adetliyken imam nikahı kıyılır mı diyanet / ADETLİ İKEN NİKAH KIYMAK | Sorularla İslamiyet

Adetliyken Imam Nikahı Kıyılır Mı Diyanet

adetliyken imam nikahı kıyılır mı diyanet

Diyanet'ten "baskı altında yapılan nikah geçerli midir?" sorusuna yanıt

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı 'Din İşleri Yüksek Kurulu', "Baskı altında yapılan nikah akdi geçerli midir?" sorusunu yanıtladı.

Kurul, İslam dininde Şafii, Maliki ve Hanbeli mezheplerinde kişilerin rızalarının bulunmadığı nikahın geçerli olmadığını, Hanefi mezhebinde ise zorlanan (mükreh) kişinin nikahının geçerli sayıldığını vurguladı.

Yüksek kurul, "Osmanlı Hukuk-ı Aile Kararnamesi gerek zorla yapılan nikah ve gerekse aynı durumdaki boşanmalar konusunda Hanefiler'in değil, diğer mezheplerin görüşlerini kabul etmiştir" hatırlatmasını yaparken, anne ve babaların evlenecek gençlerin makul isteklerine ve hür iradelerine saygı duymaları da gerektiğini bildirdi.

Din İşleri Yüksek Kurulu'nda yanıtlanan bir soruda, nikahın İslami hükümlere göre, evlenme ehliyetine sahip ve evlenmelerinde dini açıdan engel bulunmayan kadın ile erkeğin (veya vekillerin) şahitler huzurunda, birbirleriyle evlenmeleri konusunda karşılıklı rızalarını ifade etmelerinden (icap ve kabulden) ibaret bir akit olduğu ifade edildi.

Din İşleri Yüksek Kurulu, evliliğin bir erkek ile bir kadının ömür boyu birlikte yaşama, hayatın iyi ve kötü yanlarını birlikte omuzlama ilkesine dayandığını hatırlatırken şöyle devam etti:

"Bu nedenle evlenecek olanların rızasının bulunmadığı bir nikah Şafii, Maliki ve Hanbeliler'e göre geçerli olmaz. Eşlerden birisi ölüm, şiddetli dayak veya uzun süreli hapis korkusu altında evliliğe zorlansa böyle bir nikah fasit olur. Bu konudaki dayanakları, Hz. Peygamber (s.a.s.)'in, 'Ümmetimden hata, unutma ve yapmaları için cebir ve tazyike maruz kaldıkları şeylerin sorumluluğu kaldırılmıştır' hadisidir.

Hanefiler ise, zorlanan (mükreh) kişinin nikahını geçerli saymışlardır. Bu görüşlerini Hz. Peygamber (s.a.s.)'in, 'Üç şeyin şakası da ciddidir, ciddisi de ciddidir; nikah, talak ve talaktan dönüş' hadisine dayandırmakta, cebir ve şiddete maruz kalanı şaka yapan kimseye benzetmektedirler.

Osmanlı Hukuk-ı Aile Kararnamesi gerek zorla yapılan nikah ve gerekse aynı durumdaki boşanmalar konusunda Hanefiler'in değil, diğer mezheplerin görüşlerini kabul etmiştir. Sonuç olarak; anne ve babaların, çocuklarının ilerideki yaşantılarında mutlu bir yuva kurmaları için gayret göstermeleri doğru ve gerekli bir davranıştır. Ancak anne-babaların evlenecek gençlerin makul isteklerine ve hür iradelerine saygı duymaları da gerekir. Çünkü nikah evlenecek kişilerin kendi hür iradeleriyle yapacakları bir sözleşmedir."

Kadın adetli iken imam nikâhı kıyılabilir mi?

Kadın adetli iken imam nikâhı kıyılabilir mi?

Yuzarsif
Kadın adetli iken imam nikâhı kıyılabilir mi?


Cevap: Kadın adetli iken imam nikâhı kıyılabilir mi?

Muhammed
Adet döneminde kıyılan nikâh geçerlidir. Nikâh için kadının adetli olmaması diye bir şart yoktur


Cevap: Kadın adetli iken imam nikâhı kıyılabilir mi?

Fetva Meclisi
adetli bayanın nikahı kıyılır mı

Kadınların adet hali, birtakım hususları yerine getirmelerine engel olmakla birlikte, bunun nikahla alakası yoktur. Dolayısıyla kadın adetli iken kıyılan nikah geçerlidir. Ancak adetli iken cinsel ilişkide bulunmak haramdır. Nitekim Kur&#;an&#;da; Sana kadınların ay halini sorarlar. De ki: O bir ezadır (rahatsızlıktır). Ay halinde kadınlardan uzak durun. Temizleninceye kadar onlara yaklaşmayın. Temizlendikleri vakit, Allah&#;ın size emrettiği yerden onlara yaklaşın. Şüphesiz Allah çok tövbe edenleri sever, çok temizlenenleri sever (Bakara, 2/) buyrulmaktadır. Buna göre adetli halde bulunan bir kadına nikah kıyılabilir ancak temizleninceye kadar onunla cinsel ilişkide bulunulamaz (Ahmed b. Hanbel, Müsned, III, ; Mevsılî, İhtiyâr, İstanbul, ts. I, ).


Yorum: Kadın adetli iken imam nikâhı kıyılabilir mi?

U
Adetliyken imam nikahı kıyılabilir deniliyor fakat nikahtan sonra kılınacak 2 rekatlık şükür namazı adet sonrasına bırakılabikir mi? Bu konudaki belirsizlik nasıl giderilmelidir


mum
Adetli kadın dini nikahını kıydırabilir Temiz olmak şart değildir Nikahtan sonra şükür namazını adeti bittiğinde kılar


adetliyken imam nikahı olur mu, adetliyken imam nikahı kıyabilirmi, adetliyken imam nikahi olurmu

Bu kategoride yer alan Bilgisayarda, playstation, telefon vs. larda oyun oynamak günah mıdır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Adetli kadın namazları ve oruçları kaza etmeli mi? Kadınların özel halleri

Adetli kadın namazları ve oruçları kaza etmeli mi? Kadınların özel halleri

Menopoz dönemine girene kadar kadınların her aybaşı gördükleri adet dönemlerinde ibadet anlamında mükellef olunan ve olunmayan ibadetlerden oruç ve namazın kaza durumunu sizler için derledik. Adetli kadın namazlarını neden kaza etmez? Adetli kadınlar tutamadıkları oruçları sonradan tutmalı mı? Adetli kadınların özel halleriyle ilgili merak edilen sorunun cevabı

Dünya telaşesinden uzaklaşmak ve manevi dünyamıza dönmek istediğimiz Ramazan ayında yapacağımız ibadetlerin ecri katbekat verilir. Bu ayda Müslümanların yapmak zorunda olduğu farz ibadet oruç tutmaktır. Ancak sünnet olan ibadetlerin verdiği haz da hiçbir şey ile ölçülemez. Sadece on bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif’te kılacağımız teravih namazının verdiği manevi huzur, her gün yaptığımız sahur ve iftarlarla, Kur'an-ı Kerim tilavetleriyle, ve kıldığımız teheccüd namazı ile zirveye ulaşır. Peki, oruç nedir? Oruç, tan yerinin ağarmaya başlamasından güneş batıncaya kadar yemek yememek, hiçbir şey içmemek ve cinsel ilişkiden uzak durmaktır. Bazen kazaya bırakmak zorunda olduğumuz orucun birkaç nedeni vardır. Bunlardan birisi de kadınlara özel aybaşı olarak görülen bazı hallerdir.

Adetli kadın hangi ibadetleri yapabilir? Adetliyken okunacak dualar ve zikirlerİLİŞKİLİ HABERAdetli kadın hangi ibadetleri yapabilir? Adetliyken okunacak dualar ve zikirler

NEDEN MUAYYEN GÜNLERDE KADINLAR ORUÇLARINI KAZAYA BIRAKIR?

Kadınların özel halleri

Kadınların özel halleri

Kadınlar her ay regl döneminde namaz ve oruçtan muaf tutulur. Hatta bu günlerde namaz kılmak veya oruç tutmak haramdır. Namaz kılmaz, oruç tutmazlar. Çünkü Hz. Peygamber bu durumdaki kadınların oruç tutmayacaklarını ve namaz kılmayacaklarını bildirmiştir (Buhârî, Hayz, 6). Bu konuda müçtehitler görüş birliği içindedirler. Hayız ve nifas hâllerinde kılınmayan namazlar daha sonra kaza edilmez; bu hâllerde tutulmayan Ramazan oruçları ise kaza edilir. Hz. Âişe (r.a.), hayız hâli sona eren kadının namazlarını kaza edip etmeyeceğini soran bir kadına “Resûlullah zamanında ay hâlinden çıktığımızda bize oruçları kaza etmemiz emredilir, namazları kaza etmemiz ise emredilmezdi.” (Müslim, Hayz, 69) cevabını vermiştir.

NEDEN ORUÇLARI KAZA EDERİZ?

Adetli kadınlar neden namazlarını kaza etmez

Adetli kadınlar neden namazlarını kaza etmez

Hz. Aişe validemiz (ra) buyuruyor: Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) döneminde âdet gördüklerinde tutmadıkları oruçları kaza etmekle emrolunduklarını, kılmadıkları namazları ise kaza etmekle yükümlü tutulmadıklarını söylemiştir (Buhârî, Müslim). Yılda bir defalığına mahsus 30 gün boyunca tutulan Ramazan orucunun kazasının eda edilmesi gerekir. Fakat namazı her gün 5 vakit kılmamız gerektiği için kadınlara zorluk olmasın diye adet süresince kılınamayan namazların kazası gerekmemektedir. Bu da dinimizin bir kolaylığıdır.

 Hadis-i şerif: "Kolaylaştırınız! Zorlaştırmayınız! Müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz! Birbirinizle anlaşın, iyi geçinin, ihtilâfa düşmeyin!"  Buharî,

İftardan sonra kahveyle beraber maden suyu tüketmek doğru mu?

İLİŞKİLİ HABER

İftardan sonra kahveyle beraber maden suyu tüketmek doğru mu?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir