muskayla lavaboya girilirmi / Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu ile İftar - Üzerinde Allah yazan kolye ve muska ile lavaboya girilir mi?

Muskayla Lavaboya Girilirmi

muskayla lavaboya girilirmi

Muska kullanmak caiz mi? DİYANET AÇIKLADI! Muska Kuran'da geçiyor mu? Muska takmak günah mı, şirk mi?

Muska kullanmak günah mı? İnsanların çeşitli sebeplerle genellikle kazadan beladan koruması için çoğunlukla çocuklarının boyunlarına muska taktıklarını görürüz. Diyanet İşleri Başkanlığına en çok yöneltilen soruların başında gelen muska konusu ile ilgili en çok Muska kullanmak caiz mi? Muska Kuran'da geçiyor mu? Muska takmak günah mı, şirk midir? soruları merak ediliyor. İşte detaylar

MUSKA TAKMAK GÜNAH MI?

Muska takmak günah mı konusu ile ilgili Diyanet açıklaması şu şekildedir: Muska; hastalık, göz değmesi, afetten korunmak veya kurtulmak gibi amaçlarla insanların yanlarında taşıdıkları, içinde bazı ayet, hadis ve duaların yazılı bulunduğu metindir. Çok kere koruyucu bir malzemeye sarılı olarak kullanılır.

Korkudan, nazardan korunmak, bazı hastalıklardan şifa bulmak için dua etmek, Kur'an-ı Kerim'den âyetler okumak, caizdir (Buhârî, Fedâilü'l-Kur'an, 9; İbn Mâce, Tıb ). Âyet ve dua gibi metinlerin bir şeye yazılıp, insanların bedenlerine asılması veya iliştirilmesi konusunda Hz. Peygamberden bir rivayet yoktur. Ancak Abdullah b. Ömer, Hz. Peygamberin (s.a.s.) "Sizden biriniz uykuda korkarsa 'Allah'ın gazab ve azabından ve kullarının şerrinden, şeytanların vesvesesinden ve yanıma gelmelerinden, eksikliği olmayan Allah'ın sözlerine sığınırım.' desin. O takdirde, hiçbir şey ona zarar vermez." buyurduğunu bildirmiş ve Abdullah b. Amr'ın da bu duayı temyiz çağına gelen çocuklarına öğretip, temyiz çağına gelmeyen çocukları için yazıp boyunlarına astığını rivayet etmiştir (Ebû Dâvûd, Tıb, 19).

Bazı fıkıh kaynaklarında, Kur'an-ı Kerim'den âyetler yazılıp muska yapılarak takılmasında sakınca görmeyen âlimler bulunduğu belirtilmektedir (el-Fetâva'l-Hindiyye, V, ). Bununla birlikte, muskadan medet umma, onu koruyucu olarak algılama, Allah'tan beklenilecek şeyleri muskadan bekleme gibi olumsuzluklara sebep olacaksa muska kullanılması caiz değildir. Bu bağlamda insanların duygularını istismar edenlere karşı da uyanık olunmalıdır.

Muska, dinî kitap ve üzerinde Allah yazısı olan takılarla tuvalet vb. yerlere girmek caiz midir?

Tuvalete girerken kişinin üzerinde Allah adının yazılı olduğu kâğıt, kitap veya Mushaf bulunması mekruhtur (Şürünbülâlî, Merâkı'l-felâh, 23). Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), yüzüğünün üzerinde "Muhammedün Resûlullah" ibaresi yazılı olduğu için tuvalete girmeden önce yüzüğünü çıkarırdı (Ebû Dâvûd, Tahâret 10).

Ancak bu yazılar açıkta değilse, örneğin cepte bulunuyorsa veya bir şeye sarılı ise bunlarla tuvalete girmek mekruh olmamakla birlikte imkân dâhilinde bundan da sakınmak daha uygun olur (Tahtâvî, Hâşiye, 54).

Göz değmesine karşı nazar boncuğu takmak caiz midir?

Nazarın mahiyeti ve keyfiyeti kesin olarak bilinmemekle beraber, bazı kimselerin bakışlarıyla olumsuz etkiler meydana getirebildikleri dinen de kabul edilmektedir. Bir hadis-i şerifte, "Nazardan Allah'a sığının, çünkü nazar (göz değmesi) haktır." (İbn Mâce, Tıb, 32) buyrulmaktadır. Resûlullah'ın (s.a.s.) nazar değmesine karşı Âyete'l-Kürsî ile İhlas ve Muavvizeteyn (Felâk, Nâs) sûrelerini okuduğu; ashabına da bunları okumalarını tavsiye ettiği; bunlardan kurtulmak için ayrıca doğrudan Allah Teâlâ'ya yakardığı rivayet edilmektedir (Buhârî, Tıb, 32, 38; Tirmizî, Tıb 16; İbn Mâce, Tıb 32, 36; Kamil Miras Tecrîd Tercemesi, XII, 90).

Nazar konusunda Hz. Peygamberin tavsiyelerini uyguladıktan sonra sonucu yüce Allah'tan beklemek İslam inancının gereğidir. Dinimizde nihai etkiyi Allah'tan başkasına atfeden tutum, davranış ve inanışlar yasaklanmıştır. Bu sebeple nazar boncuğu ve benzeri şeylerin, bunlardan medet ummak amacıyla boyuna veya herhangi bir yere takılması caiz değildir. Bu tür davranışlarda bulunanlar hakkında Resûlullah (s.a.s.) "Kim nazarlık takarsa Allah onun işini tamama erdirmesin" (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, XXVIII, ) buyurmuştur. Diğer bir hadiste ise nazarlık takan ve nazarlığa koruyucu etki atfeden kimsenin Allah'a ortak koşmuş olacağı ifade edilmiştir (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, XXVIII, ). Nazardan korunmak için böyle hurafeleri terk edip Hz. Peygamberin öğrettiği duaları yapmak gerekir (Buhârî, Tıb 38; Tirmizî, Tıb 16; İbn Mâce, Tıb 32; Kamil Miras Tecrîd Tercemesi, XII, 90). Bu çerçevede Felak ve Nâs sureleri yanında Hz. Peygamberin torunlarına yaptığı şu dua da okunmalıdır: "Her türlü şeytan ve zehirli hayvanlardan ve bütün kem gözlerden Allah'ın eksiksiz kelimelerine sığınırım." (Buhârî, Ehâdîsu'l-enbiyâ, 10; bkz: İbn Mâce, Tıb, 36).

Diyanet İşleri BaşkanlığıDiyanet İşleriKuran ı KerimKuranDiniGündemYaşamHaberler

BOYNUMDAKİ CEVŞENLE TUVALETE VE BANYOYA GİREBİLİR MİYİM?

BOYNUMDAKİ CEVŞENLE TUVALETE VE BANYOYA GİREBİLİR MİYİM?

Soru: Selamın aleyküm hocam. Boynuma cevşen takıyorum ve bunu inanarak yapıyorum. Cevşenim deri kaplama olduğu için banyoda ve lavaboda çıkarmıyorum. Acaba Günahı Var mı ? Ve ya Nasıl Takılması Lazımdır? Kimileri Banyoya ve Tuvalete Girerken Çıkarmalısın Diyor Ne yapmam lazım. Bilgilendirir misiniz ? Selam ve Dua İle

Cevap: Ve aleyküm selam

Öncelikle, boynunuza muska ya da cevşen takmanız caizdir.

Yalnız, içinde yazılı olan satırlar, Kur'an ayeti ya da Efendimizin hadislerinde bildirdiği dualar olmak şartıyla helal olur.

 

Boynunuzdaki cevşenle, eğer bir deri ya da bez parçasıyla kapatılmış ise, tuvalete ya da banyoya girmenizde bir mahzur yoktur.

 

Yüzük de böyledir.

Eğer yüzüğünüzde bir ayet ya da Allah lafzı yazılı ise, parmağınızdan çıkarıp cebinize koymalı ya da dışarıda bırakıp öyle tuvalete girmeniz daha bir edebe uygundur. 

Ara 12,  

Tuvalete girerken ve çıkarken yapılacak dualar nelerdir?

Biz müslümanlar olarak hayatımızın her alanında İslamın kurallarına uyarak yaşamayı öğrenmeliyiz. Tuvalet adabı, tuvalete girerken ve çıkarken okunacak dua da yapılması gerekenlerden biridir. Peki, tuvalete girerken ve çıkarken okunacak dualar nelerdir?

TUVALETE GİRERKEN OKUNACAK DUA

Okunuşu: “Allahümme innî euzü bike minel hubsi vel habais”

Anlamı: “Allah’ım! Pislikten ve cin ve şeytan gibi kötü yaratıklardan sana sığınırım”

Enes b. Malik (r.a.)’den rivâyete göre bir hadiste, Rasylullah (s.a.v.) tuvalete girmek istediğinde: “Allah’ım erkek ve dişi tüm şeytanlardan ve tüm pisliklerden sana sığınırım” derdi. (Buhari)

Tuvaletten çıkınca da sağ ayakla çıkılmalıdır. Sol el ile taharetlenmeli, taharet yaparken su ile temizlenmelidir. Zaruretsiz ayakta idrar yapmamalı. Daha sonra da tuvaletten çıkarken dua okunmalıdır.

TUVALETTEN ÇIKARKEN OKUNACAK DUA

Okunuşu: “Elhamdülillâhillezî ezhebe anil eza ve âfâni”

Anlamı: “Benden sıkıntıyı gideren ve bana afiyet bahşeden Allah’a hamd olsun”

Hz. Âişe (r.a)’dan rivayet edildiğine göre bir hadiste, Rasulullah (s.a.v.) tuvaletten çıkınca: “Lutfunla Ya Rab beni bağışla” derdi. (Ebu Davud)

İş hayatımızda, evimizde, okulumuzda, seyahatlerimizde, alışverişimizde, çocuklarımızı yetiştirirken vb. her yerde ve her zaman dinimizin gerektirdiği şekilde, Kuran’ın emrettiği gibi, sünnete riyaret ederek yaşamayı ilke edinmeliyiz. Tuvalette bu alanlardan biridir.

TUVALET ADABI

1- Tuvalete girerken Euzü Besmele çekilip, (Allahümme innî eûzü bike minel hubsi vel habâis) duası okunur.

2- Tuvalete girerken elinde, Allahü teâlânın ismi ve Kur’an-ı kerim yazılı bir şey bulunmamalı. Cepte veya kapalı olursa mahzuru olmaz. Boynunda Allah yazılı kolye bulunmamalı. Varsa bluz içine koymalı.

3- Tuvalete uygun şekilde kaplanmış muskayla girmek caizdir.

4- Tuvalete sol ayakla girip, sağ ayakla çıkmalı.

5- Tuvaletten çıkınca, (Elhamdülillâhillezî ezhebe anil eza ve âfâni) duası okunmalı.

6- Tuvalette konuşmamalı, çok oturmamalı, gazete falan okumamalı, şarkı söylememeli, sigara içmemeli, sakız çiğnememelidir.

7- Tuvalette zikredilmez, selam verenin selamı alınmaz. Aksıran ise, kalbinden Elhamdülillah der.

8- Tuvalette abdest bozarken, önü ve arkayı kıbleye getirmemeli. Sola doğru meyletmeli.

9- İstincadan, yani taharetlendikten sonra hemen örtünmeli.

Sol el ile taharetlenmeli. Sol elinde, istincaya mâni bir özür varsa, sağ elle istinca yapmasında kerahat yoktur.

Pisliği parmakla alıp eli yıkamalı. En sonunda kalan pislik varsa onu da su ile yıkamalı.

Erkekler, istinca yaparken, arkadan öne doğru, kadınlar ise önden arkaya doğru yıkamalı. Böylece ön avret yerine pislik bulaştırılmadığı gibi, tahrik edilerek şehvete de sebep olunmaz.

Taharetlendikten sonra, bezle kurulanmalı. Bez yoksa tuvalet kâğıdıyla da kurulanmak caiz olur. Bu kâğıtlar o maksatla imal edilmiştir. Başka kâğıtları kullanmak mekruh olur.

İstincadan, yani temizlendikten sonra iç çamaşırına bir miktar su serpmeli. Böylece, çamaşırında yaşlık görünce idrar sanmamalı, bu benim döktüğüm su diyerek vesveseye kapılmamalı.

Temizlendikten sonra, erkekler istibra yapmalı. Kadınlar istibra yapmaz. İstibra idrar kanalında idrar bırakmamaktır. İstibra, yürüyerek, öksürerek veya sol tarafa yatarak yapılır.

İstibra yapılmadan tuvaletten çıkılırsa, idrarın çıkma ve çamaşıra bulaşma ihtimali olacağından, tuvaletten çıkmadan önce idrar deliğine, arpa büyüklüğünde bir pamuk konularak idrarın dışarı çıkması önlenmeli.

İstibra yapılarak idrar kalmadığının anlaşılmasına, kalbin mutmain olmasına istinka denir. İstinkadan sonra, artık abdest alınabilir.

Avret yerine ve necasete bakmamalı, tuvalete sümkürmemeli, tükürmemeli.

Zaruretsiz ayakta idrar yapmamalı. Tuvalette elbiseye idrar sıçratmamalı. Bunun için mümkünse, ayrı bir pijama, eşofman kullanılmalıdır. Tuvalete özel pijama ile ve başı örtülü olarak girmek müstehabdır.

Tuvaletten çıkınca elleri yıkamalı.

Hiçbir suya, cami duvarına, mezarlığa ve yola abdest bozmamalıdır.

Su bulunmazsa, taş ve benzerleriyle taharetlenmek, de su yerine geçer.

Muhammed ismi dışında isimlerin veya mukaddesâta ait âyet, duâ gibi şeylerin olmadığı Arapça bir şeylerin yazılı olduğu takılarla tuvalete girilmesinde herhangi bir sakınca seafoodplus.info 24,

İçindekiler

Allah yazılı kolye tuvalete girilir mi?

Son zamanlarda merak edilen konular arasında yer alan bu tarz sorular yoğun ilgi görüyor. Diyanet İşleri Başkanlığı ise bu sorulara resmi internet sitesi üzerinden yanıtladı. Tuvalete girerken kişinin üzerinde Allah adının yazılı olduğu kâğıt, kitap veya Mushaf bulunması mekruhtur.

Cevşen kolye takmak neye yarar?

Cevşen, bazı İslam mezhep ve tarikatlarında kaza ve beladan koruduğu inancıyla taşınan dua metni. Genellikle üçgen muhafazalar içinde veya kolye şeklinde taşınır.

Cevşen cepte taşınır mı?

Muska Kur'anı Kerim'den surelerle hazırlanan içinde şifa, nazar, sağlık ve bereket için duaların olduğu bir cevşen şeklinde hazırlanıp kişinin üzerinde taşıdığı bir dinsel korunmadır. Muska bazı kuralları yerine getiriyorsa caizdir ve kişinin üzerinde taşımasında bir sakınca yoktur.

Duşa telefonla girmek günah mı?

TELEFONLA TUVALETE GİRMEK CAİZ MİDİR? Tuvalette telefonla oynamak yada konuşmak çok acil bir şekilde kullanmayı gerektirecek bir durum haricinde telefonla oynamak yada konuşmak mekruhtur. Çünkü tuvalet konuşma yada sohbet yeri değildir.

Dua yazılı kolye takmak günah mı?

Yaptırdığı yüzük üzerinde “Muhammedün Rasûlüllah” yani “Muhammed Allah'ın Rasûlüdür” yazmaktadır. Bu yüzden dualı kolye takmak günah değildir diyebiliriz.

Ayet ile tuvalete girilir mi?

“Cebinde Kur'an ayetlerinden yahut da Allah'ın isimlerinden yazılar bulunan kimsenin, bunlarla tuvalete girmesinde mahzur yoktur. Bunlar bir şeye sarılı olursa yine mahzur yoktur.

Cevşen takmak iyi mi?

Cevşen, dini kitaplar ve yazıtlar tarafından çok fazla telaffuz edilen ve son derece koruyucu özelliği bulunmakta olan bir semboldür. Özellikle de pek çok İslami mezhep ve tarikat liderlerine göre cevşenin kişiyi kaza ve beladan koruduğu düşünülmektedir.

Cevşen okumak ne işe yarar?

Buna göre Allah Cevşen-i Kebîr'i dünyayı yaratmadan yıl önce arşın direkleri üzerine yazmıştır. Bu duayı okuyan veya yazılı olarak üzerinde bulunduran kimse dünyada her türlü belâdan, âfet, hastalık, yangın ve soygundan korunduğu gibi Allah ile kendisi arasında perde kalmaz ve bütün istekleri yerine getirilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir