savcılık dosyasına vekalet sunma dilekçesi / Vekalet Sunma Dilekçesi

Savcılık Dosyasına Vekalet Sunma Dilekçesi

savcılık dosyasına vekalet sunma dilekçesi

İSTANBUL ADLİYESİ

MUHABERE ÖN BÜROYA EVRAK TESLİMİ     

Başka  bir yargı çevresindeki Mahkemeye gönderilecek dilekçeler ön büroda  kabul edilip tarama  işlemi yapıldıktan sonra posta işlemi yapılacaktır. ( Evrakların Ağırlığına Göre Postücreti Pul Olarak Alınacaktır)    
Muhabere Ön Bürolara verilen her türlü evrak, dilekçe ile mahkemesi, dosya numarası ve dosyadaki taraf ismi belirtilmek suretiyle sunulacaktır.             
Dilekçelerin Muhabere Ön Büroya teslimi, ancak dilekçe sahibi tarafından  BİZZAT kimlik ibraz etmek suretiyle (Tüzel Kişilerde  ise imza sirkülerinde  ismi yazılı  şahıslardan en az birisi tarafından )   sunulacaktır.  Yetkisiz kişilerce ibraz edilen dilekçeler KESİNLİKLE işlem  yapılmadan iade edilecektir. AVUKAT OLMAYAN KİŞİLERİN SUNDUĞU VEKALET İLE  işlem yapılmayacaktır.
Avukat ile takip edilen dosyalar için,  vekaletname, yetki belgesi ile,  
Stajyer Avukatlar ve  takip memurlarının ise ibraz edeceği muvaffakatname  ile  işlemleri  yapılacaktır.

TAŞRA DAVA AÇILIŞ :  Dava Açılış Adli Yardım Talepli ise,  Adli Yardım Talep Kararının  tebligi bakımından  1 adet tebligat pulu eklenecektir.

TAŞRA İSTİNAF  VEYA TEMYİZ DİLEKÇESİ : Muhabere Ön Büroda kayıt yapıldıktan sonra Harç ve masrafların   vezneye yatırılıp, makbuzların birer sureti   Hukuk Muhabere Ön Büroya  teslim edilecektir.

TAŞRA DAVADAN FERAGAT- TEMYİZDEN-İSTİNAFTAN FERAGAT- KABUL- DİLEKÇELERİ : Dİlekçe sahibinin  veya  vekil avukatın  kimlik tespiti yapılmak suretiyle  imzası alınacaktır.   Dilekçe sahibinin kimlik fotokopisi dilekçe ekine eklenecektir.

ANAYASA MAHKEMESİ BİREYSEL BAŞVURU :  Başvuru sahibi tarafından  öncelikle  Maliye Veznesine  Bireysel Başvuru harcı  yatırıldıktan sonra,  Anayasa Mahkemesine gönderilecek  belgelerin BAŞVURU FORMU- MAKBUZ- VEKALETNAME VE YETKİ BELGESİ- MAHKEME KARARI- DAYANAK  şeklinde  başvuru sahibi tarafından düzenlendikten sonra, bürolarınca  5 başlık halinde   taranmak suretiyle  işlemleri yapılacaktır.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesince verilen kararların  Temyiz  başvuruları  Hukuk Mahkemeleri  Muhabere ÖnBürosu  tarafından yapılacaktır.

Bilirkişiler tarafından, Taşra Talimat Dosya asılları Muhabere Ön Büro tarafından teslim alınmayacaktır.
Çek, Senet, Bono, Poliçe, Banka teminat mektubu gibi  maddi değer  ihtiva eden   KIYMETLİ  EVRAK ASILLARI bürolarınca teslim alınmayacaktır. Dilekçe sahibi  öncelikle PTT  Müdürlüğüne giderek,  kıymetli  evraklarını sigortalattırarak  PTT Müd. Kanalı ile  ilgili mahkemeye  gönderecektir.
Islak imzalı sözleşme  asılları, bürolarınca  teslim alındıktan sonra  ilgili Mahkemeye  APS (Acele Posta Servisi) kanalı ile gönderilecektir.


                                   Okan ALBAYRAK
                                  Adalet Komisyonu Başkanı

                

BOYABAT ADLİYESİ

Yaşar MEMİŞ

Yazı İşleri Müdürü Vekili

Seda BARAN

Zabıt Katibi

Hukuk Mahkemeleri

Erdal YALÇIN

Zabıt Katibi

Ceza Mahkemeleri

Fatma AKDOĞAN

Zabıt Katibi

Cumhuriyet Başsavcılığı

Mehtap ÇETİN

Zabıt Katibi

Tarama Merkezi

 

Ön Büro Görev Dağılımı

 

CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI ÖN BÜROSU

 

1-a)Kapalı dosyalarda; mağdur, şikayetçi, suçtan zarar gören ve vekilleri ile şüpheli ve müdafin talebi halinde kapak bilgisi, belge ve karar örneğini kimlik tespiti yaparak vermek,
b)Kısıtlama kararı olmayan derdest soruşturma dosyalarında; mağdur, şikayetçi, suçtan zarar gören ve vekilleri ile şüpheli ve müdafiin talebi halinde dosya içerisindeki belgelerin örneğini kimlik tespiti yaparak ve olur alınarak vermek,
c)Kapalı ve derdest soruşturma dosyalarında kapak bilgisi, belge ve karar örneği talep eden kişinin dosyadaki sıfatı hususunda tereddüt oluşması halinde , talep konusunda karar vermek üzere Cumhuriyet Savcısını bilgilendirerek talimatı doğrultusunda gereğini yapmak,
ç)Derdest soruşturma dosyalarına ibraz edilen dilekçe, belge ya da diğer evrakı kimlik tespiti yaparak teslim alıp, ikinci fıkranın (o),(ö), (p) ve (r) bentlerinde belirtilen işlemleri yapmak, ayrıca tutuklu soruşturma dosyalarında derhal ilgili zabıt katibini bilgilendirmek,
d)Başka yer Cumhuriyet Başsavcılığı veya diğer mercilere gönderilmesi talebiyle verilen dilekçe, belge ya da diğer evrakı kimlik tespiti yaparak teslim alıp ikinci fıkranın (a),(b) ve (ç) bentlerinde belirtilen işlemleri yapmak ve muhabere bürosunun iş listesine yönlendirmek,
e)Fezlekeli evrak hariç olmak üzere, adli kolluktan gelen evrakı teslim alarak ikinci fıkranın (a), (c) ve (ç) bentlerinde belirtilen işlemleri yapmak,
f)Hakkında yakalama kararı veya infaz evrakı bulunan kişileri kolluk marifetiyle ilgili büroya yönlendirmek,
g)Başka yer açık ceza infaz kurumundan izinli olarak çıkan hükümlünün iznini belirtilen yerde geçirdiğinin tespiti amacıyla izin kağıdına şerh düşülmesi için Cumhuriyet Başsavcılığına başvurması halinde, hükümlünün izin kağıdına geldiği tarih ve sat belirtilmek suretiyle gerekli şerhi düşmek ve onaylamak,
ğ)SMSaracılığıyla hakkındaki kovuşturma işlemlerinden bilgi almak isteyenleri UYAP SMS abonesi yapmak,
2-Kapalı ve derdest soruşturma dosyasına dilekçe belge ya da diğer evrakı ibraz etmek isteyen kişinin UYAP'ta yapılan sorgulamada mağdur, şikayetçi, suçtan zarar gören ve vekilleri ile şüpheli ve müdafii olduğunun anlaşılması halinde sırasıyla aşağıdaki işlemler yapılır;
a)Evrak taranarak UYAP'a kaydedilir.
b)Başvuru sahibine, evrakın alındığına ve elektronik ortama aktarıldığına dair aynı zamanda havale yerine geçen bir alındı belgesi ücretsiz olarak verilir.
c)Evrak UYAP'tan zabıt katibinin iş listesi ekranına gönderilir.
ç)Fiziki evrak ilgili personel tarafından aynı gün zimmet karşılığında teslim alınmak üzere ön büroda muhafaza edilir.
h)Cumhuriyet Başsavcılığı Ön Bürosu yazı işleri müdürü ile bir kısım zabıt katibine 06/08/ tarih ve sayılı Resmi gazete'de yayımlanan yukarıda sözü edilen Yönetmeliğin /2.çve /3.ç, / maddeleri gereğince havale yapma yetkisi verilmiştir.
ı)Ön Büroya müracaat eden mağdur, şikayetçi, suçtan zarar gören ve vekilleriyle, şüpheli ve müdafiin ön büro UYAP ekranından karşılanamayan ya da ön büro personeli tarafından cevaplandırılması mümkün olmayan talepleri halinde taraflar ön büro personeli tarafından ilgili Cumhuriyet Savcısı, büro ya da birimlere yönlendirilecektir.
i)Ön Büroya müracaat eden vekil ya da müdafin ön büroda işlem yaptırabilmesi için öncelikle baro kimlik kartını ibraz etmesi istenilecek, UYAP'ta kayıtlı vekil ya da müdafii olması aranacak, UYAP'ta kayıtlı olmayan vekil vekaletnamesini ibraz etmesi halinde ön büroda işlem yaptırabilecek, vekilin bizzat müracaat etmediği , işlerini kendi sorumluluğu altında stajyeri veya yanında çalışan sekreteri eliyle takip ettirdiği hallerde vekaletname yanında yetki belgesi ya da avukatın yanında çalıştığına dair kimlik belgesi ibraz etmesi istenilecektir.
j)Ön büroya müracaat eden vatandaşların talepleri nüfus cüzdanı, sürücü belgesi , pasaport, evlilik cüzdanı gibi fotoğrafı bulunan kimlik ibraz etmesi ve T.C. Kimlik numarasını bildirmesi haline yerine getirilecektir.
k)Soruşturma evrakı içerisindeki belgelerin fotokopisi talep edildiğinde, ilgili doğrudan Cumhuriyet Savcısına yönlendirildikten sonra ilgili görevli personel ile Adliyeye en yakın fotokopi çeken bir yerde fotokopisini çektirecek, fotokopi ücretini talep sahibi kendisi verecektir.
l)Adli kolluk, avukat veya vatandaşlar tarafından emanete alınması gerekli eşya ya da kıymetli evrak teslim edilmek istenildiğinde ön büro personeli tarafından adli kolluk, avukat veya vatandaşlar ilgili Cumhuriyet Savcısına yönlendirilecek, ilk etapta adli emanete alınması gerekli olmayan fotoğraf, CD ya da CD çözümleri gibi delil mahiyetinde sunulan belgeler ön büro personeli tarafından kabul edilecektir.
m)Muhabere yoluyla gönderilmesi gereken evrak ön büro personeli tarafından gerekli işlemleri yapıldıktan sonra fiziki evrak posta yoluyla gönderilmek üzere muhabere bürosu tarafından görevlendirilecek personel aracılığıyla ön bürodan teslim alınacaktır.
n)Talimat bürosu tarafından adli kolluğa gönderilen talimat cevapları adli kolluk tarafından ön büroya iletildiğinde gerekli işlemleri yapıldıktan sonra fiziki evrak talimat bürosu tarafından görevlendirilecek personel aracılığıyla ön bürodan teslim alınacaktır.
o)Muhabere bürosuna PTT veya kargo aracılığıyla gelen evrak ile ilgili işlemler muhabere bürosunca yerine getirilecek, muhabere bürosunca ilgili Cumhuriyet Savcısı, büro ya da birime iletilecek, PTT veya kargo aracılığıyla gelen evrak ön büroya gönderilmeyecektir.
ö)Daimi arama bürosundaki soruşturma evrakının yoğunluğu, ön büro personeli sayısı gözönüne alınarak adli kolluk tarafından daimi arama bürosuna gönderilen evrak ön büro tarafından bu aşamada teslim alınmayacak, adli kolluk daimi arama bürosuna ait evrakı doğrudan daimi arama bürosuna teslim edecektir.
p)UYAP'ta kayıtlı olmayan ya da arşivde bulunan bir dosya ile ilgili bir talep halinde ön büro personeli talep sahibini ilgili Cumhuriyet Savcısına ya da arşiv birimine yönlendirecektir.
r)Ön büroya hakkında soruşturma bulunup bulunmadığı yönünde bilgi almak amacıyla başvuru yapılması halinde ilgilinin sadece Cumhuriyet Başsavcılığımız yetki sınırları dahilinde soruşturması bulunup bulunmadığı UYAP sisteminden sorgulanabildiğinden talep sahibine Cumhuriyet Başsavcılığımız yetki sınırları dahilinde soruşturması bulunup bulunmadığı bilgisi verilecektir.
s)Kovuşturmaya yer olmadığına dair kararlara itiraz edildiğinde ön büro personeli itiraz dilekçesini tarayarak, UYAP'a kaydedip dosyasına aktaracak, fiziki evrakı esas ve karar bürosu personeli tarafından aynı gün zimmet karşılığında teslim alınmak üzere ön büroda muhafaza edecektir.
ş)Yukarıda da belirtildiği üzere özellikle tutuklamaya itiraz dilekçeleri geldiğinde ön büro personeli itiraz dilekçesini tarayarak UYAP'a kaydedip dosyasına aktaracak ve fiziki evrakı ilgili personeli tarafından aynı gün zimmet karşılığında teslim alınmak üzere ön büroda muhafaza edecek, sözkonusu fiziki evrakın alınmaması halinde derhal ilgili Cumhuriyet Savcısını bilgilendirecektir.
t)Gün içerisinde ön büro tarafından teslim alınan ve UYAP sisteminden taranarak ilgili Cumhuriyet Savcısı, büro ya da birimin iş listesine düşürülen fiziki evrak ön büro personeli tarafından tasnif edilip, zimmeti yapıldıktan sonra ilgili büro ya da birim tarafından görevlendirilecek personel aracılığıyla her gün saatleri arasında ön bürodan teslim alınacaktır.
u)Ön büro alanında kurulan numaratörde avukat sorgu, vatandaş sorgu, avukat evrak kabul, vatandaş evrak kabul, engelli , adli kolluk olmak üzere altı menüden numara alınmak suretiyle sıra dahilinde işlemler yerine getirilecektir.

 

HUKUK MAHKEMELERİ ÖN BÜROSU

 

ÖN BÜROYA EVRAK TESLİMİ
Dilekçelerin ön büroya teslimi ancak dilekçe sahibi tarafından kimlik ibraz etmek suretiyle (vekili ya da yetki belgesi verdiği kişiler tarafından; stajyerler ve takip memurlarına muvafakatname ibrazı suretiyle) yapılabilecektir. (İstisnai durumlarda Mahkeme Hakimi'nin veya Yazı İşleri Müdürü'nün yazılı görüşü doğrultusunda hareket edilecektir.) Ön bürolara verilen her türlü evrak, dilekçe ile mahkemesi, dosya numarası ve dosyadaki taraf ismi belirtilmek suretiyle sunulacaktır.

1-DİLEKÇELER VE TALEP İŞLEMLERİ:
A-DİLEKÇELER
Dava dilekçesi ön büro yazı işleri müdürü tarafından havale edildikten sonra vezneye yönlendirilecek, harç alınıp tevzi edilen mahkeme belirlendikten sonra dilekçe taranıp mahkemenin iş listesine aktarılacaktır. (İcra Mahkemesi Hukuk Bölümü dahil)
B-CEVAP DİLEKÇESİ VE TALEPLER
Dilekçe taranıp ilgili mahkemenin iş listesine aktarılacak, mahkemesi ile irtibata geçilip gerekli masraflar alınacaktır.
C-TEMYİZ DİLEKÇESİ
Dilekçe ön büro yazı işleri müdürü tarafından havalesi yapıldıktan sonra vezneye gönderilip masraf alındıktan sonra dilekçe taranıp mahkemenin iş listesine gönderilecektir.

D-TEHİR-İ İCRA KARARLARININ VERİLMESİ
Harç işlemleri tamamlandıktan sonra ön büro tarafından verilecektir.
E-ŞİKAYETTEN VAZGEÇME
Dilekçe sahibi bizzat ilgili mahkeme hakimine dilekçesini havale ettirecektir. (İcra Mahkemesi hukuk bölümü dahil) (Yönetmelikte açık olarak belirtilmemiştir)
D-DAVADAN FERAGAT VE TEMYİZDEN FERAGAT DİLEKÇELERİ
Kimlik tespiti ve diğer işlemler mahkemesi tarafından yapıldıktan sonra evrakın tarama işlemi Ön Büro personeli tarafından yapılacaktır.
E-MAZERET DİLEKÇELERİ
Duruşması aynı gün olan ve bir sonraki gün olan mazeret dilekçeleri iş sahipleri tarafından doğrudan mahkemelerine sunulacak, bu dilekçeler mahkeme personeli tarafından tarama işlemi için bilahare ön büroya gönderilecek bu dilekçelerin üzerindeki havale kaşesi yok ise taranmayacaktır.
F-DERKENAR İŞLEMİ
Sadece tehir-i icra talepli temyiz edildiğine dair derkenar işlemi ön büroda yapılacaktır.

2-MUHABERE İŞLEMLERİ
A-TAŞRA MUHABERE EVRAKI
Mahkemece başka bir mahkemeye gönderilecek dilekçe ve sair evrak ön büroda kabul edilip ön büro yazı işleri müdürü tarafından havalesi yapıldıktan sonra taranıp nöbetçi mahkemenin iş listesine aktarılıp, posta işlemi yapılacaktır. (Posta için para kesinlikle alınmayacak, gönderi masrafı posta pulu olarak ödenecektir.)
B-ANAYASA MAHKEMESİ BİREYSEL BAŞVURU DİLEKÇESİ
Dilekçe sahibi tarafından kimlik ibraz etmek, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru formunun ibrazı ve başvuru harcı vezneye yatırıldıktan sonra muhabere işlemi Ön Büro Muhabere Bürosunca yapılacaktır.

3-DOSYA İŞLEMLERİ
A-DOSYA İNCELEME VE FOTOKOPİ ALMA
Bu işlemler doğrudan ilgili mahkemesinde yapılacaktır. (Yönetmelikte açık olarak belirtilmemiştir.)
B-DOSYA AKIBETİ SORULMASI
Dava dosyası hakkında bilgi almak isteyen davalının tarafları kimlik göstermek suretiyle( vekili ya da yetki belgesi verdiği kişiler tarafından stajyerler ve takip memurlarına muvafakatname ibrazı suretiyle ) dosya ile ilgili ön büroya başvurarak bilgi alabileceklerdir. Ön bürodan bu konuda bilgi verilecektir.
C-KARAR ÖRNEĞİ VE "Aslı Gibidir" İŞLEMLERİ
Karar örneği ve "aslıdır" biçimindeki şerh işlemlerinin harcı ön büro yazı işleri müdürü tarafından kesildikten sonra ilgili mahkemesine yönlendirilecektir.
D-AVANS VE HARÇLARIN ÖDENMESİ
Avans ve harçların alınması işlemleri Ön Büroca yapılacaktır. Harç, gider avansı iadesi, bilirkişi ücreti ödenmesi işlemleri mahkemesinde yapılacaktır.
E-KAYIT NUMARASI ALMA
Ön bürodan işlemyapıldığı sırda kayıt-esas- temyiz numarası gibi numarası alınamayan işlemlerin sahibi talep ettiği takdirde ön büro işlemlerinden sonra bu numarayı almak için ilgili mahkeme kalemine yönlendirlecektir.
F-DURUŞMA ZAPTI ALMA
Onaysız duruşma zaptı ön bürodan verilecektir.

4-ASIL EVRAK İŞLEMLERİ
A-BİLİRKİŞİ RAPORU VE DOSYA TESLİMİ
Bilirkişi raporu ilgili bilirkişisi tarafından bir nüshası Ön büroda tartılıp, mahkeme iş listesine aktarıldıktan sonra alındı belgesine ilgili bilirkişi tarafından "rapor aslıtarafımca mahkemesine teslim edilecektir." yazıp imzaladıktan sonra rapor aslı ve dosyası ilgili bilirkişi tarafından Mahkemesine elden teslim edilecektir. Ön Büro zimmet raporlarında bilirkişi raporları ayrıca mahkemesine teslim edilmeyecektir. Bilirkişi raporları haricen mahkemesi tarafından tarama için ön büroya gönderildiği takdirde üzerinde Hakim veya Yazı İşleri Müdürünün havale kaşesi yok ise tarama işlemi yapılmayacaktır.
B-BELGE ASILLARI TESLİMİ
Kasada muhafazaya edilesi gereken evraklar ve kıymetli evrak olarak kabul edilen belge asılları ile taranması mümkün olmayan evraklar (proje, gazete, fotoğraf , cd vs) teminat mektubu aslı ve fatura aslı gibi evrak asılları; iş sahipleri tarafından doğrudan mahkemesine sunulacak, bu evraklar Mahkemesince teslim alınarak ilgili dilekçeye teslim alındığını içeren şerh konulması halinde(ad, soyad, sicil , imza) bu dilekçelerin tarama işlemi bilahare mahkeme personeli tarafından ön büroya tarama için gönderilecek, dilekçelerin üzerinde havale ve alındı kaşesi yok ise taranmayacaktır.

5-POSTA İŞLEMLERİ
A-POSTA VE KARGO YOLU İLE GELEN EVRAKLAR
Doğrudan ilgili mahkeme kalemine yönlendirilecektir.
Posta ve kargo yolu ile gelen evraklar mahkemesince teslim alınıp ve evraklara mahkemesince havale işlemi yapıldıktan sonra yine mahkeme personeli tarafından tarama işlemi yapılacaktır.
B-KURUMLARDAN GELEN EVRAKLAR
Tüm kurumlardan gelen yazı cevapları, elden takipli olarak getirilen müzekkere cevapları, posta evrakı vb. Belgeler mahkeme personeli tarafından teslim alınacak ve bu evraklara mahkemesince havale işlemi yapıldıktan sonra yine mahkeme personeli tarafından tarama için ön büroya gönderilecek, tarama işlemleri Ön Büro tarafından yapılarak ilgili mahkemenin iş listesine aktarılması sağlanacaktır.
C-KURUM VE KURULUŞLAR TARAFINDAN MAHKEMELERDEN İSTENİLEN YAZILARA CEVAP VERİLMESİ
Kurum ve Kuruluşlar tarafından mahkemelerden istenilen yazılara mahkemeler tarafından cevap verilecektir.

6-EVRAK İŞLEMLERİ
A-HAVALE İŞLEMLERİ
Ön büro yazı işleri müdürü tarafından havale kaydı yapılıp diğer işlemler ön büroca yerine seafoodplus.infoın sisteme giriş tarihi resmi havale tarihi olduğundan mahkemece ayrıca evrk üzerine kaşe basılmasına ve imza atılmasına gerek bulunmamaktadır.
B-TARAFLARA ELDEN EVRAK VERİLMESİ
Ön büroya teslim edilen evrakların mahkemelere teslimi için davanın taraflarına verilmesi mümkün değildir. Acil evrakların ve duruşması aynı gün olan evrakların Mahkemesine teslimi ancak Mahkeme personeli aracılığı ile sağlanacaktır.
C-ÖN BÜROYA TESLİM EDİLEN ERVAKLARIN MAHKEMELERİNE TESLİM İŞLEMLERİ
Her mahkeme kalemi ön büroda bulunan kendi mahkemelerine ait evrakları günün belirleyebilecekleri saatlerde teslim alacaklardır. (En son mesainin bitimine yarım saat kala gelinip son evraklar alınacak, ayrıca daha sonra gelen evraklar var ise bunlarda bildirildiğinde alınacaktır.)
D-ACİL EVRAKLARIN ÖN BÜRODA TESLİM ALINMA İŞLEMLERİ
Duruşması aynı gün olan ve mahkeme tarafından aynı gün içinde işlem yapılması gereken evraklar Mahkeme Personeli tarafından ön bürodan teslim alınacaktır.( Ön Büro personeli tarafından mahkemesine bilgi verilecektir.)Bilirkişi raporları dışında acil evrakların ve diğer evrakların tesliminde mahkeme personelinden başka hiç kimseye evrak zimmet teslimi yapılmayacaktır.

7-TARAMA İŞLEMLERİ
A-TARAMA
Dosya taraflarınca ön büroya sunulan dilekçeler ön büro personeli tarafından taranarak mahkemenin iş listesine gönderilecektir.
B-SİSTEMDE KAYDI OLMAYAN DOSYALAR
UYAP sisteminde kaydı olmayan dosyalara ilişkin dilekçe ve evraklar doğrudan mahkemelerine teslim edilecektir. Bu evrakların tarama işlemleri ön bürolarda yapılmayacaktır.

8-UYAP EKRANLARI İŞLEMLERİ
A-UYAP EKRANLARI
Ön büro ekranlarında evrak tipi ve evrak türü seçilememektedir. (Temyiz dilekçesi-Cevap dilekçesi-Delil dilekçesi) sadece dilekçe taranarak mahkeme personeli iş listesine aktarılmaktadıseafoodplus.info nedenle "Evrak Tipini ve Evrak Türünü" mahkeme personeli belirleyecektir.
B-UYAP ÇALIŞMADIĞI DURUMLAR
UYAP sisteminin çalışmadığı durumlarda ve süreli evraklara ilişkin işlemlerde iş sahipleri doğrudan mahkemesine yönlendirilecektir. Sunulan evraklar mahkemesi tarafından teslim alınacak, bu evraklar bilahare ön bürolarda taranacaktır. Havalesi olmayan dilekçelerin tarama işlemi ön bürolarda yapılmayacaktır.

9-SORGULAMALAR
Ön bürolarda taraflarca kimlik gösterilmek suretiyle dava ve taraf bilgileri sorgulaması yapılabileektir. Avukat tarafından yapılan sorgulamalarda, kimlik gösterilmesi ve vekaletname sunulması halinde sorgulama yapılabilecektir. Vekaletname olmadığı taktirde talep dilekçesi ibraz edilmesi halinde sorgulama yapılabilecektir.

TELEFONLARA CEVAP VERİLMESİ
Ön büro personelinin ön büroya teslim edilen evraklarla ilgili mahkemelerle sık sık görüşmesi gerekeceğinden mahkemelerce telefonlara cevap verilecektir. Dosya akıbeti vb konularda ön bürolar tarafından hiç bir şekilde telefonla bilgi verilmeyecektir.

İCRA CEZA MAHKEMESİ VE DİĞER HUSUSLAR
a)İcra Ceza Mahkemesi dava dilekçelerinin ön bürolar yazı işleri müdürü tarafından havaleleri yapılacak ve yönetmelik kapsmaında tevzii işlemi ön büroca tamamlanacaktır. (Masraf alımı, duruşma günü verme veya eksik masraf tamamlattırılması yönünden sıkıntı yaşanmaması için gerekli tedbirler alınacaktır.)
b)İcra Ceza Mahkemesi şikayetten vazgeçme dilekçelerinin acele işlem ve infaz işi olması nedeniyle mahkeme hakimi veya yazı işleri müdürü tarafından havalesi yapılacaktır.(Yönetmelikte açık olarak belirtilmemiştir.)
İHTİYATİ HACİZ-İHTİYATİ TEDBİR, TESPİT TALEPLERİ
Ön büroda müracaat kabul edilip havale açıldıktan sonra vezneye gönderilip tevzi yapılan mahkeme belirlendikten sonra evrak taranıp dilekçe ve ekleri doğrudan ilgili hakime dilekçe getiren kişi tarafından götürülecektir. (Yönetmelikte açık olarak belirtilmemiştir.)
VERASET DAVALARI
Ön büro yazı işleri müdürü tarafından dava dilekçesi havale yapılıp, harçlandırma, tevzi ve tarama işleminden sonra dilekçe sahibi kaleme yönlendirilecektir. (Yönetmelikte açık olarak belirtilmemiştir.)
ANLAŞMALI BOŞANMA
Ön büro yazı işleri müdürü tarafından dava dilekçesi havale edilip harçlandırma, tevzi ve tarama işleminden sonra dilekçe sahibi kaleme yönlendirilecektir.( Yönetmelikte açık olarak belirtilmemiştir.)

HAKİM İLE GÖRÜŞME
Avukat veya vatandaş hakimle görüşmek istediğinde ön büroca kaleme yönlendirilecektir.
(İlgili hakimin yapacağı yönlendirmeye göre ön büroca ayrıca işlem yapılabilir.
TANIK ÜCRETLERİ
Ön büroca yapılacaktır.(Yönetmelikte açık olarak belirtilmemiştir.)
POSTA KEŞİF MASRAFLARI
Mümkün mertebe ön büroda halledilecektir.(Yönetmelikte açık olarak belirtilmemiştir.)

 

CEZA MAHKEMELERİ ÖN BÜROSU

 

ÖN BÜROYA EVRAK TESLİMİ
Dilekçelerin ön büroya teslimi ancak dilekçe sahibi tarafından kimlik ibraz etmek suretiyle (vekili ya da yetki belgesi verdiği kişiler tarafından; stajyerler ve takip memurlarına muvafakatname ibrazı suretiyle) yapılabilecektir. (İstisnai durumlarda Mahkeme Hakimi'nin veya Yazı İşleri Müdürü'nün yazılı görüşü doğrultusunda hareket edilecektir.)Bunların haricinde hiçbir talep dikkate alınmayacaktır. Ön bürolara verilen her türlü evrak, dilekçe ile mahkemesi, dosya numarası ve dosyadaki taraf ismi,adres ve telefon bilgileri eklenmek suretiyle sunulacaktır.

1-DİLEKÇELER VE TALEP İŞLEMLERİ:
İş sahipleri tarafından ön büroya verilen dilekçelerle ilgili olarak dilekçe üzerinde herhangi bir hata olması durumunda, gereği dilekçenin sunulduğu mahkemesi tarafından yerine getirilecektir.
A-DİLEKÇELER
Dilekçeler tarandıktan sonra ilgili mahkemenin iş listesine aktarılacaktır.
B-TEMYİZ DİLEKÇELERİ
Temyiz,istinaf ve itiraz dilekçeleri öncelikle ön büro yazı işleri müdürü tarafından havalesi yapıldıktan sonra bu dilekçe ön büroca alınıp taranacak, sonra ilgili mahkemenin iş listesine aktarılacak, diğer işlemler ilgili mahkemesince yapılacaktır.
C-ŞİKAYETTEN VAZGEÇME, VEKİLLİKTEN İSTİFA VE AZİL,TEMYİZDEN FERAGAT DİLEKÇELERİ
İlgiliye ait kimlik tespiti ve diğer işlemler ön büro tarafından yapılacaktır.
D-MAZERET DİLEKÇELERİ
Mazeret dilekçeleri tarandıktan sonra ilgili mahkemenin iş listesine aktarılacaktır. Duruşması aynı gün olan mazeret dilekçeleri, ilgili mahkemesince UYAP'tan çıktısı alınarak işlem yapılacaktır.
E-İCRA CEZA MAHKEMESİNE VERİLEN ŞİKAYET DİLEKÇELERİ
İcra Ceza Mahkemelerine yeni verilecek şikayet dilekçeleri ile ilgili Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı'nın 29/02/ tarih ve E sayılı yazısı gereği tevzi işlemleri Ceza Mahkemeleri Ön Bürosu tarafından yapılacaktır. Tevzisi yapılan şikayet dilekçeleri günün belirlendiği saatlerde mahkeme mübaşirlerince imza karşılığı teslim edilecektir. (En son mesainin bitimine yarım saat kala gelinip son evraklar alınacak, ayrıca daha sonra gelen evraklar var ise bunlarda bildirildiğinde alınacaktır.)
F- İDARİ PARA CEZASINA İTİRAZ
İdari para cezasına itiraz dilekçesinin havalesi ön büro yazı işleri müdürü tarafından yapıldıktan sonra ,ön büroca taranıp ilgili mahkemenin iş listesine aktarılacaktır.

2-MUHABERE İŞLEMLERİ
A-TAŞRA MUHABERE EVRAKI
Mahkemece başka bir yargı çevresindeki Mahkemeye gönderilecek dilekçeler Ön Büroda kabul edilip, tarama işlemi yapıldıktan sonra ilgili mahkemenin iş listesine düşürülecek, fiziki evrakın gönderilmesi halinde ilgili yere gönderilmek üzere ilgili mahkemesine teslim edilecektir.

B-İCRA CEZA MAHKEMELERİ İÇİN MUHABERE İŞLEMLERİ
-Temyiz İçin: Temyiz edene havale yoluyla gider avansı yatırttırılıp , dekont dilekçe ile birlikte taranarak Ön Büro tarafından muhaberesi yapılacaktır.
-İtiraz İçin: Yeterli miktarda tebligat pulu alınıp, dilekçeye eklenerek Ön Büro tarafından muhaberesi yapılacaktır.
C-ANAYASA MAHKEMESİNE BİREYSEL BAŞVURU DİLEKÇESİ
Dilekçe sahibi tarafından öncelikli olarak İnternetten çıkartılan Anayasa Mahkemesine Bireysel başvuru formu doldurulup başvuru harcı da vezneye yatırıldıktan sonra dilekçe sahibi tarafından kimlik ibraz etmek suretiyle muhabere işlemi ön büro tarafından yapılacaktır. Haricen, vekili olan avukatlar ve yetki belgesi verdiği kişiler tarafından, stajyerler ve takip memurlarına da muvafakatname verilmesi durumunda bireysel başvuru işlemini yapabileceklerdir.

3-DOSYA İŞLEMLERİ
A-DOSYA İNCELEME
Bu işlem doğrudan ilgili mahkemesince yapılacaktır.
B-DOSYADAN FOTOKOPİ ALMA
Bu işlem doğrudan ilgili mahkemesince yapılacaktır.
C-DOSYA AKIBETİ SORULMASI
Dava dosyası hakkında bilgi almak isteyen davanın tarafları kimlik göstermek suretiyle (vekalet verilen avukat, bu avukatın yetki verdiği diğer avukatlar ve kendilerine muvafakatname verilen stajyerler ve takip memurları) dosyayla ilgili Ön Büroya başvurarak bilgi alabileceklerdir.
D-KARAR ÖRNEĞİ VE "Aslı Gibidir" İŞLEMLERİ
Onaysız duruşma zaptı ve karar örneği almak için davada taraf olan kişi yazacağı dilekçe ile ön büroya müracaat edecek, ön büroca şahsın dilekçede ismi geçen kişi olduğu belirlenip davada taraf olduğu anlaşıldıktan sonra ön büro yazı işleri müdürü tarafından dilekçe havale edilip duruşma zaptı, karar örneği verilecek ve dilekçe bilahare ilgili mahkemesine gönderilecektir.
Karar örneği ve "Aslı gibidir" biçimindeki şerh işlemleri ön büro tarafından UYAP'dan çıkarıldıktan sonra verilecektir. Bunun haricinde herhangi bir kişinin getirdiği evraka şerh düşülmeyecektir.
E-KAYIT NUMARASI ALMA
Ön bürodan işlem yapıldığı sırada kayıt-esas- temyiz numarası gibi numarası alınamayan işlemlerin sahibi talep ettiği takdirde ön büro işlemlerinden sonra bu numarayı almak için ilgili Mahkeme kalemine yönlendirilecektir.
F-DURUŞMA HARİCİ İFADE VERME
Bu tür talepler olduğunda ilgili kişi ilgili mahkeme kalemine yönlendirilecektir. (Yönetmelikte açık olarak belirtilmemiştir.)
4-ASIL EVRAK İŞLEMLERİ
A-BİLİRKİŞİ RAPORU VE DOSYA TESLİMİ
Bilirkişi tarafından rapor aslının bir nüshasına "Rapor aslı ve ekleri tarafımdan Mahkemesine teslim edilecektir." şeklinde not düşülüp imzalanması halinde bu rapor Ön Büroca taranarak Mahkeme iş listesine aktarılacak olup, rapor aslı ve varsa kovuşturma dosyası ile ilgili bilirkişi tarafından mahkemesine elden teslim edilecektir.
B-BELGE ASILLARI TESLİMİ
Kasada muhafaza edilmesi gereken evraklar ve kıymetli evrak olarak kabul edilen belge asılları ve taranması mümkün olmayan evrak vs (çek, bono, senet, poliçe,cd,gazete vb.) Mahkemesince teslim alınacaktır. Bu dilekçelere mahkemesince evrak asıllarının teslim alındığını içeren şerh konulması halinde ilgili dilekçeler bilahare ön büroda taranacaktır.

5-POSTA İŞLEMLERİ
A-POSTA VE KARGO YOLU İLE GELEN EVRAKLAR
Posta ve kargo yolu ile gelen evraklar mahkemesince teslim alınıp ve bu evraklara mahkemesince havale işlemi yapıldıktan sonra ön büro tarafından taranarak ilgili mahkemenin iş listesine aktarılması sağlanacaktır. Evraklar Mahkeme mübaşirlerine teslim edilecektir.
D-KURUMLARDAN GELEN EVRAKLAR
Jandarma, Bankalar, Emniyet vb kurumlarca gelen evraklar mahkemesince teslim alınıp ve bu evraklara mahkemesince havale işlemi yapıldıktan sonra ön büro tarafından taranarak ilgili mahkemenin iş listesine aktarılması sağlanacaktır. Evraklar Mahkeme mübaşirlerine teslim edilecektir.
E-KURUM VE KURULUŞLAR TARAFINDAN MAHKEMELERDEN İSTENİLEN YAZILARA CEVAP VERİLMESİ
Kurum ve Kuruluşlarca herhangi bir dosya hakkında talep edilen bilgi ve belgelere ilgili mahkemesince cevap verilecektir.

6-EVRAK İŞLEMLERİ
A-HAVALE İŞLEMLERİ
Evrakın sisteme giriş tarihi resmi havale tarihi olduğundan mahkemece ayrıca evrak üzerine kaşe basılmasına ve imza atılmasına gerek bulunmamaktadır.
B-TARAFLARA ELDEN EVRAK VERİLMESİ
Ön Büroya teslim edilen evrakların mahkemelere teslimi için davanın taraflarına verilmesi mümkün değildir. Ancak duruşması aynı gün, yakın saatte olan ve mahkeme tarafından aynı gün işlem yapılması gereken evraklara ilgili mahkemesince UYAP'tan çıktısı alınarak işlem yapılacaktır.
C-ÖN BÜROYA TESLİM EDİLEN ERVAKLARIN MAHKEMELERİNE TESLİM İŞLEMLERİ
Ön büroya verilen evraklar sabah ve öğleden sonra olmak üzere günde iki kez mahkeme mübaşirleri tarafından zimmet karşılığında alınacaktır.

7-TARAMA İŞLEMLERİ
A-TARAMA
Dosya taraflarınca ön büroya sunulan dilekçeler ön büro personeli tarafından taranarak mahkemenin iş listesine gönderilecektir. Bunların dışında posta evrakları hariç herhangi bir şekilde mahkemeler tarafından taranması istenilen dosya ve belgelerin tarama işlemleri Ön Bürolardan yapılmayacaktır.
B-SİSTEMDE KAYDI OLMAYAN DOSYALAR
UYAP sisteminde kaydı olmayan dosyalara ilişkin dilekçe ve evraklar doğrudan mahkemelerine teslim edilecektir. Bu evrakların tarama işlemleri ön bürolarda yapılmayacaktır.
  
8-UYAP EKRANLARI İŞLEMLERİ
A-UYAP EKRANLARI
Ön büro ekranlarında evrak Tipi ve Evrak Türü seçilememektedir. (Temyiz dilekçesi-Cevap dilekçesi-Delil dilekçesi) sadece dilekçe taranarak mahkeme personeli iş listesine aktarılmaktadıseafoodplus.info nedenle "Evrak Tipini ve Evrak Türünü" mahkeme personeli belirleyecektir.
B-UYAP ÇALIŞMADIĞI DURUMLAR
UYAP sisteminin çalışmadığı durumlarda iş sahipleri doğrudan mahkemesine yönlendirilecektir. Evraklar mahkemesince havale edildikten sonra bilahare Ön Büro tarafından taranacaktır. Havalesi olmayan dilekçelerin tarama işlemi Ön Bürolarca yapılmayacaktır.

9-SORGULAMALAR
Ön bürolarda taraflarca kimlik gösterilmek suretiyle adliyemizdeki dava ve taraf bilgileri sorgulaması yapılabilecektir. Avukat tarafından yapılan sorgulamalarda, kimlik gösterilmesi ve vekaletname sunulması halinde sorgulama yapılabilecektir. Vekaletname olmadığı taktirde Avukatlarca talep dilekçesi ibraz edilmesi halinde sorgulama yapılabilecektir. Bunların haricinde hiçbir sorgulama talebi dikkate alınmayacaktır.
TELEFONLARA CEVAP VERİLMESİ
Ön büro personelinin ön büroya teslim edilen evraklarla ilgili mahkemelerle sık sık görüşmesi gerekeceğinden mahkemelerce telefonlara cevap verilecektir. Dosya akıbeti vb konularda ön bürolar tarafından hiç bir şekilde telefonla bilgi verilmeyecektir.
Bunların haricinde Cumhuriyet Başsavcılığınca; mahkemelerine gönderilen gizlilik talepli dosyalar hakkında verilecek kararların, Ceza Ön Bürolarca da görüleceği düşünülerek olası sıkıntılara meydan vermemek için mahkemelerce gerekli tedbirin alınması gerekecektir.

Vekalet sunma dilekçesi ne yazılma amacı genel olarak davacı olan tarafın bir avukata vekalet vermeyi istemesidir. Birey açacağı bir dava ile ilgili kendisinin hak sahibi olduğunu iddia ederek bir vekil avukat isteyebilir. Kendisini dava sürecinde savunup, olayın doğru şekilde aydınlatılması için kişiler vekalet sunma dilekçesi verirler.

Vekalet sunma dilekçesinden sonra dava sürecinde hak sahibi olan kişiye bir vekil avukat atanır. Dava hangi mahkemede açılacaksa mutlaka o mahkeme birimine yazı ulaştırılmalıdır. 

Vekalet Sunma Dilekçesi Örneği

Vekalet Sunma Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Vekalet sunma dilekçesinde bazı noktalar özellikle dilekçenin yazım aşamasında önem taşır. Vekalet sunma dilekçesinde ilk olarak ana başlık kısmına dikkat edilmelidir. Dilekçe hangi mahkeme hâkimliğine verilecekse mutlaka o mahkemenin adı ana başlık kısmına yazılması gerekir. Ayrıca ana başlığı sağ tarafına da dilekçenin yazılma tarihi kaydedilmelidir.

Vekalet sunma dilekçesi yazarken davanın dosya numarası ve davalı taraf ile davacı taraf da belirtilmelidir. Bu bilgilerin yanı sıra dava ile ilgili açıklama, talep, konu ve davacı vekilin imzası mutlaka dilekçede yer almalıdır. Tüm bu bilgilerin dilekçe içerisinde açık ve doğru şekilde yazılması gerekir. Ayrıca dilekçenin doğru mahkeme başkanlığına da iletilmesi gerekir.

Nereye Gönderilir?

Vekalet sunma dilekçesi açılmış olan davanın bulunduğu mahkemeye gönderilmesi gerekir. Yani dilekçe hangi mahkemede görülecek ise mutlaka o mahkeme başkanlığı dilekçe ana başlığında yer almalıdır. Doğru mahkeme başkanlığına gönderilmeyen dilekçeler kesinlikle işleme alınmaz. Bu nedenle, dilekçe örneğini gönderirken adres bilgisine de dikkat etmek gerekir.

Dilekçe yazılırken de kayıtlı olduğu mahkeme başkanlığı önemlidir. dilekçe hem bu mahkeme başkanlığına hitaben yazılmalı hem de bu mahkeme başkanlığına gönderilmelidir. Dilekçe ile ilgili mahkeme başkanlığına iletilmesi ve işleme alınması için teslim edilmesi gerekir. Teslim edilmeden sonra davacı olan taraf vekaletini avukata da iletmiş olur. 

Ne Zaman Sonuçlanır?

Dilekçe sayesinde avukatlar dava hakkına sahip olan tarafların savunma haklarını alabilirler. Eğer kişi dilekçe vermezse avukatın davacı olan tarafı savunması beklenemez. Avukat dilekçesini aldıktan sonra davacı tarafı savunarak, vekillik görevini üstlenir.

Vekalet sunma dilekçesi davanın görüleceği mahkemeye gönderildikten sonra anında işleme alınır. Özellikle dilekçe ile ilgili tüm işlemlerin doğru ve sıralı şekilde yapılması sayesinde verilen dilekçe anında sonuç verir. Dilekçenin ilgili mahkemeye gönderilmesi ve sonuçlanması ortalama 7 iş gününü almaktadır. 7 iş gününden sonra dilekçe ile ilgili avukatın bürosuna gönderilir. Bu sayede avukat vekillik görevini öğrenerek, müvekkili ile ilgili işlemlere başlar. 

Nasıl Geri Çekilir?

Vekalet sunma dilekçesi davanın işlem gördüğü mahkemeye hitaben yazılır. Dilekçe gönderilirken de bu mahkeme başlığa yazılır ve bu mahkeme adresine dilekçe gönderilir. Ortalama 7 iş günü içerisinde dilekçe davacı tarafın avukatına iletilir. Böylelikle avukat dava açma hakkına sahip olan taraf için vekillik işlemlerini yürütür.

Vekillik işlemlerinin yürütülmesi davacı tarafın insiyatifi altındadır. Yani dava açacak ve hakkını savunmak isteyen taraf dilerse vekillik dilekçesini iptal edebilir. Dilekçenin iptali için davayı açan tarafın vekilliğini istediği avukat ile görüşmesi gerekir. Avukata ya da avukatın bürosuna yazılı olarak vekillik dilekçesinin iptali ile ilgili bir yazı göndermesi gerekmektedir. Böylelikle iptal yazısı dosya içerisine eklenir.

  • Jane Moore

    Jane Moore

    Meet Jane, a passionate blogger with a love for all things creative. From DIY projects to healthy recipes, Jane enjoys sharing her ideas and experiences with her readers. She believes that everyone has a unique story to tell, and hopes to inspire others to explore their creativity and pursue their passions. Follow along as Jane shares her journey and tips for living a fulfilling life.

    View all posts

açılmış davaya vekalet sunma dilekçesi, ağır ceza vekalet sunma dilekçesi, avukat vekalet sunma dilekçesi, ceza dosyasına vekalet sunma dilekçesi örneği, davaya vekalet sunma dilekçesi, dosyaya vekalet sunma dilekçesi örneği, hukuk mahkemesine vekalet sunma dilekçesi, icra dairesine vekalet sunma dilekçesi, icra dosyasına vekalet sunma dilekçesi örneği, icraya vekalet sunma dilekçesi, savcılığa vekalet sunma dilekçesi, savcılık dosyasına vekalet sunma dilekçesi örneği, savcılık vekalet sunma dilekçesi, soruşturma aşamasında vekalet sunma dilekçesi, soruşturma dosyasına vekalet sunma dilekçesi örneği, vekalet sunma dilekçesi örneği, vekalet sunma ve fotokopi isteme dilekçesi, vekalet sunulması dilekçesi, vekaletname sunma dilekçesi ceza, vekaletname sunulması dilekçesi

Meet Jane, a passionate blogger with a love for all things creative. From DIY projects to healthy recipes, Jane enjoys sharing her ideas and experiences with her readers. She believes that everyone has a unique story to tell, and hopes to inspire others to explore their creativity and pursue their passions. Follow along as Jane shares her journey and tips for living a fulfilling life.

Email Bülteni

Yeni yazılarımızdan hemen haberdar olmak için kayıt olun.

Haberler

Avukatın Vekaletname veya Baro Görevlendirme Yazısı Olmadan Soruşturma Dosyasını İnceleyip İnceleyemeyeceğine İlişkin Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Görüşü (Şubat-Mart Sayı)

Avukatın Vekaletname veya Baro Görevlendirme Yazısı Olmadan Soruşturma Dosyasını İnceleyip İnceleyemeyeceğine İlişkin Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Görüşü

 

T.C.

ADALET BAKANLIĞI
Ceza İşleri Genel Müdürlüğü

18/02/

Sayı        : E/

Konu      : Soruşturma Dosyasının Avukat Tarafından Vekaletname                      veya Görevlendirme Yazısı Olmadan İncelenmesi

 

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİNE

 

İlgi             : a) 10/01/ tarihli ve sayılı yazınız.

                     b) 22/01/ tarihli ve                       E/ sayılı yazımız.

                   c) 31/01/ tarihli ve sayılı yazınız.

 

Avukatın, vekaletname veya baro tarafından görevlendirme yazısı olmadan soruşturma dosyasını inceleyip inceleyemeyeceği hususunda görüş bildirilmesi talebini içeren ilgi yazılar incelendi.

Bilindiği üzere;

“Tanımlar” kenar başlıklı 2’nci maddesinde; “(1) Bu Kanunun uygulanmasında;

Müdafi: Şüpheli veya sanığın ceza muhakemesinde savunmasını yapan avukatı,

Vekil: Katılan, suçtan zarar gören veya malen sorumlu kişiyi ceza muhakemesinde temsil eden avukatı,

Soruşturma: Kanuna göre yetkili mercilerce suç şüphesinin öğrenilmesinden iddianamenin kabulüne kadar geçen evreyi,

Kovuşturma: İddianamenin kabulüyle başlayıp, hükmün kesinleşmesine kadar geçen evreyi

İfade eder.”

“Elektronik işlemler” kenar başlıklı 38/A maddesinde; “(1) Her türlü ceza muhakemesi işlemlerinde Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) kullanılır. Bu işlemlere ilişkin her türlü veri, bilgi, belge ve karar, UYAP vasıtasıyla işlenir, kaydedilir ve saklanır.

(2) Kanunlarda gösterilen istisnalar hariç olmak üzere, dosyalar güvenli elektronik imza kullanılarak UYAP’tan incelenebilir ve her türlü ceza muhakemesi işlemi yapılabilir.

“Şüphelinin veya sanığın müdafi seçimi” kenar başlıklı ’uncu maddesinde; “(1) Şüpheli veya sanık, soruşturma ve kovuşturmanın her aşamasında bir veya birden fazla müdafiin yardımından yararlanabilir; kanunî temsilcisi varsa, o da şüpheliye veya sanığa müdafi seçebilir.

Soruşturma evresinde, ifade almada en çok üç avukat hazır bulunabilir. Örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar bakımından yürütülen kovuşturmalarda, duruşmada en çok üç avukat hazır bulunabilir.

Soruşturma ve kovuşturma evrelerinin her aşamasında avukatın, şüpheli veya sanıkla görüşme, ifade alma veya sorgu süresince yanında olma ve hukukî yardımda bulunma hakkı engellenemez, kısıtlanamaz.”

“Müdafiin görevlendirilmesi” kenar başlıklı ’nci maddesinde; “(1) Şüpheli veya sanıktan kendisine bir müdafi seçmesi istenir. Şüpheli veya sanık, müdafi seçebilecek durumda olmadığını beyan ederse, istemi halinde bir müdafi görevlendirilir.

Müdafii bulunmayan şüpheli veya sanık; çocuk, kendisini savunamayacak derecede malul veya sağır ve dilsiz ise, istemi aranmaksızın bir müdafi görevlendirilir.

Alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlardan dolayı yapılan soruşturma ve kovuşturmada ikinci fıkra hükmü uygulanır.

Zorunlu müdafilikle ilgili diğer hususlar, Türkiye Barolar Birliğinin görüşü alınarak çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.”

“Müdafiin dosyayı inceleme yetkisi” kenar başlıklı ’üncü maddesinde; “(1) Müdafi, soruşturma evresinde dosya içeriğini inceleyebilir ve istediği belgelerin bir örneğini harçsız olarak alabilir.

Müdafiin dosya içeriğini inceleme veya belgelerden örnek alma yetkisi, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek ise Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hâkim kararıyla kısıtlanabilir. Bu karar ancak aşağıda sayılan suçlara ilişkin yürütülen soruşturmalarda verilebilir:

26/9/ tarihli ve sayılı Türk Ceza Kanununda yer alan;

Kasten öldürme (madde 81, 82, 83),

Cinsel saldırı (birinci fıkra hariç, madde ),

Çocukların cinsel istismarı (madde ),

Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti (madde ),

Suç işlemek amacıyla örgüt kurma (madde ),

Devletin Güvenliğine Karşı Suçlar (madde , , , , ),

Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar (madde , , , , , , , ),

Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk (madde , , , , , , , , , , ).

10/7/ tarihli ve sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunda tanımlanan silah kaçakçılığı (madde 12) suçları.

19/10/ tarihli ve sayılı Bankacılık Kanununun ’ıncı maddesinde tanımlanan zimmet suçu.

21/3/ tarihli ve sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda tanımlanan suçlar.

Yakalanan kişinin veya şüphelinin ifadesini içeren tutanak ile bilirkişi raporları ve adı geçenlerin hazır bulunmaya yetkili oldukları diğer adli işlemlere ilişkin tutanaklar hakkında, ikinci fıkra hükmü uygulanmaz.

Müdafi, iddianamenin mahkeme tarafından kabul edildiği tarihten itibaren dosya içeriğini ve muhafaza altına alınmış delilleri inceleyebilir; bütün tutanak ve belgelerin örneklerini harçsız olarak alabilir.

Bu maddenin içerdiği haklardan suçtan zarar görenin vekili de yararlanır.” “Soruşturmanın gizliliği” kenar başlıklı ’nci maddesinde; “(1) Kanunun başka hüküm koyduğu hâller saklı kalmak ve savunma haklarına zarar vermemek koşuluyla soruşturma evresindeki usul işlemleri gizlidir.”

“Mağdur ile şikâyetçinin hakları” kenar başlıklı ’üncü maddesinde; “(1) Mağdur ile şikâyetçinin hakları şunlardır:

a) Soruşturma evresinde;

Delillerin toplanmasını isteme,

Soruşturmanın gizlilik ve amacını bozmamak koşuluyla Cumhuriyet savcısından belge örneği isteme,

Vekili bulunmaması halinde, cinsel saldırı suçu ile alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda, baro tarafından kendisine avukat görevlendirilmesini isteme,

’üncü maddeye uygun olmak koşuluyla vekili aracılığı ile soruşturma belgelerini ve elkonulan ve muhafazaya alınan eşyayı inceletme,

Cumhuriyet savcısının, kovuşturmaya yer olmadığı yönündeki kararına kanunda yazılı usule göre itiraz hakkını kullanma.

Mağdur, onsekiz yaşını doldurmamış, sağır veya dilsiz ya da meramını ifade edemeyecek derecede malûl olur ve bir vekili de bulunmazsa, istemi aranmaksızın bir vekil görevlendirilir.

Bu haklar, suçun mağdurları ile şikâyetçiye anlatılıp açıklanır ve bu husus tutanağa yazılır.”

“Avukatlığın amacı” kenar başlıklı 2’nci maddesinin üçüncü fıkrasında; “Yargı organları, emniyet makamları, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüsleri, özel ve kamuya ait bankalar, noterler, sigorta şirketleri ve vakıflar avukatlara görevlerinin yerine getirilmesinde yardımcı olmak zorundadır. Kanunlarındaki özel hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu kurumlar avukatın gerek duyduğu bilgi ve belgeleri incelemesine sunmakla yükümlüdür. Bu belgelerden örnek alınması vekaletname ibrazına bağlıdır. Derdest davalarda müzekkereler duruşma günü beklenmeksizin mahkemeden alınabilir.”

“İşin reddedildiğinin bildirilmesi” kenar başlıklı 37’nci maddesinin birinci fıkrasında; “Avukat, kendisine teklif olunan işi sebep göstermeden reddedebilir. Reddin, iş sahibine gecikmeden bildirilmesi zorunludur.”

“İşin reddi zorunluluğu” kenar başlıklı 38’inci maddesinde; “Avukat;

Kendisine yapılan teklifi yolsuz veya haksız görür yahut sonradan yolsuz veya haksız olduğu kanısına varırsa,

Aynı işte menfaati zıt bir tarafa avukatlık etmiş veya mütalaa vermiş olursa,

Evvelce hâkim, hakem, Cumhuriyet savcısı, bilirkişi veya memur olarak o işte görev yapmış olursa,

Kendisinin düzenlediği bir senet veya sözleşmenin hükümsüzlüğünü ileri sürmek durumu ortaya çıkmışsa,

(İptal: Anayasa Mahkemesi’nin 2/6/ tarihli ve E. /43, K. /84 sayılı kararı ile)

Görmesi istenilen iş, Türkiye Barolar Birliği tarafından tespit edilen mesleki dayanışma ve düzen gereklerine uygun değilse,

Teklifi reddetmek zorunluğundadır.

Bu zorunluluk, avukatların ortaklarını ve yanlarında çalıştırdıkları avukatları da kapsar.”

“İşlerin stajyer veya sekreterle takibi, dava dosyalarının incelenmesi ve dosyadan örnek alma” kenar başlıklı 46’ncı maddesinde; “ Avukat, işlerini kendi sorumluluğu altındaki stajyeri veya yanında çalışan sekreteri eliyle de takip ettirebilir, fotokopi veya benzeri yollarla örnek aldırabilir. Avukatın onanmasını istemediği örnekler harca tâbi değildir.

Avukat veya stajyer, vekâletname olmaksızın dava ve takip dosyalarını inceleyebilir. Bu inceleme isteğinin ilgililerce yerine getirilmesi zorunludur. Vekâletname ibraz etmeyen avukata dosyadaki kağıt veya belgelerin örneği veya fotokopisi verilmez.”

“Örnek çıkarabilme ve tebligat yapabilme hakkı” kenar başlıklı 56’ncı maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarında; “Asıllarının verilmesi kanunda açıkça gösterilmeyen hallerde avukatlar, takip ettikleri işlerde, aslı kendilerinde bulunan her türlü kağıt ve belgelerin örneklerini kendileri onaylıyarak yargı mercileri ile diğer adalet dairelerine verebilirler.

Aslı olmayan vekaletname veya diğer kağıt ve belgelerin örneğini onaylayan yahut aslına aykırı örnek veren avukat, üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

“Cumhuriyet başsavcılığı ön büro işlemleri” kenar başlıklı ’ncı maddesinde; “(1) Cumhuriyet başsavcılığı ön büro personelinin görevleri şunlardır:

Kapalı dosyalarda; mağdur, şikâyetçi, suçtan zarar gören ve vekilleri ile şüpheli ve müdafiin talebi hâlinde kapak bilgisi, belge ve karar örneğini kimlik tespiti yaparak vermek.

Kısıtlama kararı olmayan derdest soruşturma dosyalarında; mağdur, şikâyetçi, suçtan zarar gören ve vekilleri ile şüpheli ve müdafiin talebi hâlinde dosya içerisindeki belgelerin örneğini kimlik tespiti yaparak vermek.

Kapalı ve derdest soruşturma dosyalarında; kapak bilgisi, belge ve karar örneği talep eden kişinin dosyadaki sıfatı hususunda tereddüt oluşması hâlinde, talep konusunda karar vermek üzere Cumhuriyet savcısını bilgilendirerek talimatı doğrultusunda gereğini yapmak.

ç) Derdest soruşturma dosyalarına ibraz edilen dilekçe, belge ya da diğer evrakı kimlik tespiti yaparak teslim alıp, ikinci fıkranın (a), (b), (c) ve (ç) bentlerinde belirtilen işlemleri yapmak, ayrıca tutuklu soruşturma dosyalarında derhâl ilgili zabıt kâtibini bilgilendirmek.

…”

“Soruşturma evrakının incelenmesi ve örnek alınması” kenar başlıklı ’nci maddesinde;

“(1) Kanunun başka hüküm koyduğu hâller saklı kalmak ve savunma haklarına zarar vermemek şartıyla soruşturma evresindeki usul işlemleri gizlidir.

Şüpheli ve müdafii soruşturma evresinde dosya içeriğini inceleyebilir ve istediği belgelerin bir örneğini fizikî ya da elektronik ortamda harçsız olarak alabilir.

Şüpheli ve müdafiin dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek almasına ilişkin yetkisi, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek ise Cumhuriyet savcısının istemi ve ilgili hâkimin kararıyla kısıtlanabilir.

Yakalanan kişinin veya şüphelinin ifadesini içeren tutanak ile bilirkişi raporları ve adı geçenlerin hazır bulunmaya yetkili oldukları diğer adlî işlemlere ilişkin tutanaklar hakkında üçüncü fıkra hükmü uygulanmaz.

Bu maddenin içerdiği haklardan mağdur, şikâyetçi, suçtan zarar gören ve vekilleri de yararlanır.

İncelemenin yapıldığına veya belge örneği alındığına dair düzenlenen dosya inceleme ya da belge örneği alma tutanağı, dosyayı inceleyen veya belge örneği alan ile nezaret eden görevli tarafından imzalandıktan sonra taranarak UYAP’a  aktarılır.

Soruşturma evrakı soruşturmayı geciktirmemek kaydıyla Cumhuriyet savcısının belirleyeceği personel huzurunda kalemde veya ön büroda incelenir.”

Hükümleri yer almaktadır.

Görüldüğü üzere; sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 2’nci maddesine göre müdafi; şüpheli veya sanığın ceza muhakemesinde savunmasını yapan avukatı, vekil ise; katılan, suçtan zarar gören veya malen sorumlu kişiyi ceza muhakemesinde temsil eden avukatı ifade etmektedir.

Anılan Kanunun ’uncu maddesinde ise; şüphelinin soruşturma aşamasında bir veya birden fazla müdafiin yardımından yararlanabileceği, kanunî temsilcisi varsa, onun da şüpheliye müdafi seçebileceği belirtilmiş, aynı maddenin son fıkrasında da soruşturma evresinin her aşamasında avukatın, şüpheli ile görüşme, ifade alma veya sorgu süresince yanında olma ve hukukî yardımda bulunma hakkının engellenemeyeceği ve kısıtlanamayacağı hüküm altına alınmıştır.

Kanunun müdafiin görevlendirilmesini düzenleyen ’nci maddesinde, şüpheliden kendisine bir müdafi seçmesinin isteneceği, şüpheli, müdafi seçebilecek durumda olmadığını beyan ederse, istemi halinde bir müdafi görevlendirileceği, müdafii bulunmayan şüphelinin; çocuk, kendisini savunamayacak derecede malul veya sağır ve dilsiz ise; istemi aranmaksızın bir müdafi görevlendirileceği, ayrıca alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlardan dolayı yapılan soruşturmada şüphelinin istemi aranmaksızın müdafi görevlendirileceği öngörülmüştür.

sayılı Kanunun ’üncü maddesinde de mağdur ile şikâyetçinin hakları düzenlenmiştir. Söz konusu maddede mağdur veya müştekinin; cinsel saldırı suçu ile alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda, baro tarafından kendisine avukat görevlendirilmesini isteme hakkı bulunduğu, ayrıca ’üncü maddeye uygun olmak koşuluyla vekili aracılığı ile soruşturma belgelerini inceletebileceği belirtilmiştir.

Öte yandan, sayılı Kanunun ’nci maddesinde; kanunun başka hüküm koyduğu hâller saklı kalmak ve savunma haklarına zarar vermemek koşuluyla soruşturma evresindeki usul işlemlerinin gizli olduğu hüküm altına alınmıştır.

Müdafiin dosyayı inceleme ve belge alma yetkisi ise sayılı Kanunun ’üncü maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; müdafi, soruşturma evresinde dosya içeriğini inceleyebilir ve istediği belgelerin bir örneğini harçsız olarak alabilir. Müdafiin dosya içeriğini inceleme veya belgelerden örnek alma yetkisi, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek ise maddenin ikinci fıkrasında sayılan belirli suçlardan soruşturma yapılması halinde, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hâkim kararıyla kısıtlanabilir. Anılan maddenin içerdiği haklardan suçtan zarar gören vekili de yararlanabilir.

Diğer taraftan, sayılı Avukatlık Kanununun avukatlığın amacını düzenleyen 2’nci maddesinde; yargı organları, kanunlarındaki özel hükümler saklı kalmak kaydıyla, avukatın gerek duyduğu bilgi ve belgeleri incelemesine sunmakla yükümlü kılınmıştır. Maddede açıkça diğer kanunlardaki özel hükümler saklı tutulmuştur.

Anılan Kanunun dava dosyalarının incelenmesi ve dosyadan örnek almasını düzenleyen 46’ncı maddesinde ise avukatın, vekâletname olmaksızın dava ve takip dosyalarını inceleyebileceği, bu inceleme isteğinin ilgililerce yerine getirilmesinin zorunlu olduğu, ancak vekâletname ibraz etmeyen avukata dosyadaki kağıt veya belgelerin örneği veya fotokopisinin verilmeyeceği hüküm altına alınmıştır. Söz konusu madde, açıkça dava dosyalarının incelenmesi başlığını taşımakta olup, burada yer alan dava ibaresinden kastın, ceza yargılaması için iddianamenin kabulünden sonraki kısmı ifade ettiği, dava dosyalarının incelenmesi ibaresi ile ceza soruşturma dosyasının incelenmesinin kastedilmediği sonucuna varılmaktadır. Ayrıca, maddede yer alan takip dosyasının ise icra takip dosyaları olduğu değerlendirilmektedir.

Müdafi veya vekilin dosya inceleme yetkisi ile ilgili olarak Bölge Adliye ve Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Cumhuriyet Başsavcılıkları İdarî ve Yazı İşleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmelik hükümlerine değinilmesinde de fayda bulunmaktadır.

Yönetmeliğin ’ncı maddesinde Cumhuriyet başsavcılığı ön büro personelinin görevleri belirlenmiştir. Buna göre personelin;

Kapalı dosyalarda, mağdur, şikâyetçi, suçtan zarar gören ve vekilleri ile şüpheli ve müdafiin talebi hâlinde kapak bilgisi, belge ve karar örneğini kimlik tespiti yaparak vermek,

Kısıtlama kararı olmayan derdest soruşturma dosyalarında; mağdur, şikâyetçi, suçtan zarar gören ve vekilleri ile şüpheli ve müdafiin talebi hâlinde dosya içerisindeki belgelerin örneğini kimlik tespiti yaparak vermek,

Kapalı ve derdest soruşturma dosyalarında; kapak bilgisi, belge ve karar örneği talep eden kişinin dosyadaki sıfatı hususunda tereddüt oluşması hâlinde, talep konusunda karar vermek üzere Cumhuriyet savcısını bilgilendirerek talimatı doğrultusunda gereğini yapmak şeklinde görevleri bulunmaktadır.

Aynı maddede ayrıca, incelemenin yapıldığına veya belge örneği alındığına dair düzenlenen dosya inceleme ya da belge örneği alma tutanağının, dosyayı inceleyen veya belge örneği alan ile nezaret eden görevli tarafından imzalandıktan sonra taranarak UYAP’a aktarılacağı, soruşturma evrakının soruşturmayı geciktirmemek kaydıyla Cumhuriyet savcısının belirleyeceği personel huzurunda kalemde veya ön büroda inceleneceği öngörülmüştür.

Konuyla ilgili olarak ele alınması gereken bir diğer husus ise, sayılı Kanunun ’uncu maddesinde yer alan soruşturma evresinin her aşamasında avukatın, şüpheli ile görüşme, ifade alma veya sorgu süresince yanında olma ve hukukî yardımda bulunma hakkının engellenemeyeceği ve kısıtlanamayacağına dair hükümdür.

Anılan düzenleme uyarınca müdafi, vekâletname olmaksızın şüpheli ile görüşebilmekte, ifade alma veya sorgu sürecinde yanında olma hakkına sahip olmaktadır. Bu maddede yer alan hukuki yardımından yararlanma hakkının, müdafiin vekâletname olmaksızın soruşturma dosyasını incelemeyi kapsayıp kapsamadığı, ayrıca dosyayı incelemeden hukuki yardımda bulunmasının mümkün olup olmadığı hususları da incelenmelidir.

Şüphelinin açık iradesi ile müdafi olarak belirlenen kişinin soruşturma dosyasını inceleyebileceği, dosyada gizlilik kararı bulunması halinde, şüphelinin ifadesini içeren tutanak ile bilirkişi raporları ve adı geçenlerin hazır bulunmaya yetkili oldukları diğer adlî işlemlere ilişkin tutanakları inceleyebileceği açıktır.

Şüphelinin, söz konusu avukatı, müdafi olarak seçip seçmediği öncelikle vekâletnameden anlaşılabilir. Baro tarafından görevlendirme yapılması halinde de sonuç aynıdır. Bu kapsamda, sayılı Kanunun 38/A maddesi uyarınca dosyada müdafi veya vekil olarak kayıtlı bulunan avukat, söz konusu dosyayı UYAP sisteminden inceleyebilmekte ve örnek alabilmektedir.

Şüpheli ile ilgili ifade alma veya sorgu gibi işlemlere katılan veya dosyadan müdafi ile görüştüğü anlaşılan avukatın, şüphelinin müdafii olduğu, yani bu durumda şüphelinin bu kişiyi müdafi olarak kabul ettiğine dair bir zımni kabulü olduğu sonucuna varılabilecektir. Yine, şüpheli veya kanuni temsilcisi ile birlikte, ön büro veya Cumhuriyet savcılığında hazır olan müdafiye de soruşturma evrakının inceletilmesi hususunda bir sakınca bulunmadığı düşünülmektedir. Bu durumda, dosya inceleme tutanağını hazırlayan personelin, bu hususlara tutanakta yer vermesi gerekir.

Diğer taraftan, sayılı Kanunun 37’nci maddesinde; avukatın, kendisine teklif olunan işi sebep göstermeden reddedebileceği, reddin, iş sahibine gecikmeden bildirilmesinin zorunlu olduğu düzenlenmiştir. Ayrıca, anılan Kanunun 38’inci maddesinde; işin reddi zorunluluğu hüküm altına alınmış, avukatın; kendisine yapılan teklifi yolsuz veya haksız görmesi yahut sonradan yolsuz veya haksız olduğu kanısına varması, aynı işte menfaati zıt bir tarafa avukatlık etmiş veya mütalaa vermiş olması, evvelce hâkim, hakem, Cumhuriyet savcısı, bilirkişi veya memur olarak o işte görev yapmış olması, kendisinin düzenlediği bir senet veya sözleşmenin hükümsüzlüğünü ileri sürmek durumunun ortaya çıkması, görmesi istenilen işin, Türkiye Barolar Birliği tarafından tespit edilen mesleki dayanışma ve düzenin gereklerine uygun olmaması hallerinde teklifi reddetmek zorunda olduğu öngörülmüştür.

Avukatın, soruşturma dosyasını incelemeden önce vekâletname alması gerektiğinin düşünülmesi halinde, söz konusu avukatın sayılı Kanunun 37 ve 38’inci maddelerinde düzenlenen haklarını ve yükümlülüklerini etkili olarak kullanamayabileceği de ortadadır. Ayrıca, uygulamada adil yargılanma hakkı kapsamında ele alınan savunma hakkının sınırlandığı itirazları ile de karşılaşılabilmektedir.

O halde; vekâletname ve barodan görevlendirme yazısı haricinde, avukatın hangi koşullarla soruşturma dosyasını inceleyebileceği hususunda mevcut mevzuat hükümleri ışığında bir değerlendirilme yapılması gerekmektedir.

Bu kapsamda; vekaletname ve görevlendirme belgesi olmayan avukatın, soruşturma dosyasının hangi tarafı ile ilgili inceleme yapmak istediğine dair beyanını içeren imzalı dilekçesi ve ekinde baro kimlik belgesinin bir örneği ile ilgili adli merciye dosya inceleme talebinde bulunabileceği düşünülmektedir.

Yine, avukatın tarafın iznini içeren imzalı dilekçesi ile birlikte, kendi dilekçesi ve baro kimlik belgesinin bir örneğini ekleyerek de inceleme talebinde bulunabileceği, ancak bu aşamada avukatın lehine inceleme yapmak istediği kişinin talep dilekçesinin aslı kendisinde ise örneğini onaylayarak adli mercilere sunabileceği, aslı kendisinde olmayan taraf dilekçesinin suretini adli mercilere sunamayacağı, aksi uygulamanın sayılı Kanunun 56’ncı maddesinin üçüncü fıkrasına aykırılık oluşturacağı sonucuna varılmaktadır.

Son olarak, vekâletname veya görevlendirme yazısı olmadan dilekçeye istinaden inceleme yapan avukat tarafından, soruşturmanın gizliliği ilkesi ile kişisel verilerin korunması ve lekelenmeme haklarına riayet edilmesi gerektiğinin ve aksi davranışın hukuki ve cezai sorumluluk doğurabileceğinin bilinmesi, ayrıca ilgili tarafın dilekçesi olmadan, avukatın yalnızca kendi dilekçesi ile inceleme yapması durumunda, tarafın inceleme yapılması hususunda avukattan sözlü talepte bulunduğunu ilerleyen aşamalarda reddedebileceği hususunun da göz önünde bulundurulması gerektiği değerlendirilmektedir.

Bu itibarla;

Soruşturma evresinin gizli olduğu, şüpheli müdafii ya da katılan, suçtan zarar gören veya malen sorumlu kişi vekilinin soruşturmanın amacını tehlikeye düşürmemek kaydıyla soruşturmadan bilgi alması veya soruşturma evrakını inceleyebilmesi için müdafii veya vekili olduğunu beyan ettiği şahıslarla ilgili UYAP’ta kaydının bulunması ya da müdafi veya vekil sıfatını aldığına dair bir görevlendirme yazısı ya da vekaletnameyi Cumhuriyet savcılığına ibraz etmesi gerektiği,

Avukatın, lehine inceleme yapmak istediği şahısla ilgili UYAP kaydı, müdafi veya vekil sıfatını aldığına dair bir görevlendirme yazısı ya da vekaletnamesinin bulunmadığı hallerde;

Avukat tarafından, soruşturma dosyasının hangi tarafı ile ilgili inceleme yapılmak istendiğine dair kendisinin imzalı beyanını içeren dilekçesi ve ekinde baro kimlik belgesinin bir örneği ile ön büro veya Cumhuriyet savcılığı soruşturma bürosuna başvuruda bulunabileceği,

Avukat tarafından, tarafın iznini içeren imzalı dilekçesi ile kendi dilekçesi ve baro kimlik belgesi örneği ile birlikte dosya inceleme talebinde bulunabileceği,

Avukatın tarafın inceleme izin dilekçesinin aslı kendisinde bulunuyor ise suretini onaylayarak adli mercilere sunabileceği, aslı kendisinde bulunmayan taraf dilekçesini sunmasının sayılı Avukatlık Kanununun 56’ncı maddesine aykırılık teşkil edeceği,

Soruşturma dosyasında kısıtlama kararı bulunuyor ise ilgili tarafın katılma hakkının bulunduğu işlemler ile bilirkişi raporlarının söz konusu avukatın incelemesine sunulabileceği,

3- Tüm bu işlemlere dosya inceleme tutanağında yer verilmesi ve taraflar ya da müdafi veya vekiller tarafından sunulan dilekçeler ile eklerinin taranarak UYAP sistemine aktarılması gerektiği,

Düşünülmekle birlikte sorunun kanun ve yargı yoluyla çözümlenmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.

Bilgilerine rica ederim.

Aytekin SAKARYA

Hâkim

Bakan a.

Genel Müdür

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir