ev yoğurdu neden sulanır / Yoğurt Neden Tutmaz? Evde Yapılan Yoğurt Neden Sıvı Olur? - En Son Haberler - Milliyet

Ev Yoğurdu Neden Sulanır

ev yoğurdu neden sulanır

Yoğurt Neden Sulu Olur?

DSC_JPG

Ev yoğurdu yapımı bazı kişiler için çok kolayken bazıları içinde kıvamı tutturulması oldukça güç olan bir durumdur. Günümüzde marketlerde ve bakkallarda hazır olarak satılan yoğurtları tüketmek yerine kendi yoğurdunu kendisi yapmak isteyen kişilerin sayısında ciddi bir artış söz konusu. Bunun en önemli sebebi ise evde hazırlanmış olan doğal yoğurtların daha sağlıklı olduğu inancının söz konusu olmasıdır.

Son zamanlarda yapılan araştırmalar hazır gıda yerine evde yapılan yoğurt ve benzeri ürünlerin insan sağlığı için çok daha yararlı olduğunu ortaya koymuştur. Bunun en önemli nedeni ev ortamında yapılan peynir ve yoğurt gibi önemli besinlerin doğal olmasıdır.

Bilindiği gibi hazır olarak üretilen gıdaların raf ömrünün uzatılması için çeşitli katkı maddeleri kullanılmaktadır ve bu katkı maddeleri içeren ürünler insan sağlığına yarardan çok zarar verebilmektedir. Böyle bir durumda özellikle çocukların sağlıklı şekilde beslenmesi için evde hazırlanan doğal yoğurtların tercih edilmesi oldukça önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.


seafoodplus.info

Yoğurt Neden Sulu Olur?
Yoğurt mayalandıktan sonra neden sulanır? sorusunun yanıtı, mayalanma işlemi yapılan sütün gereğinden fazla süre boyunca bekletilmesidir. Bu durum yoğurtta olması istenmeyen bir sonuç olduğundan bekleme süresinin iyi belirlenmesi ve bu süreye dikkat edilmesi iyi kıvamlı bir yoğurt elde etmek için gereklidir.

Yoğurdun Sulanması Nasıl Önlenir?
  • Yoğurdu buzdolabına kaldırmadan önce ağzına bir havlu kâğıt koyulup lastikle sabitlendikten sonra kapağını kapatmak hava almasını tamamen önlediğinden yoğurt sulanmaz.
  • Yoğurt mayalandıktan sonra yukarıda bahsedildiği gibi çok fazla hareket etmesi sulanmasına sebep olacaktır. Buzdolabına taşırken sarsılmadan taşınmasına dikkat edin.
  • Yoğurt tüketileceği zaman ihtiyaç kadarını ayrı bir kâseye alınarak kalan yoğurdun karıştırılmadan dolaba tekrar kaldırılması gereklidir.
  • Mümkünse tahta kaşık kullanılmadı servis esnasında. Tahta kaşık yoğurdunuzun sulanmasını engeller.
  • Yoğurdu porsiyonluk olarak yani aslında imkân varsa eğer tek tüketimlik minik kavanozlara pay etmek hem daha pratik olacak hem de yoğurdun sulanmasını engelleyecektir.
  • Yoğurdu mayalarken belirtilen sürenin altında eğer sofra bezini açarsanız daha cıvık kıvamda olacağından katı kıvam almasını engellersiniz. Tavsiye edilen mayalanma süresi gece olursa sabaha kadar gündüz olursa en az saat sofra bezi hiç açılmadan mayalanmaya bırakılmalıdır.
  • Mayalarken yoğurdun 45 derecelik bir ısıda olması gereklidir. Yani ne çok soğuk ne de parmak yanacak kadar sıcak olmalıdır arası sıcaklıkta yoğurdun kıvamı için önemlidir.
Yoğurdunuz da zamanla sarı su birikimi görürsünüz. Bu suyu sakın dökmeyin evde yaptığınız yoğurt olduğundan oldukça faydalıdır. Özellikle kilo vermeye yardımcı yağ yakıcıdır. Aç karnına bu suyu tüketirseniz metabolizma hızınız oldukça artacaktır.

seafoodplus.info


Yoğurtta Neden Kıvamsız Bir Oluşum Ortaya Çıkar?

– Mayalanan sütün olması gerekenden soğuk olması
– Hazır yoğurdun maya olarak kullanılması durumunda mayalama yapılan yoğurtta ip biçiminde uzayan kıvamsız olarak ifade edilen bir durumun oluşmasına neden olur.

Yoğurtta Neden Peynir Görüntüsü Oluşur?
  • Mayalama yapılacak olan sütün mayalanma için gerekli olan sıcaklıktan fazla bir sıcaklığa sahip olması,
  • Sütün bozuk olması
  • Sütün mayalanması için kullanılan mayanın miktarının gereğinden fazla olması gibi durumlar yoğurdun peynir görünümünde olmasına sebebiyet verirler.
seafoodplus.info


Yoğurt Neden Cıvık Kıvamlı Olur?
  • Yoğurt mayalamada kullanılan sütün yağsız olması ve işlenmiş süt olması,
  • Mayalanma için gerekli olan süreye uyulmaması,
  • Mayalanmış olan yoğurdun dolaba kaldırılması sırasında sarsılması yoğurdun kıvamının cıvıklaşmasına neden olan durumları oluşturmaktadır.
İstenen Kıvamda Bir Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Yoğurt mayalama işlemine geçilmeden önce, yoğurt olarak mayalanacak sütün koku içermemesi gerekir. Mayalanacak olan sütün yağlı olması, beklememiş taze süt olması ve pişirilirken üzerinde oluşan kaymak tabakasının alınmamış olması gerekir. Mümkün mertebe süt kaynatılıp ılıtıldıktan sonra hemen mayalanmalıdır. Sütün bekletilmesinin gerekli olduğu durumlarda üzerinin bir kapakla kapatılması çok önemlidir. Kapağı kapatılmayan sütün içine buzdolabının kokusu siner ve bu durum da yoğurdun tadını olumsuz şekilde etkileyeceğinde beklediğiniz lezzette bir yoğurt mayalamanız mümkün olmaz.

Sütü mayalamakta kullanılacak olan yoğurdun katı olması gerekir ve aynı zamanda da ekşi olmamalıdır. Mayalama yapacağınız sütü içine koyacağınız kabın kokusuz olmasına özen göstermeniz gerekir. Koku barındıran yoğurt kabı mayalanan yoğurdun tadını olumsuz bir şekilde etkileyecektir.
seafoodplus.info


Yoğurt mayalamanın püf noktaları
  1. Ev de kendiniz doğal bir yoğurt mayalar iken kullanacağınız süte çok dikkat etmelisiniz. Eğer ki yoğurt mayalamak için kullanılacak olan süt yağlı bir süt olursa evde mayalanan yoğurt daha iyi tutar.
  2. Eğer ki sert yoğurt yemekten hoşlanıyor iseniz unutulmamalıdır ki koyun, keçi gibi küçük baş hayvanların sütünden mayalanan yoğurt daha sert olur.
  3. Paket (hazır) sütler ile mayalanan yoğurdun tutmama olasılığı yüksektir. Bu neden ile yoğurt mayalar iken doğal süt kullanmaya özen gösterilmelidir.
  4. Sütünden yoğurt mayalayacak olduğunuz ineğe antibiyotik verilmiş ise o sütten gün kadar yoğurt mayalanmamalıdır. Aksi takdirde mayalanan yoğurt süner ve yenilmez bir hal alır.
  5. Tam anlamı ile organik ve sağlıklı bir yoğurt elde etmek için yoğurt mayalamak için kullanılacak olan bir kaşık miktarında ki yoğurdun doğal yoğurt olmasına özen gösterilmelidir.
  6. Sütü mayalar iken kullanılan maya yoğurdunun içine katılan şeker mayalanma vaktini hızlandırır. Katılan tuz da ekşimeyi geciktirir.
  7. Hazırlayacak olduğunuz yoğurdu akşam üstü hazırlar iseniz Yoğurdunuzu bir gece dinlendirir ertesi gün rahatlıkla yiyebilirsiniz.

seafoodplus.info


Evde Yoğurt Nasıl Yapılır?
Yoğurt aslında bildiğimiz sütün mayalanması ile elde edilir. Mayalanma yani diğer adı ile fermantasyon uygulaması bilinen en eski besin saklama yöntemlerinden biridir. Mayalanma birçok besinin üretiminde kullanılabildiği gibi doğal bir şekilde de olabilir.

Mayalanma olayını mikroorganizmalar gerçekleştirir ve maya, küf ve bakteri sırası ile gruplanmış olan mikroplar aslında insanların düşmanı oldukları gibi dostudurlar da. Bahsettiğimiz dost bakteriler ise bifido bakterileri, laktik asit ve bazı çeşitteki streptotok türleridir.

Bahsettiğimiz bu bakteriler sütte bulunan şekeri aside dönüştürüp ekşitir. Asitli olan bir ortamda süt hem katılaşır hem de düşman bakteriler çoğalamaz.

Süt mayalandırma tekniği çok eski çağlardan beri uygulanan bir tekniktir ve zamanımızda artık toplumların damak tatlarına göre değişik tat ve aromalar ile üretilmektedir.

Yoğurt sütün yaklaşık olarak 40 ila 45 derece arası mayalandırılması ile ilde edilmektedir. Yoğurt yapılmasının altında yatan asıl amaç sütün çabuk bozulmasının engellenip, sütün ömrünün uzatılmasına daha fazla yardımcı olmaktır. Sütten farklı bir lezzet olarak üretilen yoğurtun besin değeri süt ile aynıdır.
seafoodplus.info


Evde Yoğurt Yapımı
Yoğurt yapmak istediğiniz sütün kilosunu belirleyin ve sütü yoğurt yapma işlemine almadan önce bir güzel kaynatın. Daha sonra sütü tekrar kaynamaya koyun ve ısısını 40 ila 45 dereceye ayarlayın. Sütün kaynama ısısı yaklaşık olarak 45 dereceye ulaştığında içerisine 1 yemek kaşığı kadar yoğurt ekleyin ve iyice karıştırın.

Daha sonra tencereyi ocaktan alın ve kalın temiz bir örtü ile iyice sarın. Temiz ve kalın bir örtü ile sardığınız tencereyi yaklaşık olarak 3 saat kadar oda sıcaklığında bekletin. 3 saat sonra tencereyi alın ve buzdolabına koyun ve iyice soğutun.

Eğer evde termometreniz yok ise serçe parmağınızı alın ve dış tarafını süte batırın. Parmağınız hafif bir şekilde yandı ise sütünüz mayalanmaya hazır demektir.


Kaynak:ipuçlarım
bu yoğurt bana göre suludur

Yoğurt niye, neden, sulu olur veya sulanır? Yoğurt sulanması iki şekilde gözlenir. Sütü mayalayıp belirli bir süre bekledikten sonra; tencere kapağı açıldığında, yoğurdun üzerinde su toplanması görülür. Yoğurdun bir başka biçimde sulanması ise, yoğurt yenmek için tencereden alındığında tencerenin belli bölgelerinde su toplanmasıdır. Önemli olan, ilkinde olduğu gibi yoğurdun üzerinde su toplanmasıdır. Yazı başlığımızı ilgilendiren esas konu yoğurdun bu sulanma şeklidir.

Yoğurt mayaladım üstü sulu oldu diyorsanız; yoğurt mayalarken sulu olursa veya yoğurt cıvık olursa ne yapılmalı? Yoğurt mayalarken sulanmaması için; sütünüz 45&#;C  derecenin üzerinde ise süte maya ilave etmeyin, sütün 42&#;C  veya 45&#;C  derece olmasını bekleyin. Mayayı süte ilave etmezden önce, tencerede bulunan süt 45&#;C  dereceye düştüğünde, biraz alarak mayanızı ilave edin ve karıştırarak inceltin. Ondan sonra sütünüze mayayı ilave edin ve karıştırın.

Sütü mayaladıktan sonra, sütün tazeliğine göre saat içerisinde tencereyi kontrol edin. Maya tutmuşsa, tencerenin kapağını kaldırın ve soğumaya bırakın. Bu esnada tencerenin üzerine havlu veya kevgir gibi şeyler koymayın ki, yoğurt soğumaya başlarken oluşan buhar tencereden rahat çıksın. Yoğurdunuz oda sıcaklığına düşmeden kesinlikle buzdolabına koymayın. Yoğurt tenceresinin kapağı açıldıktan sonra (mevsime göre) en az saat kapak açık olarak odanızda bekletin.

Yoğurt oda sıcaklığına düştüğünde, yoğurt tenceresinin kapağı kapatılmdana (açık olarak) buzdolabına kaldırın ve saat buzdolabında bekletin. Süre bitiminden sonra kapağını kapatın. Bu verdiğim bilgiler kendi deneyimlerim sonucu edindiğim ayrıntılardır. Saydığım önlemleri aldıktan sonra yoğurdunuz yine sulu oluyorsa, sütünüzü kaynatırken miktarına göre litre başı 5 dakika savura savura kaynatın derim. Sütünüzü kaynattınız ama, yoğurdunuz yine sulu oluyorsa eğer, sütünüzü veya sütçünüzü değiştirin.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir