vergi indirimli emeklilik maaşı ne kadar / Engellilik Vergi İndirimi Başvuru İşlemleri

Vergi Indirimli Emeklilik Maaşı Ne Kadar

vergi indirimli emeklilik maaşı ne kadar

Emeklilere indirim, belli oldu! lira ve

Türkiye'de milyonlarca engelli bulunuyor ve bunların büyük kısmı da çeşitli işyerlerinde çalışıyor. Kimisi kamuda kimisi de özel sektörde görev yapımonash.pwrımız zaten işverenlere belli sayıda engelli çalıştırma zorunluluğu da getiriyor.

Yeni Asır'dan Faruk Erdem'in yazısına göre; Vergi yasalarımıza baktığımızda engelliler için çok önemli indirimler ve muafiyetler görüyoruz. Özellikle KDV ve ÖTV indirimiyle birlikte emlak vergisi gibi durumlarda belli şartlarda tamamen muaf da oluyorlar.Çalışanlar açısından baktığımızda ise gelir vergisi indirimleri yasalarımızda bulunuyor.

Çalışanlara yapılan gelir vergisi indirimleri onlara hem maaş artışı sağlıyor hem de erken emekli olmalarının yolunu açıyor. Her yıl asgari ücret ile birlikte engellilerin vergi indirim miktarları da yeniden hesaplanarak açıklanıyor.

Burada engellilik oranları üç bölümde değerlendiriliyor.Yüzde 80 ve üzeri engeli olanlar birinci derecede, yüzde oranı olanlar ikinci derece yüzde arası engeli olanlar ise üçüncü derece engelli olarak değerlendiriliyor.

İÇİN TL

yılı için hesaplanan vergi indirimi miktarları ise şöyle oldu:

Birinci derecede engelli:

TL

İkinci derecede engelli:

TL

Üçüncü derecede engelli:

TL

MAAŞA NASIL YANSIYOR?

Bu indirimlerin maaşa yansıması ise şöyle olacak:

Birinci derece engelli: X = TL

İkinci derece engelli: X = TL

Üçüncü derece engelli: X = 57 TL

ENGELLİ VERGİ İNDİRİMİNDEN KİMLER YARARLANIR?

Engelli ücretli,

Bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan ücretli,

Engelli serbest meslek erbabı,

Bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan serbest meslek erbabı,

Basit usulde vergilendirilen engelliler

VERGİ İNDİRİMİ BAŞVURU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

Müracaat formu

Çalıştığı işyerinden alınacak, çalıştığına dair işveren tarafından imzalanıp kaşelenmiş yazı (Dilekçe örneğini yazımızın sonunda bulabilirsiniz)

T.C. Kimlik Numarası

İlgili yönetmeliğe uygun Sağlık Kurulu Raporu olanlar için rapor aslı veya noter tasdikli örneği.

NASIL VERGİ İNDİRİMİ ALINIR?

Vergi indirimi almak için öncelikle en az yüzde 40 ve üzerinde iş kaybı olması gerekiyor. Bunun için de doktor raporu gerekli. Çalıştığınız işyerinden çalıştığınıza dair belgelerle vergi dairesine başvurduğunuzda oradan sizi hastaneye sevk monash.pw kontrolün sonunda yüzde 40 ve üzerinde bir vergi indirimi alırsanız hem erken emekliliğin hem de gelirdeki artışın önü açılıyor. Şartları sağlayıp indirimden yararlanması uygun görülmüş işçilere, devletin her yıl başında yeniden belirlediği rakamlar üzerinden vergi indirimi uygulanıyor. Bu konudaki yasal düzenleme de Gelir Vergisi Kanunu'nun otuz birinci maddesinde monash.pwi vergi indirimi çalışanın engel derecesine karşılık gelen rakamın gelir vergisi matrahından düşülmesi ile uygulanıyor.Böylece, çalışanın net kazancına bulunduğu vergi dilimine göre değişen oranda artı bir tutar ekleniyor. Yani gelir vergisini, daha az ödeyeceği için net ücreti artmış oluyor.

Emeklilere indirim, belli oldu lira ve

NASIL EMEKLİ OLUNUR?

Engelliler yüzde 40 ve üzerinde vergi indirimi aldıklarında erken emeklilik hakkına da sahip oluyorlar.

İşe giriş tarihlerine göre sigorta olduktan sonra belli bir sürenin geçmesi ve belli bir primin dolmasıyla emeklilik hakkı kazanıyorlar. Burada yaş şartı olmadığı için engelli çalışanın yaşına bakılmadan prim ve yıl şartlarını doldurduğunda emeklilik hakkı veriliyor. Engelli olarak emekli olanlar ileride isterlerse çalışabiliyor ve emekli maaşları kesilmiyor.

MALULEN EMEKLİLİK FARKLI

Engelli emeklilik çalışırken vergi indirimi alan sigortalılara tanınmış bir hak. Malulen emeklilik ise sonradan çalışma gücünü kaybedenler için devreye giriyor. Burada yüzde 60 ve üzerinde bir iş gücü kaybı raporu alınırsa malulen emeklilik hakkı doğuyor. Malulen emeklilik için günlük prim de yeterli monash.pw bunun için SGK'nın sevk edeceği hastaneden yüzde 60 ve üzerinde bir rapor almak ve bu raporun SGK Sağlık Kurulu'nca da onaylanmış olması gerekiyor. Ancak bu şartlarda malulen emekli olunuyor. Malulen emekliler daha sonra çalışmaya başlarlarsa engelli emekliliğinin aksine maaşları kesiliyor.

EMKALK VERGİSİ ÖDENMİYOR

Öte yandan emekliler emlak vergisi de ödemiyor. Emeklilerin merak ettiği sorulardan biri de emlak muaflık vergisidir. Emeklilerin emlak vergisinden muaf olması bazı koşullara bağlanmıştır. Emekliler gerekli muafiyet şartlarını yerine getirdikleri taktirde emlak vergisi ödemelerinden muaf olabiliyor.

Emekliler emlak vergisinden nasıl muaf olur? (muafiyet şartları)

Tek bir konuta sahip olmak.

Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur Emeklinin sahip olduğu evin brüt metrekareyi aşmaması gerekir.

Emlak vergisi muafiyeti için emekli maaşı dışında hiçbir gelirin bulunmaması.

Bu üç şartın yerine getirilmesiyle, emekliler vergiden muaf oluyor. Emeklilikte muaflık olabilmek için emeklinin sahip olduğu evde bizzat oturma şartı ise aranmıyor.

sayılı Emlak Vergisi Kanunu'nun monash.pwinin ikinci fıkrasında yer alan vergi muafiyeti şöyle tanımlanmıştır;

"Bakanlar Kurulu, kendisine bakmakta mükellef kimsesi olup, 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, özürlülerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt m2’yi geçmeyen tek meskeni olması halinde bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir" hükmü yer almaktadır.

Emlak vergisi muafiyeti başvurusu nasıl yapılır?

Emlak vergisinden yararlanabilmek için belediyelere emlak vergisi muafiyet dilekçesi verilir. Muafiyet dilekçesi verildikten sonra, koşullara uyulduğu taktirde emekliler emlak vergisinden muaf tutulur. Belediyelere bildirimde bulunulmadığı taktirde emlak vergisi mükellefiyeti devam etmektedir.

Dilekçe nasıl yazılır?

Bağlı bulunduğunuz Belediye Başkanlığı Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün dikkatine yazılır.

Dilekçede, vergi muafiyeti için gerekli tüm şartların yerine geldiğine dair bilgiler, açık adres, vergi sicil, pafta, ada ve parsel numarası bilgileri yer almalıdır.

Muaf olunduğu halde ödenen emlak vergisi geri ödenir mi?

İstenilen şartlar taşındığı halde muafiyet durumundan haberdar olunması durumunda, emlak vergisi ödenmiş ise, emlak vergisi iadesi mümkündür. 14 Mayıs yılında sayılı özelgede, muafiyet dahilinde ödenen emlak vergileri ile ilgili konurlar belirlenmiş, geriye dönük 5 seneye ait emlak vergilerinde vergi iadesi yapılmaktadır

Engelli Olarak Emekli Olan Tekrar Çalışabilir Mi? / Lütfi Köksal

  Y. Soydan/Adıyaman 

Doğum tarihim ve tarihinde sigortalandım. yılında özürlü kadrosunda işe girdim. Ve vergi indirimi kullandım. Yılına kadar vergi indirimi kullanıp daha sonra kaldırdım. %40 Poliomyelit sekeli (Ortopedik) olarak sürekli engelli raporum var. Vergi indirimi kullanmadan da emekli olabilir miyim? Engelli olarak emekli olursam tekrar çalışabilir miyim, maaşımda düşme veya kesinti olur mu? 
CEVAP: tarihli Sigorta girişiniz ve gününüz var. 25 yıl, 49 yaş ve günle normal emekli olabilirsiz. 25 yılınız ve gününüz dolmuş. 49 yaşınızın dolduğu tarihinde emeklilik müracaatı yapabilirsiniz. Vergi indiriminden faydalanabilirseniz, üçüncü dereceden engelli olarak yaşa bağlı olmadan hemen emeklilik müracaatı yapabilirsiniz. Normal emekli maaşı bağlanır ve emekli olduktan sonra da sakat kadrosunda çalışmaya devam edebilirsiniz. Emekli maaşınızda kesinti olmaz. 



NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM? 

> M. Güngör/Ankara 

Doğum tarihim ve ilk işe giriş tarihim / yıllarında askerliğimi yaptım. Askerlik borçlanması yapabilir miyim? Kimlik bilgilerim ektedir. Ne zaman emekli olabilirim? 

CEVAP: tarihli Sigorta girişiniz ve gününüz mevcut. tarihine kadar gün itibari hizmetiniz var. Bu süre kadar giriş tarihiniz geri gidiyor ve oluyor. Buna göre; 25 yıl, 52 yaş ve günle emekli olabilirsiniz. Gününüz dolmuş. Basın indiriminin sona erdiği tarihine kadar 3 yıl 5 ay 10 gün indirim hak ediyorsunuz. /58 sayılı SGK Genelgesi gereği bu süre kadar sigortalılığınıza ilave ediliyor ve emeklilik yaşınızdan düşülüyor. Böylece 52 yaşınızın dolduğu tarihi yerine tarihinde emeklilik müracaatı yapabilirsiniz. Gününüz yeterli ve askerliğiniz tarihinden sonra olduğu için, borçlanmanıza gerek yoktur. 

> A. Taşkit 

doğumluyum. tarihli Sigorta girişim var. / yıllarında Bağ-Kur ödedim. tarihi itibariyle tekrar 4/a kapsamında prim ödüyorum. Sigorta’dan ne zaman emekli olurum? Teşekkür ederim. 

CEVAP: tarihli Sigorta girişiniz ve 4/a, 4/b kapsamında toplam gününüz var. 25 yıl, 47 yaş ve günle emekli olabilirsiniz. 25 yılınız ve gününüz dolmuş. sayılı Kanunun 8. Maddesine göre, Sigorta’dan emekli olabilmeniz için, Bağ-Kur’dan sonra Sigorta’ya gün prim ödemeniz gerekiyor. gün ödemişsiniz. 2 yıl 2 ay daha prim öderseniz, güne tamamlayarak emeklilik müracaatı yapabilirsiniz. / Şubat ve Mart aylarında Bağ-Kur ile çakışan 49 gün dikkate alınmamıştır. 

(Kaynak: Türkiye Gazetesi

Engelli vergi indirimi

Engelli vergi indirimi uygulaması sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Engellilik indirimi” başlıklı 31 inci maddesinde düzenlenmiş olup, söz konusu maddede; çalışma gücünün en az % 80’ini kaybetmiş bulunan hizmet erbabının birinci derece engelli, en az % 60’ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabının ikinci derece engelli, en az % 40’ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabının ise üçüncü derece engelli sayılacağı ve maddede engelli dereceleri itibariyle belirlenen aylık tutarların, hizmet erbabının ücretinden indirileceği belirtilmiştir. Söz konusu maddeye istinaden çalışanın gelir vergisi kesintisine tabi brüt ücretinden indirilecek tutar engelli vergi indirimi olarak adlandırılmaktadır.

Engelli vergi indiriminden yararlanan engelli bireyler kimlerdir?

Serbest meslekte çalışanlar, ikincisi basit usülle vergilendirilen engelli bireyler, çalışan engelli bireylerin yakınları ve engellinin kendisi. Bunlar engelli vergi indiriminden yararalanabilmekte.

Engelli vergi indiriminden, çalışan kendi engelliliğinden dolayı yararlanabileceği gibi, ayrıca bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan çalışanlar da engelli vergi indiriminden yararlanabilir. Aynı şekilde ücret gelirlerini yıllık beyanname ile beyan eden hizmet erbabı (çalışanlar) da engellilik indiriminden yararlanabilirler.

Engelli vergi indirim tutarları

Engelli vergi indirimi, daha önce uygulanan asgari geçim indiriminde olduğu gibi işveren tarafından işçiye yapılan bir ödeme değildir, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından her yıl için açıklanan engelli vergi indirimi tutarları işveren tarafından işçiye nakit olarak ödenecek tutarlar değildir. Söz konusu engelli vergi indirimi tutarları, çalışanın vergiye tabi brüt ücretinden düşülecek tutarlardır.

Örneğin; yılı için aylık vergi indirimi tutarları;

  1. Birinci derece engelliler için aylık TL,

  2. İkinci derece engelliler için aylık TL,

  3. Üçüncü derece engelliler içinse aylık TL,

olarak uygulanmaktadır. Güncel engelli vergi indirimi tutarlarına Aylık Engellilik (Sakatlık) İndirimi Tutarları sayfasından ulaşılabilir.

  • İşveren söz konusu engelli vergi indirimi tutarlarını, yapılacak diğer indirim ve istisnalarla birlikte işçinin vergiye tabi brüt ücretinden düşer, kalan brüt tutar (aylık gelir vergisi matrahı) üzerinden işçinin tabi olduğu vergi dilimine göre kesilecek gelir vergisini hesaplar, bulunan tutarı işçiye ödeyeceği ücretten keserek ilgili vergi dairesine öder.

Ücret geliri yıl içinde kesintiye tabi olmadığı için gelir vergisi beyannamesi veren çalışanlar, bu indirimi yıllık olarak hesaplayıp beyanname üzerinden indirebilirler. Ancak, yıl içinde ücret matrahından indirim konusu yapılan engellilik indirimi tutarı ayrıca (ikinci kez) yıllık beyannamede indirim konusu yapılamaz.

Çalışma gücü kaybına göre engellilerin sınıflandırılması aşağıdaki şekilde yapılır;

  • Birinci derece engelliler: Çalışma gücünün en az yüzde 80’ini kaybetmiş olanlar / engelliliği yüzde 80 ila yüzde arasında olanlar.

  • İkinci derece engelliler: Çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybetmiş olanlar / engelliliği yüzde 60 ila yüzde 79,9 arasında olanlar.

  • Üçüncü derece engelliler: Çalışma gücünün en az yüzde 40’ını kaybetmiş olanlar / engelliliği yüzde 40 ila yüzde 59,9 arasında olanlar.

Çalışma gücü kaybı yani engellilik oranı yüzde 40’dan az olanlar ise vergi indiriminden yararlanamaz. Zaten kanunlarla tanınan bazı engelli haklarından yararlanabilmek için en az yüzde 40 engelli olmak gerekir.

Engelli Vergi İndiriminin Çalışana Ne Faydası Var ?

Engelli vergi indiriminin çalışanlara sağladığı iki önemli fayda aşağıda belirtilmiştir. Yukarıda, aylık engelli vergi indirimi tutarının işveren tarafından işçiye doğrudan ödenen bir tutar olmadığı belirtilmiş olmakla birlikte, işçinin vergiye tabi brüt ücretinden düşülen bir tutar olduğundan, dolaylı olarak işveren tarafından işçiye ödenecek net ücretin aşağıda belirtilen tutarlarda artmasını sağlamaktadır.

  • Aşağıdaki örnek hesaplamalar, yılı için geçerli aylık engelli indirim tutarlarına göre ve sadece yüzde 15, 20 ve 27’lik gelir vergisi dilimine tabi olanlar için yapılmıştır. Yüzde 35 ve 40’lık gelir vergisi dilimine tabi olanların net ücretinde meydana gelecek aylık artış, engellinin derecesine göre faydalandığı vergi indirimi tutarına söz konusu vergi dilimi oranı uygulanarak hesaplanabilir.

Birinci derece engellilerin aylık net ücretinde meydana gelecek artış:

  1. Yüzde 15 vergi dilimine tabi olanlarda (/X15=) aylık TL

  2. Yüzde 20 vergi dilimine tabi olanlarda (/X20=) aylık TL

  3. Yüzde 27 vergi dilimine tabi olanlarda (/X27=) aylık TL

İkinci derece engellilerin aylık net ücretinde meydana gelecek artış:

  1. Yüzde 15 vergi dilimine tabi olanlarda (/X15=,50) aylık ,50 TL

  2. Yüzde 20 vergi dilimine tabi olanlarda (/X20=) aylık TL

  3. Yüzde 27 vergi dilimine tabi olanlarda (/X27=,90) aylık ,90 TL

Üçüncü derece engellilerin aylık net ücretinde meydana gelecek artış:

  1. Yüzde 15 vergi dilimine tabi olanlarda (/X15=75) aylık 75 TL

  2. Yüzde 20 vergi dilimine tabi olanlarda (/X20=) aylık TL

  3. Yüzde 27 vergi dilimine tabi olanlarda (/X27=) aylık TL

Sigorta girişi 1 Ekim tarihinden önce olanlar erken emekli olur mu?

  • Sigorta başlangıcı (ilk sigorta girişi) 1 Ekim tarihinden önce olan 4/a (SSK) emeklilik şartlarına tabi kişilerden, engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlanma hakkı elde etmiş olanlar, herhangi bir yaş şartı aranmaksızın daha az sigortalılık süresi ve daha az prim günü şartıyla normalden daha erken emekli olabilirler.

Asgari Ücretliler Engelli İndiriminden Yararlanabilir mi?

1 Ocak tarihinden geçerli olmak üzere asgari ücretten vergi kesintisi tamamen kaldırıldığından, dolayısıyla asgari ücretlinin maaşının tamamı vergi dışı kaldığından, bu nedenle artık asgari ücretliler vergi indiriminden yararlandıralamazlar. Ancak fazla mesai, sosyal yardım, ikramiye gibi ödemeler nedeniyle muafiyet tutarı aşıldığı için ücretinden vergi kesintisi yapılması gereken engelli asgari ücretliler, ücretlerinin vergi kesintisine tabi tutulan kısmıyla ilgili olarak engelli vergi indiriminden yararlanabilirler.

Vergi indirimi raporu ile engellilikten veya malulen emekli olunur mu?

Merhabalar kolay gelsin öncelikle,

İlk sigorta giriş tarihim ve tarihinden bu yana 4c statüsünde jandarma Astsubayı yım. Sigortalılık sürem 17 yıl 11 ay 25 gün. Prim ödeme gün sayım

%42 oranında engelli bir vatandaşım. Raporuma istinaden vergi indirimine başvurdum. Onaylanmadı ve hastalıklarımdan birisi olan uyku apnesine istinaden ek rapor vs belgeler istenildi. Acaba bu ek belgeleri isteme nedeni ne olabilir vergi dairesinin? İki yıl önce yaptığım başvuruda hiç bir belge istemeden onaylanmıştı başvurum.

Birde vergi indirimine başvurmak için fiilen çalışıyor olmak lazım deniliyor her yerde. Bu süreçte ben istifa edersem ya da ihraç edilirsem mesela, ilerleyen dönemde engelli emeklilik için vergi indirimine nasıl başvuracağım çalışmıyorken, ya da o durumda nasıl bir yol izlemem gerekiyor?

Son olarak yukarıda belirttiğim bilgiler ışığında engelli emeklilik için şartlarım uyuyor mu? Gözümden kaçan bir durum varmı acaba? İyi çalışmalar. Saygılar

Vergi indirimine esas raporlar ile engellilik veya malulen emeklilik raporları görev ve emeklilik uygulamalarında farklı olmaktadır. Ayrıca, bu raporları inceleyecek Sağlık Kurulları da ayrı ayrıdır.

Detaylar:

Memurluğa başlamadan önce malul sayılmayı gerektirir rahatsızlığı olanlar malullük nedeniyle emekli olamazlar. Bu durum hem 'e hem de 'a tabi memurlar için geçerlidir. Malulen emekli olabilmek için, rahatsızlığın memurluğa başladıktan sonra ortaya çıkması gerekmektedir.

Memurluğa başlamadan önce malul sayılmayı gerektirir rahatsızlığı olanlar malullük nedeniyle emekli olamazlar.

Memurluğa başladıktan sonra ortaya çıkan rahatsızlıklarına istinaden ise 2 şekilde emeklilik olma durumları bulunur.

Birincisi malullük nedeniyle emeklilik, ikincisi de engellilik nedeniyle emekliliktir.

1)Malullük nedeniyle emeklilik

'e tabi memurlar, sağlık kurulu raporu almaları için ister kendileri ister Kurumları tarafından yönlendirilmek suretiyle tam teşekküllü Devlet hastanelerinden sağlık kurulu raporu alabilirler. Bu sağlık kurulu raporlarının Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca incelenmesi neticesinde şayet MALUL OLDUĞUNA şeklinde bir karar verildiğinde memur malul sayılır.

Malul sayılan memuru Kurumu malulen emekliye sevk işlemini yapar ve emeklilik belgelerini Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderir. Memurun da en az 10 hizmet yılı varsa (sigortalı süreler, memurluk süreleri, esnaflık süreleri, borçlanılan süreler vb. dahil) Sosyal Güvenlik Kurumu bu memura malullük aylığını bağlar.

Ancak, bu rahatsızlığın kesinlikle göreve girmeden önce olmaması gerekir, var ise malullük aylığı bağlanması işlemi yapılmaz.

2)Göreve başladıktan sonra ortaya çıkan rahatsızlıktan dolayı (engellilik nedeniyle) emeklilik:

sayılı Kanunda bulunmayan ve ilk defa sayılı Kanunla getirilmiş olan bir uygulamada, göreve başladıktan sonra çalışma gücü kaybı ortaya çıkan memurlara yönelik olmaktadır. Bu durum malullük nedeniyle emeklilik değildir.

e tabi memurlardan göreve başladıktan sonra haklarında düzenlenen sağlık kurulu raporlarının Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca incelenmesi neticesinde memurun çalışma gücü kayıp oranının;

- % 50 ila % 59 arasında olduğu kararı verildiğinde memurun en az gün (16 yıl)

- % 40 ila % 49 arasında olduğu kararı verildiğinde de memurun en az gün (18 yıl)

Sosyal Güvenlik Kurumu kesintileri bulunan çalışmalarının olması halinde bu memura yaşlılık aylığı bağlanmaktadır. Yani malullük aylığı olmayıp, engelliliklerinden dolayı yaşlılık aylığı bağlanmaktadır. Bu kapsamda olanlar için sigortalılık süresi aranmaz, sadece hizmet yılı aranır.

Her iki durumda da sigortalılık süresinin başlangıcına bakılmaz, yaş koşulu aranmaz, çalışılmış olan hizmet sürelerine bakılır.

Yetkili Sağlık Kurulları:

Malullük veya Engellilikten dolayı emeklilikte esas alınan sağlık kurulu raporlarını inceleme ve karar verme yetkisi tamamıyla Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulundadır.

Vergi indirimine esas raporları inceleme yetkisi ise sayılı Gelir Vergisi Kanununun Maddesi hükmü uyarınca hazırlanmış olan Sakatlık İndiriminden Yararlanacak Hizmet Erbabının Sakatlık Derecelerinin Tesbit Şekli İle Uygulanması Hakkında Yönetmelik hükümleri gereği Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulundadır.

Dolayısıyla, emeklilik hakları sosyal güvenlik kanunları ile düzenlenmiş olduğundan malulen ve/veya engellilikten dolayı emeklilikte, sağlık kurulu raporlarını son inceleme yetkisi Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunda olmaktadır.

Esasen, sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 3 hükmünde SGK Sağlık Kurulu, "Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca düzenlenecek raporlardaki teşhis ve bu teşhise dayanak teşkil eden belgeleri incelemek suretiyle, çalışma gücü kaybı ve meslekte kazanma gücü kaybı oranlarını, erken yaşlanma halini, vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücü kaybını ve malüllük derecelerini belirlemeye yetkili hekimlerden ve/veya diş hekimlerinden oluşan kurulları," şeklinde tanımlanmıştır.

Vergi indirimine esas raporlar neticesinde verilen Gelir İdaresi Merkez Sağlık Kurulu kararları ise sadece görevde iken vergi indirimi kapsamında kalmak ile sınırlı olmaktadır.

Ayrıca,

Vergi indirimine esas rapor alınması işlemi kişinin mutlaka aktif görevde olmasına bağlı olmaktadır. Yani, aktif görevde olmayan için vergi indirimi raporunun alınması bir anlam ifade etmeyecektir.

Memurların ise engellilikten, yani göreve başladıktan sonra ortaya çıkan çalışma gücü kayıplarına istinaden düzenlenecek olan raporların ise mutlaka görevde iken alınma koşulu bulunmamaktadır. Bu durumda olanlar görevlerinden ayrıldıktan sonra da bu durumlarını sağlık kurulu raporları ile belgeleyebilmektedirler. Bu durum Sosyal Güvenlik Kurumu Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği Geçici Madde 14 hükmünde yılında yapılan değişiklik ile sağlanmıştır.

Açıklamalarımız bağlamında durumunuzu değerlendirmemiz:

Görevinizde iken alacağınız vergi indirimi raporunuz sadece görevinizi sürdürmekte iken vergi indiriminden bir istisna sağlayacaktır. Ancak bu rapor sizin için engellilik yani çalışma gücü kaybı oranınıza bağlı bir emekliliği sağlamayacağını değerlendirmekteyiz. Emekliliğiniz için hakkınızda düzenlenen sağlık kurulu raporlarının Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca incelenmesi gerektiğini ve bu Kurulun vereceği karara göre emekli olup olamayacağınızın belli olması gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Ayrıca, belirttiğimiz gibi vergi indirimi raporu sadece görevde olanları kapsar. Ancak, çalışma gücü kaybı oranınızı belirli oranlarda yitirdiğinize dair sağlık kurulu raporu almanız ve bu raporu da mutlaka görevde iken alınması şart değildir. Görevinizden ayrıldıktan sonra da bu raporu alabileceğinizi ve SGK Sağlık Kurulunca da çalışma gücü kaybı oranınızın tespitini yapması gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Yapmanız gereken yol haritası:

Vergi indirimi raporu almak yerine hakkınızda düzenlenen sağlık kurulu raporları ve dayanağı tıbbi belgelerin Kurumunuz kanalı ile Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kuruluna gönderilmesi ve sayılı Kanun Geçici Madde 4 hükmü gereği, çalışma gücü kayıp oranınızı ve emekli olup olamayacağınızı tespit ettirmeniz gerektiğini değerlendirmekteyiz.

İkinci olarak, çalışma gücü kaybı görevde iken ortaya çıkanların istifa ettikten sonra dahi bu durumlarını belgelemeleri halinde yine çalışma gücü kaybı nedeniyle emeklilik haklarının bulunduğunu ve sağlık kurulu raporlarının yine Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde yapılan değişiklik neticesinde incelemesi gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Bu Habere Tepkiniz

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.