karpuz suyunun cilde faydaları / Karpuz maskesi nasıl yapılır? Karpuz maske tarifleri

Karpuz Suyunun Cilde Faydaları

karpuz suyunun cilde faydaları

Karpuzun faydaları nelerdir?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, karpuzla gelen 8 faydayı anlattı, karpuzla yapabileceğiniz 3 lezzetli tarif verdi…


Karpuz, su oranı çok yüksek bir meyve olduğundan diüretik özelliği bulunuyor yani sık sık idrara çıkarıyor. Bu nedenle ödem problemi yaşayanlar için yaz aylarında ilaç gibi bir besin. Suyun yanı sıra lif içeriği sayesinde de kabızlığı önlemeye yardımcı olan karpuz, sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenliliği destekliyor.


Karpuzda bulunan potasyum ve magnezyum miktarı, kan basıncını yani tansiyonu düşürüyor. Potasyum ‘vazodilatatör’ olarak kabul ediliyor yani kan damarları ve arterler üzerindeki gerginliği serbest bırakıp, böylece kan akışını uyarıyor. Kardiyovasküler sistem üzerindeki stresi azaltıyor. Karpuzda bulunan karotenoidler arter duvarlarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı oluyor.


Karpuz içerdiği A ve C vitaminleri sayesinde saçlarımız ve cildimiz için de mükemmel bir besin. Yüksek su oranı ve saçları nemlendiren sebum üretiminde gerekli A vitamini içeriği sayesinde cildi daha canlı ve güzel gösteriyor. C vitamini de cildi sağlıklı, esnek ve güçlü kılan bir protein olan kolajen yapımına yardımcı oluyor; cilt hücrelerini oluşturmasının yanında hücreleri onarıyor.



Kırmızı renginden de anlaşıldığı gibi karpuz antioksidanlardan zengin bir meyve. İçerdiği likopen isimli antioksidan kanser hücrelerini bloke ediyor ve vücudun savunma sistemi olan bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Yine içerdiği yüksek C vitamini sayesinde vücutta kanser oluşumunu sağlayan serbest radikallerin oluşumunu engelliyor. Yapılan bilimsel çalışmalar karpuzun özellikle prostat kanserine karşı koruyuculuğunu ortaya koyuyor.


Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan “Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan “Cucurbocitrin” adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı oluyor. Tekli ve çoklu yağ asitlerinden zengin olan karpuz, kandaki kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığını da koruyor. Her gün 1 avuç karpuz çekirdeği yeterli olacaktır. Çiğnemek veya doğrudan yutmak fark etmeyecektir. Çiğ olarak tadını sevmeyenler fırında kavurarak da tüketebilir” diyor.



Karpuz, yüksek magnezyum içeriği ile kaliteli uyumaya yardımcı oluyor. Uyku bozukluklarını ve uykusuzluk oluşumunu azaltıyor.


Hücre zarlarının yapısının korunmasında, sinir iletiminin sağlanmasında görev alan yağ asitlerinden zengin karpuz çekirdeği, bu etkileri sayesinde öğrenmeyi kolaylaştırarak, hafızayı güçlendiriyor. Ayrıca yağ emilimine yardımcı oluyor, kronik inflamasyonu azaltıyor.


Spordan hemen sonra karpuz ve karpuz suyu tüketilmesi kas ağrısını azaltmaya yardımcı oluyor, kasları güçlendiriyor, egzersiz sonrası toparlanma sürecini hızlandırıyor. Hızlı kas toparlanması için spordan hemen sonra 1 bardak karpuz suyu içilebilir.


Beslenme ve Diyet Uzmanından karpuzlu 3 lezzetli tarif


  • 2 dilim karpuz
  • 5 adet çilek
  • 1 limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı bal

Yapılışı: Karpuz doğranıp çileklerle beraber saat buzlukta bekletilir. Buzluktan çıkarılan karpuz ve çilekler, limon suyu ve bal ile beraber blenderdan geçirilir, bardaklara paylaştırılarak, dilerseniz üzerine taze nane yapraklarıyla servis edebilirsiniz.




  • 2 dilim karpuz
  • 1 bardak kıyılmış roka
  • adet mozarella peyniri

Yapılışı: Karpuzları küp küp doğrayın. Kıyılmış rokaların üzerine ekleyin. En üstüne de mozarella peynirlerini ekleyerek servis yapabilirsiniz.



  • 4 pizza dilimi şeklinde kesilmiş karpuz
  • 4 kaşık lor peyniri
  • dal nane

Yapılışı: Pizza dilimi şeklinde olan karpuzları tabağa yerleştirin. Üzerine lor peynirlerini ekleyin. Nane yapraklarıyla süsleyerek servis yapabilirsiniz.





Daha &#;nce duymadınız! Cilt bakımı i&#;in karpuz maskesi

Karpuzun etkileyici cilt bakımı faydalarından yararlanmanın çeşitli yolları vardır. İşte bunlardan bazıları

1. Karpuzu yiyin!

Karpuzla yapmayı düşündüğünüz ilk şey onu yemektir. Bu nedenle, karpuz yemenin cildinize her türlü amino asit, antioksidan ve vitamin sağlaması şaşırtıcı olmamalıdır.

Sağlıklı bir karpuz atıştırması için sadece cildiniz size teşekkür etmeyecek, aynı zamanda vücudunuzun geri kalanı da teşekkür edecektir.

2. Tonik olarak kullanın

Cildi temizledikten sonra tonik kullanımı çok önemlidir. Cildi sıkılaştırmak için kullanılan toniklerin doğal yolları da var. Karpuz cildinize tonik olarak kullanabileceğiniz en etkili doğal ürünlerden biri. Karpuzu yüzünüze gezdirip tonik olarak uygulayabilirsiniz. Bu yöntem sivilceleri ve lekeleri giderir. Cildinizi sıkılaştırır.

3. Nemlendirici olarak

Nemlendirici yetenekleri sayesinde, nemlendiricideki karpuz doğal bir eşleşme sağlar. Karpuz meyve özü ile birlikte, ek nemlendirici faydalar için salatalık meyve özü ve nazik, doğal pul pul dökülmesi için söğüt kabuğu özü içerir. Hep birlikte, bu bileşenler daha parlak, daha pürüzsüz bir cilt sağlar.

  • Bir dilim karpuzu ezip suyunu çıkarın.
  • Bu suyu bir tatlı kaşığı balla karıştırın.
  • Hazırlandığınız suya bir bez batırın.
  • Bu bezi cildinizde bekletin.
  • Ardından yüzünüzü durulayın
  • Haftada 2 kez tekrarlayın.

4. Yüz maskesi olarak

Daha önce de belirtildiği gibi, karpuz kabuğunu kendin yap yüz maskesi olarak kullanabilirsiniz. Karpuzla yapacağınız maske hücre yenilenmesine yardımcı olur.

  • 1 dilim karpuzu çekirdeklerinden ayırın ve püre haline getirin.
  • İçerisine 1 tatlı kaşığı yoğurt ekleyin.
  • Yüzünüze uygulayın ve 10 dakika bekleyin.
  • Soğuk su ile durulayın.
  • Haftada 1 kere uygulayabilirsiniz

 5. Tüm vücut nemlendiricisi olarak

Cilt bakımında en önemli adımlardan biri nemlendirmektir. Nemlendirici ve antioksidan bakımından zengin olan karpuz sadece yüz için harika olmakla kalmaz, tüm vücut losyonlarına mükemmel bir katkı sağlar.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır