adet üstüne hamile kalmak / Üstüne görme nasıl olur, kaç gün sürer? Gebelikte üstüne görme belirtileri ve merak edilenler

Adet Üstüne Hamile Kalmak

adet üstüne hamile kalmak

Bebek beklediğinizi öğrendiğiniz ilk andan itibaren birçok konuda daha hassas ve şüpheci davranmaya başlarsınız. Bunun ana sebebi, artık sadece kendinizi değil, sizinle birlikte karnınızda büyüyen bebeğinizin de sağlığını düşünmeniz gerektiğidir.

Bu sebepten, özellikle bu süreç içerisinde yaşanan herhangi bir vajinal kanama veya lekelenme durumu, anne adaylarını korkutarak fazlasıyla telaşlandıran bir konu hâline gelir.

Gebelikte yaşanan kanamalar, düşük tehlikesi gibi ciddi bir durumun habercisi olabilir. Ancak özellikle gebeliğin ilk başlarında yaşanan hafif lekelenmeler, üstüne görmek olarak isimlendirilen ve hamileliğin ilk belirtileri arasında sayılan normal bir bulgudur.

Peki üstüne görme nedir, neden olur ve ne kadar sürer? Diğer kanamalardan ayrılan özellikleri nelerdir? Bebek için herhangi bir tehlike oluşturur mu?

Hamileyken Üstüne Görmek Nedir?

Üreme olgunluğuna erişen kadınlar, yumurtalıklarından 28 günde bir olgunlaşmış bir yumurta hücresi bırakır. Bu süre içerisinde östrojen ve progesteron hormonları, yumurtanın döllenmiş olma ihtimaline karşı rahmi, döllenen yumurtanın tutunabileceği ve burada yaşayabileceği şekilde hazırlar.

Yumurta sperm hücresi ile buluşmaz, yani döllenme gerçekleşmezse rahim içini saran tabaka vücuttan atılır, yani kısacası adet kanaması gerçekleşir. Ancak yumurta hücresi ile sperm hücresi karşılaşılır ve döllenme gerçekleşirse, döllenen yumurta fallop tüplerinden ilerleyerek rahme ulaşır ve gelişmek üzere rahim iç duvarına tutunur. Bu tutunma sırasında oluşan hafif kanamaya da ‘üstüne görme’ denir.

Üstüne görme, halk arasında ‘üstüne adet’ veya ‘hamileyken üstüne görmek’ gibi farklı şekillerde de tanımlanmaktadır. Tıp dilinde ise bu olayın karşılığı ‘yerleşme kanaması’ veya ‘implantasyon kanaması’ olarak geçmektedir. Tüm bu tanımlar aynı durum için kullanılmaktadır.

Gebelikte uzak durulması gereken 10 şey! Konulu yazımızı okumak isterseniz aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

seafoodplus.info

Üstüne Görme Neden Olur?

Bu kanama her gebelikte kesin olarak gerçekleşmeli diye bir kaide yoktur. Tüm hamileliklerin yaklaşık %’unda meydana gelmektedir. Yani her 3 hamileliğin birinde implantasyon kanaması yaşanması muhtemeldir.

Peki hamileyken üstüne adet neden olur?

Döllenme sonrasında embriyonun yaşamını devam ettirebilmesi için rahim içi duvarı denilen endometriuma tutunması gerekir. Bu tutunma işlemi sırasında embriyo, rahim duvarına yerleşirken yarattığı bazı hareketler nedeniyle kılcal damarların çatlamasına neden olur.

İmplantasyon kanamasının gerçekleşme nedeni ise, bu hareketlerin bir sonucu olarak rahim içi duvarında bulunan kılcal damarların patlaması ve hafif kanamalara yol açmasıdır.

Ancak hamileliğin en başlarında meydana gelen bu kanamanın başka sebepleri de olabilir ve anne adayları bu kanamaları yerleşme kanaması ile karıştırabilir.

  • Düşük belirtisi
  • Dış gebelik belirtisi
  • Rahimde kist veya tümör bulunması
  • Vajinal enfeksiyonlar

Yerleşme Kanaması Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte görülen yerleşme kanamasının anlaşılabilmesine yardımcı bazı bulgular vardır. Bu belirtilerin birçoğu regl öncesi belirtilerle benzerlik göstermektedir.

Ancak hamileliğin ilk belirtilerinden biri olan üstüne görmenin işaretleri, çok daha hafif şiddetli seyretmektedir.

  • Göğüslerde hassasiyet
  • Kabızlık, ishal gibi sindirim sistemi bozuklukları
  • Hâlsizlik
  • Karın bölgesinde hafif kramplar
  • Hafif baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Sık idrara çıkma
  • İştahsızlık
  • Vücut ısısında artış
  • Ruh hâlinde ani değişmeler

Bu belirtiler, aynı zamanda gebeliğin de ilk belirtileri arasındadır. Ancak şikayetlerin implantasyon nedeniyle oluştuğu bazı farklılıklar sayesinde anlaşılabilir.

Hamileyken Adet Görülür mü? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

İmplantasyon Kanaması Nasıl Olur?

Bu kanamanın kendine özel bazı özellikleri vardır. O zaman gelin hep birlikte ‘Yerleşme kanaması nasıl olur?’ bakalım;

  • Çok Açık veya Çok Koyu Renk;

Yerleşme kanaması koyu kahverengi veya çok açık pembe renktedir.

Endometriumdaki kılcal damarlar çatlayınca açığa çıkan bir miktar kan, vajinaya ulaşana dek pıhtılaşarak koyu bir renge de dönüşebilmektedir.

Üstüne görmenin miktarı oldukça azdır. Bazen birkaç damla kan şeklinde, bazen de belli belirsiz açık renkli lekeler şeklinde oluşabilmektedir.

Vajinal pedi dolduramayacak kadar düşük miktarda gerçekleşmektedir.

Yerleşme kanaması kısa sürelidir. Birkaç gün veya birkaç saat süren lekeler meydana gelir. Sadece kılcal damarların deforme olmasından dolayı oluşması sebebiyle normal bir kanama gibi uzun sürmez.

Vajinal kanamalarda genellikle parlak renkli ve pıhtılı bir kıvam söz konusudur. Ancak implantasyon sonucu oluşan lekeler pıhtısız ve düşük kıvamdadır.

Üstüne Görme ile Normal Adet Kanaması Nasıl Ayırt Edilir?

Bazı kadınlar, üstüne adet ile normal adet dönemlerini karıştırabilmektedir. Gebe olduğundan habersiz olan anne adayları, implantasyondan kaynaklı lekelenmeler yaşadıkları hâlde bunun normal regl dönemlerinden kaynaklı olduğunu düşünerek yanılabilmekte ve bu sebeple hamilelik geç fark edilebilmektedir.

İmplantasyon kanamasının taşıdığı özellikler, üstüne görme ile regli birbirinden ayırt edebilmenize yardımcı olacaktır.

  • Öncelikle adet kanaması ortalama gün süren bir olaydır. Üstüne görme ise çok daha kısa sürmekte olup bazen birkaç saat, bazen de birkaç gün içerisinde bitmektedir.
  • Regl ortalama 28 günde bir meydana gelirken implantasyon kanaması regl döneminin birkaç gün öncesinde gerçekleşir.
  • Regl kanaması yoğun, pıhtılı ve parlak renkliyken üstüne görme düşük yoğunlukta, az miktarda ve çok açık veya çok koyu renktedir.
  • Regl döneminde kasıklarda yoğun kramplar meydana gelebilirken üstüne görmede çok hafif ve belirsiz kasılmalar oluşur.
  • Yerleşme kanamasında kandaki HCG hormonunda artış görülür.

Beta Hcg Değerleri Hakkında Her Şey! Konulu makalemizi inceleyebilirsiniz. Hemen incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

seafoodplus.info

Üstüne görme nedir? Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

Gebeliğin ilk işaretlerinden biri olan üstüne görme, döllenmenin gerçekleştiğinin bir habercisidir. Bu nedenle gebeliğin varlığı ve döllenmenin oluştuğu tarih hakkında bilgi veriyor olması ‘yerleşme kanaması ne zaman olur?’ sorusunu akıllara getirmektedir.

İmplantasyon, yumurtlamadan yaklaşık bir hafta sonra, yani spermin yumurtayı döllemesinden ortalama gün sonra gerçekleşir.

Bu süre, normal regl döngünüzün birkaç gün öncesine tekabül etmektedir. Yani olgunlaşan yumurta hücreniz bu sırada bir sperm ile karşılaşır ve döllenirse, gün arasında süren bir yolculuk sonunda tüplerden rahme ulaşarak yerleşme işlemine başlar.

Böylelikle normal adet döngünüzün birkaç gün öncesine denk gelen bir lekelenme oluşur.

Üstüne görme zamanı size ne kadarlık gebe olduğunuz konusunda da bilgi vermektedir. Lekelerin görüldüğü tarih, yaklaşık bir haftalık gebe olduğunuza işarettir ve bu lekelenmeden yaklaşık 3 gün sonra yapılacak bir test, size hamilelikle ilgili kesin cevap verebilir.

Yerleşme Kanaması Ne Kadar Sürer?

Hamilelikte üstüne adet görmek denildiğinde, akla normal bir adet süresi kadar kanama yaşanacağı düşüncesi gelebilir. Fakat regl ve implantasyon kanama süreleri farklılık göstermektedir.

Peki yerleşme kanaması kaç gün sürer?

Yerleşme kanaması, embriyonun rahme tutunması sırasında kılcal damarlardan bazılarını patlatmasından kaynaklandığı için çok uzun süreli ve yoğun gerçekleşen bir kanama değildir.

Çoğunlukta gün hafif bir lekelenme veya akıntı şeklinde yaşanmaktadır. Ancak daha uzun ve yoğun gerçekleşen bir kanama varsa, önemli bir durumun habercisi olabileceği için mutlaka bir doktora danışılmalıdır.

Yerleşme Kanamasının Zararı Var mıdır?

Anne adayları, gebeliğin en başında yaşanan implantasyon kanamasını gördüklerinde bebeklerine bir zarar geldiği veya ciddi bir durum olduğu düşüncesi ile endişeye kapılabilmektedir. Fakat bu endişeler yersizdir.

Bunun yanı sıra üstüne görmek, her gebede meydana gelmeyebilir, ancak eğer gerçekleşmişse bu çok normal ve olağan bir olaydır.

Embriyonun rahme tutunduğunu göstermektedir. Yerleşme kanamasının anne veya bebek için herhangi bir tehlikesi bulunmamaktadır. Ancak diğer vajinal kanamalar ile ayrımı iyi yapılmalı, şüpheli bir kanama yaşanıyorsa mutlaka bir sağlık merkezine başvurulmalıdır.

&#;st&#;ne g&#;rme (yerleşme kanaması) nedir, nasıl ve ne zaman olur? Hamileyken &#;st&#;ne g&#;rmenin nedenleri

Halk arasında üstüne görme olarak bilinen yerleşme kanaması pek çok kadının gebeliğin ilk zamanlarında karşılaştığı bir durumdur. Bu nedenle de üstüne görme nasıl, ne zaman olur gibi sorular sürekli anne adayları tarafından araştırılmaktadır. İşte, üstüne görme hakkında merak edilenler ve tüm soruların yanıtları…

Üstüne görme nedir?

yerleşme kanaması, halk arasında ‘üstüne görme’ olarak ifade edilen, regl döneminden gün önce başlayan, leke tarzında, pembe ya da kahverengi kanamalara denir.

Üstüne görme nasıl olur?

Embriyo, yumurta ve spermin tüplerde birleşmesi yani döllenme sonrası rahime doğru yol alır ve rahim duvarı kalınlaşmış halde iken embriyo rahime tutunur. Bu tutunma esnasında rahim iç tabakası fazlası ile kalınlaşır. Yoğun salgı içeren ve kanlanması artmış durumda olduğundan embriyo tutunurken bazen bu tabakadan hafif pembe ya da kahverengi kan gelir.

Üstüne görme kaç gün sürer?

Embriyonun yerleşmesi esnasında salgı ile karışık kan dışarıya akabilir ve bu da ‘embriyonun rahime tutunma kanaması’ olarak ifade edilir. Bu kanamanın özelliği beklenmedik bir zamanda yani regl döneminden gün önce, reglden farklı vasıfta, kahverengi ya da pembe, az miktarda ve daha kısa süreli, gün sadece leke leke ve azalarak devam etmesidir. Çoğunlukla ped kullanmaya bile gerek yoktur. Zaten hasta da regl döneminden farklı bir durum olduğunun farkına varır.

Üstüne görme ne zaman olur?

üstüne görme, tam embriyonun rahime tutunma aşamasında, ‘endometrium’ dediğimiz rahim iç tabakasının salgısının kan ile karışarak dışarı atılması ile oluşur. Fakat bu kanamanın gün içerisinde kesilmesi ve artmaması, ağrılı olmaması gerekir. Aksi durumda dış gebelik ya da kimyasal gebelik gibi normal olmayan, patolojik gebelikler de akla gelmeli ve tanıda gecikme olmaması için bir doktora başvurulmalıdır.

False

Bahçeci Sağlık Grubu

Yerleşme Kanaması (Üstüne Görme) Nedir, Ne Zaman Olur?

Çocuk sahibi olmak isteyen veya hamilelikten şüphelenen kişiler hamileliğe ilişkin belirtiler üzerinde sıklıkla araştırma yapar ve bunlardan bazılarının kendilerinde söz konusu olması halinde &#;Acaba hamile miyim?&#; düşüncesine kapılır.

Hamileliğe ilişkin birçok belirti, hamilelik dışı durumlarla karıştırılabilir niteliktedir. Bunun nedeni gebeliğin çok erken döneminde hamileliğin belirgin bir semptoma neden olmayışıdır.

Hamileliğin ilk önemli belirtisi adet gecikmesi olmasına karşın özellikle hamile kalmak isteyen heyecanlı bireyler daha erken belirtileri araştırmak ister.

Bu noktada dikkat çeken durumlardan bir tanesi de implantasyon kanaması, hamilelik kanaması, tutunma kanaması, üstüne görme gibi farklı adlarla da tanımlanabilen yerleşme kanamasıdır.

Üstüne görme nedir diye merak eden bireylerin yaşadıkları durumun yerleşme kanaması olduğunu bilmesi gerekmektedir. İşte yerleşme kanaması hakkında pek çok kişi tarafından merak edilen soruların yanıtları.

Yerleşme Kanaması Nedir?

Yerleşme kanaması, genellikle korunmasız cinsel birlikteliğin ardından döllenmenin gerçekleşmesi halinde döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunması sırasında oluşabilen kanamadır.

Bu kanamanın ortaya çıkabileceği zaman dilimi, genellikle döllenmenin gerçekleşmemiş olması halinde bireyin adet göreceği zamana denk geliyor olması nedeniyle adet kanaması ile sıklıkla karıştırılabilmektedir.

Hatta gebelikte implantasyon kanamasının nasıl ve neden olduğu hakkında bilgi sahibi olmayan kişiler, hamilelikte üstüne görme olarak adlandırarak hamile olmasına karşın adet olduğu düşüncesine kapılabilmektedir.

Bu yanlış bir kanı olup hamileliğin üstüne adet görme şeklinde bir durum mümkün değildir. Gebelikte yerleşme kanaması olağan bir durum olmakla birlikte her kadında görülmek zorunda da değildir.

Bazı kadınlar herhangi bir yerleşme kanaması yaşamaksızın hamile kalabilir. Bazılarında ise bu kanama yalnızca hafif lekelenmeler şeklinde görülebilir.

Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek içintıklayın.

Hamilelikte Yerleşme Kanaması Ne Zaman Olur?

Yerleşme kanaması yaşadığından şüphelenen bireylerin birçoğu üstüne görme ne zaman olur, yerleşme kanaması ne zaman başlar, yerleşme kanaması adet gecikmesinden sonra olur mu, transfer sonrası yerleşme kanaması kaçıncı gün olur gibi soruların yanıtlarını merak eder.

İmplantasyon kanaması ne zaman olur sorusuna bir yanıt olarak yerleşme kanamasının genellikle yumurtlama ve döllenme sonrası gün aralığında gerçekleştiği söylenebilir.

Burada 6 günlük bir zaman aralığının söz konusu olmasının nedeni bireylerin yumurtlama gününün menstruasyon periyodunun kaçıncı gününe denk geldiği, ortalama kaç günde bir adet gördüğü gibi konuların değişken olmasıdır.

Embriyo transferi yaptıran bireylerde ise yerleşme kanamasının gün içerisinde olması beklenir. Her kadında görülmese de yerleşme kanamasının hamile kalan kadınlar arasında görülme sıklığı yaklaşık %25 olarak belirtilmektedir.

Bu da kısmen yaygın görülen bir durum olduğunu gösterir. Yerleşme kanaması yaşayanlar için bu durum hamileliğin en erken belirtisi olarak sayılabilir.

Yerleşme Kanaması İlişkiden Kaç Gün Sonra Olur?

Yerleşme kanaması, yukarıda da belirtildiği gibi döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunması sırasında gerçekleşen bir kanamadır.

Hamilelik şüphesi bulunan kadınlar arasında en çok merak edilen konulardan bir tanesi de yerleşme kanamasının cinsel ilişkiden kaç gün sonra gerçekleşeceğidir.

Cinsel birliktelik sonrasında sperm hücreleri, kadın vücudunda 2 ile 3 gün aralığında bir süreç boyunca canlılığını koruyabilmektedir.

Yumurtlama zamanı tam olarak bilinemediğinden döllenme, cinsel ilişki sonrasında hemen veya 3 gün içerisinde gerçekleşebilir. İmplantasyon kanaması döllenme sonrası gün aralığında gerçekleşeceğinden bu süre cinsel ilişki üzerinden hesaplandığında 15 güne kadar uzayabilir.

Bu süreler ortalama 28 günde bir adet gören bir kadın üzerinden hesaplanmış olup 32 &#; 33 gün gibi daha uzun periyotlara sahip olan kadınlarda bu süreçler gün daha uzayabilir.

Yerleşme Kanaması (İmplantasyon Kanaması) Kaç Gün Sürer?

Yerleşme kanaması kaç gün sürer ya da üstüne görme kaç gün sürer gibi sorular, özellikle yaşadığı durumun adet kanaması mı yoksa yerleşme kanaması mı olduğuna karar veremeyen kadınlar tarafından sıklıkla sorulan sorulardan bir tanesidir.

Bu konu aynı zamanda üstüne görme adet kanaması gibi olur mu diye merak edenler için de önemli bir noktadır. Adet kanamasının aksine implantasyon kanaması, genellikle saatten uzun sürmez. Adet kanamasına göre süresinin yanı sıra yoğunluğu da daha azdır.

Yerleşme Kanamasından Ne Kadar Sonra Gebelik Gerçekleşir?

Yerleşme kanaması, döllenmiş olan yumurtanın rahime yerleşmesinden dolayı ortaya çıkan bir kanama olduğundan aslında gebeliğin başlangıcı olarak değerlendirilebilir.

Fakat bu kanama, adet gecikmesinden ve gebeliğin test ile tespit edilebilecek evresine gelinmesinden daha önce gerçekleştiğinden, kanama sürecinde hamileliğin söz konusu olup olmadığı kesin olarak bilinemez.

Dolayısıyla gebeliğin başlangıcı, kanamaya denk gelen süre içerisinde olsa da öğrenileceği en erken tarih bundan birkaç gün sonrasına denk gelmektedir.

Yerleşme Kanaması Ağrılı Olur mu?

Üstüne görme belirtileri arasında ağrı genellikle yer almaz. Fakat bazı bireylerde adet sancısı benzeri çok şiddetli olmayan ve aralıklı ağrılar yaşayabilmektedir. Adet sancısı ile karşılaştırıldığında yerleşme kanamasında görülebilen ağrılar çok daha hafiftir ve sürekli değildir.

İmplantasyon Kanamasının Rengi ve Kıvamı Nasıldır?

İmplantasyon kanaması, adet sancısı gibi yoğun başlayıp zamanla azalır ve kaybolur. Fakat adet sancısına oranla çok daha az miktarda ve damla damla kanama söz konusudur.

Kanama rengi tipik olarak kahverengi veya siyahtır. Fakat bazı durumlarda kırmızı veya pembe renkli de olabilir. Bu gibi yerleşme kanaması belirtileri haricinde kanama belirtileri adet sancısı ile oldukça benzerdir ve bu nedenle iki durum birbiriyle sıklıkla karıştırılır.

Yerleşme Kanaması Adet Kanamasından Nasıl Ayırt Edilir?

Yerleşme kanaması ile adet kanamasının ayırt edilmesi oldukça güçtür. Özellikle menstruasyon döngüsü düzensiz olan, aydan aya süresi ve kanama yoğunluğu değişkenlik gösteren kadınlarda bu iki durumu ayırt etmek çok zordur.

Yerleşme kanaması adete kaç gün kala olur veya yerleşme kanaması adetten kaç gün önce olur gibi sorular sıklıkla sorulmaktadır. Adetleri düzenli olan kadınlarda yerleşme kanaması adet zamanından birkaç gün önceki sürece denk gelir. Kan miktarı daha az, rengi daha koyu ve kanama süresi daha kısadır.

Yerleşme kanamasıAdet kanaması
Soluk pembe veya soluk kahverengindedir.Çok canlı kırmızı renktedir.
Akıntı şeklinde ve koyu yapılıdır.Akışkan yapıdadır.
Minimum 3 saat, maksimum 3 gün sürer.Süresi gün arası değişir.
Adet tarihinden önce gerçekleşir.Her ay belli bir zamanda gerçekleşir.

Üstüne Görmede Gebelik Testi Ne Zaman Yapılmalı?

Döllenmeden yaklaşık olarak gün sonra Beta-HCG hormonunu ölçen kan testleri ile gebeliğin olup olmadığı öğrenilebilir.

Erken sonuç verebilme niteliğine göre değişmekle birlikte döllenme sonrası gün içerisinde ise yine Beta-HCG hormonunu ölçen ve evde yapılabilen idrar testleri uygulanabilir.

Dolayısıyla yerleşme kanaması bittikten birkaç gün sonra kan testi ve erken sonuç verebilen idrar testleri yapılabilir. Diğer idrar testlerinde ise doğru sonucun elde edilebilmesi için birkaç gün daha beklenmesinde fayda vardır.

Yerleşme Kanaması Hesaplama

Adet döneminin ilk günü ardından yumurtlama, döllenme, yerleşme kanamasının zamanları bir yerleşme kanaması takvimi ile somutlaştırılabilir. Buna göre:

Bu tablo 28 günde bir adet gören bir bireye göre hazırlanmış olmakla birlikte daha uzun veya daha kısa zaman aralıkları ile adet gören kadınlarda belirtilen günlerde de değişiklik söz konusu olacaktır.

Eğer siz de hamilelik belirtileri yaşıyorsanız, yerleşme kanamasına benzer bir kanamanız olduysa veya adet gününüz geciktiyse bir muayene randevusu alarak gerekli testleri yaptırabilirsiniz.

Hamile iseniz gebelik takibine başlayabilir, hamilelik düşünüyorsanız buna yönelik tıbbi destek alabilirsiniz. Randevu talepleriniz ve tüm sorularınız için 39 49 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir