kulak kurdu belirtileri / Kıl kurdu (enterobiyaz): Tedavi | gesund.bund.de

Kulak Kurdu Belirtileri

kulak kurdu belirtileri

kaynağı değiştir]

Londra Üniversitesi Goldsmiths'teki araştırmacı Vicky Williamson, kulak kurtlarının müzik maruziyeti ile ilişkili olduğu kontrolsüz bir çalışmada bulundu, ancak bir şarkının anısını (istemsiz bellek) hatırlatan bir kelime görmek gibi deneyimlerle de tetiklenebilir. şarkıdan birkaç not duymak veya şarkıyla ilişkili bir duygu hissetmek. Araştırmada toplanan şarkıların listesi popülerlik dışında belirli bir desen göstermedi.

James Kellaris'in araştırmasına göre, bireylerin% 98'i kulak kurdu yaşıyor. Kadınlar ve erkekler fenomeni eşit sıklıkta yaşarlar, ancak kulak kurtları kadınlar için daha uzun süre dayanır ve daha fazla tahriş eder. Kellaris, şarkı sözü olan şarkıların kulak kurtlarının% 73,7'sini oluşturduğunu, enstrümantal müziğin ise sadece% 7,7'ye neden olabileceğini öne süren istatistikler üretti.

2010 yılında, İngiliz Psikoloji Dergisi (British Journal of Psychology)'de yayınlanan veriler doğrudan konuyu ele aldı ve sonuçları, kulak kurtlarının genellikle 15 ila 30 saniye uzunluğunda ve müzikle ilgilenenlerde daha yaygın olduğu iddialarını destekliyor.

Tedavisi[değiştir

Kulağından 25 adet kurt çıktı

Yahyalı ilçesine bağlı Senir köyünde geçimini çiftçilikle sağlayan ve çocukluğundan beri kulak iltihabı rahatsızlığı çeken Ali Aydın, bir sineğin girmeye çalıştığı kulağından kurt çıktığını görünce, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvurdu. ERÜ Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Külahlı, Aydın'ın kulağından 25 adet kurt çıkardı.

Ali Aydın, çocukluğundan beri kulağında rahatsızlık bulunduğunu, zaman zaman Kayseri'deki çeşitli hastanelerde tedavi gördüğünü anlattı. Yaklaşık 25 yıl önce Ankara'daki bir hastanede kulağından ameliyat edildiğini, operasyonun ardından rahatsızlığının geçtiğini düşünerek bir daha sağlık kontrolüne gitmediğini belirten Aydın, şunları söyledi:

''Kulağıma girmeye çalışan bir sinekten kuşkulandım. Kaşıntı başladı ve kulağımdan kurt çıktığını gördüm. Korktum ve Yahyalı'daki hastaneye gittim, oradan Kayseri'ye sevk ettiler. Hocam ameliyata gerek duymadan kurtları çıkardı. Kurt çıktıktan sonra rahatladım. Çocukluğumda üzerinde durulsaydı bu rahatsızlığı yaşamazdım. Üstünde durmadım, 52 yaşına geldiğimde aklım başıma geldi.''

Prof. Dr. İsmail Külahlı da dünyada enfeksiyon hastalıkları içinde grip ve nezleden sonra en sık görülen enfeksiyon hastalığının orta kulak iltihabı olduğunu vurguladı. Bu rahatsızlığın daha çok ilk 5 yaşta görüldüğünü, uygun tedaviyle yüzde 80-90 oranında tamamen giderilebildiğini belirten Külahlı, ''Uygun tedavi yapılamayan, tedavisi takip edilemeyen hastalarda kalıcı hasarlar bırakır. Duyma bozukluğu, menenjit, yüz felci gibi ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir'' dedi.

''25-30 KURDUN KULAKTA OLMASI DEHŞET VERİCİ BİR TABLO''

Ali Aydın'ın çocukluğunda başlayan rahatsızlığının zamanında yeterli tedavi edilemediğini anlatan Külahlı, şunları kaydetti:

''Hastamız çocukluğunda yetersiz tedavi edilmiş, düzenli takip edilememiş. Bu sadece hastanın hatası değil. Kulak hastalıklarının çok iyi bilinmediği, iyi takip edilemediği, hasta doktor uyumunun olmadığı durumlarda böyle tablolar ortaya çıkabiliyor. Hastamız çiftçi, hayvancılıkla uğraşıyor. Çevremizde bulunan mavi, yeşil sinekler, bir dönem larvalarını, yumurtalarını sıcak ve nemli bir ortama atıyorlar. Larva orada büyüyor, gelişiyor, sayısı artıyor ve yayılmaya başlıyor. Aslında fırsat bulsa bir süre sonra büyüyecek, uçup gidecek. Hastamızın da bu şekilde kulağına yerleşmiş, büyüyüp etrafına doğru yayılmış. 20-25 tanesini ben çıkardım. Bir kaçı da kendisi çıkmış. Yani 25-30 kurdun kulakta olması dehşet verici bir tablo. Hasta, kulağında bir şeyler oynadığını söylüyor. Bunların tedavisi zaten kolay. Bu ilginç olay nedeniyle kulak iltihabı konusunda uyarıda bulunmak istiyorum. Kurtları tamamen temizledik, çıkardık, hiç bir sorun kalmadı. Daha sonra kulak iltihabının tedavisine devam edeceğiz.''

Kedilerde Kulak Temizliği Nasıl Olmalıdır, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Türkiye’nin Petibom.com 1 Numaralı Online Pet Shop Mağazası

Petibom.com‘da her zaman uygun fiyatlar!

Sizde bu değerli bilgileri önerin.

Önleyici Sağlık Bakım İpuçları

Kedilerde Kulak Temizliği Nasıl Olmalıdır, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kediler kendi bakımlarını çok iyi yaptıkları için, diğer hayvanlar kadar kulaklarının temizlenmesine ya da genel bir bakıma ihtiyaç duymazlar. Zaten köpeklerde olduğu gibi, kedilerde de rutin kulak temizliği çok önerilmez. Fakat haftalık-aylık olarak kulak kepçelerinde birikmiş olan az miktardaki kiri temizlemeniz kedinizin kulak sağlığını kontrol etmeniz açısından yararlı olacaktır.

Kedilerde aşırı kulak kiri genel olarak bir enfeksiyon belirtisi olduğu için, veteriner hekiminizin bakması büyük ölçüde önemlidir. Kedinizin kulak kirlerini temizlerken herhangi bir kulak enfeksiyonu belirtisi görürseniz, kedinizi çok vakit kaybetmeden bir veterinere götürmelisiniz. Eğer kediniz başını bir tarafa eğik tutuyorsa ya da denge sorunları yaşıyorsa, onu veterinere götürene kadar kulaklarına herhangi bir ilaç sürmemeye veya temizlememeye özen gösterin. Peki kedilerden kulak kiri nasıl çıkarılır? Veterinere gitmeden evde kedinizin kulak kirlerini nasıl temizlersiniz? İşte detaylar…

İçindekiler

Kedilerin Kulakları Düzenli Olarak Kontrol Edilmeli

Kedilerin kulaklarının düzenli olarak kontrol edilmesi, olası sağlık sorunlarına dair belirtilerin önceden fark edilip sorunun büyümeden ortadan kaldırılması sağlanabilir. Kulaklardaki kokular, akıntılar, kulak zarlarındaki kızarıklık, kulakta şişlik ya da hassasiyet gibi durumlar düzenli kontrollerde görülebilecek işaretlerdir. Bu belirtilerin gözlenmesi durumunda veterinerinize başvurarak sorunun çözümünü daha basit bir şekilde sağlama şansına sahip olabilirsiniz.

Birinci Aşama

Kedinizi Kulak Temizliği İçin Nasıl Tutabilirsiniz?

  • Kediler kulaklarını temizleme konusunda biraz hassastırlar. Bu yüzden yaşanabilecek herhangi bir zorluğu en aza indirmeniz gerekmektedir. Bunun için de gerekli tüm malzemeleri açık bir alanda temiz bir havluya koyduğunuzdan ve ihtiyacınız olan her şeyi aldığınızdan emin olun. Peki genel olarak bu işlem için neler lazım olur? Kedi temizliği için ihtiyaç duyulanlar bir parça pamuk, büyük bir havlu ve kulak yıkama solüsyonu. Kulak yıkama solüsyonunu evcil hayvan dükkanlarından satın alabilirsiniz ancak birkaç farklı solüsyon olduğunu unutmamalısınız. Kedi temizliği için kullanacağınız solüsyonların insanlar için değil hayvanlara özel olarak üretilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Bunun için veteriner hekiminizden bir tavsiye alabilirsiniz. Kulak yıkama solüsyonunun kediniz için fazla kurutma yapmamasını ya da tahriş etmemesini sağlayın. Alkol, sirke ve hidrojen peroksit içeren solüsyonlardan kaçının.
  • Çoğu kedi hareketsiz oturmaktan hoşlanmaz. Bu nedenle kedinizi büyük bir havluya sarmalı ve yüksek ve açık bir alana yerleştirmelisiniz. Kedinizi rahatça tutmak için, büyük bir banyo havlusunu uzunlamasına ikiye katlayın ve katlanmış havlunun ortasına da kedinizi yerleştirin. Havlunun bir tarafını kedinizin sırtına ve boynunun önüne sarın. Diğer tarafını da kedinizin boynunun ön tarafına ve sırtına doğru sarın. Ardından havlunun iki ucunu bir eliniz ile kedinizin boynunun arkasına sabitleyin. Havlunun iki ucunu bir arada tutmak için küçük bir toka kullanabilirsiniz. Tüm bu işlemlerin ardından kulak temizlemeye devam etmek için ellerinizi serbest bırakın.
  • Kediniz kulak temizleme işlemlerinden hoşlanmıyorsa, bir arkadaşınızdan ya da partnerinizden yardım alabilirsiniz. Siz kulak temizlemeye hazırlanırken, arkadaşınız da bu esnada kedinizi tutabilir. Bu şekilde kulaklarını temizlerken daha yavaş ve daha nazik hareket edebilir ve kıpır kıpır kediniz için endişelenmezsiniz.
  • Kedinizin kulaklarını düzgün ve güvenli bir şekilde temizlediğinizden emin olmak için kulağının üç ana bölümünü öğrenmelisiniz. Kulak kepçesi olarak da bilinen dış kulak, kedilerde dik olarak görülür. Scottish Fold gibi bazı ırkların katlanmış kulak kapakları vardır ve hem köpekler hem de kediler, kulaklarının daha derin kısımlarında 90 dereceye yakın bir kıvrım oluşturan çok uzun ve dar kulak kanallarına sahiptir. Kulak kirleri kedinizin kulak kanalının etrafında birikir ve temizlenmediği sürece enfeksiyon kapabilir. Orta kulak, dış kulak kanalı orta kulaktan kulak zarı adı verilen ince bir zar ile ayrılır. Kedinizin kulak zarının oldukça hassas olduğunu ve kulak temizliği sırasında kulak zarına çok dikkat etmeniz gerektiğini hatırlatalım. Kedinizin beynini birbirine bağlayan iç kulak ise, doğru denge ve işitme için gerekli sinirleri içerir.

İkinci Aşama

Kedinizin Kulaklarını Temizleme

  • İlk adım olarak kedinizin kulak kanalının içini inceleyerek işe başlayın. Kulak kepçesinin ve kulak kanalının içi açık pembe renginde olmalıdır. Kulak kanalında az da olsa açık kahverengi bir kulak kiri görebilirsiniz. Koyu, kanlı ya da rengi bozulmuş bir kulak kiri görürseniz, bunun bir enfeksiyona işaret olduğunu bilmelisiniz. Bunun dışında kedinizin kulaklarında kızarıklık, şişme ya da bir kalıntı gözlemlerseniz, yine bir enfeksiyona işaret ettiğini bilmelisiniz. Eğer bu sorunlardan herhangi birini kedinizin kulaklarında fark ederseniz, en kısa sürede veterinere gitmelisiniz.
  • Kedinizin kulak kanalının etrafında fazla tüy, kirli veya keçeleşmiş tüy varsa tımar makası ile öncelikle bunları kesmelisiniz. Ancak bu işlemi yaparken çok dikkatli olmanız gerekiyor. Sonuçta kedinizin kulak kanalına hiçbir şekilde zarar vermek istemezsiniz!
  • Bu işlemin ardından kulak yıkama solüsyonun ucunu kulak kanalına birkaç milimetre yerleştirin ve kulak kanalına birkaç damla sıkın. Bu solüsyonun ucunu kedinizin kulak kanalına çok fazla yaklaştırmamaya özen gösterin. Çünkü bu kedinizin kulak zarını yırtarak ona zarar verebilir.
  • Baş parmağınızı ve işaret parmağınızı kedinizin dış kulağının tabanına yerleştirin ve kulak kirinin kulaktan rahatça çıkması için tabana 30 -45 saniye boyunca masaj yapın. Kediniz bu hızlı masajın keyfini az da olsa çıkarmalıdır. 🙂
  • Hızlı masajın ardından kedinizin kulağındaki kulak kirini ya da akıntıyı nazikçe çıkarmaya çalışın. Kulak kanalının etrafını pamuk parçaları kullanarak temizleyin ve bu işlemi yaparken kulak zarına dokunmaktan kaçının. Yaralanmalara neden olabileceği için kedinizin kulaklarını temizlerken kulak çöplerini kullanmayın. Eğer yine de kulak çöplerini kullanmak isterseniz, sadece kulak kepçelerinin iç tarafını temizlemek için kullanın. Bunları kulağının derinliklerinde sakın kullanmayın! Çünkü bu çubuklar kulak kirini, kulak kanalına doğru iter ve zarar verir. Öte yandan kedinizin kulak kirini gevşetmeye yardımcı olması için başını sallamasına izin verin. Kediniz başını salladıktan sonra kalan kulak kirini ya da sıvıyı temizlemek için pamuk parçalarını kullanın.
  • Yukarıdaki tüm adımları kedinizin diğer kulağında da aynı şekilde uygulayın. Kediniz diğer kulağı için daha sakin olabilir ve bu temizleme işinden keyif alabilir. Eğer kediniz tüm bu işlemler boyunca iyi davranırsa, onu ödüllendirmeyi de unutmayın!

Kedinizi Ne zaman Veterinere Götürmelisiniz?

  • Kedinizin kulakları sık sık titriyorsa, kediniz kulaklarını ovuyorsa ya da kaşıyorsa dikkat etmelisiniz. Bu tip semptomlar kulak akarları gibi parazitin belirtileri olabilir ya da başka sorunlardan dolayı kulağı tıkanmış olabilir. Kedinizin kulaklarını temizlediğiniz halde bu saydıklarımızı sık sık yaptığını gözlemlerseniz, onu veterinere götürmeniz gerekmektedir.
  • Temizleme sırasında ya da temizledikten bir süre sonra kedinizin kulaklarında yukarıdaki gibi bir takım belirtiler fark edebilirsiniz. Bu belirtiler ise kulak enfeksiyonuna ya da alerjik reaksiyona işaret eder. Kedinizin kulaklarında koyu renkli, kanlı ya da rengi değişmiş bir kulak kiri görürseniz, kesin bir teşhis ve uygun tedavi için kedinizi veterinere götürün.
  • Kedinizin kulaklarındaki kötü ve güçlü bir koku, kulak enfeksiyonuna ya da daha ciddi başka bir kulak sorunun işaretidir. Yine bu işarete bakılarak kedinizi veteriner hekimine götürmenizin zamanı gelmiş demektir.
  • Veteriner hekiminiz kedinize kulak akarları ya da bakteriyel bir enfeksiyon teşhisi koyarsa, bir takım ilaçlar yazacaktır. Ayrıca bu ilaçlar merhem ya da kulak damlası şeklinde de olabilir. Veteriner hekiminiz kedinizin kulak enfeksiyonunu temizlemeyi ve tedavi etmeyi kolaylaştırmak için kulak kanalının etrafındaki tüyleri kesebilir. Kulak damlalarını kullanmak için de kedinizi havluya sarın ve kulak kepçesini dikkatli bir şekilde kaldırın. Söylenilen sayıdaki damlayı kulak kanalına sıkın ve ilacın kulak kanalına ulaşması için kulağın tabanına nazik bir şekilde masaj yapın.

Kedilerde kulak temizliği sırasında kulak çöpü kullanılmalı mı?

Kedilerde kulak temizliği sırasında dikkat edilmesi gerekenler arasında kulak çöpü ilk sıralarda geliyor. Kulak çöpü, kedinizin kulak yapısına zarar verebilir ve işitme kayıplarına neden olabilir. Bunun yanı sıra dış kısımda kolay bir şekilde temizlenebilecek kirler, kulak çöpüyle birlikte daha derinlere itilebilir ve böylece kulağın temizliği zorlaşabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Bazı kediler, kulak akarlarından diğerlerinden daha fazla rahatsız olurlar. Kulaklarda kahve telvesini andıran siyah ve kabuklu bir oluşumdur ve bu akıntı kan, kulak kiri, döküntü ve akarlardan meydana gelir. Bazen bu kabuk kulak kanalını tıkayacak kadar kalınlaşabilir.

İnsanlarda olduğu gibi, kedilerin kulaklarında da az miktarda kulak kiri oluşması normaldir. Bunun dışında alerjisi, bakteriyel enfeksiyonu, sistemik iltihabı, kulak akarları ya da maya enfeksiyonu varsa, aşırı kulak kiri birikmesi meydana gelebilir. Bir kedinin kahverengi kulak kiri genel olarak kulakların içindeki kire ya da kurumuş kana benzer.

  • Siyah ya da sarımsı akıntı
  • Kulak kepçesinin ya da kulak kanalının kızarıklığı veya şişmesi
  • Kulak kanalının üzerinde ya da yakınında akıntı birikmesi
  • Kahve telvesine benzeyen kulaktan akıntı
  • Güçlü koku
  • İşitme kaybı
  • Denge kaybı ya da oryantasyon bozukluğu

Çoğu kedinin sağlıklı kulakları vardır ve genellikle kulaklarının temizlenmesi önerilmez. Ancak kedinizin kulağını kontrol ederken akıntı ya da koku fark ederseniz, kedinizin kulaklarını temizlemeniz gerekmektedir. Veteriner hekiminiz kedinizin kulaklarının ne sıklıkla temizlenmesi gerektiği konusunda size yardımcı olabilir.

Şiddetli kaşıntıya, bakteriyel enfeksiyona, kulak kanalının şişmesine ve kısmi veya tam sağırlığa yol açabilir. Aynı zamanda kedinizin vücudunun her yerine yayılarak kaşıntı ya da şişmeye neden olur. Tedavi edilmediği süre boyunca sistemik enfeksiyonlara yol açar.

Akarların tamamen yok olması tedavi başladıktan sonra en az 3 hafta sürer.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır