3 günlük bebeğin idrarından kan gelmesi / Çocuklar neden kanlı idrar yapar? - Acıbadem Hayat

3 Günlük Bebeğin Idrarından Kan Gelmesi

3 günlük bebeğin idrarından kan gelmesi

Hemat&#;ri

Hematüri Nedir?

Hematüri, idrarda kan görülmesi anlamına gelmektedir. Bazı çocuklarda gözle görülür şekilde idrarın rengi kırmızı, kahverengi, çay rengi gibi renklere dönüşebilirken bazılarında da sadece idrar analizinde kan hücreleri görülebilir. Çocuğunuz ve sizin için bu korkutucu bir durum olsa da sakin olmanız önemli. Altta yatan nedenler genellikle aniden hayatı tehdit edici, tehlikeli sorunlar değildir ancak, bu önemli problemin bir uzman tarafından değerlendirilmesi gereklidir. 


Hematüri Nedenleri Nedir?

İdrarda kan görülmesinin nedenleri böbrekler veya idrar yollarının herhangi bir noktasından olabilir.
 

Hematüri Belirtileri Nelerdir?

Bazı çocuklarda herhangi bir belirti olmayabilir ve hematüri başka amaçlarla yapılan tam idrar analizinde tesadüfen saptanır. İdrarda kan gözle görülür derecede mevcutsa renk değişikliği pembe, parlak kırmızı, kahverengi veya çay rengi gibi tarif edilmektedir. Bu durumda idrar yaparken ağrı, karın ağrısı, bel boşluklarında ağrı söz konusu olabilir. Bazı çocuklarda da idrar yapmaya başlarken ya da sonunda damla damla kan gelmesi söz konusu olabilir. 
 

Hematüri Nedenleri Nelerdir?

Belli başlı öne çıkan nedenler aşağıda sıralanmıştır:
  • İdrar yolu enfeksiyonu (idrar yaparken belirgin ağrı hissi olur, ateş, bel boşluklarında ağrı olabilir)
  • Böbrek ve idrar yollarında taş olması (belirgin karın ağrısı, bel boşluklarında ağrı olabilir)
  • Üretrada (mesaneden sondaki idrar yolu) irritasyon (alerji, enfeksiyon)
  • Bazı böbrek hastalıkları (nefritik sendrom, IgA nefropatisi gibi)
  • Yoğun egzersiz
  • Travma
Bazı gıdalar veya ilaçlar idrar rengini kırmızıya boyayarak yanıltıcı renk değişikliğine yol açabilirler.
 

Hematüri Tanısı Koyulur?

Öncelikle ayrıntılı bir hikaye alınır, dikkatli bir muayene yapılır. Muayenede kan basıncı ölçümü çok önemlidir (bazı böbrek hastalıkları açısından). Ardından uzmanınız hangi testlerin yapılacağına karar verir. Sık kullanılan testler ve görüntüleme yöntemleri aşağıda sıralanmıştır:
  • Tam idrar analizi ve idrarda kan hücrelerinin yapısı incelenerek kanamanın varlığı ve kaynağı tespit edilir. Ayrıca idrarda protein varlığı da kontrol edilir ve eşlik ediyorsa bu yönde ek araştırmalara başlanır. Ailesel olguları değerlendirmek için bazen sizlerden de idrar analizi istenir.
  • Kan tahlilleri ile böbrek fonksiyonları değerlendirilir ve ek sağlık sorunu olup olmadığı kontrol edilmiş olunur.
  • Ultrasonografi yapılarak böbreklerin ve idrar yollarının anatomisi, taş varlığı ve diğer sorunlar açısından değerlendirme yapılır. 
  • Bilgisayarlı tomografi sadece doktorunuzun gerekli görmesi halinde (özellikle de travma olması durumunda) nadiren kullanılır. 
 

Hematüri Tedavisi Nasıldır?

Altta yatan nedene göre tedavi planı yapılmaktadır. Eğer idrardaki kan sadece testlerde görülüyor ve böbrekten kaynaklanmıyorsa genellikle yıllar içinde sorun yaratmadan kaybolur veya hafif şekilde devam eder. Ancak böbrek kökenli idrarda kan varlığı önemlidir ve düzenli izlem gerektirir. 
 

Hematüri Hastalığının Seyri Nasıldır?

Çocukların çoğunda bu durum geçici olup tehlikeli durumlara yol açmaz. Çocuklar düzenli aralıklarla takip edilerek düzelme olup olmadığı kontrol edilir, ek sorunlar açısından değerlendirilir. Ancak idrarda kan varlığının sebebi böbrek kökenli hastalıklar ise yakın ve düzenli takip çok önemlidir. Çünkü bu hastalıkların bazılarının kronik böbrek yetersizliğine ilerleme olasılığı olabilir. 

Bebeğinizin İdrarı ve Kakası Neler Anlatıyor?

Bebeğin kakası sağlığının habercisi

Bebekler normalde idrarlarını anne karında yaparlarken kakalarını ise doğduktan sonra yaparlar. Bu nedenle idrar ve kaka yapma olayları anne karnından itibaren izlenerek bebeğin sağlığı hakkında oldukça fazla bilgi vermektedir. Anne karnındaki sıvı (amniyon sıvısı) azaldığı durumlarda bebeklerin idrar yapmasını engelleyen bir durum olup olmadığı araştırılmalıdır. Amniyon sıvısı fazla olduğu durumlarda yutma ile ilgili yerlerde (yemek borusu, mide) tıkanıklık var mı bakılmalıdır.

Doğum sonrası bebeğin kakası takip edilmeli

Bebek ilk kakasını genelde doğumdan sonraki ilk 24 saatte yapmaktadır. Anne karnında kakasını yapması bebeğin streste olduğunu düşündürür. Bu durumda doğum sırasında amniyon sıvısının yapısı ve vücut derisindeki görünüm bebeğin kakasını anne karnında yapıp yapmadığını göstermektedir. Anne karnında kakasını yapan bebeklerin bazılarında kakanın akciğerlere gitmesi sonucu doğum sonrası solunum sıkıntısı oluşabilmektedir. Bebeklerin doğum sonrası idrar ve kaka yapmaları takip edilmelidir.

 

Bebek ilk 24 saat içerisinde idrar yapmadıysa dikkat!

Bebeklerin idrarı çok açık renkte ve kokusuzdur. Günde kez altını ıslatması beklenmektedir. Eğer bir bebek doğumunun ilk 24 saat içerisinde idrar yapmadıysa bu böbrek ve idrar yollarının takip edilmesini gerektiren bir durumdur. Ama günümüzde hamilelik sırasında yapılan incelemeler nedeni ile bu durumlar doğum öncesi çoğunlukla saptanabilmektedir. İdrar yapımı aynı zamanda beslenmenin iyi bir göstergesidir. İdrar miktarının azalması ve koyulaşması beslenmenin yeterli olmadığının belirtisi olabilir. Bazen bebeklerin bezinde kiremit kırmızısı renk olabilmekte ve aileler kanlı idrardan şüphelenmektedirler. Bu durumda öncelikli olarak beslenme azlığına bağlı idrarda kristallerin artmasını düşündürmektedir. Tedavide bebeğin beslenmesinin artırılması ile düzelmektedir. Koyu ve sarı renkli idrar bazen karaciğer ve safra yolları ile ilgili hastalıklarda olabilmektedir.

Her bebeğin kakası aynı renkte olmayabilir

Bebekler ilk kakasını genellikle ilk 24 saat içinde yapmaktadırlar. İlk kaka genellikle siyah renklidir.  Kaka yapmanın geciktiği durumlarda öncelikle iyi beslenip beslenmediği ve popoda tıkanıklığı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Özellikle tiroid bezi iyi çalışmayan bebeklerde ilk kaka gecikebilmektedir. Beslenme arttıkça bebeğin kaka rengi altın sarısına dönmektedir. Bebeğin kaka rengi beslenme sıklığı ve çeşitliliğine göre sarıdan yeşile kadar değişen renklerde olabilmektedir. Aynı yaştaki bebeklerin kakaları değişik renk ve şekillerde olabilmektedir.

 

Kakada kan görülmesi ve beyaz olması hastalığın işareti!

Annelerin en sık endişelendiği durum yeşil renkli kakadır. Bebeğim üşüttü diye düşünmektedirler. Aslında kakaya yeşil rengini veren safradır. Barsak hızının arttığı durumlarda safralı dışkı değişime uğramadan dışarı atılmaktadır. Bu durum normal olarak değerlendirilmektedir. Bebeklerin sindiremeyeceği besinleri aldığında kakada şekilli olarak sindirilmeden çıkabilmektedir. Bebeklerde ilk dışkılama dışında siyah dışkı demir kullanan bebeklerde görülmektedir. Ayrıca siyah dışkı özellikle mide ve ince barsak kanamalarında da görülmektedir.  Kakada kan görülmesi ve beyaz renkli olması her zaman hastalığa işaret etmektedir. Beyaz dışkı safranın bağırsağa akmadığı durumlarda görülmektedir. Dışkıya yeşil rengi safra vermektedir. Bu durumda karaciğer ve safra yolları kontrol edilmelidir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir