yazılım mühendisliği vs bilgisayar mühendisliği / Bilgisayar Mühendisi ile Yazılım Mühendisi Arasındaki Farklar - Academy Peak

Yazılım Mühendisliği Vs Bilgisayar Mühendisliği

yazılım mühendisliği vs bilgisayar mühendisliği

Bilgisayar Mühendisliği

  Sorular ()

Mukadder G******

Merhabalar hocam,

Ben hastanede çalışan bir memurum henüz yaşım 19 ama yazılım alanına yönelmeyi hep istiyordum. Şimdi ben MEB ve uluslararası onaylı sertifika alarak mı yoksa üniversite okuyarak mı yönelmeliyim ? Üniversite için ders çalışmak sıkıcı olabiliyor ama ilgi alanım olan yazılıma direkt yönelmem daha iyi olabilir diye düşünüyorum ama üniversite de okumak istiyorum, yani ne yapacağım konusunda hiçbir fikrim yok. Sizin düşünceniz nedir ?

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Mukadder,

Ben her işin iyi yapılabilmesi için eğitiminin alınması gerektiğine inananlardanım. Yaşın da henüz çok genç olduğu için üniversiteye yönelebilirsin. Sıkıcı olacağını düşündüğün kavramlar ileride bir yazılımcı olarak işine yarayacak kavramlar. Ama yine de işin yüzünden vakit bulamazsan o zaman başka programlara yönelip şansını deneyebilirsin.




Meryem E**

Hocam merhaba,

Ben Uluslararası İlişkiler bölümü 3. sınıf öğrencisiyim. 2. üniversite için Anadolu Üniversitesi - Web Tasarım ve Kodlama okumak istiyorum. 2. üniversite sınavsız girildiği için bitirdiğimde DGS ile Bilgisayar Mühendisliği bölümüne geçiş yapabilir miyim, bilginiz var mı acaba?

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Meryem,

Bu konu hakkında bir bilgim yok. Belki de ÖSYM´yi aramalısın.




İrem T*****

Bu sene Bilgisayar Mühendisliği bölümüne yeni başladım. Bir yandan Pyhton bir yandan da C# öğreniyoruz. Ama aslında öğrenemiyoruz. Bize projeler verip öğretmeden yapmamızı istiyorlar. Çok zorlanıyorum ve artık umutsuzluğa kapıldım yapamayacağım diye düşünüyorum. Ne yapmam gerekiyor ? Nasıl C# ve Pyhton öğrenebilirim ?

profile image
Ebru Öğdür

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba İrem,

Öncelikle tebrikler ve yeni yolculuğunda başarılar dilerim.

Programlamanın temeli problem çözmeye dayanır ve bir problemi çözmenin birden fazla yolu olduğu gibi, bu çözümü kodlamak için de farklı programlama dillerini kullanabiliriz.

Burada asıl odaklanman gereken programlama dillerinden bağımsız olarak algoritma mantığı olacaktır. Algoritma mantığını kavradıktan sonra geriye herhangi bir dil üzerinde yoğunlaşmak, syntax ve dilin gereksinimlerini öğrenmek kalıyor.

Algoritma becerilerini geliştirebilmek ve pratik yapabilmek için birçok dijital platform sana yardımcı olacaktır. Örnek olarak HackerRank ve LeetCode´a göz atabilirsin. Ayrıca HackerRank üzerinden becerilerini sertifikalaştırabilirsin :)

Bunların dışında hangi dile odaklanmak istiyorsan o programlama dili üzerinde pratik yapmanı öneririm. Temel seviyede dilin gereksinimlerini bildikten sonra bir proje yaparak daha da pekiştirebilirsin. Temelleri öğrenmek veya daha da ilerlemek için aşağıdaki dijital kursları inceleyebilirsin:
Udemy, Udacity, Coursera.

Sevgiler,
Ebru




Ayşe S***** G*******

Merhaba,
% İngilizce Bilgisayar Mühendisliği 1. sınıf öğrencisiyim. 2. üniversitemi de okumak istiyorum. Ama 2 yıllık mı 4 yıllık mı okusam ve ne okusam karar veremedim. Çap da yapmak istiyorum ve çapa başvurduğum zaman zorlanır mıyım bilmiyorum, fikriniz nedir ? Bir de 2.üniversiteye başvuru yapsam sizce web tasarım ve kodlama gibi bir bölüm için mi yoksa yönetim bilişim sistemleri, elektronik ticaret ve yönetimi ya da işletme gibi bir bölüm için mi başvurmalıyım ? Şimdiden teşekkür ederim cevabınız için.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Selin,

Eğer ki ÇAP yapacaksan bence 2. üniversiteye gitmek uygun bir fikir olmayabilir. Hiçbir bölüme tam anlamıyla odaklanamazsın. Ayrıca henüz 1. sınıftasın. 2. sınıftan itibaren göreceksin ki dersler yoğunlaşıp seviyeleri arttıkça hayal ettiğin her şeyi aynı anda yapman imkansız olmasa da aldığın verimi azaltır. İlgi alanın olan ve geleceği olan bir alanda ÇAP yapmak her zaman iyi bir fikirdir.

İyi günler




Taha B** S*********

Merhaba Hocam

Ben daha lise öğrencisiyim ama üniversiteye önceden hazırlanmak istediğim için araştırmalar yapıyorum şu an hem bilgisayar hem de elektrik elektronik mühendisliği istiyorum. Şu an derslerim biraz zayıf (İngilizce-matematik) tabi bu düzelmeyeceği gerçeğini değiştirmez ben elektrik işlerine de merakım var sizden ricam tavsiyeniz nedir? Amacım mühendis olmak ama kararsızım… Şimdiden teşekkürler cevabınızı bekliyorum.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Taha,

Bu tamamen kendi ilgi alanına göre verebileceğin bir karar. Her iki alana da eşit mesafede duruyorsan, bu sene hangisinin seni daha çok mutlu edeceği sorusunun cevabına odaklanmalısın.

Şimdiden başarılar.




Şerife İ*****

Merhaba ben şu anda sınıfım, sayısalım. Tıp düşünüyordum ama şu an daha çok bilgisayar mühendisliği düşünüyorum ama bilgisayar mühendisliği okursam baya iyi bir yerde olması hedefim. Düşük bir sıralama yaparsam mühendislik değil tıp yazmaya karar verdim. Birbirinden çok ayrı bölümler ama şimdilik tercih olarak bu düşüncelerim var. Sadece bir şey sormak istiyorum. Mühendislikte yaşlanınca bizim yerimize genç mühendisler alınır ve işsiz kalabiliriz diye duydum. İTÜ’den mezun olup kendimi geliştirip bir işte çalışıyor olsam bile yaşlanınca donanımıma bakmayıp yerime farklı birisini alırlar mı hemen? Bunun olmaması için yapacak bir şey yok mu? Bir de böyle duydum ama bu doğruysa burada bahsedilen yaşlılık kaç yaş oluyor?

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Sevgili Şerife,

Doğrusu bu zamana dek hiç bu durumla karşılaşmadım. Alanımızda çok başarılı olan pek çok büyüğümüz emekliliklerine dek çalıştı ya da belli bir deneyimden sonra üst düzey yönetici pozisyonlarına başladılar. Özellikle önümüzdeki yıllarda, teknolojinin her anımızı yönlendirdiği gerçeği artık vazgeçilmez olup da sizler kendi dönemlerinizin yaşlıları olduğunda böyle bir sorun zaten gündemde dahi olmayacak. Bence bu kısma çok takılma derim.

Başarılar.




Yunus E**** T*****

Merhaba,

Bilgisayar mühendisliği okumaktayım. Bu sene 3. sınıfa geçeceğim ve okulumla eş zamanlı olarak açık öğretim fakültelerinden birini okumak istiyorum. Aklımda bilgi yönetimi ve bilgisayar programcılığı bölümleri var. Sizce bu iki bölümden herhangi birini okumam ileride bana bir fayda sağlar mı veya işime yarayacak önerebileceğiniz başka bölümler var mı? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Yunus Emre,

Bilgisayar mühendisliği okurken neden Bilgisayar Programcılığı okumak istediğini çok anlayamadım doğrusu. Üniversitenizin eğitiminden mi mutlu değilsin diye düşündüm ister istemez. Bence kendini daha spesifik alanlarda geliştirebileceğin konulara eğilmeni öneririm. Zira zaten mühendis olduğunda iyi bir programcı olacaksın.

İyi çalışmalar.




Zeynep S************

Merhabalar hocam, sormak istediğim birkaç soru var.

Şu an bilgisayar mühendisliğine maalesef puanım yetmiyor kendimi yazılım alanında geliştirmek istiyorum. Sizce matematik mi yoksa bilgisayar programcılığı mı okursam daha mantıklı olur? Eğer ki bilgisayar programcılığı okursam DGS ile 4 yıllık bilgisayar mühendisliğine geçmek mi yoksa bu alanda kendimi geliştirmek mi daha mantıklı olur? Ve yazılım alanında henüz okulların açılmadığı bu süreçte kendimi geliştirmek için neler yapabilirim hangi programları öğrenmem gerekir?

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Zeynep,

Biz Bilgisayar Mühendisleri için en vazgeçilmez temel alanlardan birisi her zaman Matematiktir. İyi bir matematikçi ilgisi de varsa kendisini Bilgisayar ve Yazılım alanında geliştirebilir. Kendi altyapısı sayesinde de Computational Science alanında özellikle öne çıkabilir. Matematik okurken Bilgisayar Mühendisliğinde yandal ve sonrasında yüksek lisans yaparak kendini geliştirebilirsin. Bu aşamada Python, Java gibi programla dillerini araştırmaya başlayabilirsin.

İyi çalışmalar.




Başak K********

Sevgili Gizem Hanım, ben bir mühendis adayı annesiyim. Kızım geçen yıl sınava girdi ve son yılların en zor sınavını iyi yönetemedi heyecanına yenildi… Mühendislikler tutuyordu ama biz mezun olacağı okulun da çok önemli olduğunu düşünüp Sabancı Üniversitesine ücretli olarak yazdırdık. Bu yılki ekonomi berbat, malum fiyatlar çok arttı… Umarım iyi yaptık. En azından mezun olduğunda bir artı olacak diye düşünüyoruz. Sabancı’da bilirsiniz program seçme özgürlüğü var. Bilgisayar mı, endüstri mi henüz karar vermedi. Hem bu kadar para verip çıktığında karşılığını alamaması beni korkutuyor. Sizce doğru bir seçim yapmış mıyız? Gerçekten Sabancı’dan mezun olmak ayrıcalık olacak mı? Tabi kişinin kendi meziyetleri de önemli elbette Bana kısaca fikirlerinizi yazabilirseniz, annesi olarak memnun olurum.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Başak Hanım,

Sabancı Üniversitesi muhakkak ki ülkemizin en başarılı üniversitelerinden biridir ve bizi yurt dışında da başarı ile temsil edebilen bir üniversitedir. O sebeple gönlünüz rahat olsun. Bu aşamada en önemli husus kızınızın hangi alanda daha başarılı ve daha mutlu olacağını anlayabilmek. İlk senesi ise bu sene bilgisayar mühendisliğini henüz seçmese dahi bilgisayar giriş ya da programlamaya giriş dersleri alabilir. Bu durumda kendisini test edebilir. Bu fırsatı iyi değerlendirmeli. Sonrasında ise karar kendisinindir.

Sevgiler.




Mehmet C******

Merhaba,

Ben havacılık yönetimi öğrencisiyim ve bilgisayar mühendisliği ile yandal yapmaktayım, bilgisayar mühendisliğini hep istiyordum fakat lisede eşit ağırlık seçtiğim için okuyamadım ve böyle bir şans geçti elime ve yandal yapmaya başladım. Ben mezun olduktan sonra ve yandal sertifikamı aldıktan sonra bu ve tabi ki kendimi biraz daha geliştirerek alacağım sertifika bir işe yarar mı yurtiçi veya yurt dışı iş bulma açısından ve olurda bir işi girme söz konusu olursa maaş olarak bir kesintiye uğratır mı?

Şimdiden teşekkürler.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Mehmet,

Gerek ülkemizde gerek ise yurt dışında iyi bilgisayar programcılarına çok ihtiyaç var ve talep sürekli devam ediyor. Sen kendini iyi geliştirmeye ve iş görüşmeleri esnasında yeteneklerini iyi ifade etmeye odaklanmalısın. Bu sırada mümkünse ilgili bir alanda yüksek lisans da yaparsan şansını artırırsın.

Kolaylıklar diliyorum.




Güneş B*****

Merhaba hocam,

Ben son sınıf bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim. Yurt dışında özellikle Almanya´da yüksek lisans yapmayı çok istiyorum. İzlemem gereken adımlar neler olmalı?

Ve sizce 1 yıl okulu uzatıp ortalamamı yükseltmeli miyim sanırım ortalamaya da bakıyorlar. Şu an 3´ün altında ortalamam. Ama bu sene de yükseltme şansım var sanırım.

Teşekkür ederim şimdiden hocam.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Güneş,

Almanya, tamamen devlet okulu sistemine sahip ve çok prestijli üniversitelerin olduğu, yükseköğretimin en iddialı olduğu ülkelerden biri. Elbette ki ortalama önemli çünkü çok fazla başvuru alıyorlar ve bu sebeple rekabet de çok oluyor. Öncelikle bu sene kesinlikle ortalamanı 3´ün üzerine çıkarmaya çalışmalısın. Program İngilizce olsa dahi B seviyesinde Almanca bilmen sana kesinlikle artı puan kazandırır. Bence kursa gitmelisin. Bir de her üniversitenin başvuru tarihleri farklı olabiliyor. İstediğin üniversitelerin başvuru tarihlerine dikkatlice bakıp evraklarını daha sene başından hazırlamaya başlamalısın. Bunları yaparken de uluslararası öğrenciler departmanın ile irtibatta olmalı ve aklındaki soruları soracak bir muhatap yönetici ile tanışmalısın.

İyi çalışmalar.




Aslan B*****

Merhabalar hocam, ben İngilizce işletme bölümü okuyorum. Bölümümü değiştirip bilgisayar veya yazılım bölümüne geçmek istiyorum lakin şöyle ki puanımın yettiği okullar Türkçe ve ben ileride iş bulabilir miyim bilmiyorum çünkü bildiğim kadarıyla mühendislikte okul önemli rol oynuyor. Sizce nasıl bir yol izlemem gerekir?

Şimdiden teşekkürler.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Aslan,

Eğer gerçekten bilgisayar mühendisliğini seviyorsan elbette geçebilirsin. İngilizce bilgin iyi düzeydeyse, okuyacağın kaynakları takip etmekte zorlanmayacak ve İngilizce yeterliliğini TOEFL benzeri sınavlarla kanıtlayabileceksen elbette Türkçe de okuyabilirsin. Yalnızca gideceğin üniversitenin alanında iyi bir üniversite olmasına dikkat etmen avantajına olacaktır.

Başarılar,




İrem

Merhaba,

Türkçe bilgisayar mühendisliğinden İngilizce bilgisayar mühendisliğine geçiş yapılabiliyor mu acaba ?

Teşekkürler.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba İrem,

Bölümler ve üniversiteler arası geçiş yapabilmenin bazı kuralları vardır ve genelde kolay değildir. Geçmek istediğin bölümde kontenjan olmalı, not ortalaman yüksek olmalı ve geçmek istediğin bölümün kurulundan geçmelisin. Ancak o zaman mümkün olabilir.

İyi günler,




Nagihan

YKS sınavına hazırlanan mezun öğrencisiyim. Bilgisayar mühendisliği düşünüyorum. Bu bölümde okuduğum üniversitenin bir önemi var mı? Bitirdiğimde iş bulmam konusunda avantajları ve dezavantajları nelerdir? Örnek veriyorum Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bitiren biri ile Erzurum Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bitiren biri arasındaki fark nedir, ne boyuttadır?

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Nagihan,

Örneklememi verdiğin üniversite isimleri üzerinden yapmam doğru olmaz. Bahsettiğin her iki üniversiteden de daha iyi ve daha kötü bölümler elbette vardır. Önemli olan bölümün akademik kadrosu, araştırma altyapısı ve akademik tanınırlığı. Bunlara dikkat etmek elbette sana avantaj sağlar.

İyi çalışmalar.




Yasin A******

Merhaba iyi günler,

Herhangi bir kodlama dili ile yazılmış bir sitenin kodlarını alıp ona benzer bir site daha yapmak istersek eğer o kodları kopyalaya bilir miyiz?

Teşekkürler.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Yasin,

Kod kopyalamak etik olarak yanlış olduğu gibi aynı zamanda programcı için uzun vadede ciddi bir zaman kaybıdır. Şöyle ki, ilk etapta sana her şeyi hızlı yapıyormuşsun ve hemen ürün çıkartmışsın gibi gelecektir ama göreceksin ki problem çıktıkça, kendi yazmadığın kodu debug etmek inanılmaz bir zahmettir. O yüzden kendi kodunu yazmalısın.

İyi çalışmalar.




Rüveyda

Merhaba,

Bu sene üniversite sınavına gireceğim. Tercih konusunda kafam bir hayli karışık. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğini ilk sıraya yazarım diye düşünüyorum. Ama size birkaç sorum olacaktı. Ailem iş bulma sıkıntısından dolayı tıp yazmamı istiyor. Ben de kendimi geliştirirsem bu bölümde iyi şeyler yapabileceğime inanıyorum. Yani YTÜ mezunu yabancı dili olan sertifikalara sahip biri bu bölümden mezun olunca neler bekliyor olacak?

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Rüveyda,

Bilgisayar Mühendisliği, açık ara en fazla iş alımı yapan bölümlerden biri. Üstelik sadece Türkiye´de değil tüm dünyada. Hele ki Yıldız Teknik gibi iyi bir üniversiteden mezun olmak sana artı puan kazandıracaktır. Bence kesinlikle üst sıraya yazmayı göz önünde bulundurmalısın.

İyi şanslar.




Esat E*** K*******

Merhabalar hocam, ben şu anda meslek lisesinde bilişim teknolojileri sınıf öğrencisiyim ve web programcılığı dalındayım. Önümüzdeki dönem ise zorunlu staj nedeniyle bir start-up firmasında front-end ağırlıklı olmak üzere full-stack developer olarak çalışacağım. Liseden sonra bilgisayar mühendisliği okumak istiyorum fakat derslerle aram çok kötü olduğundan ve meslek liseliler daha kolay girebildiği için teknoloji fakültesine odaklanmayı düşünüyorum. Kariyerimi ise yine geliştiricilik üzerine yöneltmek istiyorum. Teknoloji fakültesi mezunu olmam ileride kariyer kısmında örnek olarak front-end developer pozisyonu için yurt içi ve yurt dışında sorun teşkil eder mi? Düşünceleriniz neler ve neler önerebilirsiniz?

Şimdiden teşekkürler.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Esat,

Teknoloji Fakültesi mezunu olup iyi pozisyonlarda çalışan pek çok programcı var. 4 senelik, mümkünse İngilizce, konuna uygun bir bolümde Teknoloji Fakültesinde okuman gayet uygun bir fikir. Zorunlu stajında elinden geleni yapıp güncel teknolojileri iyice çalışırsan fakültede faydasını görürüsün.

Başarılar.




İlayda K****

Merhabalar,

Ben Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 2. Sınıf öğrencisiyim ve İTÜ Bilgisayar Mühendisliğine yatay geçiş yapmayı düşünüyorum ancak uzun zamandır çok kararsızım ve fikrinizi almak istedim. Türkiye’deki sağlık sektörünün malum vaziyeti, muazzam iş yükü ve riski ve ne maddi ne manevi olarak karşılığının alınamaması sebebiyle düşünüyorum mühendisliğe geçmeyi ancak küçüklüğümden beri teknolojiye pek ilgim olmadı, şu an da bilgisayar ve benzeri şeyler pek ilgimi çekmiyor, bana soğuk ve uzak geliyor bu alan. Bilgisayar mühendisliği derslerinden matematiği biraz sevsem de fizikten nefret ederim vs. Çok kafam karışık, çoğu insan içine girince muhtemelen seveceksin diyor bilgisayar mühendisliği için. Size sorum, bilgisayar mühendisliğini kimler seçmeli, sizce seçersem memnun olur muyum?

Teşekkürler.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba İlayda,

Bu çok zor ve radikal bir karar. Özellikle bilgisayar ve teknoloji ile ilgili değilsen zorlanabilirsin. Tıp fakültesini bırakmak isteyebilirsin ancak neden ilginin olmadığı bir alana geçiş yapmak istiyorsun? Bence iyi düşünmen gereken bir durum ancak çok çalışırsan elbette yapabilirsin.

İyi günler,




Fatih Y************

Öncelikle merhabalar,

2 yıl üniversite sınavına girdim ve istediğim sonuçları alamadım. Üst üste sınava hazırlanmanın yorgunluğu ve biraz da aile zoruyla Karabük Üniversitesi İngilizce bilgisayar mühendisliğine yerleştim ancak burada çok mutsuzum. Eğitimin yetersiz gelmesi, olanaksızlıklar, çevrenin yetersizliği, sosyal sorunlar vs. içimi kemirip duruyor, psikolojim alt üst oldu. Burada olmak istemediğime karar verdim. İstanbulluyum ve maalesef İstanbul´da bir bilgisayar mühendisliğine de geçiş yapamıyorum. Kafamda İstanbul´da tamamen alakasız bir bölüme geçip online eğitimlerle vs bir şeyler öğrenmeye çalışmak ya da yine İstanbul´da bilgisayar programcılığı bölümüne geçmek gibi iki düşünce var. Bu düşünceler mantıksız mı? Programcılık okuyup sektörde yer bulabilir miyim? Farklı bir bölümden sektöre girmek çok mu zor?

Şimdiden çok teşekkür ederim.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Fatih,

Bence derin bir nefes al ve rahatla. Öncelikle okuduğun üniversite ve bolümden daha önce beraber çalıştığım öğrenciler oldu ve performanslarından çok memnundum. O sebeple en azından o konuda rahat ol. Doğrusu bilgisayar programcılığı yerine hak kazandığın mühendislik bölümünü bitirmen daha güzel olur. Zaten yarısını bitirmişsin. Bundan sonrası da yoğun bir şekilde çalışarak geçecek. İstanbul´da alakanın olmadığı bir bolüme geçmek bu aşamada ne kadar doğru olur bunu ancak sen bilebilirsin. Mesleğini seviyorsan ona göre hareket etmende fayda var ama nihai karar sana ait tabii ki.

İyi günler,




Fatma S***********

Merhaba ben bilgisayar programcılığı 1. sınıf öğrencisiyim. DGS çalışıp 4 yıllık yazılım ya da bilgisayar mühendisliği mi okusam ya da hiç DGS girmeyip 2 sene içinde üniversite eğitimi ek kurslarla internetten falan bilgisayar dili programı öğrenip kendimi mi geliştirsem çok kararsızım. Sektörde diplomaya mı bakıyorlar bilmiyorum 2 yıllık diplomayla kendimi geliştirsem bir şirkette çalışabilir miyim yoksa illa 4 yıllık mühendislik diplomasına ihtiyaç mı var?

profile image
Tülin Erçelebi Ayyıldız

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Fatma,

Şu an halihazırda okuduğun program da oldukça kıymetli olmakla birlikte mühendislik eğitimi daha farklı. Tabii ki senin mezun olduktan sonra ne yapmak istediğin bu noktada belirleyici unsur. Mühendislik eğitimi aldığında çok daha fazla iş kollarında çalışma şansına sahip olursun. Her ne kadar teknoloji çağında olsak da internet veya çeşitli kaynaklardan bilgi edinmek ile bu işin eğitimini almak arasında çok büyük farklar var. Kendini geliştirmen de tabii ki çok önemli fakat bilgisayar mühendisliği bölümünde de okusan yine kendini geliştirmek durumundasın. Teknoloji her geçen gün ilerliyor ve bizler buna ayak uydurmak durumundayız.

Şimdiden başarılar dilerim.




Fatma S***********

Merhaba,

Ben bilgisayar programcılığı 1. sınıf öğrencisiyim. DGS çalışıp 4 yıllık yazılım ya da bilgisayar mühendisliği mi okusam ya da hiç DGS girmeyip 2 sene içinde üniversite eğitimi ek kurslarla internetten falan bilgisayar dili programı öğrenip kendimi mi geliştirsem çok kararsızım. Sektörde diplomaya mı bakıyorlar bilmiyorum 2 yıllık diplomayla kendimi geliştirsem bir şirkette çalışabilir miyim yoksa illa 4 yıllık mühendislik diplomasına ihtiyaç mı var?

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Fatma,

DGS şansın varsa değerlendirmeni öneririm. İş bulurken bazen daha etkili olabiliyor. Ama olmazsa canını sıkma ve olmak istediğin uzmanlık alanında kendini geliştirmeye çalış.

Sevgiler,




Tuana T*****

Merhaba Gizem Hocam,

Bölümümü mühendislik üzerinden seçmek istiyorum.

Genetik ve biyomühendislik ile bilgisayar mühendisliği arasında kaldım. Orta düzeyde matematik fizik bilgim var üniversite de bu beni çok zorlar mı donanım dersleri vs. ?

Alman vatandaşıyım yüksek lisans için yurt dışı hayalim var. Yurt dışında iş imkanı bulabilir miyim?

Şimdiden teşekkürler.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Tuana,

Bu bölümlerin hepsi çok güzel. Hatta ileride genetik, biyo ve bilgisayar üzerinden çift anadal, yandal yapabilir ya da yüksek lisansta interdisipliner çalışabilirsin. Matematik Fizik konusuna çok takılmamanı öneririm. Yüksek lisansını Almanya´da yapmak kesinlikle çok iyi bir fikir. Amerika ve Avrupa’da iş imkânları yüksek kesinlikle şansını denemelisin.

Sevgiler,




Zümra H***************

Merhaba,

Ben Tofaş Fen Lisesi 9. sınıf öğrencisiyim. Hedefim bilgisayar mühendisi olmak. Hem bu alanda kendimi geliştirmek hem de seneye yapılacak olan TÜBİTAK bilgisayar olimpiyatına katılmak istiyorum. Bu konuda tavsiyelerinizi bekliyorum. Hangi dillere ağırlık vermeliyim, nasıl başlamalıyım?

profile image
Tülin Erçelebi Ayyıldız

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Zümra,

Öncelikle seni tebrik ederim. Bilgisayar mühendisi olma hedefin ve bu hedef doğrultusunda TÜBİTAK bilgisayar olimpiyatlarına katılma isteğin oldukça kıymetli.

TÜBİTAK’ın web sayfasında bu olimpiyatların geçmiş yıllarda sorulmuş sınav soru ve cevapları mevcut. Benim sana tavsiyem ilk olarak geçmişten günümüze kadar tüm çıkmış soruları incelemen olacaktır. Bu soruları incelerken hangi konulara ve hangi programlama dillerine ağırlık vermen gerektiğini genel olarak anlayabilirsin.

Başarılar dilerim.




Muhammet E**** K*********

Merhabalar Gizem hocam,

Benim sorum diğer arkadaşlardan biraz farklı. Ben 19 yaşındayım, makine teknik lise mezunuyum, yazılıma yönelmek istiyorum fakat aklımda açık öğretimden yönetim bilişim sistemleri okuyup dışarıdan özel bir eğitim kurumundan yazılım uzmanlığı eğitimi almak var. Web geliştirici olarak ve kendimi sürekli geliştirmek istiyorum. Siz, bu şekilde bir yol izlememi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Teşekkür ederim şimdiden.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Muhammet,

Tabii ki, neden olmasın. En azından yüksek eğitimini ilgili bir alanda almanda fayda var.

İyi günler.




Zübeyde

Merhabalar hocam,

Ben bu sene Atatürk AÖF Bilgisayar Programcılığından mezun olacağım. Amacım DGS ile İTÜ Bilgisayar Mühendisliğine geçmek. Benim sorum yaş ile ilgili. Şu an 30 yaşındayım ve okulu bitirdiğimde en iyi ihtimalle 34 olacağım. Bu duruma optimist yaklaşmaya çalışsam da çokça endişelerim var.

Halihazırda 9 yıllık devlet memuruyum. Okurken zorlanacağımı biliyorum ama hayatımı değiştirmek için ilk adımı atmak istiyorum.

Sizce 30 yaşında bu bölüme başlamak ne kadar akıl dışıdır?

Bir de İTÜ olmazsa Marmara, Bahçeşehir Bilgisayar Mühendisliği ya da Boğaziçi Yönetim Bilişim Sistemlerinden birisini tercih etmeyi planlıyorum. YBS bu durumda mantıklı bir tercih midir? Yoksa Mühendislikten ilerlemek daha mı akılcı olur?

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Zübeyde,

Yaş konusuna takılırsan arzu ettiğin meslekten uzaklaşmış olursun. O yüzden kendini motive tutmaya çalışmalısın. 30 yaş elbette ki insanın gündelik sorumluluklarının arttığı bir yaş ve pek çok diğer öğrenciden daha fazla çalışman gerekecek. Ama yaparım diyorsan sorun yok bence. Öncelikli tercihin mühendislik olsun derim. Çünkü programcılık mezunusun ve böyle bir şansın var. Olmadığı takdirde YBS de düşünülebilir tabii.

İyi çalışmalar,




Ekrem K******

İyi günler, oğlum bu yıl LGS sınavına girecek. Sayısal zekâsı güçlü. Şu anda PC/tablet üzerinde grafik, tasarım ve çizim yapabiliyor. Ancak ben oğlumu şimdiden meslek olarak her ne seçerse seçsin yandal olarak bilgisayar, yazılım, bilişim vb. mühendisliklerde de kendisini geliştirmesini istiyorum. Tabii sadece ben değil kendisi de istekli. Dünya konjektürel olarak met3, savunma ve saldırı sanayii, harp teknolojileri, bio teknoloji, genetik mühendisliği, siber güvenlik sistemleri, dijital para vb. alanlarda ilerlemekte. Bu nedenle oğlumun bilgisayar ve yazılım mühendisliği alanında iyi bir hacker gibi yetişmesini istiyorum. Bunun içinde şimdiden eğitim alıp kendisini geliştirebileceği kaliteli bir platforma ihtiyacım var. Bu konuda yol göstermenize ihtiyacım var.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Ekrem Bey,

Bahsettiğiniz konuların tamamı ileri yazılım becerileri gerektiren ve uzmanlık isteyen konular. Kendisi henüz ortaokul öğrencisi olduğu için bunlar için çok erken, o çok daha temelden yetişmeli. Bu sebeple Programlamaya Giriş tarzı derslere yönelebilir. Bence programlama mantığını anlamaya baslasın, Python öğrenmeye çalışsın. Yeni başlayanlar için Python serilerinden herhangi birini takip edebilir.

İyi günler,

Gizem Kayar




Leyla T***

Merhaba Gizem Hanım,

Ben bu sene yazılım mühendisliği tercih edeceğim fakat ortalama bir öğrenci olduğum için gideceğim üniversite de büyük ihtimalle ortalama bir üniversite olacak. Acaba bu ileride benim için bir sorun teşkil eder mi ya da eğitim olarak çok etkiler mi? Cevabınız için teşekkürler.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Leyla,

Sen kendini geliştirmeye açıksan bu o kadar da büyük bir problem değil. Pek çok sektörde iyi yazılımcılara ihtiyaç var, o sebeple proje odaklı ve öğrenmeye hevesli ol. Bir de, İngilizce bilmiyorsan İngilizceyi iyi öğrenmeye odaklan. Gerisi bir şekilde gelecektir.

Sevgiler,

Gizem Kayar




Yunus U*****

Merhabalar hocam,

Bir mühendis olarak size hoca diye hitap ederek onur duyarım. Sorum şu, Marmara Üniversitesi bilgisayar mühendisliği bölümünü yazmak istiyorum ama eğitim dili açısından çok kararsız kaldım Türkçe yoksa İngilizce mi eğitim veren fakülteyi seçmeliyim sizce? Çünkü İngilizce adına hiçbir bilgim yok, derslerde sınavlarda zorlanır mıyım sizce İngilizceyi seçerek, teşekkürler.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Sevgili Yunus,

Öncelikle meslektaşımız olma kararı verdiğin için mutluluk duydum. Bence bilgisayar mühendisliği imkânın varsa İngilizce okunmalı. Okuyamayanlar da dışarıdan İngilizce takviyesi almalıdır. Öğrendiğimiz pek çok konseptin yurt dışında kendilerine nasıl yer bulduğunu ve tabii ki tüm güncel bilgi akışını ancak İngilizce takip edebilirsin. Endişe etme, hazırlıkta öğrenirsin ve kendine güvenin gelir.

Başarılar,

Gizem Kayar




Beyza A****

Merhabalar,

Ben biyomühendislik okuyan bir öğrenciyim. Sınava tercih yaparken bilgisayar mühendisliği vs. gelmiyor diye biyomühendislik yazdım. Ama o zamanlar bilgisayar mühendisliği için de bir kariyer planım yoktu. Tamamen bilinçsiz bir düşünceydi yani. Önceki sene başka bir üniversitedeydim ve not ortalamam ’di. Ortalamam yüksek diye Yıldız Teknik Üniversitesine geçiş yaptım. Şu an ikinci sınıftayım ve bölümü sevemediğimi fark ettim. Geçen dönem 5 dersten kaldım çünkü hiç çalışmadım bile ayrıca yatay geçişten dolayı 2. dönem için 4 dersim var. İyice gözümde büyümeye başladı anlayacağınız. Bu sıralar -ki uzun bir süre değil- veri bilimine ilgi duyuyormuşum gibi geliyor ve Python öğreniyorum, yani yolun çok başındayım. Geçici bir heves midir bilemiyorum.

Bölümü sevmediğim için sınava bir daha hazırlansam mı diyorum ama o kadar zor görünüyor ki gözüme. Zaten sınava girdiğim sene hedeflediğim şeye ulaşamamıştım.

Bir yandan da yazılım sektöründe diplomanın o kadar önemli olmadığını gördüm ve bu bölümde olsam da bir şekilde ilerleyebileceğim. Şu an ne yapacağım konusunda çok kararsızım. Bana ne yapmamı önerirsiniz? Şimdiden teşekkürler.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Beyza,

Yazılım sektöründe diploma önemli değil düşüncesine tahmin edersin ki ben katılmıyorum. Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri, Yazılım Mühendisliği yada Bilişim üzerine lisans ve lisansüstü eğitimlerini tamamlamış olanlar, bilgisayarın temel bileşenleri, yazılım ve donanımsal performans, düzgün kod yazma, farklı programlama dillerine hızlı geçiş ve hızlı perspektif geliştirme, algoritma ve veri yapılarını efektif kullanma, ağ programlamanın temelleri ve daha sayamayacağım kadar çok konuda temel alıp kendilerini geliştirerek mezun oluyorlar. Elbette alaylı olup da çok çalışıp bu işe yönelenler de yok değil ama bu inanılmaz bir çalışma, heves ve azim gerektiriyor. Sanılanın aksine, online eğitim platformlarında birkaç saatlik ders alıp hemen yazılımcı olmak mümkün değil. Çok ama çok çalışmak gerek. Senin durumuna dönersek, bölümün de okulun da bence çok güzel. Biyoteknolojiler uzun vadede çok çalışılacak konular. Zaten interdisipliner bir alan olduğu için her haluklarda veri toplama ve analizi işine bir şekilde başlaman ve üzerinde çok çalışman gerekecek. Bu da seni yazılıma da yönlendirecek. Bilgisayar Mühendisliğinde çift anadal yada en azından yan dal yapmanı öneririm.

Başarılar
,
Gizem Kayar




Sami B*****

Merhabalar,

Kendimi Solidity dilinde geliştirmek istiyorum (blockchain alanı) tutorial kısmını halledebilirim ama nasıl proje geliştireceğimi tam olarak bilmiyorum.

Solidity ile ilgili proje örnekleri vs kendimi geliştirebileceğim bir ortam var mı?

Teşekkür ederim.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Sami,

Uzmanlık alanım değil ama kendi merakımdan biliyorum ki internette oldukça fazla kaynak var. w3schools ve tutorialspoint de hemen birer eğitim çıkardılar Solidity için. Udemy vb. kaynaklara da bakabilirsin. Projeler konusunda bana sorarsan, kendini iyice geliştirip tüm kaynakları taradığına emin olunca bu alanda çalışan birkaç uzman hoca var. Onlarla iletişime geçmeni öneririm.

İyi günler,

Gizem Kayar




Rumeysa Ö*****

Merhaba,

Ben 18 yaşındayım YKS´ye ikinci kez hazırlanıyorum. Bilgisayar mühendisliği gibi bir hedefim var fakat geçen sene olduğu gibi bu sene de bölümün puanları bir anda yükselirse kazanamam diye çok korkuyorum. Bu yüzden eğer bilgisayar mühendisliği bölümünü kazanamazsam diye alternatif bir şeyler düşünmeye başladım. Yazılım, teknoloji alanında bir şeyler okumak istiyorum. Siz ne önerirsiniz? Tabii ki bilgisayar mühendisliği bölümü için elimden geleni fazlasıyla yapacağım ama gelecek kaygısı da bunları düşündürüyor.

Teşekkür ederim.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Rumeysa,

Evet haklısın, talep sebebiyle puanlarda artış var son birkaç senedir. Sen elinden geleni yap, olmazsa benzer bir alan seçebilirsin. Yazılım Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri vb. gibi. Her birinin kendine göre farklılıkları var ama temeli almanda sana yardımcı olacaktır.

Sevgiler,

Gizem Kayar




Yiğit E**** T***********

Merhaba,

yılında liseden mezun olacağım ve sayısalcıyım. Yazılım veya bilgisayar mühendisliği alanında lisans eğitimi almak istiyorum. Yurt içinde bir okulda mı ya da Avrupa´da Çekya veya Polonya gibi bir ülkede mi eğitim olanaklarını düşünmeliyim? Teşekkürler.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Yiğit,

Özellikle Çekya ya da Polonya demenin bir sebebi var mi bilemem. Ancak Avrupa’da dünya listelerine girmiş daha pek çok devlet üniversitesine sahip başka üniversiteler de var, mesela Danimarka gibi Almanya gibi. Zaten her hâlükârda lisans eğitimi olduğu ve ayrıca o ülkede uzun süre yaşayacağın için o ülkenin ana dilini öğrenmen gerekecek. Eğer ki üniversite prestijli bir üniversite ise neden olmasın. Ama bizim ülkemizde Bilgisayar Mühendisliği lisans eğitimi çok iyi veriliyor. Dünya standartlarında mühendisler yetiştiriyoruz, özellikle eğitim dili İngilizce olup da ARGE odaklı çalışan üniversiteler. Bunu da bilmende fayda var. Eğitim kalitesi iyi ise ve prestijli bir üniversite ise, fark etmez. Gerisi daha ziyade senin nerede yaşamak istediğin ile ilgili.

İyi günler,

Gizem Kayar




Yusuf İ*******

Merhaba,

Ben 1.sınıf bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim. Savunma Sanayii alanında yetkin bir bilgisayar mühendisi olmak istiyorum ve bu alanda çalışmak istiyorum, sizin tavsiyeleriniz nelerdir? Programlama dilleri olsun, ders çalışma şekli olsun…

profile image
Süreyya Erdur

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Yusuf,

Savunma sanayii sektöründe zaman, bütçe, kadro, kapsam açısından büyük boyutlu projeler üretiliyor ve farklı mühendislik disiplinleri bir arada çalışıyor. Askeri projeler yanında sivil projeler de üretiyorlar. Büyük firmalar dışında altyüklenici olarak görev yapan pek çok firma da var.

Yetkin bir mühendis olmak için teknik yeterlilik dışında İngilizce, güncel teknolojiyi takip etmek, proje süreçlerini bilmek, öğrenmeye ve öğretmeye yatkın ve takım çalışmasına uygun olmak önemli. Firma ve proje bazında farklılıklar olsa da program dili olarak Java, C / C++ öne çıkıyor.

- Gerçek zamanlı işlemler, siber güvenlik, bilgi / veri güvenliği, kriptoloji konularını araştırabilirsin.

- Proje yönetimi, sistem mühendisliği, risk yönetimi, konfigürasyon yönetimi, nesne tabanlı yazılım süreçleri (analiz, tasarım, geliştirme …), kalite güvence ve kalite kontrol, test süreçleri konusunda bilgi sahibi olabilirsin.

- Sektör ve kendini biraz tanıyınca konuya karar verip yüksek lisans yapabilirsin.

- Üniversite sanayi iş birliğinde gerçekleşen TÜBİTAK projelerine başvurabilirsin.

Savunma sanayii sektörü firmaların sitelerinde de çok bilgi var. Örneğin:

- Genel işe alım koşullarını (not ortalaması, yabancı dil yeterliliği gibi) yazıyorlar.

- Aday mühendisler için yaz okulu benzeri kurslar, eğitimler veriyorlar.

- Staj olanağı var. Sektörü yakından tanımak için kullanabileceğin bir olanak bu.

Mezuniyete kadar araştırmak ve hazırlanmak için yeterince vaktin var. Uygun gördüğün bir plan yapıp; adım, adım ilerleyerek kendini geliştirmeye devam edebilirsin. Yorucu ama bir o kadar heyecanlı, zevkli ve geliştirici bir süreç seni bekliyor.


Başarılar.




Mücahit Y***********

Merhabalar,

Bilgisayar mühendisliği 3.sınıf öğrencisiyim. Mezun olamama ve iş hayatına atılmak için önümde çok uzun bir zaman yok ve şu anda hala tam olarak ilerde ne yapacağımı ve şu an ne üzerine yoğunlaşmam gerektiğini bilmiyorum. Java, C Sql dillerinde temel yapıda bir bilgim var ve bu zamana kadar edindiğim bilgiler 3.sınıf öğrencisi için yetersiz bir bilgi birikimiymiş gibi geliyor ve ilerisi için beni fazlasıyla endişelendiriyor. Şu anda ne üzerine yoğunlaşmalıyım? Nasıl hareket etmem gerektiğini açıklayabilir misiniz?

Teşekkürler.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Mücahit,

Üniversitenizde zorunlu staj programları var mı? Eğer varsa stajlar sana bilgi verecektir. Yoksa da en az 2 tane gönüllü staj yapmanı öneririm. Böylece ilerideki alanın ile ilgili sana fikir verecektir. Günümüzde en yoğun çalışılan alanlardan bazıları, yapay zeka, simülasyon sistemleri, veri bilimi ve siber güvenlik alanları. Bence bu alanları incelemeye başlayabilirsin.

Sevgiler,

Gizem Kayar




Zehra A*******

Merhabalar,

Ben şu an bilgisayar mühendisliği bölümü okuyorum. Kendi bölümümde ders açısından hiç iyi değilim. Ama yazılım alanında kendimi sürekli geliştirip çalışıyorum. Sorunum şu ben birinci sınıfımı tekrara bıraktım (ailemin haberi yok) ortalama yükseltmek için ama şimdi daha kötü. Okulun bu bölümü zaten kötü. Hocalardan öğrencilere destek yok. Herhangi bir etkinlik, girişimcilik desteği yok

Aslında ben ders çalışmayı hiçbir zaman sevemedim. Verin bana bir proje, güzel bir şekilde yaparım ama ders çalışamam. Bunun için üniversiteyi bırakmayı düşünüyorum. Ama şöyle bir sorun var kimse beni desteklemez. Ayrıca doğuda yaşadığımı da belirtmek isterim. Yorumlarınızı rica ederim.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Zehra,

Evet, zor bir durum; ama çözümsüz değil. Bu aşamaya gelip de bölümü seçtikten sonra bana sorarsan ya yatay geçiş yapabilir ya da ne olursa olsun bir an önce bitirmeye, hemen bir yerde staj yapmalı ve sonrasında işe girmeye çalışmalısın. Bölümü bırakma. Meslek sahibi olmak çok önemli. Projeler konusunda yetenekli isen bunun san uzun vadede çok faydası olacak iş hayatında bak göreceksin. Özellikle de yurt dışına çıkma gibi bir isteğin varsa proje tabanlı çalışmalar CV’nde çok önemli. Çalışmaya devam, bırakmak yok.

Sevgiler,

Gizem




Mustafa D*****

Merhaba,

Üniversite sınavına iki kez hazırlandıktan sonra Anadolu’da nispeten sıradan bir üniversitede bilgisayar mühendisliği kazandım. Mesleğimi çok seviyorum, derslerim de çok iyi; fakat üniversitenin isim etiketinin bir değeri olmayacağından iş bulamayacağımdan çekiniyorum. Tekrar sınava hazırlanacak cesaretim de yok, sizce ne yapmalıyım? Lisans sonrası yüksek lisans yaparsam bu algıyı yıkmama yeter mi? Veya merkezi puanımla büyük şehirlerdeki özel üniversitelere yatay geçiş mi yapmalıyım? Şimdiden teşekkürler.

profile image
Süreyya Erdur

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Mustafa,

“Mesleğimi çok seviyorum, derslerim de çok iyi” sözün, hedeflediğin yere doğru gittiğini gösteriyor. Bunu sevdim. Tekrar sınava girmek yerine, geleceğe bakıp seçeneklerini ortaya koyup, uygun olanı seçmek iyi fikir. Değişim düşündüğüne göre, şu anda okuduğun üniversitenin mezunlarının nerelerde, hangi koşullarda iş bulduklarını biliyorsun ve bu da seni tatmin etmiyor diye anlıyorum.

Neler olabilir diye bakmadan önce, istediğin iş ve yaşam koşullarını netleştirmeni öneririm. Tercihin hangi yönde olacaksa (özel sektör, kamu kurumu, girişimcilik gibi) üniversite seçimin değişebilir. Listelerde ilk sıralarda olmayan üniversitelerden mezun olup, girişimcilik başarıları olan bilgisayar mühendisleri var.

Yurt dışı (Avrupa ülkeleri için ERASMUS) ve yurt içi değişim programları (FARABİ) ile lisansta iken farklı üniversite deneyimini arttırabilirsin. Bir sene bile olsa yurt dışı üniversite deneyiminin özgeçmişine olumlu katkısı olur.

Büyük bir şehirde özel üniversite deyince, hangi üniversite olduğu yine önem taşıyacaktır. Şartların elveriyorsa İstanbul’daki özel üniversitelerle ilgilenebilirsin. İstanbul, öğrenciyken de iş çevresi ile erken tanışmanı sağlayabilir.

Yüksek lisansın istediğin algı değişikliğini yapması mümkün. Son mezun olunan yerin etkisi daha fazla olacaktır. Bu durumda, hangi konuda uzmanlaşmak isteyeceğin konusu önemli. Yurt dışı lisans üstü programlarının da katkısı olumlu olur.

Karar vermeyi kolaylaştırmanın yolu, ulaşabileceğin (maddi / manevi) seçeneklerini yazıp, her birinin artı ve eksilerini ortaya koymak. Üniversitelerin mezunları nerelerde, hangi koşullarda iş buluyor araştırması yapabilirsen, bu da karar vermene yardımcı olur.

Her zaman daha iyiye erişmek, gelişmek mümkün. Kendin için en iyi kararı yine sen vereceksin.

Süreyya Erdur




Hilal Y*****

Merhaba Gizem Hanım,

yılında bilgisayar mühendisliğini kazandım 2 yıl okudum matematik dersleri dışında hiçbir dersi sevemedim ve yapamadım. 2. sınıfta birkaç ders hariç hepsi alttandı. Ben de okulu ’da bıraktım sonra araya pandemi girdi ben pişman olmadım fakat başka bir bölümde de okuyamadım. Şimdi 23 yaşındayım, tekrar başlarsam 2.sınıftan devam etmem gerekiyor ve bitirince de 27 yaşında oluyorum. Bu sene babam okula devam et diyor, bitirirsem pişman olmayacağım bir bölüm fakat bitirememekten korkuyorum. Bazı arkadaşlarım hala devam ediyor. Mikroişlemciler, veri tabanı, veri yapıları vs. aslında veri yapıları dersini 2.sınıfta aldım fakat veremedim; çünkü dili javaydı bilmiyorum yani anlamadım bizi c dilinden başlattılar daha algoritma dersini veremeden veri yapıları dersinden kaldım… Bu dersleri verebilmem için ne yapmalıyım evvela dil öğrenmek gerekiyor ancak nasıl bir yol izlenmeli?

C dilini okula devam ederken anlamadım şimdi biraz çalıştım anlıyorum tuhaftır sevdim de; hatta kendi yorumumu bile katıyorum kolay kodlara. Görüyorum ki siz başarılı ve tecrübelisiniz neyi ön plana almalıyım, gelişmek için nasıl bir yol izlersem başarabilirim?

Üniversite çok önemli evet ama bu konuda yapabileceğim bir şey yok… Başarılı olmalıyım, bu bölümden sonra kendime olan inancım bitti… Bunu tekrar kazanmalıyım! Sizden, izlemem gereken yolları ve adımları, tecrübeli biri olarak önem verdiğim fikirlerinizi paylaşmanızı ve beni aydınlatmanızı bekliyorum. Kendime kendimi kanıtlamam gerekiyor!

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Sevgili Hilal,

Bence devam etmelisin. 27 yaş inan bana hala daha çok genç bir yaş. Ben Almanya’da doktora yaparken 30’lu yaşlarında yeni yüksek lisansa başlamış ve hayatına henüz atılmamış ama yine de tuttuğunu koparıp sonra çok başarılı olan ne insanlar gördüm. Yılma ve devam et! Bak sevmeye başlamışsın bile… Göreceksin ki devam edersen çok daha rahat yapacaksın artık. Bırakma ve yola devam et Hilal.

Çok sevgiler,

Gizem




Can N******

Merhabalar,

Yaşım Ön lisans muhasebe ve vergi okudum. DGS ile iyi bir üniversitede iktisat, işletme gibi bölümlerde okuma şansım var; fakat hayalimde hep bilgisayar mühendisi olmak vardı. YKS ile kazanmam çok zor, lise puanım düşük. Ben de tekrardan ön lisansta programcılık okuyup DGS ile geçiş yapsam diye düşünüyorum… Sadece, mezun olana kadar yaşım 30’u bulur. Bu yaştan sonra Türkiye’de veya yurt dışında iş sıkıntısı yaşar mıyım? Sizce değer mi yoksa bu yola hiç girmemeli miyim? Teşekkürler.

profile image
Süreyya Erdur

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Can,

Ne istediğini bilmen, hedefine ulaşmak için neler yapabileceğini araştırman çok güzel. Programcılık ile başlamaktan söz ettiğin için, yazılım konusunda uzmanlaşmak istediğini düşündüm. İyi bir üniversitede programcılık okumak da iş hayatın için istediğin tatminkar ortamı verebilir. Programcılık mezunu çok iyi yazılımcılar tanıdım. DGS ile mühendisliğe devam edip / etmeme kararını böylece daha net verebilirsin. Yurt dışı ve yurt içi piyasa isteklerinin güncel durumlarını yakalamak için, sektör ve / veya firmalar seçip verdikleri iş ilanlarını incelemeni öneririm. İstediğin iş hayatının gereklerini izlemek, eğitimin konusunda karar vermeni de kolaylaştırır. Avantaj sağlamak için İngilizcen iyi olsun. Otuzuna yaklaşmış olmanın iş açısından kritik olmadığını düşünüyorum. Kendini iyi yetiştirmiş, ne istediğini bilen, çözüm odaklı fikirlere sahip olanlara her zaman iş var.

Başarılar.




Elif K****

Merhabalar hocam, eğitim hayatımın başındayken alanımda uzmanlaşmak için adımlar atmak istiyorum. Araştırmalarım sonucu Akbank; Siber Güvenlik Analistleri yetiştirmek üzere Cisco, SabancıDx ve Ağ Yöneticileri derneği iş birliğinde 6 aylık bir eğitim başlatıyor. Eğitim başarılı tamamlanırsa Cisco CyberOps Associate sertifikasına sahip oluyoruz ve eğitmenin sürecinde destek olan şirketlere başvuru esnasında bizim öncelik sahibi olmamıza neden oluyor. Sizce eğitime katılmalı mıyım? Ayrıca hazırlık ve birinci sınıf arasında gönüllü staj yapmak istiyorum, bu doğru bir tercih olur mu? Fikrinizi almak istedim, teşekkürler.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Elif,

Henüz hazırlıktasın anladığım kadarıyla. Aslında bahsettiğin program harika; ama programlama bilgin ve alt yapın olmadan girersen belki zorlanabilirsin. Bunun seni demoralize etmesine izin verirsen uzun vadede kendine haksızlık etmiş olursun. Aynısı hazırlık – 1. sınıf arası gönüllü staj için de geçerli. 1. sınıf bitip de bu dediklerini yaparsan sorun yok. Ama bir programlama alt yapısı oturtmaya başladıysan, bence mahsuru yok, deneyebilirsin.

Sevgiler,

Gizem




Rumeysa A******

Merhaba,

Ben lise 2.sınıf öğrencisiyim. Benim sorum şu, benim aklımda bir uygulama fikri var ama bu fikirle ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Üniversiteye kadar beklemeli miyim yoksa şu an bile bir şeyler yapabilir miyim merak ediyorum. Açıkçası beklersem başkalarının da aklına gelir diye endişeleniyorum. Bu arada benim hedefim bilgisayar mühendisi olmak ve bilgisayar mühendisleri uygulama geliştirebiliyorlar mı merak ediyorum, cevaplarsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Rumeysa,

Elbette ki bilgisayar mühendisleri uygulama geliştiricilerdir. Piyasada gördüğün uygulamaların pek çoğu bilgisayar mühendisleri ve yazılımcıların elinden çıkıyor. Şu aşamada yapman gereken IOS ve Android uygulamalar nasıl geliştirilir konusunu incelemen ve o konuda adımlar atman. Ancak bu işi öğrendikten sonra uygulama geliştirebilirsin.

Sevgiler,

Gizem




Leyla

Hocam ben bilgisayar mühendisliği seçmek istiyorum ama iyi üniversiteleri kazanamıyorum maalesef. Babam ve diğer okullardaki hocalarım ʺsen kadınsın, sağlık yaz, bu sektörde iş yok tanıdığın yoksa yapamazsınʺ diyorlar. Açıkçası ben çok insan dinledim ama hala kafamda soru işaretleri var. İzin verirseniz size bir kaç sorum var cevaplarsanız çok sevinirim umarım cevaplarsınız.
1) Çok başarılı olmayan bir üniversitede bu bölümü okumalı mıyım?
2)İş olanakları çok mu dar ya da yeni mezunlara bu ülkede iş bulmak gerçekten anlatılanlar kadar zor mu?
3)İş bulmak için bu ülkede tanıdıkların olması gerekli mi, arkam kuvvetli değil veya çevrem yoksa çok mu zor iş bulurum?
4)Yüksek lisans yapıp üniversitede kalmak zor mu bu bölüm için?
5)Yurt dışı için imkanlar nasıl ve zengin değilsem benim için zor mu?
6)İngilizcem yok İngilizce okumam üniversitede benim için sizce mantıklı mı yoksa Türkçe okuyup İngilizcemi mi geliştirmeliyim?
7) Lütfen sadece kendini geliştirirsen her şey olur demeyin ben ilk defa bu sene gideceğim sektörü, maaş durumunu, çevrenin önemli olup olmadığını, İngilizcem olmadan yapabilir miyim İngilizce bölüm okumayı, en önemlisi mezun olduktan sonra yurt dışına da çıkamazsam Türkiye´de beni neler karşılayacağını şeffaf bir şekilde anlatır mısınız?

Kendimi çok kararsız ve çok yalnız hissediyorum neredeyse sıfır bilgiyle bu bölümü istiyorum ama açıkta veya az maaş çalışan bir mühendis olmak da istemiyorum. Maalesef herkes bu bölüm hakkında atıp tutuyor düzgün bir bilgi bulmak çok zor sadece kendimi gelistirmem gerek bunu biliyorum ama diğerleri hakkında fikir sahibi olmadan da bu bölümü yazıp gözü kapalı gitmek istemiyorum. Umarım beni yanlış anlamazsınız ben sadece bir arayış içindeyim ne yapacağımı kime inanacağımı hiç bilmiyorum lütfen bana yardım edin.

Şimdiden çok teşekkürler.

profile image
Seyhan Yılmaz

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Leyla,

Öncelikle sen gerçekten ne yapmak istiyorsun? Çevrende her zaman sana ne yapman ya da yapmaman gerektiğini söyleyen insanlar olacaktır ama unutma hayat senin hayatın ve gerçekten sevdiğin işi yaptığın takdirde o alanda kendini geliştirecek motivasyonun olur. İyi bir üniversiteden mezun olmak maalesef ki hala bazı şirketler açısından büyük önem taşıyor ama bu bilgisayar mühendisliği için çok geçerli değil. Önemli olan seçeceğin üniversitenin iyi bir program içeriği ve İngilizce olması(yabancı dil çok önemli). Bilgisayar mühendisliği her zaman en kolay iş bulabileceğin bölümlerden bir tanesi özellikle pandemi ile birlikte ciddi bir talep patlaması yaşanıyor. Hele hele hayatımızda her şeyi dijitalden yapmaya başladığımız bu dönemde sence de bu ihtiyaç uzunca bir süre devam etmez mi?

Ben bundan 11 yıl önce hiçbir tanıdığım olmamasına rağmen karşıma çıkan tüm ilanlara başvurup birçok görüşme gerçekleştirdim. Kimileri olumsuz da oldu ama sonunda bir firma olumlu dönüş yaptı. O nedenle gözünü sakın korkutma, bir yerden başlıyor insan sen yeter ki ne kadar istekli olduğunu göster.

Üniversitede kalmak bir tercih elbette, bölümü okumaktan korkmuyorsan bence bunun da üstesinden gelebilirsin. Sadece eğer böyle bir hedefin varsa ilk seneden itibaren not ortalamanı yüksek tutmak bir avantaj sağlayabilir.

Kendin için en doğrusuna yine karar verecek olan sensin. Sadece gerçekten ne istiyorsan, hangi bölümde olduğunda mutlu olacaksan onu seçmeye gayret göster. Çünkü sadece sevdiğin bir bölümde sürekli okur, kendini geliştirirsin.

Sevgiler,

Seyhan Yılmaz




Nur Ö******

Merhaba Gizem Hanım,

Bu aralar tercih dönemindeyim, yazmayı düşündüğüm bölümlerden biri de matematik. Araştırmalarım sonucu matematik mezunlarının yazılım alanında da ciddi bir şekilde arandığını/tercih edildiğini duydum. Ben matematik bölümünden sonra veri analizi uzmanlığı ya da istatistik alanında ilerlemeyi düşünüyordum açıkçası ama yazılım alanı da araştırdıkça ilgimi çekmedi değil. Sorum şu; matematik mezunu ya da öğrencisi olan biri yazılım alanında ilerlemek istiyorsa okulundaki seçmeli dersler dışında nasıl bir yol izlemeli, kendini nasıl geliştirmeli?

Şimdiden teşekkür ediyorum, iyi günler.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Nur,

Sen aslında kendine çok bilinçli bir yol çizmişsin. Matematik mezuniyeti sonrasında İstatistik veya Veri Analizi konusunda uzmanlık alıp yazılımcılar ile aynı ekipte çalışan yada direkt Bilgisayar Mühendisliği alanında yandal yapıp kendisi yazılıma başlayan pek çok kişi var. Sen de Bilgisayar yada Yazılım Mühendisliği alanlarından birinde yandal ya da yüksek lisans yapıp bu alanda emin adımlarla ilerleyebilirsin.


Başarılar,

Gizem Kayar




Nur Ö******

Merhaba Gizem Hanım,

Bu aralar tercih dönemindeyim, yazmayı düşündüğüm bölümlerden biri de matematik. Araştırmalarım sonucu matematik mezunlarının yazılım alanında da ciddi bir şekilde arandığını/tercih edildiğini duydum. Ben matematik bölümünden sonra veri analizi uzmanlığı ya da istatistik alanında ilerlemeyi düşünüyordum açıkçası ama yazılım alanı da araştırdıkça ilgimi çekmedi değil. Sorum şu; matematik mezunu ya da öğrencisi olan biri yazılım alanında ilerlemek istiyorsa okulundaki seçmeli dersler dışında nasıl bir yol izlemeli, kendini nasıl geliştirmeli?

Şimdiden teşekkür ediyorum, iyi günler.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Nur,

Sen aslında kendine çok bilinçli bir yol çizmişsin. Matematik mezuniyeti sonrasında İstatistik veya Veri Analizi konusunda uzmanlık alıp yazılımcılar ile aynı ekipte çalışan yada direkt Bilgisayar Mühendisliği alanında yandal yapıp kendisi yazılıma başlayan pek çok kişi var. Sen de bilgisayar ya da yazılım mühendisliği alanlarından birinde yandal ya da yüksek lisans yapıp bu alanda emin adımlarla ilerleyebilirsin.


Başarılar,

Gizem Kayar




Rabia Ç*****

Merhaba Gizem Hanım

Ben bu yıl üniversite tercihi yapacağım. Bilişim sistemleri mühendisliği yazmayı düşünüyorum fakat teknoloji fakültesinde olan bir bölüm sizce bunun dezavantajları var mıdır?

Bir sorum da şu ben Anadolu lisesi çıkışlıyım yani bilgisayar anlamında pek bir mesleki bilgim yok sizce yapabilir miyim? Üstelik mezun olunca da yazılımcı olarak değil de daha çok işletmeci yönetici daha çok insanlarla iç içe olan bir departmanda çalışmak istiyorum sizce bu mümkün mü?

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Rabia,


Teknoloji Fakültesinde eğitim alman bir sorun teşkil etmez. Bölümüne kendini vermen esastır. Yönetici olmak sonradan gelir. Önce kendi alanında uzmanlaşmalı sonra yöneticiliği düşünmelisin. Yazılıma ilgi duymadan Bilişim Sistemleri Mühendisliği eğitimi almak bazı noktalarda zorlayıcı olabilir.


İyi günler,

Gizem Kayar




İremnur M******

Merhabalar,

Şu anda liseden yeni mezun oldum tercih dönemindeyim. Bilgisayar mühendisliğini okumak çok istiyorum fakat İngilizcem beni tereddütte bırakıyor. Zaten dersler zor, azimli biriyim üniversite temelini atacak iş bizim çalışmamızda ama tüm yayınlar İngilizce iken nasıl tutunacağım, başarılı olacağım çok korkuyorum. Maalesef hazırlık okumaya puanım yetmiyor yeten okullarda ise b1 seviyesine getiriyor. İngilizcemi nasıl bölüme adapte edebilirim? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba İremnur,

Bilgisayar mühendisliği bölümünü İngilizce okumak şüphesiz ki çok önemli çünkü dünya çapında bir meslek ve kaynakların neredeyse tamamı İngilizce. İngilizceyi başlangıç seviyesinde bile öğrenmen sana çok katkı sağlar. Sonradan kendini geliştirmen için önünü açar. Olur da İngilizce eğitim vermeyen bir üniversitede okursan ne olursa olsun mutlaka ders al dışarıdan.

İyi günler,

Gizem Kayar




Hakan K*******

Merhaba ben 21 yaşındayım ve bölüm değiştirmek istiyorum ancak 3 yılımı kaybedeceğimi düşündüğüm için de aşırı kararsızım. Sizce 21 yaş mühendisliğe geçmek adına geç kalınmış bir yaş mı?

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Hakan,

Bu çok kritik bir karar ama 20li yaşların başı asla hiçbir şey için geç değildir. Bir ömür sevmediğin bir mesleği yapmaktansa dilediğin bir alan kaymak senin en az 60 yılını kurtaracak. Öyle düşün. Tıp ve diğer istediğin alanı terazinin kefelerine koy, tart, artısı eksisi nedir senin için iyice analiz et. En doğru kararı vereceğine eminim.


İyi günler,

Gizem Kayar




Sıla

Merhaba,

Öncelikle benim gibi bu zorlu sınav sürecinden çıkan herkese başarılar, inşallah seveceğimiz bölümleri kazanırız. Benim sorum şu: benim sıralamam , bilgisayar veya yazılım mühendisliği yazacaktım ancak bu sıralamayla sadece Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ve Bilecik Üniversitelerinin bilgisayar mühendislikleri geliyor. Öğrencilerin yorumlarına baktığımda eğitimin pek yeterli düzeyde olmadığını gördüm, zaten sıralamadan da az çok belli oluyor. Bu araştırmayı yaparken, matematik bölümü okuyanların da bilgisayar ve yazılım bölümlerine kayabildiklerini gördüm. İlk önce matematik okunup daha sonra yüksek lisans yapılması gerekiyormuş sanırım, hala araştırıyorum. Tam olarak şunu sormak istiyorum: bu sıralama ile gelen bilgisayar mühendisliğine girip kendimi kodlama alanında geliştirecek çalışmalar yapmak mı mantıklı olur yoksa matematik temel bölümünü okuyup sonrasında bilgisayara veya yazılıma yönelmek mi daha mantıklı olur? Bazı insanlar matematik okuyup da o kadar ayrıntı görmenize gerek yok diyor yazılıma yönelmek için. Sizce hangisini seçmeliyim? Sorumu yanıtlarsanız çok memnun olurum.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Sıla,

Matematik okuyup sonrasında yüksek lisans ve doktorada bilgisayar mühendisliğine geçip yapay zeka ve veri analizi konusunda harika işler çıkaran insanlar tanıyorum. Bu kesinlikle göz ardı edilmeyecek bir seçenek. Kendine şu soruyu sormalısın: Matematik alanını seviyor muyum? Başarılı olur muyum? Cevabın biraz da orada saklı.


İyi çalışmalar,

Gizem Kayar




Ahmet C*** A*****

Merhabalar,

Ben doğumlu lise ve üniversite zamanlarında haylaz bir öğrenciydim. Bu sene nedense bir aydınlanma geldi ve halimden çok memnunum. ’da bankacılık ve finans bölümünden mezun oldum. Hiç istemeyerek gitmiştim ki dediğim gibi haylazlıktan dolayı en azından mezun olmuş olalım dedim. Şu an 2 senedir askerlik çalışma derken kendi işim dışında bir de meslekte geleceğe yatırım yapamayacak bir işte çalışıyorum. İş çıkışlarında, molalarda, serviste, evde çok azimli bir şekilde ders çalışıyorum. Hedefim yılında İstanbul sınırları içinde bilgisayar mühendisliği okumak. Tabi ki İstanbul dışı da olabilir ama şu anlık hedefimi kendime göre yüksek tutmak istedim. Şimdi hesaplamalara geçelim seneye üniversite sınavını kazanıp bir yerleşme gerçekleştiğinde ben 27 yaşında olacağım hadi diyelim mezuniyeti yaşı oldu. Bu benim için bir dezavantaj olacak. Bölümdeki öğrencilerden 2 belki kat daha fazla çalıştırıp mezun olduğumda donanımlı boş diploma yapmamam gerekiyor yabancı diller, programlama dilleri veya başka eğitimler Bunda hem fikiriz. Benim korkum yaş. Varsayalım ki 32 yaşında mezun olmuş bir bilgisayar mühendisi için kariyer yolunda beklenen engeller, zorluklar nelerdir? Şimdiden teşekkürler

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Sevgili Ahmet Can,

Yaş ilerledikçe verilen kararlar elbette çok zorlu oluyor. Ama görüyorum ki sen kendi içinde o zorlu eşiği zaten aşmışsın ve bu yola girmişsin. Akışına bırak. İyi bir eğitim alır bir de staj dönemlerinde kendini gösterebilirsen ve ayrıca şirketlerle yakın ilişki kurmaya başlarsan bence sorun yok. Sadece çok çalış ve azmet.


Güzel günler,

Gizem Kayar




Duru Ç****

Merhabalar,

Ben bu yıl liseden mezun oldum ve sıralamam 22 bin civarında geldi. Bilgisayar mühendisi olmak istiyorum ve her üniversite araştırdığımda İTÜ, ODTÜ gelmiyorsa okumayın tarzında şeyler görüyorum. Sizce de o şekilde mi? Yoksa sıralamam ile tutturabildiğim bir üniversitede kendimi geliştirsem de yurt dışında çalışmak gibi hayallerimi gerçekleştirebilir miyim? Şimdiden teşekkürler.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Sevgili Duru,


Ben bandında, bandında hatta bandında öğrenci alan üniversiteler ile de çalıştım. Lütfen kimse üniversiteleri kalıba sokmasın. Elbette harika üniversitelerimiz var. Ama neticede daha alt banttan alıp da harika öğrenciler yetiştiren çok iyi üniversitelerimiz de var. Bu üniversiteler hem İngilizce eğitim veriyor, yurtdışı olanakları kuvvetli, staj imkanları harika. Bence sen ümitsizliğe kapılma. ile gayet iyi bir üniversiteye yerleşeceğine eminim.


İyi çalışmalar,

Gizem Kayar




Hüseyin K**

Merhabalar Hocam,

Ben bu sene sınava girdim. Konya´da yaşıyorum. Sizce kendi şehrimde kalıp ikinci öğretim mi okumalıyım yoksa başka şehirde örgün (birinci) öğretim mi okumalıyım? İkinci öğretim okumak bilgisayar mühendisliği için bir avantaj mıdır yoksa dezavantaj mıdır? Özellikle network edinme, etkinliklere katılma, kısacası kendimi geliştirme açısından nasıldır?

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Hüseyin,


Ben olsam örgün eğitimi tercih ederim. Her açıdan avantajlı.


Bol şans,

Gizem Kayar




Begüm U*****

Merhabalar,

Tercih dönemindeyimk yaptım. Bilgisayar mühendisliği istiyorum. Türkçe okunmasında bir sakınca olur mu?

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Begüm,


Bilgisayar mühendisliği alanında dil önemli bir faktör. Mümkünse İngilizce bir bölüm okumanızı, olmazsa ise muhakkak dışarıdan destek almanızı öneririm.


Sevgiler,

Gizem Kayar




Aysu

Hocam merhaba,

Ben 9.sınıf öğrencisiyim ve yazılıma karşı büyük bir ilgim var. Araştırmalarım sonucu yazılım mimarı mesleğinin bana uygun olduğunu gördüm ancak araştırdığımda bilgisayar mühendisliği bölümünden mezun olunması gerektiğini gördüm. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim? Bir bilginiz var mı?

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Sevgili Aysu,

Henüz lisede 9. Sınıfta iken aklında mesleğini netleştirmeye başlaman harika. Evet, bilgisayar ya da yazılım mühendisliği okumalısın. Yazılıma karşı ilgisi olanlar için önerimiz bu yönde.

Sevgiler,

Gizem Kayar




Sude

Merhaba,

Ben tercih olarak bilgisayar mühendisliği seçmeyi düşünüyorum ama uzaya ilgim var bu bölümü okuduktan sonra roket tasarlama ya da Roketsan, Havelsan, Spacex gibi yerlerde çalışma imkanım var mı?

Teşekkürler.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Sude,

Elbette. Pek çok öğrencimiz Türkiye’nin ve dünyanın üst seviye savunma ve uzay sanayii alanlarında iş buldular. Özellikle çalışmak istediğin alan olan uzay alanında daha üniversitede iken araştırmalar yapabilir, yandal çalışmaları yapabilirsen, bu alandaki şansını da artıracaksın.

Başarılar,

Gizem Kayar




Selin

Merhabalar, ben bu sene bilgisayar mühendisliği birinci sınıf öğrencisi olacağım. Bölümü seçerken beni bekleyen mesleğin gerekliliklerini bilerek seçtim ancak şu an benimle aynı konumda olan birçok kişinin belli bir altyapısı ve pratiği olduğunu gözlemledim ve bir noktadan kendimi geliştirmeye başlamak istedim ancak belli bir süre sonra kafam fazlası ile karıştı.Cs50,html,css,javascript gibi birçok derse başladım ancak hepsini yarıda bıraktım. Yeni başlayan biri için hangi alanlara ya da online derslerle başlamayı önerirsiniz?

Not: İngilizcede hiçbir sıkıntı yaşamıyorum, kolaylıkla yabancı kaynak takibi yapabiliyorum.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Sevgili Selin,

Kaynaklara kendi başına bakmaya başlaman, farklı farklı pek çok alt alandan konu bakmana sebep olacağı için elbette çok kafa karıştırıcı olur. Burada sana atanan akademik danışman hocan ile danışarak gitmenin sana faydası olacaktır. Öncelikle, hangi üniversitede olduğunu bilmediğim için net söyleyememekle beraber, birinci sınıfta Programlamaya Giriş dersinde hangi programlama dilini öğreneceğini bilip, ona göre derslere başlamanı öneririm. Genelde Python, Java yada C’dir. Bir programlama dilini anlamanın mantığını bir kez çözünce, diğerleri rahatlıkla gelecek. Sistematik olmalısın.

Sevgiler,

Gizem




Karan

Merhaba,

Ben 2 senelik bir mezuna kalma sürecinden sonra bu sene 40k civarında bir sıralama bekliyorum fakat yaklaşık 4 senedir hayalim sağlık alanında (tıp diş eczacılık) çalışmaktı bu seneki sınav sonucumda büyük ihtimalle eczacılık tutturuyorum fakat araştırmalarım ve eczacılık okuyan arkadaşlarıma danışmam sonucu eczacılığın artık önünün çok kapalı olduğunu eczane açmak için çok yüksek bütçenin gerektiği bilgisini aldığımdan beri eczacılıktan soğudum daha doğrusu okumanın çok eğlenceli olacağını bilsem de sonrasında ortalama bir maaşla zar zor iş bulmak istemiyorum. Bu olaylar sonucunda bir sağlık alanı kadar olmasa da bilgisayara olan ilgimden dolayı ve geleceğin mesleklerinden olduğunu bildiğim için bilgisayar mühendisliği yazmaya çok yakınım fakat açıkçası bölümü bir tıp, diş hekimliği kadar derin araştırmadım acaba bilgisayar mühendisliğinden mezun olduğumda ne gibi sağlık alanları üzerinde çalışma yapabilirim? İçimdeki bu sağlık sevgisini bir kenara atmaktansa zevklerimi birleştirmek istiyorum eğer bilgisayar mühendisliği ve sağlık alanı ilişkisini bana açıklayabilirseniz çok sevinirim çünkü hiçbir yerde aradığım bilgiyi detaylı bir şekilde bulamadım. Teşekkürler.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Sevgili Karan,

Harika bir soru. Bilgisayar mühendisliği alanı, pek çok başka alanla multi-disipliner çalışma olanağı tanıyor bizlere. Örneğin ben bilgisayar mühendisiyim, Fiziksel Simülasyonlar uzmanlık alanındayım ve benim ilgi alanım Tıbbi Simülasyonlar. Cerrahi Simülatör sistemleri üzerine çalışıyorum. Bunun dışında Biyoenformatik de ilgini çekecektir. Lütfen dikkatli incele. Ayrıca veri analizi uzmanı olursan eğer, biyolojik, tıbbi, diş hekimliği ile alakalı vs. pek çok alana yönelik çalışma şansın var. Mutlaka kendi istediğin sağlık alanına yönelirsin.

İyi çalışmalar,

Gizem Kayar




Filiz U*****

Merhaba,
Ben bu yıl mezun oldum ama iş hayatında başarılı olup olmayacağımı bilmiyorum. Özgüven eksikliği yaşıyorum normal mi bunu herkes yaşar mı bilmiyorum… Bankada bilgisayar mühendisi olarak işe başlayacağım, eğitim süresindeyim ama mühendislerin konuştuğundan hiçbir şey anlamıyorum… Yorumlarınızı rica ederim.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Filiz,

Bu sorunla karşılaşan başka mezunlar tanıyorum. Öncelikle diğer kişilerle olabildiğince fazla konu paylaşmaya çalış. Bilmemek değil kötü olan, öğrenmemek. Henüz yolun başındasın. Tartışılan konulara kulak ver. Bu arada güncel bilişim dergilerini mutlaka takip et. Çok faydası olacaktır.

İyi günler dilerim,

Gizem Kayar




Damla

Merhaba,

Ben bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim. Mezun olduğumda hangi alanda ilerleyeceğim hakkında hiçbir bilgim yok çünkü her alana karşı ilgi duyuyorum. Size sorum şu; sizce benim her yerde en iyi şirketlerde rahatlıkla iş bulabilmem için neleri iyi biliyor olmalıyım, mesela hangi dillere hakim olmalıyım, nelerde ileri seviye olmam lazım bana bunlar hakkında bilgi verir misiniz? Mezun olduğumda kafası karışık, ne yapacağını bilmeyen, kendine keşke ile başlayan cümleler kuran bir kişi olmak istemiyorum. Cevabınız benim çok önemli şimdiden teşekkür ederim.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Damla,

Bilgisayar mühendisliği o kadar zengin bir alan ki, çok farklı alt dallara ev sahipliği yapıyor ve hepsi birbirinden heyecan verici. Seni çok iyi anlıyorum. Veri analizi, yapay zeka, bilgisayarlı görü, grafik-simülasyon, yazılım süreçleri, siber güvenlik, biyoinformatik, ve daha nice harika alan var. Burada kaçıncı sınıf olduğun ve hangi seçmeli dersleri aldığın çok önemli. Bu dersler sana yol gösterecek ve ilgi alanını belirlemene yardımcı olacak. Her şeye rağmen mezun olduğunda bile halen daha kafanda soru işaretleri olabilir. En zevk aldığın alanı, ilk senelerinde denemende sakınca yok bence. Hangi projelerde daha mutlu hissedersen o alanda devam edebilirsin.

Sevgiler,

Gizem Kayar




İdil

Merhabalar,

Bu sene YKS sınavına girdim ve ortalama gelebilecek puan ve sıralamayı tahmin etmeye çalışıyorum. Bilgisayar mühendisliği istiyorum ve muhtemelen Akdeniz Üniversitesi gelecek gibi duruyor. Ancak üniversitenin ʺdereceʺ üniversiteler arasında olmaması içime şüphe düşürüyor ve bir sene daha hazırlanıp hazırlanmama arasında ikileme sürüklüyor. Sizce İngilizce bir bilgisayar mühendisliği bölümü için hangi üniversiteden mezun olduğumuz ne kadar önemli ve kendimizi geliştirdiğimiz sürece üniversite adının önemi ne ölçüde değişir?

Cevaplarsanız çok sevinirim, iyi günler.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba İdil,

Üniversitelerde lütfen kadroya dikkat et. Eğitmenlerin üniversite geçmişleri ve kariyerleri, kesinlikle çok belirleyici bence. Ayrıca da İngilizce eğitim vermesi bence çok önemli. Mezunlarının nerelerde işe girdiğini de sormalısın. Bu konuları mutlaka sor. Bu şartları sağlamayan üniversitelerden ziyade sağlayanları tercih etmelisin.

Sevgiler,

Gizem Kayar




Aslı İ****

Merhabalar,

Ben 8. sınıf öğrencisiyim ve hedefim Galatasaray Lisesi. Ayrıca büyüyünce bilgisayar mühendisi olmak istiyorum. En büyük hedefim bu. Ailem üniversite okuduktan sonra tanıdık olmadan hiçbir şekilde iş bulamazsın dedi ben hedefimi söyledikten sonra. Sizin düşünceniz nedir? Gerçekten bulamaz mıyım?

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Sevgili Aslı,

Mühendislik alanları ve elbette ki bilgisayar mühendisliği bölümü, tanıdık olmaksızın işe girebileceğin harika meslek dallarından biridir. Dünya çapında en çok aranan alanların çoğu, Bilgisayar Bilimleri alt alanlarından oluşuyor. Benim pek çok öğrencim kendi azimleri ve bilgi birikimleri ile harika şirketlerde çalışmaya başladı. O sebeple tam tersine, endişe etme. Öyle bir durum söz konusu değil.

Sevgiler,

Gizem Kayar




Bensu

Merhaba,

Karabük Üniversitesi bilgisayar mühendisliğinde bu yıl 2.sınıf olacağım, çevremde de sık sık hangi alana yönelmek istediğimi şimdiden seçmem gerektiğini söylüyorlar henüz kesin bir kararım yok ancak savunma sanayide çalışmak istiyorum. Sizce dezavantajları avantajları nelerdir ve bu alana yönelmek için hangi dillere hakim olmam gerekir, hangi alanlarda kendimi geliştirmeliyim? Konu hakkında bilginiz varsa beni aydınlatırsanız çok memnun olurum.

Şimdiden teşekkür ederim.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Bensu,

Savunma Sanayi talep gören sektörlerden biri. Bir dezavantajı yok tabii ki. Ancak savunma sanayiinin de kendine göre alt alanları var. Kendini yapay zeka, grafik-simülasyon, veri analizi, siber güvenlik, web gibi alanlarda geliştirebilir ve halen daha savunma sanayiinde çalışabilirsin. Sen bu alt alanlardan hangisinde çalışmak istediğine karar verirsen işin kolaylaşır. Hepsinin kendine göre farklı gereksinimleri var çünkü.


İyi günler,

Gizem Kayar




Atakan U*****

Merhaba,

Ben Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden yeni mezun oldum. Hatta mezun olmama iki hafta var ancak ben mezun olmadan kurumsal bir bankada çalışmaya hak kazandım. Başlayalı iki hafta oldu ve hala kişisel gelişim gibi eğitimlerle zamanımı geçiriyorum. Bana bir görev atandı ancak henüz başlamam gerektiği ile ilgili bir zorlama bulunmuyor. Ancak üzerimden “yapamayacağım, olmayacak” stresini atamıyorum. Günlük toplantılara katılıyorum ve konuşulan her şey çok yabancı geliyor. Bir o kadar öğrenmek istiyorum ve bir o kadar da bilmediğim için içim içimi kemiriyor. Şirket içerisinde de bana “acele etme yavaş yavaş öğreneceksin” gibi destekleyici konuşmalar yapılsa da kendimi çok özgüvensiz hissediyorum. Sanki okul hayatımda, staj tecrübemde hiçbir şey öğrenmemiş gibiyim. Görevimi yerine getirememe korkusu içinde kaldım, boğuluyorum. Özgüvenim yerle bir oldu. Yaşadığım bu süreç normal mi? Değerli fikirlerinizi öğrenmek istedim.

Şimdiden ilginiz ve zamanınızı ayırdığınız için teşekkür ederim,

Saygılarımla.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Sevgili Atakan,

İnan bana çok normal. Pek çok yeni mezunumuzda görülen bir durum. Sektörde çünkü gereksinimler o kadar değişik olabilir ki kendini daha önce tanımadığın pek çok yeni araç ve teknolojinin adını duyarken ve öğrenirken bulacaksın. Emin ol onlar sana bu süreçte zaman tanıyacak. Yavaş yavaş başlayacak, emin adımlarla ve tek tek tüm süreçleri öğreneceksin. Hepimiz bu yollardan geçtik. Her sektördeki her şeyi bilerek mezun olmak dünyada görülmüş şey değil. Teorik bilgine ve altyapına güven. Gerisini de azmine bırak. Çok takılma ve rahat ol.

Sevgiler,

Gizem Kayar




Beyza Y********

Seyhan Abla,

Ben bu sene sınava girdim. Bilgisayarla pek uğraşmadım ama matematiği seviyorum rakamlarla uğraşmak beni mutlu ediyor. Rehber öğretmenim önerdi ama ben sektörün daha çok erkek egemenliği altında olduğunu duydum okurken ve iş ararken bana dezavantajı olur mu kadın olmamın? Bir de zamanınız hep bilgisayar başında mı geçiyor?

profile image
Seyhan Yılmaz

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Beyza,

Ben bu bölümde her zaman kadın olmanın avantajını yaşadım. Elbette erkeklerin daha yoğun olduğu bir sektör ancak iletişim becerilerimiz, detaycı bakış açımız gibi güçlü yönlerimize iyi bir mühendis olmak eklenince büyük bir avantaj elde ediyoruz. Yalnız burada başkalarının önermesinden ziyade senin gerçekten ne istediğin çok önemli ve evet zamanının bir çoğu bilgisayar başında geçiyor ama hangi sektörde artık öyle değil ki

Sevgiler,

Seyhan Yılmaz




Ahmet

Merhaba Hocam,

Benim birkaç sorum olacak. Öncelikle bilgisayar mühendisliği okuyup mezun olduktan sonra işe girme durumu nasıl? Birde bilgisayar mühendisliği için iyi bir üniversite şart mı? Şart ise hangi üniversiteleri önerirsiniz? Ve son olarak üniversiteye girmek için bilgisayar ile ilgili şeyleri tamamen öğrenmek şart mı? Yoksa üniversitede öğretiyorlar mı? Ve üniversiteyi bitirince staj yapılıyor mu?

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Ahmet,

Ne okumak istediğini bilmek harika bir şey. Öncelikle tebrikler. Sorularına gelirsek, işe girme durumu mevcut tüm mesleklerden daha rahat. Bilgisayar Mühendislerine sadece ülkemizde değil dünya çapında rağbet var. Teknoloji ilerledikçe ve interdisipliner çalışma alanları arttıkça bu kaçınılmaz hale geldi. O konuda rahat ol. İyi bir üniversite elbette iyi olur. Aldığın puanın hakkını veren bir üniversiteyi yazmanı tavsiye ederim. Mümkünse eğitimi İngilizce olsun. Ona dikkat et. Üniversiteye girmeden her şeyi bilmen imkansız. Üniversitenin amacı sana o her şeyi öğretmek. Çok istersen küçük bir giriş yap, biraz Python bak mesela sonra da kendini üniversitede alacağın eğitime odakla. Son olarak, evet, pek çok üniversitede bilgisayar mühendisliği bölümlerinde 2 staj zorunludur.

İyi çalımalar,

Gizem Kayar




Ayberk G*********

Merhaba,

Ben Koç Üniversitesi bilgisayar mühendisliği 1. sınıf öğrencisiyim. Geleceğin mesleği olarak gösterildiği için bu bölümü seçtim ama açıkçası kod yazmak falan pek ilgimi çekmedi. Gelecek bu alanda olduğu için yine ben bu alanda olmak istiyorum ama yönetici olarak. Bunun için işletme gibi bölümlerle çap yapabilir miyim yoksa gerek yok mu sizce?

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Ayberk,

ÇAP’a izniniz varsa neden olmasın. İşletme alanına ilgin varsa en azından finans konularında eğitim veren bir bölümden yandal yapman ileride gerçekten işine yarayabilir. Bunu değerlendirmelisin.

İyi günler,

Gizem Kayar




Ulas O******

Hocam merhabalar,

Ben bilgisayar mühendisliği 1. sınıfı yeni bitirmiş bir öğrenciyim ve okulda c dilini öğrettiler kafa verdiğim zaman da ufak çaplı projeler çıkartabilecek düzeydeyim. Hocalarımla konuştuğumda bize geleceksen OOP adı altında c++ öğreteceklerini söylediler. Ama ve lakin ben hala hangi alana yöneleceğim konusunda bir karara varamadım, yaklaşık 1 aydır araştırmadığım kaynak kalmadı fakat hala kafamda soru işaretleri var. Gönlüm java öğrenmekten yana ama her kafadan farklı bir ses çıktığı için hala bir şeyler öğrenmeye başlayamadım. Bana yol gösterir misiniz?

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Ulaş,

Bölüm zorunlu OOP dersinde C++ öğrenecekseniz eğer ki zaten onu mecburen öğreneceksin. Kaldı ki ben her bilgisayar mühendisinin C ve C++ bilmesi gerektiğine inanırım. Lütfen iyi öğren. Java da bence öğren çünkü Java bilmek, akabinde C# gibi dillere geçişi kolaylaştırır. Sen önce bölümdeki C++’ı iyice öğren lütfen. Yazın da ona yönel biraz.

İyi çalışmalar,

Gizem Kayar




Dilek A*****

Merhabalar,

Ben eğitim konusunda herhangi bir sorun yaşamadan kendimi uygun adımlarla geliştiriyorum ve gitmem gereken yollar da aşağı yukarı belli lakin kendi isteğim staj yaparak bir bakıma işi mutfağında da görmek… Henüz birinci sınıftayım. C programlama öğrenerek başladım. Gerçekten temel alarak vscode,git,github vb. altyapısı kurarak Postgresql öğrendim. Şu an da Java öğrenmekteyim. Aklımda staj konusunda çok büyük heves var lakin staj konusunun liyakatten bağımsız olduğunu acı şekilde görüyorum. Bu konuda bir tavsiyeniz olursa çok sevinirim iyi günler.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Dilek,

Lütfen o kadar kötümser olma. Tam tersine liyakat ile girebildiğin harika şirketler var. Sadece çok büyük ve kurumsal olanlara değil aynı zamanda küçük ve orta büyüklükteki şirketlere de bak. Ayrıca çok erken bakmaya başla. Daha kış başlar başlamaz istediğin şirketlere yaz, irtibat kur, ilanları takip et. Eminim bulacaksın. Ben bu sene kendi şirketimde 20 öğrenciyi başlattım mesela, hiçbirini de önceden tanımıyordum ve okul kontenjanı haricinde gelenlerin hiçbiri tanıdık vasıtasıyla gelmedi. Gelen yüzlerce başvuru içinden seçtik başarılı ve hevesli olanları. Sen iyi düşün ve gayret et. Elbette bulacaksın.

Sevgiler,

Gizem Kayar




Semih Ö***

Merhaba hocam,

Ben mekatronik mühendisliğinden mezunum, fakat bölümdeki eğitimi ve bu alandaki iş hayatı tecrübemi sevmediğimden, yazılım alanına yönlendim. Bu işi severek yapıyorum, bir şirkette yazılım geliştirici olarak çalışıyorum. Fakat içimde sevdiğim alanda lisans okuma uktesi kaldı.

Bilgisayar mühendisliği üzerine lisans okusam sizce zaman kaybı mı olur, yoksa temelimi daha iyi yapıp daha iyi yazılım geliştirici mi olurum?

Çalışırken aynı zamanda ikinci öğretim okumayı düşünüyorum,

Cevap verirseniz çok sevinirim,

Teşekkür ederim.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Semih,

Lisans zaman kaybettirebilir. Yüksek lisans veya doktora senin durumunda iyi bir seçenek gibi duruyor. Bence değerlendir.

Sevgiler,

Gizem Kayar




Sinem

Merhaba,

Ben lise öğrencisiyim bilgisayar mühendisi olmam için küçüklükten bilgisayar bilgim olmak zorunda mı, yoksa bu yaz bilgisayar alarak kendimi bilgisayar üzerinde geliştirerek bilgisayar mühendisi olabilir miyim? Açıkçası yapamama korkum var…

Şimdiden teşekkürler.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Sinem,

Liseden bilgisayar altyapısı ile gelmen sadece sana motivasyon anlamında destek olacak. Hiçbirinizin liseden mühendis olarak gelmenizi beklemiyoruz. Üniversitenin amacı size bu altyapıyı vermek ve alanla ilgili her şeyi en basitten en komplekse doğru öğretmek. Lütfen rahat ol ve yapabileceğine inan.

Sevgiler,

Gizem Kayar




Emir

Merhaba,

Ben 9.sınıf öğrencisiyim ve hedefim Apple, Tesla gibi firmalarda çalışmak ve firmalarda yönetici konumuna gelmek, gerekirse de kendi şirketimi kurmak var. Bunun için de günümüzün gelişen teknolojisi kodlamaya ilgi duymaya başladım ve kendi çapımda ufak tefek şeyler öğreniyorum. Sizce bu tarz firmalarda çalışmak ve dijital pazarlama yapmak için bilgisayar mühendisliği uygun bir alan mı?

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Emir,


Apple ve Tesla dünyanın açık ara en büyük şirketlerinden ikisi. Oralarda yönetici olarak çalışan Musk yada Jobs gibi kişilerin işlerine tutku il bağlı olan ve okuduğu bölüme bakmaksızın gece gündüz azimle çalışan insanlar olduğunu bilmekte fayda var. Dijitalleşmede Bilgisayar Bilimlerinin her alanı her zaman en üstlerde yer alır. Pazarlama ise apayrı bir bilim dalıdır ve ayrıca ele alınması gerekir. Bunlar için öncelikle yazılıma, ürün çıkarmaya, bir takımın parçası olmaya ve yönetici olsan da olmasa da bu alanda durmaksızın çalışmaya ne kadar hazırsın bunu sorgulayabilirsin.


İyi günler,

Gizem Kayar




Gökçehan E****

Merhabalar,

Ben bilgisayar mühendisliği 2. sınıfı okuyorum şu an. Bitmesine sadece iki haftam kaldı ve üçüncü sınıf olmaya hazır olmadığımı düşünüyorum. Gerek online dönemin getirdikleri gerek okuldaki hocalarından kaynaklı olarak bir şeyler öğrenebildiğimi düşünmüyorum. Kendimi geliştirmek için kurs arıyorum ama yaşadığım şehirde istediğim gibi bir kurs da bulamadım. Sınıf arkadaşlarım kodlama konusunda iyi olduklarından kendime olan güvenimi de büyük ölçüde kaybettim. Kod yazmakta ciddi güçlük çekiyorum. Algoritmayı kafamda oturtuyorum ama koda dökemiyorum. İnanılmaz endişe duyuyorum bu durumdan. Bölümü bırakmayı bile düşündüm açıkçası. Ama bırakmak istemedim çünkü kod yazabildiğim zaman eğlendiğimi fark ettim. Uzaktan eğitim görmenin dezavantajını çok bariz hissediyorum. Kulüplere katılıp daha fazla insan tanısaydım şimdiki kadar çaresiz hissetmeyeceğimi düşünüyorum. İkinci sınıfın bitecek olması ve geriye okuyacak sadece iki senemin kalacak olması ve hala kayda değer bir şeyler yapamamış olmak beni ciddi anlamda endişelendiriyor. Bu durumda bana ne önerirsiniz? Tekrar bölüme nasıl ısınabilirim ve kendimi nasıl geliştirebilirim, teşekkürler.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Sevgili Gökçehan,

Pandemi döneminde pek çok kişinin yaşadığı bir motivasyon kaybı ve endişe içindesin. Sana bunu 1lere, 2lere, 3lere ve 4lere ders veren bir akademisyen olarak gönül rahatlığı ile söylüyorum. Yalnız değilsin. 2. sınıfta henüz yeterince proje yapmadınız pratiğiniz az. Bunlar 3te artacak. Daha reel problemlerle karşılaştıkça geliştiğini fark edeceksin. Sakın endişeye kapılma. Online kurslara her zaman bakabilirsin. Ya da en çok zorlandığın konuları çıkartıp Youtube vb. kaynaklara da yoğunlaşabilirsin. Merak etme, gelecek sene işler daha da yoluna girecek. Kodlamayı seviyorsan her şey çözülür.

İyi çalışmalar,

Gizem Kayar




Semih Ö***

Merhaba Hocam,

Devlet için değil ama özel sektör için bir sorum var. Bilgisayar mühendisliğinde yüksek lisans özel sektörde de birçok kapıyı açar mı yoksa bunun yerinde özel sektörde iş tecrübesine odaklanmak daha mı mantıklı olur?

Diğer sorum ise, eğer bilgisayar mühendisliğinde yüksek lisansı tavsiye diyorsanız, ben web ve mobil programlama üzerine ilgiliyim. Özel sektörde faydası olabilecek ne gibi projeler yapılabilir?

Bilgilendirirseniz çok memnun olurum, teşekkür ederim.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Semih,

Yüksek lisans meselesi tamamen senin ne arzu ettiğinle alakalı. Özel sektörde çalışıp aynı anda bir konuda uzmanlaşmak isteyebilir ve lisansüstü çalışmalarını yürütebilirsin. Yüksek mühendislik elbette ki prestijli bir durumdur ve negatif hiçbir yönü olamaz. Ama elbette ki buna zaman ayırabilmek önemli çünkü tez yazacaksın. İşyerinle görüşüp özel izin alman gerek ve çoğu şirket bu durumu destekler, sorun çıkartmazlar.


Web ve mobile ilgi varsa eğer şu teknolojilere bir göz at derim: HTML, CSS, JS, JQuery, Bootstrap, seafoodplus.info, JavaScript ve Angular, Vue ya da React, React Native, Docker, veri yapıları, algoritmalar ve yazılım tasarım ilkeleri, JavaScript, Test ve Jest, Mocha, RESTful API´ler ve JSON Veritabanları, Çevik yazılım geliştirme yaşam döngüsü: kod incelemesi, pair programlama, CI/CD, TDD, BDD, vb.


Başarılar,

Gizem Kayar




Ecem D*****

Merhabalar hocam,

Şu an sınıfa gidiyorum ve yazın tercih yapacağız hayalim bilgisayar mühendisliği okumak ama teknoloji mi yoksa mühendislik fakültesi mi diye kafam aşırı karıştı. İlerde yurt dışında çalışmak istiyorum eğer teknoloji kazanırsam bu bir sorun yaratır mı çünkü sanırım teknoloji fakültesi mezunlarına uluslararasında teknisyen deniliyormuş. Cevapladığınız için teşekkür ederim.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Ecem,


Tercihin Mühendislik olsun derim. Eşdeğerliği konusunda ileride seni için daha rahat olur.

Sevgiler,

Gizem Kayar




Cansel Y*******

Merhabalar hocam,

Ben bilgisayar mühendisliği 3.sınıf öğrencisiyim. Açıkçası bölüme istemeyerek girmiştim. Okuldaki arkadaşlarımın az da olsa araştırma yapmış olması ve daha öncesinden kod yazmış olmaları moralimi çok bozdu ve bölüme daha da uzaklaştım ve 3 senem boşa gitti diyebilirim. Bunda hocalarımızın da bize derste çoğu şeyi biliyormuşuz gibi anlatmalarının payı da büyük. Bu sene pandemi dolayısıyla arkadaşlarımı da görmememle bölüme daha yakınlaştım fakat çok eksiğim var diye tedirginim. Şunu sormak istiyorum, bu yaz kendimi dönem içi stajıma kadar geliştirmek istiyorum ama neye çalışsam ne yapsam bilmiyorum, bunun için bir öneri isteyeceğim sizden. Udemy’den ders almayı düşünüyorum ama daha çok uygulama yapılan dersler mi alsam yoksa temel kod dersleri anlatımı şeklinde mi alsam hangisi faydalı olur sizce? Bir de hangi alana yöneleceğimi ve bu yaz hangi dile yoğunlaşsam onu da bilmiyorum. Çoğu hocamız programlama kitaplarında geçen soruları çözmemizin faydalı olacağını söylüyor ama takıldığım yerde soracak birine sahip değilim maalesef. Genel olarak kafam çok karışık çünkü bazıları iş görüşmelerinde ve staj görüşmelerinde gördüğümüz derslerden sorular soruyor diyorlar bazıları ise bir kod soruyorlar onu yazmanızı bekliyorlar diyor.

Yardımcı olursanız çok sevinirim, şimdiden teşekkür ederim.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Sevgili Cansel,

Bilgisayar mühendisliği bölümü ve kod yazmak ilk etapta çok zorlayıcı görünse de aslında bir kez tadını aldığında inanılmaz zevklidir. Artık günümüzde pek çok genç kodlamaya ilgi duyup konuyu araştırarak bilgisayar mühendisliğine başvuruyor; ama bu demek değil ki herkes bilmek zorunda. 1. sınıfta amaç temel programlama bilginizi oturtmak, 2´den itibaren ise bilginizi geliştirmektir. Bence en uygunu hangi programlama dili ile başladıysan önce onunla devam et. Böylece kendini daha rahat hissedersin. Önce o konuyla ilgili derslere bak Udemy´den. İnternet çeşitli kaynaklarla dolu. Danışman akademisyen hocan ile de konuyu tez elden görüşmeni öneririm. Aldığın dersleri ve altyapını en iyi o bildiği için sana en çok o yardım edecektir.


Sevgiler,

Gizem Kayar




Zehra

Merhaba,

Ben YKS sınavına hazırlanan sınıf öğrencisiyim. Matematiğe olan ilgimden dolayı mühendis olmak istiyorum. Ancak hangi mühendislik dalında okumam gerektiği konusunda çok kararsızım.

Çok uzun zamandır aklıma gelen yaratıcı, hayatta kolaylık sağlayacak teknolojik ürün fikirlerini bir kenara not ederim. Ve ilerde bu not ettiğim projeleri hayata geçirmek istiyorum. Yani ortaya yeni ürünler çıkarmak istiyorum. Ancak bu aşamada bana hangi mühendislik daha yararlı olur bilmiyorum. Bu konuyla ilgili fikrinizi merak ediyorum.

Teşekkür ederim.

profile image
Seyhan Yılmaz

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Zehra,

Ortaya çıkarmak istediğin ürünlerin insanlar tarafından fiziksel olarak mı kullanılmasını istiyorsun yoksa dijital olarak mı? Kimisi bir bina inşa etmekten, kimisi günlük hayatı kolaylaştıracak basit bir araçtan, kimisi yüzlerce kişinin kayıt olduğu bir internet sitesi yapmaktan haz duyar. Sen 30´lu yaşlarını hayal ettiğinde kendini bu ve benzer işlerden hangisini yaparken hayal ediyorsun? Bir sahnede ödül alıyor olsan sana bu ödülü hangi işi başardığın için verirlerdi? Bunun cevabını bulduğunda bence hangi bölümü seçmen gerektiğinin cevabını da bulacaksın.

Sevgiler,

Seyhan




Buse

Merhaba,

Ben Akdeniz Üniversitesi bilgisayar mühendisliği 1.sınıf öğrencisiyim. Bu yıl okulumuzda Java dilini öğreniyoruz. Ben okul ile beraber çeşitli online platformlardan destek alarak öğrenimimi ilerletiyorum. Fakat algoritma kurma konusunda sıkıntı çekiyorum. Danıştığım herkes pratik yaparak geliştirebileceğimi söylüyor. Codingbat, Codewars gibi sitelerden faydalanmaya çalışıyorum ama bunlar yeterli mi veya bahsettikleri ʺpratiklerʺ bunlar mı emin değilim. Bir de bu yaz tatilimi verimli geçirmek istiyorum. Ne yazık ki nereden başlayabileceğimi, ne öğreneceğimi, neye odaklanırsam bana faydalı olabileceğini pek bilmiyorum ve oldukça kafam karışık bu konuda. Kendi çapımda, düzeyime göre bir proje geliştirme fikri çok hoşuma gitse de proje konusunda elimde çok fazla bir bilgi olmaması beni durduruyor. Umarım sizden bir dönüş alabilirim. Şu an bu konularda fazlasıyla sıkışığım. Şimdiden vereceğiniz her bir tavsiye için teşekkürler Sağlıkla kalın!

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Sevgili Buse,

1. sınıfta henüz temel bilgin oturacak. Algoritmik düşünceye yeni geçiyorsun. 2.sınıfta aldığın derslerle bu konuda kendini çok daha iyi geliştireceksin lütfen rahat ol. Bence sen bu yaz olabildiğince gördüğünüz konuları pekiştirmeye ve aynı konuları farklı bir yada 2 programlama dilinde daha çalışmaya başla (ör. Python). Yeni bir dil öğren. İleride çok faydasını göreceksin.


Sevgiler,

Gizem Kayar




Sultan U*****

Merhaba, ben yazılım mühendisliği ile bilgisayar mühendisliği arasında kaldım hangisinin geleceği var cevaplarsanız çok sevinirim, şimdiden teşekkürler!

profile image
Seyhan Yılmaz

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Sultan,

Yazılım mühendisliği ile ilgili ders içeriklerinden emin olmamakla birlikte bilgisayar mühendisliğinin daha geniş bir kapsamı olduğunu düşünüyorum. Ben de bilgisayar mühendisliği mezunu olarak yazılım, network, sistem, veri tabanı, AI, data structures gibi hem yazılım hem de donanım ile ilgili dersler aldım. Ancak yazılım mühendisliği daha çok yazılım ağırlıklıdır diye düşünüyorum. Bu nedenle sen mezun olduğunda % yazılım geliştirmek istiyorum diyorsan bu bölümü seçmen mantıklı ancak farklı uzmanlık alanlarını da görmek isterim dersen o zaman bilgisayar mühendisliği senin için daha uygun olacaktır.

Sevgiler,

Seyhan




Seda T********

Merhabalar,

Bilgisayar mühendisliği 4.sınıftayım ve son dönemim ama alttan derslerim mevcut olduğundan bu sene mezun olamıyorum. Gerek üniversitedeki eğitim açısından gerekse derslere gerekli özveriyi gösteremediğimden 4.sınıfta olmama rağmen bir yol kat etmiş değilim. Kodlama ve bilgisayar konusunda iyi olmak adına nasıl bir yol izlemeliyim hakkında bir fikrim yok açıkçası. Aslında bölümün bana uygun olmadığını düşündüm ama 4 yılımı vermiş bulunuyorum ve belki de hangi alana yöneleceğimi bilmediğimden ya da şu durumda ne yapmam gerektiğini bilmediğimden böyle hissediyorum. İstediğim şey iyi bir mühendis olmak ve yüksek lisans yapmak ama bunun için geç mi ya da nasıl bir yol izlemeliyim?

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Seda,


Henüz kendini geliştiremediysen ve halen daha ilgi alanını belirleyemediysen bu noktada yüksek lisanstan bahsetmek biraz zor olabilir. Bence öncelikle elindeki zamanı en doğru şekilde değerlendirmeye odaklanmalısın. Örneğin, kafanda netleşmese dahi bir alana diğerlerinden daha çok yatkınlığın olduğunu 4 senede bence anlamışsındır. Bu alan AI, Network, Veri, Grafik vb. bir alan olabilir. O hangisi ise önce o konuda çalışan bir şirkette uzun dönem staj yapmaya çalış derim. Hemen işe giremeyebilirsin moralini bozma. Uzun dönem stajda o konuya gerçekten hakim olmaya çalış. Baktın olmasa dahi bu kez de başka bir yatkınlığın olan konuya aynı şekilde odaklan. İnan bana 1 sene içinde inanılmaz bir değişim yaşayacaksın.


Mutlu günler,

Gizem Kayar




Elif N***

Merhaba Gizem Hanım

Benim sorum şu; lise 1.sınıfım ve bu alanda gerçekten bir şey yapmak istiyorum bu nedenle oyun programlama eğitimi veren bir kursa yazıldım ama çok fazla hata yapıyorum sanki anlamıyormuşum gibi geliyor ve bu kadar heyecanla başladığım için bende mi sorun var diye düşünüp stres oluyorum… Sizce ne yapmalıyım, nasıl bir çalışma stili izlemeliyim, bu kadar hata yapıp anlamadığını hissetmem konusunda ne yapmalıyım?

Teşekkürler.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Sevgili Elif Nur,


Öncelikle azmini tebrik ediyorum. Henüz lİse 1´de çalışmaya başlarsan üniversiteye inanılmaz hızlı bir giriş yapacaksın. Yeni başladın, panik yok, stres yok. Zaman içinde hepsi oturacak. İlk başta herkese öyle gelir ama pratikle işin rengi değişir.


Sevgiler,

Gizem Kayar




Emrullah K*******

Merhaba Gizem Hanım,

Ben bilgisayar mühendisliği 1.sınıf öğrencisiyim ve ilk sınıfta ortalamam yüksek olmasına rağmen kendimi gerçekten çok eksik hissediyorum bu bir artı bence… Size soracağım soru; staj yapacağım yer hazır fakat ben sadece bir dil biliyorum(C/C++) o yüzden ikinci sınıfın sonuna bıraktım staj işini (en erken). Gerçekten sizin öğrencilik zamanınızda keşke şu yazı şöyle değerlendirseydim dediğiniz tavsiyeler var mı, İngilizce demeyin gerçekten önemini şimdiden anladım. Sizce yazın ne yapmalıyım gerçekten ileriki dönemler için muazzam bir kazanım olsun benim için?

Çok faydalı bir site şimdiden teşekkürler.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Sevgili Emrullah,


Öncelikle seni takdir ettim. Bu azim seni başarıya götürecek olan şey. Ben de eğitimime C ile başlayıp C++ ile devam etmiştim. İlk staj yaptığım yerde bana Java öğrenmemi söylemişlerdi o yazımı Java´da uzmanlaşarak geliştirmiştim. 2. stajımda ise Front-end Web teknolojilerine bakmamı istediler bu kez de o konuda geliştirmiştim. Ama en nihayetinde uzmanlık alanım olan Grafik ve Simülasyon Teknolojileri alanında çalışmak istediğimi 3. sınıfta aldığım Bölüm Teknik Seçmeli dersimden sonra anlamıştım. Demek istediğim, bazı konuları zamana yaymak gerek. Gerçekten kodlama konusunda azimli öğrenciler verilen işler doğrultusunda kendini mutlaka geliştirir. Sen bu yaz bence yeni bir programlama dili daha öğrenip temel seviyeni geliştir. Bilmiyorsan Python öğren, C# öğren. Yaz boş geçmesin.


Sevgiler,

Gizem Kayar




Gizem

Merhaba Gizem Hanım,


Umarım kendimi doğru ifade edebilirim. Ben Cerrahpaşa bilgisayar programcılığı öğrencisiyim. Lisede çocuk gelişimi bölümünü okudum. Sadece ilgimi çektiği için bu bölümü üniversitede tercih ettim. Fakat öğrendim ki bilgisayarın b´sini bilmiyorum. Üstelik derslere de düzenli olarak katılmadım yani epey başarısız ve bilgisizim. Arkadaşlarımın çoğu lisede bu bölümün eğitimini almış veya yıllarca kendileri evde çalışarak projeler yapmış insanlar. Bense hiçbir şey anlayamadım. Şu an 3. yılım mezun olmak üzereyim. Okulumu da bir yıl uzatmak durumunda kaldım. Sormak istediğim soruysa şu; lise ders kitaplarını bulup kendim evde çalışıyorum her şeyi en temelden öğrenmek ve başarılı bir mühendis olmak istiyorum. Sizce lise konularından başlamam (çünkü 20 tane ayrı ders var) ve bu kadar şeyi öğrenmem doğru mu? Yoksa sadece kodlamaya mı yönelmeliyim, dil mi öğrenmeliyim. Veya acilen bu alandan vazgeçmeli miyim? Başarısız olmaktan korkuyorum ve ne yapacağımı bilmiyorum ama gerçekten başarılı olmak istiyorum öneriniz var mı?

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Gizem,


Senin durumunda lisede hangi derslerin verildiğini bilemediğim ve şu andaki alandaki durumunu tam öngöremediğim için senin yerinde olsam hemen acilen akademik danışmanımın yanına gider bu konuyu konuşurdum. Burada seni tanıyan ve akademik geçmişini bilen kişi o olduğu için sana en çok yardımı dokunacak kişi o. Hemen bir toplantı ayarlayın bence.


Sevgiler,

Gizem Kayar




Sedanur C******

Merhaba Gizem Hanım,

Bilgisayar mühendisliği 1. sınıf öğrencisiyim. 1. sınıfta c# programlama diliyle başladık, ama tam olarak kavrayabildiğimi düşünmüyorum.

1.sınıf adına biraz boş geçirdiğimi düşünüyorum. Kendimi daha iyi nasıl geliştirebilirim, neler yapabilirim ya da 1. sınıf düzeyi olarak neleri bilmem gerekiyor? Aslında robotik, siber güvenlik, yapay zeka, oyun tasarımı gibi alanlara ilgi duyuyorum (aslında tam olarak ilgi duyuyor muyum onu da bilmiyorum merakım var diyeyim) ama bunlarla alakalı online kurslar veya Youtube videoları bulup ilgilenmeye çalıştığımda tam anlayamadığım için sanırım sıkılıp bırakıyorum. Hangisinden başlamalıyım, 2. sınıf olmadan kendimi c# da mı daha çok geliştirmeliyim yoksa bu alanlardan herhangi birine başlayıp bilgilenmeli miyim, eğer başlamalıysam bu başlangıç nasıl olmalı?

1. sınıf olmam dolayısıyla yoğunluk olarak matematik fizik gibi temel dersler var, alan dersi az olduğu için çok bir şey öğrenmiyorum ya da bana öyle geliyor ve kendimi bilgisiz hissediyorum bu normal mi yoksa sıkıntı bende mi? Ne yapmalıyım nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olursanız çok sevinirim.
Sedanur Ceylan

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Sevgili Sedanur,

1. sınıf olduğun için henüz yolun çok başındasın. Lütfen anlamadığın ya da sıkıldığın için stres olma. Bunu hissetmen çok normal. 2. sınıfta bölüm derslerin yoğunlaştıkça gelişecek, 3. sınıfta seçmeli dersler almaya başladıkça kendi ilgi alanını belirleyeceksin. Şimdilik sadece temel programlama yeteneklerini geliştirmeye çalış lütfen.

Sevgiler,

Gizem Kayar




Sude

Merhaba, ben bilgisayar mühendisliğinde 1. sınıf öğrencisiyim. Şu an ilk programlama dersini görüyoruz ve Python dilini kullanıyoruz daha sonra c++ ve java öğretecekler diye biliyorum ama şöyle ki çok istekli olmama rağmen ben algoritma oluşturmada zorluk çekiyorum bu normal mi yani daha ilk gören birinin böyle bir zorlanma yaşaması normal mi?

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Sevgili Sude,

Bu çok normal. Ne kadar çok pratik yaparsan o kadar çok gelişecek. 2. sınıftan itibaren algoritmaları da çok daha rahat geliştirmeye başlayacaksın hiç endişe etme. Algoritma bilgisi, programlama temellerinin oturması ve pratikle gelişir.

Sevgiler,

Gizem Kayar




Ece N*** B*******

Merhaba ben Ece,

Öncelikle sorumu görüp, cevap verirseniz şimdiden çok teşekkürler. Benim sorum şöyle; ben şu an lise 2.sınıf öğrencisiyim biliyorum belki bu kadar erken karar verme diyebilirsiniz ama hedefimde oldukça kararlıyım ve emin adımlarla ilerleyeceğim. Öncelikle bilgisayar mühendisliği okumak istiyorum ve aslında başka bir arkadaş da bahsetmişti ama benim durumum biraz daha farklı. Formula 1’e oldukça ilgim var. Bilgisayar mühendisi olarak takımlarda çalışabilir miyim? Üniversiteyi Türkiye’de okumamın ya da yüksek lisansımı yurtdışında yapmamın ne gibi etkileri olabilir? Son olarak aslında en önemli kısmı burası: Formula 1 de bilgisayar mühendisi olarak çalışabilir miyim yoksa sadece makine, aerodinamik veya uçak mühendisleri mi çalışıyor?

Tekrardan teşekkürler.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Sevgili Ece Naz,

Formula 1´de elbette makine, aerodinamik vb. mühendisler çok çalışıyor ama sen yazılım alanında çalışmak niyetindeysen bu bilgilerini kullanabileceğin bir alan yaratman mümkün Formula 1´de. Belki bu noktada bilgisayar+mekatronik yandal gibi bir seçeneği göz önünde bulundurabilirsin. Çünkü interdisipliner bilgiye sahip olmak sana güç katar.

Başarılar dilerim,

Gizem Kayar




Nur

Merhaba Gizem Hanım,

Ben bilgisayar mühendisliği 1.sınıf öğrencisiyim. Evet şu anda zor bir dönemden geçiyoruz ama bu fırsatı da değerlendirmem gerektiğini düşünüyorum. Şu anda dil olarak c# öğreniyoruz. Bu dönemdeki bir derste hocamız üniversitemizde farklı farklı kulüpler olduğunu söyledi. Bazıları robot tasarlıyormuş ya da herhangi bir teknolojik alet vb. Ben de şimdiden vakit varken bir şeyler yapmak istiyorum ki hem bölümümden zevk alayım hem de 2.sınıfta da bir şeyler hakkında bilgi sahibi olabileyim. Robot tasarlamak dışında (tabi robotlarla alakalı da olabilir) neler yapabilirim, hangi alanda ilerleyebilirim ki bu bana bir avantaj kazandırsın? Gerçekten bu konuda bir bilgim yok. Farklı ne tür şeyler yapabilirim kendimi geliştirme konusunda? Yardıma ihtiyacım var açıkçası. Son olarak hazırlık okumadığım için İngilizcem pek iyi sayılmaz. Bunu geliştirme konusunda tavsiyeleriniz nelerdir?

Şimdiden çok teşekkür ederim

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Nur,

Robotik kulübünüz varsa elbette girip yapılanları gözlemleyebilir, bilgi sahibi olmak için bu fırsatı değerlendirebilirsin. Ama bilişim kulübü gibi bir kulübünüz varsa oraya mutlaka girmeni öneririm. Zira alanla ilgili tüm gelişmeleri takip etmene ve diğer kulüpleri tanımana yardımcı olacak olan bir network kazanmış olursun. İngilizce konusuna gelince ne yapıp edip kendini geliştirmeni öneririm. Bunun için en önemli şey ise pratik yapmak. Belki de bir kursa yazılmayı düşünebilirsin. Bizim alanımızda İngilizce bilmek çok önemli.

Sevgiler,
Gizem Kayar




İbrahim D*****

Merhaba!

Bir bilgisayar mühendisi olmak benim bir hayalim ancak aklımda bazı sorular var İlk sorum, hangi alanda okuyacağıma karar veremedim. Bilgisayar mühendisi olmak istesem de bilgisayar mühendisliği de bölümlere ayrılıyor. Ancak hangi alanın bana göre olduğunu ve hangi bölümlerin olduğunu bilmiyorum. İkinci sorum, bir bilgisayar mühendisi olmak için şimdiden çalışmaya başlamak istiyorum. Hangi yazılım dillerini önerirsiniz ve yazılıma ilk hangi dil ile başlama mı önerirsiniz? Cevaplarsanız sevinirim. Teşekkürler

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba İbrahim,

Öncelikle daha lisede ne olmak istediğine karar verip emin adımlarla ilerlemene saygı duydum. Harikasın. Seçenek çok fazla ama bence Python ile başlayabilir, sonra da biraz Java bakabilirsin. Genel programlama mantığını anlamana yardımcı olur. İlk sorunun cevabı ise şöyle. Evet bilgisayar mühendisliği network, veri, grafik, bilgisayarlı görü, yapay zeka, biyoinfo, siber güvenlik gibi pek çok alana ayrılır. Öncelikle temel bölüm derslerini alıp akabinde de bölüm içi seçmeli dersleri almadan, hangi alana ilgi duyduğunu anlaman çok zor. Buna zaman var ve hiç merak etme, bölüme gidince bu keşif kendi kendine gerçekleşecek.

Başarılar,
Gizem Kayar




Mert G*******

İyi günler hocam 19 yaşındayım 4 yıl meslek lisesinde web programlama gördüm. Şu an iki yıllık Uşak Üniversitesi bilgisayar programcılığı okuyorum, 2.sınıf öğrencisiyim sınıfta meslek lisesinden gelen tek kişi bendim. Herkes ya Anadolu Lisesinden ya da mezun olarak gelmişti ve matematik kısmında yerle bir oldum; ama şu an 4 üzerinden ortalamam var ve sınıf birincisiyim.

Öğrenci olsam bile 80’den fazla bilgisayar tamiri yaptım; ama asıl olayım donanım değil bu yüzden yazılım kısmı ile ilgileniyorum. Kod yazmayı çok seviyorum, lisede her ne kadar iyi bir eğitim alamasam bile kendimi alaylı bir şekilde geliştirdim. Html, Css, Java, Php, Mysql, Wordpress, Dart, E-ticaret Sistemleri, Laravel, Android Uygulama Geliştirme, Oyun Motorları, Siber Güvenlik tarafından DDOS Saldırıları, Hacking İşlemleri, Sızmalar, Brutforce, Python ve Kali Linux biliyorum. Grafik ve animasyon konusunda bütün Adobe programlarına hakimim. Birkaç da projem var bu yaşımda olmama rağmen bazı ajanslardan iş teklifi de alıyorum.

Ancak ne yapacağımı açıkçası bilmiyorum. DGS ile mühendislik okumayı düşünüyorum 4 yıllık bilgisayar mühendislik derslerini inceliyorum ve bazı noktalarda programlama ile alakası olmayan dersleri çok fazlasıyla görüyorum, bana saçma geliyor. Bazı derslerde temel bilgiler veriliyor mobil programlama, oyun programlama vb. ve bu durum beni birazda rahatsız ediyor. Bunun yanında, matematik kısmında çok çok zorlanacağımı düşünüyorum haliyle meslek lisesinden mezun oldum… Sadece işime yarayacak 14 ders var, bunun için 4 yıl okumak sizce mantıklı mı? Sizce mühendislik eğitimi almak beni daha fazla geliştirir mi yoksa mezun olanlar da bu ve buna benzer bilgilere mi sahip oluyorlar (yapay zeka robotik kodlama vb. durumlar hariç)? Şu an piyasa nasıl ilerliyor, neye yönelmeliyim? Fikir verebilirseniz sevinirim, teşekkürler.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Merhaba Mert,

Evet durum biraz karışık görünüyor ama bana sorarsan dikey geçiş ile geçip 4 yıllık mühendislik fakültesi bitirmen, yaşın da müsait olduğu için uygun olabilir. Benzer durumda arkadaşlarım oldu eskiden ve dikey geçiş ile 4 yıllık okumayı tercih ettiler. Matematik her ne kadar gözünü korkutsa da, temel matematik seviyesi kötü olan bir programcının uzun vadede kendini geliştirirken zorlanacağını ve analitik düşünce altyapısının oturtulmasının ne kadar önemli olduğunu lütfen unutma. Ama elbette ki karar senindir. Bu tür durumlarda kendini en iyi tanıyan kişi sen olduğun için artı ve eksilerini en iyi sen tartabilirsin.

Sevgiler,
Gizem Kayar




Mert G*******

İyi günler hocam,

19 yaşındayım 4 yıl meslek lisesinde web programlama gördüm. Şu an 2 yıllık bilgisayar programcılığı okuyorum, 2.sınıf öğrencisiyim. Lisede her ne kadar iyi bir eğitim alamasam da kendimi alaylı bir şekilde geliştirdim: html, css, java, php, javascript, mysql, wordpress, e-ticaret sistemleri, laravel, android uygulama geliştirme, oyun motorları, siber güvenlik tarafında ddos saldırıları, brutforce, python ve Linux konusunda bilgim var her birinde profesyonel değilim; ama kendimce bilgi birikimim var. Birkaç da projem var, bu yaşımda olmama rağmen bazı ajanslardan iş teklifi de alıyorum. Ne yapacağımı açıkçası bilmiyorum, DGS ile mühendislik okumayı düşünüyorum 4 yıllık bilgisayar mühendisliği derslerini inceliyorum ve bazı noktalarda programlama ile alakası olmayan dersleri çok görüyorum ve bu durum beni biraz da rahatsız ediyor. Sizce mühendislik eğitimi almak beni daha fazla geliştirir mi yoksa mezun olanlar da bu ve buna benzer bilgilere mi sahip oluyorlar? (Bazı istisnalar hariç yapay zeka vb. durumlar.) Şu an piyasa nasıl ilerliyor, neye yönelmeliyim? Fikir verebilirseniz sevinirim, teşekkürler.

profile image
Ayşe Berna Altınel

Bilgisayar Mühendisi

Mert Merhaba,

Sen temel yazılım bilgilerini almış ve ödev/proje vb. çeşitli uygulamalarla tecrübe edinmiş görünüyorsun. Bilgisayar mühendisliği eğitiminde yazılım dışında temel bilgisayar mimarisi, donanım, bilgisayar ağları gibi dersler de bulunmakta. Aslında bu sorduğun sorunun cevabı tamamen sende. Çünkü ikisi arasındaki farkı görüyorsun, senin okuduğunu bilgisayar mühendisliğinin yazılım tabanlı 2 senelik sıkıştırılmış hali gibi düşün. Dolayısıyla şu andaki bilgi ve tecrüben seni tatmin ve motive ediyorsa bundan sonrasında elbette kendini sektörde ilerletmek isteyebilirsin. Ancak ben illa da mühendislik diplomasını da almalıyım ve diğer dersleri de görmeliyim, belki sonrasında yüksek lisans da yaparım diyorsan o halde dikey geçiş yapmalısın. Dilersen sektörden birileriyle görüşüp konuyu daha derinden de analiz edebilirsin.


Başarılar dilerim.




Bilge D*****

Öncelikle merhaba, umarım aklımdaki her şeyi düzgün bir şekilde toparlayıp ifade edebilirim.

Ben bilgisayar mühendisliği 1. sınıf öğrencisiyim. Bölümümü gerçekten isteyerek seçtim; teknolojiye, yazılıma ilgimden dolayı. Ancak çok iyi bir sıralama yapamadım. Fakülteleri de çok araştırmadım ve teknoloji fakültesinde okuyorum şu an. Mühendislik ve teknoloji fakültesinde, iş yeri eğitimi dışında pek fark olmadığını biliyorum. Fakat bir endişem var, ben her zaman yurt dışında yüksek lisans yapmak istedim. Fakülte adı bunda bir sorun yaratır mı? Yüksek lisans yapmasam bile çalışmak için denklik alırken bir sorun olur mu? Ayrıca dediğim gibi sıralamam çok yüksek değil fakat derslere çok ilgiliyim; uğraşmayı, öğrenmeyi çok seviyorum, internette moral bozucu yazılar okuyarak sırf 3 saatlik bir sınav sonucuna göre moralimi bozup kendimi yetersiz hissetmek istemiyorum. Daha yolun başındayım ve kendimi geliştirmem için neler önerebilirsiniz? Sorularıma cevap verirseniz çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkür ederim.

profile image
Gizem Kayar

Bilgisayar Mühendisi

Sevgili Bilge,

Öncelikle asla ama asla moral bozmak yok. Kendini geliştirmek isteyen bir insanın önünde kimse duramaz. Sen böyle azimli iken başarısız olman gibi bir ihtimal görmüyorum. Burada iş kendini nasıl geliştireceğindir. Öncelikle gelecek seneden itibaren daha çok bölüm dersi alacak ve kendini daha donanımlı hissetmeye başlayacaksın. 3.sınıftan itibaren ise özgüvenin artmaya başlayacak. Kendine zaman ver. Bu zaman zarfında alıyor olduğun programlama derslerinde lütfen çok pratik yap. İnternet ek kaynaklarla dolu. Öğrendiğin konularda pratiği ihmal etme ve kendine yeni ufuklar açmak için gözünü dört aç. Diğer soruna gelirsek bu konu yurtdışındaki üniversiteden üniversiteye değişir. Mutlaka hepsi mühendislik fakültesi olsun demiyor lütfen canımı sıkma. Sen not ortalamanı yüksek tutmaya, güzel stajlar yapmaya ve daha mezun olmadan sınıf projelerinde başarılı olmaya odaklan. Gerisi bir şekilde hallolur endişelenme.

Sevgiler,
Gizem Kayar




Murat T********

Sorulara Dön
Bahadır Kaya

Bahadır Kaya

Bilgisayar bilimleri ile hobi olarak ilgilenen biri

Bilgisayar mühendisliği bilgisayarın fiziksel(anakart, bellek, ekran kartı, işlemci, yongalar, sabit ve katı hal diskleri, güç kaynağı, oem ürünleri vb.) kısmına daha çok odaklanmakta iken, yazılım mühendisliği bilgisayarın sanal(işletim sistemleri, bios, yazılım geliştirme, web tasarım, sanal güvenlik, programlama vb.) kısmına daha çok odaklanmaktadır.

Buna rağmen ortak aldığı derslerin sayısı azımsanacak sayıda olmamakla beraber sektördeki iş ilanlarında aranan şartlar kısmında genellikle 'bilgisayar ile ilgili bölümlerden mezun olan' diye belirtilir çok spesifik bir alan olmadığı taktirde aynı pozisyonda çalışabilirler.

1, görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Etü Bilgisayar Mühendisliği Müfredatı. (21 Kasım ). Alındığı Tarih: 21 Kasım Alındığı Yer: Bağlantı

    Beykoz Üniversitesi

    Endüstri ve Dijital Dönüşümün Anahtarı Yazılım Mühendisliği

    Günümüzde her alanda teknoloji ile yazılım iç içe. Geleceğin teknolojilerini yazılım mühendisliği biçimlendiriyor. Beykoz Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü bugünün ve geleceğin yaratıcı yazılım mühendislerini yetiştirmeyi hedefliyor.

    Yazılım Mühendisi Kimdir?

    Yazılım mühendisi kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulacak yazılımın gereksinimlerini, tasarımını ve yapısını inceler ve programlama dillerini kullanarak yazılımı meydana getirir. Yazılım mühendisi yaygın olarak son kullanıcı odaklı olarak çalışmalar gerçekleştirir, son kullanıcıları hesaba katarak yeni yazılımlar ve yeni dizaynlar oluşturur veya var olan bir yazılımı son kullanıcı ihtiyaçlarına göre üzere iyileştirir.

    Yazılım Mühendisi Ne Yapar?

    Yazılım mühendisi yazılımları kullanacak kişilerle etkileşim kurarak onların ihtiyaçlarını anlamaya ve analiz etmeye çalışır. Analizler sonucunda en doğru uygulamayı tespit ederek öncelikle yazılımın omurgasını planlar.

    Planlanan yazılımın kodlama aşamasında programcılar ile beraber çalışır. Yazılım tamamlanıp kullanıcıya sunulduktan sonra gerekli eğitimler ve kullanım sırasında oluşabilecek sorunlarla ilgilenir.

    Yazılım Mühendisi Nerede Çalışır?

    Yazılım mühendisliğinin çalışma alanı oldukça geniştir. Yazılım mühendisi iş dünyasının hemen her sektöründe çalışır. Telekomünikasyon dünyası, eğlence sektörü, bankacılık, eğitim sektöründe, sanayi kuruluşlarında, hizmet sektöründe, kamu kuruluşlarına, her türlü ticari firmada yazılım mühendislerine ihtiyaç duyulur. Bu ihtiyaç teknolojinin büyük adımlarla geliştiği çağımızda sürekli artmaktadır.

    Yazılım Mühendisliği Eğitimi

    Yazılım mühendisliği eğitiminin süresi dört yıldır. Eğitimin ilk yılında fizik, matematik, bilgisayar programlama gibi temel dersler verilir. Daha sonraki yıllarda ise bilgisayar bilimleri ve mühendisliğinin ve yazılım mühendisliğinin temel dersleri ve uygulama alanları dersleri yer alır.

    Beykoz Üniversitesi yazılım mühendisliği lisans ders programına aşağıdaki dersler yer alır:

    • Fizik ve Matematik (Kalkülüs, Lineer Cebir, Diferansiyel Denklemler, Olasılık Kuramı ve İstatistik, Ayrık Matematik)
    • Programlama
    • Yazılım Geliştirme
    • Mantıksal Tasarım
    • Veri Yapıları v Algoritmalar
    • Sistem Programlama
    • Bilgisayar Organizasyonu
    • İşletim Sistemleri
    • Algoritma Analizi
    • Bilgisayar Ağları
    • Veritabanı Sistemleri
    • Sistem Analizi ve Tasarımı
    • Yazılım Geliştirme Metodolojileri
    • Yazılım Testi
    • Yazılım Geliştirme Standartları
    • Siber Güvenlik
    • İnsan-Makine Etkileşimi
    • Web Uygulamaları Geliştirme
    • İnternet Programlama
    • Mobil Uygulama Geliştirme
    • Hesaplama Kuramı
    • Yapay Zeka
    • Robotik
    • Paralel ve Dağıtık Hesaplama
    • Veri Bilimi ve Analitiği

    Görülüğü gibi yazılım mühendisliği programının derslerinin birçoğu bilgisayar mühendisliği programı ile ortaktır.  Diğer deyişle yazılım mühendisliği programı bilgisayar mühendisliğinin yazılım dalında uzmanlaşması anlamına gelir. Yazılım mühendisliğinin bilgisayar mühendisliğinden ayrı bir program olarak sunulması bu alandaki eleman ihtiyacının yüksek olmasındandır. Programda ayrıca seçmeli dersler yer alır.

    Mühendislik Programlarının Birinci Sınıfında Ortak Dersler

    Beykoz Üniversitesi’nde mühendislik programlarının birinci sınıfları bir ders hariç ortaktır, yani aynı derslerden oluşur. Birinci sınıfın ortak oluşu öğrenciye birinci sınıfın sonunda ders kaybı olmadan yatay geçiş yapma olanağı sağlar. Böylece üniversiteye girişte yaptığı tercihten memnun olmayan öğrenci bulunduğu mühendislik bölümünden başka bir mühendislik bölümün kaybı olmadan geçebilir.

    Mühendislik programlarının birinci sınıfının ortak olması mühendislik programları arasında yandal ve çift anadal yapmayı kolaylaştırır.

    Yetkinlik Geliştirme Programı

    Günümüzde iş dünyası üniversite mezunlarının alanlarındaki teorik bilginin yanı sıra bazı kritik yetkinlikleri de edinmiş olarak iş yaşamına atılmalarını bekliyor. Üniversitemizin “Yetkinlik Geliştirme Programı” ile öğrencilerimizin öğrenim gördükleri alan bilgisinin yanı sıra yüzyıl iş dünyasının ihtiyaç duyduğu temel ve yönetsel 14 Yetkinlikte kendilerini geliştirmiş olarak mezun olmalarını hedefliyoruz. Böylelikle fakültemizden mezun olan mühendis ve mimarlarımız iş dünyasına alan bilgilerinin yanı sıra öğrenim hayatları süresince kazandıkları kritik temel ve yönetsel yetkinlikler ile atılıyor ve kariyerlerine büyük bir avantaj ile başlıyor.

    Staj ve İş Yerinde Çalışma

    Yazılım mühendisliği eğitimi için staj ve iş yerinde çalışma önemlidir. Beykoz Üniversitesi’nin eğitim modeli sekiz dönemden oluşan dört yıllık lisans eğitiminin son döneminin eğitim görülen alandaki bir işyerinde çalışılmasına dayanır. Böylece öğrenci mezun olduğunda iş yaşamına bir adım önde başlar.

    Yazılım Mühendisliği Eğitimi ile Alınan Diploma Ve Unvan

    Eğitimini başarı ile tamamlayanlara Yazılım Mühendisliği Lisans Diploması ve Yazılım Mühendisi unvanı verilir.

    Yüksek Lisans ve Doktora

    Yazılım mühendisliği okuyanlar eğitimlerini yüksek lisans ve doktora düzeyinde devam edebilirler. Yüksek lisans yapanlar Yüksek Mühendis unvanını alırlar. Doktora yapanlar araştırmacı ve akademisyen olurlar. Yüksek lisans ve doktora düzeyinde yapay zeka, siber güvenlik, veri bilimi, robotik, yazılım mühendisliği gibi alanlarda uzmanlaşılabilir.

    Yazılım Mühendisleri Hangi Alanlarda Çalışır?

    Yazılım mühendisi analist, web tasarımcılığı, yazılım tasarım uzmanlığı, ağ ve internet uzmanlığı, veri mimarlığı, veri analistliği ve daha birçok alanda geniş bir çalışma yelpazesi vardır.

    Yazılım Mühendisliğini Kimler Tercih Etmeli?

    Bu mesleği seçmek isteyenlerin sürekli kendini yenileyebilen ve geliştiren, tasarım yeteceği olan, mantık yürütme kabiliyeti güçlü olan, sabırlı, dikkatli, takım çalışmalarının bir parçası olabilen, sorunları parçalara bölerek çözüm basamakları oluşturabilen kişiler olmaları gerekir.

    Yazılım Mühendisliği için Önceden Bilgisayar Bilgisi Gerekiyor mu?

    Hayır. Daha önceden programlama ve donanım konusunda bilgi sahibi olmak ilk sene alınacak derslere az bir katkı sağlar, ancak çok gerekli değildir ve büyük kolaylık sağlamaz.

    Bilgisayar Mühendisliğiile YazılımMühendisliğinin Farkı Nedir?

    Bilgisayar mühendisliğinin kapsamı yazılım mühendisliğinin kapsamından geniştir. Bilgisayar mühendisliği yazılım yanında donanım alanını da içine alır. Yazılım mühendisliği bilgisayar mühendisliğinin yazılım alanına odaklanmasıdır.

    Yazılım Mühendisliği Mesleğinin Geleceği

    Yazılım mühendisliği şimdi olduğu gibi gelecekte de aranan bir meslek olacaktır. Zira yapay zeka, veri bilimi, robotlar, akıllı kentler, sürücüsüz arabalar gibi geleceğe şekil verecek teknolojiler yazılım mühendisliğinin alanlarıdır.

            

    Bu içerik 22/06/ tarihinde güncellenmiştir.

    Türkiye&#;deki üniversitelerde, yazılım mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği bölümleri, bilgisayar ve yazılım teknolojileri alanlarında eğitim veren iki farklı bölümdür. Bu iki bölüm arasında benzerlikler ve farklılıklar bulunmaktadır.

    İki bölümün ortak dersleri; temel programlama dilleri, veri yapıları, algoritmalar, yazılım tasarımı, veritabanı yönetimi, sayısal elektronik, işletim sistemleri, ağ teknolojileri, mobil programlama ve güvenlik konularını kapsar. Bu derslerin yanı sıra, öğrencilerin tercihlerine göre değişebilen seçmeli dersler de bulunmaktadır.

    Yazılım mühendisliği bölümü, özellikle yazılım geliştirme süreçlerine odaklanırken, bilgisayar mühendisliği bölümü daha geniş bir alana yayılmaktadır. Bilgisayar mühendisliği bölümü, bilgisayar donanımı, yazılım geliştirme, veri analizi ve sistem yönetimi gibi konuları kapsar.

    Mezuniyet sonrası iş imkanları açısından, her iki bölüm de çok geniş bir yelpazede iş fırsatları sunar. Yazılım mühendisliği mezunları, yazılım geliştirme, yazılım testi, yazılım yönetimi, yazılım danışmanlığı ve proje yönetimi gibi alanlarda iş bulabilirler. Bilgisayar mühendisliği mezunları ise donanım tasarımı, ağ yönetimi, veritabanı yönetimi, sistem yönetimi, veri analizi, güvenlik ve yapay zeka alanlarında iş bulma imkanına sahiptirler.

    Ancak, her iki bölümün mezunları arasında farklılık da bulunmaktadır. Yazılım mühendisliği mezunları daha çok yazılım geliştirme sürecinin tasarımı, yönetimi ve yazılım testi alanında çalışırlar. Bilgisayar mühendisliği mezunları ise, yazılım geliştirme sürecinin yanı sıra, donanım tasarımı, sistem yönetimi, ağ yönetimi, veri analizi ve yapay zeka gibi konulara da hakimdirler.

    Bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği bölümleri arasında bazı derslerde benzerlikler olsa da, bazı derslerde farklılıklar da bulunmaktadır. Bilgisayar mühendisliği bölümünde olup yazılım mühendisliği bölümünde olmayan bazı dersler şunlardır:

    1. Elektronik Devreler: Bilgisayar mühendisliği bölümünde öğrencilere elektronik devrelerin temelleri öğretilirken, yazılım mühendisliği bölümünde bu ders yer almaz çünkü genellikle yazılım mühendisleri donanım tasarımı yapmazlar.
    2. Sinyaller ve Sistemler: Bu ders, bilgisayar mühendisliği öğrencilerine sinyal işleme ve sistem analizi konularında temel bilgiler verir. Yazılım mühendisliği bölümünde bu ders yer almaz, ancak yazılım mühendisleri de iş hayatlarında sıklıkla sinyal işleme ve sistem analizi ile ilgili konulara maruz kalabilirler.
    3. Sayısal Mantık: Sayısal mantık, bilgisayar mühendisliği öğrencilerinin temel derslerinden biridir. Bu ders, öğrencilere dijital elektronik devrelerinin temellerini öğretir. Yazılım mühendisliği bölümünde bu ders yer almaz, ancak yazılım mühendisleri de dijital elektronik devrelerini tasarlayabilirler.
    4. Veri Yapıları ve Algoritmalar: Bu ders, bilgisayar mühendisliği öğrencilerine temel veri yapıları ve algoritmaları öğretir. Yazılım mühendisliği bölümünde de veri yapıları ve algoritmalar önemlidir, ancak bilgisayar mühendisliği bölümünde daha kapsamlı bir şekilde işlenir.
    5. Mikroişlemciler: Bilgisayar mühendisliği öğrencileri mikroişlemcilerin temellerini öğrenirler. Yazılım mühendisliği bölümünde bu ders yer almaz, ancak yazılım mühendisleri de mikroişlemcilerle ilgili konulara aşina olmalıdırlar.

    Bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği bölümleri arasında bazı farklılıklar olsa da, her iki bölüm de genellikle benzer iş imkanlarına sahiptir. Her iki bölüm mezunları da yazılım geliştirme, yazılım test mühendisliği, yazılım proje yönetimi ve sistem analizi gibi birçok farklı pozisyonda çalışabilirler.

    Sonuç olarak, öğrencilerin seçimlerinde, kendi ilgi alanlarını ve kariyer hedeflerini dikkate almaları önemlidir.

    nest...

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.