taklidi tahkiki iman nedir / Tahkiki İman Nedir? İmanın En Üst Derecesi Hangisidir? - Furkan Vakfı

Taklidi Tahkiki Iman Nedir

taklidi tahkiki iman nedir

Taklidi İman Ve Tahkiki İman Nedir? Taklidi İman Sahibi Kişiye Ne Denir?

Taklidi iman ve tahkiki iman birbirinden farklı iki kelime olarak bilinmektedir. Kişinin iman etmesi ile ilgili olarak kullanılan ifadeler olduğu söylenebilir. Taklidi iman, kişinin çevresinden ve ailesinden gördüklerine bağlı olarak iman etmesi olarak ifade edilir. Tahkiki iman ise belirli bir araştırma sonucunda delillere bağlı olarak iman etmesi olarak ifade edilebilir.

Taklidi İman ve Tahkiki İman Nedir?

İman, kişinin dinsel olarak inançlı olduğunu ifade eden bir kelime olarak ifade edilebilir. Taklidi iman, kişinin İslam toplumunda doğmasına bağlı olarak çevresinde gördüğü kişilerden ve ailesinde gördüklerini öğrenmesi ve uygulaması sonucunda iman etmesi olarak ifade edilebilir.

Tahkiki iman ise kişinin bir temele sahip olmamasına rağmen yaptığı araştırmalar sonucunda kanıtlara dayalı olarak kavraması sonucunda iman etmesi olarak ifade edilebilir. Taklidi iman ve tahkiki iman bu şekilde birbirinden ayrılan iki farklı kavram olarak ifade edilebilir. Birisi kişinin yaptığı araştırmalar sonucunda birisi de yaşadığı çevre koşullarını bağlı olarak gelişmektedir.

Taklidi İman Sahibi Kişiye Ne Denir?

Taklidi iman, çevresinde gördüklerine bağlı olarak kişinin taklit etmesi ile iman sahibi olmasını ifade etmek için kullanılmaktadır. Ailesinden gördükleri ve öğrendikleri ile iman sahibi olan kişilere de mukallit denmektedir. Dinimize göre bu şekilde iman sahibi olan kişilerin de imanı geçerli olarak bilinmektedir. Taklidi iman sahibi olan kişiler kendi isteği dışında gerçekleşen şartlara bağlı olarak iman sahibi olan kişileri ifade etmek için kullanılmakta olan bir kelime olma özelliğine sahiptir.

Tahkiki İman Nedir Ve İmanın En &#;st Derecesi Midir? Tahkiki İman &#;rnekleri

Haberin Devamı

 ''Bir gün iki mutasavvıf dergahta oturmaktadır. Derken biri diğerine sorar:

 - Sizin memlekette insanlar neler yapar?

 - Nimet bulunca Allah'a şükrederler, bulamazlarsa niyaz ederler. Ya siz ne yaparsanız?

 - Biz ise bulamayınca şükreder, bulunca paylaşırız.''

 Yukarıdaki kıssa da nimet bulunca şükredip bulamayınca Allah'a dua edenler taklidi imanı temsil eder. Çünkü onlar dini hükümlerin özüne inmez ve yakın çevresindeki kişileri taklit etmekle yetinirler. Tahkiki iman olanlar ise, kainatın sırlarına nail oldukları için, başlarına kötü bir şey gelse bile Allah'a şükrederler. Bazı kaynaklarda bu mertebe nefs-i raziye olarak nitelendirilir.

 Tahkiki iman mertebesinde iman ile ilim eşit derecede önemlidir. Hz. Muhammed2in ''ilim, Çin'de de olsa gidip alınız'' hadisi de buna örnek olarak gösterilebilir. Tahkiki imana sahip olanlar her şeyin hem zahiri hem de batıni yönünü öğrenmek ister. ''Ahirette alimin mürekkebi, şehidin kanından ağır gelecek'' hadisi de dinimizde ilme ne kadar önem verildiğinin bir diğer kanıtıdır.

Tahkiki İman Örnekleri

 1- Ayetlerin hem zahiri hem de batıni yönüyle anlamak.

 2- Başkalarını taklit ederek değil ihsan ile ibadet etmek.

 3- Kuran'ı Kerim'i uzun uzun, tefekkür ederek okumak.

Haberin Devamı

 4- Dini konularda sürekli araştırma yapmak ve yeni şeyler öğrenmeye çalışmak.

 Kaynak: Diyanet

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir