kirpik dipleri neden acır / Göz Kapağı Hastalıkları - seafoodplus.info İbrahim Bülent BUTTANRI

Kirpik Dipleri Neden Acır

kirpik dipleri neden acır

Kirpik dibi iltihabı neden olur, belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır?

Göz kapaklarımızdan bulunan ve normal düzeyde yaşamını devam ettiren zararsız bakteriler bulunmaktadır. Kirpik diplerinin yağlanması, bağışıklık sisteminin zayıflaması, kortizon içeren ilaç kullanımı, antidepresan kullanan kişilerde içerisinde bulunan maddelerden dolayı göz kapaklarındaki zararsız bakteriler hızla çoğalmaya başlar ve kirpik dibinde iltihaplanmaya neden olur. 

Kirpik dibi iltihabının belirtileri;

Her iki gözde de oluşmaya başlayan kaşıntı, kızarıklık, sulanma, batma hissi, yanma hissi ve çapaklanma olabilmektedir. Bu belirtiler ortaya çıktığında mutlaka bir göz doktoruna gidip muayene olmak en iyisidir.

Kirpik dibinde oluşan bu iltihaplanmalar; gözde meydana gelen arpacık ve sert şişliklere neden olabilmektedir. Özellikle yaşlılarda meydana gelmesi sonucunda; kirpiklerin içe doğru dönmesi, gözlere batması ve dökülmesi şeklinde sorunlara yol açabilmektedir. Meydana gelen bu iltihap gözün görme işlevinde bir sorun yaratmamaktadır. Çok nadir olarak iltihabın korneaya bulaşması sonucunda tabakada iltihaba ve görmede bulanıklığa sebep olabilmektedir. Bazı durumlarda ise; göz ameliyatı geçiren kişilerden ameliyat sonrası enfeksiyon kapma riskini yükseltebilmektedir.

Tedavisinde ise; ilk ve en önemli nokta göz ve göz kapaklarının temiz tutulmasıdır. Göz kapaklarına yapılan bakım bu iltihaplanma süresi geçene kadar uzun süreli olarak tekrarlanmalıdır. Bu bakımda şu şekilde yol izlenebilir; göz kapağı ve çevresini yakmayacak şekilde sıcak pansuman yapılmalı ve oluşan sert kabuklar yumuşatılmalıdır. Yumuşayan bu kabuklar sonrasında bir kulak pamuğu ile düzgünce temizlenmelidir. Temizlenen göz kapaklarına doktorun verdiği antibiyotik içeren kremler uygulanmalıdır. Doktorunuz bazen antibiyotik içeren kremler yerine, suni göz damlası ve ağızdan alabileceğiniz ilaçlar verebilmektedir.

Göz temizliğinize dikkat ederek, kirpik diplerinde oluşan iltihaplanmayı engelleyebilirsiniz.

Kirpik dibi iltihabına dikkat!

Göz kapağının iltihabi bir hastalığı olan “kirpik dibi iltihabı” hemen her yaşta, her cinsiyette yaygın bir şekilde görülüyor. Özellikle göz kapağının dış kenarı ve kirpik diplerinin etkilendiğini hastalık, göz kapağında normalde bulunan bazı bakterilerin aşırı miktarda çoğalmasıyla ortaya çıkıyor.

, “Göz kapağındaki bakterilerin artıkları, toksinleri iltihabi belirtilere neden olur. Cildin yağlı olması ve gözkapağındaki yağ bezlerinin anormal olması, bakterilerin çoğalmasını kolaylaştırır. Çeşitli virüsler, allerjik etkenler, ilaçlar, sigara dumanı, kimyasal maddeler de kirpik dibi iltihabına yol açabilir.

GÖZDEKİ BATMAYI CİDDİYE ALIN!

Kirpik dibi iltihabı olan hastalarında konjonktivit, kuru göz, kirpik batması gibi şikayetlerin sıklıkla görüldüğünü belirten Doçseafoodplus.infoğ Çetinkaya, hastalığın belirtileri hakkında şu bilgileri verdi:

“Hastalık, her iki gözde batma, yanma hissi, kızarıklık, sulanma, kaşıntı, çapaklanma gibi yakınmalara neden olabilir. Gözkapaklarında kızarma, şişlik, kirpiklerde düzensizlik, yapışıklık ve dökülme meydana gelebilir. Bu şikayetleri olan kişiler, göz muayenesinden geçmeliler, çünkü tanı için muayene esastır.”

Kirpik dibi iltihabının daha çok ergenlik döneminde başlayıp uzun yıllar devam edebildiğini hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediğini anlatan Doçseafoodplus.infoğ Çetinkaya, şöyle konuştu:

“Ciltteki bakteri florasının dengesinin bozulmasıyla ortaya çıkan kirpik dibi iltihabı ve sıklıkla beraber görülen yağ bezi problemleri tedavi edilmediği takdirde arpacık ve şalazyon denen sert yağ kistleri oluşturabilir. Bu hastalarda kuru göz sendromu daha sık gelişir ve daha şiddetli seyreder. Özellikle yaşlılarda kirpiklerde içe dönme, göze batma ve dökülme gibi sorunlar gelişebilir. Blefarit yani kirpik dibi iltihabı gözün görme işlevini etkilemez. Çok nadiren gözün kornea tabakasında iltihaba ve görme sorunlarına neden olabilir. Göziçi ameliyat geçirecek hastalarda, ameliyattan sonra enfeksiyon gelişmesi riskini arttırabilir.”

TEDAVİYİ SICAK SUYLA YIKAYARAK YAPIN

Doçseafoodplus.infoğ Çetinkaya, kirpik dibi iltihabının tedavisiyle ilgili süreci ise şöyle anlattı:

“Bebek şampuanı veya kapak hijyeni için özel geliştirilmiş temizleme solüsyonları ile kirpik diplerinin yıkanmasını ve sıcak su ile durulanmasını tavsiye ediyoruz. Gözkapağı kenarlarının düzenli temizlenmesi ve bakımı tedavinin temelidir.

Hastalar gözkapağı bakımını uzun süre uygulamalıdır. Bu bakımda önce gözkapağı kenarına, yakmayacak biçimde, sıcak pansuman uygulanır. Böylece birikmiş ve sertleşmiş olan yağlı maddeler, kabuklar yumuşar. Daha sonra ıslak bir gazlı bez ya da kulak pamuğu gözkapağı kenarına sürülür, kirpik dipleri ve çevresindeki birikintiler temizlenir.

Eğer gerekli ise son aşamada gözkapağı kenarına antibiyotikli-steroidli ilaçlar uygulanır. Bu tedaviye bazı hastalarda yapay gözyaşı damlalar da eklenir. Bazı hastaların doktor kontrolü altında ay süreyle ağızdan antibiyotikli ilaç kullanması da önerilir.”

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir