balkabağı dondurucuya nasıl konur / Bal kabağı dondurucuda saklanır mı? | Kadınlar Kulübü - Kadın Sitesi

Balkabağı Dondurucuya Nasıl Konur

balkabağı dondurucuya nasıl konur

Bal Kabağı Nasıl Soyulur ve Saklanır

Bal kabağı mevsimi gelmişken bal kabağı nasıl kesilir, nasıl doğranır göstermek istedim.

Bal kabağı kesmeyi zamanında atalarımız özetlemiş aslında; alet işler, el övünür demişler. Bal kabağını kolayca kesip soymak için ihtiyacınız olan şeyler büyük ve çok keskin bir bıçak ve bir sebze soyucu. Gerisi herhangi bir sebze soyup doğramaktan farksız.

Videoyu çekerken sadece kesme, soyma ve doğrama kısmını planlamıştım ama saklamaya da değinmek gerek sanırım. Zira bal kabağıyla ilgili en sık aldığım sorulardan biri dondurularak saklanıp saklanamayacağı.

- Bal kabağını soyup kullanacağınız boyutta dilimledikten sonra herhangi bir işlem yapmadan KALIN buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuya kaldırabilirsiniz. Poşetlerin kalın olması mühim. İnce poşetler sürtünme sonucu yırtılıp kabakların dondurucu kokusu almasına neden olabilir.

- Dondurduğunuz bal kabaklarını (ve diğer bütün sebzeleri) kullanmak istediğiniz zaman çözdürmeden doğruca pişirmeye almalısınız. Çözdürülen sebzeler don yemiş gibi ezik/çürük bir kıvam alır, su kaybı yaşar ve bu da pişirdiğiniz yemeğin lezzet ve görüntüsünü olumsuz etkiler.

Bu yazdıklarıma dikkat ettiğiniz takdirde pişirdiğiniz bal kabağının dondurulmuş olduğunun anlaşılması mümkün değil, taze bal kabağı lezzetinde yiyebilirsiniz.

#balkabağı#balkabağıtatlısı#balkabağıçorbası#balkabagi

Balkabağı Dondurucuda Buzlukta Difrizde Nasıl Saklanır

Balkabağı Kasım-Aralık aylarında çıkmaya başlar. Balkabağı mevsimi çoğunlukla Kasım ayı girdikten sonra Aralık bitimine kadar olan zamandır. Balkabağını kışın satın alıp aşağıda bildireceğimiz yöntemleri uygulayarak uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

Balkabağı kesilmeden evvel kuru ve serin bir ortamda muhafaza edilmelidir. Kestikten sonra buzdolabına atılarak saklanabilir.

Balkabağı Dondurucuda (Buzlukta) Nasıl Saklanır?

  1. Balkabaklarını karpuz dilimleri gibi doğrayın. Kabuklkarını soyun ve içerisindeki süngerimsi kısım ile çekirdekleri çıkarın. 3-4 santimlik dilimlere ayırın. Buzdolabı poşetine yerleştirin. Bu sebze 7-8 ay derin dondurucuda tazeliğini koruyacaktır. Dilediğiniz zaman tatlı veya yemek yapımında kullanabilirsiniz.
  2. Dondurucudan çıkardığınızda yarım saat bekleterek iyice çözünmesine müsaade edin. Daha sonra tencereye doldurun. Üstüne biraz şeker ve 1 çay bardağı su ilâve edin. Kabakları yumuşayana kadar orta ateşte pişmeye bırakın.

Balkabağı Şoklama Yöntemi İle Nasıl Saklanır?

Balkabaklarını şoklayacaksanız önce sıcak suya atın, sonrasında soğuk suya koyun. Ardından suyunu güzelce süzdürüp buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Bu şekilde buzluğa kaldırın. Ancak balkabaklarını sıcak suda uzun süre bekletmeyin. Atıp hemen çekin. Derhal soğuk suya tutun, iki işlemin arasında vakit kaybetmeyin.

Balkabağı Püre Olarak Buzlukta Nasıl Saklanır?

Kabaklar dilimlenir ve dış kabuğu turuncuya ulaşıncaya dek soyulur. İçerisinde çekirdek olan yumuşak kısım da fazla derin olmamasına dikkat edilerek çıkarılır. Kabaklar ince dilimlere ayrılır. Böylelikle buharda yumuşaması kolay olacaktır. Tencerenin dibine çok az su eklenip 15 dakika kısık ateşte pişirilir. 1 defa karıştırılması yeterlidir. Yumuşayan kabaklar ezilerek püre şekline getirilip soğuması için bekletilir. Orta boy bir balkabağından yaklaşık 500 gramlık 6 poşet kadar kabak elde edilecektir. Poşetlendikten sonra derin dondurucuda saklanabilir.

Balkabağının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

  1. Balkabağı; A, B2, B3, B6, C ve K vitaminleri içerir. Pantotenik asit, bakır, folat, omega 3 yağ asitleri, demir, magnezyum ve lif de barındırır.
  2. Bitkisel lif oranı yüksektir. Bundan dolayı vücudun zararlı yağlardan ve toksin maddelerden temizlenmesinde rol oynar. Kandaki zararlı yağ oranını yani kolesterolü düşürür.
  3. Kışın evlerimizden eksik olmayan balkabağı kalorisi az, lezzeti ve sağlığa faydaları çok fazla olan bir besindir. 100 gramında sadece 26 kalori bulundurur. İçerisinde kolesterol ve doymuş yağ yoktur. İhtiva ettiği posa ve mineraller ile zayıflamayı destekler.
  4. Balkabağında A, D, E vitaminleri; demir, Selenyum ve çinko gibi birbirinden değerli besin öğeleri yer alır. Kış günlerinde hastalıklara yakalanmamak için alabileceğimiz doğal tedbirlerden biri de balkabağı tüketmektir. Vücut direncini artıran balkabağı, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
  5. Yapısındaki zeaksantin, lutein ve A vitamini gözlerin sağlığının korunmasında büyük önem taşır. Bunlar yaşlılıktan kaynaklı görme kaybı riskini en aza indiren maddelerdir.
  6. Balkabağı antioksidan bakımından zengindir. Kanserin önlenmesine yardımcı olur. Araştırmalara göre balkabağının taşıdığı karetenoid adı verilen antioksidanlar meme, pankreas, gırtlak ve mide kanseri riskini düşürmektedir.

Balkabağı Nasıl Saklanır: 4 Kolay Yöntem

Lifi bol bir meyve olan balkabağının kökeni, Meksika'ya dayanmaktadır. Hem yemeklerde, hem de tatlılarda kullanılan bu meyve, genellikle turuncu rengindedir. Ancak farklı çeşitleri de mevcuttur. Yılbaşı ve Cadılar Bayramı'nın en önemli sembollerinden biri haline gelen balkabağı, yüksek lifli olduğu için sindirimi kolaylaştırır. Genellikle tatlı olan bu meyve, kış aylarında pazar tezgahlarındaki yerini alır. Balkabağını yalnızca kış aylarında değil, tüm yıl boyunca kullanmak istiyorsanız, birbirinden farklı saklama yöntemlerinden faydalanabilirsiniz.


Balkabağı Buzlukta Nasıl Saklanır?

  1. Dilimlenmiş Balkabağı

Balkabağını kestikten sonra muhafaza etmek istiyorsanız, öncelikle dışındaki yeşil kabukları güzelce temizleyin. Daha sonra kullanmak istediğiniz boyutlarda küp küp doğrayın. Dilimlediğiniz balkabağını bol suyla durulayın ve kağıt havlu yardımıyla kurutun. Tamamen kuruyan kabak dilimlerini buzdolabı poşetine yerleştirin. Her poşete, bir pişirimlik koymaya özen gösterin. Ardından poşetin ağzına düğüm atarak buzluğa yerleştirin. Poşetin üzerine, tarihin yazılı olduğu bir etiket yapıştırmayı da unutmayın. Kullanmak istediğinizde buzdolabında bekleterek çözdürebilirsiniz.

  1. Rendelenmiş Balkabağı

İkinci uygulayabileceğiniz yöntem ise, balkabağını rendelemektir. Özellikle balkabağını börek, salata gibi tariflerde iç harç olarak kullanacaksanız, rendeleme yöntemi idealdir. Eğer kabak bütün bir haldeyse güzelce dilimleyin ve çekirdeklerini temizleyin. Eğer dilimlenmiş haldeyse yıkayıp kağıt havluyla tamamen kurutun. Kuruyan balkabağını güzelce rendeleyin ve fazla suyunu sıkın. Buzdolabına poşetlerine porsiyonluk olacak şekilde ekleyin. Poşeti hava almayacak şekilde kapatın ve buzluğa kaldırın.

Pişmiş Balkabağı Nasıl Saklanır?

Balkabağını mama veya çorba yapımında kullanacaksanız, pişirerek saklama yönteminden faydalanabilirsiniz. Balkabağını iri dilimler halinde doğrayın ve yıkayıp kurulayın. Ardından önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında, balkabakları yumuşayana dek pişirin. Bu aşamada kontrollü olmaya özen gösterin. Yumuşayan balkabaklarının varsa dış kabuklarını bıçak yardımıyla çıkartın. Daha sonra dilimleri ufaltın ve balkabaklarını mutfak robotuna aktarın. Püre kıvamına gelinceye kadar çektirin. Püre kıvamına gelen balkabağını oda sıcaklığına gelene kadar bekletin. Ardından buz kalıplarına, muffin kaplarına veya buzdolabı poşetlerine doldurarak buzluğa atın. Pişmiş balkabağını bu şekilde 10 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.

Balkabağı Kesilmeden Nasıl Saklanır?

Bütün balkabağı, dilimlenmiş balkabağına göre daha uzun süre dayanır. Bütün balkabağını serin ve karanlık bir yerde, ortalama 10-15 dereceli bir ortamda 3 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Rutubetlenmesini önlemek için, sakladığınız yerin hava aldığından ve kabağın kuru kaldığından emin olun. Balkabağını bütün bir halde buzdolabında da muhafaza edebilirsiniz.

Balkabağı Ne Kadar Dayanır?

  1. Bütün balkabağı; Oda sıcaklığında 3 ay, buzdolabında 5 ay, buzlukta ise 1 yıldan fazla süre dayanır.
  2. Dilimlenmiş balkabağı; oda sıcaklığında 1 gün, buzdolabında 3 gün, buzlukta 8 ay dayanır.
  3. Pişmiş balkabağı; Oda sıcaklığında 1 gün, buzlukta 8-10 ay dayanır.

Balkabağının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Balkabağı bozulmaya başladığında öncelikle alt kısmı yumuşar. Bu kısımda sulanma oluşur ve dışarı sıvı akıtır. Balkabağı yumuşamaya başladıktan sonra çok hızlı bir şekilde bozulur. Renginde değişmeler ve küflenmeler meydana gelir. Bu yüzden yumuşayan balkabağının bekletilmemesi ve tüketilmemesi önerilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Balkabaklı tarifler
  2. Balkabağının faydaları nelerdir?
  3. Patlıcan nasıl saklanır?
  4. Muz nasıl saklanır?
  5. Avokado nasıl saklanır?

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır