deri prick testi nasıl yapılır / Alerji Deri Testi Kimlere Yapılır? Nasıl Yapılır? – Alerji Testi

Deri Prick Testi Nasıl Yapılır

deri prick testi nasıl yapılır

Deri Prick Testi Nedir?

 

Büyük Anadolu Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Serpil Eladağ Yurt, deri prick testi ile kişinin solumuş veya dokunmuş olduğu bir nesnenin kendisinde oluşturduğu alerjik durumları tespit edilebileceğini söyledi. Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Serpil Eladağ Yurt, Deri Prick (Alerji) Testi hakkında bilgiler verdi.

Büyük Anadolu Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Serpil Eladağ Yurt, Yetişkin Alerji Testi olarak da bilinen Deri Prick (Alerji) testinin kişide alerjik olarak ortaya çıkan herhangi bir maddeyi tespit etmek amaçlı yapıldığını belirterek, alerji deri testlerinde kişinin solumuş veya dokunmuş olduğu bir nesnenin kendisinde yaratmış olduğu alerjik durumları tespit edebilmek amacıyla yapıldığını dile getirdi.

Neye Alerjiniz Varsa Ortaya Çıkıyor

Uzm. Dr. Serpil Eladağ Yurt sözlerine şöyle devam etti: "Alerjik hastalıklarda neye karşı alerji olunduğunun tespiti için Deri Prick (Alerji) testleri bulunmaktadır. Deri testi ile solunum paneli, gıda paneli şeklinde hastalara cilt testi yapılarak neye karşı alerji olunduğunun tespiti yapılmaktadır. Çok yoğun alerjisi olanlarda desensitizasyon için, aşılama için yönlendirme ya da ilaç kontrolü ile en azından sıkıntıların giderilmesi yapılmaktadır." dedi. “Deri prick testi hangi alerjenleri test eder?” sorusunu da evcil hayvan tüyü, ev tozu, polen, mite gibi havadaki alerjenler araştırılır şeklinde yanıtladı.

Deri Prick Testi Nedir?

Deri prick testi nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Deri alerji testi olarak da adlandırılan deri Prick testi, kişideki IgE kaynaklı duyarlılığın durumunu ölçmek adına gerçekleştirilen bir testtir. Alerji kaynaklı hastalıkların tespit edilmesinde güvenilir ve doğru sonuçların elde edilmesini sağlar.

Deri Prick Testleri Kimlere Yapılmalıdır?

Kişinin muayenesinde elde edilen bulgular tip 1 adı verilen IgE’ye bağlı alerjik hastalığa işaret ediyorsa test yapılır ve deri prick testi sonuçları değerlendirilir. Evcil hayvan tüyü, ev tozu, polen, mite ve havada bulunan alerjenler nedeniyle alerjik nezle, astım, göz alerjisi yaşayan ve bunun yanında ilaç, arı ve gıda alerjisi bulunan kişilere de uygulanır.

Deri Prick Testi Nasıl Yapılır?

“Deri prick testi nasıl yapılır?” sorusunun yanıtı da şöyledir:

Uygulanacak bölge temizlenerek alkolle dezenfekte edilir. Cilt bölgeleri işaretlenir ve alerjen ekstreleri cilde uygulanır. Uygulamayı gerçekleştirilen delme cihazı ile deriye 60 ° açıyla damla geçirilir ve alerjen özütünün deriye nüfus etmesi sağlanır.

Deri Prick Testi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Deri prick testi pozitif aşağıdaki hastalıklarda uygulanır:

  • Alerjik rinit
  • Arı ve böcek alerjileri
  • Astım
  • Egzama
  • Eozinofilik özofajit
  • Eozinofilik gastroenterit
  • Alerjik bronkopulmoner aspergillozis
  • Yetişkin ve çocuklarda besin alerjileri
  • Şüpheli ilaç alerjisi
  • Şüpheli mesleki alerjisi
Yorum Ekle

Deri Prick Testi

Deri prick testi, öbür adıyla alerji deri testi; kişilerde IgE kaynaklı duyarlılığın varlığını ölçmek için gerçekleştirilen en basit tekniktir. Deri Prick Testi alerjik hastalıkların saptanmasında doğru ve güvenilir sonuçlar sağlayan önemli bir testtir. Deri prick testinde, belirli alerjenler bir lanset yoluyla alerjik bireylerin cildini çizme yöntemi sonrası ciltteki mast hücrelerine bağlı alerjene özgü IgE’nin bağlanmıyla mast hücresi içindeki maddeler ciltte kabarıklık ve kızarıklık oluşturmaktadır. Bu kabarıklığın ve kızarıklığın değerlendirilmesiyle alerji testi yorumlanmaktadır. Deri prick testi ile vücudumuzda alerjik hastalığın varlığını gösteren göstergeler saptanmaktadır.

Deri Prick Testleri Kimlere Yapılmalıdır?

Deri prick testinin uygulanması için öncelikle tıbbi öykü ve muayene gerekir. Öykü ve muayene bulguları tip 1 dediğimiz IgE’ye bağlı alerjik hastalığı düşündürüyorsa bu test yapılabilir. Özellikle ev tozu, mite, polen, evcil hayvan tüyü gibi havada bulunan alerjenlere bağlı astım, alerjik nezle, göz alerjisi durumlarında, gıda alerjisi, arı alerjisi, ilaçlar ve mesleki alerji sorunlarında deri prick testinin uygulanması uygundur.

Alerji deri testi nasıl yapılır?

Her alerjenik damlanın yeri bir kalem veya bir test ızgarası ile işaretlenebilir. Cilde yerleştirilen alerjenik çözelti hemen delinmelidir.

Seçilen test bölgesi temizlenir ve alkol ile dezenfekte edildikten sonra kurumaya bırakılır. Ekstrakt damlaları sayılar, kodlar veya bir şablon kullanarak yerleştirmek için cilt bölgelerini işaretledikten sonra, alerjen ekstreleri cilde uygulanır ve hastanın ön kolunun derisine bir damla alerjen özütü bırakır. Delme cihazı, damladan deriye 45 ° -60 ° açıyla geçirilir ve epidermisin hemen altında küçük miktarlarda alerjen özütünün nüfuz etmesi sağlanır. Bu tekniğe Deri Prick Testi adı verilir.

Deri Prick Testi Uygulanması Uygun Olan Hastalıklar

  •  Astım
  •  Alerjik Rinit (Alerjik nezle)
  •  Egzama (Atopik dermatit) (IgE ye bağlı alerji şüphesi olanlarda)
  •  Şüpheli gıda alerjisi (alerjik şok geçirmiş, oral alerji sendromu, ani gelişen kurdeşen, gıda alerjisine bağlı egzama düşünülen durumlarda)
  •  Şüpheli ilaç alerjisi (deri prick testi yanında intradermal test gerekir)
  •  Arı ve böcek alerjileri (Arı alerjisi teşhisinde deri prick testi yanında intradermal test gerekir)
  •  Şüpheli mesleki alerjik hastalık olanlar
  •  Tetikleyci bir alerjenden şüphelenilen kronik kurdeşen durumunda
  • IgE’ye bağlı alerjiden ğüphelenilen eozinofilik özofajit, eozinofilik gastroenterit veya alerjik bronkopulmoner aspergillozis gibi nadir görülen durumlarda deri prick testi yapılabilir.

Deri Prick Testinin Yapılmasının Uygun Olmadığı Sorunlar

  •  Şüpheli gıda intoleransı durumunda,
  • Alerjen trafından tetiklendiğini gösteren bir özellik olmayan kronik kurdeşen durumunda,
  • Kilo vermek için test yaptırmak isteyenler,
  • Gıda katkı maddesi, koruyucular, renklendiriciler ile ilişkili olduğu düşünülen belirtiler olanlar,
  • Alerji aşısının etkinliğini değerlendirmek için yapılması (Arı alerjisi takibinde fayda sağlayabilir.)
  •  Parfüm, deterjan kokusu ve kimyasallar gibi tahriş edicilerle akciğer belirtileri olan durumlarda
  • Herhangi bir belirti olmadan alerjinin olup olmadığının taranması adına,
  •  Uzun sureli yorgunluk durumunda,
  • Alerjik belirtilerin olmadığı cilt döküntüleri, migrene bağlı durumlarda Deri Prick Testi fayda sağlamaz. Hormanlara karşı alerjik bir durum gelişmişse test düşünülebilir.

Deri prick testi

Deri Prick Testi Yapan ve Yorumlayan Alerji Uzmanının Önemi

Hastanın geçmişine ve coğrafi bölgeye dayalı olarak önemli, ilgili alerjenler hakkında yeterli bilgiye sahip bir uzman, hangi spesifik alerjenlerin test edildiğine karar vermeli ve test sonuçları klinikle birlikte yorumlamalıdır. Alerji testi pozitif çıkması o alerjene karşı duyarlılığı gösterir. Alerji diyebilmek için duyarlı bulunan alerjenle karşılaşınca belirti vermesi gerekir. Deri prick testler alerjik hastalığın nedenini saptamada güvenilir bir sonuç vermektedir. Ancak deri prick testlerinda saptanan duyarlılığın klinik olarak olarak önemi dikkatli bir şekilde düşünülmelidir. Çünkü alerji testinde pozitif bir sonucun çıkması her zaman alerjik hastalığın bir nedeni olmayabilir. Alerjinin kesin nedeninin saptanması, doğru kaçınma önlemlerinin alınması, gerektiğinde alerji aşısı seçiminde doğru alerjenlerin seçimi için doğru teşhis oldukça önemlidir.Deri prick testleri, ciddi alerjik reaksiyon veya alerjik şok gelişmesi durumunda acil tedaviyi yapabilecek bilgi ve tecrübesi olan, ekipmanın olduğu kliniklerde yapılmalıdır. Klinik olarak stabil hastalarda standartlaştırılmış alerji testleri kullanıldığında alerjik şok gibi ciddi reaksiyonların gelişme riski oldukça düşüktür.

Cilt Alerji Testi Nasıl Yapılır?

alerji testi
Cilt alerji testi için 3 yöntem kullanılır.

Prick

En sık kullanılan yöntem cilt üstü test olan prick: delme yöntemidir. Bu yöntemde test yapılacak cilt bölgesi önce alkol ile silinir. Kuruduktan sonra alerjenlerin damlatılacağı yerler işaretlenir. Her işaretin yanına bir damla alerjen damlatılır. 1 mm’lik plastik veya metal bir uç ile cildin üst kısmı delinir. Cildin alt kısmına inmediğinden ağrı olmaz. 20 dakikada test sonuçlanır. Sonuç doktor tarafından değerlendirilir.

Intradermal

İkinci alerji testi yöntemi intradermal : cilt içi test yöntemidir. Bu yöntemde alerjen insülin iğnesi gibi ince bir iğne ile cilt içine enjekte edilir. Bu yönteme hemen başvurulmaz, prick testi negatif ise yapılır. Biraz ağrılı bir yöntemdir. 20 dakikada test sonuçlanır. Sonuç doktor tarafından değerlendirilir.

Bu iki test erişkinlerde ön kol iç yüzünde, çocuklarda sırtta yapılabilir. Bir alerji testi sırasında 40 kadar alerjen kullanılabilir. Bu testler sırasında pozitif ve negatif kontrol kullanılarak testin güvenirliliği sağlanır. Pozitif kontrol mutlaka pozitif olmalı, kaşıntılı kızarıklık ve kabarıklık reaksiyonu olmalıdır. Olmaması durumunda cilt testi geçerli değildir. Negatif kontrolün de reaksiyon oluşturmaması gerekir. Oluşur ise test sonucunun yorumlanması zorlaşır. Hekimin çok dikkatli olması gereklidir. Hastanın alerjisi olmadığı halde alerjisi olduğu söylenebilir.

Patch

Üçüncü yöntem patch : yama testidir. Bu yöntemde test materyali sırta özel flasterler ile yapıştırılır. Bu testler 48-72 saat sonra okunur.

Alerji Deri Testi Tekniği

Alerji deri testi tekniği çok önemlidir. Alerji testi tekniği yanlış olursa sonuç yanlış olduğu gibi özellikle çocuklarda ciddi yan etkiler de görülebilmektedir. Alerji deri testi  alerji uzmanları gözetiminde yapılması çok önemlidir. 

Deri prick test tekniği

Alerji deri testi vücudun hangi bölgesine yapılmalıdır?

Alerji deri testi (Deri prick testi) normal cilt üzerinde yapılmalıdır. Deri prick test genellikle pratik nedenlerle ön kolun volar yüzeyine uygulanır; ancak sırt da eşit derecede etkilidir.Antekubital fossa kolun en hassas kısmı iken, bilek daha az hassastır. Kolun ulnar tarafı radyal bölgeden daha reaktiftir. Bebeklerde sırt deri prick test için tercih edilen bölgedir.Testlerin bilekten 5 cm ve antecubital fossadan 3 cm içinde yapılmaması önerilir. 

Kimlere deriden alerji testi yapılmaz?

Aktif dermatit, şiddetli dermografizm ve dövmeli cilt bölgelerinde cilt testleri yapılmamalıdır. Cildin yaşlanması ve güneş hasarı cildin reaktivitesini etkiler.

Alerji deri testi nasıl yapılır?

Her alerjenik damlanın yeri bir kalem veya bir test ızgarası ile işaretlenebilir. Cilde yerleştirilen alerjenik çözelti hemen delinmelidir.

Seçilen test bölgesi temizlenir ve alkol ile dezenfekte edilir ve kurumaya bırakılır. Ekstrakt damlalarını sayılar, kodlar veya bir şablon kullanarak yerleştirmek için cilt bölgelerini işaretledikten sonra, alerjen ekstreleri cilde uygulanır ve hastanın ön kolunun derisine bir damla alerjen özütü bırakır. Delme cihazı, damladan deriye 45 ° -60 ° açıyla geçirilir ve epidermisin hemen altında küçük miktarlarda alerjen özütünün nüfuz etmesi sağlanır. Buna cilt prick testi denir.

Alternatif olarak, cilt cihazı, damla içine cilde 90 ° açıyla 1 saniye boyunca hafif basınç uygulanır ve buna delme testi denilmektedir. 

Damlalar, karıştırma veya üst üste binmeyi ve dolayısıyla yanlış pozitif reaksiyonları önlemek için birbirinden 2 cm veya daha fazlaarayla yerleştirilmelidir.

Kutanöz reaktivitede hastalar arası değişkenlik nedeniyle, her cilt testi değerlendirmesinde alerjen testleriyle aynı anda negatif ve pozitif kontroller dahil etmek gerekir.

Pozitif kontrol çözeltileri

Pozitif kontrol çözeltileri (5 mg / mL histamin bazına eşdeğer 5.43 mmol / L veya 2.7 mg / mL konsantrasyonda kullanılan histamin fosfat), ilaç veya hastalık tarafından baskılanmayı tespit etmek, zayıf reaktif olan istisnai hastaları tespit etmek için kullanılır.

Teknisyen performansındaki ve / veya test reaktifinin potansiyelindeki değişkenlikler de gözardı edilmemelidir. Histamin dihidroklorür ticari olarak temin edilebilir ve Japonya’da in vivo testlerde kullanım için onaylanmıştır .

Negatif kontrol çözeltileri

Negatif kontrol çözeltileri (salin veya% 50 gliserinli insan serum albümini-salin) ayrıca cilt test cihazı tarafından indüklenen travmatik reaktivitesini gösteren (bazı cihazlarla 3 mm çapa yaklaşabilen bir his ile) dermografizmin varlığı ve / veya test cihazının tekniğini de tespit edecektir.

Cilt prick testinde sık görülen hatalar.

·       Testler birbirine çok yakın yerleştirilir (<2 cm) ve örtüşen reaksiyonlar görsel olarak ayrılamaz.
·       Kanamanın oluşması, muhtemelen yanlış pozitif sonuçlara ve sistemik reaksiyon riskinin artmasına neden olur.
·       Delinme aleti ile cildin yetersiz penetrasyonu, yanlış negatif sonuçlara yol açar. Bu plastik cihazlarda daha sık görülür.
·       Çözeltinin silinme aşamasında alerjen çözeltilerinin yayılması.

Cilt prick testinin ölçülmesi ve yorumlanması

Deri testleri reaksiyonlarının zirvesinde ve standart bir şekilde okunmalıdır. Yöntem ne olursa olsun, acil cilt testi histamin için 8-10 dakika ve alerjenler için 15-20 dakika içinde zirveye ulaşan bir yanıtı tetikler. 

Cilt testi formunda ölçek için özel kriterler tanımlanmadığı sürece, 0-4 + arasında rastgele bir ölçek kullanarak cilt testlerinin okunması ve değerlendirilmesi önerilmez. Hem objektif hem de tekrarlanabilir olan en az değişken yöntem, kabarıklık ve kızarıklığın boyutu bir cetvelle milimetre (mm) cinsinden ölçüldüğünde gerçekleşir.

 

Reaksiyonun boyutu, ortalama bir kabarıklık çapı, en geniş çap ve bu en geniş çap ortasından geçirilen çizginin çapı olarak 2 ölçü olarak kayıt edilir.

Alerjik hastalığı olmayanlarda deri prick testinde pozitif sonuç standart aeroalerjik panel kullanıldığında popülasyonun % 8-30’unda meydana gelen yaygın bir bulgudur. Ancak yapılan bir çalışmada cilt prick testi pozitif (>> 4 mm) asemptomatik hastaların daha sonra klinik alerji geliştirdiğini, bu nedenle asemptomatik deneklerde pozitif SPT varlığının daha sonra alerjik semptomların gelişimini öngördüğünü bildirmiştir.

Yanlış pozitif sonuçların nedenleri

Yanlış pozitif testler, özütlerdeki kirlilikler, kontaminantlar ve spesifik olmayan mast hücre sekreterleri ve dermografizm ile provoke edilebilir. Ölçümler negatif kontrol ile karşılaştırılırken kullanılan cihazlar ve uygulanan teknikler de dikkate alınmalıdır.

Yanlış negatif sonuçların nedenleri nelerdir?

Yanlış negatif testlerin en yaygın nedeni histamin etkisini inhibe eden bir ilacın alınmasıdır. Ek olarak, bebeklerde ve yaşlılarda ve kronik güneş yaralanması geçiren ciltte cilt reaktivitesi azalır. Yanlış negatif sonuçlara neden olan teknik faktörler, uygunsuz teknik, uygulamadan ölçüme çok kısa veya çok uzun bir aralık ve ekstraktın eskimesi veya ekstraktın orijinal kalitesinin düşük olması nedeniyle düşük potens özütleri nedeniyle olabilir.

Cilt testlerinin yorumlanmasının günlük yaşam üzerinde, kaçınma önlemleri ve tedaviler açısından önemli etkileri olabileceğinden,bu alerji testinin bu konuda eğitimli alerji uzmanlarınca yapılması önemlidir.

Bazen alerji testleri ile uyumsuz sonuçlar elde edebiliriz.

-Alerji kliniği ile ilgili semptomların (duyarlılaşma) olmaması durumunda pozitif testler ortaya çıkabilirken

-Negatif cilt prick testi sonuçları IgE aracılı duyarlılaşma varlığını kaçırabilir (örneğin, ticari ekstraktlarda büyük alerjenlerin bulunmaması nedeniyle);

– Çocuklarda negatif deri prick testleri sonuçları, gelecekte alerjik hastalıkların gelişme olasılığını dışlamaz.

Alerji deri testi sonucu net değilse veya klinik öykü ile ilişkili değilse, bir serum spesifik IgE testi veya daha nadiren suçlu alerjeni ile bir yükleme testi gerekebilir.

Alerji Deri testinin yorumlanmasındaki öneriler

·       Kabarıklık çapı negatif kontrolden 3 mm daha büyükse, bir deri prick test sonucunun pozitif olduğunu düşünün.
·       Kabarıklık çapı pozitif bir eş zamanlı histamin kontrolü ile 3 mm’den küçükse, cilt prick test sonucunu negatif olarak düşünün.

 

Deri prick testi sonuçlarının yorumlanması uygun bir tedavi yaklaşımı için çok önemlidir. Deri prick testi sonuçlarını yorumlamak için her alerjen için, klinik anlamlılık için% 80 pozitif prediktif değeri (PPV) olan mm cinsinden (3 ila 10 mm arasında değişen) kabarıklık boyutu, yararlı bir araç olabilecek bir “okuma anahtarı” formunda hesaplanmış ve rapor edilmiştir.

Sonuç Olarak

–Alerji deri testi yapılma tekniği konusunda eğitimli olan uzmanlar alerji uzmanlarıdır.

-Çocuk veya yetişkinlerde alerji testi farklı teknik ve bölgede yapılabilmektedir.

-Testin yorumlanmasında alerjik hastalığın kliniği ile birlikte değerlendirilmesi önemlidir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır