doğalgaz ilk endeks son endeks hesaplama / Doğalgaz Fiyatları Nedir? Nasıl Hesaplanır? - Enerji Portalı

Doğalgaz Ilk Endeks Son Endeks Hesaplama

doğalgaz ilk endeks son endeks hesaplama

Doğalgaz Fiyatları Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Doğalgaz Fiyatları Nedir?

Türkiye, doğalgazın nedeyse tamamını yurtdışından Azerbaycan, İran, Rusya gibi ülkelerden ithal etmektedir. Bu ülkelerden ithal edilen doğalgaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı olan Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) tarafından Türkiye sınırlarına getirilmekte ve doğalgaz dağıtım şirketlerine iletilmektedir. Doğalgaz dağıtım şirketleri BOTAŞ’tan aldıkları doğalgazı evlerimize ve işyerlerimize getirmektedir.

Doğalgaz, Enerji Piyasaları İşletme A.Ş (EPİAŞ) ve Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ)&#;ın işletmeci olarak bulunduğu Enerji Borsası&#;nda işlem görmektedir. Enerji Borsası kullanıcıları piyasadan doğalgaz alım/satım faaliyetlerini gerçekleştirmektedirler.

Spot doğalgaz piyasasında arz-talep dengeleri ve verilen tekliflere göre doğalgaz fiyatları belirlenmektedir.

Doğalgaz Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Yukarıda anlattığımız doğalgazın binalarımıza gelme süreci, doğalgaz fiyatına etki eden faktörleri de ortaya koymaktadır. Buna göre, doğalgaz fiyatlarına şunlar etki etmektedir:

  • İthal edilen ülkenin belirlemiş olduğu doğalgaz satış fiyatı,
  • BOTAŞ’ın iletim ve sevkiyat kontrol maliyetleri: BOTAŞ’ın iletim ve sevkiyat kontrol bedelleri  Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenmektedir. EPDK’nın 1 Ocak tarihi itibariyle belirlemiş olduğu BOTAŞ iletim ve sevkiyat bedellerine aşağıdaki belgeden ulaşabilirsiniz:

Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi’nin (BOTAŞ) Yılı İletim ve Sevkiyat Kontrol Bedelleriİndir

  • Doğagaz dağıtım şirketlerinin dağıtım, bakım, onarım, yenileme vb. maliyetleri,
  • Devletin koymuş olduğu vergiler: %18 oranında Katma Değer Vergisi (KDV) ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)

Doğalgaz Fatura Hesaplama

Doğalfaturasının nasıl hesaplanıldığına ilk önce faturalarda yer alan terimleri açıklayarak başlayacağız. Doğalgaz faturasını incelediğinizde aşağıdaki terimlerin yer aldığını görürsünüz:

  • Sayaçtan Ölçülen DoğalGaz Hacmi: Doğalgaz sayacının son okunmasında göstermiş olduğunu değerden (son endeks değerinden), bir önceki faturada göstermiş olduğu değerin (ilk endeks değerinin) çıkarılması ile elde edilir.

Sayaçtan Ölçülen Hacim (Tüketim) (m³) = Son Endeks – İlk Endeks

Bu Bu değeri bulduktan sonra, yapmanız gereken standart doğalgaz metreküp (Sm3) cinsinden düzeltilmiş tüketimi bulmaktır.

  • Basınç Düzeltme Katsayısı (K Çarpanı): Gazlar sıkıştırabilir akışkanlardır, bu özelliklerinden dolayı gazlar farklı sıcaklık ve basınçta farklı hacim ve kütle değerlerine sahip olmaktadır. Bu nedendir dolayı doğalgazın ne kadar satıldığı/alındığını belirlemek için bir standart belirlenmiştir. Bu standart kapsamında, doğalgaz satışlarında standart metreküp (Sm³) diye bir birim tanımlanmıştır. 1 Sm³, 15°C ve bar mutlak basınçtaki 1 m³ doğalgazın hacmine tekabül eder.

Türkiye’de Meteorolojiden alınan atmosfer basıncı verilerine göre şehirlere göre düzeltme katsayıları hesaplanır. Doğalgaz dağıtım şirketi, tüketicinin gerçek tüketim hacmini hesaplamak için düzeltme katsayısını kullanır. Bu çarpan, fatura dönemindeki farklı katsayıların, günlük ağırlıklı ortalamasıdır.

Dağıtım şirketi, faturalandırmaya esas alacağı tüketim hacmini hesaplamak için, sayaçtan ölçülen hacim değerini (m3) K çarpanını kullanarak düzeltir.

Düzeltilmiş Tüketim (m³) = Sayaçtan Ölçülen Hacim x Düzeltme Katsayısı

Konut aboneleri için sayaçtan ölçülen hacmi düzeltmek için kullanılacak K çarpanı aylık olarak güncellenir ve aşağıdaki etkenlere bağlı olarak değişir:

  • Dağıtım şirketine (doğalgaz dağıtım bölgesine),
  • Sayacın bulunduğu konuma (ile ve ilçeye göre),
  • Sayaç türü (mekanik ya da elektronik),
  • Sayaç ölçüm basıncına (21 mBar / mBar / mBar)

Bölgenizdeki görevli doğalgaz dağıtım şirketine ulaşarak o ayın düzeltme katsayısı değerlerini öğrenebilirsiniz.

  • Ortalama Fiili Üst Isıl Değer (kcal/m3): Ortalama üst ısıl değer, 1 m3 doğalgazın yanması sonucunda elde edilen enerji miktarını ifade etmektedir. Birimi kcal/m3’tür. 1 Mart tarihi itibariyle BOTAŞ, fiyatlandırmada doğalgazın kcal/Sm³ olan üst ısıl değeri esas almaktadır. Yani, 1 m3 gaz tüketiminden 10,64 kWh enerji elde edilir.
    Fiili üst ısıl değer de K çarpanı gibi dağıtım şirketi, il ve ilçeye göre farklılık gösterebilir. Değerler aydan aya değiştirilir. Fatura dönemine ait güncel üst ısıl değeri dağıtım şirketinizden öğrenebilirsiniz. Faturanızdaki asıl tüketilen enerji miktarınız şu şekilde belirlenmektedir:

Tüketilen Enerji Miktarı (kWh) = Düzeltilmiş Tüketim (m³) x Güncel Ortalama Fiili Üst Isıl Değer (kcal/m3)/ ,42 (kcal/kWh)

Buradaki “,42 (kcal/kWh)” değeri, doğalgazın üst ısıl enerji değerinin kcal/kWh cinsinden eşdeğeridir. Yani, 1 kWh doğalgaz tüketiminden ,42 kcal enerji açığa çıktığı kabul edilmektedir.

  • Ortalama Perakende Satış Fiyatı (TL/kWh): Tüketim yapılan ay boyunca doğalgaz fiyatları değişebilmektedir. Fiyatlar aylık olarak güncellense de sayaç okuma tarihleri değişkendir. Bu nedenle, tüketim bedeli hesaplanırken ortalama perakende satış fiyatı esas alınır. Bu fiyat, ay içerisinde değişen doğalgaz fiyatlarının sayaç okuma tarihlerine göre ortalamalarının alınmasıyla bulunur.  Ortalama Perakende Satış Fiyatı, TL/kWh birimiyle ile hesaplamalara dahil edilir. Ortalama Perakende Satış Fiyatı bilgisini hizmet aldığınız doğalgaz dağıtım şirketinden öğrenebilirsiniz.

Faturadaki tüketim bedeliniz ise şu şekilde belirlenir:

Tüketim Bedeli (TL) = Tüketilen Enerji Miktarı (kWh) x Ortalama Perakende Satış Fiyatı (TL/kWh)

  • Sistem Kullanım Bedeli (SKB, TL): Sistem Kullanım Bedeli, bazı faturalarda ayrı bir kalem olarak yer bazılarında ise perakende satış fiyatına dahil edilerek faturada yer alır.
    Şehir içi doğalgaz dağıtım özelleştirmeleri için yapılan ihaleler sonucunda, şirketlerin teklif ettikleri birim hizmet, amortisman ve taşıma bedelleri Sistem Kullanım Bedeli’ne eşittir. Buna bağlı olarak Sistem Kullanım Bedeli, dağıtım şirketi ve tüketici kademesine (yıllık tüketim hacmine) göre değişiklik göstermektedir. Uygulanan bedeller, EPDK&#;nın her dağıtım şirketi için ayrı olarak belirlediği Sistem Kullanım Bedelleri’ni geçemez.

SKB (TL) = Tüketilen Enerji Miktarı (kWh) x SKB Birim Fiyatı (TL/kWh)

  • Katma Değer Vergisi (KDV): Doğalgaz tüketimi için uygulanan katma değer vergisinin oranı %18 olarak belirlenmiştir. Ödenmesi gereken KDV tutarı, tüketim bedeli üzerinden hesaplanır.

Ödenecek KDV Tutarı (TL) = SKB Dahil Tüketim Bedeli (TL) x 0,18

  • Özel Tüketim Vergisi (ÖTV, TL/Sm³): Bakanlar Kurulu&#;nun sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu&#;ndaki madde uyarınca çıkarttığı kararların sonucunda doğalgaz satışlarından ÖTV alınmaktadır. ÖTV tutarı, bu kanuna göre satılan standart metreküp (Sm3) başına belirlenir. 

Ödenecek ÖTV Tutarı (TL)  = ÖTV Oranı (TL/Sm3) x Tüketilen Enerji Miktarı (Sm3)

Tüm bu bedeller toplanarak toplam fatura tutarı şu şekilde hesaplanabilir:

Fatura Bedeli = Tüketilen Enerji Bedeli + Ödenecek KDV Tutarı + Ödenecek ÖTV Tutarı  

BOTAŞ’ın dağıtım şirketleri için belirlemiş olduğu 1 Mart tarihinden geçerli olan doğalgaz toptan satış tarifeleri aşağıdaki tablodaki gibidir:

Doğalgaz Fiyatları

Bu tabloda;

Kademe 2: Her bir Ölçüm Sistemindeki Yıllık Çekiş miktarı Sm3 ve üzerinde olan Serbest Tüketicileri ifade etmektedir.

OSB: Organize Sanayi Bölgesi/Kullanıcı Birliği

LNG: Doğalgazı Sıvılaştırılmış DoğalGaz (LNG) formunda satın alan tüketicileri ifade etmektedir.

CNG: Sıkıştırılmış DoğalGaz (CNG) üretimi amaçlı doğalgaz kullanan tüketicileri ifade etmektedir.

Kompozit Kullanım:

1- Faturalandırmaya esas tek ölçüm sisteminden, hem elektrik üretim amaçlı hem de proses/buhar amaçlı doğalgaz kullanan serbest tüketici müşterilerinin;

-Tükettiği doğalgazdan ürettiği elektriği ticarete konu etmemesi durumunda o ölçüm sistemindeki toplam doğal gaz kullanımını,

-Tükettiği doğalgazdan ürettiği elektriği ticarete konu etmesi durumunda o ölçüm sistemindeki proses/buhar amaçlı doğalgaz kullanımını,

2- Faturalandırmaya tek ölçüm sisteminden, sadece elektrik üretim amaçlı doğalgaz kullanan serbest tüketici müşterilerinin;

&#; Tükettiği doğalgazdan ürettiği elektriği ticarete konu etmemesi durumunda o ölçüm sistemindeki toplam doğalgaz kullanımını,

3- Elektrik üretim amaçlı doğalgaz kullanan OSB müşterilerinin, ürettiği elektriği ticarete konu etmemesi durumunda elektrik üretim amaçlı doğalgaz kullanımını ifade etmektedir.

Doğalgaz Metreküp Fiyatı Nedir?

Örneğin, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi&#;nin yan kuruluşlarından biri olan İzgaz&#;ın 1 Mart tarihi itibariyle belirlemiş olduğu doğalgaz birim satış miktarları şöyle:

a) Konutlar İçin Birim DoğalGaz Satış Fiyatı (TL/Sm³):

Doğalgaz Fiyatları

b) Serbest Tüketiciler İçin cBirim DoğalGaz Satış Fiyatı (TL/Sm³):

Doğalgaz Fiyatları

c) Kompozit Tüketiciler İçin cBirim DoğalGaz Satış Fiyatı (TL/Sm³):

Doğalgaz Fiyatları

ç) Elektrik Üreticileri İçin Birim DoğalGaz Satış Fiyatı (TL/Sm³):

Doğalgaz Fiyatları

d) Taşıma Müşterileri İçin Birim DoğalGaz Satış Fiyatı (TL/Sm³):

Doğalgaz Fiyatları

Serbest Tüketici: Doğal gaz kullanımda, konut tüketicileri (evsel tüketiciler) hariç olmak üzere, tüm tüketiciler serbest tüketici statüsündedir. Konut tüketicileri (evsel tüketiciler) için serbest tüketici olma sınırı m³ ’tür.

Serbest Tüketici: Doğal gaz kullanımda, konut tüketicileri (evsel tüketiciler) hariç olmak üzere, tüm tüketiciler serbest tüketici statüsündedir. Konut tüketicileri (evsel tüketiciler) için serbest tüketici olma sınırı m³ ’tür.

Serbest tüketici limiti için tek sayaçtan ölçülen tüketim miktarı dikkate alınmaktadır

Doğalgazdoğalgaz fatura hesaplamadoğalgaz faturası hesaplamaDoğalgaz Fiyatlarıdoğalgaz hesaplamadoğalgaz metreküp fiyatıDoğalgaz Zamİzgaz Doğal Gaz Fiyatları

Doğalgaz Hesaplama Nasıl Yapılır? Merkezi Sistemde Doğalgaz Nasıl Hesaplanır?


Doğalgaz faturasını hesaplamak için ilk bilmeniz gereken o ay ne kadar doğalgaz tüketmiş olduğunuz.

Doğalgaz Hesaplama Nasıl Yapılır?

Doğalgaz faturasını hesaplamak için doğalgaz sayacınıza giderek o ay yaktığınız doğalgaz endeksini ve bir önceki faturanızda yazan son endeksi çıkartmalısınız. Doğalgaz hesaplama için kullandığınız ayda ki doğalgaz hacminden geçen ayın hacmini çıkartıp o ay kullanılan doğalgaz hacmini bulacaksınız.

Sonuç olarak doğalgaz bir gaz olduğu için ve hem sıkılaştırılıp hem de akışkan bir yapıya sahip olduğu için faturalandırmada düzeltme katsayısı adı verilen bir kat sayı ile o ay kullanılan doğalgaz hacmi çarpılır. Çıkan sonuca da düzeltilmiş tüketim ismi verilir.

Düzeltilmiş tüketim daha sonrasında 1 metreküp doğalgazın yakılmasıyla ortaya çıkan enerji miktarı ile çarpılmaktadır. Bütün bu işlemler gerçekleştiğinde ortay çıkan sonuç ile doğalgazı size bağlayan firmanın tüketim başına ücretini bularak faturanızı hesaplayabilirsiniz.

Merkezi Sistemde Doğalgaz Nasıl Hesaplanır?

Merkezi sistemlerde fatura ısıtma toplam kullanılan doğalgazın apartmandaki daire metre karesine bölünmesinden oluşmaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile merkezi ısıtma sistemlerine ölçeklendirme getirilmesi ile evde bulunan kaloriferin hangi seviyede ve ne kadar süre yakıldığına göre değişmektedir.

Apartmana aylık gelen tüketim miktarının binanın toplam alanına bölünmesi ile bir sonuç çıkmakta ve çıkan sonuç her dairenin alanı ile çarpılmaktadır. Daire büyüklüğüne veya küçüklüğüne göre değişen fiyatlara apartmanda kullanılan ortak alanların tüketim miktarı da eklenerek bulunmaktadır.

Doğalgaz hesaplama nasıl yapılır? Doğalgaz kullanımı ve fatura &#;creti nasıl hesaplanır (Istanbul, Izmir, Ankara ve Bursa)

Haberin Devamı

Doğalgaz Özellikleri Nelerdir?

 Doğalgaz kullanıldığında kazan daireleri temiz kalır.

 Enerji tasarrufu sağlar.

 Gaz halinde olduğundan dolayı yanıcı ve yakıcı birleşme şansı daha iyi olduğundan dolayı yüksek verim ile yanmaktadır.

 Doğalgaz yandığı zaman havayı kirletecek atıklar meydana getirmemektedir.

 Yüksek ısıl değerinden dolayı fazla tercih edilmektedir.

Doğalgaz Faturası Nasıl Hesaplanır?

  Doğalgaz sayıcınızı düzenli bir şekilde okuyorsanız aylık olarak ne kadar metreküp faz tükettiğinizi tahmin edebilmeniz mümkündür. Kış aylarında havanın soğuması ile bu tüketimler değişkenlik gösterebilmektedir. Aylık tüketiminizin hacmini tam olarak bilmiyorsanız sayacınızın endeksini not edebilirsiniz. Daha sonraki ay gelen faturanın endeksi ile karşılaştırma yapabilirsiniz.

 Sayaçtan ölçülen hacim = son endeks – ilk endeks

 Bu değer hesaplandıktan sonra düzeltilmiş tüketimi bulmanız gerekmektedir.

 Düzeltilmiş tüketim = sayaçtan ölçülen hacim X düzeltme katsayısı

  Doğalgaz faturasını hesaplayabilmek için ilk önce o ay ne kadar doğalgaz harcadığınızı bilmeniz gerekmektedir. Doğalgaz sayacınıza giderek o ay yakmış olduğunuz doğalgazın endeksini görebilirsiniz. Bir önceki ay faturanızda yer alan son endeksine bakmalı ve bu endeksleri birbirinden çıkarmalısınız. Böylece doğalgaz hesaplamak için kullanılan ayda ki doğalgaz hacminden geçmiş olan ayın hacmini çıkartıp o ayda kullanılmış olan doğalgaz hacmini bulacaksınız.

Haberin Devamı

  Doğalgaz, gaz olduğundan dolayı hem sıkıştırılmış hem de akışkan bir yapıya sahip olduğundan dolayı faturalamada yer alan düzeltme katsayısı ile o ay da kullanılmış olan doğalgaz hacmi çarpılmaktadır. Bu sonuca da düzeltilmiş tüketim ismi verilmektedir.

  Bu düzeltilmiş tüketim sonrasında 1 metreküp doğalgazın yakılması ile ortaya çıkmış olan enerji miktarı ile çarpılmaktadır. Bu sonuçlar doğrultusunda doğalgaz firmasının tüketim başına ücretini bularak faturanızı hesaplamanız mümkündür.

 Doğalgaz faturası;

 Dağıtım şirketine,

 Sayacın bulunduğu konuma, il, ilçeye göre,

 Sayaç türüne göre,

 Sayaç ölçüm basıncına göre

 Değişkenlik gösterebilmektedir. Bölgenizde olan doğalgaz firmasını arayarak ya da internet sitesinden o ay ki düzeltme kayşasını öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

Merkezi Sistemde Doğalgaz Nasıl Hesaplanır?

  Merkezi sistem üzerinde kullanılan doğalgaz apartmanda bulunan dairelerin metre karesine

 bölünmesinden hesaplanmaktadır. Merkezi ısıtma sistemlerinde evdeki kaloriferin hangi seviyede ve ne kadar süre yandığına göre ölçeklendirme değişmektedir.

  Apartmana gelmiş olan aylık tüketim miktarı binanın toplam alanına bölünmesi ile sonuç ortaya çıkar. Bu çıkan sonuç her dairenin alanı ile çarpılmaktadır. Dairenin küçüklüğüne ya da büyüklüğüne göre değişen fiyatlar olmaktadır. Apartmanda ortak kullanılan alanlar da bu tüketim miktarına eklenerek bulunmaktadır.

Doğalgaz Fatura Hesaplama

yılı itibariyle doğalgaz birim fiyatlarına göre güncellenen metreküp fiyatlarıyla doğalgaz faturanızı hesaplıyoruz. Havaların soğumasıyla beraber evlerimizde ısıtmada kullandığımız yada yazında duş alırken ve ocakta kullandığımız doğal gaz sürekli bizimle. Kabarık doğal gaz faturaları da hanelerimizin giderleri arasında birinci sıraya yerleşiveriyor. 2+1 bir evin kışın ödeyeceği aylık doğalgaz faturası TL arasında değişiyor. Eğer eviniz en üst kattaysa ve yeterli ısı yalıtımlı değilse bu rakam da daha da yukarılara çıkmakta maalesef.

Aşağıdaki online doğalgaz fatura hesaplama aracımız ile yaşadığınız ili seçip tüketim miktarını girerseniz yaklaşık olarak ödeyeceğiniz doğalgaz fatura tutarını sizler için hesaplıyoruz. Doğalgaz hesaplama aracımız ile Başkent doğalgaz , Bursagaz, Esgaz, İgdaş İzmirgaz, Kayserigaz, Gazdaş, Dergaz, Kırgaz, Samgaz, Palen, Emindenizli ve diğer doğalgaz satışı yapan şirketlerin doğalgaz faturalarını buradan hesaplayabiliriz. doğalgaz metreküp fiyatı şehre göre değişmekte ve KDV dahil yaklaşık TL arasındadır. Hesaplama formu ile ne kadar doğalgaz faturası geleceğini öğrenebilirsiniz.

Doğal gaz faturası için metreküp fiyatı kaç lira ?

dogalgaz-fatura-hesaplama

Doğal gaz sayaçları tüketim miktarını metreküp (m3) olarak gösterirler. Fakat tüketim ise kilowatt-saat üzerinden fiyatlandırılmaktadır. Yani doğalgaz faturalarında TL/kWh diye bir ibare mutlaka görürsünüz. 1 m3 doğalgazdan 10,64 kWh enerji açığa çıkar yani 1 m3 doğalgaz = 10,64 kWh dır.

Doğalgaz faturası hesaplanırken gelen görevli sayaçtaki son endeks değerini elindeki makineye girer ve bu sayede ilk okuma endeksi ve son okuma endeksi arasındaki farkın üzerine %18 Kdv, Ötv ve sistem kullanım bedeli gibi bazı kalemler eklenir ve doğalgaz faturası hesaplanır.

En çok doğalgaz tüketimi yapan illerimiz hangileri?

İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli, İzmir illerimizdir. Doğalgaz fiyatları Dağıtım bölgesi Abone grubu gibi faktörlere göre ilden ile farklılık gösterebilir ama büyük farklar değildir bunlar.

1 metreküp (m3) doğalgaz kaç TL ?

Şehirlerimizde 1 m3 doğalgazın fiyatı ortalama TL bandına ulaşmıştır. Ayrıca 1 m3 doğalgazın fiyatı İstanbul için 4,58 TL, Ankara TL, İzmir TL&#;dir. Aşağıda bazı büyük şehirlerimizde doğalgazın metreküp fiyatını görebilirsiniz. (Kdv Hariç)

Türkiye&#;deki illere göre doğalgaz metreküp (m3) satış tarife fiyatları (Kdv Hariç)

ŞehirŞirketDoğalgaz M3 fiyatı
AdanaAKSA TL
AdıyamanAKMERCAN TL
AfyonAKSA TL
AğrıAKSA TL
AksarayENERYA TL
AnkaraBAŞKENTGAZ TL
AntalyaENERYA TL
ArtvinAKMERCAN TL
AydınENERYA TL
BalıkesirAKSA TL
BartınAKMERCAN TL
BatmanAKSA TL
BayburtAKSA TL
BilecikAKSA TL
BursaBURSAGAZ TL
BoluAKSA TL
ÇanakkaleAKSA TL
ÇankırıKARGAZ TL
ÇorumÇORUMGAZ TL
DenizliENERYA TL
DüzceAKSA TL
EdirneZORLUENERJİ TL
ElazığAKSA TL
ErzurumPALEN TL
EskişehirESGAZ TL
GiresunAKSA TL
GümüşhaneAKSA TL
HakkariAKMERCAN TL
IspartaTOROSGAZ TL
İstanbulİGDAŞ TL
İzmirİZMİRGAZ TL
KahramanmaraşARMADAŞ TL
KarabükKARGAZ TL
KaramanENERYA TL
KastamonuKARGAZ TL
KayseriKAYSERİGAZ TL
KırklareliZORLUENERJİ TL
KırşehirKIRGAZ TL
KocaeliİZGAZ TL
KonyaENERYA TL
KütahyaÇİNİGAZ TL
MalatyaAKSA TL
ManisaAKSA TL
MardinAKMERCAN TL
MuğlaAKMERCAN TL
OrduAKSA TL
RizeAKSA TL
SakaryaAGDAŞ TL
SamsunSAMGAZ TL
ŞanlıurfaAKSA TL
SiirtAKSA TL
ŞırnakAKMERCAN TL
SivasAKSA TL
TekirdağZORLUENERJİ TL
TokatAKSA TL
TrabzonAKSA TL
TunceliAKMERCAN TL
UşakUDAŞ TL
VanAKSA TL
YalovaARMAGAZ TL
YozgatSÜRMELİGAZ TL
Zonguldak TL

Doğalgaz faturalarında gördüğümüz düzeltme katsayısı ve ortalama Üst ısıl değerleri ne anlama geliyor?

Düzeltme katsayısı: Doğalgaz sayaçlarından ölçülen gaz miktarı mevsim iklim sıcaklık gibi bazı dış etkenlerden dolayı bir düzletme katsayısı ile hesaplanması gerekmektedir. Düzeltme katsayısı sembolü “K” dır. Bu katsayı basınca, sıcaklığa göre farklılıklar gösterebilmektedir. Havalar sıcak olduğunda gaz yoğunluğu daha fazla olduğunda daha çok gaz tüketilmiş gibi çıkmakta, tersinde de yani soğuk havalarda azalan gaz yoğunluğundan dolayı gaz miktarını daha az çıkmasında engel olmak için bu katsayı kullanılır ve her ay doğalgaz faturalarındaki düzeltme katsayısı değişmektedir. Doğalgaz sayacından ölçülen hacim düzeltme katsayısı ile çarpılır.

Ortalama Üst Isıl Değer : 1 m3 doğal gazın yanması sonucu ortaya çıkan ısı enerjisi miktarıdır. 1 m3 doğalgazdan ortaya çıkan ve kilokalori (kcal) cinsinden enerji miktarıdır.

Örneğin: m3 doğalgaz tüketimi yapan bir mesken sahibi faturadaki düzeltme katsayısı ve ort. Fiili Üst ısıl değer ise
x x = (kwh) tüketilen enerji miktarı elde edilir

Daha az Doğalgaz faturası ödemek için ne yapmak gerekir?

DİĞER FATURA HESAPLAMALARI

ELEKTRİK FATURASI HESAPLAMASI BURADA

SU FATURASI HESAPLAMASI BURADA TIKLAYIN ÖĞRENİN

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir