kuzey ırak a arabayla gitmek / Araçla Yurt Dışına Çıkmak İçin Gerekli Belgeler - Hesapkurdu.com

Kuzey Irak A Arabayla Gitmek

kuzey ırak a arabayla gitmek

Araç Ruhsatı

Araç sürücüye ait ise araç ruhsatı sınır geçişlerinde ibraz edilmesi gereken belgelerden biridir. Araç başka birinin ya da şirket üzerine kayıtlıysa yetkili kişiler eşliğinde noterden alınan yurt dışı araç vekaletnamesi ile seyahat gerçekleştirilebilir. 

Yeşil Kart Sigortası

Yurt içinde yapılan zorunlu araç sigortası yurt dışı seyahatlerinde geçerli olmadığı için yolculuk sırasında aracın yeşil kart sigortasına sahip olması gerekir. Yeşil kart sigortası, 15 gün ile bir yıl arasında istenilen süre aralığında yaptırılabilir. Yeşil kart sigortası hizmeti üye devletler arasında geçerlidir. Ayrıca mevcut araç sigortası poliçesine yeşil kart sigortası eklettirebilir. Trafik sigortasının yurt dışında geçerliliğini öğrenmek için trafik sigortası yurt dışında geçerli mi sayfamızı ziyaret edin.

Uluslararası Seyahat Sigortası

Yurt dışına çıkıldığında herhangi bir sağlık sorun ile karşı karşıya kalınması durumunda sağlık giderlerini karşılayan seyahat sağlık sigortası yaptırılması zorunlu sigortadır. Bir haftadan bir yıla kadar değişik sürelerde alınabilen seyahat sigortası, seyahat edecek tüm kişileri kapsamalı ve vize tarihleri ile uyumlu olmalıdır. 

Yurt Dışı Çıkış Harç Pulu

Yurt dışı çıkış harç pulu gidilen ülkenin sınırından alınabilir. 30836 sayılı Resmi Gazete ile yurt dışı çıkış harç ücreti 150 TL olarak belirlenmiştir. Ülkelerin sınırlarından alınabileceği gibi bazı bankalar online olarak yurt dışı çıkış harcı verme konusunda yetkilidir.

Evlilik Cüzdanı

Aracıyla İran’a gitmek isteyen evli kişilerin evlilik cüzdanlarını yanında bulundurmaları faydalıdır.

İsteğe Bağlı Belgeler

  • Kasko sigortasına yurt dışı teminatı eklemek. Yurt dışında karşı tarafı koruyan yeşil kart sigortası var fakat herhangi bir kaza durumunda araç sahibini koruyan bir sigorta türü yoktur. Bu yüzden Türkiye’de kullanılan kasko sigortasına yurt dışı teminatı eklenebilir. Detaylı bilgiyi sigorta şirketinizden alabilirsiniz.
  • Noterden araç ruhsatı vekaleti alındıysa bu belgenin yabancı devletler tarafından tanınması için kaymakamlık aracılığıyla apostil ile onaylatılmalıdır. Kısa ve ücretsiz bir işlem olan apostil, yabancı ülkelerde bulunan resmi kurumlara; “Bu evrak gerçektir ve devlet olarak onaylanmıştır.” anlamına gelir.
  • Araç vekaletinin İngilizce’ye, Yunanca’ya ya da Bulgarca’ya çevrilmesi zorunlu olmayan durumdur. İsteğe bağlı belgeler ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir bu yüzden vekaletnamenin çevirisi zorunlu olmayan belgeler arasında yer alır.

Yeşil Kart Sigortası Nedir?

Yeşil kart sigortası, sisteme üye olan 46 ülke içerisinde geçerli olan uluslararası motorlu taşıt sigortasıdır. Sürücülerin sisteme üye ülkelere yapacakları seyahat sırasında olası bir kazada aracın bulunduğu ülkenin zorunlu trafik sigortası limitlerince korunmasını sağlar. Böylelikle kişiler hataları sonucu zarar görebilecek diğer araçları teminat altına alır. Yeşil Kart sigortası hakkında detaylı bilgi almak için Yeşil Kart sigortası sayfamıza gidin.

Uluslararası Geçerliliğe Sahip Ehliyet Nedir?

Uluslararası geçerliliğe sahip ehliyet, sürücülerin yurt dışında araç sürmelerine olanak sağlar. Çipli ehliyete sahip sürücüler de yurt dışında araç kullanma hakkına sahiptir. Ancak eski tip sürücü belgesi bulunan kişilerin Turing üzerinden uluslararası sürücü belgesi başvurusu yapması gerekir. Uluslararası ehliyet, kişinin vatandaşı olduğu ülkede geçerliliğe sahip değildir. Sürücüler uluslararası sürücü belgesini yalnızca turist olarak gittiği ülkelerde kullanabilir. Ehliyet hakkında detaylı bilgiyi uluslararası ehliyet sayfamızdan edinin.

ÖZEL ARAÇLA YURT DIŞINA ÇIKMAK İSTEYENLERİN EL KİTABI 2023 – GÜNCEL BİLGİLER & UYGULAMALAR

Yurt Dışına Özel Araçla Çıkış – Güncel Uygulama

Öncelikle yurt dışına çıkacağınız araç, mutlaka sizin adınıza kayıtlı olması veya aracın üzerine kayıtlı olduğu kişinin de sizinle beraber seyahat ediyor olması gerekli.

Eğer araç üzerinize kayıtlı değilse de araç sahibi kişiden ya da kurumdan noter tasdikli vekaletname almanız gerekiyor. Şirket araçları için de geçerli.

Avrupa ülkeleriyle yapılan Viyana Antlaşması’na göre, artık çipli ehliyetiniz (uluslararası ehliyet de hala geçerli ama çok masraflı olduğundan tercih edilmiyor), Schengen vizeniz ve uluslararası geçerliliği olan trafik sigortanız (green card) ile yurt dışına çıkış yapabiliyorsunuz. Eskiden uluslararası ehliyet şarttı. Şimdi çipli ehliyet de bunun yerine geçiyor.

Bulgaristan sınırda uluslararası ehliyet istemiyor ama polis durdursa gösterebilmeniz gerekiyor. Bulgar polisi rüşvet yemesiyle meşhur. Yabancı plakayla kolay bir hedef olabilirsiniz.

Çipli ehliyet ve Green Card nasıl alınır aşağıda anlattık.

Gürcistan ise, çipli kimlik kartı ve çipli ehliyet istiyor. Belge toparlamanız gerekmiyor. Her şeyi sınırda hallediyorsunuz. Sınırda ibraz edilen şöför dışında kimsenin arabayı kullanmaması isteniyor. Ona göre ayarlamanızı yapın. Ayrıca pasaport gerekmiyor, nüfus kağıdıyla sınır geçebiliyorsunuz. Ama oradan da diğer ülkelere geçmeyi planlıyorsanız mutlaka yanınızda pasaportunuz olsun. İster pasaport ister kimlik kartıyla çıkın, yurt dışı çıkış harcı olan 150 TL’yi ödüyorsunuz. Gürcistan Turing Yeşil sigorta kapsamında değil. Ama 2018’den beri kendi trafik sigortasını mecbur tutuyor. Sınırı geçerken istemiyor çıkarken kontrol ediyor. Otomobil için en düşük 30 Lari.

Ayrıca Gürcistan’a giriş çıkışta bebek pasaportlarında fotoğraf olmaması artık genelde sorun çıkarıyor.

İran, Suriye gibi Asya ülkelerinin de bambaşka uygulamaları var, mesela triptik (yani gümrük geçiş karnesi) gerekiyor. Ülkelerin farklı uygulamaları olduğundan burada yer vermedik.

Şirket aracıyla çıkış yapacaklar aşağıda prosedürleri bulabilirler.


Uluslararası Ehliyet Gerekli mi?

Yurt dışına kendi aracınızla çıkmak istiyorsanız şimdiye kadar Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’na gidip her yıl uluslararası ehliyet çıkartmanız gerekiyordu. Üstelik bu ehliyeti ilk çıkartırken de her yıl yenilerken de ücret ödeniyordu. Bu tek seçenekti. Artık uluslararası ehliyete çok daha ekonomik ve uzun süre geçerli olan çipli ehliyet alternatifi doğdu. Ocak 2016’dan itibaren başlayan çipli ehliyet uygulaması ile birlikte dağıtılan yeni ehliyetler uluslararası geçerlilik kazandı ve Turing’e her yıl para ödemekten kurtulduk. Yani çipli ehliyetiniz varsa uluslararası ehliyetiniz olması geremiyor. Uluslararası ehliyet uygulaması hala yürürlükte ama çipli ehliyet şeçeneği doğunca pek bir mantığı kalmadı.


Yurt Dışında Arabayla Gitmek İsteyebileceğiniz Bazı Yerler

– Bulgaristan’ın en ünlü kayak merkezlerinden, 2014 Kış Olimpiyatları aday şehri Bansko İstanbul’a sadece 570 km uzaklıkta.

– Yakın Ege sahillerinde artık gezecek yeriniz kalmadıysa, artık sıra Yunanistan’a gelmiş olabilir. İstanbul’a 300 km mesafedeki Alexandroupoli’den başlayarak Yunanistan’ın bakir koylarını keşfetmeye başlayabilirsiniz.

– Burgas (İstanbul’dan 340 km), Varna (İstanbul’dan 450 km) Türkiye’ye göre son derece uygun fiyatlı, Karadeniz kıyısında yer alan Bulgaristan’ın turizm mekanları. Hafta sonu kaçamakları için aradığınız yeni alternatifler olabilir.

– Batum! Rize, Artvin, Kars, Trabzon ve komşu şehirlerde yaşıyorsanız Batum süper bir hafta sonu kaçamağı! Size 2 günde Batum’un suyunu sıkmanız için süper bir program önerimiz bile var. Hafta sonu Batum önerilerimiz için tıklayın. Batum’a Nasıl Gidilir? yazımızdan da aracınızla Batum’a nasıl gideceğinizi öğrenebilirsiniz.

Artvin – Batum arası  75 kilometre.
Trabzon – Batum arası  206 kilometre.
Rize – Batum arası 127 kilometre.


Green Card yani Uluslararası Sigorta (Yeşil Sigorta) Nedir, Nereden, Nasıl Alınır?

Bu sigortaya aynı zamanda Yeşil Sigorta (Green Card) da deniliyor. Kendisi yurt dışında yaşanan herhangi bir kaza durumunda sizi değil karşı tarafı güvence altına alan nitelikte. İsterseniz bu sigortayı standart trafik sigortanıza ek olarak yurtdışı eklemesi olarak da yapabiliyorsunuz. Bu belge tüm anlaşmalı ülkelerde geçerli en standart belgelerden. Avrupa ülkelerine girişte gümrük kapısında sizden bu belge isteniyor.

Bu sigortayı çıkartmak için Taşıt Ruhsatı ve Türk Trafik Sigortası fotokopileri gerekli. 15 günden 1 yıla kadar geçerli olabilen Yeşil Sigorta’nın harçları da geçerlilik süresiyle doğru orantılı olarak değişiyor. Devletin belirlediği Turing tarifeleri aşağıdaki gibi. Güncel fiyatları da şuradan kontrol edebilirsiniz.

15 Gün – 47,25, 1 Ay – 59,06 Euro, 2 Ay – 82,69 Euro, 3 Ay – 106,31 Euro, 4 Ay – 129,94 Euro, 5 Ay –153,56 Euro, 6 Ay – 177,19 Euro, 1 Yıl – 236,25 Euro


Şirket aracıyla yurt dışına nasıl çıkılır?

Her şirket aracının yurt dışına çıkarılmasına sıcak bakmıyor. Öncelikle şirketten bu konuda izin koparmanız lazım.

Şirket sıcak bakıyorsa, standart uygulamaya (çipli ehliyet/ green card) ek olarak, noterden şirketinizin size yurt dışına otomobille çıkış vekaleti vermesi gerekiyor. Aracın mülkiyeti sadece Türkiye için önemli bir konu olduğundan vekaletnamenin yabancı bir dile çevrilmesine gerek yok.


Çipli Ehliyet

Çipli Ehliyet Nedir ?

Avrupa’ya uyum çerçevesinde çipli ehliyet uygulamasına geçildi. 01 Ocak 2016 itibariyle yeni basılan tüm ehliyetler çipli artık. Yani yeni sürücülere otomatik olarak çipli ehliyet veriliyor ve aracını yurt dışında kullanacak olsun veya olmasın, eski tip ehliyet sahiplerinin de 2022’nin sonuna kadar ehliyetlerini yenilemeleri bekleniyor. Güncelleme: İçişleri Bakanlığı eski tip ehliyetlerin değiştirilmesi süresini 31 Aralık 2024’e kadar uzattı.

Yeni tip çipli ehliyetlerin geçerlilik süresi eskisi gibi evladiyelik değil. M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri için 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri için 5 yıl.

Bu ehliyetlerle yurt dışına özel araçla çıkmak da kolaylaştı. Bu yazıda size eski uygulamalar neydi, artık ne oldu ve neler yapmalısınız onları anlattık.

Çipli Ehliyetin Eski Tip Ehliyetten Farkı Ne?

Yeni tip çipli ehliyetlerin kullanıcı açısından en büyük farklar şunlar:
1. Ehliyet sınıfına gören değişen 5 ya da 10 yıllık aralıklarla yenilenme zorunluluğu,
2. 84 ülkede geçerli olması ve bu sayede artık AB’de dolaşmak için uluslararası ehliyete gereksinimi ortadan kaldırması,
3. Türkiye’deki ve yurt dışındaki sistemlerin birbirini görebilmesini sağlaması. Böylece artık yurt dışında işlenen trafik suçları Türk sürücülerin yanına kalmayacak.

Eskiden 9 ehliyet sınıfı vardı, artık 17 oldu. Peki, eski sürücü belgelerinin yeni tip sürücü belgelerine karşılıkları neler?

A1 sınıfı  → M ve A1 sınıfı sürücü belgesi,
A2 sınıfı → M, A1, A2, A ve B1 sınıfı sürücü belgesi,
B sınıfı   → M, B1, B, D1 ve F sınıfı sürücü belgesi,
C sınıfı  → M, B1, B, D1, C1, C ve F sınıfı sürücü belgesi,
D sınıfı → M, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E ve F sınıfı sürücü belgesi,
E sınıfı  → (28.4.1997 tarihinden önce alınanlar) M, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve F sınıfı sürücü belgesi,
E sınıfı →  (28.4.1997 tarihinden sonra alınanlar) M, B1, B, C1, C, D1, D ve F sınıfı sürücü belgesi,
F sınıfı  →  M ve F sınıfı sürücü belgesi,
G sınıfı →  M ve G sınıfı sürücü belgesi,


Ehliyet Yenileme

Eski tip ehliyet yeni tip çipli ehliyet olarak nasıl yenilenir?

İstenilen tüm belgelerle birlikte “Mavi Dosya” denilen trafik dosyanızı hazırlıyorsunuz. randevu.nvi.gov.tr internet adresinden istenilen trafik tescil birimlerinden randevu alıyorsunuz. Randevunuza gününüzde gitmezseniz sistem yeniden randevu almanızı 1 ay engelliyor. Bu durumda eğer gidemeyecekseniz randevuyu, süresi dolmadan en az yarım saat önce iptal etmeniz gerekiyor. Randevu günü parmak izi veriyor (eğer çipli pasaportunuz varsa gerek kalmıyor). Başvurunuz kabul edilirse 15 gün içinde başvuruda verdiğiniz adresinize teslim ediliyor. Bu süre zarfında kullanmak için de geçici bir belge veriliyor.

Ehliyet Yenilenme İçin Gerekli Belgeler & Süreç

ADIM 1. Randevu Portalıadresinden randevu alıyorsunuz. Randevuya aşağıdaki belgeleri hazır edip gitmeniz gerekiyor. Arkadaşımız Arda gerekli evraklarını tamamladıktan sonra randevu almadan sabah 9’da müdürlüğe gitmiş. Çok bekletmeden işlemini yapmışlar.

ADIM 2.Gerekli evrakların toparlanması. Hazırlanan bu dosyaya “Mavi Dosya” deniyor. Gerekli belgeler şunlar

– Eski Sürücü Belgesi.

– Geçerli Kimlik: Nüfus kağıdı, avukatlık kimliği, nüfus cüzdanı, pasaport,

– Sağlık Raporu: (Resmi ya da özel sağlık kuruluşlarından veya aile hekiminden alınabilir. Güncel olması lazım) 2 vesikalıkla birlikte bir sağlık kurumundan yeni sağlık raporu çıkartıyorsunuz. Burada dandik vesikalıklarınızı harcayabilirsiniz. 🙂
Özel hastanelerde bu rapor daha pahalıya çıkıyormuş, arkadaşımız Arda* Beşiktaş’taki Sait Çiftçi Devlet Hastanesi’nden daha uyguna almış. Sadece göz doktoru muayne etmiş ve 15 dk. sürmüş. Kan grubu kartı almanıza gerek yok. Eski ehliyetinizde ya da nüfus cüzdanınızda kan grubunuz yazması yeterli.
Önemli: Sağlık raporunun yeni tip olmasına dikkat edin, eski tip sağlık raporları kabul edilmiyor. Arkadaşımız Arda* Şişli Emniyet Müdürlüğü’nde sıra beklerken önündeki kişinin raporu eski olduğu için geri çevrildiğine şait olmuş.
Not: Yeni uygulamaya sürücülerin sağlığını eskisinden çok fazla denetliyor. Bir okuyucumuzun notuna göre, ehliyetini yenilemeye gittiğinde öğreniyor ki yeni uygulamaya göre diyabet olduğu için her sene sağlık raporu götürerek ehliyetini güncellemesi gerekiyor. O da yenileme işlemini son tarih olan 2022’ye ertelemeyi uygun görüyor. Güncelleme: İçişleri Bakanlığı eski tip ehliyetlerin değiştirilmesi süresini 31 Aralık 2024’e kadar uzattı.Yani sağlık sıkıntılarnız varsa çipli ehliyete geçmeyi ertelemek isteyebilirsiniz.

– 2 adet fotoğraf (5×6 ebadında, arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik vesikalık fotoğraf).

– Değerli Kağıt Bedeli 624 TL + Vakıf Hizmet Bedeli 145 TL = 769 TL olan bedelinin anlaşmalı bankalara veya vergi dairesine yatırıldığına dair makbuz. Yani eski tip ehliyetten çipli ehliyete geçerken sadece 15 TL ödüyorsunuz. NOT:Trafik tescil kuruluşlarında harç, değerli kağıt ve hizmet bedeli ücretleri elden tahsil edilmemektedir. Kullanabileceğiniz anlaşmalı bankalar ise şöyle:

  • Akbank
  • Aktifbank
  • Ing Bank
  • Şekerbank
  • Türkiye Vakıflar Bankası
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası
  • Albaraka Türk Katılım Bankası
  • T.C. Ziraat Bankası
  • Türk Ekonomi Bankası
  • Garanti Bankası
  • Denizbank
  • Ptt
  • Türkiye Emlak Katılım Bankası
  • Yapı ve Kredi Bankası
  • Vakıf Katılım Bankası
  • Türkiye İş Bankası
  • Türkiye Halk Bankası
  • Türkiye Finans Katılım Bankası
  • QNB Finansbank
  • Odea Bank
  • HSBC Bank
  • Denizbank
  • Alternatif Bank

– Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan (Eski ehliyetinizde veya nüfus cüzdanınızda kan grubunuz yazması yeterli. Zaten yazılıysa tekardan almanıza gerek yok) belgeleri gerekli.

*Motorsikletiyle yol arşınlayan arkadaşımız Arda Behen bu işlemleri gerçekleştirdi ve bu yazıya çok katkısı oldu. Kendisine bilgi paylaşımından ve desteğinden ötürü teşekkür ederiz.

ADIM 3. Randevu günü
Evraklarınızla birlikte randevu saatinizde nüfus müdürlüğüne gidiyorsunuz. Burada parmak iziniz alınıyor, (çipli pasaportunuz varsa onu da yapmıyorlar) eski ehliyetinizi veriyorsunuz yerine 15 gün geçerli, A4 kağıda basılmış bir geçici ehliyet veriyorlar. Arda bu ehliyetle Jandarma trafik kontrolünden de sorunsuz geçmiş, problem yok merak etmeyin. Çipli ehliyetiniz 15 gün içerisinde başvuruda verdiğiniz adrese posta ile geliyor fakat bu paketi sadece kendiniz teslim alabiliyorsunuz. Bulunduğunuz sabit bir adres yoksa TC kimlik numarasını bildiğiniz bir kişiyi alıcı olarak belirtebilir, paketi onun adına göndertebilirsiniz.


İlk defa ehliyet alacaklar için çipli ehliyet nasıl alınır?

Zaten artık yeni basılan tüm ehliyetler çipli, yani standart ehliyet başvurusu yapmanız yeterli. Ehliyet başvurusu için yapmanız gerekenler:

ADIM 1: Gerekli Belgelerin Toparlanması

İlk defa sürücü belgesi alacaklar için gerekli belgeler: “Mavi Dosya”

(Ehliyet yenileme kısmında yazdığımız tüyoları mutlaka okuyun!)
1. Sürücü Belgesi Dosyası (Şoförler odasından)
2. Geçerli kimlik
3. Sağlık Raporu (Aile hekiminden kolayca alabilirsiniz, gözlük/lens kullanımı durumunda aile hekimi sizi raporun gerekli kısmını doldurmak için bir göz doktoruna yönlendirebilir, herhangi bir devlet hastanesinde halledebilirsiniz. Not:Aile hekimi de olsa devlet hastanesi de olsa randevu almak yararınıza olur, son dakikaya bırakmayın deriz, bir biyometrik fotoğraf yanınızda bulunsun.)
4. Sürücü belgesi harclarının makbuzu(Harç bedeli + değerli kağıt bedeli + vakıf hizmet bedeli) Yatırabileceğiniz bankaları mutlaka kontrol edip gidin her bankadan hepsi yatırılamıyor, dekontları hep yanınızda bulundurun.)
5. 2 adet fotoğraf (5×6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik vesikalık fotoğraf – Not: yeni kimlikler için de bu biyometrik fotoğraf kabul ediliyor bu yüzden bir taşla iki kuş yapıp çoğaltmak isteyebilirsiniz.)
6. Kan Grubunu belirten belge veya yazılı beyan

ADIM 2: Ocak 2016’dan itibaren yeni tip sürücü belgesi almak, değiştirmek ve yenilemek isteyenlerin, Nüfus İşleri Genel Müdürlüğü’nün Randevu Portalı internet adresinden istedikleri trafik tescil birimlerinden randevu alması gerekiyor. Websitesinde en erken gün ve saat için verilen randevu tarih ve saatleri görüntüleniyor. Önce size uygun olan il/ilçe trafik birimini sağ tarafta bulunan saat imgesini tıklayarak seçiyorsunuz. Sonraki adımda da kişisel bilgilerinizi girerek takvimden istediğiniz tarih ve saati seçiyorsunuz.Sürücü sertifikasının zamanında nereden alındığının bir önemi yok. Herhangi bir trafik tescil kuruluşuna başvurabiliyorsunuz.  (Not: Randevu aldıktan sonra mutlaka referans numaranızı not edin ya da gönderilen maili gösterebilecek şekilde telefonunuzda bulundurun veya çıktı alın.)

ADIM 3: Harc bedelini anlaşmalı bankalara yatırın. Birden fazla sınıfta ehliyet çıkartacaksanız her bir sınıf için ayrı ayrı harç ödüyorsunuz. 2023 itibari ile ilk kez ehliyet almaya hak kazanarak çipli ehliyet çıkartacaklar için ücretler şu şekilde:

A, A1, A2 ve F sınıfı için harç ücreti: Harç bedeli 825,87 TL + değerli kağıt bedeli 624 TL + vakıf payı: 145 TL Toplam: 1. 594,87 TL

B sınıfı için harç ücreti: Harç bedeli 2.489,90 TL + değerli kağıt bedeli 624 TL + vakıf payı 145 TLToplam: 3.258,9 TL

ADIM 4: Son kontrolleri yapmanızda fayda var. Dosyanın içinde tüm evrakların arkasında onay kaşesi var mı? Motorlu Taşıt Sürücü Sertifikası, harc dekontları, Sürücü olur belgesi (sağlık raporu) aslı (süresi 1 yıl) ve Kan grubu kartı dosyanın içinde mi? (Kimliğinizde kan grubunuz yazsa dahi, Trafik şubesine Kan Grubu Kartı teslim etmek zorunlu). 2 adet fotoğraf ekli mi? (yeni bir fotoğraf da koyabiliyorsunuz). Başvuru sırasında diploma – öğrenim belgesi – tastikname gibi öğrenim durumunuzu gösteren belgenin aslını da yanınızda bulundurmanız isteniyor.

ADIM 5: Randevu günü daha önce hiç parmak iziniz alınmadıysa dijital parmak iziniz alınıyor randevudan önce. Bize sorarsanız randevuya geç gitmektense olabildiğince erken gidin, orada parmak izinizi verip sıra numarası alacaksınız, yani eğer müsaitlik olursa işiniz hızlıca bitebilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir