hastayken oruç tutmak / Hastayken Oruç Tutulur mu? - Diyanet TV

Hastayken Oruç Tutmak

hastayken oruç tutmak

Kimler oruç tutmayabilir? Oruç tutamayan kişiler ne yapmalı?

Din İşleri Yüksek Kurulunun sitesinde yer alan bilgilere göre, uzman bir doktorun, oruç tutmasının sağlık açısından zararlı olacağı teşhisini koyduğu bir hasta Ramazan’da oruç tutmayabilir. Kişinin hastalığı geçici ise tutmadığı oruçlarını iyileşince kaza eder. Hastalığı kalıcı ise tutamadığı oruçlar için fidye verir. Konuyla ilgili ayet-i kerimede şöyle buyrulmaktadır:

“Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse), o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.” (Bakara, 2/).

Fidye verecek gücü olmayanlar ise bu imkanı buluncaya kadar dinen sorumlu olmazlar.

Kimler oruç tutmayabilir?

Yolculuk:Ramazan’da sefer mesafesi (en az 90 kilometre) bir yere gitmek için yola çıkacak olan kimse, geceden oruca niyet etmeyebilir. Fakat niyet ettikten sonra gündüzün yolculuğa çıksa bu yolculuk esnasında meşru başka bir mazereti bulunmazsa orucunu bozmamalıdır. Başlanan bir ibadetin mazeret yoksa tamamlanması gerekir. Sefer bir mazeret olduğu için, eğer orucunu seferliği başladıktan sonra bozarsa kendisine kefaret gerekmez, sadece kaza gerekir.

Hastalık:Oruç tuttuğu zaman, hastalığının artmasından veya uzamasından endişe edilen kimse ile hastalığı sebebiyle oruç tutmakta zorlanan kişiler için, iyileştikten sonra kaza etmek üzere Ramazan ayında oruç tutmamalarına ruhsat tanınmıştır. Oruç tutması hâlinde hasta olacağı doktor tarafından bildirilen kimse de hasta hükmündedir.

Yaşlılık:Oruç tutamayacak kadar yaşlı olan kimseler, oruç tutmayıp yerine fidye verebilirler. Bakara suresinin ayetinde, bu şekilde olup da oruca güç yetiremeyenlerin, oruç tutmayıp fidye vermeleri gerektiği hükme bağlanmıştır. İyileşme umudu olmayan hastalar da aynı hükme tabidir.

İleri derecede açlık, susuzluk:Açlık veya susuzluk sebebi ile beden ve ruh sağlığının ciddi derecede zarar görmesi söz konusu olan kimse orucunu bozabilir. Sağlık şartları düzelmesi hâlinde bozulan oruç Ramazan’dan sonra kaza edilir. Böyle bir kimsenin orucuna devam etmesi ölümüne sebep olacak nitelikte ise, orucunu açmaması yani oruca devam etmesi haram olur.

Zor ve meşakkatli işlerde çalışmak:Esas itibarıyla bir insanın ibadetlerini normal bir şekilde yapmasını engelleyecek zor ve ağır işlerde çalışması veya çalıştırılması doğru değildir. Ancak kişisel veya toplumsal zorunluluklar, bazılarının böyle işlerde çalışmalarını gerektirebilmektedir. Böyle durumda bulunan bir kişi, oruç tuttuğu takdirde sağlığına bir zarar gelmesinden korkuyorsa, orucunu tutmayabilir. Bu durumda olanlar, izin günlerinde veya müsait zamanlarda tutamadıkları oruçlarını kaza etmelidirler.

Gebe olmak:Oruç tuttuğu takdirde kendisinin veya çocuğunun zarar görmesi muhtemel olan gebe veya emzikli kadınlar da sağlık durumu oruç tutmak için elverişli olmayanlar arasında değerlendirilmiştir. Bu durumda olanlar da oruç tutmayabilirler. Hatta zarar görme ihtimali kuvvetli ise tutmamaları gerekir. Durumları normale döndüğünde tutamadıkları oruçları kaza ederler.

Niyet Etmeden Oruç Tutmak Do&#;ru Mu?

Niyet etmeden oruç tutulur mu sorusu ramazan&#;n yakla&#;mas&#;yla yeniden gündeme gelmeye ba&#;lad&#;. Sahur sonras&#; niyet etmeyi unutan ya da sahura uyanamayan vatanda&#;lar ise bu sorunun cevab&#;n&#; ara&#;t&#;rmaya ba&#;lad&#;.

Niyet etmeden oruç tutmak kabul olur mu sorusunun yan&#;t&#; en do&#;ru kaynaklarda aranmal&#;d&#;r. Güvenilir olmayan kaynaklarda yaz&#;lan yalan yanl&#;&#; bilgiler ki&#;iyi yan&#;ltabilir.

Biz de bu yaz&#;m&#;zda ula&#;&#;labilecek en do&#;ru kaynak olan Diyanet &#;&#;leri Ba&#;kanl&#;&#;&#;n&#; referans ald&#;k. &#;&#;te Ramazanda niyet etmeden oruç tutmak hakk&#;nda en do&#;ru bilgiler…

&#;lginizi çekebilir: Faziletli Ramazan Dualar&#; Arapça, Türkçe

niyet etmeden oruç tutmak

Niyet Etmeden Oruç Tutulur Mu?

Diyanet &#;&#;leri Ba&#;kanl&#;&#;&#;n&#;n niyet etmeden oruç tutmak hakk&#;nda yapm&#;&#; oldu&#;u aç&#;klama aynen &#;u &#;ekildedir:

“Niyet etmek orucun &#;artlar&#;ndand&#;r. Niyetsiz oruç sahih de&#;ildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalk&#;lmas&#; da niyet say&#;l&#;r.”

Niyet etmeden oruç tutulur mu sorusunu tam olarak ayd&#;nlatabilmek için sahih kelimesinin bütün &#;artlara uygun &#;ekilde yap&#;lan ibadet anlam&#;na geldi&#;ini de eklemi&#; olal&#;m. Mendup ise dini aç&#;dan yap&#;lmas&#; güzel olan ama yap&#;lmamas&#;n&#;n da sak&#;ncal&#; olmad&#;&#;&#; eylemlere denir.

Niyet etmeyi unuttum oruç tutabilir miyim diye dü&#;ünüyorsan&#;z ya da sabah niyet edilen oruç kabul olur mu sorusu akl&#;n&#;zdaysa &#;imdi verece&#;imiz bilgilerle cevap zihninize dü&#;ecektir.

Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güne&#;in batmas&#; ile ertesi gün tepe noktas&#;na gelmesi öncesine kadarki süredir Ancak imsaktan sonra yap&#;lacak niyetin geçerli olmas&#; için bu vakitten itibaren bir &#;ey yenilip içilmemi&#;, oruca ayk&#;r&#; bir i&#; yap&#;lmam&#;&#; olmas&#; gerekir.

Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, II, 85). Bu oruçlar için, “yar&#;nki orucu tutmaya” &#;eklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yar&#;nki Ramazan orucuna” &#;eklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazan&#;n her günü için ayr&#; niyet edilmesi gerekir (Mevs&#;lî, el-&#;htiyâr, I, , ).

Kaza, keffaret ve bir zamana ba&#;l&#; olmaks&#;z&#;n adanan oruçlar için gün bat&#;m&#;ndan itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmi&#; olmal&#;d&#;r. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” &#;eklinde belirtilmesi gerekir.

&#;afiî mezhebine göre ise nafile d&#;&#;&#;ndaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. “&#;msak vaktine kadar niyet edilmemi&#;se o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güne&#; tepe noktas&#;na gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (&#;irâzî, el-Mühezzeb, I, ).”

&#;lginizi çekebilir: Ramazan&#;n &#;lk Günü: &#;badetler, Okunacak Dualar

Niyet Etmeden Oruç Kabul Olur Mu?

Diyanet &#;&#;leri Ba&#;kanl&#;&#;&#;n&#;n yapt&#;&#;&#; aç&#;klamaya göre:

“Niyet etmek oruç tutman&#;n &#;artlar&#;ndan biridir. Sahura kalk&#;p niyet etmeden oruç tutmak sahi de&#;ildir.Oruç tutarken kalben niyet etmek ve bu niyetle sahura kalkmak yeterli olsa da bu niyeti dil ile de söylemek gereklidir. Fakat oruç için sahur kalkmak da asl&#;nda bir nevi niyet say&#;labilmektedir.”

Yani niyet etmeden oruç kabul olur mu sorusu için yan&#;t ar&#;yorsan&#;z en mühim noktan&#;n zihinden geçen istek ve kararl&#;l&#;k oldu&#;unu söyleyebiliriz. Ramazan ay&#;nda sahura kalkmadan niyet etmeden oruç tutulur mu diye soranlar için de k&#;sa bir aç&#;klama yapal&#;m.

Din alimleri sahurun dinen &#;art olmad&#;&#;&#;n&#; ama sahura kalk&#;lmad&#;&#;&#;nda sahurun bereketinden yararlanma f&#;rsat&#;n&#;n da kaç&#;r&#;lm&#;&#; oldu&#;una vurgu yapmaktad&#;r. Sa&#;l&#;k aç&#;s&#;ndan da doktorlar sahura kalkarak oruç tutman&#;n daha uygun oldu&#;unu söylemektedir.

Ramazan orucunda, kaza edilen oruçlarda ya da nafile oruçlarda niyet etme vakti güne&#;in batmas&#;ndan bir sonraki gün güne&#;in tepe noktas&#;na gelmesine kadard&#;r.

&#;msak sonras&#;nda niyet edilebilmesi için bu vakitten sonra herhangi bir &#;eyin yenip içilmemesi ve orucu bozabilecek herhangi ba&#;ka bir &#;eyin yap&#;lmam&#;&#; olmas&#; gereklidir.

Ramazan&#;n her günü için ayr&#; ayr&#; niyet edilmelidir. Bu oruçlar için genellikle ‘Yar&#;nki orucu tutmaya ya da yar&#;nki ramazan orucuna’ &#;eklinde niyet edilebilir.

Kefaret ya da kaza orucu tutulacaksa bu oruçlarda gün bat&#;m&#;ndan sonra en geç imsak vaktine kadar niyet edilmelidir. Bu ve benzeri oruçlar tutulurken ‘… kaza, keffaret ya da adak orucuna’ &#;eklinde tutulacak orucun nedeni belirtilerek niyet edilmesi do&#;rudur.

Sahura kalkan ki&#;inin diliyle niyet etmesi önerilir. Ancak unutma ve dalg&#;nl&#;k durumunda niyet edilmediyse orucu yine kabul olur. Çünkü sahura kalkmak ve oruç için haz&#;rl&#;k yapmak da niyet etmenin farkl&#; &#;ekillerinden biridir.

&#;lginizi çekebilir: &#;ftar Duas&#; Türkçe ve Arapça Okunu&#;u, Anlam&#;

Niyet Etmeden Oruç Bozmak Günah M&#;d&#;r?

Niyet etmeden oruç tutmak ve bozmak da en çok sorulan biridir. Keffaret ba&#;lanm&#;&#; bir orucu kasten kesilmesine verilen ceza anlam&#;na gelir. E&#;er niyet edilmediyse o günün kazas&#; tutulur. Fakat bu kefaret orucu tutmamak için orucu niyetsiz tutmak ve niyet etmeden oruç bozmak anlam&#;na gelmemelidir.

Niyet etmeden oruç bozmak konusunda dinen de&#;erlendirme ki&#;inin kalbindeki esas dü&#;ünceleriyle ve elbette Allah kat&#;nda olur. Ki&#;i dayanamazsam orucu terk ederim dü&#;üncesiyle oruca niyet etmiyorsa bu mant&#;kl&#; olmayacakt&#;r. Bilerek niyet etmeden oruç tutulur mu diyerek yola ç&#;kmak da bu çerçevede orucun manas&#;na uygun dü&#;mez.

Orucun bozulma durumu da esas al&#;nmal&#;d&#;r. Keyfi nedenlerden ötürü orucun bozulmas&#; elbette iyi bir eylem de&#;ildir. Ancak sa&#;l&#;k ve beklenmedik durumlarda orucun bozulmas&#; sonradan telafisi olan bir durumdur. Niyet etmeden orucun bozulmas&#; zaman zaman meydana gelebilir.

Misal olarak aniden yap&#;lan kazalar ya da kötü olaylarda ki&#;i niyet edip orucu bozmay&#; dü&#;ünecek durumda de&#;ildir. Bu gibi günler istisna oldu&#;u için niyet etmeden oruç bozmak günaht&#;r denilemez. &#;ayet planl&#; bir &#;ekilde oruç bozulacaksa niyetin edilmesi daha uygun bir davran&#;&#; olacakt&#;r.

&#;lginizi çekebilir: Dinimizde Oruç Çe&#;itleri &#;simleri, Anlamlar&#;

niyet etmeden oruç tutmak

Niyet Her Oruç Türü &#;çin Gerekli mi?

Üç aylarda niyet etmeden oruç tutulur mu diye merak ediyor olabilirsiniz. Nafile oruç niyet etmeden tutulur mu sorusunun cevab&#;n&#; arayanlar da mutlaka vard&#;r. Peki, kandilde niyet etmeden oruç tutulur mu? Bu liste farkl&#; oruç türleri için bu &#;ekilde uzamaktad&#;r. Orucun türü ne olursa olsun niyeti önceden koymak en uygunudur. O an niyet etmeyi unuttuysan&#;z gün içinde akl&#;n&#;za geldi&#;inde niyetinizi tekrar edebilirsiniz.

Oruca Niyet Etmeden Önce Ne Denir?

Oruç niyetlerinde &#;u kal&#;p kullan&#;labilir: “Niyet ettim Allah r&#;zas&#; için bugünkü … orucumu tutmaya”

Niyet Edilen Oruç Bozulur mu?

Niyet edilen orucun çok önemli ve kontrol d&#;&#;&#; durumlar haricinde bozulmamas&#; gerekir. Örne&#;in bir kad&#;n regl oldu&#;unda orucu mecburen bozulur ve bu ki&#;inin kontrol edebilece&#;i bir durum de&#;ildir, bu ki&#;i o gün orucunu sonradan kaza eder.

Hanefi Mezhebinde Nafile Oruca Ne Zaman Niyet Edilir?

Hanefi mezhebine göre nafile oruç niyeti gece de edilebilir, gündüz ö&#;leden önce kadar da edilebilir.

niyet etmeden oruç tutulur mu

Oruç Tutarken En Çok Yap&#;lan 8 Hata

6 Ad&#;mda Vücudunuzu Oruca Haz&#;rlay&#;n

Orucu Bozan &#;eyler: 10 Durum – Soru Cevap

Oruç Açma ve Oruca Niyet Duas&#; Nas&#;l Edilir?

Oruç Tutman&#;n Sa&#;l&#;&#;&#;n&#;z &#;çin 7 Bilimsel Faydas&#;

Adetliyken oruç tutulur mu? Adet (regl) olmak orucu bozar mı? Diyanet açıkladı

Ramazan ayında adet olan ya da adet dönemi yaklaşan kadınlar "Adetliyken oruç tutulur mu?" sorusunun cevabını araştırıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı oruç ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Peki, Adetliyken oruç tutulur mu? Adet (regl) olmak orucu bozar mı? Diyanet açıkladı

ADETLİYKEN ORUÇ TUTULUR MU?

Diyanet İşler Başkanlığı resmi internet sitesinde İslam dini ile ilgili merak edilen pek çok sorunun cevabını Müslümanlarla paylaşıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından paylaşılan bilgiye göre Kadınlar ay hâli (hayız) ve lohusalık (nifas) denilen özel hâllerinde namaz kılmazlar, oruç tutmazlar. Daha sonra tutamadıkları oruçlarını kaza ederler. Oruca niyetlenen bir kadın, gün içerisinde âdet görmeye başlarsa orucunu bozar, temizlenince bu günün orucunu da kaza eder (Merğînânî, el-Hidâye, II, ). İftar vaktine kadar oruçlu gibi davranması doğru değildir. Ancak Ramazanın hassasiyetine riayet ederek başkalarının yanında yiyip içmemesi uygun olur.

ADET ÖNCESİ VE SONRASI GELEN AKINTI ORUCU BOZAR MI?

Her kadının âdet gördüğü gün sayısı eşit değildir. Bu süre Hanefîlere göre en az üç, en çok on gün olabilir. Âdet günlerinin süresi, daha önce yaşanmış tecrübelere göre belirlenir. Düzensiz kanamalarda, üç ile on gün arasındaki kanama âdet sayılıp, o günlerde oruç terk edilir. Daha sonra kaza edilir. On gün dolduktan sonra gusledilip, namaz ve oruca başlanır. İki âdet arasındaki temizlik süresi de 15 günden az olmaz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir