neu yüksekliği yorumlar / NEU (Nötrofil) Nedir? NEU Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? - Mahmure

Neu Yüksekliği Yorumlar

neu yüksekliği yorumlar

Nötrofil (NEU) Nedir, Normal Değeri Kaç Olmalı? Kan Tahlili Sonucunda NEU Yüksekliği Ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

NEU yani nötrofil bağışıklık sistemine zarar veren bakteri ve hastalıklarla savaşan beyaz kan hücreleridir. Kandaki beyaz kan hücrelerinin yani akyuvarların yüzde 50-70 oranını nötrofiller oluşturur. Vücudun bağışıklık sisteminin ayakta kalabilmesi ve olası hastalılara karşı kendini koruyabilmesi için beyaz kan hücreleri büyük önem teşkil eder.

NEU Nedir?

NEU diğer ismiyle nötrofil vücuttaki enfeksiyon ve hastalıkla en ön sırada savaşan, kemik iliği tarafından üretilen beyaz kan hücreleridir. Nötrofiller zararlı mikroorganizmaları bastırır ve bu mikroorganizmaları öldüren enzimleri serbest bırakarak enfeksiyon ve mantarla mücadele eden beyaz kan hücreleridir.

Bağışıklık sisteminin temel taşlarından olan nötrofillerin bir başka ismi de NEUT diye geçer. Nötrofil sayısı, farklı enfeksiyon ve hastalık durumlarına göre düşüklük yahut yükseklik gösterebilir.

NEU Yüksekliği Ne Demek?

Kan tahlili sonucunda vücuttaki nötrofil yüksekliği kişinin enfeksiyon veya mantara bağlı bir hastalık geçirdiği ve vücutta tiroid iltihabı, böbrek yetmezliği, romatoid artrit, hemolitik anemi, hepatit, kanser gibi hastalıkların belirtisi olabilir.

Kandaki nötrofil sayısının artması vücutta herhangi bir enfeksiyonun olduğu ve bağışıklık sisteminin bununla mücadele ettiğinin işaretidir. Tabi ki kesin görüş, diğer kan sonuçlarıyla birlikte değerlendirme yapacak olan uzman hekimlerin görüşüdür.

NEU Kaç Olursa Tehlikelidir?

Normal bir kanda nötrofil sayısı 1500 civarında olmalıdır ve bu sayı 8000 üzerine çıkmışsa bir hastalığın göstergesi olabilir.

Bahsi geçen hastalıklar böbrek, tiroid, anemik ve kanser türü hastalıklar olabilir bu durumda uzman hekimlere başvurulması en sağlıklı yoldur.

Nötrofil (NEU) Sayısı Nasıl Yükselir?

Düşük nötrofil sayısı durumunda bağışıklığı güçlendirmek ve kandaki NEU sayısını yükseltmek için A, B, C, E vitaminleri, çinko, demir ve selenyum alımı fayda sağlayacaktır. Ayrıca nötrofil düşüklüğü yaşayan kişiler protein bakımından besleyici gıdalar tüketmelilerdir.

Tavuk, kırmızı et, hindi, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi yiyecekler hem protein hem de B12, A vitaminleri ve demir bakımından zengin gıdalardır. Nötrofil düşüklüğüne karşı antioksidanlarda faydalı olduğu için C vitamini içeren portakal, yeşilbiber, kivi, çilek, brokoli, maydanoz, havuç gibi meyve ve sebzelerin tüketilmesi, aynı zamanda güçlü bir antioksidan kaynağı ve bağışıklık kuvvetlendirici yeşil çay tüketimi yararlı olacaktır.

Tabi ki kişinin uzman hekimine danışarak varsa eğer diğer hastalıkları göz önüne alınarak beslenme programı oluşturması en doğrusudur.

NEU Düşüklüğü Neyin Belirtisidir?

Kandaki nötrofil sayısında ciddi oranda düşüklük kişinin bağışıklık sisteminin zayıf olduğunun göstergesi olabilir lakin bazı vakalarda nötrofil düşüklüğünün kalıtsal olduğu da görülmüştür. NEU düşüklüğü durumunda bağışıklık sisteminin vücudu hastalıklardan koruyamadığının işareti olabilir.

Yetersiz beslenme ve vitamin eksikliği, anemi, otoimmün hastalıklar, viral enfeksiyonlar, fazla antibiyotik kullanımı, kemik iliğini etkileyen kanser türleri ve kemoterapi alınması durumlarında vücudun ihtiyacı olan nötrofil üretimi gerçekleşemez.

Nötrofil Nedir? Nötrofil Normal Değerleri, Yüksekliği ve Düşüklüğü Nasıl Yorumlanır?

Nötrofil Nedir?

Nötrofil bir tür beyaz kan hücresidir. Aslında, bağışıklık sisteminin tepkisine yol açan beyaz kan hücrelerinin çoğu nötrofillerdir. Beyaz kan hücrelerinin diğer 4 türü vardır. Nötrofiller, beyaz kan hücrelerinin yüzde 55 ila 70'ini oluşturan en fazla türüdür. Lökositler olarak da adlandırılan beyaz kan hücreleri, bağışıklık sisteminizin önemli bir parçasıdır.
Bağışıklık sisteminiz dokulardan, organlardan ve hücrelerden oluşur. Bu karmaşık sistemin bir parçası olarak, beyaz kan hücreleri kan dolaşımınızı ve lenfatik sisteminizi dolaşır.
Hasta olduğunuzda veya küçük bir yaralanmanız olduğunda, vücudunuzun yabancı gördüğü, antijenler olarak bilinen maddeler bağışıklık sisteminizi harekete geçirir.

Bağışıklık Sistemimizi Harekete Geçiren Antijenlere Örnekler:

Bakteriler
Virüsler
Mantarlar
Zehirler
Kanser hücreleri

Beyaz kan hücreleri, enfeksiyon veya iltihap kaynağına giderek antijenlerle savaşan kimyasallar üretir.
Nötrofiller önemlidir, çünkü diğer beyaz kan hücrelerinin bazılarından farklı olarak, belirli bir dolaşım alanı ile sınırlı değildir. Tüm antijenlere derhal saldırmak için damar duvarlarında ve vücudunuzun dokularında serbestçe hareket edebilirler.

Mutlak Nötrofil Sayısı (ANC) Nedir?

Mutlak nötrofil sayısı (ANC), doktorunuza sağlığınız hakkında önemli ipuçları verebilir. Mutlak nötrofil sayısı tipik olarak diferansiyel içeren tam bir kan sayımının (hemogram) bir parçası olarak istenir. Tam kan sayımı (hemogram) testi kanınızdaki kan hücrelerini ölçer.

Doktorunuz nötrofil sayısını aşağıdaki durumlarda isteyebilir:

Çeşitli hastalıklar için tarama yapmak
Bir hastalığın teşhis edilmesine yardımcı olmak
mevcut bir hastalığınız varsa veya kemoterapi alıyorsanız durumunuzu takip etmek
Nötrofil sayısı anormal ise, doktorunuz muhtemelen bir hafta boyunca kan testini birden fazla yaptırmanızı isteyecektir. Böylece nötrofil sayımındaki değişiklikleri izleyebilirler.

Nötrofil Testi Nasıl Yapılır?

Nötrofil testi için, genellikle kolunuzdan az miktarda kan alınır. Bu, doktorunuzun ofisinde veya bir laboratuvarda gerçekleşir. Kan bir laboratuvarda değerlendirilecek ve sonuçlar doktorunuza gönderilecektir.
Bazı koşullar kan testinizin sonuçlarını etkileyebilir. Eğer hamile iseniz doktorunuza söylediğinizden emin olun, ya da aşağıdakileri yaşıyorsanız doktorunuza bilgi verin.

Yeni bir enfeksiyon geçirilmesi,
Kemoterapi almak,
Radyoterapi almak,
Kortikosteroid tedavisi almak.
Son zamanlarda ameliyat geçirmiş olmak,
Anksiyete durumları,
HIV enfeksiyonu

Nötrofil Testi Sonuçları Nasıl Yorumlanır?

Doktorunuzun test sonuçlarını açıklaması önemlidir. Sonuçlar laboratuvardan laboratuvara değişebilir. Farklı faktörlere de bağlıdır.
Kanda nötrofil testi sonuçları yorumlanırken aşağıdaki faktörler göz önünde bulundurulmalıdır:

Yaşınız,
Cinsiyetiniz,
Ailesel özellikleriniz, genetik mirasınız,
Deniz seviyesinden ne kadar yüksekte yaşadığınız,
Test sırasında hangi tıbbi aletlerin kullanıldığı.

Kanda nötrofil  normal değerleri aşağıda verilmiştir.
Burada listelenen referans aralıklarının mikrolitre (mcL) cinsinden ölçüldüğünü ve sadece yaklaşık olduklarını unutmayın.

Nötrofil Normal Değerleri:

Test

Yetişkin normal hücre sayısı

Yetişkin normal aralık (diferansiyel)

Düşük seviyeler (lökopeni ve nötropeni)

Yüksek seviyeler (lökositoz ve nötrofili)

Beyaz kan hücreleri (WBC)

4,300-10,000 (4.3-10.0) beyaz kan hücreleri / mcL

Toplam kan hacminin %1'i

< 4000 beyaz kan hücresi / mcL

> 12.000 beyaz kan hücresi / mcL

Nötrofiller (ANC)

1,500-8,000 (1.5-8.0) nötrofiller / mcL

Toplam beyaz kan hücrelerinin % 45-75

hafif: 1,000-1,500 nötrofil / mcL orta:

 500-1, 000 nötrofiller / mcL şiddetli:

 < 500 nötrofil / mcL

> 8,000 nötrofil / mcL

 

Nötrofil Yüksekliği Nedenleri:

Kanınızda yüksek oranda nötrofil olması yani nötrofil yüksekliği nötrofili olarak adlandırılır. Bu, vücudunuzda enfeksiyon olduğunun bir işaretidir. Nötrofili, aşağıdakiler dahil olmak üzere bir dizi temel koşul ve faktöre işaret edebilir.
Belli başlı nötrofil yüksekliği nedenleri aşağıda belirtilmiştir:

Bakteriyel enfeksiyonlar,
Bulaşıcı olmayan inflamasyonlar,
Yaralanmalar,
Ameliyat sonrası durumlar,
Sigara içmek veya tütün koklamak,
Yüksek stres seviyesi,
Aşırı egzersiz sonrası,
Steroid kullanımı,
Kalp krizi geçirilmiş olması,
Kronik miyeloid lösemi (KML)

Nötrofil Düşüklüğü Nedenleri:

Nötrofil düşüklüğü ile ilgili bilgileri aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
Nötrofil düşüklüğü (nötropeni) olarak da adlandırılır.Nötropeni düşük nötrofil düzeyleri için kullanılan bir terimdir. Nötrofil düşüklüğü sayıları çoğunlukla ilaçlarla ilişkilidir, ancak bunlar da dahil olmak üzere diğer faktörlerin veya hastalıkların bir işareti olabilir.
Belli başlı nötrofil düşüklüğü nedenleri aşağıda belirtilmiştir:

Kemoterapide kullanılan ilaçlar da dahil olmak üzere bazı ilaçlar (kanser tedavisinde kullanılan ilaçlara bağlı),
Baskılanmış bağışıklık sistemi,
Kemik iliği yetmezliği,
Aplastik anemi,
Tıbbi bir acil durum olan febril nötropeni,
Kostmann sendromu ve siklik nötropeni gibi konjenital bozukluklar,
Hepatit A, B veya C,
HIV / AIDS,
Septisemi
Romatoid artrit de dahil olmak üzere otoimmün hastalıklar
Lösemi,
Miyelodisplastik sendromlar

Nötrofil Testi Sonuçları Nasıl Yorumlanır?

Kan sayımında nötrofil sayısı mikrolitre başına 1.500 nötrofilin altına düşerse bu durumda enfeksiyona yakalanma riski en yüksektir. Çok düşük nötrofil sayıları hayatı tehdit eden enfeksiyonlara yol açabilir.Özellikle kemoterapi gören kanser hastaları bu süreçte risk altındadır.Önemli ve müdahale edilmesi gereken bir durumdur.

Nötrofil sayımı yükilişkie, bir enfeksiyonunuz olduğu veya çok fazla stres altında olduğunuz anlamına gelebilir. Ayrıca daha ciddi koşulların bir belirtisi olabilir. 

Nötropeni veya düşük nötrofil sayısı birkaç hafta sürebilir veya kronik olabilir. Ayrıca, diğer durumların ve hastalıkların bir belirtisi olabilir ve daha ciddi enfeksiyonlara yol açmak için sizi daha fazla risk altına sokar.

Anormal nötrofil sayıları altta yatan bir durumdan kaynaklanıyorsa, değerlendirmeniz ve tedaviniz bu durum tarafından belirlenecektir.
 

Nötrofil Testi İçin Doktorunuza Ne Sormalısınız?


Doktorunuz tam kan sayımı tahlili isterse, doktorunuza aşağıdaki soruları sorabilirsiniz.

Neden bu testi yaptırmamı istiyorsunuz?
Belirli bir durumu onaylamaya mı yoksa ortadan kaldırmaya mı çalışıyorsunuz?
Teste hazırlanmak için yapmam gereken özel bir şey var mı?
Sonuçları ne zaman alacağım?
Siz mi, yoksa başkası mı, sonuçları bana verip açıklayacak?
Test sonuçları normalse, sonraki adımlar ne olacak?
Test sonuçları anormal ise, sonraki adımlar ne olacak?

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Popüler Blog Yazıları

Serolojide Kullanılan ASO Testi Nedir?Kan Tahlili Yorumlanması ve Kan Tahlili BilgileriKanda Ürik Asit YüksekliğiDiyet Öncesi Önerdiğimiz 7 Temel TahlilBiyokimya Kan Tahlili Parametreleri Nelerdir?FSH Hormon Testi Nedir?Kolesterol Tahlili ve Kolesterolu Düşüren GıdalarÖnerdiğimiz Tahlil Merkezleri Bölümümüz AçıldıKadınlarda Östrojen (E2) Yüksekliği Nedir? Östrojen Yüksekliği Nelere Yol Açabilir?Anjiyografi (Anjiyo)Nedir? Ne İçin Kullanılır?Cilt Kanseri Tanısında TFP 12 TestiAlanin transaminaz (ALT) Değeri Neden Yüksek Çıkar?

NE%: Nötrofil Yüzdesi Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Haberler

Sağlık

Hastalıklar

NE%: Nötrofil Yüzdesi Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Bağışıklık sistemi için oldukça önemli bir akyuvar hücresi olan nötrofiller, kemik iliğinde üretilir ve kan damarlarında bulunurlar. Nötrofil yüzdesi, kan damarlarında ve dokularında bulunan nötrofil sayıları hakkında bilgi vermeyi amaçlayan bir parametredir. Nötrofil değerlerindeki yükseklik veya düşüklük basit nedenlerden kaynaklanabileceği gibi birçok hastalığın da habercisi olabilmektedir. Kanser ve kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar, mantar ve bakteri enfeksiyonları, kalp damarlarındaki tıkanıklık ve pek çok organı etkileyen kistik fibroz hastalığı nötrofil değerlerinde dengesizliğe neden olabilmektedir. Peki, nötrofil yüzdesi nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlamlara gelir? Değerleri kaç olmalıdır? İşte detaylar...

Nötrofiller beyaz kan hücrelerinin büyük çoğunluğunu oluşturan en bol tiptir. Aynı zaman da bir nötrofil, bir çeşit granülosit ve fagosittir. Lökosit olarak da adlandırılan beyaz kan hücreleri immun sistemin önemli parçalarından biridir. İmmun sistem, doku, organlar ve hücrelerden oluşur. Bu karmaşık sistem de beyaz kan hücreleri, damar duvarlardan başlayarak vücudun dokularına kadar serbestçe hareket edebilme özelliğine sahiptir. Herhangi bir enfeksiyon veya yaralanmada, vücudun yabancı olarak olarak algıladığı antijen maddeler çoğalır. Bu antijenler immun sistemdeki beyaz kan hücrelerini harekete geçirir. İnsan sağlığı için oldukça önemli olan nötrofil hücreleri hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Nötrofil Yüzdesi Nedir?

Nötrofil Yüzdesi Nedir?

Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Değerleri Kaç Olmalıdır?

Değerleri Kaç Olmalıdır?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır