rahim ağzı kısalığı progestan kullananlar / One moment, please...

Rahim Ağzı Kısalığı Progestan Kullananlar

rahim ağzı kısalığı progestan kullananlar

Rahim Ağzı Yetmezliği Belirtileri Nedenleri Tedavisi

Rahim Ağzı Kısalığı İçin Progestan Kullanımı

İstatistiklere göre hamile kadınların %10’u erken doğum yapmaktadır. Rahim ağzı yetmezliği (rahim ağzının kısalığı) ise erken doğuma yol açan başlıca faktörlerdendir. Rahim ağzı kısalığının tedavisi için 2 seçenek söz konusudur. 1-Progestan kullanımı. 2. tedavi yöntemi ise Serklaj yani rahim ağzına dikiş atılmasıdır.

Rahim Ağzı Kısalığı (Rahim Ağzı Yetmezliği) Nasıl Tespit Edilir?

Rahim ağzı hamileliğin ilk 3 aylık döneminde vajinal ultrason yöntemiyle değerlendirilir. Öte yandan bunun için fiziksel muayene de uygulanır ve bu işlem ağrıya sebep olmaz. Rahim ağzının 25 mm’den kısa olduğu tespit edilirse rahim ağzı yetmezliği var demektir.

Rahim Ağzı Kısalığı (Rahim Ağzı Yetmezliği) Belirtileri Nelerdir?

Gebeliğin 16 ile 24. haftaları arasında vajinal muayene yapılır. Rahim ağzı uzunluğunun 25 mm’den daha az olduğu belirlenirse ‘rahim ağzı kısalığı’ teşhisi konulur.

Rahim ağzı kısalığı belirtileri şunlardır;

  • Bel bölgesine kramp giriyormuş gibi hissetmek, o kısımda ağrı,
  • Kasıkların aşağısına doğru baskı,
  • Vajinal akıntının renginde ve kıvamında farklılaşma (Örneğin eskiye göre daha sıvı bir hal alması veya kırmızı, kahverengi, pembe lekelenme tarzında olması)
  • Hastaların bazıları da herhangi bir rahatsızlık ve ağrı duymaz. 
  • Vajinadan lekelenme gelmesi
  • Vajinaya doğru basınç hissi
  • Vajinadan sümüksü akıntı gelmesi de diğer belirtiler arasındadır.

Rahim Ağzı Kısalığı (Rahim Ağzı Yetmezliği) Neden Olur?

Rahim ağzı kısalığının nedeni tam olarak belli değildir. Ancak genetik yatkınlık bu duruma yol açabilir. Kürtaj gibi rahim ağzının çeşitli nedenlerden hasar görmesi, siyah ırkta olmak ve doğuştan gelen rahim sorunları da rahim ağzı yetmezliğine neden olabilir.

Rahim Ağzı Kısalığı (Rahim Ağzı Yetmezliği) Nasıl Tedavi Edilir?

Rahim ağzının kısa olması düşük yapmaya veya erken doğuma sebebiyet verebilir. Bunu engellemek amacıyla progesteron içerikli ilaçlar kullanılarak rahmin gevşemesi sağlanır. Rahim ağzına serklaj (dikiş) uygulanarak hamileliğin sonlanmasına mânî olunur. Ya da pesser adı verilen plastik halkalar takılarak rahim ağzı yetmezliğinin beraberinde getireceği riskler ortadan kaldırılır.

Rahim ağzı yetmezliği tanısı alan hastalarda serklaj yöntemi tercih edilir. Yani o bölgeye dikiş atılarak açılması önlenir. Dikişler sayesinde rahim ağzı bir poşet ağzı gibi büzülerek kapatılır. Bunlar hamilelik süresince orada kalır ve doğumdan evvel çıkarılır.

Progestan hormonu barındıran bir ilaç da verilebilir. Buna 16. haftadan 25. haftaya kadar olan dönemde başlanması gerekir. Bir müddet progestan ilacı kullanıldıktan sonra profilaktik ilacına geçilir.

Rahim Ağzı Kısalığı (Rahim Ağzı Yetmezliği) İçin Progestan Kullananların Yorumları

Rahim ağzı yetmezliği için progestan kullandım. 22. haftada başlayıp 34. haftaya kadar devam ettim. Doktorum erken doğumun önüne geçmek maksadıyla reçete etmişti. Çok şükür, faydası oldu. Şu an hamileliğimin 38. haftasındayım. Bebeğime kavuşmak için sabırsızlanıyorum.

Rahim ağzı kısalığı varken erken doğuma yol açabilir. Yani böyle bir şey olmasın diye progestan veriyorlar. Benim ilk ölçümümde rahim ağzının 32 mm olduğu saptandı, progestan alıyordum. Karından ultrason yapıldı, daha da arttığı görüldü. 22. haftada yine vajinal ultrason muayenesi oldum, 40 mm’ye kadar çıkmıştı. Diyeceğim o ki bu ilaç etkisini gösteriyor.

Dün rahim ağzı kısalığım olduğunu öğrendim. Progestan fitil kullanmaya başladım. Yalnız ne zaman tuvalete gitsem idrarımda beyaz beyaz bir şeyler görüyorum. Gerçi bu herkeste oluyormuş, panik yapmaya gerek yok. Fitil şeklinde kullanmak yerine hap olarak da alınması mümkün.

Rahim ağzı yetmezliğim varmış, 23. haftadaki rutin kontrolde ortaya çıktı. Önceden 40 cm’di, sonra 26 cm’ye geriledi. Üstelik bu sadece bir hafta içinde gerçekleşti. Progestan yazdılar ama jinekoloğum ilacın işe yarayacağından hiç ümitli değildi. Muhtemelen serklaj gerekecek diye düşünüyordu. Ama yanıldı! Ölçümler hep 32-35 cm arasındaydı. 38hafta 6 günlük doğum yaptım. Şükürler olsun ki bebeğim gayet sağlıklı bir şekilde dünyaya geldi ve şimdi 3. ayımızdayız. Tüm hamilelere de bebeğini hayırlısıyla kucağına almak nasip olsun.

Bir kız çocuğum var, ona hamileliğim gayet sıkıntısız geçti. 39. haftada sezaryen ile doğmuştu. İkinci bebeğime hamileyim, henüz 13 haftalık. Rahim ağzı yetmezliğim mevcut, progestan kullanacağım. Şu an 25 mm, 16. haftada tekrar bakılacak. Kısalma olduğu anlaşılırsa dikiş atılması gerekecek.

Servikal Yetmezlik- Rahim Ağzı Yetmezliği

 

Rahimde kasılma olmadan rahim ağzının açılması olarak tanımlanmaktadır.

Tipik olarak 16- 28 haftalar arasında ani, ağrısız rahim ağzı açılması ve gebelik kaybı ile karakterizedir.

Rahim ağzı yetmezliği olanlarda çoğu zaman neden bulunamamaktadır.  Yapısal nedenler, infeksiyon, kanama, aşırı   rahim gerilmesi neden olarak göstermektedir.

 

 

Rahim ağzı yetmezliği öyküsü ve rahim ağzı kısalması en önemli klinik noktalardır.

Tedavi ve önlemede Progesteron ve Serklaj (Rahim ağzına dikiş atılması) kullanılmaktadır.

Progesteron ve serklaj işleminin birbirlerine üstünlükleri yoktur.

Servikal yetmezliği öyküsü olanlara sonraki gebeliklerinde progesteron kullanımı önerilmektedir.

Servikal yetmezliği olan veya Servikal kısalık olan olgular iki haftada bir rahim ağzı ölçülmelidir.

Çoğu zaman progesteron yeterli olmaktadır

Rahim ağzı uzunluğu 15 mm den kısa olduğunda serklaj- dikiş daha öncelikli düşünülmektedir.

Yine acil olgularda, servikal açıklık olan olgularda Acil serklaj planlanmalıdır.

Serklaj öncesi fetüsün- bebeğin anomali (sakatlık) açısından değerlendirilmesi gerekmektedir.

Rahim ağzı yetmezliği öyküsü veya kısa rahim ağzı olan gebeler Perinatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmeli ve yönetilmelidir.

Progesteron ilaçları (hap, iğne, jel) düşük ve erken doğumu engeller mi? Yan etkileri var mı?

Dr. Kağan Kocatepe'nin youtube kanalında hazırladığı video içeriğinin transkripsiyonu (video sayfanın en aşağılarında):

Progesteron hormonu ilaç şeklinde anne adaylarına düşük tehdidinde, tüp bebek sonrası uzun süreli, kanaması olanlara, düşük önleyici, tırnak içinde düşük önleyici diyorum, tek başına, eğer bebek başka bir nedenle düşecekse, mesela kromozom anomalisi varsa düşmesini engelleyemezsin sadece geciktirebilir, onu bir kenara koyalım.

Destekleyici olarak progesteron hormonu özellikle nerede destekler?

Plasental şift (shift) dediğimiz dönemde, plasental shift 6 ile 7. gebelik haftaları arasında, progesteron üretimi yumurtalıklardan alınıp plasentaya devrildiği zaman shift, nöbet devri yani, bu nöbet devri esnasında henüz daha tırnak içinde acemi olan plasenta, gerekli olan progesteronu üretemeyeceği için kanamaya neden olabiliyor. Buna da plasental shift kanaması diyoruz.

Bu, lekelenme tarzında bir kanama oluyor. Yerleşme kanaması değil yalnız bu. Yerleşme kanaması adet gecikmesi öncesinden olan bir kanama. O ayrı bir konu.

Bu plasental shift kanamasında işimize yarayabilir.

Onun dışında tüp bebekte destekleyici olarak, tüp bebek zaten doğal olmayan bir süreçten geçtiği için o tüpün içinde geçirmesi gereken bir haftayı geçirmeden onu enkübatör adını verdiğimiz yapının içinde geçirdiği için bazı özellikleri kazanamadığı için diyelim, onu dışarıdan desteklememiz lazım. Bunu progesteronla yapıyoruz.

Progesteron çok farklı şekillerde kullanılıyor anne adayları tarafından: 

  • Tabletler, bunlar genelde 100 miligram, 200 miligram oluyor. Bu tabletler hem ağızdan alınabiliyor aynı zamanda aynı formu vajinadan da alınabiliyor.
  • Yine vajinal yoldan jel şeklinde olanlar var. Bunların genelde 80 miligramlık olanları var ülkemizde.
  • Onun dışında iğne şeklinde olanları var. Bunlar 500 miligram içeriyor genelde. Bunları kullanıyoruz.


İkinci bir kullanım alanı da erken doğum tehdidinde rahim ağzına etki ederek, rahim ağzının bir anlamda yumuşamasını engellemek diyelim, progesteron orada erken doğumu engellemede bize faydalı olduğu oluyor.

Bazı doktorlar mesela bizim klasik olarak kullandığımız erken doğum önleyici ilaçlar yerine sadece progesteron kullanabiliyorlar, rahim ağzı açılması olduğunda, rahim ağzı kısalması olduğunda, serklaj yapmak yerine, rahim ağzını bağlamak yerine direkt olarak progesteron fitil veya progesteron iğne verenler de var.

Yani kullanım alanları bunlar.



Ama tabii ki anne adayların hemen hemen %80'i yan etkilerden yakınıyorlar.

Bu yan etkiler nelerdir?

Ben en sık görülen yan etkileri burada sizin için topladım:

  • Benim gördüğüm en sık yan etki sersemlik ve yorgunluk. Böyle kendini sersem gibi hissediyor, konsantre olamıyor, uykuya eğilim oluyor falan filan.
  • Bulantı. Ama tabi bu erken gebeliğin bulantısıyla da karışabiliyor ama progesteron zaten bir gebelik hormonu olduğu için genel olarak gebelikteki bulantının sebeplerinden bir tanesi de progesteron olduğu için bu tamamen doğal, beklenen bir şey.
  • Ateş basması olabiliyor. Bu da sık görülen yan etkilerden.
  • Sinirlilik başta olmak üzere bazı mood değişiklikleri olabiliyor. Depresyona eğilim olabiliyor. Sinirlilik bir tarafta, kenara çekilip hüzünlenmek bir tarafta. Progesteron depresyona neden olabiliyor özellikle yüksek dozlarda.
  • Baş dönmesine neden olabiliyor.
  • Akıntıya neden olabiliyor.
  • Göğüs dolgunluklarına neden olabiliyor. Sonuçta progesteron bir kadınlık hormonu.
  • Onun dışında baş ağrısı yapabiliyor. Ama hamilelik baş ağrısı ile bu karışabilir tabii ki.
  • Ender olarak da eklem ağrıları yapabiliyor.
  • Onun dışında daha ciddi yan etkileri de olabilir tabii ki. Bütün ilaçlar için geçerli olan alerjik reaksiyonlar, dokunun aşırı reaksiyon göstermesi gibi ama bunlar çok ender görülüyor.

Yani progesteron aslında güvenli bir ilaç olmakla beraber, usulüne uygun ve gerekli dozlarda kullanılması gereken bir ilaç.


İLGİLİ KONULAR:

  • Düşük (Abortus) ve Tekrarlayan Düşükler
  • Vakum Kürtaj: İstenmeyen Gebelik ve Düşük Durumu
  • Düşükle sonuçlanan bir gebelikten sonra yeniden hamile kalmak için ne kadar beklemeliyim?
  • Düşük, hap ve iğnelerle önlenebilir mi?
  • Düşük yaptıran ilaçlar, hap ve iğneler gerçek mi?
  • Gebelikte adet sancısı gibi ağrılar neden olur?
  • Gebeliğin ilk haftalarında kanama neden olur, düşükle sonuçlanır mı?
  • Kürtaj olduktan sonra yeniden hamile kalmak için ne kadar beklenmelidir?
  • Düşük yapmanın sorumlusu kim? Anne adayı mı suçlu?
  • Kürtaj olduktan sonra ilk adet kanaması ne zaman gerçekleşir, aradaki kanamalar adet belirtisi midir?
  • Kimyasal gebelik düşük (abortus) anlamına gelir mi?
  • Progesteron ilaçları (hap, iğne, jel) düşük ve erken doğumu engeller mi? Yan etkileri var mı?
  • Kürtaj (vakumlu) nasıl yapılır, riskli mi, ağrı, kanama, kısırlık yapar mı?
  • Gebelik belirtilerinin kaybolması, azalması veya baştan beri hiç olmaması -bebekte bir sorun var mı?

GEBELİKTE NORMALDIŞI DURUMLAR:


Video: PROGESTERON İLAÇLARI (HAP, İĞNE, JEL) KANAMA, DÜŞÜK VE ERKEN DOĞUMU ENGELLER Mİ? YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır