teravih kaç saat sürer / Teravih namazı saat kaçta? Evde teravih namazı nasıl kılınır? Teravih namazı kaç rekat?

Teravih Kaç Saat Sürer

teravih kaç saat sürer

Teravih namazı saat kaçta? Evde teravih namazı nasıl kılınır? Teravih namazı kaç rekat?

11 ayın sultanı Ramazan ayı ile beraber en çok merak edilen konulardan birisi Teravih namazı... Ramazan ayının en özel ibadetlerinden bir tanesi de teravih namazıdır. Bu yıl teravih namazı pandemi nedeniyle cami yerine evde kılınıyor. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, bu sene Ramazan ayında teravih namazının evde kılınacağını camiilerde cemaatle teravih namazı kılmanın bu sene mümkün olmadığını açıkladı. Evde teravih namazını eda etmek isteyenler bilgilerini tazelemek istiyor. Teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekat kılınması halinde de sünnet yerine getirilmiş olur. Teravih namazı saat kaçta? Evde teravih namazı nasıl kılınır? Teravih namazı kaç rekat? sorularının yanıtları ve detaylar haberimizde.

Teravih namazı saat kaçta?

Müslümanlar Teravih namazını camilerde ve evlerde ferdi olarak kılabilmektedir. Teravih namazı yatsı namazının ardından kılınır, o nedenle teravih namazı saati ile yatsı namazı saati aynıdır. Teravih namazı İstanbul'da saat 21:14'te, Ankara'da 20:56'da, İzmir'de 21:14'te kılınacak.

İL İL NAMAZ SAATLERİNİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

Evde teravih namazı nasıl kılınır?

Teravih namazı, iki rekâtta bir ya da dört rekâtta bir selam verilerek toplamda yirmi rekât olarak kılınır. Hasta veya yorgun olanlar, yirmi rekâtın tamamını kılmakta zorlanırlarsa, bu fazileti kaçırmamak için teravih namazını sekiz rekât olarak da kılabilirler. Zira Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: "Faziletine inanarak ve mükâfatını umarak Allah rızası için ramazan gecelerini (teravih vb.) ibadetlerle geçiren kimsenin geçmiş günahları bağışlanır." (Buhari, Teravih, 1 (2008); Müslim, Namaz, 173 (759).

Teravih namazı, yatsı namazının son iki rekât sünneti kılındıktan sonra eda edilir, yatsıdan önce kılınması caiz değildir. Vitir namazı ise genellikle teravihten sonra kılınır.

Teravih namazı her iki rekâtta bir selamla kılınacaksa sabah namazının sünneti gibi kılınır. Dört rekâtta bir selamla kılınacaksa, ikindinin sünneti gibi kılınır. Vaktinde kılınmayan teravih namazı sonradan kaza edilmez. Teravih namazının tamamı tek namaz hükmünde olduğundan bu namaz için baştan bir niyet yeterli ise de aralarda verilen selamdan sonra namazdan çıkılmış olduğundan yeniden namaza başlarken tekrar niyet edilmesi ihtiyata daha uygundur.

Teravih namazı kaç rekat?

Teravih namazı nafile bir ibadet olduğundan, farz gibi telakki edilmesi de doğru değildir. Bu nedenle, yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, Teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekat kılınması halinde de sünnet yerine getirilmiş olur. Ancak cemaate iştirak etmeye çalışmak daha iyidir.

1. Rekat

“Niyet ettim Allah rızası için dört rekat Teravih namazı kılmaya” diye niyet ederiz

“Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız

Sübhaneke’yi okuruz

Euzü-besmele çekeriz

Fatiha Suresini okuruz

Kur’an’dan bir sure okuruz

Rüku’ya gideriz

Secde’ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde’ye gideriz

2. Rekat

Ayağa kalkarak Kıyama dururuz

Besmele çekeriz

Fatiha Suresini okuruz

Kur’an’dan bir sure okuruz

Rüku’ya gideriz

Secde’ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde’ye gideriz

Oturarak Ettahiyyatu ve Allahumme salli ve Allâhumme Barik dualarını okuruz

3. Rekat

Sübhaneke’yi okuruz

Euzü-besmele çekeriz

Fatiha Suresini okuruz

Kur’an’dan bir sure okuruz

Rüku’ya gideriz

Secde’ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde’ye gideriz

4. Rekat

Ayağa kalkarak Kıyama dururuz

Besmele çekeriz

Fatiha Suresini okuruz

Kur’an’dan bir sure okuruz

Rüku’ya gideriz

Secde’ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde’ye gideriz

Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz

“Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız

TERAVİH NAMAZI SAATİ İL İL 2023 🤲 Teravih namazı saat kaçta, yatsıdan önce mi-sonra mı kılınır? Teravih namazında okunan dualar/sureler...

Mübarek Ramazan ayı ile İslam alemi, yatsı ezanı sonrası camilerde teravih namazın eda ediyor. Teravih namazı ise nafile namazlardandır ve cemaatle kılınabildiği gibi evde de idrak edilebiliyor. Teravih sözcüğü, terviha kelimesinden geliyor ve anlam olarak da ''rahatlatmak, dinlendirmek'' şeklindedir. 2023 Ramazan ayında teravih saat kaçta kılınacak? Teravih namazında hangi suraler okunuyor?

• 23 Mart 2023 - 20:28 • Son Güncelleme:

1TERAVİH NAMAZI SAATİ İL İL 2023 🤲 Teravih namazı saat kaçta, yatsıdan önce mi-sonra mı kılınır Teravih namazında okunan dualar/sureler...
2TERAVİH NAMAZI SAAT KAÇTA 23 MART
Ramazan ayı gecelerinde kılınan bir nafile namazı olan teravih namazı, Ramazan'ın gelişiyle birlikte gündemdeki yerini aldı. Ramazan ayı boyunca, iftardan sonra cemaatle birlikte eda edileb Teravih namazı hakkında arama motorlarında Teravih namazı hangi gün başlayacak? - 2023 ilk teravih ne zaman, hangi gün? sorularının cevabı araştırılıyor. İşte teravih namazı hakkında merak edilenler...

TERAVİH NAMAZI HANGİ GÜN BAŞLAYACAK?

Hicri takvime göre belirlenen dini günler her sene miladi takvime göre 11 gün önce kutlanıyor. Bu nedenle her sene farklı tarihlerde idrak edilen Ramazan ayı da 2023 yılında Mart ayına denk geliyor. 23 Mart günü başlayan oruç 20 Nisan günü son bulacak. 21 Nisan ise Ramazan Bayramı'nın 1. günü olacak. İlk teravih namazı 22 Mart Çarşamba akşamı kılınacak. Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre bu yıl Ramazan 29 gün sürecek. Ramazan bayramı 21 Nisan'da başlayacak.

2023 Ä°LK TERAVÄ°H NE ZAMAN, HANGÄ° GÃœN?

İlk teravih namazı 22 Mart Çarşamba günü kılınacak, çarşambayı perşembeye bağlayan gece de ilk oruç için sahura kalkılacak.

TERAVİH NAMAZI KAÇ REKAT KILINIR?

Erkekler ve kadınlar için sünnet-i müekkede kabul edilir ve yirmi rekat cemaatle kılınır. Tek başına da kılınabilir. Cemaat ile kılınması daha makbuldür. Her iki rekatta ara verme veya her dört rekatta ara verilerek kılınır. Sekiz rekatta kılınabilir.

Teravih namazının vakti, yatsı namazından sonra başlar, sabah namazı vakti girinceye kadar devam eder. Teravih namazı yatsıya tâbi bir sünnet olduğu için, vitir namazı teravihden sonra kılındığı gibi, önce de kılınabilir. Âdet olan, teravihi önce kılıp vitri sonra kılmaktır. Bu sebeple teravihin bir kısmında imama yetişen bir kimse, imam vitre kalkınca imamla beraber önce vitri kılıp sonra teravihten kılamadıklarını kazâ etmesi câizdir. Teravih namazı vakti içinde kılınmazsa, vakti dışında ne cemaatle, ne de tek başına (münferiden) kazâ edilmez.

İki veya dört rekatte bir selam verilir. Her selamdan sonra biraz oturmak sünnettir. Bu esnada salevat-ı şerife, salat-ı ümmiye, ayet veya dualar okunur. Selefîler'de ise ikişer rekatta bir selâm vererek ara vermek suretiyle, toplamda Sekiz rekât olarak icra edilir. Fakat, Ramazan ayı boyunca hatmedilen Kur'an aceleye getirilmeden ağır ağır okunduğundan her bir rekatın süresi Türkiye'deki uygulamalar ile kıyaslanamayacak kadar uzundur.

Diyanet İşleri Başkanlığı teravih namazlarının 2'şer rekat olarak kılınmasını tavsiye etmişse de 4'er rekat olarak da kılınmaktadır.

TERAVÄ°H NAMAZI NEDEN CEMAATLE KILINIR?

Teravih namazı cemaatle kılınır çünkü İslam dininde cemaatle namaz kılmanın önemi vurgulanmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.v.) de cemaatle namaz kılmanın önemini defalarca vurgulamış ve kendisi de cemaatle namaz kılmıştır.

Teravih namazı özellikle Ramazan ayında cemaatle kılınır. Bu, birlik ve beraberliğin önemini vurgular ve toplumsal dayanışmayı arttırır. Ayrıca, cemaatle kılınan namazın sevabının, bireysel olarak kılınan namaza göre daha fazla olduğuna inanılır.

Teravih namazı, özellikle camilerde cemaatle kılınır çünkü camiler, İslam toplumunun önemli bir buluşma noktasıdır. Camilerde cemaatle namaz kılmak, toplumun bir araya gelmesini sağlar ve camilerin sosyal bir merkez olarak işlev görmesini sağlar.

Ancak, özellikle pandemi gibi zor zamanlarda cemaatle namaz kılmanın riskli olabileceği göz önüne alınarak, bazı durumlarda teravih namazı evde veya bireysel olarak kılınabilir.

Teravih namazı, iki rekâtta bir ya da dört rekâtta bir selam verilerek toplamda yirmi rekât olarak kılınır. Hasta veya yorgun olanlar, yirmi rekâtın tamamını kılmakta zorlanırlarsa, bu fazileti kaçırmamak için teravih namazını sekiz rekât olarak da kılabilirler.

TERAVÄ°H NAMAZI NASIL KILINIR?

NÄ°YET

Euzü Besmele çekilerek teravih namazına niyet edilir. "Niyet ettim Allah'ım senin rızan için teravih namazını kılmaya." Sonra tekbir alınır ve eller bağlanır.

1. REKAT

Sırasıyla "Sübhaneke duası" okunur, "Euzü besmele" çekilerek "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okunur. Rüku ve secde yapılır.

2. REKAT

"Besmele, Fatiha ve zammı sure" okunur rüku ve secde yapılır ardından tahiyyata oturulur. İki rekat şeklinde kılınacaksa "Tahiyyat duası, Salli-Barik dualarıyla Rabbena duaları" okunur ve selam verilir. Eğer 4'er rekat olarak kılınacaksa ilk tahiyyata oturulduğunda "Tahiyyat duası ve Salli, Barik duaları" okunur sonra üçüncü rekata kalkılır.

3. REKAT

"Sübhaneke", "Euzü besmele, Fatiha ve zammı sure" okunur, rüku ve secdenin ardından dördüncü rekata kalkılır.

4. REKAT

"Besmele, Fatiha ve zammı sure" okunur, rüku secde yapılırak oturulur. Bu oturuşta "Tahiyyat duası, Salli-Barik ve Rabbena duaları"ı okunduktan sonra sağ ve sol tarafa selam verilir. Teravih namazı toplam kaç rekat kılınacaksa rekatlarda sıralama bu şekilde devam eder.

Teravih namazının ardından vitir namazı kılınır.

Teravih namazı ne zaman ve nasıl kılınır? Teravih namazı saat kaçta?

Teravih namazı bilindiği üzere Ramazan Ayı boyunca yatsı namazından sonra kılınan nafile bir namazdır. Müslümanlar Teravih namazını camilerde ve evlerde ferdi olarak kılabilmektedir. Toplamda 20 rekat olan Teravih namazının nasıl kılındığı ve saat kaçta olduğu ise bugünlerde en fazla merak edilen konulardan. Peki Teravih namazı nasıl kılınır? Teravih namazı saat kaçta? İşte Teravih namazı hakkındaki bilgiler...

Yayınlanma: 21:02 - 24 Nisan 2020 Güncellenme:

Teravih namazı ne zaman ve nasıl kılınır? Teravih namazı saat kaçta?

İslam alemi için büyük öneme sahip olan mübarek Ramazan Ayı’nın ilk günü bugün idrak ediliyor. Ramazan Ayı boyunca yatsı namazından sonra kılınan Teravih namazı hakkındaki bilgiler merak ediliyor. Teravih namazını evde kılacak olanlar nasıl kılındığını ve tam olarak saat kaçta kılınması gerektiğini araştırıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, Teravih namazının zamanı ve kılınışı hakkındaki bilgileri yayımladı. İşte Teravih namazı kılınışı…

TERAVİH NAMAZI NE ZAMAN VE NASIL KILINIR?

Teravih namazı, Ramazan ayı boyunca yatsı namazından sonra kılınan nafile bir namazdır. Ramazan gecelerini ibadetle ihya için sünnet-i müekkede olarak meşru kılınmıştır. Peygamber Efendimiz (s.a.s) ile dört halife döneminden itibaren günümüze kadar camilerde veya evlerde cemaatle ya da ferdî olarak eda edilegelmiştir.

İL İL NAMAZ VAKİTLERİ

Teravih, orucun değil Ramazan ayının sünneti olduğu için oruç tutamayan kimselerin de teravih namazını kılmaları sünnettir. Teravih namazı, iki rekâtta bir ya da dört rekâtta bir selam verilerek toplamda yirmi rekât olarak kılınır. Hasta veya yorgun olanlar, yirmi rekâtın tamamını kılmakta zorlanırlarsa, bu fazileti kaçırmamak için teravih namazını sekiz rekât olarak da kılabilirler. Zira Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Faziletine inanarak ve mükâfatını umarak Allah rızası için ramazan gecelerini (teravih vb.) ibadetlerle geçiren kimsenin geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, Teravih, 1 (2008); Müslim, Namaz, 173 (759).

Teravih namazı, yatsı namazının son iki rekât sünneti kılındıktan sonra eda edilir, yatsıdan önce kılınması caiz değildir. Vitir namazı ise genellikle teravihten sonra kılınır. Teravih namazı her iki rekâtta bir selamla kılınacaksa sabah namazının sünneti gibi kılınır. Dört rekâtta bir selamla kılınacaksa, ikindinin sünneti gibi kılınır. Vaktinde kılınmayan teravih namazı sonradan kaza edilmez. Teravih namazının tamamı tek namaz hükmünde olduğundan bu namaz için baştan bir niyet yeterli ise de aralarda verilen selamdan sonra namazdan çıkılmış olduğundan yeniden namaza başlarken tekrar niyet edilmesi ihtiyata daha uygundur.

Teravih namazı cemaatle şöyle kılınır: Önce yatsı namazının ilk sünneti, sonra farzı daha sonra da son sünneti kılınır. Sonra imam, müezzin veya cemaatten biri teravih namazına başlanacağını duyurur.

İmam “niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya ve kıldırmaya”, cemaat de “niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, uydum imama” şeklinde niyet ederek iftitah tekbiri alınıp namaza başlanır.

İkişer rekât halinde kılınacaksa ikinci rekâttan sonraki oturuşta “Tahiyyat”, “Salli-Barik” ve “Rabbena” duaları okunarak sağa ve sola selam verilir. Eğer teravih dört rekât olarak kılınacaksa ilk oturuşta “Tahiyyat” ile birlikte “Salli-Barik” duaları okunarak kalkılır ve üçüncü rekâta kalkıldığında ise “Sübhaneke” duası okunur. Her selam verildiğinde “salat-ı ümmiyye”'nin okunması güzel olur. Teravih namazı ara vermeden kılınabileceği gibi ihtiyaca göre kısa aralar da verilebilir.

Teravih namazı bittikten sonra kısa bir duanın akabinde vitir namazı da cemaatle kılınır. Daha sonra tesbihat ve dua ile birlikte ibadet tamamlanmış olur.

TERAVİH NAMAZI EVDE KILINABİLİR Mİ?

Teravih namazı evde kılınabilir. Aile bireyleri teravih namazını kendi başlarına tek tek kılabilecekleri gibi içlerinden Kur'an-ı Kerim'i en iyi okuyanı ve namazla ilgili hükümleri en iyi bileni, diğerlerine imam olarak cemaatle de kılabilirler.

Ezan okunduktan sonra sırayla:
4 Rekât yatsının ilk sünneti
4 Rekât yatsının farzı
2 Rekât yatsının son sünneti
20 Rekât teravih
3 Rekât vitir namazı kılınır.

Teravihin ikişer rekât olarak kılınması daha uygundur. Bununla birlikte dörder rekât halinde de kılınabilir. İkişer rekât halinde kılınırken aynen sabah namazının sünneti gibi kılınır. Dörder rekât kılınırken ise yatsının ilk sünneti gibi kılınır. Teravih tamamlandıktan sonra Vitir namazı kılınır.

KADINLAR TERAVİH NAMAZINI CAMİDE KILABİLİRLER Mİ?

Hz. Peygamber (s.a.s.), kadınların mescide gelebileceklerini, ancak evdeki ibadetlerinin daha üstün olduğunu çeşitli vesilelerle dile getirmiş ve şöyle buyurmuştur: “Kadınların mescidlere gitmesine engel olmayın. Fakat evleri onlar için daha hayırlıdır.”.

Hz. Peygamberin, kadınların mescide gitmelerine izin verdiği, hatta Ramazan ve Kurban bayramları gibi toplumun beraberce kutladığı sevinçli günlerde onların da bayram sevincini yaşamaları için Bayram namazına gelmelerini teşvik ettiği bilinmektedir. Bununla birlikte Allah Resulü (s.a.s.) camiye gelecek kadınlara birtakım tavsiyelerde bulunmuş; dikkat çekecek şekilde giyinmelerini (Müslim, Libas, 125) ve koku sürünmelerini yasaklamıştır.

Buna göre kadınların namazlarını evlerinde kılmaları daha faziletli ise de farz namazları ve teravih namazını gerekli hassasiyeti göstermeleri kaydıyla camide cemaatle kılmalarında da bir sakınca yoktur.

Sahur saat kaçta? Diyanet il il sahur vakitleri 2020İlginizi ÇekebilirSahur saat kaçta? Diyanet il il sahur vakitleri 2020

ailecemaatDiyanetİslamkazakurbanoruçRamazansaat kaçtasahur vakitleri

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir