safra kesesi ameliyatı sonrası ne yenmeli / Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Nasıl Beslenmeli? - Nefis Yemek Tarifleri

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Ne Yenmeli

safra kesesi ameliyatı sonrası ne yenmeli

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı? Safra Kesesi Ameliyatından Sonra Ne Yenir, Ne Yenmez?

Safra kesesi, karaciğerde üretilmiş olan safraları biriktirerek yemek sonrasında safraları ince bağırsaklara yönlendirmektir. Safra kesesi ameliyatı sonrası ne yenir, dediğimizde safra kesesinin sindirimin önemli bir organı olduğunu öğreniriz. Safra kesesi ameliyatından sonra ne yenir, ne yenmez veya safra kesesi ameliyatı sonrası beslenme nasıl olmalı, sorularına yağsız beslenilmesi gerektiği yanıtını veririz. Peki, safra kesesi olmayanlar hangi besinleri sindiremez, sizler için derledik.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Safra kesesi, karaciğerin altında bulunan armut biçimli bir organdır. Safra kesesi karaciğerde üretilen safra sıvısını biriktirerek depo eder. Depo ettiği safra sıvısını yemek yedikten sonra ince bağırsağa gönderir. Mide ve bağırsaklar yiyecekleri sindirirken, safra kesesi, safra kanalı adı verilen bir tüp yoluyla safrayı salgılar. Safra kesesi ameliyatı olmuş ve safra kesesi alınmış birinin safra sıvısını depo edeceği bir yer olmadığı için yağların mekanik sindirimini yapılamaz. Bu nedenle yağlı besinler tüketmemeye dikkat edilmesi gerekir. Ameliyat sonrası hastalara yaklaşık ay ağır spor yapmaları önerilmez

Safta kesesi ameliyatından çıktıktan sonra yediklerinize dikkat etmeniz için doktor kontrolünde bir beslenme listesi hazırlamanız önerilir. Beslenme listenize yazabileceğiniz besinleri şu şekilde sıralayabiliriz:

• Safra kesesi ameliyatından çıktıktan sonra 24 saat sadece sıvı tüketilmesi önerilir.

• Ameliyatın üzerinden bir gün geçtikten sonra doktorunda izni ile katı besin tüketilmeye başlanabilir.

• Fasulye, bezelye, börülce gibi besinler

• Meyve

• Kepekli tahıllar

• Sebzeler gibi yüksek lifli yiyecekler tüketin.

Safra Kesesi Ameliyatından Sonra Ne Yenir, Ne Yenmez?

Safra kesesi problemleri genellikle safra kanallarınızdaki, safranın karaciğeriniz, safra keseniz ve ince bağırsağınız arasında dolaşmasına izin veren tüplerdeki tıkanmadan kaynaklanır. En yaygın tıkanma kaynağı safradaki maddeler sertleştiğinde gelişen safra taşlarıdır. Safra Kesesi İltihabı, Safra kesesi, safra kesesi taşları veya başka bir tıkanıklık nedeniyle tıkandığında, kolesistit adı verilen safra kesesi iltihabına neden olabilir. Safra kesesi kanseri nadir görülen bir hastalıktır. Safra kesesi taşları, safra kesesi kanseri için yaygın bir risk faktörüdür. Safra, safra kesesinde çok uzun süre kaldığında, mikroskobik safra partikülleri taş oluşturmadan birikebilir bu durum safra çamurunu meydana getirir. Bu safra çamuru sonrasında safra kesesi taşları oluşturabilir veya safra kanallarını tıkayabilir.

Bu nedenlerle safra kesesi ameliyatı olabilirsiniz. Safra kesesi ameliyatından sonra yediklerinize dikkat etmeniz gerekir. Beslenme listenizde bazı besinlerin hiç bulunmaması gerekirken bazılarından büyük oranda azaltılması büyük önem taşır. Özellikle yememeniz gereken besinleri şu şekilde sıralayabiliriz:

• Ameliyattan sonra 24 saat geçmeden katı besin almamalılar.

• Baharatlı yiyecekler

• Kızartma türü yiyecekler

• Karbonhidrat oranı yüksek besinler

• Şeker oranı yüksek besinler

• Doymuş yağ oranı yüksek yiyecekler

• Yumurta ve yumurta içerikli yiyecekler

• Kafein içeren içecekler

• Çikolata ve Çikolatalı yiyecekler

• Alkol

• Asitli içecekler

• Hazır paketli yiyecekler

Safra Kesesi alındıktan sonra diyet

Safra kesesi taşı ameliyatı olan hastaların ameliyattan sonra aklına gelecek ilk ve en önemli soru:

Bundan sonra neleri yemeliyim ve nelerden uzak durmalıyım?!!

Bu makaleyi yazmanın ana sebebi ise bir çok hasta ameliyattan sonra bu soru hakkında ne ameliyat olduğu hastaneden nede doktordan yeterli ve tatmin edici bilgi alamamasıdır.

Nitekim size de bu makaleyi okuyorsunuz 🙂

Yazıyı okuduktan sonra kafanıza takılacak başka soru varsa lütfen Safra Kesesi Facebook Grubumuzu inceleyin. Şimdiden geçmiş olsun.

Lütfen Dikkat: Henüz ameliyat olmadıysanız, bu bağlantıdaki makaleyi A&#;dan Z&#;ye kadar okumanız tavsiye edilir : Safra Taşı Ameliyatı Yararları ve Zararları

Önce çoğu hasta ve hasta yakını açısından önemli bir bilgiyi paylaşmakta yarar vardır. İster kapalı isterse açık, safra kesesi taşı ameliyatında Safra kesesi taşlarla birlikte vücuttan çıkarılır. Ameliyattan sonra hastalar safra kesesi olmadan yaşamına devam eder.

İlgili makale: Safra Kesesi Ameliyatı

Yıllardır safra deposu görevini üstlenen safra kesesinin vücuttan alınması elbette ameliyat sonrası uyum sürecinde bazı sıkıntılara neden olabilir (bkz Safra Gastriti). Hastaların bu konu hakkında bilgi sahibi olması bu süreci en az sıkıntıyla atlatması mümkündür.

Size güzel bir haber

Yaşanacak bu rahatsızlıkların çoğu geçicidir 🙂

Bu rahatsızlıklar bazı hastalarda  ay devam edebilir. Ameliyattan sonra bazı hastalarda aşırı mide şikayetleri oluşabilir (bkz Safra Gastriti). Bazı hastalarda göbek kısmında port yeri fıtıklaşmalar olabilir, bu durum cerrahi müdahale gerektirebilir (bkz Göbek ağrısı).

Uyum Süreci

Uyum süreci (adaptasyon) içerisinde safra üretimini uyaracak ve safranın karaciğerden barsaklara boşalmasına neden olacak yiyecek ve içeceklere dikkat edilmelidir. İlk günlerde bu gibi gıdalar bol miktarda alındığı takdirde hastalarda sindirim sıkıntılarına yol açabilir örneğin karın ağrısı, şişlik, bulantı ve kusma. Ayrıca belli bir süreye kadar ( ay) gaz giderici ve sindirim kolaylaştıracak bazı ilaçlar da kullanılabilir.

Bu makaleyi yazdıktan sonra bana gönderilen sorularda çoğu hastada bu ilaçların kullanılmadığını görüyorum. İlaçların en azından 1 ay kullanılması bu süreci daha rahat ve sıkıntısız bir şekilde atlatmanıza yardımcı olacağını düşünüyorum. Şimdi gelelim Safra diyetinin içeriğine, hangi yiyecekler ve içeceklerden uzak durmanız gerekiyor!

Safra Kesesi Koruyucu diyeti

Özetle

  • Aşırı yağlı ve kızartmalı yiyecekler, soslar ve baharatlardan uzak durun.
  • Öğün sayısını arttırın ama miktarını düşürün. Sık sık ve azar azar beslenme önerilir, örneğin 3 öğün yerine öğün yemeli.

Safra Kesesi ameliyatla alınan hastalarda uygulanacak diyet listesi: (Amerikan Ekolü – American School)

Safra Diyeti (Perhiz)

İÇECEKLER

Serbest: Süt, sahlep, muzlu süt, ıhlamur, yoğurt, ayran, adaçayı, açık çay.

Sakıncalı: Koyu çay, Türk kahvesi, nescafe, sütlü kahve, Çikolata, sütlü kakao, limonata, boza, karbonatlı içecekler (gazoz, kola gibi), hazır meyve suları, alkollü içecekler, maden suyu ve sodası.

ET ÜRÜNLERİblank

Serbest: Haşlanmış, ızgara veya fırında pişirilmiş; kırmızı et, tavuk, balık, hindi, sakatatlar (karaciğer, beyin, böbrek, dil, dalak, yürek gibi).

Sakıncalı: Yağda kızartılmış etler, kavurma etler, sucuk, pastırma, salam, sosis, salamura balık.

YUMURTA / PEYNİRblank

Serbest: Haşlanmış yumurtanın akı, beyaz peynir, kaşar, dil ve gravyer peyniri.

Sakıncalı: Yağda kızarmış yumurta ve diğer peynirler.

ÇORBALARblank

Serbest: Domates çorbası, süzgeçten geçirilmiş sebze çorbaları, buğday unu, pirinç, bezelye unu, mercimek unu, şehriye, yayla çorbaları, acısız tarhana.

Sakıncalı: Hazır çorbalar, et suyu ile yapılmış çorbalar, acılı tarhana, bütün kuru baklagil çorbaları.

UNLU MAMÜLLERblank

Serbest: Beyaz ekmek, sade kraker, bisküvi, peksimet, sade şekerli kuru pasta, sade şekerli kekler, fırında pişirilmiş yufka böreği, pirinç, makarna, irmik, kuskus, erişte, şehriye.

Sakıncalı: Çeşnilendirilmiş kraker ve bisküviler, bütün kuru baklagiller (kuru fasulye,nohut, mercimek, kuru bakla, barbunya fasulyesi, börülce), mısır, bulgur, yarma buğday ve kepekli undan yapılan yiyecekler.

BAHARATLARblank

Serbest: Un, süt ve tuzdan yapılmış soslar, hindistan cevizi, nane, kekik, tarçın.

Sakıncalı: Serbest grubunun dışındaki bütün baharatlar, et suyu, salamuralar, turşular, sirke, ketçap, hardal, sarımsak, çemen, zeytin, kuru yemişler, limon tuzu, kurutulmuş meyvalar (çiğ olarak).

SEBZELERblank

Serbest: İyi pişmiş; soğan, havuç, taze fasulye, pancar, bezelye, ıspanak, kabak, semizotu, pazı, ebegümeci, patates, havuç suyu, domates suyu.

Sakıncalı: Diğer bütün sebzeler, yağda kızartılmış sebzeler, cips, patates kızartması.

KOMPOSTOLARblank

Serbest: Ekşi olmayan bütün taze meyve suları (sulandırılmış olarak veya yemeklerden sonra içilebilir. Komposto şeklinde kabuksuz pişirilmiş: Elma, şeftali, kayısı, kırmızı erik, Çiğ, olgun, kabuksuz olarak: Muz, tatlı elma, şeftali, kayısı, çekirdeksiz üzüm, tatlı kiraz.

Sakıncalı: Diğer kompostolar ve diğer çiğ meyveler.

TATLILARblank

Serbest: Pekmez, şeker, bal (süzülmüş), reçel, sade lokum, akide şekeri, muhallebi, sütlaç, krema, jöleli tatlılar, tavuk göğsü, sade pelte ve fırında pişirilmiş hamur tatlıları (revani, yoğurt tatlısı ve benzeri).

Sakıncalı: Baharat ve yasak olan meyvelerden yapılmış tatlılar, yağda kızartılmış hamur tatlıları, tahin helvası, tahin, çikolata, çikolatalı kek, kek ve pastalar, kakaolu tatlılar, dondurma.

Safra Kesesi Taşı &#; Facebook Grubu

Video: Safra Kesesi taşı ameliyatı olan hastalar nelere dikkat etmelidir

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme Düzeninde Yenmemesi Ve İçilmemesi Gerekenler

Safra kesesi ameliyatı sonrası beslenme düzeninde veya safra diyeti uygularken aşağıdaki besin gruplarından uzak durulmalıdır.

  • Yağda kızartılmış yumurta, çok yağlı peynir çeşitleri, et, tavuk ve balık çeşitleri
  • Karaciğer, beyin, böbrek gibi sakatatlar ve tavuk derisi
  • Fındık, fıstık, ceviz ve badem gibi yağlı kuruyemişler
  • Salam, sosis, sucuk ve pastırma gibi şarküteri ürünleri
  • Bütün yağlı yiyecekler, kavurma ve kızartmalar
  • Kaymak, krema, tahin, tahin helvası, çikolata, cips, çeşnili kraker ve bisküviler
  • Yağlı poğaça, börek, kek ve pasta gibi hamur işleri
  • Gaz yapma özelliği olan lahana, turp, brokoli, karnabahar, kereviz gibi sebzeler; mercimek, nohut ve kuru fasulye gibi kurubaklagil çeşitleri
  • Yumurta ve yumurta içeren besinler (Yumurtanın vücutta tolere edilmesi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu yüzden tüketimi de kişiye göre belirlenmelidir.)
  • Pul biber, karabiber, kimyon gibi baharatlar
  • Salamura besinler, turşu, sirke, çeşniler, et suyu, hardal, sarımsak, çemen, limon tuzu
  • Koyu çay ve kahve, limonata, boza, neskafe, kakaolu süt, alkollü içecekler, maden suyu, soda, hazır meyve suları, kola ve gazoz gibi asitli içecekler
  • Hazır çorbalar, et suyu veya tavuk suyu eklenmiş çorbalar, acılı çorbalar, kurubaklagil bulunan çorbalar

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Serbest Olan Besinler

Safra kesesi ameliyatı sonrası beslenme düzeninde veya safra diyeti uygularken aşağıdaki besin grupları tercih edilmelidir.

  • Açık çay, salep, ıhlamur, ada çayı, ayran gibi içecekler
  • Süt, yağsız beyaz peynir ve yoğurt
  • Beyaz ekmek, sade kraker, makarna, şehriye, kuskus, irmik, erişte ve pirinç gibi tahıl kaynakları
  • Baharat çeşitlerinden tarçın, nane ve kekik
  • Çiğ ve kabuksuz muz, elma, şeftali, kayısı, çekirdeksiz üzüm, kiraz
  • Pekmez, bal, reçel, sütlaç, tavuk göğsü ve muhallebi
  • Domates çorbası, süzgeçten geçirilmiş sebze çorbaları, şehriye veya pirinç eklenmiş çorbalar, yayla çorbası ve acısız tarhana çorbası

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Safra Diyeti Nasıl Uygulanır?

Ameliyat sonrasında hasta veya hastanın yemeklerini hazırlayan refakatçi beslenme düzeni yani safra diyeti hakkında iyi bilgilendirilmelidir. Tüketilmemesi gereken yasaklı besinler iyi bilinmeli ve besinlerin hazırlanma koşullarına dikkat edilmelidir. Semptomlara ve sindirim sorunlarına neden olabilecek besinlerden uzak durulmalı ve kişi bu besinler hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Uygulanacak safra diyeti listesi kişinin yaş, cinsiyet, boy ve kilo değerlerine uygun hazırlanmalı ve kişinin sağlık koşulları göz önünde bulundurulmalıdır.

Tedavi aşamasındaki ilk amaçlardan biri kişinin ideal vücut ağırlığına ulaşması olmalıdır. Metabolizmanın düzgün çalışması ve hızının yavaşlamaması için yeterli kalori besinler aracılığı ile vücuda alınmalıdır. Günlük kalorinin %’i karbonhidrat; %’i protein ve % yağ kaynağı besinlerden oluşabilir. Diyet tedavisinin doğru sonuç vermesi ve kişinin sağlığının olumsuz yönde etkilenmemesi için safra kesesi ameliyatı sonrası beslenme düzeni diyetisyen tarafından hazırlanmalı ve belirli aralıklar ile kontrol edilmelidir.

Beslenme Önerileri

Safra kesesi ameliyatı sonrası beslenme ve safra diyeti için temel beslenme önerilerini aşağıda bulabilirsiniz.

  • Günde 3 ana öğün mutlaka yapılmalı; ara öğünün tüketilmesine de özen gösterilmelidir.
  • Öğünler arasında 2, saatlik aralıklar bulunabilir.
  • Yemek porsiyonlarına dikkat edilmeli ve yasaklı besinler tüketilmemelidir.
  • İçecek olarak açık çay, ıhlamur ve ada çayı gibi mideyi rahatsız etmeyecek besinler tercih edilmeli; asitli içeceklerden ve koyu çay-kahveden uzak durulmalıdır.
  • Midede şişlik oluşturabilecek ve gaz yapabilecek sebze ve kurubaklagil çeşitleri tercih edilmemelidir.
  • Her türlü paketli ve işlenmiş üründen uzak durulmalıdır.
  • Dikkat edilmesi gereken en önemli besinler arasında yer alan yumurta hastanın toleransına göre tercih edilebilir. Bazı hastalar yumurtayı daha kolay sindirebildiklerinden ameliyattan 3 ay sonrasında beslenme düzenine yumurtayı eklemeye başlayabilir; 1, sene sonrasında ise yumurta beslenme planında tamamen yer alabilir.

ETİKETLER: safra kesesi olmayan ne yememeli, safra kesesi olmayanlar ne yememeli, safra kesesi taşı olanlar ne yemeli, safra kesesi taşı olanlar ne yememeli

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir