merserize kumaş terletir mi / Merserize Kumaş Ne Demek?(Mükemmel cevap) - Herkes için kıyafetler

Merserize Kumaş Terletir Mi

merserize kumaş terletir mi

Bambu elyaf kullanılarak üretilen antibakteriyel çoraplar. 

Bambu, eski zamanlardan beri insanoğlunun günlük hayatta birçok alanda kullandığı bir bitkilerden biridir. &#;den fazla türü olan bambu, ilk başlarda; evlerin inşasında ve kağıt yapımında kullanılmıştır. Günümüzde ise yemek çubuklarından, müzik enstrümanlarına; sandalyeden, masaya; zemin kaplamalarından, taşıma araçlarına; tekstil ürünlerinden, besine bir çok alanda kullanılmaktadır. Pandaların da başlıca gıda kaynağı olan bambu ağaçlarından, tekstil sektöründe de yoğun olarak yararlanılmaktadır. 

Bambu kumaş, bambu ağacından elde edilen ipliklerden yapılır. Bambu kullanılarak antibakteriyel kumaşlar üretilmektedir. Tekstilde başlıca: erkek - kadın iç ve dış giyim, çorap, battaniye, havlu, tıbbi giyim, yatak çarşafları, nevresim, perde, gıda ambalajları gibi giderek artan bir kullanım alanlarına sahiptir. Sadece sağlıklı bir tekstil ham maddesi olmayıp, pek çok başka istenen özelliklere sahip olmasıyla; bambu, tekstil sektörününde aranılan bir ham madde kaynağı olmuştur. Pek çok bakımdan pamuktan daha iyi özelliklere sahiptir. 

Bambu Kumaşların Özellikleri 

- Bünyesindeki bambu kun isimli antibakteriyel madde içeriğinden dolayı, doğal olarak antibakteriyel özelliğe sahiptir, bu özelliğini birçok defa yıkandıktan sonra bile korumaktadır, 

- Doğal antibakteriyel olma özelliği nedeniyle deride alerjik oluşumlara yol açmaz, 

- Bambudan imal edilen lifler yüksek elastikiyete sahiptir, 

- Kaşmir ve ipek tuşesine en yakın yumuşaklık hissini sunması, 

- Serinlik hissi vermesi ve hafif oluşu ile yazlık giysilerde avantaj sağlar, 

- Vücutta oluşan nemi anında emmesi ve terletmemesi, 

- Pamuğa göre çok yumuşak bir kumaş olması, 

- Boyayı iyi derece emme özelliğine sahip olması, 

- Hava geçirgenliği sayesinde bedenin nefes alması, 

- Çok ince olmasına rağmen yıpranmaya dayanıklı olması, 

- Parlak görünümü nedeniyle merserizasyon gerektirmemesi, 

- Ultraviyole (UV) ışınları azaltmak gibi özellikleri vardır. 

Bambu Kumaş Kullanım Alanları 

Bambu nefes alan lifler olarak anılır. Pamuktan daha iyi emici özelliklere sahiptir. Bambu kumaşlar antibakteriyel ve hipo alerjiktir. Bambu emicidir, serin tutar, yumuşaktır ve parlaklığı doğaldır. Bambu elbiseler UV ışınlarından korur. Çok ince olmasına karşın oldukça dayanıklıdır. Pandaların başlıca yiyeceği olan bambunun kullanım alanları; kâğıt, mobilya, kimya, bebek kıyafetleri, iç giyim, ev tekstili, dekorasyon, aksesuar, otomobil, havacılık, tıbbi tekstil ürünleridir. 

Bunu E-postayla GönderBlogThis!Twitter'da PaylaşFacebook'ta Paylaş

Poplin Kumaş Nedir?


Bu materyal, kullanımı alanı oldukça geniş olan imalat malzemelerinden biridir. Poplin kumaş nedir sorunun cevabı elbette pek çok kişi tarafından merak edilir. Sık örgülü kumaşdokumatekniği olarak da adlandırılabilecek poplin; yün, pamuk, rayon veya ipek malzeme tercih edilerek meydana getirebilir. Ayrıca, bu malzemelerin karışımından elde edilen iplikler kullanılarak da bu tür bir kumaş elde edilebilir.


Poplin, yüzyılda Fransa'da ortaya çıkmış bir terimdir. Adını, Avignon kentinde bulunan ve genellikle o dönemin en popüler ham maddesi olan ipekten üretilen papelino adı verilen kumaştan alır. Bu materyal yüzyıla kadar yoğun olarak kışlık elbise yapımında tercih edilmiştir. Ayrıca döşemelik kumaş olarak kullanıldığına da rastlamak mümkündür.


Kullanılmaya başlandığı dönemde ipek malzemeden üretilen bu kumaş türü, günümüzde daha çok pamuk ipliği tercih edilerek üretilir. İnce iplikten meydana getirilen kumaşlar genellikle gömlek ve elbise yapımında kullanılır. Kalın ve sık dokunmuş olan materyallerle daha çok ceket ve pantolon üretilir. Pamuk oranı % olan poplin kumaşlar sadece elbise yapımında kullanılmaz. Yastık yüzü ve nevresimler de bu materyalden imal edilebilir.

Merserize nedir?

Bir pamuk ipliği çeşididir. Bu iplikle dokunmuş kumaşlar da «merserize» diye anılır. Pamuk ipliği merserize olması için sud kostik ve potas kostikle muamele görür. Merserize kumaşların özellikleri parlak, esnek ve dayanıklı olmalarıdır. İyi yapılmış merserize kumaşlar adeta ipeği andırır. Pamuk ipliğini merserize yapmak usulünü 'de John Mercer adlı bir İngiliz bulmuştur. Merserize sözü de bu şahsın adından gelir.

’de John Mercer yaptığı araştırmalar sonucu, gerilmiş pamuk ipliklerinin, sodyum hidroksitle (NaOH) muamele edilmesi sonucunda parlaklaştığını gördü. Ancak John Mercer’in sistemi ile elde edilen ipliklerden yapılan kumaşlar, yıkandığında aşırı derecede çekiyordu. Bu yüzden, ilk merserize iplikler fazla rağbet görmemişti. Daha sonra iplikler gerilirken, sudkostik ve potaskostik kullanılarak yapılan yöntemle bu çekme önlendi.

Merserize etme işleminde öncelikle tel haline getirilmiş pamuk iplikleri, iki silindir arasında iyice gerilir. İplikler gerilirken sudkostik ve potaskostikle muamele edilir. Bu merhaleden sonra, gerili halde sodyum hidroksit çözeltisine daldırılır. Daha sonra su altından geçirilerek durulanırlar.

merserize

Merserize iplikler ve bunlardan yapılan kumaşlar dayanıklı, parlak ve esnektirler. Boyaları hemen hemen hiç çıkmadığından çok tutulurlar. Geniş ölçüde kullanılmaktadır. Ayrıca bu iplikler, özellikleri ve görünüş bakımından ipeğe çok benzediğinden, üretim ve pazarlama sırasında, ürünlerin üstüne merserize olduklarını belirten ibareler konulur.

Merserize iplikler % Pamuk liflerinden eğirilmiş ve merserize edilmiş ipliklerin katlanıp bükülmesi suretiyle elde edilmektedirler. Üzerlerine çok özel bitim yağları uygulanmaktadır. Kesikli lif yapılarından dolayı iğne sıcaklığından daha az etkilenirler ve yüksek sıcaklıkta stabil bir yapı gösterirler.

Sentetik ipliklere oranla mukavemetleri ve aşınma dayanımları bir miktar düşük olmasına rağmen iyi bir dikiş performansı göseafoodplus.info görüşleri ve iplik yapılarıyla güzel, düzgün ve dekoratif dikiş görünümü verirler. Özellikle kürk ve güderi dikişlerinde tercih edilmektedirler.

1. Kimyasal bir yöntemle parlaklık verilmiş pamuk ipliği.
2. Bu iplikle yapılmış olan.

adj. mercerized
Köken: Fransızca

Yazın tercih edilmesi gereken 6 kumaş t&#;r&#;

Mevsimine göre kumaş tercih etmek, şıklığın da ötesinde, sağlık için çok önemli. Peki yazın tercih edilmesi gereken kumaşlar hangileri? 

Pamuklu kumaş

Kullanılan en yaygın kumaş çeşididir. Pamuk kozasından elde edilen vegan bir üründür. Özellikle yazlık ürünlerin dikiminde kullanılır çünkü terin buharlaşarak havaya karışmasını sağlar. İç çamaşırı, tişört, atlet gibi parçalarınızı pamuklu almanızı tavsiye ederiz. Sıcak suda yıkanabilir. Serin tutar, esnek ve sürtünmelere karşı dayanıklıdır. Yumuşacık tuşesiyle cilde ferahlık hissi verir. Çok sık yıkamaya müsait olmadığından elde ya da soğuk suyka yıkamaya özen gösterin.

Poplin

Terletmeyen ve pamuklu kumaşın kardeşi diyebileceğim bir diğer kumaş ise poplin dir. Gömleklerde sıkça karşılaşırız çünkü yaz aylarının vazgeçilmez kumaşlarındandır. İncecik ve hafiftir. Herkesin dolabında mutlaka poplin kumaştan yapılan bir gömlek vardır. Yazın rahatlık ve kullanım açısından tercih edilmesi gereken yaz kumaşlarındadır.

Şile bezi

Şile bezi bulunması çok kolay kumaşlardan biri değildir. Dikkat ettiyseniz genelde yazlık tatil yerlerinde satıldıklarını fark etmişsinizdir. Desenli ve desensiz birçok seçeneği vardır. Yazın en ferah, tene yapışmayan efil efil kumaşlardan birdir. 

Keten

Özellikle yaz aylarının gelmesiyle erkeklerin daha sıklıkla tercih ettiği keten gömlek ve ceketler ile dolar mağazalar. Çünkü terletmez, koku yapmaz. Giyildiğinde kişiye kaliteli bir görünüm kazandırır. Fakat ütüye hiç dayanıklı değildir, çabuk buruşur. Elit bir görünüm kazandırdığından keten severler ütü problemine takılmazlar. Ancak çabuk kırıştığı için pantolon ve etek gibi alt giyim ürünlerindense gömlek gibi üst giyim olarak kullanmak daha mantıklı.  

Krep

Pamuklu krep kumaşlar, yüksek bükümlü ipliklerden krep örgülerde dokunan hafif gramajlı kumaşlardır. Elbiselerde çok kullanılan krepler kullanışlı bir yaz kumaşıdır. Kolay yıkanır ve kolay ütülenir. Viskon ipliğinden ya da polyesterden de üretilebilir. İsteğe göre doğal ve yapay bir hammaddeden üretilebiliyor olması nedeniyle en çok tercih edilen kumaş türlerinden biridir ve kullanım alanı çok geniştir.

Tülbent kumaşı

Tülbentler için üretilen kumaşlar olsa da bluz, elbise, etek üretiminde de tercih edilmektedir. İnce ve seyrek dokunmuş, hafif ve yumuşak pamuklu bezlerdir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir