askerlik borçlanması vergi indirimi / SGK borçlanmalarında vergi avantajı var mı? - Yazarlar - Resul KURT | STAR

Askerlik Borçlanması Vergi Indirimi

askerlik borçlanması vergi indirimi

Askerlik ve doğum borçlanması yapan EYT&#;liler dikkat! Vergi iadesi mümkün!

Emeklilikte Ya&#;a Tak&#;lanlar (EYT) TBMM'ye gelecek tasar&#;n&#;n yasala&#;mas&#;n&#; ve ilk maa&#;lar&#;n&#; almay&#; bekliyor.

Yakla&#;&#;k 2 milyon bin vatanda&#;&#; yak&#;ndna ilgilendiren düzenleme art&#;k gün sayarken, çal&#;&#;ma süresi eksik olanlar bunlar&#; tamamlama tela&#;&#;nda

EYT kapsam&#;na girmek isteyen vatanda&#;lar; askerlik ve do&#;um borçlanmas&#; için ödedikleri paran&#;n bir k&#;sm&#;n&#; vergi indirimi yoluyla geri alabilecek. Peki geri iade için neler yap&#;lmal&#;?

Ahmet K&#;vanç'&#;n Habertürk'teki yaz&#;s&#;ndaki ilgili bölüm &#;öyle:

- Gelir Vergisi Kanunu’na göre, i&#;çi ve memurlar&#;n hizmet borçlanmas&#; amac&#;yla SGK’ya yapt&#;klar&#; prim ödemeleri, vergi matrah&#;ndan indirebiliyor. Böylece ödedikleri primin bir k&#;sm&#;n&#; vergi indirimi yoluyla geri al&#;yorlar. Bu haktan yararlanabilmek için birinci ko&#;ul, çal&#;&#;maya devam etmektir. EYT kapsam&#;nda emekli olanlar da çal&#;&#;maya devam etmeleri halinde vergi indiriminden yararlanabilirler. &#;kinci ko&#;ul ise vergi kesintisine tabi ücret geliri elde etmektir.

- y&#;l&#;nda ba&#;layan uygulamaya göre, asgari ücrete kadar olan kazançlar vergi d&#;&#;&#; b&#;rak&#;lm&#;&#; oldu&#;u için, asgari ücretle çal&#;&#;anlar askerlik, do&#;um borçlanmas&#; dolay&#;s&#;yla vergi indiriminden yararlanamazlar. Çünkü vergi kesintisine tabi kazançlar&#; bulunmuyor.

- Bundan sonra anlatacaklar&#;m, kazanc&#; asgari ücretin üzerinde olan memur ve i&#;çiler ile ilgilidir. Hizmet borçlanmas&#; için yat&#;r&#;lan primlerle ilgili vergi indiriminden yararlanabilmek amac&#;yla öncelikle ödeme belgesinin i&#;verene verilmesi gerekiyor. Belge i&#;verene verildi&#;i aydan ba&#;layarak, takvim y&#;l&#; s&#;n&#;rlamas&#; olmaks&#;z&#;n, ödenen tutar&#;n tamam&#; her ay elde edilen kazançtan indirilir.

- Örne&#;in, asgari ücretli bir ki&#;inin askerlik borçlanmas&#; için TL ödedi&#;ini varsayal&#;m. Brüt kazanc&#; 15 bin lira olan ki&#;inin asgari ücreti a&#;an kazanc&#;ndan vergi kesiliyor. Vergi indirimi için ba&#;vurdu&#;unda kazanc&#;n&#;n 37 bin liral&#;k k&#;sm&#;ndan vergi kesintisi yap&#;lmaz. Böylece, en dü&#;ük vergi oran&#; (yüzde 15) uyguland&#;&#;&#;nda dahi 5 bin liral&#;k vergi indiriminden yararlan&#;r. Do&#;um borçlanmas&#; için TL ödeyen ki&#;i de en az TL vergi indirimi al&#;r. Böylece borçlanma için ödedi&#;i paran&#;n bir k&#;sm&#;n&#; vergi indirimi yoluyla geri al&#;r.

Bu konularda ilginizi çekebilir

Askerlik borçlanmasının vergi avantajından nasıl yararlanırım?

Yayınlanma: 13 Şubat

28 Aralık tarihinde askerlik borçlanması için SGK'ya müracaat ettim. Tebligat geldikten sonra 1 ay içinde ödemeyi yapmam gerektiği söylendi (tebligat henüz gelmedi). Ödemeyi yapınca vergi indiriminden nasıl yararlanırım, bana yol gösterebilir misiniz? İbrahim Çetin

Askerlik borçlanması karşılığı ödenen primler, Gelir Vergisi Kanunu'nun 63/2. maddesinde sayılan aidat ve prim niteliğinde sayılıyor ve ücretin vergi matrahının hesaplanmasında indirim konusu yapılabiliyor.

Borçlanma primlerinin, ücretin vergi matrahının hesaplanması sırasında ne şekilde indirim konusu yapılacağı, Seri seafoodplus.info Gelir Vergisi Genel Tebliğinde açıklanmış. Tebliğe göre, ödeyeceğiniz borçlanma priminin, ödemeyi yapacağınız aydan başlamak üzere ödediğiniz tutara ulaşıncaya kadar ücretinizin vergi matrahından indirilmesi, bunun için de ödeme belgesini işvereninize ibraz etmeniz gerekiyor.

Örneğin, Şubat ayında ödeyeceğiniz askerlik borçlanması prim tutarının indirimine şubat ayı ücretinden başlanır. Borçlanma karşılığı ödeyeceğiniz prim tutarının tamamının şubat ayında indirim konusu yapılamaması halinde mart ve izleyen aylarda, ödenen tutara ulaşılıncaya kadar indirime devam edilir.

Memuriyet sürem için ikramiye alabilir miyim?

7 Temmuz yılında SGK girişim var (55 gün prim ödendi). 1 Mart 'da memuriyete başladım. 21 Şubat tarihine kadar sadece Temmuz 'de yaptığım 28 gün askerlik nedeniyle hizmet listemde 30 gün çalışılmamış görünüyor. Kendi istek ve arzumla 21 Şubat tarihinde istifa ettim. 22 Şubat tarihinden bugüne kadar SSK kapsamında çalışmaktayım. Memuriyet ( gün görünüyor) ve SSK kapsamında çalışmalarım toplamı günü aşmış durumda. Emekli olduğum tarihte, memuriyette geçen sürem için emekli ikramiyesi talep edip edemeyeceğim hususunda tereddüt yaşıyorum. Değerli görüşlerinizi paylaşır mısınız? Yıldırım Kaya

Diğer sigortalılık statülerinde de (4/a, 4/b, banka emekli sandığı gibi) çalışması olan ve hizmet süreleri birleştirilerek emeklilik, yaşlılık ya da malullük aylığı bağlananlara 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında geçen çalışmaları karşılığı emekli ikramiyesi ödenebilmesi için memuriyetlerinin sayılı (eski) İş Kanunu'nun maddesinde belirtilen kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına uygun olarak sona ermiş olması gerekiyor.

Memuriyetten ayrıldığınız tarih itibarıyla sigortalılık süreniz 15 yıldan, prim gün sayınız da günden fazla. Bu yönüyle kıdem tazminatına hak kazanma şartını sağlıyorsunuz. Memuriyetten kendiniz ayrıldığınız (çıkarılmadığınız) için memuriyette geçen hizmet sürenizin her tam yılı için ikramiye ödenmesi gerekir.

 

Askerlik ve Doğum Borçlanması Yapan İşçi, Vergi İndirimi Yoluyla Ne Kadar Kazanç Elde Eder?

Sosyal Güvenlik Sisteminde, sigortalılara askerlik ve doğum borçlanması imkanı tanınmıştır.

Askerlik ve doğum borçlanması, emeklilikte kritik öneme sahiptir.

Askerlik borçlanmasıyla sigorta başlangıç tarihini öne çekerek daha erken emekli olma ve prim gün sayısı kazanabilme mümkündür.

Doğum borçlanması ise sigorta başlangıç tarihini öne çekmezken prim günü kazandırmakta; dolayısıyla prim günü eksik olduğu için emekli olamayan sigortalılar için emeklilik fırsatı sunmaktadır.

ASKERLİK BORÇLANMASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

sayılı Sosyal Sigortalar ve GenelSağlık Sigortası Kanunu’na göre er veya erbaş olarak silah altında geçirilen süreler ve yedek subay okulundaki süreler için askerlik  borçlanması yapılabilmektedir.

Bilindiği gibi sigortalılık başlangıç tarihi, emeklilik tarihini belirleyen temel husustur.

Emeklilikte kademeli geçiş uygulandığı için işçilerin sigorta başlangıç tarihine göre ödemesi gereken prim ve emeklilik yaşı değişmektedir.

Sigortalı olmadan önce askere gidenler, askerlik borçlanması yaparsa, ilk kez sigortalı olduğu tarih borçlanma süresi kadar geriye gider. Bu durumda olup, gün askerlik borçlanması yapan sigortalının işe giriş tarihi de gün ileri gider.

Örneğin ilk kez tarihinde sigortalı olan bir kişi, bu tarihten önce askerliğini yapmış olursa ve askerliğini borçlanırsa, sigorta başlangıç tarihi olacaktır. Dolayısıyla ödemesi gereken prim gün sayısı ve emeklilik yaşı da değişir. Bu kişi 53 yaşında ve gün ile emekli olabilecekken askerlik borçlanmasını yaptırınca 52 yaşında ve prim günü ile emekli olabilecektir.

Önce çalışmaya başlayıp sonra askere giden kişi ise askerlik borçlanması ile prim gün kazanabilecektir. Çalışma hayatında sigortalılığın kesintiye uğradığı, emeklilik için bazen ihtiyaç duyulan prim gününün önemli olduğu dikkate alındığında askerlik borçlanması kritik öneme sahiptir.

Askerlik borçlanması, borçlanılacak sürelerin primlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na ( SGK) ödenmesiyle gerçekleşir. Askerlik borçlanması yapacak kişi borçlanacağı süreleri kendisi belirler. Yani askerliğin tamamını borçlanmak zorunluluğu yoktur. İhtiyaç duyduğu kadar süreyi borçlanabilir.

DOĞUM BORÇLANMASI KİMLER İÇİN KRİTİK ÖNEME SAHİPTİR?

Doğum borçlanması, kadın çalışanlar için 1 Ekim itibariyle geçerli olan bir uygulamadır. Doğum yaptığı için iş hayatına ara vermek zorunda olan kadın işçilere, 3 çocukla sınırlı olmak üzere, her çocuk için 2 yıl ( gün) borçlanma hakkı tanınmıştır. Dolayısıyla toplamda 6 yıl ve gün borçlanma hakkı söz konusudur.

Ancak doğum borçlanması, sigortalının yalnızca sigorta başlangıç tarihinden sonraki doğumları için geçerlidir. Yani ilk sigortalılık tarihinden önceki doğumlar için borçlanma hakkı yoktur.

Ayrıca doğum yaptıktan sonraki iki yıllık sürede çalışmamış veya prim ödememiş olunması gerekir. Çocuğun sağ doğmuş ve yaşamış olması da diğer bir şarttır. Örneğin doğumu takip eden 2 yılı tamamlamadan vefat eden çocuk için, hayatta kaldığı süre borçlanılır.

Doğum borçlanması, emeklilik için prim gününe ihtiyaç duyan annelerin imdadına yetişecek bir düzenlemedir.

ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI İÇİN YAPILAR ÖDEMELER VERGİDEN İNDİRİLİR Mİ?

Gelir Vergisi Kanunu, askerlik ve doğum emeklilik borçlanması amacıyla SGK’ya yapılan ödemelerin, vergi matrahından indirilmesine imkan tanımaktadır.

Konuyla ilgili olarak yayımlanan Seri seafoodplus.info Gelir Vergisi Genel Tebliğinin " Emekli Sandığı Ve Sosyal Sigorta Kurumlarına Ödenen Borçlanma Aidat ve Primleri" başlıklı bölümünde de;

"Belli şartları taşıyan kimselerin sosyal güvenliklerini sağlamak amacıyla, kanunla kurulan ve tüzel kişiliği haiz Emekli Sandıkları ve Sosyal Sigorta Kurumlarına, ödenen paralara aidat ve prim denilmekte ve bunlar sayılı Gelir Vergisi Kanununun 63 üncü maddesindeki şartlarla, ücretin gerçek safi tutarının hesabında, gider olarak indirilmektedir.

Emekli Sandığı ve Sosyal Sigorta Kurumlarından, kanunla kurulmuş olanların üyelerine çeşitli kanunlarla, daha önceki dönemlerde ödenmemiş bulunan aidat veya primleri borçlanma suretiyle ödeme ve dolayısıyla emekliliğe esas alınacak hizmet sürelerini uzatabilme hakkı tanınmaktadır. Bunun için, kanunlarla belli edilen koşullar altında borçlanılan aidat ve primlerin, üyelerce ödenmesi zorunludur.

Bu ödemeler de Gelir Vergisi Kanununun 63/2 maddesinde sayılan aidat ve primler niteliğindedir ve bunların da ücretin gerçek safi tutarının hesaplanması sırasında gider olarak indirilmesi, Gelir Vergisi Kanununun lafzına ve ruhuna uygun görülmektedir.

Açıklanan nedenlerle;

A - Emeklilik aidatı ve sosyal sigorta primlerinin gider olarak indirilmesi kanunen kabul edilmiş bulunan kurumlara, kanunlarında öngörülen şekilde ücretten kesilmek suretiyle ödenen borçlanma aidat ve primlerinin miktarına ve nispetine bakılmaksızın, kesildiği aya ait gelir vergisi matrahının tespitinde gider olarak nazara alınması;

B - Aidat toptan ödenmişse, ödenen tutara ulaşılıncaya kadar bu miktarın ücretlerin, vergiye tâbi tutarından indirilmesi;

C - Ücretlerinin gerçek ve safi tutarlarının hesabında gider olarak indirilmek suretiyle vergi dışı bırakılmış olan aidat ve primlerini, türlü nedenlerle geri alan ve kendilerine toptan ödeme yapılanların, yeniden iştirakçi durumuna girmeleri nedeniyle ilgili kuruma peşin ya da borçlanma suretiyle iade ettikleri aidat ve primlerin tekrar gider olarak indirilmemesi, gerekmektedir." denilmektedir.

Doğum ve askerlik borçlanmasına ilişkin vergi indirimi konusundaki detaylar da Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından çeşitli tarihlerde yayınlanan Özelgeler ile açıklığa kavuşturulmuştur.

Buna göre; SGK’ya ödenen borçlanma primleri, ödemenin yapıldığı aydan başlayarak Gelir Vergisi matrahının tespitinde gider olarak gösterilebiliyor.

Vergi indiriminden yararlanabilmek için çalışanın, borçlanmaya ilişkin ödeme belgesini işverene vermesi gerekiyor.

Belge işverene verildiği aydan başlayarak, takvim yılı sınırlaması olmaksızın, SGK’ya ödenen prim tutarının tamamı, vergiden indirilebiliyor.

Dolayısıyla SGK’ya yapılan borçlanma tutarı, bu rakam tamamlanıncaya kadar işçinin vergi matrahından indirilecektir. Böylece işçi, o aya ilişkin vergi ödemeyecek ve vergi olarak kesilecek işçinin cebine girecektir. 

Doğum borçlanması daha uzun süreler için yapıldığından, doğum borçlanması yapan işçilerin vergi indirimi avantajı daha yüksek rakamlara ulaşacaktır.

Askerlik ve doğum borçlanmasında vergi indiriminden yararlanabilmek için borçlanmanın çalışırken yapılması gerekmektedir.

#askerlik borçlanması, vergi indirimi, doğum borçlanması, vergi istisna, Genel, işçi, askerlik, sağlık, emeklilik, SGK, doğum, prim, gelir vergisi, emekli sandığı, emekli

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir