bebeklerde göz kızarıklığı ve çapaklanma / Gözde çapaklanma, kızarıklık ve şişlik varsa dikkat! - Son Dakika Haberleri

Bebeklerde Göz Kızarıklığı Ve Çapaklanma

bebeklerde göz kızarıklığı ve çapaklanma

Gözde çapaklanma, kızarıklık ve şişlik varsa dikkat!

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Toker, bebeklerin gözündeki çapaklanmanın kendiliğinden geçmemesi, kızarıklığın devam etmesi ve göz kapağında şişlik oluşması halinde mutlaka doktora başvurulması gerektiğini belirtti.

 

Toker, çapaklanmanın yenidoğanlarda çok sık görüldüğüne işaret etti. Çapaklanmanın, göz yaşı kanalının tıkanarak gözün kendini temizleyememesine veya bir enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıktığını anlatan Toker, yenidoğan bebeklerin bağışıklık sistemi düşük olduğu için daha çabuk enfeksiyon kapabildiklerini ifade etti. Toker, "Aile, çocuğun gözünü temizlerken ya da yıkadığı esnada mikrop bulaşabilir, doğum sırasında anneden bulaşabilir, hapşırıkla da bulaşabilir" diye konuştu.

 

Ailenin, bebeğin gözündeki çapaklanmanın ne kadar sürdüğüne ve yoğunluğuna dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Toker, şöyle devam etti:

 

"Bazısı hafif seyreder ama dışarıdan bulaşan mikropların yaptığı enfeksiyonlar göz kapağını yapıştırır ve kızarma yapar, göz kapağı şişer. Bebeklerde göz çapaklanması normaldir. Ama özellikle gözde kızarma, göz kapaklarını yapıştıracak derecede yoğun şekilde çapaklanma meydana geldiyse bunlar 'keratit' denilen gözdeki saydam tabaka iltihaplanmasına neden olabilir. Bunların da daha ileri aşamaları özellikle menenjit mikrobunun yaptığı enfeksiyonlar göz kaybına kadar gidebilecek sonuçlar doğurabilir. Her ne olursa olsun çapaklanma kendiliğinden geçmiyor, kızarıklık devam ediyor ve göz kapağında da şişlik meydana geliyorsa hekime başvurmalı. Aksi takdirde çocukta göz kaybı meydana gelebilir."

 

Prof. Dr. Toker, bebeğin göz temizliğine özen gösterilmesi gerektiğini, gözün suyla temizlenmesinin yeterli olacağını sözlerine ekledi. AA

 

Göz Kızarıklığı

Göz Kızarıklığı Nedir?

Gözlerimizin beyazdaki damarlarının geçici ya da kalıcı olarak genişlemesi, göz kanlanması, göz kızarıklığı, göz kızarması ya da tıbbi adı ile kırmızı göz oluşmasının sebebidir.

Kırmızı Göz Nedir? Göz Kanlanması

Gözlerimiz neden kanlanır? neden gözlerimiz kızarır? sorusunun cevabı çok geniştir. Gözümüzün beyazını oluşturan sklera isimli tabakanın dışında birkaç katmandan oluşan damar ağı bulunur, bu ağlar konjonktiva adı verilen ve kapakların içi ile gözün beyazını kaplayan zarın kendisinde ve altında bulunurlar.

Birçok sebep bu damarların genişlemesine ve gözümüzün kırmızı görülmesine sebep olur. Bu sebepler arasında çok basit bir alerji ve göz kaşıma olabileceği gibi, mikrobik enfeksiyonlar, göz içindeki ciddi iltihaplar, göz damar çatlamaları, göz tansiyonun ani yükselmeleri bulunabilir.

Göz kanlanması, göz kızarmasının sebeplerini basitten önemliye anlatmaya çalışalım. Göz kızarmasının sebebi tam manasıyla ancak göz doktorunuzun özel cihazlarla yapacağı göz muayenesinde belli olur. Bu nedenle dışarıdan bakarak ve muayene yapılmadan ciddi bir sorun var mı yok mu? söylemek mümkün değildir. Ancak bazı göz kızarıkları, birlikte oldukları belirtilerle beraber değerlendirildiğinde daha önemsenirler.

Göz Kanlanmasın hangi hastalıların belirtisi olabilir?

Kırmızı göz, göz kanlanması ile birlikte hangi belirtilerin olduğu sebep konusunda en önemli ipuçlarını verir.

Göz kanlanması, göz kızarması ya da göz kızarıklığı ile birlikte kaşıntı varlığı genellikle göz kuruluğunu ya da göz alerjisine işaret eder.

Kırmızı göz, göz kanlanması ile birlikte yeşil sarı çapaklanma varlığı bakteriyel bir enfeksiyonun habercisidir. Bu enfeksiyonlar bazen kolayca geçerken bazen kornea apseleri gibi ciddi hastalıkların belirtisi olabilirler.

Sigara kullanımı ciddi bir göz kanlanması sebebidir. Sigara dumanına endirekt olarak da maruz kalmak göz kızarması sebebidir.

Sulanma çok yoğun ve batma belirginse, viral enfeksiyonların göz kanlanması, göz kızarıklığı sebebi olma ihtimali yüksektir. Viral enfeksiyonlar çok bulaşıcıdır. Bu nedenle kırmızı göz ya da göz kanlanması varlığında göz doktoru görene kadar evdeki diğer bireylerden izole olmak havluları ve yüze değen diğer eşyaları ayırmak, öpüşmemek gereklidir. Eller çok sık yıkanmalıdır.

Göz kızarması, göz kanlanması akşam saatlerinde oluşuyor ve birlikte yanma batma, göze kum kaçmış hissi oluşuyorsa, bu durum göz kuruluğunun yani kuru göz hastalığının belirtisi olma ihtimali yüksektir.

Çapaklanma, yanma, batma, kaşıntı olmadan ağrı ile birlikte olan ve görme de bulanıklık oluşan kırmızı göz, göz kızarması ya da göz kanlanması durumları ciddi göz hastalıklarının belirtisi olabilir. Bu hastalıklar arasında, akut ya da subakut açı kapanması glokomu (göz tansiyonu),üveit gibi göz içi iltihaplar, kornea uçukları, endoftalmi gibi göz içi enfeksiyonlar bulunabilir.

Göz kızarması, göz kanlanması eğer yukarıda anlatıldığı gibi ağrılı ve görme bulanıklığı ile beraberse acilen bir göz doktorun başvurmak gereklidir. Göz kanlanmaları göz ve görme kaybına sebep olabilecek çok ciddi hastalıkların belirtisi olabilirler ve bazen saatler içinde görme kaybı ve gözde kalıcı hasar gelişmesine sebep olabilirler.

Göz Kanlanması ve Covid 19

Özellikle günümüzde tüm Dünyayı kasıp kavuran Covid-19 hastalığına sebep olan korona virüs göz kanlanması ve konjontiva enfeksiyonu olarak kendini gösterebilmektedir. Bu sebeple bu dönemde göz kanlanması çok daha fazla ciddiye alınmalıdır.

Banyodan sonra gözler neden kanlanır?

Banyo sırasında oluşan sıcaklık, kullanılan sabun ve şampuanlar, şehir suyundaki klor gibi birçok sebep banyo yapınca gözlerimizin kanlanmasına kızarmasına sebep olur. Banyodan kısa süre sonra düzeliyorsa bu kanlanma önemli değildir. Ancak devam ediyorsa göz doktoruna başvurmak gereklidir.

Göz kanlaması bulaşıcı mıdır?

Yukarıda anlatılan sebepler içerisinde bulunan bakteriyel ve viral enfeksiyonlar, covid -19 gibi sistemik enfeksiyonların varlığında, ciddi bulaşma riski vardır. Bu nedenle sebep belli olana kadar birey evdekilerle fiziksel temastan kaçınmalıdır.

Çocuklar göz kanlanması, göz kızarıklığı, kırmızı göz neden olur?

Çocuklar sıklıkla ellerini gözlerine sürdükleri, birbirleri ile yakın temas da bulundukları, yüzme havuzlarını kullandıkları için enfeksiyonlarla sık karşılaşılır. Okuldan enfeksiyonu getiren çocuk özellikle bu adeno virüs enfeksiyonu ise evde diğer kardeşlerine ve ebeveynlerine bulaştırır. Bu nedenle kırmız göz görülen çocuk kısa sürede göz doktoruna götürülüp enfeksiyonlar ekarte edilmelidir.

Alerjiler de çocuklar kırmızı göz, göz kanlanması sebeplerinden birisidir. Özellikle çok göz kaşıyan, göz ovuşturan çocukta keratokonus hastalığı gelişebilir ve hayat boyu kalıcı görme kaybı oluşabilir o nedenle kuvvetli göz kaşımaya hiç izin verilmemelidir. Gözünü kaşıyan çocuk mutlaka göz doktoruna götürülmelidir.

Göz kanlanması, göz kızarıklığı evde tedavi edilir mi?

Alerjik kökenli kaşıntı ile birlikte olan göz kızarıklıklarında yüzün çok soğuk suyla yıkanması faydalı olabilir. Diğer bazı sebeplerle oluşan kırmızı göz durumunda çay pansumanı geçici iyileşme sağlayabilir. Ama göz kızarıklığı tekrarlıyorsa, beraberinde ağrı ve görme bulanıklığı varsa, kanlanma bir günden fazla süredir devam ediyorsa, evde bir çare aramak yerine göz doktoruna başvurulmalıdır.

Göz kanlanması kızarıklığı ne kadar zamanda geçer?

Eğer göz kanlanması, göz kızarması sebebi göz doktoru tarafından belirlenmişse, doktorunuz hastalığınıza göre ne kadar sürede geçeceğini söyleyecektir. Ancak genel kural olarak bir günden fazla süren kızarıklarda göz doktoruna başvurmak gereklidir.

Kontakt Lens kullananlarda göz kızarması, göz kanlanması önemli midir?

Eğer kontakt lens kullanıyorsanız, gözlerinizin özellikle birisi kızarmışsa hemen lensiniz çıkarmalısınız. Kızarıklık birkaç saat içerisinde geçmezse bir göz doktoruna gitmekte fayda vardır. Kontakt lens kullanıcılarında oluşabilecek kornea enfeksiyonunun ilk belirtisi bu kızarma olabilir ve ciddiye alınması gereklidir.

Sonuç olarak her göz kanlanması, göz kızarması ciddi hastalık belirtisi olmasa da bir çok ciddi göz hastalığı kırmızı göz ve göz kanlanması ile belirti vermektedir. Bu nedenle bir günde geçmeyen göz kanlanması, göz ağrısı ve görme bulanıklığı varlığında hemen göz doktoruna başvurmak gereklidir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır