı havuzu kullanmak
    • Üst solunum yolu enfeksiyonları
    • Gözlere saç, kıl ya da toz gibi yabancı maddelerin kaçması
    • Gözyaşı üretiminin yetersiz olması
    • Gözlerin tütün ve tütün ürünlerinin dumanına ya da kirli havaya maruz kalması
    • Kişinin mevsimsel polen ve/veya hayvan tüylerine karşı alerjisinin olması
    • Güneş ışınları ya da rüzgâr nedeniyle gözlerin aşırı kuruması
    • Gözlere kimyasal maddelerin temas etmesi
    • Kontakt lens kullanan kişilerde lens altında biriken kir ve tozlar

Konjonktivit Belirtileri Nelerdir?

Konjonktivit belirtileri hastalığın türüne göre değişiklik gösterir. Bazı hastalar gözde çok şiddetli kızarıklık, kaşıntı, ağrı ya da sulanma gibi belirtilerden şikayetçiyken, bazı hastalarda belirtiler daha hafif seyreder.

Konjonktivitin yaygın olarak görülen belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

    • Gözde kızarıklık
    • Gözde sulanma
    • Gözde akıntı
    • Gözde batma, acı ve ağrı hissi
    • Göz çevresinde kaşıntı
    • Bulanık ya da çift görme
    • Göz pınarında çapaklanma
    • Kirpiklerde iltihaplanma
    • Göz kapağında görülen şişlik
    • Işığa karşı hassasiyet ya da parlak ışığa bakamama

Konjonktivitin en yaygın görülen belirtisi göz akının kızarmasıdır. Genellikle iltihaplanmaya bağlı olarak görülen bu kızarıklık, göz damarlarının şişmesi ve bunun sonucunda ödem oluşmasından kaynaklanır. Bu belirtinin gözde kalıcı hasara yol açmaması için hastalara müdahalede bulunulması büyük önem taşır.

Daha çok alerjik ve bakteriyel konjonktivitte görülen göz kapaklarının şişmesi ise genellikle tek gözde başlar. Müdahale edilmediği takdirde, birkaç gün içinde diğer gözde de aynı belirtiler görülebilir. Kaşıntı ve yanma hissi ise özellikle alerjik konjonktivitin ayırt edici belirtilerinden biridir. Bu durumun geçmemesi halinde, hastanın sürekli olarak gözünü kaşıması yanma hissinin artmasına neden olabilir.

Alerjik ve viral konjonktivitin sık görülen ortak belirtilerinden biri de gözlerde sulanmadır. Bu durumda, gözlerde normale göre daha fazla gözyaşı üretilir. Bu da gözlerde aşırı sulanmaya neden olabilir.

Işık hassasiyeti ise tüm konjonktivit türlerinde görülebilen bir belirtidir. Özellikle açık havada güneş ışığında ya da karla kaplı ortamlarda bu hassasiyetin daha da artacağı söylenebilir. Işık hassasiyetinin yanı sıra, görme bozuklukları yaşanabilir ya da çok şiddetli ağrıyla karşılaşılabilir. Bu şiddetli belirtiler iltihaplanmanın kornea bölümüne de yayıldığının habercisi olabilir.

Bazı durumlarda hastalarda gözle birlikte kulak içi, kulak altı ve kulak önünde de ağrı hissi ve şişlik oluşabilir. Bu durum, genellikle viral konjonktivitte enfeksiyona bağlı olarak görülür. Çocuklarda ise bu belirtilere ek olarak boğaz ağrısı, yüksek ateş ve burun akıntısı da gözlenebilir.

Konjoktivit Tanısı Nasıl Konur?

Konjonktivit tanısının doğru konması tedavinin doğru planlaması açısından büyük önem taşır. Bunun için konjonktivitin nedenleri doğru anlaşılmalı ve buna göre konjonktivit türü belirlenmelidir.

Yapılacak mikrobiyolojik muayene çoğu zaman konjonktivit tanısı için yeterli olur. Tanı, klinik bulgulara ve belirtilere göre konabileceği gibi bazı durumlarda gözden alınan örneğin incelemesi sonucu da tanı konabilir.

Konjonktivit Nasıl Tedavi Edilir?

Konjonktivit tedavisi hastalığın türüne göre değişiklik gösterir. Bu anlamda bakteriyel, viral ve alerjik konjonktivit için farklı tedavi yöntemleri uygulanır.

Bakteriyel konjonktivit vakalarında enfeksiyonun geçmesi için geniş spektrumlu antibiyotik içeren damla ve pomatlar kullanılır. Damla ve pomatların ortalama gün boyunca düzenli kullanılması halinde hastada iyileşme kaydedilir. Belirtiler genellikle birkaç gün içinde hafifler ve hastalığın bulaşıcılığı da azalır. Tedavi boyunca hastalar, belirtilerin hafifletilmesi amacıyla sıcak ya da nemli kompres uygulayabilir. Aynı zamanda, ellerin gün içinde sık sık yıkanması da tedavi sürecinde bulaşıcılığın azaltılması açısından oldukça önemli bir noktadır.

Viral konjonktivitte ise genel anlamda tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Çoğunlukla hafif seyreden belirtilerle kendini gösteren bu konjonktivit türünde, bulaşıcılığın etkisini azaltmak için hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerekir. Hastalara pomat, göz damlası ve soğuk kompres önerilir. Viral konjonktivit tedavisi diğer tiplere göre daha uzun sürebilir. Bunun en önemli nedenlerinden biri belirtilerin alerjik konjonktivitle benzer olmasıdır. Dolayısıyla, hatalı damla kullanımında tedavi süresi uzayabilir.

Alerjik konjonktivit tedavisinde ise öncelikle alerjinin nedeni belirlenir. Alerji sebebine göre kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtilerin hafifletilmesi ve/veya ortadan kaldırılması amacıyla göz damlası ve alerji karşıtı ilaçlar kullanılır.

Konjonktivitten Korunma Yolları Nelerdir?

Günlük hayatta alınacak basit önlemlerle konjonktivitten korunmak mümkündür. Bu önlemler şu şekildedir:

    • Gözünde enfeksiyon bulunan hastalarla temastan kaçınmak gerekir. Özellikle viral ve bakteriyel konjonktivitin bulaşıcılığının yüksek olduğu düşünülürse, havlu, peçete, makyaj malzemeleri ve diğer kozmetik ürünler gibi kişisel eşyaların ortak kullanılmaması büyük önem taşır.
    • Ellerin gün boyu belli aralıklarla temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerekir. Kirli ellerle göz içine ve çevresine dokunmaktan kaçınmak hastalıktan korunma açısından önemli bir noktadır.
    • Göz enfeksiyonu geçiren bireylerin havuza girmekten kaçınması gerekir.  Havuza girerken koruyucu önlem olarak gözlük de kullanılabilir.
    • Öksürürken ya da hapşırırken ağzın ellerle kapatılması ve ellerin gözle temas etmemesini sağlamak gerekir.
    • Kontakt lens kullananların lenslerini diğer kişilerle ortak kullanmaması büyük önem taşır.
    • Kontakt lensler çıkarılırken ellerin temiz olması ve solüsyon kullanılması oldukça önemlidir. Aynı zamanda, duş sırasında lenslerin çıkarılması tavsiye edilir.
    • Gün içinde elle temas edilen masa, tezgâh, telefon, kumanda gibi eşya ve yerlerin düzenli aralıklarla temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerekir.
    • Kalabalık ortamlar, toplu taşıma araçları ve hava kirliliğinin ve sigara dumanının yoğun olduğu yerlerden mümkün olduğunca kaçınmak da alınabilecek önlemler arasında yer alır.

Gözde beyaz ak&#x;nt&#x;n&#x;n nedenleri nelerdir? Tedavisi nas&#x;l yap&#x;l&#x;r?

Ana SayfaGörmeyi Anlamak Göz &#x;le &#x;lgili Durumlar, A-Z

Yrd. Doç. Dr. &#x;brahim ŞAHBAZ taraf&#x;ndan düzenlenmiştir.

göz ak&#x;nt&#x;s&#x; görüntüsü

Göz ak&#x;nt&#x;s&#x; veya gözlerdeki "çapak", uyurken gözünüzün köşesinde biriken mukus, yağ, cilt hücreleri ve diğer birikintilerin bir kombinasyonudur. Ak&#x;nt&#x;daki s&#x;v&#x;n&#x;n ne kadar&#x;n&#x;n buharlaşt&#x;ğ&#x;na bağl&#x; olarak, &#x;slak ve yap&#x;şkan veya kuru ve kabuklu olabilir.

Bazen reum olarak da adland&#x;r&#x;lan göz ak&#x;nt&#x;s&#x;n&#x;n koruyucu bir işlevi vard&#x;r, at&#x;k ürünleri ve potansiyel olarak zararl&#x; kal&#x;nt&#x;lar&#x; gözyaş&#x; filminden ve gözlerinizin ön yüzeyinden temizler.

Gözleriniz gün boyunca mukus üretir, ancak gözlerinizi k&#x;rpt&#x;ğ&#x;n&#x;zda ince bir gözyaş&#x; filmi sürekli olarak gözlerinizi yumuşatarak gözlerinizdeki reumu sertleşmeden temizler.

Uyurken (ve gözlerinizi k&#x;rpmazken), göz ak&#x;nt&#x;s&#x; gözlerinizin köşelerinde ve bazen kirpik çizgisi boyunca toplan&#x;r ve kabuklaş&#x;r, buna "gözlerde çapak" ad&#x; verilir.

Baz&#x; insanlar uyand&#x;klar&#x;nda gözlerinizdeki çapak normaldir, ancak özellikle yeşil veya sar&#x; renkteyse ve bulan&#x;k görme, &#x;ş&#x;ğa duyarl&#x;l&#x;k veya göz ağr&#x;s&#x; eşlik ediyorsa, aş&#x;r&#x; göz ak&#x;nt&#x;s&#x; ciddi bir göz enfeksiyonu veya göz hastal&#x;ğ&#x;n&#x;n belirtisi olabilir ve derhal göz doktorunuz taraf&#x;ndan muayene edilmelidir.

YAKININIZDA B&#x;R GÖZ UZMANI VEYA B&#x;R GÖZLÜKÇÜ BULUN: Göz muayenesine ihtiyac&#x;n&#x;z varsa veya gözlük veya kontakt lens sat&#x;n almaya haz&#x;rsan&#x;z, uzman bulma arac&#x;m&#x;z yak&#x;nlarda güvenilir bir kaynak bulman&#x;za yard&#x;mc&#x; olacakt&#x;r.

Göz mukusu nereden gelir?

Göz ak&#x;nt&#x;s&#x;, öncelikle konjonktiva (müsin ad&#x; verilir) taraf&#x;ndan üretilen ince ve sulu mukustan ve meibom bezlerinden salg&#x;lanan yağl&#x; bir madde olan ve gözlerinizi k&#x;rpma esnas&#x;nda yağlamaya yard&#x;mc&#x; olan meibumdan oluşur.

Gözyaşlar&#x; ile y&#x;kanmad&#x;ğ&#x;nda biriken birikintiler veya "çapaklanma", gözün iç köşesinde ve kirpik çizgisi boyunca toplan&#x;r.

Göz ak&#x;nt&#x;s&#x;n&#x;n nedenleri

Gözlerinizdeki çapak genellikle dikkat gerektiren bir durum değildir, ancak k&#x;vam, renk ve göz ak&#x;nt&#x;s&#x; miktar&#x;nda bir değişiklik olduğunu fark ederseniz, bu durum bir göz enfeksiyonu veya hastal&#x;ğ&#x;na işaret edebilir.

Anormal göz ak&#x;nt&#x;s&#x;yla ilişkili yayg&#x;n göz rahats&#x;zl&#x;klar&#x; şunlar&#x; içerir:

Konjonktivit Göz ak&#x;nt&#x;s&#x;, gözün beyaz&#x;n&#x; (sklera) ve göz kapaklar&#x;n&#x;n iç yüzeyini kaplayan ince zar&#x;n iltihaplanmas&#x; olan konjonktivitinizyayg&#x;n bir semptomudur.""

Gözlerde kaş&#x;nt&#x;, batma hissi, tahriş ve k&#x;zar&#x;kl&#x;ğaek olarak, konjonktivit tipik olarak uyurken kirpik çizgisi boyunca bir kabuk oluşturabilen beyaz, sar&#x; veya yeşil göz mukusuna eşlik eder. Baz&#x; durumlarda, göz kapağ&#x;ndaki kabuklanma o kadar şiddetlidir ki, gözünüzü geçici olarak kapat&#x;r.

Üç tip konjonktivit vard&#x;r:

Viral konjonktivit

 Viral konjonktivit oldukça bulaş&#x;c&#x;d&#x;r ve soğuk alg&#x;nl&#x;ğ&#x; veya herpes simpleks virüsü gibi bir virüsten kaynaklan&#x;r. Viral göz k&#x;zar&#x;kl&#x;ğ&#x; ile ilişkili göz ak&#x;nt&#x;s&#x; tipik olarak şeffaf ve suludur veya beyaz veya hafif sar&#x; renkte mukus içerebilir.

Bakteriyel konjonktivit

Bakteriyel konjonktivit, ad&#x;ndan da anlaş&#x;lacağ&#x; üzere bir bakteri enfeksiyonundan kaynaklan&#x;r. Derhal tedavi edilmezse görme aç&#x;s&#x;ndan tehlike oluşturabilir. Bakteriyel konjonktivitten kaynakl&#x; göz ak&#x;nt&#x;s&#x; genellikle viral göz k&#x;zar&#x;kl&#x;ğ&#x;ndan daha kal&#x;n ve daha iltihapl&#x;d&#x;r (irin benzeri) ve genellikle sar&#x;, yeşil veya hatta gri renktedir. Genellikle, yap&#x;şkan çapak göz kapaklar&#x;n&#x;z&#x;n sabah uyand&#x;ğ&#x;n&#x;zda tamamen yap&#x;şm&#x;ş gibi hissetmenize neden olur.

Alerjik konjonktivit

 Alerjik konjonktivit alerjenler taraf&#x;ndan tetiklenir &#x; polen, evcil hayvan kepeği, toz ve göz alerjilerine neden olan diğer yayg&#x;n tahriş edicilergibi. Ayr&#x;ca kimyasal kirleticiler, makyaj, kontakt lens solüsyonlar&#x; ve göz damlas&#x;na karş&#x; alerjik reaksiyondan da kaynaklanabilir. Alerjik konjonktivit ile ilişkili göz ak&#x;nt&#x;s&#x; genellikle suludur. Alerjik konjonktivit bulaş&#x;c&#x; değildir ve her zaman her iki gözü de etkiler.

Diğer göz enfeksiyonlar&#x;

Konjonktivite ek olarak, anormal göz ak&#x;nt&#x;s&#x;na neden olan birçok göz enfeksiyonu vard&#x;r. Bunlar şunlar&#x; içerir:

  • Göz uçuklar&#x; (tekrarlayan viral göz enfeksiyonu)

  • Fungal keratit (kornean&#x;n nadir fakat ciddi biçimde iltihaplanmas&#x;)

  • Acanthamoeba keratit (genellikle kontakt lens hijyeni veya kontakt lenslerle yüzmekten kaynaklanan potansiyel olarak kör edici parazitik bir enfeksiyon).

Göz enfeksiyonundan kaynakl&#x; ak&#x;nt&#x; oldukça değişkendir. Aç&#x;k ve sulu veya kal&#x;n, yeşil ve yap&#x;şkan olabilir. Bu nedenle doğru bir teşhis ve tedavi için derhal göz doktorunuza görünün.

Blefarit

Göz kapaklar&#x;ndaki kronik bir bozukluk olan blefarit, kirpik k&#x;l foliküllerinin iltihaplanmas&#x; veya göz kapaklar&#x;n&#x;n iç kenar&#x;ndaki meibom bezlerinden anormal yağ üretimi olarak tan&#x;mlan&#x;r.

Meibomian bezi disfonksiyonu

Göz kapağ&#x; yağ bezlerinde meydana gelen ve MGD olarak da an&#x;lan bu bozukluk, diğer tahriş edici ve s&#x;kl&#x;kla ağr&#x;l&#x; semptomlar&#x;n yan&#x; s&#x;ra köpüklü göz ak&#x;nt&#x;s&#x;, göz kapağ&#x;nda çapak ve sar&#x; veya yeşil göz irinlerine neden olabilir.

Arpac&#x;k

Arpac&#x;k, tipik olarak enfekte kirpik folikülünün neden olduğu göz kapağ&#x;n&#x;n taban&#x;nda t&#x;kanm&#x;ş bir meibom bezidir. Hordeolum olarak da adland&#x;r&#x;l&#x;r, göz kapağ&#x; kenar&#x;ndaki bir sivilceyi and&#x;r&#x;r ve genellikle buna k&#x;zar&#x;kl&#x;k, göz kapaklar&#x;nda şişme ve etkilenen bölgede hassasiyet eşlik eder. Sar&#x; irin, göz kapağ&#x; çapaklanmas&#x; ve göz k&#x;rpma s&#x;ras&#x;nda rahats&#x;zl&#x;k da ortaya ç&#x;kabilir.

AYRICA BAKINIZ: Arpac&#x;ktan nas&#x;l kurtulursunuz

Gözyaş&#x; drenaj sistemi, gözü nemli tutar ve korur.

Göz kuruluğu

Yetersiz gözyaş&#x; üretimi veya meibom bezlerindeki işlev bozukluğu kuru göz sendromu ad&#x; verilen ve gözlerin yüzeyinin uygun şekilde yağlanmad&#x;ğ&#x; ve tahriş olduğu ve iltihapland&#x;ğ&#x; kronik bir duruma neden olabilir. Göz kuruluğunun semptomlar&#x; aras&#x;nda göz k&#x;zar&#x;kl&#x;ğ&#x;, kanlanma, yanma hissi, bulan&#x;k görme ve gözünüzün "içinde" bir şey varm&#x;ş hissi (yabanc&#x; cisim hissi) yer al&#x;r. Bazen, göz kuruluğu çok sulu göz ak&#x;nt&#x;s&#x;na da neden olabilir.

Kontakt lensler

Kontakt lens kullan&#x;yorsan&#x;z, gözlerinizde normalden daha fazla çapak görebilirsiniz. Bu, kontakt lens ile ilgili göz enfeksiyonu, kuru ve tahriş olmuş gözlerle sonuçlanan kontakt lens rahats&#x;zl&#x;ğ&#x; ve kontakt lens tak&#x;l&#x; iken gözlerinizi daha fazla ovmak gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Kontakt lens takarken göz ak&#x;nt&#x;s&#x;nda bir art&#x;ş yaşarsan&#x;z, lenslerinizi ç&#x;kar&#x;n ve potansiyel olarak ciddi bir göz rahats&#x;zl&#x;ğ&#x; olas&#x;l&#x;ğ&#x;n&#x; elemek için göz doktorunuza dan&#x;ş&#x;n.

göz yaralanmas&#x;nda

Gözdeki yabanc&#x; bir cisim (kir, kal&#x;nt&#x; veya kimyasal madde gibi) veya göz yaralanmas&#x;nda gözlerinizin doğal ve koruyucu bir tepki olarak sulu bir ak&#x;nt&#x; salg&#x;lamas&#x;na neden olabilir. Göz irini veya gözdeki kan (subkonjonktival kanama) bir göz yaralanmas&#x; sonras&#x;nda ortaya ç&#x;kar, tedavi için derhal göz doktorunuza dan&#x;ş&#x;n. Tüm göz yaralanmalar&#x; t&#x;bbi acil durum olarak tedavi edilmelidir.

Kornea ülseri

Kornea ülseri, genellikle gözdeki travma veya tedavi edilmeyen bir göz enfeksiyonu nedeniyle görme tehlikesine neden olacak şekilde korneadaki apse benzeri bir enfeksiyondur. Derhal tedavi edilmezse, kornea ülserleri tam görme kayb&#x;na yol açabilir. Göz ağr&#x;s&#x;, k&#x;zar&#x;kl&#x;k, şişmiş göz kapaklar&#x; ve yoğun göz ak&#x;nt&#x;s&#x; kornea ülserinin özellikleridir. Gözdeki irin o kadar şiddetli olabilir ki, korneay&#x; bulan&#x;klaşt&#x;r&#x;r ve görüşü bozar.

Dakriyosistit

Bir gözyaş&#x; kanal&#x; t&#x;kand&#x;ğ&#x;nda, buruna giden gözyaş&#x; ak&#x;nt&#x;s&#x; sistemindeki lakrimal kese iltihaplanabilir ve enfekte olabilir, bu da iç göz kapağ&#x;n&#x;n alt&#x;nda yumuşak ve şişmiş bir yumrunun ortaya ç&#x;kmas&#x;na neden olur. Ağr&#x; ve k&#x;zar&#x;kl&#x;ğa ek olarak, dakriyosistitin yayg&#x;n semptomlar&#x; aras&#x;nda göz sulanmas&#x;, yap&#x;şkan göz ak&#x;nt&#x;s&#x; ve bulan&#x;k görme yer al&#x;r.

Göz ak&#x;nt&#x;s&#x; tedavisi

Az miktarda göz ak&#x;nt&#x;s&#x; zarars&#x;zd&#x;r, ancak renk, s&#x;kl&#x;k, k&#x;vam ve miktarda değişiklikler fark ederseniz göz doktorunuza dan&#x;ş&#x;n.

Göz enfeksiyonunun nedeni göz mukusuysa, göz doktorunuz antibiyotik veya antiviral göz damlas&#x; ve merhem reçete edebilir. Göz alerjileri gözlerinizi suland&#x;r&#x;yor ve tahriş ediyorsa, reçetesiz sat&#x;lan antihistaminik göz damlalar&#x; ve dekonjestanlar semptomlar&#x; hafifletebilir.

Gözlerinizin üzerine yerleştirilen s&#x;cak kompresler, kaş&#x;nt&#x; ve genel göz rahats&#x;zl&#x;ğ&#x; semptomlar&#x;n&#x; hafifletmeye ve göz ak&#x;nt&#x;s&#x;n&#x; gidermeye yard&#x;mc&#x; olabilir.

Göz kapaklar&#x;n&#x;z birbirine yap&#x;şm&#x;şsa, göz kapaklar&#x;n&#x;z&#x; "açman&#x;n" en iyi yolu, ak&#x;nt&#x;y&#x; hafifçe silmeden önce yumuşak bir bezi s&#x;cak suda &#x;slatmak ve birkaç dakika gözlerinizin üzerine yerleştirmektir.

Evde kontrol listesi

  • Göz ak&#x;nt&#x;s&#x;n&#x; önlemek veya yönetmek için şu basit ipuçlar&#x;n&#x; takip edin:

  • Göz enfeksiyonunun başlamas&#x;n&#x; veya yay&#x;lmas&#x;n&#x; önlemek için gözlerinize dokunmaktan kaç&#x;n&#x;n.

  • Özellikle bulaş&#x;c&#x; konjonktivitiniz varsa ellerinizi s&#x;k s&#x;k y&#x;kay&#x;n.

  • Kontakt lens takarken göz ak&#x;nt&#x;s&#x; yaş&#x;yorsan&#x;z, lenslerinizi ç&#x;kar&#x;n ve göz doktorunuza görünün. Bazen günlük tek kullan&#x;ml&#x;k kontakt lensler geçmek kontakt lens ile ilgili ak&#x;nt&#x; riskini azaltabilir.

  • Göz enfeksiyonunuz varsa, rimel ve göz kalemi gibi potansiyel olarak kontamine olmuş kozmetikleri at&#x;n.

  • Göz sulanmas&#x;n&#x;n nedeni alerjilerse, ortam&#x;n&#x;z&#x; araşt&#x;r&#x;n ve tahriş edici maddelere maruziyeti ortadan kald&#x;rmaya veya en aza indirmeye çal&#x;ş&#x;n. Göz damlas&#x;na karş&#x; duyarl&#x;ysan&#x;z koruyucu içermeyen göz damlas&#x; kullanmay&#x; deneyin.

Sayfa yay&#x;nland&#x; 1 Eylül Sal&#x;

Her 20 yenidoğandan birinde g&#;zyaşı kanalı tıkanıklığı var

Yeditepe Üniversitesi Göz Merkezi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İlke Bahçeci Şimşek, her 20 yenidoğandan birinde, gözyaşı kanalı tıkanıklığının görüldüğünü belirterek, "Gözyaşı kanalı tıkalı olan bebeklerde gözde sulanma, sarı yeşil renkli akıntı, çapaklanma, kapakların birbirine yapışması görülebiliyor." dedi.

Doç. Dr. Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gözlerde sürekli sulanma ve gözyaşı kanalı tıkanıklığının erken çocukluk döneminde sıklıkla görülebildiğini söyledi.

Bu sorunların doğru tedaviyle düzelebildiğini aktaran Şimşek, sulanmanın sık olarak doğumsal gözyaşı kanalı tıkanıklığına bağlı olmakla beraber, alerjiden ya da doğuştan gelen göz tansiyonu hastalığından da kaynaklanabileceğini aktardı.

Şimşek, yenidoğanların yüzde 5'inde tıkanıklık görülebildiğini ancak bu tıkanıklığın bebeklerin yaklaşık yüzde 90'ında doğum sonrasındaki ilk ağlamayla birlikte açılırken, bir kısmında kapalı kalmaya devam ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Her 20 yenidoğandan 1'inde, gözyaşı kanalı tıkanıklığı görülüyor. Gözyaşı kanalı tıkalı olan bebeklerde gözde sulanma, sarı yeşil renkli akıntı, çapaklanma, kapakların birbirine yapışması görülebiliyor. Bebek nezle olduğunda ya da dışarıda soğuk ve rüzgarlı havada şikayetler artıyor. Ağır olgularda ise dakriyosistit adı verilen gözyaşı kesesinin enfeksiyonu gelişebiliyor."

Göz sulanmasının nedeni glokom da olabilir

Çocuklarda göz sulanmasının yanı sıra ışıktan rahatsız olma ve gözlerden bir veya her ikisinin normalden büyük olmasının "glokom" (göz tansiyonu) belirtisi olabileceğine işaret eden Şimşek, şöyle devam etti:

"Korneada yabancı cisim, lezyon, alerji, kirpiklerin içe dönmesi gibi durumlar da gözde sulanmaya neden olabiliyor. Bu nedenle çocuklarda gözlerde sulanma ve gözyaşı kanalı tıkanıklığı görüldüğünde, ebeveynlerin ihmal etmeden göz hekimine başvurmaları gerekmektedir. Hijyenik koşulların tam olarak sağlanamadığı durumlarda da bebeklerde tekrarlayan enfeksiyonlara bağlı gözde sulanma, çapaklanma görülebiliyor."

Şimşek, gözyaşı kanalına doğru ve uygun şekilde masaj uygulanmasıyla, doğumsal kanal tıkanıklıklarının yüzde 95'inin kendiliğinden açıldığına dikkati çekerek, "Bu nedenle ilk 6 ay sadece masaj uygulaması ve gerektiğinde çapaklanmayı azaltmak için kısa süreli damla kullanılması yeterli oluyor. Ebeveynlerin masaj eğitimini göz hekiminden öğrenmesi ve masaj tedavisini dikkatle yapmaları gerekiyor. Masaj doğru yapıldığında ameliyat gerekmeden sadece bu tedaviyle bile kanalın açılması sağlanabiliyor." şeklinde konuştu.

Masaj uygulamasına rağmen sulanma ve çapaklanmanın devam etmesi halinde sondalama işleminin uygulandığını belirten Şimşek, bu yöntemle de başarı sağlanmaması durumunda silikon entübasyon gerektiğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

G&#;z Enfeksiyonları

Yenidoğan Konjonktiviti Nedir?

Yenidoğan Konjonktiviti, doğumdan sonra ilk 24 saat ile 10 gün sonrasında ortaya çıkan konjonktiva iltihabıdır. Gözde beyaz-sarı-yeşil akıntı ile birlikte kızarıklık da bulunur. Çok çeşitli bakteri ve virüsler buna yol açabilir, enfeksiyonun kaçıncı gün başladığı çoğu zaman oldukça önemlidir ve hangi mikroba bağlı olduğu ile ilgili bilgiler verir. Tedavi mutlaka etkene yönelik ve hemen yapılmalıdır.



Göz kapağı enfeksiyonlarından en sık gördüklerimiz arpacık ve kirpik dibi iltihabıdır. Günümüzde bilgisayar kullanımı özellikle pandemi ile birlikte yoğun bir şekilde arttı. Yoğun bilgisayar kullanımı allerji, göz kuruluğu, arpacık, kirpik dibi iltihabı oluşumunu tetikleyebilir. 
 

Arpacık Nedir?

Göz kapağının içindeki salgı bezlerinin ağızlarının tıkanıp içeride bakteriyel üreme olmasıdır. Kapakta şişlik, ağrı, kızarıklık olur. 
 

Arpacık Nasıl Geçer?

Çoğu zaman sıcak pansumanlar ve lokal antibiyotikler yeterlidir, ağzı açılır ve içi boşalır. Bazen şişlik selülit tarzında kapağa yayılabilir, bu durumda sistemik antibiyotikler de kullanmak gerekebilir. Kist boşalmaz ise ve göze baskı uygulayacak büyüklükte ise cerrahi olarak boşaltmak gerekebilir. Göze baskı uygulanması o gözde bir kırma kusuruna neden olabilir, bu da göz tembelliği riski oluşturur.
 

Kirpik Dibi İltihabı Nedir?

Kirpik diplerinde oluşan aşırı yağlanma ve kepeklenmeyle üzerine binen ikincil bakteriyel enfeksiyonlardır. Aynı zamanda kirpik diplerinde zaten floramızda demodex denen bir parazitin aşırı çoğalmasıyla da tetiklenebilir. Seboreik yani kepeklenmeye eğilimli kişilerde daha çok görülür ve bahar aylarında nükseder. 
 

Kirpik Dibi İltihabı Tedavisi Nelerdir?

Tedavide kirpik dibi temizliği ve lokal tedavi uygulanır. Kirpik dibi temizliğinde özellikle demodexe etkili ürünler önerilir. Bahar aylarında tekrarlayabileceği ve bu dönemlerde kirpik dibi temizliğinin etkin olacağı hatırlanmalıdır.
 

Preseptal ve Orbital Sellülit Nedir?

Göz küresini çevreleyen dokunun yüzeyel (preseptal) ve derin (orbital) enfeksiyonudur. Genellikle sinek-böcek ısırıkları, travma veya sinüzit komplikasyonu olarak karşımıza çıkar. Kapaklar şiş, kızarık ve ağrılıdır. 
 

Preseptal ve Orbital Sellülit Tedavisi Nelerdir?

Derin enfeksiyonlarda göz hareketleri kısıtlanabilir, görme kaybı yaşanabilir. Özellikle derin enfeksiyonlar, beyine enfeksiyonun yayılma olasılığından dolayı acil bir durumdur ve hastanede yatırılarak sistemik antibiyotik ile  tedavi edilmelidir.
 

Konjonktivit Nedir?

Konjonktiv gözümüzdeki beyaz tabakanın ve kapaklarımızın içini kaplayan saydam tabakadır. Bu tabakanın iltihaplanmasına konjonktivit-göz nezlesi denir. Bakteri, virüs, parazit, mantar gibi etkenlerle olabileceği gibi sıkça allerjik olarak da karşımıza çıkar. Göze korosif bir maddenin kaçması da konjonktivite neden olur.
 

Konjonktivit Belirtileri Nelerdir?

En sık bulgu kırmızı gözdür. Gözde yoğun kızarıklık , batma hissi, ışık hassasiyeti, kapakta şişlik bulunur. Bakteriyel konjonktivitlerde sarı yeşil mukoz akıntı, kirpiklerde yapışıklık tipiktir. Viral konjonktivitlerde kapak şişliği seröz renksiz sulanma, ışık hassasiyeti daha belirgindir. Yer yer kanamalı alanlar veya kapak içinde zar tarzında oluşumlar görülebilir.
Polen, toz, çim gibi allerjen maddelerin vücudumuzda yarattığı tepki allerjik konjonktivite yol acar. Allerjen madde ile temas edildiğinde bu maddeye karşı hassas olan kişilerde immünglobulin E (Ig-E) adı verilen antikor salınır.  Ig-E solunum yolları ve göz tabakalarındaki mast hücrelerini uyararak histamin gibi iltihabı tetikleyici maddeler salar. Böylece sulanma kızarıklık dışında kaşıntı çok tipiktir. Özellikle akşamları başlayan ve başladığında da bırakılamayan kaşıntı vardır. Allerjik konjonktivitler genel olarak bahar aylarında polenlerin artış gösterdiği zamanlar başlar. Günümüzde yakın dijital kullanımı mevsimsel döngüyü uzatmaktadır.
 

Vernal Konjonktivit Nedir?

Vernal konjonktivit güneş ile ağırlaşan ve kapak içinde kalınlaşmalara neden olan ağır bir allerji tablosudur.
Sebeb olan etkenlerin tümünde tedavi protokolü farklıdır. Bu nedenle tanının doğru konması, etkin tedavinin hemen başlanması önemlidir. Bakteriyel konjonktivitler streptokok, hemofilus influenza, klamidya, stafilokok gibi bakterilerle oluşur ve çocuklarda daha sık görülür.
 

Viral Konjonktivit Neden Olur?

Viral konjonktivitler en sık herpes, varicella, adenovirus ve günümüzde corona gibi etkenlerle oluşur. Çok bulaşıcı olan adenoviral ve corona virüse bağlı konjonktivitlerde iyi bir izolasyon gereklidir. Hasta kişinin diğer kişilerle temasının kesilmesi yayılımı önler. Özellikle bahar aylarında pik yapar, çok bulaşıcı olduğu için bir evde bir kişi enfekte olduğunda diğerlerine yayılımı çok kolay olur.
 

Konjonktivit Tedavisi Nasıldır?

Bakteriyel konjonktivitlerde tedavi etkene yönelik lokal antibiyotikli damla ve pomadların kullanılmasıyla yapılır. 
Viral konjonktivitlerde özellikle herpese bağlı olanlarda lokal antiviral ilaçlar verilir.

Allerjik konjonktivitlerde mast hücresini baskılayan lokal antihistaminik damlalar çoğu zaman yeterlidir. Yoğun allerjilerde lokal kortizon tedavisi eklenebilir. Allerjik etkenden uzak durmak korunmak da önemlidir. Çocuklarda allerjik konjonktivitleri tetikleyen diğer bir etken uzun sürelerde bilgisayar, tablet gibi yakın dijitallerin kullanılmasıdır. Olabildiğince bunlardan uzak durulması bazen koruyucu gözlükler takılması tedavinin bir parçasıdır.

Vernal konjonktivit daha yoğun tedavi gerektiren bir durumdur. İmmünomodülatör ilaçların da kullanıldığı uzun süreli tedaviler gereklidir. Hastanın güneşten koruyucu gözlükler kullanması, aşırı yakın dijitalden uzak durması çok önemlidir.
Alerjik konjonktivitlerde istenilmeyen durum sürekli gözlerin ovuşturulmasıdır. Gözü kaşımak ovalamak kornea adı verilen şeffaf dokuda bozulmaya, dikleşmeye yol açabilir. Dikleşme düzensiz astigmatizma yaratır, ilerleyici olursa Keratokonus denilen duruma ve geri dönüşümsüz görme kayıplarına yol açabilir. 

Toksik maddelere bağlı oluşan konjonktivitlerde acilen göz bol izotonik ile yıkanmalı madde uzaklaştırılmalıdır. Yapışıklıkların oluşmaması için gerekli lokal tedaviler düzenlenir. Genel olarak konjonktivitlerde el hijyeni ve korunma önemlidir. Ellerin sık yıkanması enfekte göze dokunulduğunda başka bir yere dokunmadan ellerin temizlenmesi. Havlu, yastık kılıfı gibi eşyaların başkalarıyla paylaşılmaması, yakın temastan kaçınılması önerilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir