Selenyum hangi bitkilerde bulunur

Selenyum Hangi Bitkilerde Bulunur

selenyum hangi bitkilerde bulunur

SELENYUM NEDİR, NASIL KULLANILIR?

SELENYUM NEDİR, NASIL KULLANILIR

Topraktan besinlere, besinlerden insan vücuduna ulaşan selenyumun insan yaşamı için önemi şaşırtıcı derecede fazla!

Vücuttaki sistemlerin normal fonksiyonunu sürdürmek adına ihtiyaç duyduğu enerji desteği, büyük ölçüde enzimler tarafından sağlanıyor. Enzimler ise bu görevlerini yerine getirmek için başka birtakım mineraller ile birlikte selenyumdan faydalanıyor. Bu sebeple de selenyum, günlük öğünler aracılığıyla vücuda mutlaka alınması gereken mineraller grubunda yer alıyor. Peki, bu önemli mineralin başka hangi önemli özellikleri olabilir? Siz de bu sorunun yanıtını merak ediyorsanız, selenyum hakkındaki tüm detayları öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz!

1. SELENYUM NEDİR?

SELENYUM NEDİR

Selenyum, eser elementler grubunda yer almakta olup vücuttaki sistemler için önemli bir mineral olarak tanımlanıyor. Eser element olarak ifade edilmesi ise bu mineralin, vücuda gerekenden fazla alındığı takdirde toksik etki yaratabileceği anlamına geliyor. Dolayısıyla vücuttaki selenyum miktarının düzenli kontrol ile ideal düzeyde tutulması gerekiyor.

2. SELENYUM NASIL KULLANILIR?

SELENYUM NASIL KULLANILIR

Selenyum; besinler, su ve hava yoluyla vücuda alınabiliyor. Ve çok az miktarı vücudun bu minerale olan ihtiyacını karşılamaya yeterli oluyor. Fakat vücuttaki selenyum değerinin farklı sebeplerle azalması halinde, tablet formdaki selenyum takviyelerine ihtiyaç duyulabiliyor. Ayrıca, bu ihtiyaçların düzeyine göre selenyumun; doktor tavsiyesi ile E vitamini, C vitamini, çinko vb. farklı bileşenlerle bir arada kullanılması gerekebiliyor.

3. SELENYUM NE İŞE YARAR?

SELENYUM NE İŞE YARAR

Vücuttaki sistemlerin normal işleyişi için destek görevi üstlenen minerallerden biri de selenyum oluyor. Gerek vücut direnci gerekse de yaşamsal aktiviteyi sağlamak adına sürekli olarak çalışan sistemler, bu enerjiyi selenyum vb. bileşenler aracılığıyla sağlayabiliyor. Buna göre selenyum; bağışıklık sisteminin ve tiroidlerin normal fonksiyonuna katkıda bulunuyor. Ve ayrıca normal saçın ve tırnakların korunmasına da yardımcı oluyor.

4. GÜNLÜK ALINMASI GEREKEN SELENYUM MİKTARI NEDİR?

GÜNLÜK ALINMASI GEREKEN SELENYUM MİKTARI NEDİR

Selenyum, besinler aracılığıyla vücuda alınan ve ağırlıklı olarak iskelet sisteminde depolanan bir mineral olarak biliniyor. Bu mineralin vücutta gereğinden fazla ya da az miktarda bulunması ise ciddi problemlere yol açabiliyor. Bunu engellemek için dört yaş üzeri yetişkinlerin günlük 55 mcg selenyum tüketmesi yeterli oluyor.

İdeal Selenyum tüketim miktarı nedir

5. SELENYUM NERELERDE BULUNUR?

SELENYUM NERELERDE BULUNUR

Selenyumun birincil kaynakları arasında toprak ve besinler yer alıyor. Araştırmalar gösteriyor ki; özellikle toprakta bulunan selenyum miktarı, söz konusu bölgede yaşayan kişilerin vücutlarındaki selenyum miktarını da doğrudan etkiliyor. Dolayısıyla bu minerali daha yoğun şekilde barındıran topraklarda yaşayan kişilerde selenyum eksikliğine daha az rastlanıyor. Az miktarda selenyum içeren topraklarda yaşayanlarda ise durum tam tersi oluyor.

6. SELENYUM HANGİ YİYECEKLERDE BULUNUR?

SELENYUM HANGİ YİYECEKLERDE BULUNUR

Vücudun selenyum ihtiyacını karşılamak için en güçlü besinleri hayvansal gıdalar oluşturuyor. Kırmızı et, beyaz et, balık, karaciğer, süt ve süt ürünleri, yumurta gibi gıdalar yüksek miktarda selenyum içeriyor. Bitkisel gıdaların etkinliği ise genellikle yetiştikleri toprağın selenyum miktarına göre farklılık gösteriyor. Bu minerali yeterli düzeyde barındıran topraklarda yetişen bitkiler arasında tahıllar, tohumlar, sarımsak, soğan, lahana, kırmızı biber ve mantar bir adım öne çıkıyor.

7. SELENYUM EKSİKLİĞİ NEDİR?

SELENYUM EKSİKLİĞİ NEDİR

Selenyum vücutta depolanan bir mineral olmasına karşın bazı özel durumlarda olması gerekenden daha düşük seviyelere ulaşabiliyor. Pek çok ciddi problemi de beraberinde getiren bu duruma selenyum eksikliği adı veriliyor.

8. SELENYUM EKSİKLİĞİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

SELENYUM EKSİKLİĞİNİN NEDENLERİ NELERDİR

Selenyum eksikliği, yukarıda da bahsedildiği üzere yaşanılan coğrafyanın toprak özelliklerine bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Bununla birlikte uzmanlar, vücuttaki selenyum miktarının protein içerikli besinler tüketmek ile doğrudan ilişkili olduğunun altını çiziyor. Yetersiz ve dengesiz beslenme, özellikle de düşük protein alımı selenyum eksikliğine sebep olabiliyor.

9. SELENYUM EKSİKLİĞİNİN SONUCU NEDİR?

SELENYUM EKSİKLİĞİNİN SONUCU NEDİR

Selenyum; vücuttaki pek çok sistemin yanı sıra, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonunun korunması için de yardımcı bir mineral olma özelliği taşıyor. Dolayısıyla eksikliği halinde vücut direncini düşürerek, bireyleri çeşitli sağlık sorunlarına elverişli hale getirebiliyor. Ayrıca uzmanlar, selenyumun tiroit fonksiyonlarının normal işleyişi için de birinci derecede öneme sahip olduğunu aktarıyor.

10. APİTERA ZEN FORMÜLÜ ŞİMDİ SELENYUM İLE BİR ARADA! 

APİTERA ZEN FORMÜLÜ ŞİMDİ SELENYUM İLE BİR ARADA

Bal, propolis, zencefil, tarçın, karabiber, karanfil ve limon… Apitera Zen’in bu zengin içeriğine artık C vitamini, çinko ve selenyum da dahil! Apitera ailesinin en sevilen üyelerinden biri olan Zen'in bu yeni formülü, Apitera Zen Plus adıyla şimdi eczane raflarında! 

Apitera Zen Plus, günde 2 saşe tüketildiğinde vücudun günlük selenyum, çinko ve C vitamini ihtiyacını yüzde 45 oranında karşılıyor. Ürün içeriğinde yer alan selenyum, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunuyor. Ve böylece Apitera Zen Plus, sevdikleriniz ve sizin için hem faydalı hem de lezzetli bir takviye edici gıda alternatifi oluyor! Apitera Zen Plus hakkında detaylı bilgi için siz de linke tıklayarak ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Selenyum nedir? Hangi yiyeceklerde var? Selenyum nasıl elde edilir?

Selenyum vücudun sağlıklı kalmak için ihtiyaç duyduğu maddelerden biridir. Selenyum; DNA fonksiyonları, üreme, tiroid bezi ve enfeksiyon gibi durumların vücuda vereceği zararları minimuma indirmeye çalışır. Peki Selenyum nedir? Nasıl elde edilir? Selenyum hangi yiyeceklerde var? İşte Selenyum'la ilgili merak ettikleriniz...

Yayınlanma: 10:55 - 05 Mart 2018 Güncellenme:

Selenyum nedir? Hangi yiyeceklerde var? Selenyum nasıl elde edilir?

İnsan vücudu için son derece önemli bir mineral olan ve bağışıklığı arttıran, antioksidan aktiviteye katılan selenyum; vücudumuzun ve metabolizmanın korunmasında kilit bir rol oynamaktadır. Peki Selenyum nedir, nasıl elde edilir? Selenyum hangi yiyeceklerde var? İşte yanıtlar…

SELENYUM NEDİR?

Selenyum (simgesi Se), atom numarası 34, kütle numarası 78.96 olan, periyodik cetvelin 4. periyodunda 6a grubunda bulunan element. 6a’nın 3. cü elementidir. Selenyum ilk olarak 1817 yılında Jöns Jakob Berzelius ve Johan Gottlieb Gahn tarafından keşfedilmiştir

Selenyum, vücudun hastalıklara ve strese karşı direncini arttırır. Antioksidan aktivitedeki rolünden dolayı serbest radikal hasarını ve iltihabı düşürür. Bu, selenyumun, kanserin yaygın biçimlerini önlemeye, virüslerle mücadele etmeye, kalp hastalığına karşı savunmaya yardımcı olarak ve astım gibi diğer ciddi koşullarla ilişkili semptomları yavaşlatarak vücudunuza yarar sağladığı anlamına gelir.

Selenyum eksikliğinde bağışıklık sistemimiz ve karaciğerimiz bütün tehlikelere açık hale gelir. Selenyum, vücut için çok önemli olmasına rağmen, çoğu insanın depolamada eksik kaldığı bir mineraldir. Selenyum eksikliği gençlerden yaşlılara her yaştan insan için oldukça yaygın ve önemli bir problem.

SELENYUK EKSİKLİĞİNİN NEDENLERİ…

Selenyum toprakta ve besin kaynaklarında bulunur. İnsanlar için, selenyum almanın temel yolu yiyecek, su ardından hava yoluyla da mümkündür. Toprağın içeriğindeki selenyum yere göre değişiklik gösterir: örneğin, araştırmalara göre Avrupa'nın ve Afrika'nın bazı bölgeleri selenyum seviyesi açısından fakirdir ve bu durum o bölgede yaşayan insanların da benzer şekilde bağışıklık sistemlerinin zayıf olduğu şeklinde yorumlanabilmektedir.

Yine başka araştırmalarda selenyumun kandaki değerinin düşmesi sonucunda Avrupa'daki bazı ülkelerde sağlık açısından endişe yaratan durumların ortaya çıkabileceği görülmüştür. Sağlık otoriteleri selenyum eksikliğinden kaynaklı bazı komplikasyonların ortaya çıkabileceğinden endişeleniyor.

Bu endişelerden en önemlisi, kanser ve kalp rahatsızlıkları gibi kronik hastalıkların daha yagın hale gelmesi. Yiyeceklerde bile, selenyum miktarı daha çok o besin maddesinin yetiştiği toprakla ilgilidir. Aynı yiyecek dahi, başka bir yerde yetişmişse eğer, selenyum açısından fakir bir durumda olabilir ve bu da o yiyecekten gelecek olan faydanın düşmesine sebep olabilir. Selenyum eksikliğinin artan erken ölüm riskiyle, bağışıklık sisteminin zayıf olmasıyla ve mental hastalıkların artmasında rol sahibi olduğu düşünülmektedir. Günlük önerilen miktar yetişkinlerde 55 mcg olsa da, 125 mcg ye kadarın asıl günlük ihtiyaçları karşılamaya yetebildiği öne sürülüyor.

SELENYUM SÖZCÜ ile ilgili görsel sonucu

SELENYUM EKSİKLİĞİ NELERE YOL AÇAR?

• Kronik mikrobik hepatit mikrobunda daha yüksek ölüm oranları
• AIDS hastalarında daha yüksek ölüm oranları
• Daha yüksek oranda mikrobik hastalıklara yakalanma ihtimali
• Lenf, meme, prostat, kolon, akciğer, deri, mide ve karaciğer kanser türlerinin görülmelerinde artış
• Sıklıkla görülen soğuk algınlığı ve grip
• Tüm enfeksiyon tiplerine maruz kalmada hassasiyet
• Serviksin papilloma virüsüne sürekli olarak yakalanması
• Deride ve genital bölgelerde tedavisi mümkün olmayan siğiller
• Herpes virüsüne daimi olarak maruz kalmak
• Karaciğer hastalıklarının çoğu türünde artış
• Tiroid hastalığında artış, tiroid kanserinde artış
• Artan allerjiler ve kimyasal hassasiyetler
• Enfeksiyonel problemlerde artış
• Otoimmün hastalıklarda artış
• Daha yüksek miktarda kalp hastalığı riski
• Bilişsel gerilemelere sebep olur

Bu görmüş olduğunuz sonuçlar oldukça ciddi ve çoğu insan bu hastalıkların selenyum adındaki basit bir mineralin eksikliğinden kaynaklandığına inanmakta zorlanıyor. Ancak selenyumun vücuttaki fonksiyonunu ve nasıl çalıştığını anladığınız taktirde durum şaşırtıcı olmaktan çıkıyor. Selenyum, hücrelerinizin ve DNA'larınızın koruyucusu görevindedir.

VÜCUDUMUZDA NE KADAR SELENYUM’A İHTİYAÇ VAR?

Şunu unutmamak gerekir ki eğer yiyeceklerden düzenli bir şekilde selenyum alıyorsanız, daha fazlasını almaya gerek yoktur. Araştırmalara göre, düşük selenyumlu kişilerde ek kullanım fayda gerekebilir, ancak yeterli seviyede selenyum alan bireylerde ek kullanım zararlı etkiler yapabilir. Bu yüzden kişilerin bilinçsiz bir şekilde selenyum ek maddelerini kullanmamaları gerekir. Vücudunuzun bir günde ihtiyaç duyduğu selenyum yaşa göre değişiklik gösterir. Bir yetişkin için güvenli ve yeterli selenyum dozu günde 100 mcg ile 400 mcg arasında değişmektedir. Aşağıdaki listede mikrogram üzerinden ihtiyaç duyulan selenyum miktarları verilmiştir.

SELENYUMUN ZARARLARI

Genel anlamda, selenyum oldukça güvenlidir, çünkü hem insanlar hem de hayvanlar için fazlasıyla önemlidir. Ancak, sizin için iyi olması; ne kadar fazla tüketirseniz o kadar çok fayda sağlayacağınız anlamına gelmiyor. Eğer fazla tüketilirse olabilir. Örneğin Brezilya cevizi, (her cevizde 68-91 mcg kadar) çok ciddi derecede selenyum içerir. Fazla tüketildiğinde günde önerilen miktarın aşılmasına sebep olur. Aşırı dozda selenyum alımı, nefes almakta zorlama, titreme, böbrek yetmezliği, kalp krizi ve kalp yetmezliği gibi bazı rahatsızlıklara sebep olabilir.

SELENYUM LİMİTLERİ

Doğumdan 6 ay sonraya

45 mcg

7-12 yaş arası

60 mcg

1-3 yaş arası

90 mcg

4-8 yaş arası

150 mcg

9-13 yaş arası

280 mcg

14-18 yaş arası

400 mcg

Yetişkinler

400 mcg

SELENYUM SÖZCÜ ile ilgili görsel sonucu

SELENYUM HANGİ YİYECEKLERDE VAR?

Brezilya cevizi
1 avuç: 607 mcg

Yumurta
1 orta boy yumurta: 46 mcg

Ayçiçeği çekirdeği
1 avuç: 105 mcg

Ciğer (Kuzudan)
3 oz: 99 mcg

Kayabalıığı
3 oz: 64 mcg

Tonbalığı
3 oz: 64 mcg

Ringa Balığı
3 oz: 39 mcg

Tavuk göğsü
3 oz: 33.2 mcg

Somon balığı
3 oz: 31 mcg

Hindi
3 oz: 25 mcg

Chia tohumu
1 oz: 15.6 mcg

Mantar
1 avuç: 15 mcg

AfrikaAvrupaBrezilyaDNAGripKalp krizikanserÖlümprostatSağlıksoğuk algınlığıSözcüyumurta

Selenyum İçeren Gıdalar

Selenyum, vücut tarafından üretilmeyen sadece besinlerden alınabilen bir mineraldir. Vücutta, diğer minerallere nazaran, daha az miktarda bulunan selenyum, E vitamini ile bir araya geldiğinde, antioksidan görevi görür. Genellikle kol, bacak, sırt, mide kaslarında depolanır ve büyük kısmı ince bağırsaklardan emilir.

Selenyum antioksidanlar oluşturmak için vücuttaki proteinlerle birleşerek hücrelerin serbest radikal hasarlarından korunmasına yardımcı olur. Glutatyon enziminin çalışmasını sağlaması selenyumun faydalarından biridir. Vücudun erken yaşlanma etkilerinden korunmasına yardımcı olan bu enzimin aktifleşmesi, tiroit bezi fonksiyonlarını düzenlenmesinde ve hormonların sağlıklı işlenmesinde de gereklidir.

Günlük alınması gereken selenyum miktarı, yaş ve cinsiyete bağlı olarak değişkenlik gösterir. Selenyum eksikliği, insan vücudunun çeşitli fonksiyonlarının çalışmamasına neden olabilir. Bu nedenle mutlaka eksikliğinin oluşmaması için selenyum içerikli besinler tüketilmelidir. Peki selenyum hangi besinlerde var?

Yumurta: Protein ve omega-3 kaynağı olan yumurta aynı zamanda iyi bir selenyum kaynağıdır. 63-72 gr bir yumurtada bulunan selenyum miktarı 0.013 mg’dır.

Brezilya Fındığı: Selenyum içeren gıdalardan biri olan Brezilya fındığının 100 gr’ında 1917 mcg selenyum bulunur. Yapılan araştırmalar her gün 2 tane brezilya fındığı tüketmenin vücuttaki selenomethionine düzeylerini iyileştirdiğini gösterir.

Balık: Özellikle 30 gr sarı yüzgeçli orkinos ortalama 92 mg selenyum içerir. Bunu 40 ila 65 mg arası selenyum içeren sardalye, istiridye, karides, somon takip eder.

Mantar: Birçok faydası bulunan mantarlar, iyi birer selenyum kaynağıdır. Bazı mantar türlerinde gramda 200 mcg’ye kadar çıkabilen selenyum değerleri mevcuttur.

Yulaf: Günlük lif ihtiyacın karşılanmasına da yardımcı olan yulafın selenyum içeriği de yüksektir. 100 gr yulafın içerdiği selenyum miktarı 34 mcg’dir.

Ay Çekirdeği: Selenyum bakımından zengin olan ay çekirdeği aynı zamanda bakır, fosfor, manganez ve E vitamini de içerir. Sağlıklı yağları da belli oranlarda içeren ay çekirdeğinin kalori değeri yüksek olduğu için kontrollü şekilde tüketilmesi gerektiği unutulmamalıdır. 100 gr ay çekirdeğinin içermiş olduğu selenyum miktarı 78,2 mcg’dir.

Hindi Eti: Çok iyi bir selenyum kaynağıdır ve 85 gramı günlük selenyum ihtiyacınızın %27’sini karşılamaya yeterlidir. Hindi etinin diğer faydaları da bir başka blog yazımızda :)

 

Selenyum hangi hastalıklara iyi gelir, hangi besinlerde bulunur?

Bağışıklığı arttıran, serbest radikal hasarına ve iltihabına karşı savunma yapan antioksidan aktiviteye katılan selenyum; insan vücudu için son derece hayati bir mineraldir ve sağlıklı bir metabolizmanın korunmasında anahtar rol oynamaktadır.


Selenyum, vücudun hastalıklara ve strese karşı direncini arttırır. Antioksidan aktivitedeki rolünden dolayı serbest radikal hasarını ve iltihabı düşürür. Bu, selenyumun, kanserin yaygın biçimlerini önlemeye, virüslerle mücadele etmeye, kalp hastalığına karşı savunmaya yardımcı olarak ve astım gibi diğer ciddi koşullarla ilişkili semptomları yavaşlatarak vücudunuza yarar sağladığı anlamına gelir.


Selenyum eksikliğinde bağışıklık sistemimiz ve karaciğerimiz bütün tehlikelere açık hale gelir. Selenyum, vücut için çok önemli olmasına rağmen, çoğu insanın depolamada eksik kaldığı bir mineraldir. Selenyum eksikliği gençlerden yaşlılara her yaştan insan için oldukça yaygın ve önemli bir problem.


Selenyum toprakta ve besin kaynaklarında bulunur. İnsanlar için, selenyum almanın temel yolu yiyecek, su ardından hava yoluyla da mümkündür. Toprağın içeriğindeki selenyum yere göre değişiklik gösterir: örneğin, araştırmalara göre Avrupa’nın ve Afrika’nın bazı bölgeleri selenyum seviyesi açısından fakirdir ve bu durum o bölgede yaşayan insanların da benzer şekilde bağışıklık sistemlerinin zayıf olduğu şeklinde yorumlanabilmektedir.



Yine başka araştırmalarda selenyumun kandaki değerinin düşmesi sonucunda Avrupa’daki bazı ülkelerde sağlık açısından endişe yaratan durumların ortaya çıkabileceği görülmüştür. Sağlık otoriteleri selenyum eksikliğinden kaynaklı bazı komplikasyonların ortaya çıkabileceğinden endişeleniyor.



Bu endişelerden en önemlisi, kanser ve kalp rahatsızlıkları gibi kronik hastalıkların daha yagın hale gelmesi. Yiyeceklerde bile, selenyum miktarı daha çok o besin maddesinin yetiştiği toprakla ilgilidir. Aynı yiyecek dahi, başka bir yerde yetişmişse eğer, selenyum açısından fakir bir durumda olabilir ve bu da o yiyecekten gelecek olan faydanın düşmesine sebep olabilir. Selenyum eksikliğinin artan erken ölüm riskiyle, bağışıklık sisteminin zayıf olmasıyla ve mental hastalıkların artmasında rol sahibi olduğu düşünülmektedir. Günlük önerilen miktar yetişkinlerde 55 mcg olsa da, 125 mcg ye kadarın asıl günlük ihtiyaçları karşılamaya yetebildiği öne sürülüyor.




  • Kronik mikrobik hepatit mikrobunda daha yüksek ölüm oranları

  • AIDS hastalarında daha yüksek ölüm oranları

  • Daha yüksek oranda mikrobik hastalıklara yakalanma ihtimali


  • Lenf, meme, prostat, kolon, akciğer, deri, mide ve karaciğer kanser türlerinin görülmelerinde artış

  • Sıklıkla görülen soğuk algınlığı ve grip

  • Tüm enfeksiyon tiplerine maruz kalmada hassasiyet

  • Serviksin papilloma virüsüne sürekli olarak yakalanması


  • Deride ve genital bölgelerde tedavisi mümkün olmayan siğiller


  • Herpes virüsüne daimi olarak maruz kalmak


  • Karaciğer hastalıklarının çoğu türünde artış

  • Tiroid hastalığında artış, tiroid kanserinde artış


  • Artan allerjiler ve kimyasal hassasiyetler


  • Enfeksiyonel problemlerde artış

  • Otoimmün hastalıklarda artış

  • Daha yüksek miktarda kalp hastalığı riski


  • Bilişsel gerilemelere sebep olur

Bu görmüş olduğunuz sonuçlar oldukça ciddi ve çoğu insan bu hastalıkların selenyum adındaki basit bir mineralin eksikliğinden kaynaklandığına inanmakta zorlanıyor. Ancak selenyumun vücuttaki fonksiyonunu ve nasıl çalıştığını anladığınız taktirde durum şaşırtıcı olmaktan çıkıyor. Selenyum, hücrelerinizin ve DNA’larınızın koruyucusu görevindedir.




Selenyumun tümörlü hücrelerin ölümünde yardımcı olduğu görülmüştür ve kanser türlerinde düşük selenyum miktarı başarısız sonuçlara sebep olabilmektedir. Toprak açısından fakir selenyumlu bölgelerde yaşayan kimselerin daha az selenyum aldığı, dolayısıyla da kanser vakalarının o tip bölgelerde daha sık görüldüğü bilinir.


Araştırmalara göre, selenyum miktarını yeterince alan erkek bireylerde, selenyum az alan bireylere kıyasla %65’e varan daha az ilerlemiş prostat kanseri görülme ihtimali mevcuttur.


Destekleyici bir biçimde, kemoterapi alan kanser hastaları selenyum kullanarak bu ilacın yan etkilerini azaltabilirler. 2-3 aylık bir selenyum desteğiyle, kemoterapi kaynaklı saç kaybı, mide bulantısı, karın bölgesi ağrıları, zayıflık ve iştah kaybı gibi yan etkiler, destekleyici selenyum kullanmayan kişilere göre ciddi şekilde azalmaktadır.


Araştırmalar göstermektedir ki düşük selenyum seviyeleri kanser türlerinin çoğuna davetiye çıkarmaktadır ve buna karaciğer kanseri de dahildir. Selenyum desteği, kronik karaciğer hastalıklarında hayati bir önem taşır, çünkü kanser riskini azaltmaktadır. Selenyum karaciğerinizin toksinlerden temizlenmesini sağlar. Bazı araştırmalara göre selenyum seviyelerinin siroz ve hepatitler gibi karaciğeri etkileyen hastalıkların doğrudan ilişki içerisinde olduğunu ortaya koymaktadır.




Hashimoto tiroidi; tiroid bezinin bağışıklık sistemi tarafından yok edilmeye başlamasıyla başlayan otoimmün bir hastalıktır. Bu durumda, bağışıklık hücreleri bu anahtar enzimin hormon üretimini durdurmasını sağlayan bir antikor üretmeye başlarlar. Adı, tiroid peroksidaz ya da tiroglobülindir. Bu tiroid hormonlarının bloklanmasını sağlar.


Hashimoto tiroidi, guatr hastalığının da birincil sebebi olarak kabul edilir. Bu hastalıkta genetik faktörler ve ailedeki hikayelerin önemi kadar çevresel faktörler de önemlidir. Ayrıca, genetik olarak yatkınlığı olan kimselerde meydana gelen bazı enfeksiyonel hastalıklardan, aşırı iyot alımından, selenyum eksikliğinden ve bazı ilaçların kullanımından sonra bu hastalık meydana gelebilir. Hashimoto hastalığı, tiroid hormonunun bozulması sonucu hipotiroidizm olarak ortaya çıkar.



Hashimoto tiroidi şu şekillerde ortaya çıkar;

1) tiroid bezinde büyüme, guatr


2) tiroid peroksidaz ve tiroglobüline karşı yüksek seviyede antikor


3) ultrasonda görülen büyümüş tiroid.



Hashimoto hastaları, ağırlıkları değişen farklı semptomlar gösterebilirler. Bazı hastalarda hiç semptom görülmediği gibi bazı hastalar da ağır şekilde belirti gösterebilirler. Vaka ilerledikçe, hipotiroidizm semptomları da yavaş yavaş farkedilir olmaya başlar; aşırı yorgunluk, kilo alımı, kabızlık, depresyon, kuru cilt, saç dökülmesi, soğuğa karşı hassasiyet, guatr...


Tiroid bezi zamanla parçalandığı için bu semptomlar giderek şiddetlenebilir. Ayrıca Hashitoksisite denilen bir başka durumu da yaşamaya başlayabilirler, bu belirtiler de şöyledir; anksiyete, kilo kaybı, titreme, terleme, uykusuzluk, kalp atışında hızlanma, guatr, deri incelmesi.


Hashitoksisite, tiroid foliküllerinin bozulması sonucunda meydana gelir, bu da aşırı tiroid hormonuna sebep olur. Ancak, hastalık ilerledikçe, semptomlar hipotirodizme benzerlik göstermeye başlar. Başka hastalıklarla olan ilişkilerini, sebeplerini, bazı başka metabolik hastalıkları da aşağıda okuyabilirsiniz.


Çölyak ile Hashimoto arasındaki bağlantıyı açıklamak üzere bir sürü araştırma yapılmıştır. İkisi de metabolik rahatsızlık olduğu için aralarında mutlaka bir bağlantı olması beklenmekteydi ve nihayet bulundu da. Araştırmanın sonucuna göre Çölyak hastalığına sebep olan genin, %50 oranında Hashimoto hastalığına yakalanan kişilerde de olduğu sonucu netleşmiş bulunmaktadır. Ayrıca başka bir araştırmada Çölyak hastalarında yapılan bir antikor taramasında, 184 kişinin %21 kadarı Hashimoto pozitif sonuç vermiştir.




Şunu unutmamak gerekir ki eğer yiyeceklerinizden düzenli bir şekilde selenyum alıyorsanız, daha fazlasını almaya gerek yoktur. Araştırmalara göre, düşük selenyumlu kişilerde ek kullanım fayda gerekebilir, ancak yeterli seviyede selenyum alan bireylerde ek kullanım zararlı etkiler yapabilir. Bu yüzden kişilerin bilinçsiz bir şekilde selenyum ek maddelerini kullanmamaları gerekir. Vücudunuzun bir günde ihtiyaç duyduğu selenyum yaşa göre değişiklik gösterir. Bir yetişkin için güvenli ve yeterli selenyum dozu günde 100 mcg ile 400 mcg arasında değişmektedir. Aşağıdaki listede mikrogram üzerinden ihtiyaç duyulan selenyum miktarları verilmiştir.

YaşÖnerilen miktar Doğumdan 6 aya kadar 15 mcg 7-12 ay arası 20 mcg 1-3 yaş arası 20 mcg 4-8 yaş arası 30 mcg 9-13 yaş arası 40 mcg 14-18 yaş arası 55 mcg 19-50 yaş arası 55 mcg 51-70 yaş arası 55 mcg 71 yaş ve üzeri 55 mcg Hamile kadınlar ve yaşlı kadınlar 60 mcg Emziren kadınlar 70 mcg


Genel anlamda, selenyum oldukça güvenlidir, çünkü hem insanlar hem de hayvanlar için fazlasıyla önemlidir. Ancak, sizin için iyi olması; ne kadar fazla tüketirseniz o kadar çok fayda sağlayacağınız anlamına gelmiyor. Eğer fazla tüketilirse olabilir. Örneğin Brezilya cevizi, (her cevizde 68-91 mcg kadar) çok ciddi derecede selenyum içerir. Fazla tüketildiğinde günde önerilen miktarın aşılmasına sebep olur. Aşırı dozda selenyum alımı, nefes almakta zorlama, titreme, böbrek yetmezliği, kalp krizi ve kalp yetmezliği gibi bazı rahatsızlıklara sebep olabilir.


Selenyumun üst limiti ise aşağıdaki listede verilmiştir.

YaşÜst Limit Doğumdan 6 ay sonraya 45 mcg 7-12 yaş arası 60 mcg 1-3 yaş arası 90 mcg 4-8 yaş arası 150 mcg 9-13 yaş arası 280 mcg 14-18 yaş arası 400 mcg Yetişkinler 400 mcg

Yiyeceklerdeki selenyum miktarı yetiştikleri toprakta ne kadar selenyum olduğuyla doğru orantılıdır. Normalde, selenyum Brezilya cevizi, et, deniz ürünleri, tam tahıllar, buğday, sarımsak, su yosunu, şeker kamışı, soğan ve reishi mantarı gibi gıda maddelerinde bulunur. Her ne kadar doğal ortamında yakalanan deniz ürünlerinde daha fazla selenyum bulunsa da, çoğu deniz ürünü de çiftliklerde insan kullanımı için üretilmektedir. Topraktaki selenyum miktarı tahmin edilebilir değildir, ihtiyaç olanı da her zaman gıdalardan almak mümkün olmayabilir, hele de bir virüs ile savaş içerisindeyse vücut. Selenyum açısından fakir toprak ve kötü bir beslenmenin dışında, selenyum eksikliğine sebep olabilecek sebepler arasında; ağır metallere maruz kalmak, kurşun ve cıva gibi önceki dönemlerde kemoterapi görmüş olmak, gastrit, crohn’s, kolit ve çölyak gibi bağırsak rahatsızlıklarını sayabiliriz.


Selenyum içeren besinler, kümes hayvanları ve bazı et türlerine ek olarak Brezilya fıstığı, yumurta, karaciğer, ton balığı, morina ve ayçiçeği tohumlarıdır.



Brezilya cevizi

1 avuç: 607 mcg

  1. Yumurta

1 orta boy yumurta: 46 mcg

  1. Ayçiçeği çekirdeği

1 avuç: 105 mcg

  1. Ciğer (Kuzudan)

3 oz: 99 mcg

  1. Kayabalıığı

3 oz: 64 mcg

  1. Tonbalığı

3 oz: 64 mcg

  1. Ringa Balığı

3 oz: 39 mcg

  1. Tavuk göğsü

3 oz: 33.2 mcg

  1. Somon balığı

3 oz: 31 mcg

  1. Hindi

3 oz: 25 mcg

  1. Chia tohumu

1 oz: 15.6 mcg

  1. Mantar

1 avuç: 15 mcg



Selenyum Nedir?

Selenyum (Se), periyodik cetvelde 4. Periyodun 6a grubunda bulunan 6a grubunun 3. Elementidir. 1817 senesinde Johan Gottlieb Gahn ile Jöns Jakob Berzelius tarafından keşfedilerek periyodik cetveldeki yerini almıştır.

Vücudun sağlıklı kalabilmesi için ihtiyaç duyduğu temel minerallerdendir. Az miktarda selenyum vücut için yeterli olsa bile vücut için oldukça önemlidir. Tiroid bezleri, metabolizma, üreme ve DNA gibi fonksiyonların süreçlerinde önemli bir yeri vardır.

Vücuttaki Görevi Nedir?

İnsan vücudunun sağlığı için oldukça önem teşkil eden selenyum, vücuttaki bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Metabolizmayı korumaktadır. Takviyesi oldukça önemlidir. Eksikliğinde bağışık sisteminde problemlere yol açabilir. Ayrıca karaciğeri de etkileyerek tüm tehlikelere açık hale getirir.

Vücut için önemli olan bu mineralin eksikliği, her yaştan insanda yaygın görülmektedir. Toprakta ve farklı besin kaynaklarında bulunmakla birlikte, genellikle besinlerden alınmaktadır. Bu yüzden selenyum içeren besinleri tüketmek önemlidir. Örneğin, yumurta, ciğer, tavuk göğsü, mantar ve ton balığı gibi besinler de yeterli miktarda bulunmaktadır.

YouTube video

Selenyumun Faydaları Nelerdir?

Diyet yapmaya karar verdiğiniz andan itibaren tüketmeniz gereken bir mineraldir. Doğada selenyumun çeşitli gıdalarda var olduğunu biliyoruz. Bunlar kırmızı ve beyaz et, sarı yüzgeçli orkinos, süzme peynir ve yumurtadır. Ayrıca Brezilya cevizinde de bol miktarda bulunur. İnsanlarda selenyum eksikliği bir takım hastalıklara yol açar. Bu hastalıklar diyabet, tiroid bezi iltihabı ve guatrdır. Ayrıca bağışıklık sisteminizin de zayıflamasına yol açar. Bu bilgiler dışında faydaları nelerdir sorusuna cevap verelim.

Selenyumun insan vücudu üzerinde bilinen çok faydası vardır. Diyet yaparken kullanılması önerilen selenyumun faydaları şunlardır:

  • 1. Antioksidan özelliği bulunmaktadır.
  • 2. Özellikle tiroid rahatsızlığını önler.
  • 3. Astım semptomlarınızı hafifletir.
  • 4. Kalp hastalıklarını önleyici özelliği vardır.
  • 5. Bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur.

Youtube Kanal Abone

Selenyum İçeren Besinler Nelerdir?

Yunanca “selene” kelimesinden türetilen ve “ay” anlamına gelen selenyum, vücut için faydalı ve diyet ile birlikte alınması gereken bir mineraldir. Metabolizma ve tiroid fonksiyonu açısından oldukça önem taşıyan selenyum minerali, farklı besinler aracılığıyla temin edilebilecek bir mineraldir. Selenyum içeren besinler genellikle şunlardır:

  • Balık: 30 gram orkinos balığından ortalama 92 mcg selenyum minerali demektir. Bunun dışında karides, sardalye, istiridye ve somon gibi balık çeşitlerinden 40 ile 65 mcg depolamak mümkün.
  • Tavuk: Ortalama 25 mcg selenyum için yaklaşık 85 gram tavuk tüketmeniz gerekir.
  • Yumurta: Proteinin yanı sıra yaklaşık 20 mcg selenyum içeren haşlanmış yumurta, günlük selenyum ihtiyacını karşılamak için tavsiye edilen başlıca besinler arasındadır.
  • Süt ve Yoğurt: Bir fincan süt veya yoğurtta yaklaşık olarak 8 mcg selenyum minerali bulunmaktadır. Tahıllarla zenginleştirildiğinde etkisi artmakta olan bu karışım, günlük ihtiyacının yaklaşık belli bir kısmını karşılamaktadır.
  • Süzme Peynir: Günlük ihtiyacın ortalama %30’unu karşılayan bir fincan süzme peynirin içeriğinde 20 mcg selenyum bulunmaktadır.
  • Diğer Besinler: Selenyum içeren besinler arasında saydığımız bu temel gıdaların dışında yulaf ezmesi, pirinç, brezilya cevizi, zenginleştirilmiş gıdalar, ıspanak, mercimek, muz, kaju, mantar, kuru fasülye, hindi eti ve ay çekirdeği de bulunmaktadır. Güçlü bir antioksidan görevi gören ve kalp hastalıklarına karşı korumada etkin role sahip olan mineralin günlük olarak vücuda alınması bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de önemli bir yere sahiptir.

Günlük Selenyum İhtiyacı Ne Kadardır?

Günlük mineral ihtiyacı doğru bir şekilde karşılandığı takdirde bireylerin hastalanma sıklıklarında azalmalar görülmekte olup bu mineral ayrıca metabolizmayı da hızlandırarak kilo verme sürecini hızlandırmaktadır.

Metabolizmanın çalışmasından, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve zihinsel hastalıkların da önüne geçmede önemli bir mineral olmakla birlikte, günlük olarak alınması gerekmektedir. Günlük selenyum ihtiyacı 55 mcg olmaktadır ancak 125 mcgye kadar alınabilmektedir.

Bu ihtiyacın karşılanması vücudun işlevlerini doğru bir şekilde yerine getirebilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu mineral bazı besinlerde diğer besinlere oranla daha fazla bulunmakta olup bu besinlerin günlük öğün listesine eklemek sağlığınız açısından önemlidir.

Sık Sorulan Sorular

Selenyum Fazla Alınırsa Ne Olur?

Normal dozlarda alındığında selenyumun genellikle yan etkileri yoktur. Aşırı dozda selenyum ağız kokusu, ateş ve mide bulantısının yanı sıra karaciğer, böbrek ve kalp sorunlarına ve diğer semptomlara neden olabilir. Yeterince yüksek seviyelerde selenyum ölüme neden olabilir. Diğer yandan selenyum bazı antasitler, kemoterapi ilaçları ve doğum kontrol hapları gibi bazı ilaçlar ve takviyelerle etkileşime girebilir.

Selenyum Hapı Nasıl Kullanılır?

  • Doğumdan 3 yaşına kadar: Günde 10 ila 20 mikrogram (mcg).
  • 4 ila 6 yaş: günde 20 mcg.
  • 7 ila 10 yaş arası: günde 30 mcg.
  • Ergen ve yetişkin erkekler: günde 40 ila 70 mcg.
  • Ergen ve yetişkin dişiler: günde 45 ila 55 mcg.
  • Hamile kadınlar: günde 65 mcg.
  • Emziren dişiler: günde 75 mcg.

Selenyum Takviyesi Ne İşe Yarar?

Selenyum, antioksidan özelliğinden dolayı dikkatleri üzerine çekmiştir. Antioksidanlar hücreleri hasardan korur. Selenyum takviyelerinin prostat kanseri üzerinde etkili olduğuna dair bazı çalışmalar bulunmaktadır. Selenyum, kolorektal veya akciğer kanseri riskini etkilemiyor gibi görünüyor. Selenyum ayrıca düzinelerce hastalığın tedavisi için de çalışılmıştır. Astımdan artrite, kepekten kısırlığa kadar çeşitlilik gösterirler.

Selenyum Hangi Saatte Alınmalı?

Selenyum toprakta bulunan bir mineraldir. Selenyum doğal olarak suda ve bazı yiyeceklerde bulunur. İnsanlar sadece çok küçük bir miktara ihtiyaç duyarken, selenyum metabolizmalarında önemli bir rol oynar. Selenyum alırken selenyumun günün hangi saatinde alındığı önemli değildir. Ancak midenizle ilgili sorunlarınız varsa selenyumu yemekle birlikte almalısınız.

Instagram Takip

Uzm. Diyetisyen Tuğba Yaprak

Selenyum İçeren Besinler Nelerdir? Hangi Gıdalarda Selenyum Bulunur?


Selenyum insan vücudunun ihtiyaç duyduğu faydalı bir maddedir.

Selenyum İçeren Besinler Nelerdir?

Selenyum insan vücuduna lazım olan bir maddedir. Hangi besinlerde olduğu birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Metabolizmanın korunmasına etkili olan bir maddedir. Vücudun hastalıklara karşı direnç göstermesine yardımcı olur. Çok fazla stres yaşayan kişiler için tüketilmesi önerilir. İltihap oluşmasına karşı direnç göstererek, iltihaplanmayı azaltır. Kanser çeşitlerine engel olarak virüslerle en iyi şekilde mücadele eder ve savunma yapar.

Astım ve kalp hastalıkları konusunda çok faydalı bir maddedir. Selenyum eksikliğinde insan vücudunda bazı tepkimeler olur. Özellikle bağışıklık sistemi ve karaciğer bu durumlardan çok etkilenir. Vücutta eksik kalması ve depolanmaması birçok hastalığa davetiye çıkarabilir. Her yaşta insan için mutlaka alınması gereken bir mineraldir.

Selenyum eksik olmasından dolayı ortaya çıkabilecek bazı sağlık sorunları şu şekildedir;

● AIDS
● Hepatit
● Soğuk algınlığı ve grip
● Enfeksiyon
● Karaciğer hastalıkları
● Kalp hastalıkları
● Tiroid hastalıkları
● Virüsler
Bu hastalıklar tamamen selenyum eksikliğiyle ortaya çıkar. Selenyum vücudun bağışıklık sistemi için çok önemli bir mineraldir. Her insanın günlük olarak selenyum ihtiyacını karşılaması bu hastalıklardan korunmasına yardımcı olacaktır.

Hangi Gıdalarda Selenyum Bulunur?

Selenyumun faydalarını bu kadar bilinirken, hangi gıdalarda olduğu araştırılan bir konudur. İnsanlar selenyum ihtiyaçlarını hangi gıdalardan karşılayacağını araştırarak bilgi sahibi olmaya çalışıyor. Vücudun ihtiyacı olan selenyumun olduğu çok fazla sayıda gıda bulunuyor. Bu gıdalar tüketilerek ihtiyaç duyulan selenyum karşılanabilir. İnsan vücudu günlük olarak 100 ile 500 mg arasında selenyuma ihtiyaç duyar. Bu ihtiyacı karşılamak için selenyum içeren besinler tüketilmelidir. Selenyum içeren gıdalar şu şekildedir;

● Yumurta
● Ayçiçek çekirdeği
● Kayabalığı
● Ciğer
● Tavuk göğsü
● Hindi
● Mantar
● Ton balığı
● Ceviz


Bu besinler içerisinde oldukça fazla selenyum bulunur. Günlük olarak tüketilen bu gıdalarla ihtiyaç duyulan selenyum karşılanabilir.

En iyi 10 selenyum kaynağı

Bedeninizin kalsiyum, magnezyum, sodyum, fosfor, potasyum, kükürt ve klora dikkat çeken miktarlarda ihtiyacı var. Bunun ardından demir, çinko, bakır, manganez, molibden, kobalt, krom ve flüor gibi iz elementler denilen elementler mevcut. Bedenin bunlara da ihtiyacı var ancak 5 mg’dan daha az olmak üzere az miktarda. İz elementlerden önemli bir tanesi ise selenyum.

Okumaya devam ederseniz onun bedeninizde oynadığı rolü, selenyum için en iyi besin kaynaklarını ve bedenin ihtiyaçlarını öğrenebilirsiniz.

Selenyum kaynaklarına geçmeden önce onun bedenimizde oynadığı role bir göz atalım.

Selenyumun Bedendeki Rolü Nedir?

Selenyum pek çok gıdada doğal yoldan bulunan bir iz element ve besin takviyesi olarak da bulunabiliyor. Çeşitli biyolojik ve fizyolojik işlemde kritik rol oynayan 24 selenoproteinin yapısında bulunuyor.

Genelde proteinlerle birlikte çalıştığı için selenyum şunları ciddi anlamda etkiliyor:

• Üreme
• Tiroid hormonu metabolizması
• DNA sentezi ve oksidatif hasardan korunma
• Enfeksiyon ve iyileşme
• Kalp damar sağlığı
• Kanserin önlenmesi

Bunlar ve diğer hayati ancak küçük işlemler için ne kadar selenyuma ihtiyaç var? Her gün selenyum desteği almalı mı?

Selenyumun önerilen dozu nedir?

Bedenin Her Gün Ne Kadar Selenyuma İhtiyacı Var?

Selenyumun günlük önerilen miktarı yaşınıza ve onun talep üzerindeki doğrudan etkisine bağlı. Aşağıdaki ölçümler mikrogram cinsinden belirlenmişler.

6 aya kadar: 15 mcg
7-12 aylık: 20 mcg
1-3 yaş arası: 20 mcg
4-8 yaş arası: 30 mcg
9-13 yaş arası: 40 mcg
14-18 yaş arası: 55 mcg
19-50 yaş arası: 55 mcg
51-70 yaş arası: 55 mcg
71 ve üzeri: 55 mcg
Hamile kadınlar: 60 mcg
Emziren kadınlar: 70 mcg

Bu kadar selenyumu nasıl almalı?

Elbette beslenme yoluyla! Selenyum çok çeşitli gıdalarda bulunabilen bir mineral: sebzeler, etler ve süt ürünleri gibi. İşinizi kolaylaştırmak için selenyum zengini gıdaları listeledik.

Bu listeden sevdiklerinizi seçin ve gıdalarınıza ekleyin!

10 Kolayca Bulunur Selenyum Zengini Gıda

Brezilya Fındığı

Brezilya fındığı en zengin selenyum kaynaklarından birisi. 100 gramında 1917 mcg selenyum bulunuyor. Ayrıca magnezyum, bakır ve çinko miktarları da dikkat çekici.
Çalışmalar her gün 2 tane brezilya fındığı tüketmenin vücuttaki selenomethionine düzeylerini iyileştirdiğini gösteriyorlar.
Hatta brezilya fındığını beslenmenize eklemek takviye alma ihtiyacınızı bile ortadan kaldırabilir.

Mantar

Bazı yaban mantarlarının etli kısımları selenyum bakımından çok zengin. Bazı türlerde gramda 200 mcg’ye kadar çıkabilen selenyum değerleri mevcut.

Deniz Ürünleri

Taze deniz ürünleri mineraller bakımından çok zenginler. Doğru miktarda sodyum, fosfor, bakır, çinko, demir, iyot ve selenyum barındırıyorlar.

Ton balığı: 36.5
Sardalya: 52.7
Karides: 38.0
İstiridye: 63.7
Uskumru: 73.4
Midye: 44.8
Yengeç: 37.4
Pisi balığı: 36.5

Dana Eti

Bir diğer selenyum içeren gıda ise dana eti. Dananın neredeyse her kısmında yüksek miktarda selenyum var. Karaciğer, kontrfile, omuz ve göğüs gibi.

Dana eti ile gerçekleştirilen bir beslenmeden elde edilen selenit veya L-selenomethionine değerleri maya tipi beslenme ile karşılaştırıldığında dana etindeki selenyumun diğerlerinden daha iyi emildiği görülmüş.
100 gram çiğ dana etinin 100 gramında 16.4 mcg selenyum bulunurken, bu değer karaciğerde 39.7, kıymada 13.5, pirzolada 16.2, kalçada 24.8 ve diğer filetolarda 26.9 mcg.

Ayçekirdeği

 

B vitamini, magnezyum, fosfor, bakır ve manganezin yanında ayçekirdeğinde E vitamini ve selenyum da bol bulunuyor.
100 gram kuru ayçekirdeğinde 53 mcg selenyum mevcut.

Ayçekirdeğinin kolesterol ve sodyum düzeyi oldukça düşük ve bu nedenle sağlıklı bir atıştırmalık.

Yumurta

Taze yumurtada B, A ve D vitaminleri ile demir, fosfor ve selenyum gibi mineraller ve protein bulunuyor.
Bir orta boyutlu yumurtada 13.9 mcg selenyum mevcut ve bu da günlük değerin %20’si kadarı. Büyük kaynamış yumurtada 15.4 mcg selenyum var.

Bu nedenle her gün kahvaltıda en az bir yumurta tüketmelisiniz.

Esmer Pirinç

Ham pirincin kabuğu ve bir kaç katmanı alındıktan sonra esmer pirinç elde edilir (işlemlere devam edilirse beyaz pirinç ortaya çıkar).

İşlenme miktarını takip ederek esmer pirincin içindeki pek çok besin değerini korumak mümkün. Bu pirincin beyaz pirince karşı en büyük avantajı fitokimyasallar ve selenyum gibi iz elementler bakımından çok zengin olması.

100 gram esmer pirinçte 23.4 mcg selenyum bulunuyor. Pişirdikten sonra ise aynı miktarı 10 mcg kadarına sahip ve bunun yanında manganez, potasyum, magnezyum ve fosfora da sahip.

Ekmek ve Makarna

Ekmek ve makarna pek çok ülkede temel gıdalar arasında. Günümüzde ekmek ve makarna için kullanılabilecek pek çok un türü var. Glutensiz unlar, pişirim karışımları, kepekler, ekmekler, atıştırmalıklar ve hepsi burada mevcut.

Karbonhidratlar gibi, selenyum da glutensiz ve normal ekmek ile makarnalarda bol miktarda bulunuyorlar. Derinlemesine kimyasal analizler aşağıdaki bilgileri sunuyorlar.

Ekmek karışımı: 1.7-1.9
Tam buğday ekmeği: 1.7-2.1
Mısır unu: 19.9-23.5
Kara buğday unu: 2.6-3.2
Glutensiz yulaflı un: 1.2-1.4
Makarna (karabuğday ile): 2.2-2.4
Tefli makarna: 7.4-9.6

Kaju

Brezilya fındığında olduğu gibi kaju da bol miktarda selenyuma sahip. 100 gram kajuda 19.9 mcg selenyum ve magnezyum, bakır ve manganez bulunuyor.

Ayrıca bu üründe yüksek düzeyde yağ da bulunuyor (toplam ağırlığının %48.3’ü kadar). Bu yağların %62’si tekli doymamış yağ asitleri, %18’i çoklu doymamış yağ asitleri ve %21’i doymuş yağlar.

Kajuda aynı zamanda sitosterol, campesterol, kolesterol ve avenasterol gibi fitokimyasallar, glutamik asit, aspartik asit, leucine, valine, sistein, methionin ve triptofan gibi amino asitler de bulunuyor.

E vitamini de en yaygın vitamin ve ayrıca B3, B5, provitamin A ve B12 de bulunuyor.

Mercimek

Mercimeğin makro ve mikro besin profili mükemmeldir ve mineral varlığı da bunu etkileyen faktörlerden birisi. Kolayca pişerler ve pişirmeden önce diğer bakliyatlara, çekirdeklere ve tahıllara göre çok az işlem gerektirirler. Bu nedenle 100’den fazla ülkede bir tam gıda olarak tüketiliyorlar.

100 gram kuru mercimekte günlük ihtiyacın %26-%122’si kadar besin değeri mevcut. Mercimekteki selenyumun neredeyse %85-%95’i organik selenomethionine formunda, bir kısmı ise selenat formunda.

Bitki ekolojisi çalışmalarına göre, mercimek çeşitleri arasında Avustralya, Nepal ve Kanada’da üretilenlerin selenyum değerleri en yüksek düzeyde. Suriye, Fas ve Kuzeybatı ABD’dekilerde ise en alt düzeyde.

Selenyum zengini gıdalara dair genel görüşler bu şekildeydi. Brezilya fındığından danaya, esmer pirinçten mercimeğe kadar gerekli selenyum kotanızı doldurmanızı sağlayacak çok sayıda seçeneğiniz var.

Bu gıdalardaki selenyum miktarı, topraktaki selenyuma ve pH, topraktaki organik madde miktarı gibi diğer faktörlere, ayrıca bitkideki selenyumun kullanılabilir bir formda olup olmadığına bağlı.

Başka şekilde anlatmak gerekirse, toprağın selenyum içeriği hayvanları tükettiği bitkilerdeki selenyum miktarını değiştiriyor ve bu nedenle hayvansal ürünlerden alınan selenyum düzeyi değişiklik gösterebilir.

Ancak topraktaki selenyum konsantrasyonunun selenyum düzeyi üzerindeki etkisi hayvansal ürünlerde bitkisel ürünlerden daha düşük. Çünkü hayvanlar kendi homeostatik mekanizmaları vasıtası ile dokulardaki konsantrasyonu koruyorlar.

Bu top 10 listesinden en favori olanlarını seçin. Bitki ve hayvansal gıdaları yemek yapmakta kullanın.

Dr. Josh Axe

Kanser Riskini Düşürür, Metabolizmayı Dinç Tutar!

Kod Adı: Antioksidan Selenyum 34

Bilmiyor olabilirsiniz, ama vücudunuzun selenyuma ihtiyacı vardır. Tüm eser mineraller gibi, vücudun düzgün çalışması için gereklidir. Ancak selenyuma, kalsiyum ve demir gibi, vücuda büyük miktarlarda gerekli olan vitamin ve minerallerden daha az seviyede ihtiyaç duyulur. Bu nedenle de bir mikro besin olarak adlandırılır.

Selenyum Nedir?

Selenyum, 1817’de birçok elementin atom ağırlıklarını belirleyen ve kimyasal semboller sistemini geliştiren İsveçli kimyacı Jöns Jacob Berzelius tarafından bir element olarak keşfedilmiştir. İlk önce bir toksin olduğu düşünülmüş; ancak sonraları bilim adamları selenyumun 1950’lerde temel bir mineral olduğunu belirlemişlerdir.

Selenyum, toprakta doğal olarak bulunan ve belirli yiyeceklerde de görülen eser mineraldir ve suda bile az miktarda bulunur. Bağışıklığı arttırdığı, serbest radikal hasarı ve inflamasyonu önleyen antioksidan aktivitesinde yer aldığı ve sağlıklı bir metabolizmanın sürdürülmesinde kilit rol oynadığından insan vücudu için son derece önemli bir mineraldir.

selenyum faydaları

Selenyum Faydaları Nelerdir?

  • Kanserle Savaşmakta Yardımcı Olabilir: Selenyum, ailenizde zayıf bir bağışıklık sistemi veya kanser öyküsü varsa özellikle faydalıdır. Çalışmalara göre selenyum; kanser insidansı, kansere bağlı mortalite (ölüm oranı) ve kanserli hücrelerin şiddetini (özellikle karaciğer, prostat, kolorektal ve akciğerlerde) riskini azaltmakta etkilidir.
  • Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendirir: Çalışmalara göre, bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için selenyum gereklidir ve aynı zamanda HIV de dahil olmak üzere virüslerin gelişimini önlemede selenyum önemli bir yapı maddesi olabilir. HIV virüsü taşıyan hastalarda selenyumun, hastalığın ilerlemesi ve AIDS’i yavaşlatmakta yararlı olduğu anlaşılmıştır.
  • Kan Akışını Artırır ve Kalp Hastalıkları Riskini Düşürür: Selenyum takviyeleri veya selenyum açısından zengin gıdaların tüketiminin artırılması, koroner kalp hastalığının önlenmesine yardımcı olabilir. Selenyumun; iltihapla savaşma, kan akışını artırma, serbest radikal oksidatif stresi azaltma ve antioksidan aktiviteye yardım etme yeteneği ile kalp sağlığına yararlı olabileceğine inanılmaktadır. Ancak, gözlemsel çalışmalar zaman zaman yanıltıcı kanıtlara yol açabilir ve bu nedenle, selenyumun ileriye doğru giden kalp hastaları için genel olarak reçete edilip edilmeyeceği konusunda bulgular hâlâ yetersizdir.
  • Astım Belirtilerini Azaltmaya Yardımcı Olur: Gözlemsel çalışmalar, kronik astımlı hastaların selenyum seviyelerinin daha düşük olduğunu saptamıştır. Çalışmalara göre, astımlı kişiler selenyum takviyeleri aldıklarında, plasebo alanlara göre astımla ilgili semptomları daha az yaşamışlardır. Uzmanlar selenyum desteğinin kronik astımlı hastalar için ilaca yararlı bir ek tedavi olabileceğini düşünmektedirler.
  • Doğurganlığı Artırmaya Yardımcı Olabilir: Selenyum, düzgün sperm hareketliliği için gereklidir. Selenyum sperm mitokondri kapsülüne dahil edilir ve vajinal kanalda hareket ettikçe spermin davranış ve işlevini etkileyebilir. Bazı çalışmalar, selenyumun düşük yapma riskini azaltabileceğini de göstermektedir, ancak bu noktada, selenyum takviyesi söz konusu olduğunda, erkekler üzerinde kadınlarda olduğundan daha fazla araştırma yapılmıştır.
  • Tiroit Fonksiyonunu Düzenler: Selenyum, tiroit hormonlarının üretimi için bir katalizör görevi görür. Tiroit bezi, iştah, uyku, sıcaklık, ağırlık, enerji ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok önemli günlük vücut fonksiyonlarını kontrol eder. Tiroit fonksiyonu ile ilgili bir sorun; sinirlilik, kas zayıflığı, yorgunluk, kilo alma veya kilo verme ve uykusuzluk gibi olumsuz semptomlarla sonuçlanabilir. Bu nedenle vücuda uygun miktarlarda selenyum alarak, etkilerinden faydalanabilirsiniz.
  • Oksidatif Strese Karşı Vücudu Savunur: Selenyumun özellikleri arasında yaşlanma süreciyle mücadele ve serbest radikal hasarını azaltarak bağışıklık sistemine yardımcı olma becerisi sayılabilir. Selenyumun, E vitamini gibi diğer antioksidanlar ile sinerjistik bir etkisi vardır, vücudun oksidatif stresle savaşmasını ve prostat ve kolon kanseri gibi kanserlere karşı savunmasını sağlar. Selenyum, hücre zarlarındaki lipitleri (yağları) koruyan işlemler için önemli bir enzim olan glutatyon peroksidazın temel bir bileşenidir. Selenyum, hücrelerin oksidatif bozunmasıyla savaşmak ve hastalığa neden olabilecek mutasyona ve DNA hasarına karşı korunmak için gereklidir.
selenyum faydaları

Selenyum Nelerde Var? Selenyum Deposu 10 Besin

1) Balık & Deniz Ürünleri

Selenyum kaynakları arasında deniz ürünleri ilk sıradadır. Sarı yüzgeçli orkinos, 85 gramında yaklaşık 92 mcg selenyum içerir, bu da onu mükemmel bir selenyum kaynağı yapar. Bunu 40 ila 65 mcg arasındaki miktarlarda sardalye, istiridye, pisi balığı, karides, somon ve yengeç takip eder.

selenyum takviyesi

2) Jambon

Sağlık bilincine sahip birçok tüketici yüksek tuz içeriği nedeniyle jambondan uzak durur. Bununla birlikte jambon, 85 gramlık porsiyon başına yaklaşık 42 mcg selenyum içerir ve yetişkinler için önerilen günlük alımın %60’ını sağlar.

selenyum nelerde var

3) Dana Eti

Dana eti 100 gram porsiyonda yaklaşık 91.4 mcg selenyum sağlayan iyi bir protein ve selenyum kaynağıdır. Ancak, sığır eti yüksek miktarda kolesterole sahiptir, bu nedenle aşırı miktarda tüketilmemelidir.

selenyum eksikliği

4) Tavuk

85 gram beyaz et, 22 ila 25 mcg selenyum içerir. Aynı zamanda iyi bir protein, B6 vitamini ve fosfor kaynağıdır.

selenyum nelerde var

5) Yulaf

100 gram yulaf yaklaşık 34 mcg selenyum içerir. Aynı zamanda, magnezyum, manganez ve fosfor gibi iyi bir mineral kaynağıdır.

selenyum nelere var

6) Yumurta

Bir adet haşlanmış yumurta, vücuda yaklaşık 20 mcg selenyum sağlar. Yumurtada bulunan diğer besinler arasında riboflavin, B12 vitamini, D vitamini ve fosfor vardır.

selenyum yumurta

7) Peynir

Peynir, herhangi bir beslenme programına rahatça eklenebilecek çok yönlü bir besindir. 100 gramlık bir porsiyon peynir yaklaşık 15 mcg selenyum içerir. Selenyumun dışında peynir, iyi bir A vitamini, kalsiyum, fosfor ve protein kaynağıdır.

selenyum

8) Mantar

100 gram mantarda yaklaşık 11,9 mcg selenyum vardır. İyi bir demir, potasyum, bakır, riboflavin, niasin, C vitamini ve D vitamini kaynağı olan mantarlar, haşlanarak, fırında pişirilerek veya kavrularak tüketilebilir.

selenyum faydaları

9) Ay Çekirdeği

Çinko, fosfor, potasyum ve magnezyum gibi değerli minerallerin yanı sıra selenyum içeriğine sahip bir diğer besin kaynağı da ay çekirdeğidir. Yağ oranı düşünülürse dikkatli tüketmekte fayda var.

selenyum ay çekirdeği

10) Brezilya Cevizi

Selenyum nelerde var, selenyum içeren yiyecekler hangileri denildiğinde Brezilya cevizi de listeye muhakkak eklenmeli. Çünkü tam bir selenyum deposu! 1 avuç Brezilya cevizi 607 mcg selenyum içerir.

selenyum berazilya cevizi

Selenyum Eksikliği Belirtileri, Nasıl Anlaşılır?

Selenyum önemli bir mineraldir; çünkü çeşitli sistemlerin işlevini destekler. Bunlar endokrin, immün ve kardiyovasküler sistemlerdir. 2011’de yapılan bir inceleme, selenyum eksikliği ve belirli kanser türleri arasında bir bağlantı olabileceğini düşündürmektedir.

Selenyum eksikliğinin en yaygın semptomları ise şunlardır:

  • Erkeklerde ve kadınlarda infertilite (kısırlık)
  • Kas güçsüzlüğü
  • Yorgunluk
  • Bilinç bulanıklığı
  • Saç dökülmesi
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması

Selenyum eksikliğini doktorların teşhis etmesi zor olabilir. Bunun nedeni, bunun için geniş çapta kullanılabilir bir test olmamasıdır. Bazı durumlarda, doktorunuz glutatyon peroksidaz seviyenizi ölçebilir. Bu, selenyumun işlev görmesini gerektiren bir enzimdir. Glutatyon peroksidaz seviyesi düşükse, selenyum eksikliği olduğu anlamına gelebilir.

selenyum tablet

Selenyum Takviyesi Ne Zaman Alınmalı?

Selenyum eksikliği için birinci basamak tedavi, selenyum bakımından yüksek olan yiyeceklerin tüketilmesidir. İşlenmiş gıdalardan, stresten, alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır. Selenyum içeren yiyecekler bir çözüm olmadığında, selenyum takviyeleri de yardımcı olabilir. Selenyum hapı genellikle selenometiyonin veya selenit formundadır.

Selenyum tablet ve haplarının kullanımı son on yılda esas olarak kanser ve diğer hastalıkları geliştirme riskini azaltabileceğine dair ortaya atılan teori nedeniyle genişlemiştir. Ayrıca, selenyum seviyeleri yaş ilerledikçe düşer. Bu nedenle, selenyumun yaşlanma sürecini, bilişsel gerileme ve demansı yavaşlatabileceği düşünülmektedir.

selenyum eksikliği

Selenyum Yan Etkileri Nelerdir?

  • Normal dozlarda alındığında, selenyum genellikle olumsuz yan etkilere sahip değildir. Selenyumun vücutta aşırı dozda bulunması; nefes kokusu, ateş, bulantı ve potansiyel olarak karaciğer komplikasyonları gibi reaksiyonlara (hatta böbrek ve kalp problemlerine) neden olabilir. Ancak bunlar yalnızca “zehirlenme” durumuna ulaşan çok yüksek selenyum seviyelerinde meydana gelir.
  • Selenyum takviyeleri ilaçlar ile birleştirildiğinde de yan etkilere neden olabilir. Bunlar antasitler, kemoterapi ilaçları, kortikosteroidler, niasin, kolesterol düşürücü statin ilaçları ve doğum kontrol haplarıdır. Bu nedenle, bu ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız ve selenyum takviyeleri almayı düşünüyorsanız, olası yan etkileri konusunda doktorunuza veya eczacınıza danışmanız en sağlıklısıdır.

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede