kılıç çiçeği bakımı evde / Kılıç çiçeği bakımı ve özellikleri: Evde bakımı nasıl yapılır? – Evim

Kılıç Çiçeği Bakımı Evde

kılıç çiçeği bakımı evde

Kılı&#; &#;i&#;eği Bakımı Nasıl Yapılır?

Agavacea Agavagiller familyasına ait bir bitki olan kılıç çiçeği, 'Paşa kılıcı, Peygamber kılıcı' gibi isimlerle de bilinir. Sayıca 60'a yakın türü bulunan bu çiçek, kök saplı bir bitkidir. Ana vatanı ise Afrika'nın tropik ve kayalık bölgeleridir. İnce ve uzun boyuyla bulunduğu mekanın havasını temizler. Fransızların 'kaynana dili' dediği bu bitki, özellikle iç mekanlarda tercih edilir. Kılıç çiçeği hakkında en ilginç bilgi ise, boyunun bir metreyi aştığında ev alacağınıza dair olan inanıştır. Bu yüzden özellikle yeni evli çiftlere hediye olarak götürülebilir.

Kılıç Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?

Kılıç çiçeğinin 60 çeşidi olduğu söylense de, kapalı mekanda en yaygın olarak tercih edilen çeşitleri şu şekildedir;

  1. Sansevieria Grandis Hook: Koyu yeşil yapraklara sahiptir. Üzerinde gümüşümsü gri çizgileri vardır.
  2. Sansevieria Trifasciata: Gümüş ışıltılı çizgileriyle uçlara doğru incelen bir türdür.
  3. Sansevieria Trifasciata Hahni: Diğerlerine göre daha bodur bir türdür. Yeşil yaprakları ile evin enerjisini yükseltir.
  4. Sansevieria Cylindrica: 3 cm genişliğindeki yapraklarıyla tanınan bu türün yapraklarında, silik çizgiler bulunur.

kılıç çiçeği

Kılıç Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

  1. Saksı seçimi: Kılıç çiçeği orta boyutlarda derin bir saksıda yetiştirilir. Boyu uzadıkça saksı değişimi yapılabilir. Saksı değişimi için en uygun zaman, Nisan ayıdır. Saksının altında mutlaka drenaj delikleri bulunmalıdır.
  2. Toprak seçimi: Humuslu ve geçirgen toprakları seven Paşa kılıcı, havadar topraklarda verimli bir şekilde yetişir. Toprağa ince taneli ponza taşı karıştırmak, drenaj açısından faydalıdır. 
  3. Ortam: Susuzluğa karşı dayanıklı olan bu bitki, çok soğuk havaları sevmez. Aydınlık yerleri sever. Yapraklarının dik bir şekilde kalması için, ışık alan bir ortamda büyütülmelidir. Yaz aylarında mutlaka güneş almalı ve yarı gölgeli alanlarda konumlandırılmalıdır. Kışın ise soğuk ve rüzgardan korunmalıdır. Kapalı balkonlarda veya iç mekanda yetiştirilebilir. 
  4. Sulama: Kılıç çiçeği, suyu çok sevmez. Su ve besinleri önce depolayıp sonrasında kullanılır. Bu yüzden sulama işlemi, toprak kurudukça yapılmalıdır. Yazın haftada 2 kez, kışın ise haftada bir veya 2 haftada bir olacak şekilde sulama yapılmalıdır. Sulama zamanını ayarlamak için, toprağın nemini kontrol edebilirsiniz. Kılıç çiçeği, çok sulandığında kökleri çürüyebilir. Bu sebeple tablada fazla su birikirse, bu su hemen dökülmelidir.

Kılıç Çiçeği, Çiçek Açar Mı?

Kılıç çiçeğinin çiçek açması, ne yazık ki çok kolay değildir. Boyu cm'i geçtikten sonra çiçek açabilir. Çiçek açması için ortamın nemi, ışık miktarı ve doğru bakım çok önemlidir. Çiçek açma dönemi, yaz aylarıdır. 

kılıç çiçeği

Kılıç Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

  1. Kılıç çiçeğinin yan sürgünleri temiz bir bahçe bıçağı ile alınarak çelikleme yöntemiyle çoğaltılabilir.
  2. İkinci yönteme göre olgun yapraklardan biri alınır ve yeni bir saksıya dikilir. 20 dereceli bir alanda hafta boyunca sulanarak yeni kılıç çiçeği büyümeye başlar. 

Kılıç çiçeği, evin havasını getiren ve şans getirdiğine inanılan bitkilerden biridir. Şık görünümü ile evlerde iç mekan dekorasyonunda da kullanılabilen bu çiçeğin yaprak suyunda az miktarda zehir vardır. Bu yüzden evcil hayvanların ve küçük çocukların ulaşamayacağı bir alanda büyütülmesi daha doğru olacaktır. 

Şunlara da göz atın;

  1. Kahkaha çiçeği nasıl yetiştirilir?
  2. Frezya çiçeği nasıl yetiştirilir?
  3. Portakal ağacı nasıl yetiştirilir?
  4. Vazo çiçeklerinin ömrü nasıl uzatılır?
  5. Kaktüs nasıl yetiştirilir?

Paşa Kılıcı (Sansevieria) Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Paşa kılıcı bakımı nasıl yapılır? Paşa kılıcı çeşitleri nelerdir? Paşa kılıcı özellikleri nelerdir? Paşa kılıcı nasıl sulanmalıdır? Paşa kılıcı nasıl budanmalıdır? Paşa kılıcı nasıl yetiştirilir? Paşa kılıcının anavatanı neresidir? Paşa kılıcı nerede konumlandırılmalıdır? Paşa kılıcı nasıl çoğaltılmaktadır? Paşa kılıcı nedir? Paşa kılıcının faydaları nelerdir? Paşa kılıcının toprak değişimi nasıl yapılır? Paşa kılıcının saksı değişimi nasıl yapılır? Paşa kılıcının saksısı nasıl olmalıdır? Paşa kılıcı hakkında merak ettiğiniz veya öğrenmek istediğiniz bütün sorularınızı sizler için cevaplandırıyoruz.

Paşa Kılıcı Bakımı Nedir?

Paşa kılıcı aynı zamanda Peygamber kılıcı ve Sansevieria bitkisi olarak da bilinmektedir. Evde bitki yetiştirmek isteyenlerin ilk tercihlerinden bir tanesi olan paşa kılıcının bakımı oldukça kolaydır. Ancak bakımı konusunda dikkat etmeniz gereken önemli hususlar vardır. Zahmetsiz bir bitki türü olan paşa kılıcı, kolay kolay yıpranan bir bitki türü değildir. Uzun ömürlü bir yapısı vardır.

Paşa kılıcının iki tür gövde şekli vardır. Bir tanesi bodur şeklinde olan diğeri ise uzun saplı olandır.

Paşa kılıcı, kılıca benzeyen bir yapıya sahiptir. Susuzluğa karşı uzun bir süre dayanıklıdır. Bulunduğu mevsime bağlı olarak sulama aralıklarını ayarlamanız gerekmektedir. Paşa kılıcı, havayı temizleme özelliğine sahip bir bitki türüdür. Bunun yanı sıra yaprakları ile havadaki kötü kokuyu absorbe edebilmektedir. Havadaki oksijen seviyesini yükselterek uyku problemi yaşayanların sorunlarını çözmektedir.

Paşa Kılıcının Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Paşa kılıcının cılız kalmasını istemiyorsanız eğer mutlaka ışık alan bir alanda konumlandırmanız gerekmektedir. Paşa kılıcının direk olarak güneş ışığı alınmasına gerek yoktur. Yarı gölgeli bir alanda konumlandırmanız yeterli olacaktır. Hava akımı olan yerlerde konumlandırmamanız gerekmektedir.

Paşa kılıcını hava akımı olan bir yerde konumlandırdığınız zaman yaprakları zarar görecektir. Bu nedenle konumlandırdığınız yere dikkat etmeniz gerekmektedir.

Paşa kılıcı çiçeği genellikle çok sulama sonrasında çürüyen bir çiçek türüdür. Bu nedenle çok fazla sulama yapmamanız gerekmektedir. Yaz aylarında bu çiçeği haftada 2, kış aylarında ise haftada 1 kez sulamanız yeterli olacaktır. Fazla sulama yaptığınız zaman bitkinin tabağında su birikecektir. Bitkinin kökünün çürümemesi için tabakta biriken fazla suyu boşaltmanız gerekmektedir.

Sulama yapmadan önce mutlaka toprağını kontrol etmeniz gerekmektedir. Toprağı eğer nemli ise sulamayı bir süre geciktirin. Paşa kılıcının eğer ki solan yaprakları varsa mutlaka solan kısımları budamanız gerekmektedir. Budama işleminden sonra açık kalan kısımları soğuk silikan ile kapatmanız gerekmektedir. Aksi takdirde bu açık kalan yerlerde hava girerek çiçeğin solmasına ve sonrasında ölmesine neden olmaktadır.

Paşa kılıcı bitkiniz büyüdüğü zaman ve gürleştiği zaman mutlaka bir boy büyük saksıya geçmeniz gerekmektedir. Saksı değişimi yaparken kök kısmının zarar görmemesi gerekmektedir. Paşa kılıcı bitkisi ekstra vitamine ihtiyaç duymamaktadır. Ancak bakımı konusunda aksaklık yaşadığınız zaman mutlaka ek vitamin ve besin takviyesi yapmanız gerekmektedir.

Paşa Kılıcı Çeşitleri Nelerdir?

Paşa kılıcı bitkisinin yaklaşık 60’a yakın çeşidi bulunmaktadır. Paşa kılıcı bitkisi kapalı mekanlarda rahatlıkla yetiştirilebilen bir çiçek türüdür. Paşa kılıcının en yaygın görülen 4 çeşidi vardır. Ülkemizde bulunan paşa kılıcı çeşitleri kısaca şunlardır;

·     Sansevieria Trifasciata: Paşa kılıcı çeşitleri arasında yer alan bu çiçek türü gümüş ışıltılı yapraklara sahiptir. Yapraklarının üzerinde bulunan parlak çizgiler yaprakların uç kısımlarına doğru incelmektedir.

·     Sansevieria Cylindrica: Paşa kılıcının farklı diğer bir türü olan bu çiçeğin ise yaprakları 3 santimetre genişliğindedir. Yapraklarının üzerinde silik gri şeklinde çizgileri vardır.

·     Sansevieria Trifasciata Hahni: Paşa kılıcı türleri arasında yer alan bu çiçek paşa kılıcının bodur türleri arasında yer almaktadır. Yeşil yaprakları ile evinizde enerjiyi yükseltecek bir çiçek türüdür.

·     Sansevieria Grandis Hook: Bu çiçeğin yapraklarının rengi koyu yeşildir. Bunun yanı sıra gümüş ve gri tonlarında çizgileri vardır. Paşa kılıcı çeşitleri arasında yer alan bu çiçeğin yaprakları oldukça uzundur.

Paşa Kılıcı Çiçeği Nasıl Açmaktadır?

Paşa kılıcı çiçek açması kolay değildir. Bunun için bu bitkinin bakımını düzenli olarak yapmanız gerekmektedir. Paşa kılıcı 50 ve 60 santimetrelik bir boya ulaştığı zaman çiçek açmaktadır. Paşa kılıcının çiçek açma dönemi yaz aylarıdır. Bu dönemde bitkinin bakımına oldukça dikkat etmeniz gerekmektedir. Paşa kılıcı çiçeği zehirlidir. Zehir az miktarda olduğu için tehlikeli değildir. Ancak çocukların ulaşamayacağı bir konumda bulundurulması gerekmektedir.

Ayrıca evcil hayvanınızdan da uzak bir yerde konumlandırmanız gerekir. Paşa kılıcının çiçek oluşumu için ortam nemine ve ortam ışığına dikkat etmelisiniz.

Paşa Kılıcı Nasıl Çoğaltılmaktadır?

Paşa kılıcı iki yöntem ile çoğaltılmaktadır. Çoğaltma işlemi için temiz bir bıçak kullanmanız gerekmektedir. Bıçağı çelikle yönteminde kullanacağınız için mutlaka temiz olduğuna dikkat etmelisiniz. Diğer bir yöntem ise olgun yapraklarından bir tanesi alarak farklı bir saksıya dikmektir. Çelik yöntemi ile aldığınız yaprağı torflu bir toprağa dikmeniz gerekmektedir. 4 veya 5 hafta boyunca düzenli bir şekilde sulama yaptığınız zaman gelişim gösterdiğini göreceksiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir