araba camının dıştan buğulanması / Araç cam buğulanması nasıl önlenir? - Erişen Oto Yıkama ve Oto Kuaförü

Araba Camının Dıştan Buğulanması

araba camının dıştan buğulanması

“Sürüş esnasında, paniğe yol açan sorunlar nelerdir?” denildiğinde akıllara ilk gelen cevaplar arasında soğuk havanın beraberinde getirdiği sağanak yağışlar ve buğulu camlar yer alır. Neredeyse her araç sahibinin sık sık başına gelen ve ne yaparsanız yapın inatla yenilenen sorunlardan biri olan araba camı buğulanması, görüş mesafenizi azaltarak seyir halinde sizi zorlayan ve sürüş için tehdit oluşturan unsurlar arasındadır. Buğulanma, birçok kişi için oldukça basit bir sorun olarak görülse de olumsuz sonuçlara davetiye çıkartabilir. Bu nedenle, klasik yöntemlere alternatif pratik öneriler, siz şoförler için hayat kurtarıcı olabilir.

En basit tanımıyla, araç camlarındaki buğulanmaların temel sebebi özellikle, kış aylarında dışarısı soğukken, arabanın içinin dışarıya göre daha sıcak olmasıdır. Buğulanma problemi, sıcaklık farkına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bu durum çoğu zaman güvenli sürüşü engelleyerek sürücüler için tehlike yaratabilir.

Ferahlatan İlk Çözüm, Klima!

Buharlaşma durumunda yapılabilecek en basit yöntemlerden biri, hareket halinde araç camlarını açarak ısı dengesini yakalamaktır. Bu yöntem etkili olmadığı takdirde, aracınızı çalıştırdıktan sonra klimayı açabilirsiniz. Klima sayesinde aracın içindeki buhar filtrelenecektir.

Eski Şoför Yöntemlerinden, Elma veya Limon!

“Eskilerin bir bildiği var” dediğimiz yöntemler arasında yer alan, elma ve limon buğulanma sorunu için en etkili yöntemlerden biridir. Elma veya limonu keserek aracınızın camına sürün. Bir dakika beklettikten sonra temiz bir bezle sildiğinizde, sonuca siz de şaşıracaksınız.

Temizliğin Önemi Burada da Karşımızda!

Araç buğulanmalarının önüne geçme konusunda araç iç ve dış temizliğinin önemi büyüktür. Bunun için iz bırakmayan nemli bezleri kullanabilirsiniz. Daha iyi bir sonuç için ise buğu önleyici spreylere başvurabilirsiniz. Buğu giderildikten sonra araç içini, oda sıcaklığı dengesinde ayarlayarak araca temiz hava girmesini sağlarsanız, buğu sorunun önüne geçmiş olacaksınız.

Buğu Önleyici Sprey, Torpidolarda!

Herkesin aklına gelebilecek klasik yöntemlerden bahsettik ancak en kısa sürede etkili sonuçlar sağlayan kimyasallar arasından buğu önleyici spreylere torpidonuzda bir yer ayırabilirsiniz. Spreyi buğulu cama uyguladıktan sonra bir bez yardımıyla ve dairesel hareketlerle temizlediğinizde, camlarınızın uzun bir süre buğulanmadığına şahit olacaksınız.

Buğusuz sürüşler dileriz…

ön camda dışarıdan buğulanma

  • Yüzbaşı
    772 Mesaj
    Konu Sahibi
    Ön cam da özellikle akşamları farkediyorum, silecek kullandıktan sonra bulanıklaşma (flu) oluyor 10 sn kadar sürüyor.sanırım yağlı bir tabaka var. Silecek lastikleri daha yeni değiştirdim fakat sorun devam ediyor. biraz araştırdım herkes izo propil alkol kullanın demiş, onun yerine normal 80 derece kolonya+kağıt havlu ile iyice silsem sonuç verirmi acaba ? Yoksa illaki ipa+kağıt havlu uygulaması şartmı dır? Aquapel yağmur kaydırıcı uygulamayı düşünüyorum bir yandan ama önce bu sorunu halletmem lazım, yardımcı olursanız memnun olurum.

    resim temsili buna benziyor, bu videodan ss aldım.




    (bu videoyu ekleyen demişki; aquapel kullandım camlarda sileceği çalıştırdığı zaman iz kalıyor. fakat aquapel kullanan hiç bir kullanıcıdan böyle bir şikayet nette bulamadım. Sanırım bu kişide aquapeli uygulamadan önce camı iyice temizlememiş, sonucu aquapel e bağlamış. )



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerim026 -- 29 Mart 2013; 13:48:08 >







  • Çavuş
    74 Mesaj
    buğ olayına bende takık durumdayım silecekleri kullandığımda buğ oluşuyor sonra gidiyor ama oluyor sonuçta birde arka kapı camlarım buğ oluyor yaz sonu gibi 2-3 marka buğ önleyici aldım denedim daha beter oldu camlar ki tüm talimatlara uydum hatta fikir geliştiripte uyguladım ama o ürünlerden bir performans alamadım alkolle temizleme önerilmişti ama bıkkınlık geldiğinden denemedim fanı açıyorum veriyorum ön cama camlarıda açıyorum sıcak basmasın gidiyoruz öyle =)
  • Yüzbaşı
    772 Mesaj
    Konu Sahibi
    geçtiğimiz akşam camı izopropil alkol dedikleri şeylede temizledim yinede sonuç aynı gibi. fakat bugün saat 11 de aracıma bindim hava sıcak . silecekleri çalıştırdım. hiç buğu olmadan hemen kayboldu. Ya bu neden oluyor bileniniz bir fikir verebilirmi. Cam suyu deposunda antifirizli cam suyu koydum komple 5lt. anladığım kadarıyla sıcakta buğu izi hemen kayboluyor hatta buğu izi hiç çıkmadan kayboluyor, soğukta ise silecek her seferinde iz yapıyor 10 sn kadar anca kuruyor. Bunun önüne geçmek için yapabileceğimiz birşey varmıdır ? cam suyuna herhangi bir madde ilave etsek , soğukta daha hızlı buharlaşması için. Böylece buğu lekesi daha çabuk kuruyarak camda iz bırakmadan görüşümüzü engellemeyecek ?
  • Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
    ön cama iç-dış kil, pasta-cila, sonra iyi bir markanın yağmur kaydırıcısını uygulayın (arexons rain off mesela), klima kullanımını alışkanlık edinin kışın kapatmanın lüzumu yok, aksine kışın içerde daha çok nem olur ve klima bu nemi atar, sıcak havayı ön cama da yönlendirin, karşıdan çarpan çok soğuk havalarda dediğiniz durum yaşanır, siz içerden sıcak verirseniz daha kısa sürede buharlaşır ...
  • Teğmen
    148 Mesaj
    quote:

    Orijinalden alıntı: kerim026

    geçtiğimiz akşam camı izopropil alkol dedikleri şeylede temizledim yinede sonuç aynı gibi. fakat bugün saat 11 de aracıma bindim hava sıcak . silecekleri çalıştırdım. hiç buğu olmadan hemen kayboldu. Ya bu neden oluyor bileniniz bir fikir verebilirmi. Cam suyu deposunda antifirizli cam suyu koydum komple 5lt. anladığım kadarıyla sıcakta buğu izi hemen kayboluyor hatta buğu izi hiç çıkmadan kayboluyor, soğukta ise silecek her seferinde iz yapıyor 10 sn kadar anca kuruyor. Bunun önüne geçmek için yapabileceğimiz birşey varmıdır ? cam suyuna herhangi bir madde ilave etsek , soğukta daha hızlı buharlaşması için. Böylece buğu lekesi daha çabuk kuruyarak camda iz bırakmadan görüşümüzü engellemeyecek ?

    bende antifrizli cam suyu koymustum tam da dediğiniz gibi camlar sıcakken iz yapmıyor ama sogukken iz kalıyor bir süre yarın cam suyunun üzerine normal su çekecem bi deneyeyim bakalım




  • arkadaşlar takipteyım
    bu olay akşam birde yağmur atıştırdıgında olunca resmen goruntu kayboluyor.
    sirke ile silecegim yarın
    ayrıyetten
    sileceklerin lastiklerini de güzelce temizleyecegim bakalım olumlu olacakmı

    önerilerinizede acıgım.
  • Yüzbaşı
    772 Mesaj
    Konu Sahibi
    afedersiniz bu bir tek bizim araçta mı oluyor yoksa olanlar var mı ? bizim araç 2011 dizel corolla. ilk 2 sene memnundum.taa ki silecek suyu haznesindeki silecek suyu bitene kadar. ondan sonra antifirizli cam suyu aldım 5 lt lik komple döktüm onu bitirdim bir 5 lt daha aldım :) izopropil alkol ile ön camı dışarıdan temizledim sonuç aynı. zaten içeride herhangi bir yağlanma yada buğulanma sorunu olmuyor. dediğim gibi soğuk havalarda silecek kullanmak istersek hep sorun. arabayı ilk aldığımızda cam suyu haznesindeki cam suyu bitene kadar sorun yaşamamıştım. silecek lastiklerinden şüphelenip orjinaliyle de değiştirtdim ama sonuç aynı. silecekler ilk çalıştığında sola hareket ettiğinde fazla yok gibi ama geri yerine (sağa) dönerken daha çok oluyor gibi görüyorum.
  • Yarbay
    9027 Mesaj
  • Sirkeye hiç girişmeyin bir halta yaramıyor. Sağlam deterjan + su + mikrofiber bezle temizlik ve cam suyu haznesine de sadece su koyun. Anca o zaman biraz olsun düzeliyor durum. Bir de silecekler eskiyse onları da yenileyin derim.
  • Yüzbaşı
    772 Mesaj
    Konu Sahibi
    buğulanmaya çözüm bulamadım ama bugün 2 yıllık orijinal silecek kollarını çıkardım, (geçtiğimiz 6 ay önce serviste sileceklerin lastiklerini değiştirtmiştim çözüm olmadı), bauhaus tan ice blue muz silecek aldım hem fiyatı uygun hem de kaliteli duruyor, kendim taktım; buğulanma çok çok azaldı . 2 sn içinde kayboluyor aracın orijinal sileceklerine göre çok çok memnun kaldım. yağmurlu havada bu akşam test ettim, en azından silecek çalışırken önümde çamurumsu yada sisli puslu görüntü kalmıyor. Sessiz çalışıyor 650 mm + 350 mm yaklaşık 25 tl para ödedim. Serviste sadece lastik değişimine 60 tl istiyorlar. Şimdilik ilk gün izlenimlerim bunlar. Eğer ilerleyen zamanlarda çabuk deforme olmazsa ki (bence olmayacak başka forumlarda kullanıp memnun kalanlar gördüm) her yıl bir çift alıp bunları takmak hem ekonomik bir çözüm hem de performanslı bir çözüm olacaktır.




  • yeni mesaja gitYeni mesaj
    Bilgi ikonYeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme

Benzer içerikler

Araç cam buğulanması nasıl önlenir?

Cam buğulanması şoförlerin en sık karşılaştığı durumlardandır. Arabanızın camları buğulanıyor ise en etkili çözümleri sizler için hazırladık. Araba kullanırken her şoförün yaşadığı ortak deneyimlerden söz etmek mümkün. Sürüş emniyetini tehlikeye sokan ve görüş açısını kaplayan cam buğulanması da bunlardan biri. Özellikle kış aylarında ve yağışlı günlerde gerçekleşen bu olay hemen her şoförün başına geliyor. Araç camı buğulanması problemini sonsuza kadar ortadan kaldırmak mümkün olmasa da bazı çözümlerle geçici olarak önleyebilirsiniz.

Araç camı niçin buğulanır?

Çoğu zaman soğuk havalarda görülen cam buğulanmalarının temelde çok kolay bir sebebi var. Araç içerisindeki ve dışındaki hava sıcaklığı ayrımının yüksek olmasından meydana gelen buğulanmalarda rutubet faktörü fazlaca önemli. Buğulanma içerideki havanın dışarıdakinden daha sıcak ve nemli olduğu durumlarda oluşuyor. Soğuk havalarda dışarıda azalan nem miktarının üzerine bir de içerideki nemin artışı eklenince buğulanmalar kaçınılmaz bir hale geliyor. Yolcuların soluk alıp vermesi, yağmurda ıslanmış giysiler, rutubet seviyesi yüksek paspaslar ya da sıcak bir pizza bile araçtaki nemi artırarak buğulanmaya sebep oluyor. Cam buğulanması kış aylarının haricinde serin gecelere sahip yaz günlerinde de görülebiliyor.

Cam buğulanması nasıl önlenir?

Eğer siz de arabanın camları buğulanıyor diye şikâyet edenlerdenseniz birkaç uygulamayla bu problemin üstesinden gelebilirsiniz. Camdaki buğulanmaları ortadan kaldırmak için temelde yapılması gereken en basit çözüm aracın içini kurutmak. Böylece içerideki fazla nemi yok ederek camdaki rutubet katmanını da ortadan kaldırabilirsiniz. Bu noktada akla gelen ilk metot araç klimasını çalıştırmak oluyor. Aracınızın klimasını ön cama ve yan camlara doğru yönlendirerek kısa bir müddet çalıştırdıktan sonra camdaki buğulanmaları ortadan kaldırabilirsiniz. Buğuyu yok etmenin bir diğer yolu da camları hafif bir şekilde aralamak. Aracın camlarını bir müddet açık bıraktığınızda içteki ve dıştaki ısı farklı azalarak dengeleneceği için buğulanmaları hızla yok edebilirsiniz. 

Bu yöntemler hali hazırda meydana gelmiş buğulanmaları ortadan kaldırmak için kullanıldığından, daha etkili çözümlere ihtiyaç olabilir. 

Araba camlarının buğulanmaması için önceden ne yapmak gerekiyor diye düşünüyorsanız işte en etken üç metot:

Klimanın iç döngü modunu kapatın: Çoğu sürücü farkında olmasa da otomobillerin klima sistemleri gelişmiş özelliklere sahip. Bunlardan biri de fonksiyonu çoğunlukla yanlış anlaşılan iç döngü modu. Genellikle otomobil simgesinin arasında sirkülasyon oku bulunduran bir düğmeye sahip olan iç döngü modu açık olduğunda araç içindeki havanın sürekli olarak devridaim yapmasına sebep oluyor. Dışarıdan hava alımını engellemiş olan bu durum, içerideki nem seviyesinin devamlı olarak artmasına ve camların buğulanmasına olanak sağlıyor. İç döngü modunu kapatarak aracınıza dışarıdan yeni hava alımı sağlayabilir, böylelikle nem dengesi oluşturarak buğulanmaları önleyebilirsiniz. Öte yandan iç döngünün sürekli açık olması içerideki havayı azaltarak bitkinlik ve baş ağrısı gibi problemlere de sebep olabilir.

Camlara tıraş jeli uygulayın: Cam buğulanmalarını önlemek için kullanılan en farklı yöntemlerden biri de tıraş jeli kullanmak. Çoğu zaman banyo aynalarındaki buğulanmaları önlemek için meydana getirilen bu olay araçlarda işe yarıyor. Uygulamaya başlarken cam temizleyiciyi cama sıktıktan sonra mikro fiber bez ile camı güzelce temizlemeniz gerekiyor. Peşinden tıraş köpüğünü bulaşık süngerinin yumuşak bölümüne sıkın ve cam üzerine iyice gezdirin. Köpüğün kurumasını 1-2 dakika bekledikten sonra temiz ve kuru bir bezle cama fazla baskı uygulamadan jel kalıntılarını silebilirsiniz. Birkaç güne kadar etkili olabilen bu metot, klimasız araç sahipleri için hayat kurtarıcı olabiliyor.

Buğu önleyici sprey: Tıraş jeli uygulamasına benzer bir halde gerçekleştirilen buhar önleyici sprey uygulaması da cam buğulanmalarına çözüm sunuyor. Meydana getirilen uygulamaya göre çoğu zaman bir haftaya kadar cam buğulanmasını önleyebiliyor. Buhar önleyici spreyi kullanmaya başlamadan önce iyice çalkalamanız gerekiyor. Kuru ve önceden temizlenmiş cam yüzeyine sıktıktan ve sıvıyı cam üzerine iyice yaydıktan sonra ortalama bir dakika kurumaya bırakmalısınız. Son olarak kuru bir bez sayesinde yüzeye fazla baskı uygulamadan camı silebilirsiniz.

Arka cam buğusunun alınması: Seyir esnasında arkadan gelen araçlarında kontrol edilmesi gerekmektedir. Arka camda oluşan buğunun alınması için ise şoför panelindeki arka cam rezistans düğmesi aktif hale getirilmelidir. Arka cam temizliği de rezistansın korunmasında önemli bir yer teşkil etmektedir. Arka camı silme ihtiyacınız varsa camı hafifçe nemli bir bezle sağdan sola veya solda sağa doğru yatay bir şekilde cama fazla baskı uygulamadan silmek en doğru yöntemdir. Yukarıdan aşağıya ya da dairesel tarzda yapılan silme işlemi, arka cam rezistanslarının kopmasına neden olacaktır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir