dovme abdest geçirir mi / DÖVME İBADETLERE, ABDEST VE GUSLE ENGEL MİDİR? | Sorularla İslamiyet

Dovme Abdest Geçirir Mi

dovme abdest geçirir mi

Dovme abdest geçirir mi ve Kalıcı dövme abdest geçirir mi Diyanet açıkladı. Sorularla İslamiyeti tam olarak yaşamak isteyenler için düzenledik.

Dovme abdest geçirir mi sorusuna dövmenin dinen yasaklanan uygulamalar arasında olduğunu söyleyerek başlayabiliriz. Dövme yaptırmak Allah’ın  Rahmetinden uzak olmaya sebeptir. Allah’ın yasakladıklarından uzak durmak, hoşnut olacağı işlerde bulunmak gerekir. Dövmenin farklı çeşitleri vardır, dövmesi var artık abdesti geçersizdir diyemeyiz. Abdest konusunda kadın olsun erkek olsun dövmesi olan kişinin normal abdest ve gusül(boy abdest) abdesti geçerlidir. İbadetlerini abdest alıp yapabilir.

Kalıcı Dövme Abdest Geçirir Mi Diyanet

Kalıcı dövme abdest geçirir mi Diyanet, dövme içinde kullanılan maddenin dinen uygun olup olmamasına göre suyu geçirmeme kalıcı  özelliği olunca abdeste engel teşkil etmektedir. Bu kalıcı dövmeler deri üzerinde bir tabaka oluşturduğundan suyun deriye geçmesini engellemektedir. Dolayısıyla abdest geçerli değildir. Böyle bir durumda artık deriden çıkarılması mümkün olmayan bir dövme varsa o şekilde bırakılır kişi yaptığı günaha tövbe eder.

Geçici Dövme Abdest Geçirir Mi

Geçici dövme abdest geçirir mi sorusuna dövmenin yapıldığında derinin altında kaldığını söyleyerek başlayabiliriz. Geçici dövme yapılmış derinin üzerinde tabaka oluşmadığı için yapılan abdest ve gusül de geçerlidir. Nitekim abdest alırken derinin üzerini yıkamak farzdır. Alimler dövme konusunda vücuda zarar vermeden giderilebiliyorsa dövmenin çıkarılması gerektiğini söylerler. Allah’ın kulunda görmek istemediği, lanetlediği bir durumdan kurtulmuş olacaktır. Dövmesi olan kişi  böyle bir günahı yaptığından dolayı Allah’a tövbe istiğfar etmelidir.

Dövme YAPTIRMAK günah mı

Dövme yaptırmak günah mı sorusuna dövme yaptırmanın Allah tarafından lanetlenmiş olması onun haram olduğunu gösterir. Dövme yapmak Peygamber (s.a.v) döneminde kadınlar arasında yaygındı. Peygamber (s.a.v) bu türden uygulamaları yasaklamış, onlara Allah’ın dövme yapana ve yaptırana da lanet ettiğini bildirmiştir.

Dövme çok eski zamanlardan beri insanların vücutlarına  kalıcı bir boya ile şekiller çizdirdiği bir uygulamadır. Dövme yapmalarındaki amaçları kimi zaman süs için olmuş, kimi zaman güç kazanmak için bir gösteriş olmuştur. Günümüzde ise dövme daha çok özenti duyularak yaptırılıyor ve elektrikli dövme kalemleri kullanılmaktadır. Yapılacak işlem sağlık açısından zarar vermeyecekse dövmeyi çıkarmak çok uygun olacaktır. Yapılan bu günahtan dolayı Allah’a tövbe etmek en güzelidir.

Dövme Sildirme Fiyatları – Lazerle Dövme Sildirme Fiyatı

Abdestin Farzları – 4 Mezhebe Göre Gusül Farzı

Peygamberimiz Gusül Abdesti Nasıl Alınır

Dövme abdest geçirir mi? Diyanet konuya açıklık getirdi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2022 16:06

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Dövme abdest geçirir mi sorusu pek çok vatandaşın araştırdığı konular arasında yer alıyor. Dövme yaptırmaya karar veren ancak bu durumun dini boyutlarını öğrenmek isteyen vatandaşlar, dövme abdest geçirir mi sorusuna yanıt arıyor. Peki, dövme abdest geçirir mi? İşte, o konu hakkında Diyanet İşleri Başkanlığından alınan detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Dövme abdest geçirir mi sorusu Müslüman aleminde araştırılan konular arasında yer alıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı aracılığıyla yanıt verdiği dövme abdest geçirir mi sorusu, açıklığa kavuşturuldu. Peki, dövme abdest geçirir mi? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler

DÖVME ABDEST GEÇİRİR Mİ?

Diyanet İşleri Başkanlığı, Dövme abdest geçirir mi sorusunu şu şekilde yanıtladı;

"Vücuda iğneler batırılıp, açılan deliklere boyalı maddeler konularak yapılan dövme, eski çağlardan beri yapılan bir cahiliye âdeti olup, sağlık açısından zararlı olduğu gibi dinen de yasaklanmıştır. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), dövmeyi yapan ve yaptıranların Allah’ın rahmetinden uzak olacaklarını bildirmiştir (Buhârî, Libâs, 83-87; Müslim Libâs, 120; Tirmizi, Edeb, 33 ).

Haberin Devamı

Dövme yaptırmak dinimizce yasaklanmış olmakla birlikte cilt üzerinde bir tabaka oluşturmayan dövmeler abdest ve gusle engel değildir. Fakat deri üzerine yapılarak suyun temasını engelleyen bir tabaka oluşturan dövmeler abdest ve gusle mani olacağından namaza da engel teşkil eder. Daha önce yapılmış olup deri üzerinde tabaka oluşturmuş ve çıkarılması da mümkün olmayan dövmeler ise artık deri hükmünü almış olur. Dolayısıyla bu durumda kılınan namaz geçerlidir. Abdest ve gusle engel olmayan türden olan dövmeler, dikkat çekici resim vb. içeriyorsa bunların namaz kılarken kapatılması uygun olur."

Dövme Yaptırmanın hükmü, Kalıcı dövme gusül abdestine engel midir?

   Öncelikle gusül için var olan bu hassasiyetin aynı şekilde dövme yaptırmanın hükmüyle ilgili de olması gerekmektedir.

   Dövme yaptırmak caiz olmayıp haramdır. Dövme, yaratılışta vücutta olmayan bir şeklin, motifin, resmin vücut derisine iğneyle bir tür kazıyarak, hayat boyu kalacak şekilde işlenmesi demektir.

   Dinimizde insanın yaratılışından gelen özellik ve şeklini değiştirmek, yani fıtratı değiştirmeyi hedef alan müdahaleler ve tasarruflar haramdır. Dinimiz, insanın tabii yaratılışını gereksiz yere bozan müdahalelere izin vermez. Dövme yaptırmak ALLAH’ın insana koyduğu fıtratı beğenmeyip değiştirmek manasını taşımaktadır. Bu sebeple dövme yasaklanmıştır. Dövme; hem eziyet, hem de ALLAH Teâlâ’nın yarattığı güzel sureti değiştirip bozmak olduğu için çirkin bir harekettir. İnsanları bu kötü işe teşvik eden şeytandır.1

   Dövme yaptırma, Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimizin hadis-i şeriflerinde yer alarak yapılması şiddetle yasaklanıp lânetlenmiştir. Ebû Hüreyre (R.A.) den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:

“İğreti saç takana da, taktırana da, bedene dövme yapana da, yaptırana da ALLAH lânet etsin!”2 buyurdular.

Ebu Cuheyfe (R.A.) den rivayete göre:

“Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz kan mukabilinde alınan bedelden, köpek bedelinden, fuhuş kazancından men etti. Dövme yapanı, dövme yaptıranı, faiz yiyeni, faiz yedireni ve musavvirleri lanetledi.”3

   Bu sebeple bazı âlimler dövme yaptırmayı büyük günahlardan saymışlardır. Lânet edilen bir hareketin ne derece kötü olduğu ortadadır. Hadis-i şerifte sadece kadınların zikredilmesi, bu hareketin bilhassa kadınlar arasında yaygın olmasından dolayıdır. Kadınlar için yasak olunca erkekler için de yasak olacağı tabiidir.

   Yasağın bu derece şiddetli olması özellikle ALLAH Teâlâ’nın yarattığı tabii güzelliği beğenmeyip bozmaya kalkışmaktan dolayıdır. İslâmiyet insan tabiatına en uygun din olduğu için insanların her hal ve hareketlerinden daima tabii olmalarını, suni ve sahte hareket ve fiillerden sakınmalarını istemektedir. İnsanın şekli fıtrîdir. ALLAH Teâlâ’nın bahşettiği bu tabii şekil ve güzelliğin üstünde bir güzellik var mıdır?

   Dövme günümüzde maalesef yaygın haldedir. İnsanın tabii halini bozup zaman zaman çok gülünç ve iğrenç hallere girmesi günümüzde çokça görülmektedir. Ruh ve ahlâk güzelliğinin değerini kavrayamayanlar, kendilerini iman, ilim ve edeple süsleyecekleri yerde, çürüyüp toprak olacak fâni vücutlarını süslemekle meşguldürler.
   Dövme, insanın asaletine ve saygınlığına uygun değildir. Dövme İslâm toplumunun bir geleneği ve örfü değil; yabancı kültürlerin bir örfüdür. Yabancı kültürlerin insan fıtratına uygun olmayan uygulamalarını taklit etmek ise, her zaman, arkasından başka olumsuz tavırlara ve gelişmelere de kapı açma riski taşımaktadır.

Dövme yaptırmak guslün sıhhatine engel midir sorunuza gelecek olursak;

   Dövme derinin dışına değil, içine yapılan bir muamele olduğundan, abdeste, gusle ve ibadete mâni teşkil etmez. Çünkü abdestte ve gusülde farz olan, derinin dışını yıkamaktır. Dövme yapılmış bir vücuda gusül abdesti aldırılması anında gusül suyunun cildin, yani vücudun üzerinden geçmesiyle ıslanma şartı yerine gelir.

   Bilmeyerek, cahillikle dövme yaptıran kardeşlerimiz bu durumda nasılsa gusle engeli yok diyerek vücutlarında dövmelerin kalmasına izin verebilirler mi?

   Bir hata sonucu yaptırılmış dövmenin mümkün olan en yakın zamanda silinmesi “vücut” adlı eserin tek sahibi olan Yüce ALLAH Teâlâ’nın hilkatine, yaratışına duyulan saygının ve kulluğun gereğidir.

   Ayrıca âlimler, dövme yapılan yerin necis olduğuna hükmederler: Zira orada akan kan hapsolmuş ve kurumuştur. İmkân olduğu takdirde ortadan kaldırılması gerekir, yaralama pahasına da olsa temizlenmesi vaciptir. Ancak temizlik işleminin onarımı güç yaralanmaya sebep olacağından veya uzvun zarara uğrayacağından korkulursa, olduğu şekilde kalması da caizdir. Dövme yaptırmış olmanın günahından kurtulmak için samimi bir şekilde pişman olup tövbe edilmelidir.

Bu meselede kadın ve erkeğin hükmü aynıdır.

dipnot

(1) Nisâ Sûresi:118,119          
(2) Buhârî, Libas:86, Tıbb:36; Müslim, Libas:119, NO:2124; Nesâî, Zinet:25, 8/148
(3) Buhârî, Büyû:113, 25, Libas:86, 96; Ebu Davud, Büyû:65, NO:3483

Dövme abdest geçirir mi?

Dünya üzerindeki her dinde olduğu gibi İslamiyet’te de yasak kılınmış, yapılması doğru olmayan huy ve davranışlar vardır. İslamiyet’te alkol içmek, kul hakkına girmek gibi kesinlikle yasak olan davranışlar haricinde bir de yıllardır tartışmalara konu olmuş olan davranışlar mevcuttur. Dövme yaptırmak da bu tartışmalara konu olan davranışlardan biridir. Peki, dövme yaptırmak günah mı? Dövme abdeste engel olur mu?’ gelin bu soruların cevaplarına birlikte bakalım.

DÖVME YAPTIRMAK GÜNAH MI?

Öncelikle, dövme yaptırmak günah mı? sorusunun cevabına bir bakalım. İslamiyet’te dövme yaptırmak, kesin olarak yasaklanmış ve kesin olarak günah olan davranışlardan biridir. Dövme yaptırmanın günah olmasının başlıca sebeplerinden biri, daha güzel görünmek amacıyla yaratılışı değiştirmek ve fıtratı bozmaktır. İslamiyet inancında, Allah’ın yarattığı her şeyin bir sebebi olduğuna ve yaratılışın kusursuz olduğuna inanılır. Bu nedenle dövme yaptırarak, yaratılış şeklini isteyerek ve bilerek bozan insanlar, günaha girmiş olur.

DÖVME ABDEST GEÇİRİR Mİ?

‘Dövme abdest geçirir mi?’ konusu yıllardır tartışılan ve merak edilen konulardan biri. Öyle ki Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan tutun da din adamlarına kadar birçok kişi ve kurum konu ile ilgili açıklamalarda bulunmuştur. Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan konu ile ilgili yapılan açıklamada, dövme yaptırmanın dinimizce yasaklanmış olduğu, fakat deri üzerinde bir katman oluşturmayan dövmelerin abdest ve gusle engel olmadığı belirtilmiştir.

GEÇİCİ DÖVME ABDEST GEÇİRİR Mİ?

Halk arasında kalıcı dövme olarak bilinen ve dövme makinesi veya iğne ile derinin alt kısmına uygulanan dövmeler yukarıda da belirttiğimiz gibi abdeste veya gusle engel değildir. Ancak, halk arasında geçici dövme olarak adlandırılan Hint kınası veya çeşitli boya türleri ile deri üzerinde katman oluşturacak şekilde yapılan dövmeler abdeste ve gusle engeldir. Neyse ki geçici dövmeler, ortalama dört hafta sonra vücuttan silinir ve kişi dövmenin vücudundan tamamen silinmesinin ardından abdest ve gusül alabilir.

DÖVME YAPTIRMAK ZARARLI MIDIR?

İnsanlar dövmenin İslamiyet’teki yerinin yanı sıra dövme yaptırmanın insan vücuduna zarar verip vermeyeceğini de merak ediyor. Bu konuda öncelikle şunu belirtmeliyiz, eğer dövme yaptırmakta kararlıysanız, dövmenin kesinlikle profesyoneller tarafından, steril bir ortamda yapılması gerekiyor. Steril ortamlarda yapılmayan veya birden fazla insana aynı iğne ile yapılan dövmeler, tetanos, hepatit A, hepatit B, hepatit C ve hatta AIDS gibi hastalıklara neden olabiliyor. Dövme yaptırırken veya yapıldıktan sonraki bakım aşamasında kapılabilecek mikroplar bunlarla da sınırlı değil. Dövme yaptırmak deri hastalıklarına ve kronik böbrek yetmezliğine de sebep olabiliyor.

DÖVME YAPTIRIRKEN CAN YANAR MI?

Dövmenin İslamiyet’teki yerini ve dövme yaptırmanın sağlık açısından risklerini sizlerle paylaştık. Bunları artık biliyoruz ve geriye tek bir soru kalıyor. Dövme yaptırmak can acıtır mı? Bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişir. Çünkü, her insanın acı eşiği farklıdır. Ancak şunu söyleyebiliriz, dövme vücuda iğne yardımı ile kazınarak yapılır ve birçok insan için oldukça acı veren bir deneyimdir.

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır